Залозите се вдигат, след като Иран натрупа уран за няколко атомни бомби

Директорът на МААЕ Рафаел Гроси определи споразумението за ядрената програма на Техеран като "празна черупка"

Обратно в новината

Коментари - Залозите се вдигат, след като Иран натрупа уран за няколко атомни бомби | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо развит Иран не може да има стомни оръжия, а пропаднала Русия може?

Оctavius

Развит накъде? Държава, базирана на религиозни принципи в ежедневието си, и обожествяваща предводителя си - някак си странно познато и обезпокояващо звучи... Религиозна полиция, съд по правилата на шериата... Къде е развитието??? Назад към 15 век? Това че гражданите са интелигентни и развиващи се, не означава че побъркано религиозната върхушка се развива нанякъде изобщо... Как може да е развита държава, осъдила на 15 г затвор млада двойка за танц? Или убила млада жена заради неправилно поставена забрадка? Какво развитие има тук???

Защо Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поставя въпроса за ядрените запаси само на Иран а не повдига въпроси за ядрените запаси на Израел и Пакистан, които даже взривиха атомни бомби. Това не представлява ли политически подход внушен от външни страни най вече от САЩ.

a koй е решил..че Украйна не може да има ядренно оръжие ? Кой е решил ..че Украйне не може да има Zaпадно конвенционално оръжие ? Москалите построиха АЕЦ на Иранските Ислямисти Джихадисти ..обучиха и иранците да боравят с уран и да го обогатяват / апропо иранците са убили руския посланник Александър Грибоедов / ..на това му се каZва типичен Московски Оксиморон ..уж православните кремълски атеисти въоръжават войственни ислямисти ..какава е раZликата м/у Ислямска Държава в Сирия-Ирак и Ислямска Държава Иран ( това е наZванието на Иран ) и на двете места религиоzeн водач управлява цялата държава ..и на двете местта съдят по корана ...има смъртна присъда Za aтеиzъм и жените се подтискат тотално ..режат се крайници и т.н.т. ..това ли е Новия Многополюсен Световен Ред ..който ни предлагат от Московия ?

Заобравяте за факта че при разпадането на СССР атомните оръжия и материали със съгласието на другите ядрени страни и най вече на САЩ се взеха от Украйна и предадоха на Русия.

Абе защо американските, израелските, китайските, френските, руските, индийските, пакистанските... бомби са добри, а пък иранските и ю.корейските лоши?

Американците никога не са казвали, че руските, китайските, индийските или пакистанските атомни бомби са добри! Напротив, за тях са много лоши, защото ограничават възможността САЩ да нападне тези страни!

Има се предвид страните на които им е позволено да притежават ядрено оръжие, а не какво казали американците.

Ако Китай не стоеше твърдо зад Иран, досега да са го "демократизирали". Баш демократите.

Не е Китай а РоZZия им движи ядрените програми, инсталациите и АЕЦ са руски. Китай няма никакъв интерес от ядрен Иран, Индия и Пакистан плюс КНДР са достатъчни за да му предизвикат главоболия.....

Американците олекват, те са който казват, Иран няма да има атомна бомба, защото са заплаха за Израел, а истината е петрола. Всичко започва от това. Времето обаче не работи за тях. Същия номер искаха да направят и на С.Корея, но безрезултатно. Иранците вече имат нужните ракети, имат и обогатения уран, работата е ясна, вървят по пътя на С.Корея силна ядрена страна. Иранците без да бръснат американците и другите "заинтересовани" техни приятели, бавно, методично, без да им пука в скоро време ще станат поредната ядрена сила и нито САЩ, нито Израел може да ги спре.

Само че все още нямат ядрени оръжия. Освен да не се повтаря грешката със Северна Корея и да се нанесе масиран ядрен удар по Иран? Само още едни чалми с ядрено оръжие ни липсват.

Първо, 60 % обогатяване на урана по принцип става за оръжие, но е нетипично малко за Weapons Grade Enriched Uranium (WGEU). Необходимо е обогатяване от 90 % и нагоре. Урана на хирошимската бомба е бил със средно 80 % обогатяване. Наистина, ураниевата бомба с оръдеен начин на взривяване е технологично по-проста от имплозивната с плутоний. Второ, никой вече не прави ураниеви ядрени боеприпаси. Твърде са скъпи, маломощни и не толкова компактни, като плутониевите с термоядрен усилващ компонент. Сега обогатения уран се вкарва в ядрени реактори -размножители и от тях се вади плутоний за оръжия. Иран има още Ф-14. Вехти са, обаче видяхте Том Круз какво направи с Ф-14 и в двата филма. Ха-ха-ха!

