Коментари - В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото | Днес.dir.bg

В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото

Най-бедната страна в ЕС има голяма цел: българите искат да въведат еврото до четири години, пише чешкият всекидневник "Лидове новини". България иска да въведе еврото до 2013 година, а новото правителство си поставя за цел точно то да вкара страната в еврозоната, пише чешкият всекидневник "Лидове новини".

Обратно в новината

Коментари - В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото | Днес.dir.bg

Коментари

Спомням си морето тази година в Гърция: Вървиш из градчето и гледаш ресторати с празни маси, изведнъж един пълен ресторант с богати чехи всички нагъват гирос- най-евтиното ядена в Гърция ( като дюнера но се прави от развалено вмирисано месо ). Бах ги мангалите до скоро са се гъзили на немците и тъкмо им зараснаха д-ътата и онези пак ги почнаха и на тях не им е лесно. Представете си сега всички заводи и фирми в българия да станат турски ! Е тва е чехия.

Ако беше толкова добре еврото защо не е въведено в Англия,Швейцария,Шве те са по-глупави от нас.

Е чехите от кога толкова се разбогатяха, че взеха да ни гледат с такова високомерие. Да, стандартът им е на ниво, горе долу. Ама като гледам ЧЕЗ и разни други, просто цигани от класа. А хората са едни, като стерилизирани в главата.

Toya maloumnik, sas sranniaglasez, da se skrie i toi kato 6efa si - toku uzbalva nesto nepodgotvem.Ami stoi si krotko kato ne razbira6, a pak i PITAI, za da ne stavame za smiah na sveta! Gorko ni i Bog na pomost na gladnia ni narodez, a ide zima......Ama na vas v toplite koli, panketite, priemite, revutata i pr. -niama i da ya osetite.Gadove i predi6ni i nastoyasti -dovedohte naroda do proseska toyaga, ama vsichko se vrasta.Ne go zabraviyaite.A tozi debelovrat element ot selo Bankia , da si pripomni kakav e bil, ot kade e tragnal i za kakvi gi e drobil i za kakav se pomisli? ! ? Male, e , e,ami toi se samozabravi za dva meseza, ami kak li ste e ponatatak? Ako izproletim - moje i da dochakame da vidim.Boje pomagai ni.....

До някой си (17.09.2009 г. 10:34ч.) Брей, един положителен пост и съвсем се разпищоли. Първо сведе ролята на държавата единствено до стимулиране на бизнеса (лиши я от социална функция), след което тресна, че чрез регулиране на цени (този път социална функция) ще изглажда нещата! И тогава бизнеса кво?! Оставяме настрана въпроса как държавата ще регулира цените в условията на пазарна икономика. Еврото трябва и ще се въведе, но бързането е излишно. Много имаме да гоним ЕС по заплати и издръжка на човек.

Това което предлага Екстремиста е единственото правилно решение за излизане от ситуацията. За да стане това е необходимо да се установи реалната пазарна цена на лева и се извърши контролирана промяна във фиксирания курс на лева. НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА СЪС СХЕМАТА НА ИЗКУСТВЕННО ПОДДЪРЖАНЕ НА ВИСОК КУРС НА ЛЕВА. В момента от 7,9 милр.лева пуснати в обръщение от БНБ, на пазара са 2.4 милр. лв. Останалите кешови пари пъшкат в трезорите на банките. Опитайте се да извадите тези средства от там. Това може да стане или като теглите непосилни за обслужване заеми и кредити, или като се девалвира лева. Тоива правителство ясно заяви, че няма намерение да промени фиксирания курс на лева. СКЪПИЯ И НАДЦЕНЕН ЛЕВ ЩЕ ДОУНИЩОЖИ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА !!!

А бре знаете ли,че идеята на Екстремиста не е чак толкова лоша...

Днес бензина тук е 1,20 а зад браздата 1,08. Прав си, че ходим до Австрия и Полша на пазар, но това си го правехме, още преди да се въведе еврото. Не зная какви приятели имаш тук и колко добре познаваш пазара, но цените не са скочили повече от нормалната инфлация. Вече няма мегдан да скочат и в България, защото цените отдавна са като в Европа. България няма смисъл да отлага влизането в еврозоната, защото и сега няма възможност да манипулира с цената на лева (валутния борд). Чехия, Полша и Унгария имат възможността да си девалвират или ревалоризират валутата и с това да си повишавата конкурентноспособнос на продуктите за износ. За съжаление НЕконкурентноспособн на българския износ не се определя от ниската цена, а от ниското качество. Като резюме мога да кажа, че все тая дали ще е еврото или лева в джоба на българина.

България е една от най-богатите страни в Европа, за която е решено да бъде бедна (каквото и да прави), за да не създава грижи на големите играчи и техните планове. За разлика от нас българите тези играчи четат много правилно и не забравят уроците на историята.

България е една от най-богатите страни в Европа, за която е решено да бъде бедна (каквото и да прави), за да не създава грижи на големите играчи и техните планове. За разлика от нас българите тези играчи четат много правилно и не забравят уроците на историята.

