Всички кандидати за АЕЦ "Белене" потвърдиха интерес към проекта

Теменужка Петкова съобщи, че през следващите месеци е необходимо да се продължи процесът на лицензиране на атомната електроцентрала

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само след 2 години никой няма да говори за Белене - никой няма да си хвърли парите за нелецензирана АЕЦ

Само да не е руската

Има само един вариянт за Белене - претопяване на железора и строеж на модулни реактори на няколко места от различни български фирми с европейски пари от Зеления пакт

Щом има, при това единствена, компания от САЩ, конкурсът е предрешен в нейна полза.

Белене никога няма да заработи защото под площадката са заровени костите на концлагеристите от о. Белене

Основния проблем е че дрОгарете и оня специалист по големите шлемове, Гоцката ни вкараха в тази игра. Платихме сума ти пари, и сега имаме два реактора, които се чудим какво да да ди правим. ВСЪЩНОСТ, В МОМЕНТА СМЕ НА НИВО 1990, когато имахме един реактор и пк се чудехме какво да правим. И заради този един наличен реактор, се започна сагата със строежа на АЕЦ Белене. После едни "умници" с червени партийни книжки, подариха този реактор на Русия ( защото го продадоха за някакви 60 млн, после руснаците си приспаднаха разходите за транспорта и ние май не взехме нищо) и купиха други два уж по-модерни. А те същите, само че не чешки ( какъвто беше оня дето го имахме), а руски. Малко фризирани, малко нагласени, но по същество същите като в Козлодуй. А оня, чешкия руснаците си го монтираха и вече 10 години работи и произвежда ток. И всичкото това с благословията на руско-съветските мекерета от БСП и Ко. Ние си платихме всичко на Русия. Съдиха ни, платихме си и сега вече тези реактори са си наши. Трябват ли ни, не ни ли трябват - отделен въпрос.

Все едно дали са руски или американски - комунистите пак ще крадът ако е държавна собственност

Senator1

Няма и пет дни в Китай построиха нова болница заради този вирус коронавирус. хората там работят не се клатят краката. Има дисциплина при тях. Но най-разумното от историческа гледна точка беше да дойде Израел, ама все се ослушват. Но от заявилите участие най-приемливо е присъствието на Китай! Ще дойдат не само атомни инженери но и специалисти по акапунктура за да лекуват евентуално разболелите се техни граждани, които вярват на своята си медицина а не на тази продажба т.нар. западна медицина монопол на фамилия Medicis

Които пречеха на строежа на новата АЕЦ, ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, МЕЖДУ ТЯХ Е И ПОЖАРНИКАР СИКАДЖИЯ

Безопасност сега и гаранции за бъдеща безопасност за стотици години - това е което трябва да се обсъжда, заедно с плюсовете за България. Кой може да даде такива гаранции освен държавата? Частният собственик днес го има, утре го няма. Аман от далавери с "най-ниски оферти", дето след това ни излизат през носа. Един господ знае какви ще ги свършат, а може би и той не знае.

Години наред ГЕРБ-авите правиха реклама на "Белене" като гьол, сега търсят инвеститори?! ... Калинките са майстори на антирекламата - сега ще пият вода от там, където са плюли.

Това че от твоите любимци го бяха докарали до гьол за половин милиард евро, въобще не означава, че не трябва да бъде започван. Дори не става дума за единия милиард долара, дадени преди 2000 г, за онова нещо, което беше построено до тогава и им се наложи да го съборят. Дунав мост също беше на етап гьол, макар че заради реката не личеше. Това също въобще не означава, че не тряба да се строи.

Темата вече е за книгата на Гинес , господа и госпожи !

Дано францизите излязат с достатъчно добра оферта и спечелят, и са в ЕС и със сумата си централи са добър избор. Всички останали също знаят какво правят разабира се, най-важното е най-накрая да я построят тая централа.

Французите участваха и в строежа на китайската АЕЦ в Тян Ван. През 2013 китайците ги изгониха с шутове оттам - попитай се защо!