Попрочел си нещо, но не си специалист за какъвто се мислиш и (може би неволно) разпространяваш дезинформация.

Тия аборигени не трябва да притежават ядрено оръжие, прекалено назад са спрямо цивилизацията и по този начин стават опасни както за себе си, така и за целия свят.

Но може би ги е страх че Щатите ще ги бомбардират. Ако САЩ не се държаха като хулигана на света може би нямаше да има такива опасения

Израел дори не допуска да се коментира това, че има няколко стотин ядрени заряда. Там комисия не може да припари. Израел нарушава въздушното просстранство на всички свои съседи и нанася ракетни удари където си поиска, като заявява, че няма да коментира... Защо Иран да няма от същото, което имат и други държави ?

Защото Иран още иска да съществува. Но ако се колебае да пробва да направи бомба.

И какво, ако Иран направи атомни бомби, ти или такива като теб ще се втурнете да го спрете ли?! Аз забелязвам, че държавите, които имат атомни бомби, никога не са нападани, докато тези, които нямат, рискуват да бъдат "демократизирани" от САЩ и техните натовски чакали! Примери: Ирак, Афганистан, Югославия, Либия, Сирия! Докато Северна Корея, които вече имат атомни бомби, могат да се перят на американците необезпокоявани!

А кой е решил, че Иран не трябва да има ядрено оръжие?Защо да няма? А защо Израел има ядрено оръжие. Защо МААЕ не поиска да постави под пълен контрол всички ядрени оръжия на Израел и всичките му ядрени мощности? Все пак, Иран никого от съседите си не е нападал. Което не може да се каже за Израел, нагло, агресивно племе, които постоянно нападат съседите си, опитвайки се да откраднат още територия. Те са тези, които трябва да се поставят под пълен външен контрол Както и всичките им оръжейни програми.

Хитлер трябваше да изтребе всички евреи а Сталин, всички германци !

a koй е решил..че Украйна не може да има ядренно оръжие ? Кой е решил ..че Украйне не може да има Zaпадно конвенционално оръжие ? Москалите построиха АЕЦ на Иранските Ислямисти Джихадисти ..обучиха и иранците да боравят с уран и да го обогатяват / апропо иранците са убили руския посланник Александър Грибоедов / ..на това му се каZва типичен Московски Оксиморон ..уж православните кремълски атеисти въоръжават войственни ислямисти ..какава е раZликата м/у Ислямска Държава в Сирия-Ирак и Ислямска Държава Иран ( това е наZванието на Иран ) и на двете места религиоzeн водач управлява цялата държава ..и на двете местта съдят по корана ...има смъртна присъда Za aтеиzъм и жените се подтискат тотално ..режат се крайници и т.н.т. ..това ли е Новия Многополюсен Световен Ред ..който ни предлагат от Московия ?

Интересен детаил е, че до момента има направена една ядрена бомба с Уран. Тази, хвърлена над Хирошима. Всички други ядрени оръжия са термоядрени с плутониево ядро.

"Всички други ядрени оръжия са термоядрени" - Bullshit

Това е само детайл! Важното е, че Америка е пред фалит. 2022 беше първата в историята, през която дългосрочните държавни облигации (дългове) в юани, надвърлиха тези в долари (не че Китай е по-стока от Америка). Това се дължи от части на спогодбата , Китай да купува петрол от СА в юани,ограничени количества разбира се, но подлага основа за по-нататъшно развитие. Което за принц Салман щеше да приключи , ако изкуфелия старец му се извинеше за коментарите за смъртта на Кашоги,вместо да заплашва СА за вдигане на цената на петрола в интерес на Русия .Тези коментари, показват че Америка не е с бин Салман, а враговете му в кралството това чакат - а това в Саудитска Арабия значи да ти вземат главата- така че за него са много лични. Та Америка загива, и единствения начин е да подпали света, защото има собствен петрол (достатъчен за нея за военновреммена икономика) и е най-големия производител на оръжия. Т.е. всички които се бият (няма значения за какво и срещу кого) ще и снасят. Та затова сега чуваме как Иран има достатъчно за бомба - не ни казват директо , че ще правят бомба (т.е. не ни лъжат, защото никой не прави бомби от уран), а ни внушават. За да може като нападне НАТО Иран , ние да сме ОК и да си мислим , че е за наше добро....