Аргументът цените много ще скочат едва ли стои пред световно признат експерт като Дянков. В икономиката има краткосрочен и дългосрочен план. В краткосрочен цените може и да скочат, но по-нататъка производството ще се стимулира. Айде малко доверие в управляващите. Знам, че е трудно на старото поколение, но в случая те знаят малко по-добре икономика от средностатистическия человек. Има много сфери, в които има място за идеи и съвети от страна на гореспоменатия человек, но по такива въпроси не е ли по-добре да оставим хората, които се кфалифицирали и избрали като общество да решават?

пинше се ОбУчава!!! явно си много неграмотен и некадърен, затова не говори лошо за чехите, които са дошли да те научат на нещо. Може да нямат море, но дори с едната Прага, туризмът им е много по-развит от българския!

до ПРОСТИ СМЕТКИ. Прав сте, господине. Същата картинка се е наблюдавала и в другите държави - сметките и цените стават в евро, без да се сменят цифрите, обаче заплатките... познайте от раз. Другите реват, казвате. Ами на българина дали ще му остане гласеца да реве, или само тихичко ще скимти в свойто ъгълче? впрочем, както досега...

до ПРОСТИ СМЕТКИ. Прав сте, господине. Същата картинка се е наблюдавала и в другите държави - сметките и цените стават в евро, без да се сменят цифрите, обаче заплатките... познайте от раз. Другите реват, казвате. Ами на българина дали ще му остане гласеца да реве, или само тихичко ще скимти в свойто ъгълче? впрочем, както досега...

ПРАЗНА МАРА ТЪПАН БИЛА!

Bordut ima i negativi. No poneje tryabvashe da go zalyubim nie znaem samo pozitivite mu.

А защо пък да не девалвираме лева ? Това е чудесно - ще се справиме едновременно с чуждестранните банки и с нашите тъпанари ! Целия бизнес ще получи силен шок от който вносителите ще са най-засегнати. Така ще си оправиме външнотърговския баланс. Хората ще получат свободно време поради нарасналата безработица, ама 4-5 месеца базработица си е просто по-дълъг плаж...Накрая преразглеждаме приватизацията и ги тикваме в панделата сите боклуци...Връщаме часовника в 1990 и почваме отново...Тъй де, прехода не може да свърши с победа на олигархията, трябва удар под кпъста...ако ще и нас да ни заболи..тях ще ги боли повече !

Светът е бил нормален по времето на златния стандарт. Когато се е знаело че дадена парична единица отговаря на точно определено количество злато. По целия свят при това. А не насилствено налагане на кухи валути, каквото наблюдаваме в момента. При сегашната система който владее печатницата, той определя дневния ред. Интересен факт от историята е, че в щатите дълги години не е имало централна банка, всяка банка си е издавала нейни пари...и това е работело

Всичкото Мара втасала та само еврото й е ексик!!!Хората от Еврозоната се чудят как да се отърват от него и да си върнат националните валути,а ние с голите задници сме се напънали да го въвеждаме.С право чехите се пулят на налудничавото ни желание,което се надявам да не се сбъдне.

Някой беше писал как в европа масово обедняли,ма айде стига глупости! Като гледам дори и сега в условията на криза пак наемат работници от бившите соц държави. Гледам че и колите си сменят с по-нови може да не е толкова често но го правят. А ние какво кесим си на умрелия лев и плащаме двойно,да вземем за пример обирджиите от мобилните оператори. Да ще има ценови шок,но с малко урегулиране от държавата нещата ще минат по-гладко. И освен това не забравяйте че новите в момента се борят за изкореняването на толкова добре развитата мрежа на червено-анадолските вандали. Нали чувате какви закони са си приели,нали виждате каква съдебна власт наследихме от тях. Нека да мине година пък тогава ще видим дали реално ББ работи или не,освен това дори да го махнем кой ще дойде Ахмед Доган или някоя червена лисица? Освен това до 2013-та има време,достатъчно да си покаже дали сме готови за еврото или не. А чехите вместо да пишат че предишното правителство не успяло да пребори корупцията е по-правилно да пише че добре я е развило което си е 100% чистата истина!!!

Ами вие като не сте дори нация, къде сте тръгнали и кой Ви иска мнението? Я по-добре учи албански език, че това ви чака...