лъжа

Теменужка петкова е казала, че догодина съкращаваме вноса па руски газ до 50 процента останалото ще се внася от азърбайджан и по други канали разслабва се мъртвата хватка на русия и скоро ще бъдем свободни мързеливите руски тролове, дето не искат да работят честна работа да му мислят

Оо педеруго недоклатена.... Марш на гейпарада..

И ще спечели ФАЩ.

Едва ли.

Дано.

Да видят как купуваме самолети и да се откажат да не си губят времето.

Без държавни гаранции от Тиквата, които ще плащаме всички ние, никой от кандидатите няма да поеме ангажименти.

това е най лошия вариант

Пишете и мен за инвеститор! Ще инвестирам 6 лева, поне ако загубя няма да ме е яд! Ако спечеля веднага назначавам РосАтом за подизпълнител при неговите условия и след 5-6 години ще Ви продавам ток ама по мои цени! Сладка работа!

Не знам, защо се напъваме да си похарчим парите за ненужна АЕЦ. Ясно е, че франсета, американо и таекуондистите няма да я вземат, защото е губещ проект, както е в момента. Русия и Китай трябва да им забраним изобщо да имат мераци.

АЕЦ ще е губещ проект в първите десетина години. После въглеродните емисии ще го направят за предпочитане пред ТЕЦ. Но и при двата вида източници въобще не иде реч за евтин ток след 10 години.

Баце пак го зачука на червените дето уж са русофили, а спряха руските проекти

Това са блъфове на умрелите от глад герберасти. Тези"оферти"са само в техните мокри сънища. Никой няма да вземе нито АЕЦ Белене,нито АЕЦ Козлодуй. Газ също няма да има-нито руски, нито американски, нито никакъв....Само боклуци ще се вкарват...Герберастите обърнаха България на клозет. Сега предстои последната серия: Взаимно избиване и разкичване помежду им на герберастко-СИК-аджийската "мафия" ("мафия"-образно казано...в родни селски измерения)

Намали малко.

Ако я вземат руснаците тази АЕЦ, се изнасям от тук. Така са настроени и доста приятели и познати. Стига вече кредит на доверие на гербери, "националисти", "социалисти" и тем подобни глисти.

Ууу, че какво чакахте досега, бе йолдашим??? Тя от 30 години се строи като руска централа!

Споко, от сега е ясно ще са Дженерал Електрик. За вас се пада честа да плащате гарантирани цени, като тези от американските тецове в Марица Изток !!!

Недей да поставяш ултиматуми,а най добрите си взимай багажа и приятелите и прав ти път.не разбираш ли,че ние изтървахме шанса АЕЦ да е български,а сега който и да строй,все тази.и все пак,ако я строй Русия,поне може и да тръгне

Само офертата на Росатом , заявена преди повече от десет години,можеше да направи Белене българска.предлагаха ни да ни я построят на изплащане,за сума наполовина от сегашната и стойност и след изграждането и щеше да е изцяло в български ръце.без чуждестранни инвестиции,без дялове и проценти участие,без уговорки за цена и изкупуване на енергията.просто строят и си заминават,и ние ги спряхме.това е най голямата измама и измяна през новата история на България.но нека бъдем реалисти,вода няма,явно вецовете ,в не далечно бъдеще ще спрат да работят,токът от ТЕЦ ще поскъпне поне с50 %, заради емисиите на вредни газове,а Козлодуй след 10, максимум 15 години ще бъде закрита.и какво ни остава,ток от безумно скъпи веи,и от чужда АЕЦ - това е пълен абсурд!

Само ще те допълня, че по нашата телевизия президентът Путин заяви ДВЕ години подред: Ние сме предвидили парите за строителството на АЕЦ "Белене" в бюджета на Русия!

Да,но пък ние гоним руски дипломати!някак си завоалирано казваме на Путин,че нашите приоритети,съвсем не съвпадат с нашите нужда.без значение дали имаме нужда от аец,или не ние просто гоним Русия.в прав текст Русия трябва да знае,че колкото и дълбока нужда да имаме от Белене,тя не само че няма да е наша,но и Русия няма да в строи.абсолютен хаос,и неориентираноност- това е нашата политика

Абе къде са онея фалиралите, уестингхаус? Тея мизерници сменяват 3 шкафа в момнта по програма за обновление в Козлодуй за 64млн бакса!?!!!! Наши пари! Тва е бетер предплатените ефки дет ги няма бе!

