Парламентът забрани носенето на бурки на публични места

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ограничаване на носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, по известен като Закон за бурките.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът забрани носенето на бурки на публични места | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как можаха да спрат толкова пари от фондациите на Саудитска Арабия ,закриляни от ДПС и ДОСТ ( вземат комисиона такса ) . Дори не е вече тайна на места със голяма безработица и беднотия ( където няма етнически турци ,а българо-мохамедани и се говори български ) са създадени тарифи и ценоразпис за начин на държание пр-и: -за носене бурка еди колко си пари ,ако има стаж и се дават пари за шоф.книшка или семейна фирма ,за носене на брада е същото ,за записване на деца във училищата им е същото + екскурзии за промиване на мозъци ако така продължи сигурно ще се зачита пенсионен стаж и ще се дават пенсии.... Не знам само дали няма Калфин и Борисов да ги обложат със данъци...

"шапка канону" (турски), "закон за шапките" на български език, дело на Кемал паша. Първо го разгласяват нашироко всред населението, че ако до три дни фесовете и чалмите не изчезнат и не бъдат заместени от европейски шапки, ще се стреля на месо. Разумните хора се отървават от типичните средновековни арабски по същество шапки, но след трите дни е изало и упорити глупаци, които се появили със забранените шапки. И наистина заптиетата са застреляли известен брой хора. Европеизирането на Турция не е минало миролюбиво, а с насилие. Така или иначе, в Турция има всякакви ханъми. Жени, които изглеждат безупречно като европейки и такива със забрадки, но пингвини, като тези, които демонстрират в Пазарджик, няма

А хиджабите и никабите кога ще се забранят? И най-важното - кога ще се забрани варварската средновековна практика да се обезобразяват детски полови органи?

"Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо." М.К.Ататюрк

Бурката е арабска измишльотина и няма нищо религиозно. Тъй като половината араби са манафи и гейове са измислили тази маска от ,която се виждат двете или едното око. И после иди кажи на Алито защо си клеца камиларя.

Блазе ни! Вече няма как някой с бурка, като ония в Брюксел и Париж, да направи атентат.

Идиотите гласуваха криминализиране на действията на родителите по принуждаване на децата им да слагат шапки и шалове...

Занчи мога да си нося бурка ако това има "временен характер"? А как се доказва, че я нося временно, а не се къпя с нея и не ходя в кенефа с нея?

Към по-долу писалия. Теб те разбрахме, че си от Турция и работиш за ИД, така че можеш да не се напъваш. . Put Sin In ( регистриран ) 30.09.2016 14:37 . "В християнските ритуали, например, е забранено на жена да влиза в църква без забрадка. Пише го във "Вероучение". "

Тези идиоти забраниха на атеистите и християните да носят шалове, шапки и маски (от онези с дупки за очите и устата) когато им е студено... А забрадките на вярващите християни?

Ако мъжете от ДПС си сложат, може ...

не се носят и в мюсюлманските страни в Северна Африка.Те са в страните от Персийския залив. И много са чудни нашенците от ДЪПЪСЪ чия култура защитават, като това не е културата на техния електорат. Или и те получават пари на гишето, на което циганките от Пазарджик.

Бурките са като хомота. Слагат се за подчинение. Доколкото съм чувал, в Корана никъде не пишело нещо за бурки.

Не е необходимо да " чуваш". Корана можеш да го прочетеш в интернет.Има го на български. И "джихат" не е това което представят. Както през средновековието са " деформирали" съдържанието на библията, чрез "светата инквизиция", така и сега е с корана. Никъде не пише и не задължава, но го налагат.

ДПС и новата " Га Дост" нали бяха евроатлантици и тем подобни за прикритие,а на практика проводници на радикалния ислям срещу заплащане!Откъде накъде ще се противопоставят и откога стана символ носене на бурки което е задължително облекло на безправните жени в ислямска Саудиска Арабия,та откъде накъде тази ограниченост трябва да се приема в Европа и у нас!Жените имат равни права които не могат да бъдат някърнени по този безподобен начин!Налагането от ДПС показва единствено нечисти намерения!