При съществуващия към момента Закон за валутния борд имаме фиксиран курс на лева спрямо еврото. НА ПРЪВ ПОГЛЕД ОСТАВАМЕ С ПОГРЕШНОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СПЕКЕЛАЦИЯ ПРИ ТОЗИ ФИКСИРАН КУРС НА ЛЕВА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. Ако обаче някой си е направил труда да пресметне с колко се е увеличила инфлацията от въвеждането на Валутния борд (1997 год.) до момента, ще констатира, че същата е нарастнала многократно. Тази галопираща инфлация по никакъв начин не се отразява върху курса на лева и същия става безкрайно надценен. СЪСЕДНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ ДЕВАЛВИРАТ ВАЛУТАТА СИ ПРЕВЕЖДАЙКИ Я В СЪОТВЕТСТВИЕ С РЪСТА НА ИНФЛАЦИЯТА. Предлаганите от тях стоки на българския пазар стават по конкурентноспособни спрямо предлаганите от нашите производители, които работят с надценен лев. Поради тази причина и домата и лука и всички предлагани на пазара чужди селскостопански стоки убиват с цените си нашите производители. ИМА И ТАКИВА КОИТО ОБАЧЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ. ТОВА СА ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО ОБРЪЩАТ ЛЕВОВЕТЕ В ЕВРО И ИЗНАСЯТ ВАЛУТАТА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВО ПРАВЯТ МОНОПОЛИЗИРАЛИТЕ ПАЗАРА НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ, КОМУНИКАЦИИ И ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ЧУЖДИ КОМПАНИИ, КОИТО ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ ФИКТИВНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ БАЗИРАНИТЕ В ЧУЖБИНА ФИРМИ МАЙКИ, СА ПРЕНУДЕНИ ДА ПРОДАВАТ НА ДЪРЖАВАТА СКЪП ЛЕВ И ДА ПОЛУЧАВАТ ЕВТИНА ВАЛУТА. СКЪПИЯ ЛЕВ И ВАЛУТНИЯ БОРД ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ТЕЗИ ЧУЖДИ МОНОПОЛИСТИ И УБИВАТ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРОИЗВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ. Дай боже някога да светне тази елементарна истина в главите на тези които ни управляват.

Пишещите тук явно взимат заплати от минимум 1000 лева и не се притесняват от въвеждане на еврото. Най-много да се наложи да съкратят някой шопинг от мола или някоя екскурзиика до Гърция. За инвеститорите еврото може и да е чудесна новина, но за обикновения българин това ще е най-големият икономически шок от 25 години насам! Ще доведе до тотално обедняване и оскотяване, огромен поток на емиграция и не на последно място сигурна политическа нестабилност и смени на правителства. Моля не гледайте само от камбанарията на вашите високи заплати и не наричайте трезвомислещите хора комунисти. Не съм комунист, просто съм реалист.

Както е тръгнало по -добре ще е да се въведат в обръщение само боновете за храна или купонна система на социално подпомагане а моловете да се наемат за социални спални за бездомни.

Битола, много ме радваш като се изказваш неподготвен :)

ГАЩНИЦИ, кой ви пита вас, че се прозявате? Все ми е тая??? Дреме ми на шмайзера! Не съм аз човека който ще решава този въпрос!!! Моа да копам, моа и да не копам!!! Тъпаци, вкараха ви в ЕС, вкараха ви в НАТО и къде ли още не, а случайно някой да се е допитал до вас чрез РЕФЕРЕНДУМ??? Не могат да ви уврът мозъците, че живеем в условията на ИКОНОМИЧЕСКО-АДМИНИС ДИКТАТУРА!!! Не мога да повярвам че сте толкова наивни!!!

do koga ste tarpæime tezi'makedonci'? nema li koi da obavi voina na tezi tapanari? KAKVO CAKAME?

някойси много точно, останалите прочетете го

Абе келеш, стига си повтарял на всеки който не е на твоя акъл , комунист. Айде стига папагалщини - който не харесва костов е комунист, който не харесва бойко, пак е комунист, който не харесва мерцедес и той е комунист, който не харесва чалга и той е комунист. До тук мнозинството от изказалите се не одобряват така скоропостижното въвеждане на еврото поради факта , че където е въведено цените веднага са закръглени нагоре и в евро т.е. моментално поскъпване с 20-30% . Е това добре ли е? И ти се появяваш най-умния и понеже нещо си спал накриво веднага обявяваш всички за комунисти и си готов. То ако беше така сега бсп-то щеше да реди далаверите в министерския съвет , а не бб. Изкажи се с някой довод а не приказвай глупости.

Гаврош, тъп си като галош. Ние на половина ако бяхме като Чехия щеше да е добре. Що се отнася до Еврото това би билло огромна грешка на правителството.

Ако еврото се въведе, ще се преживее още един трус, но за последно. Ставаш нормален човек, където и да пътуваш. Ако не беше добре за България отдавна да са ни го натресли. Самият факт, че толкова се съпротивляват и пречат, може да ви накара да се позамислите.

Kako moze nacija ot ajduci ,da bide primena vo EU ?Pa tea bugarcinja ke gi okradat i pendzerite na parlamentot vo Strasbur a posle se zalat ,deka nema pari ot fondovi !!

стига с тези цени нагоре, прочетохте ли защо досега въпреки желанието дори и на гея не сме в еврозоната, защото инфлацията ни е висока, прочетохте ли го путиновци-не. робувайте на червените бизнесмени, които са извън правилата и си повтаряйте, че еврото ви е виновно за инфлацията, случайно да сте чули и видяли, че в булгаристан с най-интелигентния и добър политик доган-сава и най-компетентните социалисти, начело с гоце цените са най-високи, за месец и половина от 27.07.2009 кВо искате-да кацнете на марс, 20 години срахте лайна като все дс-москва беше на власт, сега за 46 ДЕНА манна небесна, хората работят, вие лично кВо свършите за 46 дни или пак по старому дребни делаверки и прецаквани, затова не ви трябва евро щото в зоната не лъготят и не краднат на дребно, пък после само циганите били измет

Тя пък Чехия една богата...Тъпи нещастници!Много бързо им порасна работата и забравиха когато пълнеха нашето черноморие...И едно море си нямат... Да не говорим,че дощъл тука да ме убочава и се дзвери в картата на България:Имате водна граница с Румъния?!Това Дунав ли е ? Не,Рейн е...Да си гледат там тяхната паница.А за еврото-това е закономерен процес-като му дойде времето ще бъде въведено и това е -стига все още да има ЕС.

