Предлагат различни данъци за заведения за пушачи и непушачи

Ресторантьори предлагат да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим. Собствениците на заведения продължават да искат отмяна на пълната забрана за пушене в тях.

Обратно в новината

Коментари - Предлагат различни данъци за заведения за пушачи и непушачи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Коментар за разделянето на заведенията на зони: Обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията е нещо като зони за пикаещи и непикаещи в плувен басейн.

Аз съм пушачка и питам вас непушачите , нали сме демократична държава и право на свободен избор има всеки, та питам ви , ЗАЩО МОЯ ИЗБОР И ПРАВОТО МИ ДА ИЗБИРАМ КАКВО ДА ПРАВЯ С МОЕТО ЗДРАВЕ СА НАРУШЕНИ, ЗАЩО САМО ЕДНАТА СТРАНА ДА Е ПРИВИЛИГИРОВАНА ? Та нима всичко ни е наред, имаме стабилна икономика, стабилно здравеопазване или нещо въобще наред ли ни е в държавата, та тръгнахме да приемаме тъпи закони , които РАЗВИТИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ОТЧИТАТ ВЕЧЕ КАТО ГРЕШКА И ПРАВИТЕЛСТВА ИМ ОБМИСЛЯТ ОТМЯНАТА НА ЗАКОНА.Та нима не измираме от ежедневния стрес на който сме подложени, в работата, на улицата, в борбата ни за оцеляване въобще! Ами я се замислете , какво и какви разходи костват тези проверки на държавата, които за в момента са ефективни само в провинцията. Така , че мили българи- непушачи, това е поредния закон , който започнахме да прилагаме обмисляйки го отзад напред, а и между другото, нека здравната ни министърка най-после вземе да обмисли заплатите на тия български лекари, та мили непушачи когато се разболеете от каквото и да е да има кой да ви лекува, защото България е на път да остане без лекари и медицински персонал, а както знаете никой не е застрахован от болести , дори и непушачите!

Цитат от днешния календар: "Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и народният представител Моника Панайотова ще представят утре Националния ученически конкурс "Проектът на нашия клас - за живот без тютюн 5". Това съобщи пресцентърът на МЗ. Представянето е от 11.00 часа в Министерството на здравеопазването."

Все пак след толкова изписани мнения по този въпрос не само под тази статия, а и от предишни такива по темата, не успях да открия нито едно смислено мнение на непушач, който аргументирано да обясни какво пречи да има заведения за пушачи и такива за непушачи? Само някакви истерии, тръшкане, заклинания, обиди, закани и т.н. В общи линии пишещите тук непушачи се държат като някаква крайна злобна секта, сплотявана от омразата им към пушачите.

10+

А аз не пуша от 40 години! И съм със здрав разсъдък, за разлика от теб, явно не разбираш и не виждаш нищо, горкия!

Ти явно трудно разбираш и трябва да ти се казва по няколко пъти! В заведенията не се събират само пушачи или само непушачи, а се събират смесени компании и това се прави с цел нахалните пушачи да не тровят учтивите непушачи, които ги оставят да си веят байряка. Ако и сега не си разбрал, тогава нямам идея кой ще ти помогне.

това с пълната забрана може да се получи ако живеем в по-богата страна. с малко пари хората се опитват да си доставят максимално удоволствие. ако искам да изпия едно кафе с цигара или няколко коктейла с цигари или да ям, да си поговоря с приятели и да пушим сега може да стане само в домашни условия. ако имам много пари какво ми пречи да ида да си дам парите да ям в ресторант и после с едно такси да идем на второ място и на трето. в испания съм и тук не се пуши вътре и тази година съм ходила на бар само 1 път и то такъв с тераса, където се пуши.

Нека направят цигарите 10-12 лв. кутията и да си вдигат забраната :)))

Нали знаеш как дяв. чете Евангелието? Та тези данни са такива! Ама от безочливи идиоти какво искаш, те само искат повече пари, без значение как идват, а сега искат данъчни облекчения!

Ей каква голяма защите на пушачите, бре, бре, бре! А ако поне наполовина се бяха загрижили така и за непушачите по-рано, нямаше да им се тръсне такава наредба! За кой път да казвам, че г-да пушачите сами си докараха този закон! Нека сега видят обратната страна на медала!

Абе големи лъжци се оказват тези ресторантьори! А и какви данъци ще плащат тия, нали всички знаем, че са шампиони по укриване на обороти и данъци!? Пак искат да ни хвърлят прах в очите!

Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.

Това отдавна не е причина и атмосферата на гаровите ресторанти отдавна не можеш да я намериш. Една ефективна вентилация решава проблема на обслужващия персонал.

Dobromir Dimitrow

Една ефективна вентилация оправя донякъде, ако има кой да я пусне и то с пълна сила, което рядко става!

ами персонала тогава да си намери друга работа като не му харесва да работи в бар.

Тезата на собствениците, че системата със зала за пушачи и такава за непушачи е била идеална, е изцяло фалшива. Такива зали и то с различни размери, имаше само в големи ресторанти. Всички малки ресторанти, барове, кафенета и т.н. работеха САМО за пушачи.Няма да забравя, как едно семейство с 2 деца не беше допуснато в нито един ресторант в центъра на Драгалевци да обядва, защото всички ресторанти наоколо бяха само за пушачи, а там бе забранено да влизат деца. Изобщо плачът на собствениците, че икономически не са добре е смешно да се прехвърля за сметка на спирането на тютунопушенето. Да подобрят качеството на предлагания продукт и обслужването и наистина добрите ще преуспеят. А останалите нека отпаднат и без това са прекалено много.

bobsyn@

Айде, айде отдавна се говори за тази забрана, а хората няма да престанат да ходят на заведения за това, че не се пуши. Ако има отлив от кръчмите е, защото хората нямат пари или заради калпаво обслужване.

От една от предишните статии, стана ясно, че тоз бизнес просто иска данъчни облекчения! Там направо си казаха, че кризата в бранша е заради забраната и икономическата криза. Но вместо да искат отмяна на икон. криза, те се хвърлиха цялата вина върху наредбата! Идиоти!

Аз съм непушач и напоследък ходя по-често на заведения, откак наложиха забраната. А има хиляди като мен, така че тезата с намаляването на приходите не издържа.

В коя държава не се пуши изобщо? Обиколил съм Евроа и навсякъде си има заведения/зали/за пушачи. Само ние сме по-католици от папата!

Аз пък искам в заведенията да си пуша, защото така ми е по-приятно да си ям, да си пия и да си бъбря с хората. В мое лице през зимата губят сериозен клиент.

Разплаках се! Честно!

Стой си вкъщи.

Кръчмарите сами са си виновни. Показаха пълно незачитане на правата на непушачите. Вентилацията или беше спряна за да икономисват ток, или работеше на минимум само за парлама. Между зоните за пушачи и непушачи вратите между тях бяха непрекъснато отворени. Ако някой направеше забележка, келнерите се оправдаваха, че носят непрекъснато чинии и чаши и не им е удобно всеки път да отварят и затварят.Така на практика се обезсмисли разделянето на 2 зони. Затова и се стигна до пълната забрана за пушене.

Браво, много добре си го написал! Е колко пъти да им го обясним, че все не вдяват!

"85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи." Да, защото на непушачите им омръзна да се съобразяват с пушачите и да им дишат гадния миризлив пушек. А в нощните клубове и кафенета все още ефект от забраната няма... така че пак си помислете колко ви е реална статистиката като крайно заключение!!!!!

Каквото и да направят никога повече не бих гласувала за мутри..

Ако искам ще пуша, ако неискам няма да пуша, никой неможе да ми забрани, камо ли пък този мухльо Бойко Борисов.

Много си е добре така. Пушачите да ходят на улицата да пушат. Всички сервитьорки без работа - на полето да садят домати и пипер. Работа има за целия китайски народ. Този мазньо на снимката да намали цигарите.

не е справедливоза за пъшачите-ами всеки ще се откаже от заведенията след като неможе да си осигъри приятен престои росто няма да се посещават заведения а тарговците незнам............. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

тези 34 000 души, които щели да останат без работа, горките ще останат и със значителен шанс да не умрат от рак на белите дробове, да имат здрава сперма, здрави деца и тн. А работа има и другаде не само в кафетата и кръчмите :)

България е държава с огромен брой обслужващ персонал и се развива именно като такава, не се прави на сляп! Ако не са ресторантите и кафенетата, безработицата ще скочи двойно, че и тройно! Нека заведенията за пушачи плащат солидни данъци, а за непушачи режимът да е облекчен. Да не режем сами клона, на който седим.