Съвсем не е така, термоядрените са предпочитани заради многократното по-голямо съотношение килотон /килограм, но за да имаш уръжеен плутоний ти трябва реактор в който да го произведеш демек ако не е военен да извлечеш по химичен път от отработена горивна клетка от реактор на бавни неутрони. После ти трябва и тритий, пак ти трябва реактор за производството му от литий, и на всеки 10г да подменяш бойната глава защото трития има много малък период на полуразпад спрямо деутерия. В ИТЕР се опитат да направят същото, само че управляемо, защото деутерий/тритий синтеза изисква най-малка температура за започване на синтеза. Иначе перспективната реакция за управляем синтез е хелий 2 и литий 6 защото не дава радиоактивни отпадъци но изисква 750 милиона градуса температура за започване, спрямо стоте на деутерий тритий.

хелий3

Термоядрения компонент в съвременните ядрени боеприпаси е обикновено от литиев деутерит. От термоядрената реакция усилването на мощността на ядрения боеприпас е обикновено до 15 %, т.е. основен си остава плутониевия компонент. Сега не се правят термоядрени бомби с основен термоядрен компонент в мощността защото не са компактни.

Нас как не ни закачат

Време е да размахат епруветката и да ходят да внасят демокрация и в Иран.

???? Не разбирам.

Никой не сме на нападне биостанцията на Китай, Индия и военен съюзник на Русия. САЩ от 20 години искат да нападнат ама не смеят.

Единствената държава до момента използвала 2 пъти (в Япония) атомни бомби и заплашвала с тяхното използване още 3 пъти (В Корея, Бангладеш и Пакистан), да държи сметка на други, че развиват ядрена програма е нелепо. Ядрената бомба е гарант за сигурност. От както има ядрено оръжие, световни войни няма.

ДА ще им натрият мутрите на терористите от уса, убили хиляди японски мирни граждани именно с атомна бомба

Прочети за клането в Нанкин и питай другарите китайци какво са им причинили японците пре ВСВ!!!После се постави на мястото на Хари Труман,който е трябвало да избира между половин и един милион живота на американски войници и две атомни бомби....и после прочети за Потсдамската конференция,на която е бил предложен мир на Япония!!!Да,твърде вероятно мир който е нямало как да бъде приет,но в същото време е нямало и друг вариант,абдикация на императора,окупация и съд за престъпниците,както се е получило всъщност след войната...И после прочети за изявлението на японския министър на отбраната след втората бомба който е казал че дали няма да е добре да изгорят всички в цяла Япония,щяло да бъде красиво....или на един друг японски генерал който е казал че ще победят ако подготвят 20 мнл. камикадзета....и сега пак се постави на мястото на Труман и си помисли ти какво би направил???

Стига бе реднекс. Кога стана манго, кога ти почерня гза. Това не е оправдание да избиеш мирните жители на два града. Армия воюва с армия. Нито е повод да се гордеете с Кланица 5, унищожаването на град Дрезден. Което включва не унищожаване на войскови части. А изтребване на Мирни жители. Те пък какво пречеха. Бомбардировките над София, колко хиляди мирни жители бяха избите. И каква военна заплаха бяха те? Или в Сирийската война. Как руснаците превзеха Алепу. Запазиха гради и сега си функционира. А какво направиха американците с Ракка, аналогичен град? бомбен килим, камък върху камък не оставиха буквално. Заедно с мирните жители всичко унищожиха. И това е нормално? Та вие сте уроди, диваци. Вие сте варварско племе, което няма нищо общо с развитата човешка цивилизация. Трябва да бъдете изолирани и поставени под карантина.

Тоест, опитваш се да ни обясниш как ползването на ядрено оръжие, хвърлено по градове е оправдано ? Ми ... не, не е. Няма НИКАКЪВ вариант да е. Особено от държава на другия край на света, която не е била заплашена и войната е отивала към приключване. А ти имаш много, ама много спешна нужда от психиатър.

Да му мисли Израел, след като казаха, че Украйна не била техен проблем, сега Европа няма проблем с иранските бомби!

Как да им вярвам, че е за мирни цели като знам на мен за какво ми е.

Искате война ??? Ще я получите по пълна програма ! Изчакайте още малко !!! Запада обяви еойна на Русия на Мюсюлманският свят ! На Китай ! На Африка ! Какво очаквате да се случи в Европа ???

Знам ли. Хлебарките ще еволюират. Жизнени цикли. Плюс в пазва да не става.

Както Ирак то се едно Иран Ирак -нападайте да стане мазалото пълно!

Ама не смеят.Ако случайно решат да "демократизират"Иран, представете си,какво цунами от млади ирански мъже ще залее горката Европа.

7милионен израел има право да има ядрено оръжие , а 80милионен Иран няма право , къде го пише това в межународното право?

Точно заради корумпираните ООН, СЗО и дебилните европейски политици САЩ си развяват коня по света и леят реки от кръв... е държавите започнаха да мислят за своята сигурност.

