Коментари - Войници ли са медиците? БЛС срещу Стефан Янев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи аз явно съм тъп, защото вярвам, че лекарската професия е всеотдайна. Бях чувал, че едно време лекари са ходили по бойните полета да спасяват животи с риска за своя, а то било защото са тъпи, а не защото са вярвали в клетвата, която са дали. Така е. А някой може ли да ми каже каква клетва дават пожарникарите? В смисъл, айде бе, ще ти гаси там някакъв пожар! Нали не гори неговата къща, защо да си рискува живота? Ама така е, защото да си лекар, ами то си е чиновническа работа бе! От 8 си на работа, ама си пиеш кафето до 9. Те балъците пред кабинета да чакат. В 5 приключваш, другите да дойдат утре. Ама нали службомеро се върти и си чакаш заплатата, какво те бърка?

лекарът да те преглежда по телефона или на вратата на кабинета! Това ако беше по Татово време, лекарят изхвръчаше! С хиляди извинение към лекарското съсловие, но хуманността при съвремените медици е на последно място. Спомням си случай в Първа хирургия на Пирогов преди години, лекуващ лекар всяка вечер идваше при тежко оперирана родилка и следеше ежечасно по телефона и лично състоянието Й. Това го НЯМА сега. ИЛИ пак в Пирогов май се касае за един и същ лекар Иванов, при стрелбата в студентските общежития, този който е спасил останалите са го приели в моргата, но същият лекар е обикалял починалите с фенерче и е установил реакция точно у спасителя. Вдигат го в реанимация и човекът си е жив и здрав. Има го в нета! Такива лекари НЯМАл После се сърдят, че хората стават все по-недоверчиви към тях!

Премиерът е прав. Клетвата задължава. Който не иска да я спазва да смени професията си. У нас лекарите се интересуват единствено от пари - това е правилото, изключенията да ме извинят.

Не завиждайте да сте станали лекари.

Трудно е, не всеки иска да учи толкова много

Проф. Генчо Начев е най-богатият болничен директор у нас, показват справките. Шефът на столичната „Св. Екатерина" изпъква с 15 апартамента и къщи, 514 декара гора и три коли, като едната от тях е „Порше". Кардиохирургът е декларирал налични 70 000 лева, а на влог държи 4 млн. лева, 350 000 евро и 567 000 долара. Отделно проф. Начев притежава дялове от дружества, вложил е над 1 млн. лева в инвестиционни фондове и има акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватия. Директорите на болници декларираха публично имоти и пари според новия закон за КПКОНПИ. Много от тях - общо 69, пропуснаха да го направят и ще бъдат санкционирани. От декларациите на останалите обаче се видя, че това освен престижна е и доста доходоносна работа. Финансови проблеми няма и новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, чиято декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за миналата година е в качеството му на шеф на УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Д-р Дечев има депозити у нас и в чужбина от 237 000 лева и 260 000 евро, кара „Рено Каптюр" и има мезонет в Гърция. Шефът на здравната каса си е купил през 2017 г. магазин в София, притежава още два апартамента и къща с двор в столицата, както и три къщи в селата Рибарица, Чехларе и Негушево. Имотно-обезпечен е и директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски. Той е декларирал, че притежава 27 имота, повечето от тях придобити през 2015 и 2016 г. Три от тях са апартаменти в Бургас, има и три апартамента в Свети Влас, както и шест -в Сандански. Д-р Миразчийски има и 26 ниви, четири джипа, участва в дружества и фирми и влага в инвестиционни и пенсионни фондове. Иначе на депозит държи 54 000 лева, а наличните му средства са близо 50 000 лева. Д-р Валентин Игнатов, който е директор на варненската „Св. Марина", има 5 апартамента във Варна, 4 коли, вложения в инвестиционни фондове за 53 000 лева и депозити от 295 000 лева и 57 000 евро. Шефът на „Майчин дом" доц. Иван Костов също не е беден. Той може да се похвали с апартамент в София, вила във Владая, налични 102 000 лева, влог от 463 000 евро, но и заем от 220 000 лева. На този фон директорът на Правителствена болница проф. Любомир Спасов има скромен влог от 140 000 лева и заем от 650 000 лева. Сред не особено богатите е и шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който е декларирал налични едва 28 200 лева, влог от 7654 лева, две коли, един апартамент в столицата с гараж, парцел и складово помещение.