Ne sum ikonomist,no imam priateli nemtzi i bulgari po Germania,s koito govorih sled priemaneto na evroto kato ofitzialna valuta vmesto markata.Vsichki biaha edinodushni.che e stanalo masovo obedniavane na srednia nemetz!

Чета коментарите ви и си мисля... Ако сега сиренето е 5 лева например- след приемането на еврото щяло да стане 5 евро. Ок А какво ще стане със заплатите? Минималн работна заплата ще стане 240 евро така ли??? Това е смешка!!!

Категорично въвеждането на Еврото в България ще донесе повече ползи отколкото разходи, така че за доброто на страната ни е то да бъде въведено възможно най-скоро!!!!!!!!!!!

Тук е пълно със всякакви специалисти. Помислете добре-въвеждането на еврото само ще е ЗА ДОБРЕ. Да, в самото начало може да има леко повишение, но на НЯКОИ цени, и ще има много понижения. Който е ходил в чужбина, сам знае какви са там цените. половината стоки са по-евтини от БГ. Но сега има фиксиран курс, и няма спекула с курса на еврото. Когато обаче фиксиран курс няма, ще се появи спекула и повишение. Извода е, че ако имаме еврото като паралелна валута, то няма как да има спекула, щото лева ще изчезне от самосебе си за 1-2 г. Тогава няма как една стока тук да е 2 евро, а в Гърция примерно-1 евро. Защото ще има свободен внос, и цените ще паднат. Пример-бутилка качествено френско вино, във Франция-15-20 евро. Същото вино в Ирландия-30-40 евро. Всеки уикенд ирландците си правят т.нар. Wine trip с ферибота до Франция, купуват си вино, и им излиза по-евтино даже с пътя. Така цените на виното в Ирландия падат. Може да се дадат много такива примери с автомобили и др.

Словаците въведоха еврото през януари тази година, и сега реват на умряло. Откакто словашката крона си отиде, словаци често ми се оплакват, че прескачат да пазаруват до Виена (50 км от Братислава), или просто до някой граничен австрийски супермаркет (15 км. от Братислава), понеже излизало по-евтино. Чехите пък напротив - хич не бързат да се разделят със своята крона, и понеже често ходя в тези две държави, мога да кажа, че правилният избор определено е на чехите.

Смешници! Ред на присъединяване на страните към Евразийская Русь: Белорусия, Казахстан, Армения, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан, Монголия, Сърбия, Черна гора, Македония, Грузия, Азербайджан, Албания, Украйна, Молдова, България...

Е чакаме Лев-рото.

И с евро и без евро, мафията пак ще вдига цените, но ако минем на евро, ще й е по-трудно да манипулира пазара и икономиката в България.

ганьовеца си е ганьовец, нЕма мърдане. споко червеньоги и без това тук ще си живеете само с мангалите, на тЕх евро не им трябва за разлика от нормалните страни членки с обща икономическа и социална зона, въведете си рублата бе говеда комуноидни, все на опаки вървите все едно живеете на безлюдна планета, неграмотници как пък не прочетохте нещо

И ще стане да си е*е мамата. Цените ще се закръглят към евро, т.е. 1.70лв няма да стане 85-86-87 евроцента а за по-лесно 1евро. Трябва да има период на успоредна работа с националната и европейската валута - официално разплащанията навсякъде да могат да се правят както с левове така и с евра.

Хората неразбиращи ползата от влизане в еврозоната са множко. На първо време приемането вдига доверието в държавата от страна на чужди инвеститори. Лихвените проценти са по-малки. Не е малко. Хубавите неща стават стъпка постъпка. Като не можем да смажем света с производство като китайците трябва да оптимизираме останалите сфери.

от една страна, това е добре! защото по този начен ще избягаме от евентуални сътресения на националната валута при катаклизми. от друга страна - зле, както прежде пишещите споменаха цените ще скочат, цените на кое обаче? е въпроса защото цаните на стоките са стигнали горната си точка, но на услугите са още много, много ниско! апропо: видях държва-членка с по лоши пътища и от българските - Малта!

hiljada prostotii

Ako wywedat Evroto, 6te puknem ot glad!

и какво ще стане като евро е нашата валута? Кое ще задвижи икономиката ни? а и електронното разплащане е все по близо и виж през 2013 се окаже, че трябва да сменяме еврото С две думи не върви ли икономиката няма пари

е как ще скочат? ти ходил ли с в друга ЕС държава - там и храните са по евтини, а българина основно за това си харчи парите. да не говорим , че и много други стоки също са с доста по-ниски цени оттука. както се казва има и за бедни и за богати.

