Думата ”инвалид” окончателно отпадна от законите

Окончателно отпадна думата "инвалид" от българското законодателство.

Обратно в новината

Коментари - Думата ”инвалид” окончателно отпадна от законите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

има нужда да се сменят някои обидни думи, но думата инвалид не е обидна, обидни са изрази като 'куцо, кйораво и сакато' в смисъл на втора класа хора.

Нямаше нужда въобще да променят термина, с който се обозначават група хора. По този начин с нищо не се облекчава тяхното положение. Също така терминът "хора с увреждания" предполага, че те преди определено време са си били здрави и после са се увредили - което е вярно само за част от тях, тъй като има хора, които си се раждат инвалиди и си остават такива до смъртта си. А че има какво още много да направи нашето общество за тези хора - спор няма!

Депутатите подхождат много елементарно, опростенчески. Първо, с думата инвалид са свързани и много други думи и изрази, като например прилагателното "инвалиден" или глаголът "инвалидизирам /се/", съществителното инвалидност. Когато премахваш термин трябва да помислиш и за това. Например, макар и малко на брой, има и военни инвалиди. Как ще наречеш военния инвалид днес? Военен човек с увреждане, мн.число военни хора с увреждане ли? Терминът /това е термин, не просто дума/ инвалидна пенсия как точно ще се преобразува? Депутати се подходили елементарно, разсъждавайки не от смисъла на думата инвалид, а от нейната етимология, включваща значение невалиден. Думата може да има всякаква етимология, важното е да служи за целите, за които е измислена и да няма отрицателно, обидно звучене. Думата инвалид никога не е имала обидно звучене. По принцип, преди да вземат решение, за което не са компетентни, следва да се допитат до компетентните - има институт за български език /ИБЕ/, той за какво е и за какви цели получава държавни субсидии?

А на бай Ганювщината евробългарщина ли да викаме ?

До скоро бях само бедна.Купих си синонимен речникСега съм несъстоятелна, нуждаеща се, изпаднала, безпарична, окаяна, лишена, а също така и недостатъчна откъм парични средства.

Новоговор идва Педераст, траверса = джендър Долен предател, соросоид = правозащитник

Замяната на едно понятие с друго не променя действителността, а само въвежда заместители, които служат за злоупотреба с положението и живота на "хората с увреждания" Тази държавица е пълна с подлеци, като невинната Ем.Масларова, която по никакъв начин не показа ка сина и придоби Бентли и как придобиха това огромно имущество, но за сметка на това всички се оказаха напълно невинни, а никаква комисия не ги разследва за имуществото им по време на процес за длъжностно присвояване.

А "тъпак" с какво ще замените? Може би с "недостатъчно схващащ"? Вие също сте.....!

Добрееееее! Много точно! Вдигна ми настроението сутринта, за което благодаря.

Лично на мен ми се струва, че да те нарекат "Увредения!" звучи по-зле от "инвалид".

Лицемерие, полажението на тези хора с промяна на названието от инвалид на човек с увреждане не се променя. И вместо тез да се занимават с такива простотии да направят нещо съществено за да се облекчи живота на тези хора.

По същия начин седи въпроса със слепите и глухите - наистина не виждам нищо обидно. Много по-лесно е думата да е една отколкото цяло словосъчетание. Че са хора с увреждания е ясно, но по-ясно би било да се посочват точно уврежданията.

Да си чешат езиците, маймуните! Без това са твърде много. Цялата страна сме народ за един кмет! Толкова ни стига!

Крум Зарков го е измислил за да не го обиждат

Сега да сменим думата "корупция" с "преразпределяне на средства срещу услуги". Защото нашите управляващи се обиждат като от Брюксел им казват, че са корумпирани. Има дума - има проблем, няма дума- няма проблем. А в обяснителния текст ще се допълни, че това преразпределение трябва да се прави чрез подставени лица, непрозрачно/тайно (поради запазване на сигурността за държавата), чрез офшорни компании с неназован собственик. И готово, корупцията ще изчезне както едни нелегални трансфери на цигари в митниците.

това е насилие и обида за инвалидите. Има ли разлика между инвалид и човек с увреждания? Следва да промените и написаното в Укипедия: "Инвалидността (уврежданията) е състояние на ограничение във възможностите на даден човек да взаимодейства с обкръжаващата го среда, което му създава социални, интелектуални, физически или морални затруднения. Самият човек, който се намира в това състояние на ограничение се нарича инвалид. "

Дупетатите се подсигурили да не ги наричат инвалиди... Ти да видиш...

"Увреден" и "инвалид" имат еднакъв обиден и уважителен потенциал. Похабили са безмислено парламентарното време и са създали куп излишна работа на много други хора.