Господа, фашистът лъже. Хипократовата клетва не изисква саможертви, а и няма правна сила. Напомням още, че героизмът нито е задължителен, нито на героизъм може да се разчита.

Особено ако става дума за пари, както при лекарите.

Само като пускаха преди председател на лекарският съюз, всичко което казваше бе: дайте ни още пари. И винаги говореше само за пари. Този лекарски съюз трябва да се закрие, като картелна организация.

А здравеопазването ни е тип газова камера в Аушвиц. С номер едно в Европа на броени починали къмто констатирани с ковида от предната година досега. Като нищо ги трепат с лекарства и лечението. Нашето "здравеопазване" е ужасяващо като резултат и статистика. От преди ваксини, да не спекулират.

Готовност за саможертва? Характерно за висшите военни е да жертват войничетата - за тях това е като игра на шах важното е накрая да е спечелил, нищо че е останал накря например с цар, топ и офицер)

Твърде много се спекулира с т.нар. Хипократова клетва. Първо, смисълът й е по-скоро символичен, отколкото обвързващ. Второ, няма задължителен характер. Трето, много от изброените в нея дейности не са актуални днес. Освен това, никъде не се споменава, че трябва да работиш без пари или да поставяш здравето си под въпрос. В повечето страни на Запад, лекарите първо трябва да се погрижат за своето здраве и безопасност и едва след това да лекуват пациентите си. Защо в България хората си мислят, че лекарят е жертвен агнец?

В реториката се използва похвата метафора. Във Войната с ковид има нужда от жертвоготовност. Ако Ангелов не може да я разпознае само се надявам да разбира повече от медицина.Все пак за 2 години е станал професор. Явно е гении.

но в началото на прехода именно вие бяхте едни от най-яростните привърженици на раздържавяването, приватизирането и превръщането на болниците в търговски дружества, но времето ви удари плесница, защото чрез тези търговски дружества и частната практика не забогатяхте, както очаквахте, и за това постоянно търсите финансовата и всякаква друга помощ от държавата! Не сте недосегаеми и безгрешни "свещени крави" за да не ви се казват истините в очите и защо забравяте, че дори в малозначимите ежедневни общувания всеки човек допуска волни или неволни грешки?! Нима вие сте безгрешни?! Едва ли! Спомнете си словата: Йоан 8 Иисус Христос прощава на прелюбодейката 1А Иисус отиде на Елеонската планина. 2Рано сутринта дойде пак в храма. Целият народ се събра при Него. А Той седна и ги поучаваше. 3Тогава книжниците и фарисеите доведоха една жена, уловена в прелюбодейство, и като я поставиха в средата, 4казаха Му: „Учителю, тази жена беше хваната по време на прелюбодейство. 5А Мойсей ни е заповядал в Закона да убиваме такива с камъни. Ти какво ще кажеш?“ 6Те казаха това, за да Го изкушат и да имат в какво да Го обвинят. А Иисус се наведе надолу и пишеше с пръст по земята, без да им обръща внимание. 7И понеже продължаваха да Го питат, Той се изправи и им каза: „Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.“ 8И пак се наведе надолу и пишеше по земята. 9А те, като чуха това и понеже съвестта ги бореше, разотидоха се един по един, като започнаха от по-старите, та до последните. Иисус остана Сам с жената, която стоеше по средата. 10Като се изправи и не видя никого освен жената, Иисус ѝ каза: „Жено, къде са твоите обвинители? Никой ли не те осъди?“ 11Тя отговори: „Никой, Господи!“ Иисус каза: „И Аз не те осъждам. Иди си и отсега нататък не съгрешавай вече.“

Моите уважения, но не медиците искаха промяна на болниците в търговски дружества, и не те създадоха НЗОК, а тогавашните управляващи и до днес, които си създаоха редица фирми, за да си напълнят джоба и успяха отдавна! Никога редови лекар не е искал болницата да става търговско дуржество! Никой не иска да се занимава с тази безумна думащина измислена от НЗОК! Никой не иска да се кара с пациента дали направлението му е редовно или не, дали е в определения час от НЗОК или не и т.н.

