Забраната за пушене сблъска двама министри - Добрев и Атанасова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев би подкрепил въвеждането на гъвкавост за пушенето в заведенията, като след определен час и при определени условия то бъде разрешено. Колежката му - здравният министър Десислава Атанасова, обаче е категорично против облекчаването на забраната.

Обратно в новината

Коментари - Забраната за пушене сблъска двама министри - Добрев и Атанасова | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

този закон въпреки своята дискриминационна същност се оказа че има и една добра страна.чрез него маските паднаха и се видя кой какъв е.да имаш приятели непушачи все едно да играеш на руска рулетка с револвер с пълен барабан.

до хм "Тия заведения дето разчитат на пушенето вътре обикновенно са с кофти обслужване, кофти кухня, кофти цени и т.н. лъскавите заведения са си пълни доогоре."ами да ги дадат тези заведения на пушачите по хубаво ли е да фалират нали непушачите не ги харесват и не влизат в тях тогава къде е проблема.

Аз пък искам да кажа на тая измислена "министърка", че колкото и да се пЪне - ЗАБРАНАТА ЩЕ ПАДНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ще си позволя само един съвет да и напиша - АТАНАСОВА, ПЪРВО КАНДИДАТСТВАЙ ДА ТЕ ПРИЕМАТ ДА УЧИШ МЕДИЦИНА, И АКО СЛУЧАЙНО ИЗДЪРЖИШ ПРИЕМНИЯ ИЗПИТ - УЧИ ПЕТ ГОДИНИ, НАТРУПАЙ СТАЖ КАТО ЛЕКАР, ПЪК ЧАК ТОГАВА МИ СЕ ПРАВИ НА "ЗДРАВЕН МИНИСТЪР"!!!!!!!!!! Аман от такива подлоги като тебе, дето вечно се навеждат пред един престъпник и само му галят топките, пардон - егото!!!!!!!!!

Българите възстават единствено обединени от простотии; никой не се надигна срещу геноц_ида с ниските пенсии и заплати. срам

Атанасова не е за министър на такова хуманно министерство тя мрази хората.там трябва да работи човек който е медик и е полагал клетвата на Хипократ.освен да се занимава с пушене и цигари досега нищо не е направила за здравеопазването,а то е голям проблем за обществото.

Без да искам преди няколко седмици влязох в заведение, в което явно забраната за пушене не се спазва-отне ми около 15 секунди да изляза. Няма такава смрад. Искрено съжалих, че не знаех къде да се обадя в такъв случай. Тъкмо бях отвикнал след посещение на заведение да си пера/проветрявам връхните дрехи заради миризмата. По-късно коментирах с познат пушач, който също беше излязъл точно от същото място. Какъв е тоя зор да си правите лисичарник не мога да разбера. А и ресторантьорите дето септември месец реваха, че лятото имало спад заради забраната - кой човек лятото седи вътре в заведенията? Спада в бизнеса им е функция на икономиката, не на пушенето. Дори и да вреди на бизнеса на някой - ами дайте да спрем примерно метрото, щото от както работи сигурно таксиметровите шофьори усещат спад в работата. Аман от андрешковщина, тесногръдие, недалновидност и лобизъм. Никой в тукашната територия не гледа по-напред от носа си.

Оправданието със здравето на забраната за пушене е пълна глупост! 1. За пушачите - съмнително е дали изобщо ще пушат по-малко така, а дори и да запалят някоя цигара по-малко, това е нищо в сравнение това, което пушат през останалото време. 2. За непушачите - нека представят данни колко години, по колко часа на ден един пасивен пушач трябва да гълта дим за да се разболее? Едва ли някой ще изкара толкова време в ресторанта. Така че, всичко е само една пушилка за да се имитира някаква дейност от това министерство, което всъщност не върши нищо за да оправи батака, който е в българското здравеопазване.