Бойко всеки непушач те следи! Ако се подхлъзнеш и ни предадеш за парите на цигарентоо лоби, няма да простим. Толкова е приятно да не дишаш катран по заведенията, ако една част от хората са решили да се тровят защо и другите да страдат.

Как в толкова страни не се пуши,само у нас не се случва. Ние ли сме най-калпавите хора?По рано какво беше? Маса за пушачи,до нея за "непушачи". Не се занимавайте с пушенето, а с това,че вече много трудно се намира работа, каквато и да е. А ако някой те наеме ,не ти внася осигуровки. Затова протести няма,така ли?

да си пушат у тях си с децата и с родителите си, защо да тровят мен на обществено място? Защо да пушат при мен в заведението, а децата си да пазят?

Аз като непушач искам забраната да остане. В компанията 70% пушат, но продължаваме да си излизаме все така заедно, никой не е казал аз няма да излизам и да ходя на кръчма, защото немога да пуша.

Бехераейците (Както обикновено ! ) -- вятър ги вее ... като (уж)препрани гащи . ....А че Ние-Всички Трябва да Съградим Нашия феникс ( Да е бетер швейцарския ! ) : --така Ни било Писано ! Нищо, ще Го Създадем.

откакто не се пуши, вече и аз ходя с удоволствие на кръчма. Преди се чудех какъв повод да измисля за да не отида и да не обидя някой. Иначе за съжаление са прави, че първо ги накараха да си направят инсталации и преустройства. А сега излиза че са си хвърлили парите на вятъра. Но това си е..- и важи за всички. Обаче интерес от това реване имат само тези които се занимават с цигари. Т.е не им пука дали ще тровят някой...

Ако са слагали вентилации то е било от чиста лакомия. Пределно ясно беше как след няколко години забраната ще стане пълна. Да се бяха сетили от браншовата организация да се организират в правилната посока. А те чакат някой да им гарантира приходите със закон. Щял бюджетът да бъде ощетен с някакви стотици милиони. Алоу? Това че един отрасъл ще реализира съответния по-малък оборот не означава че съответните пари няма да бъдат похарчени за нещо друго, в което хората виждат по-голям смисъл.

Dobromir Dimitrow

Подкрепям! Абе много са им смешни доводите! Те не са никакви производители, само хората там си харчат парите и толкова! И много лъжат!

Радвам се, че компенсираш загубата, която заведенията търпят от мен, хи хи хи, а тя е в размер на над 100 лева месечно.

Зашо този приключен въпрос се повдига наново? Естествено, че само 4 месеца след въвеждане на забраната всички ще мрънкат. Явно мутрите искат по-пълни заведения, че не е останало вече нищо за доопоскване.

Аз не пуша, но дали цигарите са най-вредни за здравето? А храната с която буквално ни тровят-зеленчуци и плодове с пестициди, месо с хормони на растежа и антибиотици ,мляко и млечни продукти произведени само от палмово масло и още десетки други примери мога да дам. Не е ли малко лицемерна тази забрана , въведена уж за нашее добро?!

ами вземи спри да ядеш

При така описаното от теб положение, най-правилно е проблемите да бъдат адресирани и отстранявани един по един. Нека приключим с тютюнопушенето, пък после да пренасочим целия ресурс към палмовото масло. Примерно.

Вместо да се грижим за здравето на народа и от там да спечелим, ние се чудим как да изтровиме и малкото неотровени. И защо, за да се донесат някакви илюзорни ползи на закъсалите барове и дискотеки. Ми то хората просто нямат пари за тях вече

Те пушачите за другите не мислят. Нито смятат за здравните бюджети на хората и държавата. Нито мислят за децата, които се учат от родителите си да пушат!

Е не спряха да мрънкат. Аз като непошач посещавам вече доста повече кръчми отколкото преди!

Да, но само ти. Вземи и обиколи заведенията в града, в който се намираш - факт е, че са почти празни.

От това ходене по кръчмите ти е изветряла граматиката. Вземи пропУши или се сопри малко и почети книжки.

ridiculous

Мъдро предложение. Аз съм против против повсеместната и насилствена забрана на пушенето, но ако това ще поспре нашенци да киснат по заведенията и ще ги накара да попрочетат някоя и друга страничка ей тъй, от скука, ще взема да харесам забраната ;-)

Аз искам различни заплати за цигараджиите защото забраната за пушене на работните места все още не се спазва.

Аз искам различни заплати за цигараджиите защото забраната за пушене на работните места все още не се спазва.