бурки в БГ нямат място. ДПС и подобните им винаги са се опитвали да затрият България и да я направят туско-циганска държава. Вадят какви ли не доводи и правят всякаква словесна еквилибристика само и само да постигнат задкулисните си цели. Я да се изметат от парламента, от държавата и да искат носенето на европейско облекло и спазването на християнски обичаи в арабските и мюсюлмански страни! Ама това не се прави нали!! Когато мюсюлманите се научат на толерантност към другите религии и традиции и ги допуснат в държавите и живота си като равноправни, тогава ще претендират ние да допуснем тях!

В християнските ритуали, например, е забранено на жена да влиза в църква без забрадка. Пише го във "Вероучение".

Е поне в християнството го пише за разлика от корана където всеки си го тълкува по свои си начин,но с едно изключение,а именно задължителна бурка за жената.

Да, обаче на мъжете е забранено да влизат със шапки на главите - трябва да си свалиш шапката като влезеш в църква. Аз съм бил свидетел на подобен случай, независимо какво пише в книгите. В Корана от друга страна, никъде не пише че мюсюлманките са задължени да носят хиджаб или каквото и да било покривало. Така че номерът че било "религиозен символ" няма как да мине.

Самият факт,че само мюсулманки носят бурки доказва, че е религиозен символ. И не само - носят ги заради убежденията, нравите и битието си и правилата които са продиктувани от отново от елигията им. Запитайте някоя мюсюлманка зашо носи такива дрехи и тя ще ви отговори точно това. Така че са си точно дълбоко религиозен не просто символ, ами изискване на т. нар. шериат.

Работата е там, че забрадката не скрива лицето!

Ако полицай те спре на пътя и намери в колата ти маска с отвори само за очите и устата, какво ще последва? А ако всички тръгнем по улиците с подобни маски на лицето? Ако при паспортна проверка откажем да ги сваляме? М?...

Притежаването не се забранява. Обаче как се доказва, че я носиш по здравословни причини?

Между другото, направих си труда да изнамеря някои любопитни факти за така наречената бурка. Би било полезно да ги споделя тук. Та значи, преди време в Израел някакви жени ортодоксални еврейки изведнъж решили да носят бурки (никой не ги е карал), защото смятали че така щели да помогнат на мъжете да не се съблазняват от техните тела и лица сексуално. Номерът обаче не минал, защото всеобщата присъда включително и на равините била, че по този начин ще постигнат обратния ефект, вместо да изпишат вежди ще извадят очи. Накрая стигнали до извода, че меракът на мъжете може дори да се засили, защото бурките могат да се разглеждат като сексуален фетиш. Като се замислиш, май има нещо вярно? А, между другото, научих преди малко, че бурка на турски е чаршаф (съвсем сериозно, не е виц!).

И какво от това! Само е приет, но дали ще се спазва, ще има ли наказани? Нищо, поредна отметка, че се прави нещо.

а аз, невежата все мислех, че бурката идва от афганистан.було=булка=бурка. означава забулена, сиреч - омъжена, "запазена територия". исламитата са си болни на тема сексизъм.на шега си мисля - те маи не са много самоуверени в качеството си на самци и затова са такива "моралисти" не се сещат че жените им може да се заглеждат по чужди мъже по-лесно през мрежата на бурката! хе-хе-хе! пък, бабаитите, вървеики отпред ... как да видят накъде зяпа зад гърба им скромната "буркиня"

"По думите му, както радикални, ксенофобски настроени хора предлагат този закон, така по същия начин външни радикални, фундаменталистки, настроени ксенофоби могат да кажат - видите ли, в България мюсюлманите са потиснати и то под действието на закон." Те могат да кажат, ама кой ли ще ги слуша, при положение че в много европейски страни вече са въведени подобни закони?