Какъв министър, каква загриженост за нашето здраве! Ето това се казва човек! Някой може да каже "Куха и неостъпчива лейка"! Не е прав! Каква загриженост даже за персонала в заведенията! скоро придружих жена ми във фризьорски салон, едновременно маникюр педикюр! Майко мила, каква миризма не ти е работа, обаче жените ходят, и то доброволно. А и музиканта беше там! На Атанасова и протягат ръка, тя отказва! И така, ако сте загрижени за нашето здраве, подкрепям пълната забра на цигарите, като се преследва дори със затвор, но не потребителите, а производителите и разпространителите! Ако искаме да последваме напълно западняците, трябва да се забрани също рекламата на алкохол и бира. Аз ли трябва да ви уча! Сега поне можете да гледате чужди телевизии и да видите, че такива реклами няма, а в българските има, защо? Аз не разбирам по-добре ли е да се пуши на вънка, отколкото в скрито и закрито място. И само да попитам: Парламента обществено място ли е? Къде пушат народните избранници и колко проверки са направили инспекторите вътре?

Кой знае на кое кръстовище я в срещнал Винету... Нямах тоя късмет да изляза на някое кръстовище и да стана здравен министър...

"Дребни" хора с "големи" проблеми.

благодаря и браво на министър атанасова!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

КАТО СЕ ВЪРНАХМЕ ОТ СТУДЕНТСКИ ПРАЗНИК ДРЕХИТЕ НИ МИРИШЕХА НА ЧИСТИЧКО ВСЕ ЕДНО НЕ СМЕ БИЛИ НА ЗАВЕДЕНИЕ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА Е УМРЯЛ ЩОТО НЕ Е МОГЪЛ ДА ПУШИ В ЗАВЕДЕНИЕТО. НЕ ЗНАМ КАКВО ОЩЕ СЕ ПЪНЕТЕ И КАКВО РЕВЕТЕ. ПОЛЗИТЕ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ

Добре, де - непушачите напълнете заведенията! Живея в голя столичен квартал. Всички заведения са празни!!!

Ами аз ходя повече, от както има забрана и е доста по-приятно. Преди това почти не излизахме да вечеряме в заведение, защото в компанията винаги има някой пушач, според който си е нормално всички да се занесат в залата за пушачи, щото иначе на него му е некомфортно. А сме с малки деца.

И пушачите и непушачите нямат пари за заведения!? Народа обедня и за това са празни расторантите, не е проблема в забраната. Кварталните кръчми имат клиенти, но са с по-ниски цени. Лъскавите заведения ще стават все по-празни. Истината е, че на всеки ъгъл вече има заведение и местата са повече от клиентите! В нито една страна,където е забранено пушенето в заведенията няма отлив на клиенти, но там хората получават достойни заплати. В България докато управляват кадрите на ДС/БКП/БСП/ДПС/НДСВ/ГЕРБ/РЗС и мутренско-милиционерски правителства няма да има подобрение!!!

КАТО СЕ ВЪРНАХ ОТ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК ВОНЯХ НА РАЛИЧНИ ПАРФЮМИ ОТ ТРОЙНОЙ ДО ШАНЕЛ 5. С ЦИГАРИТЕ БЯХ СВИКНАЛ ЕДНА И СЪЩА МРИРИЗМА, АТУКА ВОНЯ НА РАЗЛИЧНИ + НА КУХНЯ! В САЩ НАПРИМЕР НЕ Е ПРИЕТО ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПАРФЮМИ ЗАРАДИ ГОЛЯМАТА ДОЗА АЛЕРГИИ! ТАКА,ЧЕ МОЛЯ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ БЕЗ ПАРФЮМИ МИЛИ НЕПУШАЧИ! ДА И ПАРФЮМИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ, ЗАЩОТО В СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ НЕ Е БИЛО ПРИЕТО ДА СЕ КЪПЯТ! ОСОБЕНО АРИСТОКРАЦИЯТА!САМО ПРОСТОЛЮДИЕТО!

Какви са тези глупости ... семейства след 20 ч семейства след 22 ч и т.н.. Аз ще се ограничавам да ходя на заведение до 22 ч, защото след това ще дишъм пушеци и след това ще смърдя на цигари все едно съм бил на кучето . Ако някой иска да смърди като на кучвето гъза да си седи в къщи и да и дими там. Затова заведенията са публични места, защото се пшосещават от много хора и не може да се съобразяват всички с една шепа наркомани и някакви хора където се оплакват, че им били спаднали оборотите. Свалете цените малко и спрете да лъжете с грамаж и качество. Добритезаведения и в този момент са посещавани от пушачи и непушачи и са пълни., те не се оплакват от спад на оборот, КАК ли става това, да не би да са МАГЬОСНИЦИ ???