Простите факти са, че САЩ от 1988 година не са правили атомна централа. Сега Уестнхаус са собственост на Тошиба и са във фалит. Зорът, е да се пише че амаериканска компания прави нещо нейде си. Ако могат и да ни обуят със задължително изкупиуване както Марица 1 и 3, най-големите ВЕИ и т.н. - идеално!

най добре да е российската, щото след две петилетки тая държава няма да съществува, и ние ще си станем собственици!

Тц. Не си познал. "Американската" Уестинхаус, дето всъщност е японска, на Тошиба всъщност е виртуална - на книга е фалирала.

това, че петте мераклии са потвърдили писмено потвърждение си е добре! ама това, дето са пет, пък като ги четеш си са четири, е леко смущаващо!

Само да не е руската.

А, що - те руснаците вече зор нямат - реакторите са поръчани, доставени и платени - чукайте си ги в главата. Когато ни предлагаха златни условия ние се правехме на германци. Вот тебя сега.

Ъхъ, наистина ни предлагаха златни условия. Централата щеше да ни излезе златна. Айде бегай...

Много добре си го написал,но защо ли си хабиме,думите,след като няма кой да ги разбера.блъскал ли си с глава в стена- полза няма,но,ето това правим в момента!

Да се надяваме че няма да са американци

Да се надяваме, че няма да са руснаци.

но релано аецмогат да строят помалко от половината посочени тук. а като сложим в уравнението ,че си имаме закупени реактори , останаха 2 участника. а да видим дали наистина ще правим аец или поредния цирк .

кои ше останат

няма що са пънат бат Боко го е харизал заедно с Цв.Цв. на ........ искате ли джокер бре?

пак не разбрах , за нуждите на нашата икономика ли ще го строим , или за чуждите икономики ? а ние ще плащаме и ще си караме на газениче и свещи , но пък ще си имаме ядрени отпадъци

от началот на годината ВНАСЯМЕ ток,приположениече нпам истинска зима.... далинпмаме нужда, а. А ако искаме да развием икономика или да минем на електромобили ,а? Къде са онези дето лъгаха ,че не ни трябва аец , що сега не ни подават те лектроенергия ,а?

това за вноса , от ловните дружинки ли го разбра ? или го спуснаха от библиотекарския ? само информативно , да знаеме кой ще строи и кой ще прибира

знаеш ли кво значи ЕСО? библиотекарския го завършвате калинките ,защото нямате потенциал за повече.

кажи го на гешев , мен не ме бъркай / та значи американо-китайски проект ?

сИЧКИТИ СА РУСКИ КАВАЛИ

Готов съм да се обзаложа с Вас.Ще си подложим задника отново.Вие се сещайте.Успех .Дано като я построят да не гръмне.

М-дааа, сложноооо ... Значи и йониката? Хем руски проект, хем с американско гориво и генератори, хем с френска електроника, хем с немска високоволтова инсталация. Франкенщайн с родител Винету, дето се чуди на коя страна да си завърти д-то.

две ще останат на финала, другите са проформа - участие

За съжаление изглежда отново отупват старият брашнян чувал. Пак ще похарчат някакви пари и ще приберат комисионни без да се започне строителство.

...........ши стани като с еф шиснайсити!

по този списък и нали си знаем,че идва време когато последните стават първи нали се сещате кой ще е изпълнителят.....

Към настоящия момент само една компания може да построи и строи (няколко) атомни централи. Всичко останало има желание, но не в реални възможности...

Бобито се захвана да оправя локвата...

нали според експертните оценки проектът беше безсмислен? Или тези 5 големи фирми участват без икономическа обосновка? Само питам...