Това е стъпка в равилната посока. Следва да се гласувя закон за задължително използване на български език във всички обществени институции. Щото сега - пробвайте да се разберете на български в повечено обшествени институции в община Кърджали и някои по-малки Родопски общини например. Правят се на неразбиращи!

Господа, наложеното в закона е разумно, но не е достатъчно. В България трябва да се забранят всички форми на обрязване без налагащи ги заболявания и не по личната воля на пълнолетен гражданин. Особено тежко наказание трябва да има за фибулация - осакатяване на непълнолетни момиченца - зверски извършвана най-често с ножица, игла и конци от същество, наричано поради диващина "майка". Нарушаването на гражданските права на жените чрез лишаването им от възможности за свободно движение, обучение, лечение и др. трябва да се преследва и безоглед на всякакви дивашки навици, напразно обявявани за религиозна култура. Многоженството и половите сношения с малолетни трябва да се преследват без оглед на религиозни дивашки навици или безкултурие. Пропагандата на мултикултура - отричаща и отменяща законността и човечността в държавата ни следва да се забрани и преследва - тя е противодържавна и срещу човечността. Всекиму своето - никаква пощада за извергите!

В Наказателния кодекс има член, който криминализира телесната повреда. Това е достатъчно. Не е нужен специален закон, само трябва да се спазва съществуващия. Ако имаш съмнения, че някое дете е обрязвано (което е нанасяне на телесна повреда умишлено) - съобщи на компетентните органи.

Хайде де! Всеизвестно е, че членът, за който пишете е обрязан от мултиантикултурниците - не се преследват нито местните изверги, нито за извергите - пришълци. "Браковете" с непълнолетни - та и чрез продажба, не се преследват пак по гнусните мултиантикултурни съображения и магиотска зависимост. Колко са осъдените изверги и търговци на малолетни роби, коко колко са принудително лекуваните в психиатрия до пълна невъзможност да вършат зверства? Псевдонимът Ви е отговор - "О". Нужен е нов закон за защита на на човека и държавата за да има новг отговор - "Всички разкрити изверги са отстранени, а неразкритите неизбежно ще бъдат."

Да турски имена, турски сватби, и сюнети. Нищо не ни е нужно. Никой не се отказва от това. В България такива обичаи няма. Не се оплаквайте от Бг. Идете си в Турция.

Това е добре, но съм сигурен, че пак има нещо скрито и нещо между редовете.Малко е притеснително такава добра новина не мислите ли, не сме свикнали.

Ще има репресии към хората, които практикуват здравословен начин на живот. Комплексирани полицайчета ще ги тормозят защо носят шапки когато не е толкова студено, защо карат колелото с маска за велосипедисти... То има предвидени изключения, ама полицайчетата ще тълкуват закона както им харесва. После обезщетенията няма да ги плащат те, когато жертвите на тормоза осъдят държавата.

"Бурката е по-скоро униформа, отколкото религиозен символ" Като не е религиозен символ защо постоянно давате пример,че се носи именно заради религията.А по отношение на "по-скоро униформа" тогава защо не се носи и от мъжете вместо да е специално предназначено за жените(униформата си е униформа както за мъжете така и за жените я има)? "По думите му, както радикални, ксенофобски настроени хора предлагат този закон, така по същия начин външни радикални, фундаменталистки, настроени ксенофоби могат да кажат - видите ли, в България мюсюлманите са потиснати и то под действието на закон" Които от тези мюсюлмани се почуства потиснат винаги може да си стегне багажа и да се върне там от където е дошъл.Също така какво толкоз(лошо,ужасяващо,катастрофално та чак) ще се случи като външните "фундаменталисти" кажат че мюсюлманите са потиснати в България?Бог ще слезе от небето и ще накаже ксенофобите?Ще дойде края на света?