Коментари - В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото | Днес.dir.bg

В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото

Най-бедната страна в ЕС има голяма цел: българите искат да въведат еврото до четири години, пише чешкият всекидневник "Лидове новини". България иска да въведе еврото до 2013 година, а новото правителство си поставя за цел точно то да вкара страната в еврозоната, пише чешкият всекидневник "Лидове новини".

Обратно в новината

Коментари - В Чехия: Голямата цел на бедна България - еврото | Днес.dir.bg

Коментари

Спомням си морето тази година в Гърция: Вървиш из градчето и гледаш ресторати с празни маси, изведнъж един пълен ресторант с богати чехи всички нагъват гирос- най-евтиното ядена в Гърция ( като дюнера но се прави от развалено вмирисано месо ). Бах ги мангалите до скоро са се гъзили на немците и тъкмо им зараснаха д-ътата и онези пак ги почнаха и на тях не им е лесно. Представете си сега всички заводи и фирми в българия да станат турски ! Е тва е чехия.

Ако беше толкова добре еврото защо не е въведено в Англия,Швейцария,Шве те са по-глупави от нас.

Е чехите от кога толкова се разбогатяха, че взеха да ни гледат с такова високомерие. Да, стандартът им е на ниво, горе долу. Ама като гледам ЧЕЗ и разни други, просто цигани от класа. А хората са едни, като стерилизирани в главата.

Toya maloumnik, sas sranniaglasez, da se skrie i toi kato 6efa si - toku uzbalva nesto nepodgotvem.Ami stoi si krotko kato ne razbira6, a pak i PITAI, za da ne stavame za smiah na sveta! Gorko ni i Bog na pomost na gladnia ni narodez, a ide zima......Ama na vas v toplite koli, panketite, priemite, revutata i pr. -niama i da ya osetite.Gadove i predi6ni i nastoyasti -dovedohte naroda do proseska toyaga, ama vsichko se vrasta.Ne go zabraviyaite.A tozi debelovrat element ot selo Bankia , da si pripomni kakav e bil, ot kade e tragnal i za kakvi gi e drobil i za kakav se pomisli? ! ? Male, e , e,ami toi se samozabravi za dva meseza, ami kak li ste e ponatatak? Ako izproletim - moje i da dochakame da vidim.Boje pomagai ni.....

До някой си (17.09.2009 г. 10:34ч.) Брей, един положителен пост и съвсем се разпищоли. Първо сведе ролята на държавата единствено до стимулиране на бизнеса (лиши я от социална функция), след което тресна, че чрез регулиране на цени (този път социална функция) ще изглажда нещата! И тогава бизнеса кво?! Оставяме настрана въпроса как държавата ще регулира цените в условията на пазарна икономика. Еврото трябва и ще се въведе, но бързането е излишно. Много имаме да гоним ЕС по заплати и издръжка на човек.

Това което предлага Екстремиста е единственото правилно решение за излизане от ситуацията. За да стане това е необходимо да се установи реалната пазарна цена на лева и се извърши контролирана промяна във фиксирания курс на лева. НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА СЪС СХЕМАТА НА ИЗКУСТВЕННО ПОДДЪРЖАНЕ НА ВИСОК КУРС НА ЛЕВА. В момента от 7,9 милр.лева пуснати в обръщение от БНБ, на пазара са 2.4 милр. лв. Останалите кешови пари пъшкат в трезорите на банките. Опитайте се да извадите тези средства от там. Това може да стане или като теглите непосилни за обслужване заеми и кредити, или като се девалвира лева. Тоива правителство ясно заяви, че няма намерение да промени фиксирания курс на лева. СКЪПИЯ И НАДЦЕНЕН ЛЕВ ЩЕ ДОУНИЩОЖИ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА !!!

А бре знаете ли,че идеята на Екстремиста не е чак толкова лоша...

Днес бензина тук е 1,20 а зад браздата 1,08. Прав си, че ходим до Австрия и Полша на пазар, но това си го правехме, още преди да се въведе еврото. Не зная какви приятели имаш тук и колко добре познаваш пазара, но цените не са скочили повече от нормалната инфлация. Вече няма мегдан да скочат и в България, защото цените отдавна са като в Европа. България няма смисъл да отлага влизането в еврозоната, защото и сега няма възможност да манипулира с цената на лева (валутния борд). Чехия, Полша и Унгария имат възможността да си девалвират или ревалоризират валутата и с това да си повишавата конкурентноспособнос на продуктите за износ. За съжаление НЕконкурентноспособн на българския износ не се определя от ниската цена, а от ниското качество. Като резюме мога да кажа, че все тая дали ще е еврото или лева в джоба на българина.

България е една от най-богатите страни в Европа, за която е решено да бъде бедна (каквото и да прави), за да не създава грижи на големите играчи и техните планове. За разлика от нас българите тези играчи четат много правилно и не забравят уроците на историята.

България е една от най-богатите страни в Европа, за която е решено да бъде бедна (каквото и да прави), за да не създава грижи на големите играчи и техните планове. За разлика от нас българите тези играчи четат много правилно и не забравят уроците на историята.