Обидно е, че в Бургас приемането на инвалидите в"Социални грижи" , б бл.57 на "Бр.Миладинови" се извършва буквално в коридора на един от входовете!Когато е студено, чакащите се нареждат отвън на тротоара и биват викани "по ред" така че да не смутят покоя на чиновниците вътре!

Да се измени и поговорката:"Куцо, кьораво и сакато се събрало..." на "Хора с увреждания се събрали..."

В Париж има цял комплекс с музеите му, с историята му, с паметниците , и уважението на всички французи, наречен "Инвалидите"! Създаден е от Наполен!

сега трябва и думата "сляп" да се замени и със "невиждащ човек" и "глух" със "нечуващ човек"! Може същотака и да се забрани думата "тъп" със "човек без мозък", като последното най ще приляга на тези вносители на промяната! Аз съм инвалид и никога не съм приемал определението като обидно!Обидното е, че въпросните тъпанари ще предизвикат пренаписването на тонове хартия, а реално за нас, инвалидите нищо няма да се промени, а дори ще орежат и още някои "привилегии" които ползваме! Вече орязаха часовете за "асистентите" ни...

abasador

браво, само това може да се казже на хубавата работа свършена от нашите дУпета ти, учат се от колегите си от Евросъюза. Днес пък там се решава съдбата на младото поколение, дали да върти стрелките на часовника напред и назад два пъти в годината? За целта преди три месеца бе създадена работна група от експерти, които изследваха влиянието на промяната на лятно в зимно часово време върху психиката на подрастващото поколение... браво. Само добри новини да четем за работата на ЕС като; ... каква големина и кривина трябва да имат краставиците в ЕС, обобщение на изследванията за ползата от консумацията на яйца снесени от щастливи кокошки и ... и... редица още важни неща. Браво господа от ЕС и в НС на България, и за напред продължавайте все така да решавате жизнено важните проблеми на гражданите от ЕС. Лек ден.

Махнаха думите "дебил", имбецил" и "идиот" и ги замениха с "хора със специални нужди", сега махат "инвалид", кога ще махнат и думата "политик" и ще я заменят с "човек с увеличени финансови нужди"

няма инвалид,тоест няма инвалидна пенсия.човек с увреждане-пенсия,ама трябва да минат2-3 мандата на парламента докато се прие.Хитър ход

А инвалидите от войните как ще се наричат - хора с увреждания получени по време на военни действия ли?

Ей, как с един размах премахнаха инвалидните пенсии...

...и съответно "наши" фирми ще спечелят "обществените" поръчки за стотици хиляди за нови документи и бланки, където думите инвалид и инвалидност трябва да се сменят...а сигурно и един куп компютърни програми по здравните заведения; нещастниците в ТЕЛК съвсем ще подивеят...

Сладурчето на баба,,нещастничето то,как се грижи за нас...Ха-ха-ха

Името няма значение толкова в какво физическо състояние е човека . С това ще има разлика после за разпределение на парите.

Думата корупция с каква ще се замени?

Тъй като само 500 години сме били под турско а и то не си е отивало следва да се замени с "рушвет".Кратко,точно и ясно.Плащаш - получаваш.

Ако не знаете, книгата на Агата Кристи "10 малки негърчета" отдавна се продава в USА и другаде със съвсем друго име, а в стихчетата също думата негърче е заменена с войниче...

Сега вече не съм инвалид а човек с увреден панкреас,сърце,бъбреци,жлъчка ,затруднено придвижване и т.н.Във връзка със злобарите които се подиграват с инвалидите не се знае кои и кога ще го застигне тази с косата.Няма застраховка от която и да е болест.Идва момент в който и с пари не можеш да се откупиш от Дядо Боже.Примера е пресен - г-на Шарлопов.Най-забавното е да си с инвалидна пенсия от 300 лева от която 150 отиват за лекарства тъй като любимата НЗОК не ги поема и си плащаш като поп.Само една кутийка лентички за диабет ако не си на инсулин е точно 50/петдесет български лева/.Апаратчето също не го крадем а си го купуваме.Пожелавам на всички здравомислещи да бъдат здрави и да не завиждат на болния народ.Болни сме от "хубавия" живот.

Ако не греша, идеята идва от английски - "disability"; но...гугъл превежда английската дума точно като "инвалидност"...Пак криворазбрана политическа коректност...

Не им ли писна от простотии, имитиране на дейност и забъркване на по-големи каши? Какво и е на думата "инвалид" - означава различен от нормата. А човек/хора с увреждания означава повреден/увреден.Сега каква правим с някой хора, които например имат 3 Х хромозоми, увредени/свръхнадарени или инвалиди са?

Хайде сега да отпадне и думата "КОРУПЦИЯ" и да се видим чисти като нови! И чао, класация, чао първо място! Тази дисциплина се закрива!

Дай на човек пари и го остави без работа и гледай как почва да се занимава с безсмислени неща.