След като сте толкова арогантен, не се съмнявам, че сте запознат - но само с това, което се случва в собствената Ви глава. А дали се случва нещо, а?

За вас не знам, но - откакто е въведена забраната - не съм стъпвал в заведение. Върнахме се в соца - ходим си на гости :) А и вече не искам да контактувам с непушачи :) И е нарушена една моя основна свобода, записана в конституцията на РБ - правото на събиране!

Ходете си на гости и си стойте в лисичарника и по този начин няма да нарушавате правата на нормалните хора да дишат чист въздух. А всички такиви като вас трябва да ви съберат в комуни както всички наркомани и да ви лекуват!

Добре, де - непушачите напълнете заведенията! Живея в голя столичен квартал. Всички заведения са празни!!!

И да! Искам промяна в законодателството, за да може по-лесно да се правят частни клубове. Аз искам да общувам само с тютюнозависими!!! И искам да се лекувам в частни клубове, защото системата на здравеопазване не ми предлага такива!!!

Щяха ли да лъжат ресторантьорите, ако им бяха пълни заведенията...

Дали ще станем по-здрави само, ако спрем цигарите? Аз мисля, че това не е фактора. Ядем некачествени храни, стресирани сме, плащаме огромни сметки на монополистите за некачествени услуги. Аз съм "за" да се разреши пушенето след 22.00 часа. Ще има още приходи и повече пари и за пенсионери, и за работещите.А койго не иска да го опушват, да ходи в заведения за непушачи. Това е личен избор.

Що за глупости са това Краси. Имаш ли идея колко струва лечението на пушачите на държавата годишно. толкова колкото да се вдигнат пенсиите на старите хора и да се дадат детски надбавки за децата за цяла година и за какво това, за да може някакви наркомани да си начешат крастата. А моля ... нямам желание да от мойте данаци и осигуровки да се плаща лечение на наркомани и когато потрябва за мен да ми кажат няма!!!

Запознатия, а знаеш ли какъв е акциза на цигарите и къде отива той?

И друг въпрос: защо "загрижената" ни държава пак субсидира с едни 74 милиона НАШИ пари тютюнопроизводителите?!

Тия пък тъпаци от герб. Що не го оставиха това за предизорно обещание. Щеше да е сигурно че ще влязат в парламентта!!!

Не вярвам в загрижеността за здравето ми. Ако забранят производството на цигари може би ще повярвам. Аз искам да имам място, където аз да реша ще пуша или не, а не някой уж загрижен за мен да решава.

Ако са загрижени за здравето ни трябва да забранят бензиновите и дизелови двигатели. Изгорелите газове мнооого повече тровят от цигарите. Забранено е да се пушат цигари до детски градини, но дизелови тежки камиони и автобуси може. Каква демагогика.

Ти нещо прост/а ли си или да ? Как може да сравняваш транспортно средство с някакви цигари ? Едното е необходимост и то много по-важна отколкото някви си цигари. Са ще ми кажеш че е по-важно да пушиш отколкото да си закараш детето до детска градина или до училище ли ? Аре наркомани такива съвземете се малко , вие сте си виновни че пушите не непушачите.

Не става въпрос за вашето здраве, а за здравето на другите! Вие като искате си увреждайте здравето, само че в този случай би било справедливо да плащате по-високи здравни вноски и да чакате на опашката за лечение на заболявания, които сами сте си причинили....

Цветанке, ти имаш такова място и то е собственият ти дом. Там си решавай сама дали да пушиш или не. Когато си на обществено място, трябва, освен за себе си, да мислиш и за другите. А твоят дим прониква на всякъде и трови всички. Остави отровата - миризмата на цигарен дим също е изключително гадна и непоносима!

А ти на екологични и чисти лайна

Не трябва да се отменя забраната. Като имаше обособени места за пушене в заведенията, кой ги спазваше? Целите заведения пак миришеха на цигари.