Лекарите са си лекари.. Просто Работници с образование... Имаше едни мошеници, които ходиха да ЛЕКУВАТ оня арабин- Кадафи. Тоя им даде пари. Но накрая Кадафи ги прати в ЗАТВОРА И им взе парите които им беше дал... В Афганистан, някакъв МОШЕНИК- български военен взел на РАБОТА някаквъв афганистански ШПИОНИН- Ислямска змия. И сега тоя Предател- военеин искал да докара Афганистанския ВИРУСІ Ислямска змия в България.... Както Шинка Манова УВОЛНЯВАШЕ българите в митницата и взимаше ПОДКУПИ от араби. Но добре че накрая я ЗАСТРЕЛЯХА. Същото трябва да направят с Стефан Янев, ако докара афганистански Ислямски ВИРУС в България.

ами войници са, щото в много случаи и те си жертват живота. Особено в този случай на епидемия от такава заразна болест. Аз медицинските сестри не знам каква клетва полагат ама те са дори по-зле, щото имат още по-непосредствен достъп до пациентите.

Когато е необходимо да оправдая добавката от 1000 лева, казвам, че сме във война. За падналите като жертви пациенти отговорност не поемам - във война сме, а на война се дават жертви. Стане ли напечено се покривам и даже си изключвам телефона. Не са прави ядосаните пациенти, които се оплакват, че сме ги лекували по телефона. Моят телефон е изключен. По удобно е някак. Хипократовата клетва съм позабравил Много повече ме интересуват бонуси и круизи, затова изписвам лекарства на поразия. Не спирам, докато не се напълни шепата на пациента. Ако пък се получи страничен ефект от някое лекарство и пациентът вземе, че поумре, виновен е пациентът - той се е подписал на амбулаторния лист, че е запознат с лечението и лекарствата, освен това всяко лекарство си има "листовка за пациента". Забележете, не "листовка за лекаря", а "за пациента". Да си е отварял очите. И както каза премиерът - всяко лечение е война с болестта. Ех, обичам да сме във война!

https://neverojatno.wordpress.com/2010/02/12/hipokrat/

В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва. На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще. Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва. Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо. Също така не ще дам на жена песар за унощожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление. Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на тези които са специалисти в тази област. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби. Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство. Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава. Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

И какво се опитваш да кажеш с поста си?

Точно казано - думите на Янев са чиста хибербола. Да, днешните български медици не са войници, но те могат да се бият на живот и смърт за едни 1000 лева , до последния пациент.

Знаете ли какво представлява едно дежурство в Ковид отделение? На лекарите ще им е много по-лесно да теглят една майна на тези 1000лв. и да ви за*т да си мрете.

Gaco Bacov

Не знам и не ме интересува!Не са станали лекари насила!Знам само,че заплатата , бонусите,както и рушветите идват от МОЯТ джоб и МОИТЕ данъци!

След изказването на служебния имало ли е бурни ръкопласкания и скандирания "КПСС-БКП!"?

Не е имало, защото ГЕРБ не са били в залата.

Лекарите не са поняли. От ОФ на Радев само такива изкавания може да се чуят. Другарките и другарите още си играят на пленуми, манифестации, медали за храброст и юмручета във въздуха.

Неуспешно валидиран е бил презервативът, който има основна заслуга за появата ти на този свят.

В Хипократовата клетва действително не се говори за война и войници. Но нея има следния текст: "...Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо. Също така не ще дам на жена песар за унощожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление..." Българската бяла мафия редовно нарушава точно тези думи в клетвата. А и изявлението на БЛС пренамерено или не просто демонстрира ниско ниво на обща култура. Думите на Янев са чиста хипербола. Жалко и тъжно е, че един военен е с по-голяма обща култура от лекарите в България.

Напълно си прав.

И не само това. Някога можеше да се разчита на лекарите, когато дават съвет, то този съвет да е в интерес на здравето на пациента. Днес лекарите дават съвети единствено в интерес на джобовете си! Вече ги интересуват само парите и дори тогава пак не получаваш адекватно лечение. Как нашите т.нар. лекари допускат да сме с най-много смъртни случаи от ковид? Или пак хората са виновни?

Иди в мола, на морето, в магазина, на улицата и се гледай хубаво! Какво видя? Някой спазва ли елементарна забрана и отстояние от другите, елементарна хигиена? Отговорът е "НЕ". Да не би лекарите да са виновни, че ние сме племе, а не народ?

Когато си политик на нивото на Янев или си мериш думите или си носиш последствията от тях! Друг е въпросът какво е целял с това си изказване!