Браво! Тези бурки не са популярни дори сред българските мюсюлмани и хората с турско самосъзнание... Това са НАТРАПЕНИ арабски атрибути и пълната им забрана е съвсем, съвсем уместна и подкрепяна от всички!

едно скромно браво на тези,които са защитили българското достойнство пред светлата памет на загиналите за БЪЛГАРИЯ !

Слава на България! Така ще съществува и ще я има вечно. Трябва да се спазват интересите на държата, и да се интегрират всички живущи в нея.

Има паразитни прослойки за репатриране :)))) Вече пробвахме с интеграция .....

В Мека, центърът на мюсюлманството, е забранено носенето на бурки. Трябва да си закриват косите, но не могат да си закриват лицата, нооооо срещу това не са възразили. А когато други градове, държави направят същото се вдига джабала за дискриминация до небето и обратно. Тогава да ходят в СА. Там никой няма да ги дискриминира. Е, там все още убиват хора по площадите, но пък какво толкова, друго си е да се забулиш и да се отнасят с теб като добитък. Както се казва, добитък, добитък, ама забулен добитък

Който не се чувства българин, куфара и да го няма. Свят широк, до вървят където им е мястото.

Щото там убиват с камъни на площада и слагат катинарче на оная работа... Ако може и на работата лекото, и на хляба мекото - ама не може!

''Валери Жаблянов от БСП добави, че подобно законодателство не е чуждо и на Турция: Такова законодателство е приемано през 1925 година. Мустафа Кемал Ататюрк със закон отменя носенето на фесове в османската империя и на друго религиозно облекло. '' КАЖЕТЕ МУ НА ТОЗИ , ЧЕ ФЕСОВЕТЕ НЕ СА ''РЕЛИГИОЗНО ОБЛЕКЛО''! И СТИГА НИ Е ДАВАЛ ЗА ПРИМЕР ЛЮБИМАТА НА ПУТИН ТУРЦИЯ!

За пореден път дпс показва, че е партия ярко отличаваща се в Българската политика!!! И пак да напомня - не гласувайте за партии, били в съюз с тази протурска партия, те са национални предатели!!!

Ами, кажи за кого да гласуваме, след като май няма управляваща партия, която да не е била в съюз с ДПС - по едно или друго време! Въпреки пушилката, която вдигат РБ, предишните правителства на СДС бяха в съюз с ДПС!!!

да направим една наистина българска и НЕЗАВИСИМА !

Браво на парламента!Добре свършена работа. Б. Борисов най добрият. Християнска държава , няма място за бурки. Скоро във всички европейски държави ще стане така.

Хайде, де! Че там (в Европа) има милиони мюсюлмани и още милиони напират да идват!

Не ми е приятно да го призная, но Вие и всички останали патриоти и псевдопатриоти дълбоко се заблуждавате. В Европа, по-точно в Западна Европа , никога няма да забранят каквото и да било облекло. Да , облечените като "Бабугери" жени от персийския залив сигурно дразнят много хора, но в Европа , пак повтарям Западна Европа , носещите подобни черни чершафи жени стават все повече и повече. Все пак всеки процес достига до фаза на насищане. А забраната за ползване на чужд език освен "държавния" в държавните институции се практикува успешно в трите Балтийски републики и това не пречи на ЕС, поне засега. Запада си е запад, а Изтока си е изток. Ние не сме принадлежали никога към запада , не сме част от него ментално и сега и никога няма да бъдем.(Справка "Сблъсък на цивилизациите" на Самюел Хънтингтън) .Затова сме такива непримерими към чуждото , особено към Исляма. Петвековното третиране на християните и евреите в рамките на Османскаата империя като хора втора категория и страхотните ограничения , които са ни налагани едва ли скоро ще бъдат заличени от националното ни съзнание.

Много добре. Така БГ става по безопасна.