тогава,ходи в сладкарница или в млекарницата...кой те кара насила да се вреш,където пият,пушат..ходи на фитнес за здраве,акопунктури,знам ли,но заведенията не са родилни или операционни зали,а са места за губене на ценно време ,което можеш да посветиш за здравето си на подходящите за това места. Какво означава заведение-> кръчма; къде,ако не в кръчма пият и пушат несериозниците,бре,младеж..че то затова са създадени тия коптори,за несериозни релакси.за сериозни дебати,съчетани с по- чист въздух има аудитории,аули,конгресни зали.Предназначението на заведенийцата са за несериозни дейности,не са за здравословни

Точно в сладкарниците и млекарниците се пуши и тоно такиви нагли типове като теб го правят това и по този случай не трябва да се отменя забраната!!!

Никакви отстъпки пред пушачите !!! На вън да и пушат колкото искат ... КОйто пуши в заведение и в къщи - 10 тояги на голо и на публично място - това първия път. Втория път и по нататък - доброволен труд по построяването на метрото или някоя магистрала !!!

Непушачите и трезвениците стойте си в къщи, или идете на сладкарница къде сте тръгнал по заведения. Заведенията са за забавления и тровене (доброволно) с алкохол и цигари.

По улиците не може да се върви спокойно. От отопленията с дърва и въглища се умирисваме по зле и от цигари. Искам да се забрани този вид отопление, защото ми пречи да дишам. Който иска евтино отопление да си върви на село. След като сме загрижени за здравето на хората да се забранят и превозните средства. Вместо молове да имаме градинки и паркове. Омръзна ми от простотиите герберски. А тая безкомпромистната, попаднала случайно като депутат и още по случайно като министър да си хваща пътя, защото за нищо не става.

Понеже съм пушач,не посещавам заведения,понеже ми е заповядано условието.Проблемът ,който ви създавам,е разрешен,опушвам си дрехи,къща,мои са,не ми пречи и никому не преча.Живея на булевард в града.Ужасно е шумно,а газове от автомобили до небето.Тази вреда защо не се контролира също? Още повече,че НЯМА КЪДЕ да отстъпиш и се спасиш от пушилки.За тези,дето ще ми кажат, " ми в село, в гората",ще им отговоря ,че и затова няма ред. Те да си отидат по селата,откъдето са дошли,както моето съображение,да се прибера у дома,заради цигарата ми ,в някакво си заведение за 30-60 минути и където те могат да избират,дали да посетят.Все едно,така стои въпроса,нали? Или да сменям жилището.да,но ето до какви грандиозни промени ти налагат същите хора с техните ауспуси,на фона на тяхния проблем,че може само да отидат в съседното заведение ,където не се пуши.А заведенията не са ясли за деца,нито болници и аптеки.един тук пише,че работил там и му вредяло.Интересни хора,хайде да не ви упоява анестиолог,че е вредно да диша и той..ми,всяка професия има своите минуси.Пак е въпрос на личен избор дали да я упражняваш и къде.

P.p aнестезиолог

То че е окумуш ДПС да каже,ама като са почнали нека до 22 да не пускат и некъпани,пък след 22 да идва Мечо Пух с Прасчо

Ако отново разрешат пушенето директно напускам заведението в което работя. Направо ми се повръща като се сетя каква гадория е да им дишам пушеците.

а ако не го разрешат, от заведението директно ще те "напуснат" заради спадналите обороти...

Пушачите можем да си пушим електронни цигари, а не да роптаем . Пълна простотия е, ако променят закона. Аз съм пушач и съм против.

Шегуваш се :) Да забранят бизнеса на големите корпорации???? Чувал ли си за Монсанто, Нестле, Циба Гайги... Това да не ти е квалтална кръчма :)

Хм, оборотите били намалели на заведенията. Просто заведенията си крият оборотите. На вас в заведение да ви дават касова бележка? На мен ми се случва много рядко. Обикновено е просто бележка разпечатана от двойното им счетоводство. Като си поискам фискален бон понякога дори се правят на ударени. Искайте си фискален бон в заведенията и ще спрат да се правят на тънкачи. Крайно време е всеки да започне да си плаща данъците - а конкретно за заведенията - това зависи от всички нас. Искайте си фискален бон!

Делянчо е чочек, който повтаря докрай думите на ББ, няма мнение никакво. Евела на Десито, аман с това въртене-никакво пушене на затворени места, аре баста.

Защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.

majmuncho

пич, баровете може да са на самообслужване - без сервитьори. ако се търси решение може да се намери. ти какво мислиш за дизеловите автобуси които бълват дим който може да те убие на място - не след години - аз искам да ги забранят - подкрепяш ли ме. какво да му търсим решение на тоя проблем. просто ги забраняваме и толкова! очаквам да ме подкрепиш - аз следвам твоята идея.

Една позната (пушачка), която работи в заведение (сервитьорка) нарече себе си глупак, затова, че толкова години е работила в задимена среда. Сега има здравословен проблем, който е в следствие на страхотната работна среда, която са й осигурили колегите пушачи.

majmuncho

нищо не пречи да се направи бар на самообслужване - така 4е да не пречи на сервитьори и друг персонал ... аз не искам да вредя на никого ... но съм достатъчно интелигентен за да знам, че има начини това да се регламентира ясно и точно така че да не вреди на никого освен на самия пушач. Ако на теб ти спрат ракията, която е също толкова вредна - води масово до сърдечни заболявания и цирози - сигурно ще кажеш че това е безумие. предлагам да се забрани карането на коли защото те са също толкова вредни. също работа в предприятия с вредна среда- миньори, заводи и т.н. много са. да се забрани ходенето по улици защото вероятността да си чупиш крак, ръка или главата в някоя липсваща или стърчаща плочка е изключително голяма и непрекъснато се случва някой да пострада - може да се види по справки от бърза помощ. да не продължавам - не е нормално да се забранява всичко - просто трябва да се намери начин по който да не вреди на другите.

majmuncho

А забравих - трябва да се забранят и гръдните импланти - всички знаем че са вредни и могат да доведат до много тежки последици. Така ще спрем и чалгата!

Ако се направи компромис, пак ще се умирисваме на евтини цигари. Ще има пак баня и пералня след заведение. Не мога да разбера как им харесва на пушачите да им миришат дрехите, косите, да им вонят устите, зъбите да им жълтеят.... Отврат!

Банята е задължителна сутрин и вечер- независимо дали си бил на заведение или не... Можеше поне да не се излагаш с коментара си...

Kalin

ти май си търсиш повод да не влизаш в банята;-)))

брех, тия гадни пушачи! мине се - не мине седмица и пак трябва да се къпеш заради тях! :)))

Защото не е неделя да се окъпем бе селяндур смардлив

Тезата, че системата със зала за пушачи и такава за непушачи е била идеална и равнопоставяла пушачи и непушачи,е изцяло фалшива. Такива зали и то с различни размери, имаше само в големи ресторанти. Всички малки ресторанти, барове, кафенета и т.н. работеха САМО за пушачи.Няма да забравя, как едно семейство с 2 деца не беше допуснато в нито един ресторант в центъра на Драгалевци да обядва, защото всички ресторанти наоколо бяха само за пушачи, а там бе забранено да влизат деца. Изобщо плачът на собствениците, че икономически не са добре е смешно да се прехвърля за сметка на спирането на тютунопушенето. Да подобрят качеството на предлагания продукт и обслужването и наистина добрите ще преуспеят. А останалите нека отпаднат и без това са прекалено много.

majmuncho

Ти по-добре се заинтересувай къде отиват парите от акцизи на цигари - около 2.5 милиарда на година - не отиват в здравеопазването определено. средно 4 лв. на кутия са акцизи и данъци. можеш да провериш сам ако ти стига акъла за това. ако един пушач пуши средно по 40 кутии на месец - това са 160 лв. на месец само от 1 пушач. Попитай здравният министър къде отиват тия пари. Моля те. Ако всички спрат да пушат в момента ще зейне такава дупка в бюджета :) Аз лично почти спрях да ходя по заведения. Особено в МОЛ-ове. Познавам и доста други хора които го правят. Определено заведенията се изпразниха. Това е факт, и ако някой не го осъзнава си е негов проблем. На мен ми е все тая дали те ще фалират или не. Но на вас трябва да ви пука защото те вкарват пари в бюджета а от там отиват пари за държавни служители - а те са около 1 милион поне. Нека ги убием. След терора от НАП вече все по малко хора искат да правят какъвто и да е бизнес. И това е добре ... най накрая пак ще си дойдем до социализма :) Тук повечето които пишат са просто работници на които някой им плаща. Няма лошо ... но само когато някой се е опитал да прави бизнес в БГ може да коментира дали има криза в заведенията или не. Нека ги смачкаме тия гадни ресторанти и барове :) Да останата само вегетарианските! Те са здравословни.