Всяка суверенна държава,която не е на мнението на САЩ,трябва да разполага с ядрено оръжие-

Иран? Абе мурзилки, днес Русия терорист номер 1 в света държи ядрени оръжия и заплашва целия свят, вие за Иран ли пишете? Иран, където ще им трябват още 100 години за да направят една истинска атомна бомба? Това ли е ви е проблема?

абе траверс,щатите са най-големите терористи

Щом още 100 години няма какво да се плашим от Иран какво ви пречи, че обогатяват уран, за какво е тоя рев?

Иран да няма ядрено оръжие? Израел има към 300 татива ракети. Всяка държава може сама да се погрижи за собствената си сигурност. Няма нужда други да и казват какво да прави. Светът е вече друг.

Сега Иран ли взеха да ръчкат Злите сили, ще се задавят от алчност с толкова много комати в една уста.

Светът не може да продължи да бъде същият, в който определени малоумници да имат право да безобразничат, а на други да им бъде отказвано същото. Или всички ще кротнат и ще се очовечат, или КРАЙ.

До колкото си спомням от часовете по история, последният път когато Персия е нападала някого е било по времето на Ксеркс през 480 г пр. н.е. Нещо което не може да се каже за съседите на Иран и техните приятелчета зад океана. Така че защо Иран да няма право на ядрено оръжие?

И те като руснаците, вместо да използват усилията и парите си за нещо градивно, те бомби ще правят.

Страната с най-голям дълг и с най-голям военен бюджет се казва САЩ

Ами смей се, много ясно, че ще се вдигат бюджетите им. То не само техните, ами на всички държави се вдигнаха драстично. Защото като имаш малоумен войнствен съсед, започваш да се въоражаваш. И понеже ти е много смешно ще ти кажа още нещо. Лесният живот, който живеехме последните доста години започва да привършва. Точно заради такива малоумни лидери. Но ти едва ли ще ме разбереш, както и всички с минусите.

"...като имаш малоумен войнствен съсед, започваш да се въоражаваш.." Това стана с Русия, заради малоумния съсед Украйна, на който са му дошли още по-надрусани, пияни, въоръжени гости, и.... бая са се заседяли :)))))))

Викаш Украйна влезна в Русия и я нападна, а?

Кой е малоумният войнствен съсед на САЩ? Канада или Мексико? 813 милиарда долара за 2023. Руският е около 120 милиарда.

Горките САЩ. Да вземем да събираме помощи ли?

Пич, ти или си платен или си бавно развиващ, надявам се да си платен. Ще се опитам да ти обясня, надявам се да не си загубя времето. САЩ, Германия и другите по - големи държави са основните движещи сили на НАТО. Русия е съсед на НАТО. За това цялото НАТО ще се въоражава. За това и държави, които никога не са си и помисляли да влизат в НАТО, като Финландия и Швеция решиха да влизат в НАТО. Заради лудия съсед. Не си мисли, че българите са най - умни и че най - добре ги разбираме нещата. Шведите и финладците не са глупави и осъзнават какво се случва.

За разлика от ФАЩ, които никой никога не нападат, не подклаждат войни, не извършват преврати .... а ако случайно се случи нещо такова, то е за защита на демокрацията и доброто на хората в тези държави.

Никой друг не напада викаш, а твоя любим късокрак Джуджи случайно да не би да няма нападения?

Всеки си защитава интересите, където и както може, освен БълХария, която винаги защитава чужди, ама нещо не те чувам да грачиш срещу Хамериката !? Нека нема двойни стандарти ...

никого не са нападали за да ,,спасяват английско говорящите,,

Какъв патриот си когато наричаш собствената ти държава БълХария? Ами като си избираме такива некадърни политици ти какво очакваш да се случи? Отделно какво има да грача срещу Америката, като статията е за Иран. Ти къде мислиш, че ще ги хвърля тези бомби Иран, в Европа и в щатите, т.е. ние ще сме преки потърпевши.

Те нападат за да търсят измислени оръжия за масово поразяване.

Тоя със С. От кога САЩ има граница с чалмити. Иначе не ми харесва всеки да има ядрено. Но ако имахме ние пък щях да кажа, че е добре. Всеки гледа от своята камбанария или джамия. Ирак като нямаха ква стана.

Коментарът ми за границите е по - горе. Става въпрос за НАТО. Иначе за камбанарията съм съгласен. И не съм ти тоя ;) Нито съм Бе. Опитвай се да запазваш добрият тон на дискусията, дори и когато не си съгласен с отсрещната страна.

господин С не исках да Ви обидя. Сам се нарекоха така в селския ми манталитет. Мисля., че постигане съгласие..но от писане на телефон ми писна. Накратко-хубав уикенд. Не се заяждах.