Честито! България е модерна, европейска страна, и облика и трябва да бъде такъв. За бурките си има подобаващи държави.

Честито! България е модерна, европейска страна, и облика и трябва да бъде такъв. За бурките си има подобаващи държави.

Неправилно се изразяваш.Не ксенофобия, а ако има по-гадна дума в речника и нея може да я употребим,заради това,че са ни клали и бесели 500 години.Това ни е закодирано в ДНК то.Непростимо е .И вместа да сведат глави и да поискат прошка ,те се пенят.Ха хаа ха ха

През 1985- 89 г. комунягите насилствено смениха имената на мюсюлманите в България, забраниха погребения в мюсюлмански гробища, носенето на мюсюлманско облекло- шалвари, такета, говорене на турски на обществени места и т.н., а сега историята се повтаря с Герб и расистки организации - наследници на комунягите.

И добре направиха, после дойдоха на власт пълзящи творения и подложиха задни части на турците, каквото и да означава това !

Мустафа Кемал, известен като Ататюрк, първият президент на Турция от 1923 до 1938 г., намира правилния начин да затвори устата на фундаменталистите тогава. Той налага прост закон с незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат както те желаят. Само че всички проститутки са задължени да носят бурки. На следващия ден в Турция бурки вече няма.

Много остроумно и ... ефективно.

че в България няма такъв закон! Я има двама-трима, които да не са длъжни да носят бурки, а повечето ще носят по две-три!

оказва се,че сме роби на проститутки ! или нещо подобно ...

Ако това наистина е исторически факт, то Ататюрк е бил ебати пича! :) Развесели ме!

Абе тия навлеци що не си опаковат багажа и бегом към турция,и без това никой не ги е канил в България.Нагла мюсулманска паплач!И всичките им извиващи като бесни кучета джамии да се съборят!И такъв закон трябва да се приеме!

глоби - това добре, но! досега никъде не прочетох, че индивидите с бурки няма да бъдат обслужвани в сйответните учереждения, или поне не докато не си платят глобата. дано това да го има в закона. ако го няма, положителен ефект няма да има - по-скоро отрицателен

ксенофобията е рака на човешката душа. всички сме равни,не се делете

Това е мощен шут в лицето на коалиционния партньор на БСП - най-презираната партия от българите ДПС!

Бурката произхожда от култа към Астарта в древна Месопотамия. В чест на богинята на плътската любов всички жени, без изключение, трябвало да проституират всяка година в свещените гори около храма на богинята. А за да не бъдат разпознати, жените от висшето общество започнали да се забулват напълно.

Ксенофобията и омразата тресе българите. На това ви научиха комунягите.

или демократите

комунягите и подобни на твоето изказване

НАЙ НАКРАЯ НЕЩО СМИСЛЕНО ДА ПРИЕМЕ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ. ЕВРОПЕЙСКО.

ДПС защо е против този закон? Та нали нашите турци не се кичат с тези одежди, а само "вярващите" ромки.

Положението е същото като в периода 1984-1989 г--много се пъчехме--наводнихме Делиормана и Кърджалииско с командировани милиционери--вътрешни войски--щата на ДС бе огромен--забранявахме турския език--турски имена-- турски сватби ---накрая 1990 г свалихме гащите и знаем какво е сега --Очаквам бум на бурките като мозно облекло!!!!

ТОВА Е ЗАЩОТО НЕ СЕ СВЪРШИ РАБОТАТА ДО КРАЙ.

Забраниха и погребенията в турски гробища и погребваха мюсюлмани в християнски.

абе който иска турски гробища,да ходи в турция...

НЕГРИТЕ МЮСЮЛМАНИ В ДЕТРОЙТА С КЕФ БИХА РАЗТВАРЯЛИ КЪЛКИТЕ НА ЖЕНИ С БУРКИ .. ЩО СТОИТЕ В БГ ДА ВИ ТОРМОЗЯТ ?:))