А не е така... липсата на животински мазнини в храната води до психични заболявания най-често със суицидни мании. Дозата прави отровата, класика както се казва:)

Работата ми е свързана със заведенията. Музикант съм. Искам да ви кажа, че няма такава измислица като "залите за пушачи и непушачи", това е пълна бутафория. Цялото заведение е осмърдяно. Сега от няколко месеца работя при новите условия и е страхотно, навсякъде където съм разговарял и персонала е доволен, че не се трови нон-стоп (независимо дали са пушачи или не). Е онзи ден на 8-декември бяха лепнали на заведението табела "Частно парти" и се пушеше, отново се върнах в ерата на прим итивния човек. Оборотите, ако са паднали, то е поради общата стегнация. Но дори това да е причината, на хубавото човек му трябва време да се научи, още повече на народ като нашия. Ако парламента разреши да се одимяват отново работните ни места по заведенията (пак казвам, аз работя там) няма да гласувам за тази партия.

Политиците ни нямат гръбнак. Пак някое лоби ги е натиснало за пушенето и са се огънали. Какво значи след 22ч да се пуши? Ами неженените, които не пушат и искат да са на заведение след 22ч.? Пак ще го отнасят, така ли? А това с отделното помещение за непушачи е неефективно. Редовно пушачите молят да им се отвори вратата към помещението на непушачите, защото им било много задимено и при непушачите пак влиза цигарен дим и мирис. Лично съм протестирал в такива ресторанти, но кой да те чуе... Години наред ни тормозиха с тези цигари. СТИГА ВЕЧЕ! СТИГААА!!!

Голям проблем,че гашниците няма къде да пушат !!!!! Последните 20 години какво ли не ви взеха ,чрез несъобразно водена политика вие сте заревали,че не може да пушите.Жалко за предците ни,които са проливали кръвта си за да може подобна пасмина да се разхожда днес .Една елементарна забрана не може да спазите !!!!

Този папагал Атанасова направо ме вбесява. Не можело 100% да се гарантира - абе, кълвач такъв, като карате хората сега да си стоят и да пушат у тях или в някакви лични малки пространства, вместо да опушват заведенията - ще си опушват домовете и семействата?! Съвсем без вентилация при това. То бива папагалски мозък, ама не му е там мястото - да отива при брадърите

Абе, малоумни хотелиери и собственици на заведения, не разбрахте ли, че нямате оборот и клиенти заради самите ВАС, а не заради цигарите. Май не виждате по-далече от носа си. Не плащате данъци, плащате мизерни заплати, не плащате осигуровки, хората ви робуват по 12 часа, и т.н. Я вървете по света малко, за да видите как се чака 1 час за хубав ресторант, въпреки че не се пуши, как има заведения САМО с резервация, без да се пуши, как дискотеките пращят от хора, без да се пуши, как курортите са пълни БЕЗ да се пуши! Защо там не фалират, а тук да??? Защото 90% от вас са мошеници и мизерници, дето ви даваха и по БТВ как мамите в грамажа, лъжете в сметките,и какво ли още не. Аз редовно хода на заведения откакто не се пуши, и ще спра да ходя, ако пак се пуши. Нали така плашат пушачите, че нямало да ходят. Ами не ходете, тъкмо на нас ще ни е по-приятно. Оправете си собствения двор, тогава вижте дали клиентите не идват заради цигарите.

majmuncho

ми добре ... ходи си , кой ти пречи ... не се нервирай, че е вредно :) Разликата е, че в тия държави за които говориш не са строили социализъм 45 години и всички мерки за непушене се предприемат от доста отдавна. Това води до постепенно осъзнаване, че можем и без пушене. Това което се прави тук е просто малоумно. Напомня ми за сухия режим в САЩ! Той не само че не помогна но създаде и мафията. Трябва да си много, ама много прост да смяташ че хората ще се откажат от тоя навик за няколко месеца. Напротив - това просто ги кара да търсят други начини. Предполагам на теб ти е и кеф че няма и много хора в заведенията да не ти вдигат много шум :) Супер! Не бях се сетил до сега и за тоя приятен ефект. те ще оредеят и няма да вдигат шум през нощта. Ей как се нареждат нещата , а? :)))