За хуманността на дадена държава се съди по отношението и към нейните инвалиди.

Боже, това пъпчиво недоносче Зарков какви умни предложения внася за гласуване. Всичката ни работа оправиха комундетата хванали се за думата инвалид, защото обиждала хората с недъзи. С какво само се занимават в парламента, думи нямам. Защо не внесета увеличение доходите на хората че умираме вече от недоимък и болести, защо не оправите тази пуста корумпирана от най-висока система здравеопазване за да можем да се лекуваме спокойни че няма да ни уморятнекадърници и шарлатани, защо..... Кого ли питам защо. Важното е да се бият точки макар и за такива недомислици от такива недоразумения като Зарков и сие.

Умствени инвалиди се загрижили за други инвалиди...

Вече се казва "Хора с умствени увреждания"! ;)

Според мен пък добре са направили. "Инвалид" значи "не-валиден". Това, че един човек има някакви увреждания, не значи, че трябва да е невалиден за дадена работа. Не сме в тъмните векове - днес можеш да преодолееш много от уврежданията си с инструменти и инфраструктура тъй, че да не си невалиден за много дейности и работи, за които преди 100 години, щеше да си наистина невалиден. Днес има протези за крака, с които можеш дори да тичаш, протези за ръце, с които можеш да хващаш, акумулаторни инвалидни колички, с които човека сам може да ходи до работа, тук-таме има и рампи, тъй че човека наистина без чужда помощ да си стигне до работното място. Хапчета има бол - антидепресанти, антипсихотици, обезболяващи. Самата дума "невалиден" дамгосва една голяма група от обществото, която вече съвсем не е толкова "невалидна", както преди 100 години. Изчистването на тази дамга е добре и за самата група от хора, и за работодателите, които по-малко ще се страхуват да наемат хора с увреждания. Щото сега като гледам, да си "инвалид" освен че е тежко заради самата болест или недъг, е тежко и заради очите, с които те гледа обществото, и заради пренепрежението на работодателите и хората. Замислете се, че ако видите едно сирене в магазина, което иначе е добро и вкусно, но е с марка "НЕСТАВА" - надали ще го купите. Етикетът понякога има значение бе хора! Сега остава, освен етикета, държавата да покаже и на практика, че ѝ пука за тея хора. Малко инфраструктура за тях хич няма да е зле - и на майките с колички ще им дойдат добре рампите тук и там, и скосените бордюри по кръстовищата. Дори не е много по-скъпо - въпрос на избор е при строителството на нови улици и тротоари, те да се направят достъпмни за инвалиди и майки с колички. Че и при раждаемостта сме цъфнали и сме вързали, нали...

Пътят към ада е постлан от добри намерения.Много си наивен сегашните промени ги правят с цел да отнемат пенсии.

kosmonafta@mail.bg

И това, че в момента хора си плащат за да минат ТЕЛК, без реално да са за инвалидна пенсия, е добре - това ли ми казваш?

Не е обидна думата "инвалид". Обидно е отношението на държавата към хората с ограничени възможности за работа и социален живот. Никой не се интересува от специфичните нужди на тези хора. Добре, че вече се виждат на някои места полегати тротоари и асансьори. Но в дупките по тротоарите и здрав човек може да се осакати, а какво остава за хората с проблеми. И сега какво като сменим думата? Ще се решат ли всички проблеми за интеграцията на хората с увреждания? Няма, ама ще сме политически коректни. И затова плащаме заплати на дупетатите.

А третополовите "хора с увреждания"? За тях... салам?

След някоя друга година и хора с увреждания ще бъде обидно. След това хетеросексуален ще бъде обидна дума. Думата ром също вече е обидна, бежанци е обидна дума, домакиня е обидна дума. В Англия издадоха цял речник на обидните думи. Оруел е прав. Четете 1984 и прозорецът на Овертон.

Може би новото име ще е-смъртните.

С тези промени искат да отнемат пенсиите на част от инвалидите.Нека първо прегледат тези инвалиди които работят.Явно не са чак такива инвалиди.Защото ще се получи така че нашите хора ще са с инвалидна пенсия и работа а другите с нищо тоест да умират.

Нали затова няма да им викат инвалиди, а хора с процент намалена трудоспособност,както е и сега.Но злобно-завистливата ви душица не е способна да го приеме!

Ясно. Това означава, че в България вече няма инвалиди. Аз предлагам да забраним и думата депутат.

А в доса инвалид драйв спецификейшън на какво ще се промени

инзвинете, ама аз доколкото си спомням, " инвалидност" сега "хора с увреждане" се квалифицира като загуба на работоспособност на определен %. Как може по определение и закон да си си със намалена работоспособност над 50% и ДА НЕ СЕ считат като НЕСПОСОБНИ?

още една "мръсна" дума в българският език! Защо?

Съвсем ме объркахте вече.