Китайци и Корейци НЕ ни трябват... Ако ще взимаме пари, по- добре да е от СЪЮЗНИЦИ, а НЕ от ВРАГОВЕ... Например, България е в НАТО само заради страните от Европейския Съюз и САЩ. А Турция е ВРАГ, и шпионин на арабите в НАТО.. Гърците изобщо НЕ пускат турски самолети и кораби в тяхното въздушно пространство и море, макар че двете държави- Гърция и Турция са едновременно в НАТО от повече от 30 години.. Туй че са в НАТО не им пречи да водят война по между си. И на БЪлгария не пречи, ( макар че сме в НАТО заради САЩ ), да водим война срещу Турция и да гоним техни самолети и кораби.

Ама с кое да ги гоним, с новата подводница, или ДинкУ с АТИВЕ-тУ ..?

китайците ако я хванат, ще я построят за 2 седмици...

Глупости ! Още на втория ден коминът ще пуши !

И аз проявявам интерес да взема едни големи пари...Или да инвестирам пари с гаранция от държавата, на наш гъ... ъъъ гръб!

А ние къде сме в цялата схема ? Щото навремето американците купиха тецове, за спирането на които сега трябва да им платим повече , отколкото сме взели за тях ! И не разбрахте ли най-накрая, че бъдещето не е вече в АЕЦ- овете ? Не съм фен на Бокича, но той ясно определи площадката като гьол с жаби и беше тръгнал да продава реакторите ни на Иран ! И второ, ако други компании освен руски монтират руските реактори, сигурен ли е някой, че те знаят какво правят и с какво гориво бачкат ?

Във вятърните въртележки може би? Дето се въртят 3 месеца в годината? Или в слънчевите панели, които произвеждат само денем и то само когат има слънце? Защо хамерите нападат цели държави за да им вземат петрола - щото имат друга по-добра алтернатива ли? Осъзнай се, бай Стояне... Нефт, атом, и всичко останало -- това е тъжната статистика за енергопотреблението на човечеството...

Брато, бъдещето е точно там - във вятърните въртележки, слънчевите колектори, магнитното поле на Земята и много други дадени ни от Природата енергии ! Чувал ли си за Кораловия замък и как 50 килограмов човек го е построил без техника с блокове, тежащи тонове ? Или ще кажеш- това е мистерия, невъзможно, не вярвам, не може да бъде ? Хе !

Бъдещето е в ТЕРМОЯДРЕНИЯ СИНТЕЗ. А до тогава - нефт, атом, и чак след това всичко останало.

Ако си хипи-веган, което живее на палатка и без ток - да!

Зевзек

В първите 20-30 години термоядреният синтез ще е 5-10 пъти по-скъп от ядрения разпад.

Бай Стояне, ние пак сме в гъбите, от тоз народ държава не става, щом търпим всички врели некипели и пунта мара и шменти капели и прегръдки с целувки и навеждане в работна поза, нали се сещаш къде сме и какви сме, никой не ни брои за хора

На тая министърка не и ли е ясно, че този проект няма да го бъде. По икономически, екологични и сеизмични причини. Не ни трябва българска Фукушима.

Криза, Суша, Язовир, Бойко, Медии, Ефир. Лилето, Стена, Проект, Водолаз, Лъжа, Дефект. Премиер, Идиот, Дебил, Вот, Доверие, Резил. Божков, Антики, Хазарт, Гешев, Акции, Милиард. Турция, Поток, Тръби, Тунел, Изкопи, Пари. Чума, Вируси, Ваксини, Боклук, ТЕЦове, Токсини. Фалш, Измама, Документ, Цирк, Държава, Парламент. Еврозона, Борд, Инфлация, Години, 30, Демокрация...

Поздравления за истината в стихотворна форма!

За тези пари може да се купят 4 ескадрили Ф35,

Да пренасяме тока от САЩ с тях ли..?

В кофи!

Да позная ли кой ще "изберем"? Генералните електрички ;)

от алкаида имат ли интерес към АЕЦ-а ,да го построят с х американска помощ

Schilo

А можеше вече да работи!

А РазБойко отдавна трябваше да е в затвора.