Аргументът цените много ще скочат едва ли стои пред световно признат експерт като Дянков. В икономиката има краткосрочен и дългосрочен план. В краткосрочен цените може и да скочат, но по-нататъка производството ще се стимулира. Айде малко доверие в управляващите. Знам, че е трудно на старото поколение, но в случая те знаят малко по-добре икономика от средностатистическия человек. Има много сфери, в които има място за идеи и съвети от страна на гореспоменатия человек, но по такива въпроси не е ли по-добре да оставим хората, които се кфалифицирали и избрали като общество да решават?

пинше се ОбУчава!!! явно си много неграмотен и некадърен, затова не говори лошо за чехите, които са дошли да те научат на нещо. Може да нямат море, но дори с едната Прага, туризмът им е много по-развит от българския!

до ПРОСТИ СМЕТКИ. Прав сте, господине. Същата картинка се е наблюдавала и в другите държави - сметките и цените стават в евро, без да се сменят цифрите, обаче заплатките... познайте от раз. Другите реват, казвате. Ами на българина дали ще му остане гласеца да реве, или само тихичко ще скимти в свойто ъгълче? впрочем, както досега...

до ПРОСТИ СМЕТКИ. Прав сте, господине. Същата картинка се е наблюдавала и в другите държави - сметките и цените стават в евро, без да се сменят цифрите, обаче заплатките... познайте от раз. Другите реват, казвате. Ами на българина дали ще му остане гласеца да реве, или само тихичко ще скимти в свойто ъгълче? впрочем, както досега...

ПРАЗНА МАРА ТЪПАН БИЛА!

Bordut ima i negativi. No poneje tryabvashe da go zalyubim nie znaem samo pozitivite mu.

А защо пък да не девалвираме лева ? Това е чудесно - ще се справиме едновременно с чуждестранните банки и с нашите тъпанари ! Целия бизнес ще получи силен шок от който вносителите ще са най-засегнати. Така ще си оправиме външнотърговския баланс. Хората ще получат свободно време поради нарасналата безработица, ама 4-5 месеца базработица си е просто по-дълъг плаж...Накрая преразглеждаме приватизацията и ги тикваме в панделата сите боклуци...Връщаме часовника в 1990 и почваме отново...Тъй де, прехода не може да свърши с победа на олигархията, трябва удар под кпъста...ако ще и нас да ни заболи..тях ще ги боли повече !

Светът е бил нормален по времето на златния стандарт. Когато се е знаело че дадена парична единица отговаря на точно определено количество злато. По целия свят при това. А не насилствено налагане на кухи валути, каквото наблюдаваме в момента. При сегашната система който владее печатницата, той определя дневния ред. Интересен факт от историята е, че в щатите дълги години не е имало централна банка, всяка банка си е издавала нейни пари...и това е работело

Всичкото Мара втасала та само еврото й е ексик!!!Хората от Еврозоната се чудят как да се отърват от него и да си върнат националните валути,а ние с голите задници сме се напънали да го въвеждаме.С право чехите се пулят на налудничавото ни желание,което се надявам да не се сбъдне.

Някой беше писал как в европа масово обедняли,ма айде стига глупости! Като гледам дори и сега в условията на криза пак наемат работници от бившите соц държави. Гледам че и колите си сменят с по-нови може да не е толкова често но го правят. А ние какво кесим си на умрелия лев и плащаме двойно,да вземем за пример обирджиите от мобилните оператори. Да ще има ценови шок,но с малко урегулиране от държавата нещата ще минат по-гладко. И освен това не забравяйте че новите в момента се борят за изкореняването на толкова добре развитата мрежа на червено-анадолските вандали. Нали чувате какви закони са си приели,нали виждате каква съдебна власт наследихме от тях. Нека да мине година пък тогава ще видим дали реално ББ работи или не,освен това дори да го махнем кой ще дойде Ахмед Доган или някоя червена лисица? Освен това до 2013-та има време,достатъчно да си покаже дали сме готови за еврото или не. А чехите вместо да пишат че предишното правителство не успяло да пребори корупцията е по-правилно да пише че добре я е развило което си е 100% чистата истина!!!

Ами вие като не сте дори нация, къде сте тръгнали и кой Ви иска мнението? Я по-добре учи албански език, че това ви чака...