Както казах, явно и ти не си си показвал носа по света. Забраната за пушене в повечето страни от ЕС е въведено в последните 8 год., и няма нищо общо с комунизма. Забраната за пушене не създава мафия (освен от собственици-измамници и нежелаещи да се съобразят със закона), а създава ЗДРАВОСЛОВНА РАБОТНА СРЕДА, което е и в основата на такъв закон. Цигарената мафия в БГ е създадена от тези, които повишиха драстично цените им. При нормална цена 2 лв. за кутия, няма никаква далавера в производството и разпространението на нелегални цигари. Тогава и нямаше такива. При цена 5-6 лв., вече си е далавера. ТОВА създаде цигарената мафия. Никой не е умрял, че е излязъл навън за 5 мин. да дръпне една цигара. И на всичкото отгоре, пушачите в БГ са малко под 40%, което прави над 60% НЕПУШАЧИ. И по принципа на мнозинството, то такава забрана трябва да има. Дано кухата ти тиква е разбрала за какво иде реч, другарю пушач.

Ехе чакай те циркове в четвъртък при обсъждането в Народното събрание , ако им стиска да го предават по националната телевизия.

смешна и жалка е цялата тази тема. Като чета и си мисля че значи всичко друго е наред и няма за какво друго да се протестира. Просто приемете че от сега нататъка ще e така, и между другото ако ви ссе занимава може да отделите 10 мин и да прочетете много в мрежата кат това се примема ш държави който пълната забрана е наложена от години. Повече от 70% от самите пушачи приемат и подкрепят забрана за пушене! ...Факт! така че млъкнете и отидете да свършите нещо полезно за себе си

Един мъдър човек е казал: "Да водиш насила някого дори към добро, е фашизъм" И е добавил: Вл. И.Л.

rado_7_6@

Окумуш Министърка. Такива са необходими на България.

Тоя пък ново двайсе - до 20,00 ч. да не се пушело. Даже е по - ларж и от премиера слънце. Абе направо направете пушенето задължително за всички навършили 14 г. възраст.

Искам безплатно лечение на пушачите. Вчера мръзнах навън във вятър и сняг. Кой ще ми осребри касовата бележка от аптеката?! Да ви е.... м ...., ще вкарате много хора в болница.

лошо няма да има заведения за пушачи, но да са с двойно по-високи данъци от заведенията за непушачи. Защото иначе всички заведения автоматично ще станат само за пушачи! И половината от двойния данък да отива в здравната каса за лечение на заболяванията, причинени от тютюневия дим!

Три пъти по-високи данъци за заведения за пушачи, като една трета да отива за безплатно здравеопазване на непушачите

Darth_Vader™

двоен данък беше просто пример, може и четворен да им сложат. Важното е, че щом пушачите искат да си защитават правата, трябва да ги подкрепим, но с условието да са защитени и правата на непушачите. т.е. освен с огромни данъци на тези наркомански заведения, пушачите да плащат по-високи здравни вноски, по-скъпи застраховки и т.н.

"Защото иначе всички заведения автоматично ще станат само за пушачи!" чакай, чакай, нали сега основните тези са две: 1. Кръчмите си работят на пълни обороти и са пълни. 2. Кръчмите са празни, защото хората са бедни, а цените са високи. сега изведнъж се оказа, че собствениците ще предпочетат кръчмите им да са за пушачи... е как стана тая работа??? :)))

Вече става адски смешно Борисов пак ще се отметне ,няма да разрешиме, пък може би след 22ч. пък така или иначе, смешковци на едно нещо не държат от начало до край с изключение да не дават кинти на бабите и дедите и на децата.

Редно е и социалният министър да вземе отношение, тъй като става дума за вредата на тютюневия дим върху здравето на персонала. Хората от персонала не трябва са принудени да работят във вредни за здравето условия. Между другото, в европейските държави, които забраниха пушенето това беше водещият мотив. Странно е, че в България това не се отчита досега.