При съществуващия към момента Закон за валутния борд имаме фиксиран курс на лева спрямо еврото. НА ПРЪВ ПОГЛЕД ОСТАВАМЕ С ПОГРЕШНОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СПЕКЕЛАЦИЯ ПРИ ТОЗИ ФИКСИРАН КУРС НА ЛЕВА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. Ако обаче някой си е направил труда да пресметне с колко се е увеличила инфлацията от въвеждането на Валутния борд (1997 год.) до момента, ще констатира, че същата е нарастнала многократно. Тази галопираща инфлация по никакъв начин не се отразява върху курса на лева и същия става безкрайно надценен. СЪСЕДНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ ДЕВАЛВИРАТ ВАЛУТАТА СИ ПРЕВЕЖДАЙКИ Я В СЪОТВЕТСТВИЕ С РЪСТА НА ИНФЛАЦИЯТА. Предлаганите от тях стоки на българския пазар стават по конкурентноспособни спрямо предлаганите от нашите производители, които работят с надценен лев. Поради тази причина и домата и лука и всички предлагани на пазара чужди селскостопански стоки убиват с цените си нашите производители. ИМА И ТАКИВА КОИТО ОБАЧЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ. ТОВА СА ВСИЧКИ ТЕЗИ КОИТО ОБРЪЩАТ ЛЕВОВЕТЕ В ЕВРО И ИЗНАСЯТ ВАЛУТАТА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВО ПРАВЯТ МОНОПОЛИЗИРАЛИТЕ ПАЗАРА НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ, КОМУНИКАЦИИ И ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ЧУЖДИ КОМПАНИИ, КОИТО ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ ФИКТИВНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ БАЗИРАНИТЕ В ЧУЖБИНА ФИРМИ МАЙКИ, СА ПРЕНУДЕНИ ДА ПРОДАВАТ НА ДЪРЖАВАТА СКЪП ЛЕВ И ДА ПОЛУЧАВАТ ЕВТИНА ВАЛУТА. СКЪПИЯ ЛЕВ И ВАЛУТНИЯ БОРД ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ТЕЗИ ЧУЖДИ МОНОПОЛИСТИ И УБИВАТ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРОИЗВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ. Дай боже някога да светне тази елементарна истина в главите на тези които ни управляват.

Пишещите тук явно взимат заплати от минимум 1000 лева и не се притесняват от въвеждане на еврото. Най-много да се наложи да съкратят някой шопинг от мола или някоя екскурзиика до Гърция. За инвеститорите еврото може и да е чудесна новина, но за обикновения българин това ще е най-големият икономически шок от 25 години насам! Ще доведе до тотално обедняване и оскотяване, огромен поток на емиграция и не на последно място сигурна политическа нестабилност и смени на правителства. Моля не гледайте само от камбанарията на вашите високи заплати и не наричайте трезвомислещите хора комунисти. Не съм комунист, просто съм реалист.

Както е тръгнало по -добре ще е да се въведат в обръщение само боновете за храна или купонна система на социално подпомагане а моловете да се наемат за социални спални за бездомни.

Битола, много ме радваш като се изказваш неподготвен :)

ГАЩНИЦИ, кой ви пита вас, че се прозявате? Все ми е тая??? Дреме ми на шмайзера! Не съм аз човека който ще решава този въпрос!!! Моа да копам, моа и да не копам!!! Тъпаци, вкараха ви в ЕС, вкараха ви в НАТО и къде ли още не, а случайно някой да се е допитал до вас чрез РЕФЕРЕНДУМ??? Не могат да ви уврът мозъците, че живеем в условията на ИКОНОМИЧЕСКО-АДМИНИС ДИКТАТУРА!!! Не мога да повярвам че сте толкова наивни!!!

do koga ste tarpæime tezi'makedonci'? nema li koi da obavi voina na tezi tapanari? KAKVO CAKAME?

някойси много точно, останалите прочетете го

Абе келеш, стига си повтарял на всеки който не е на твоя акъл , комунист. Айде стига папагалщини - който не харесва костов е комунист, който не харесва бойко, пак е комунист, който не харесва мерцедес и той е комунист, който не харесва чалга и той е комунист. До тук мнозинството от изказалите се не одобряват така скоропостижното въвеждане на еврото поради факта , че където е въведено цените веднага са закръглени нагоре и в евро т.е. моментално поскъпване с 20-30% . Е това добре ли е? И ти се появяваш най-умния и понеже нещо си спал накриво веднага обявяваш всички за комунисти и си готов. То ако беше така сега бсп-то щеше да реди далаверите в министерския съвет , а не бб. Изкажи се с някой довод а не приказвай глупости.

Гаврош, тъп си като галош. Ние на половина ако бяхме като Чехия щеше да е добре. Що се отнася до Еврото това би билло огромна грешка на правителството.

Ако еврото се въведе, ще се преживее още един трус, но за последно. Ставаш нормален човек, където и да пътуваш. Ако не беше добре за България отдавна да са ни го натресли. Самият факт, че толкова се съпротивляват и пречат, може да ви накара да се позамислите.

Kako moze nacija ot ajduci ,da bide primena vo EU ?Pa tea bugarcinja ke gi okradat i pendzerite na parlamentot vo Strasbur a posle se zalat ,deka nema pari ot fondovi !!

стига с тези цени нагоре, прочетохте ли защо досега въпреки желанието дори и на гея не сме в еврозоната, защото инфлацията ни е висока, прочетохте ли го путиновци-не. робувайте на червените бизнесмени, които са извън правилата и си повтаряйте, че еврото ви е виновно за инфлацията, случайно да сте чули и видяли, че в булгаристан с най-интелигентния и добър политик доган-сава и най-компетентните социалисти, начело с гоце цените са най-високи, за месец и половина от 27.07.2009 кВо искате-да кацнете на марс, 20 години срахте лайна като все дс-москва беше на власт, сега за 46 ДЕНА манна небесна, хората работят, вие лично кВо свършите за 46 дни или пак по старому дребни делаверки и прецаквани, затова не ви трябва евро щото в зоната не лъготят и не краднат на дребно, пък после само циганите били измет

Тя пък Чехия една богата...Тъпи нещастници!Много бързо им порасна работата и забравиха когато пълнеха нашето черноморие...И едно море си нямат... Да не говорим,че дощъл тука да ме убочава и се дзвери в картата на България:Имате водна граница с Румъния?!Това Дунав ли е ? Не,Рейн е...Да си гледат там тяхната паница.А за еврото-това е закономерен процес-като му дойде времето ще бъде въведено и това е -стига все още да има ЕС.