няма нищо трудно като ти се пуши да излеш за 5 мин навън, неразбирам защо тоша се превръща в толкова голям проблем, и как всички ревнаха в хор, че и нациоални протести чак!

Щото днеска беше студ. И утре ще е студ и така до Февруари - Март, че може и до Април.

Много е просто обяснението.Пушачите излизат на зеведение с цел да пушат заедно,а не да ядат и пият.Ето един пример от Благоевград.Аз и мой приател отиваме да вечеряме.Харчим 35 лева общо.В заведението не се пуши,обаче това не се спазва.Има 5 зеати маси, на които по 2ма пушачи пият по едно кафе за 3-часа на топло.Общо оборота им е 10-15 лева.На нас ни казват ами преместете се на друга маса щом ви пречи и ние вече не ходим повече в това заведение.Оборота им е 2 пъти по малко,но пушачите са им по важни.

Влизам да хапна, изпивам 2 бързи от по 6лв малкото - докато ми дойде салатата. С нея - още едно... после питам - може ли да си запаля, отпуснал се в сепарето... Ако отговора е НЕ - ставам, заведението си остава празно и с моите 23лв.... Ако отговора е ДА - паля си цигара, след 5тата си плащам сметката, но тя вече е 90лв... Защото след вечеря, с питие - пуша! И да ти кажа, в нормалните заведения, се печели от алкохола, където надценката е 300%, а не от кухня!

Опитайте да направите резервация в заведение за Коледа или Нова година . Дали ще намерите свободни места, макар, че не се пуши. Защо тогава се говори за паднали обороти? Или просто винаги и за всичко сме против.

Това с падналите обороти е долна лъжа. Къде ще отидат пушачите, ако навсякъде се спазва забраната и при конкуренцията е същото. Заведенията да помислят как да си повишат качеството на обслужване, а не как да стават бърдаци, в който всеки клошар може да влезне и да си прави каквото поискаш!

Kalin

Да си чул че от 15 до 30 ще има бойкот на тая забрана?да си прочел примерно декларацията на хотелиерите в Велинград че няма да спазват тая забрана?да ти е направило впечатление колко оферти има тази година за нова година сравнено с миналата?Не си ама говориш врели некипели кое било пълно кое не.Що друга година коледните партита почваха от началото на месеца а тая са само седмицата преди това?Мисли първо след това пиши.

Ех... пак ги изберете тия тъпаци! Ако съм работещ, трябва да се прибера в 20 или 22:00 часа ли? Ако чаках на помощи, дали щях да съм в заведение?? Ако не работех, дали щях да си плащам "здравните"?!? Ако не работех - щях ли да пуша БЕ ГОСПОДА И Г-ЖИ МАЛОУМНИ УПРАВЛЯВАЩИ?! Не ми ограничавайте правата!!! Моите и на няколко милиона пушачи!!! Толкова е просто - ЗАВЕДЕНИЯ В КОИТО СЕ ПУШИ И ТАКИВА, В КОИТО НЕ СЕ!!! Гарантирам, АЗ няма да вляза никога в заведение, в което НЕ се пуши!

Наистина са малоумни. Как така ще върщат пушенето , дори и частично. да не би би по дискотеките вечер да ходят само пушачи??

Започвам да разбирам вече гоненето на вещици през средновековието и жестокостта към тях. Същото трябва и с пушачите с мерки като 10 евро кутия цигари, 1000 лева първоначална глоба за неспазване на правилата за НЕпушене, а повторно нарушение - затвор от 5 години, на кутията с цигари да има гнусни снимки и т.н.

аз пък предлагам при нарушаване - директно разстрел на площада и снимки от екзекуциите по кутиите, по-бързо и хуманно е, някакси... :)))

РЕФЕРЕНДУМ----,и без това сме --богати ,...нЕкакви си 40 млн.,бЪлхЪ ни уапала!

Единственото за което съжалявам е ,.........че някога съм пушил !

Gal

ако трябва да се обсажда някои важен закон депутатите никакви ги няма и се точи с месеци....а сега за някаква простотия като пушенето - ежедневни дебати....немога да повярвам....