Ne sum ikonomist,no imam priateli nemtzi i bulgari po Germania,s koito govorih sled priemaneto na evroto kato ofitzialna valuta vmesto markata.Vsichki biaha edinodushni.che e stanalo masovo obedniavane na srednia nemetz!

Чета коментарите ви и си мисля... Ако сега сиренето е 5 лева например- след приемането на еврото щяло да стане 5 евро. Ок А какво ще стане със заплатите? Минималн работна заплата ще стане 240 евро така ли??? Това е смешка!!!

Категорично въвеждането на Еврото в България ще донесе повече ползи отколкото разходи, така че за доброто на страната ни е то да бъде въведено възможно най-скоро!!!!!!!!!!!

Тук е пълно със всякакви специалисти. Помислете добре-въвеждането на еврото само ще е ЗА ДОБРЕ. Да, в самото начало може да има леко повишение, но на НЯКОИ цени, и ще има много понижения. Който е ходил в чужбина, сам знае какви са там цените. половината стоки са по-евтини от БГ. Но сега има фиксиран курс, и няма спекула с курса на еврото. Когато обаче фиксиран курс няма, ще се появи спекула и повишение. Извода е, че ако имаме еврото като паралелна валута, то няма как да има спекула, щото лева ще изчезне от самосебе си за 1-2 г. Тогава няма как една стока тук да е 2 евро, а в Гърция примерно-1 евро. Защото ще има свободен внос, и цените ще паднат. Пример-бутилка качествено френско вино, във Франция-15-20 евро. Същото вино в Ирландия-30-40 евро. Всеки уикенд ирландците си правят т.нар. Wine trip с ферибота до Франция, купуват си вино, и им излиза по-евтино даже с пътя. Така цените на виното в Ирландия падат. Може да се дадат много такива примери с автомобили и др.

Словаците въведоха еврото през януари тази година, и сега реват на умряло. Откакто словашката крона си отиде, словаци често ми се оплакват, че прескачат да пазаруват до Виена (50 км от Братислава), или просто до някой граничен австрийски супермаркет (15 км. от Братислава), понеже излизало по-евтино. Чехите пък напротив - хич не бързат да се разделят със своята крона, и понеже често ходя в тези две държави, мога да кажа, че правилният избор определено е на чехите.

Смешници! Ред на присъединяване на страните към Евразийская Русь: Белорусия, Казахстан, Армения, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан, Монголия, Сърбия, Черна гора, Македония, Грузия, Азербайджан, Албания, Украйна, Молдова, България...

Е чакаме Лев-рото.

И с евро и без евро, мафията пак ще вдига цените, но ако минем на евро, ще й е по-трудно да манипулира пазара и икономиката в България.

ганьовеца си е ганьовец, нЕма мърдане. споко червеньоги и без това тук ще си живеете само с мангалите, на тЕх евро не им трябва за разлика от нормалните страни членки с обща икономическа и социална зона, въведете си рублата бе говеда комуноидни, все на опаки вървите все едно живеете на безлюдна планета, неграмотници как пък не прочетохте нещо

И ще стане да си е*е мамата. Цените ще се закръглят към евро, т.е. 1.70лв няма да стане 85-86-87 евроцента а за по-лесно 1евро. Трябва да има период на успоредна работа с националната и европейската валута - официално разплащанията навсякъде да могат да се правят както с левове така и с евра.

Хората неразбиращи ползата от влизане в еврозоната са множко. На първо време приемането вдига доверието в държавата от страна на чужди инвеститори. Лихвените проценти са по-малки. Не е малко. Хубавите неща стават стъпка постъпка. Като не можем да смажем света с производство като китайците трябва да оптимизираме останалите сфери.

от една страна, това е добре! защото по този начен ще избягаме от евентуални сътресения на националната валута при катаклизми. от друга страна - зле, както прежде пишещите споменаха цените ще скочат, цените на кое обаче? е въпроса защото цаните на стоките са стигнали горната си точка, но на услугите са още много, много ниско! апропо: видях държва-членка с по лоши пътища и от българските - Малта!

hiljada prostotii

Ako wywedat Evroto, 6te puknem ot glad!

и какво ще стане като евро е нашата валута? Кое ще задвижи икономиката ни? а и електронното разплащане е все по близо и виж през 2013 се окаже, че трябва да сменяме еврото С две думи не върви ли икономиката няма пари

е как ще скочат? ти ходил ли с в друга ЕС държава - там и храните са по евтини, а българина основно за това си харчи парите. да не говорим , че и много други стоки също са с доста по-ниски цени оттука. както се казва има и за бедни и за богати.