Горанов даде срок за пенсионната реформа

До 31 март ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Обратно в новината

Коментари - Горанов даде срок за пенсионната реформа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Направихте народа разноглед . Всички пенсии на фалшиво инвалидите да се спрат след като се докаже , че не са болни за пенсия има технологии и иедвания които могат да го докажат.Предложение всички на ТЕЛК но в друг регион ,а не на местно ниво защото се познават. Заседаващият ТЕЛК да попълват декларации ,че решението им е обективно и ако се окаже при съмнение ,че е в нарушение на Закона и кандидата е пенсиониран неправилно да носят наказателна отговорност. Мисля,че държавата има този ресурс да се пребори с фалшивите инвалиди.Нека инвалидите които наистина са такива да получават добра пенсия за да се поддържат и да не бъдат в тежест на близките си.Така НОИ ще има ресурс и няма да се чудите коя група категория пенсионери да отрежете и да ни пенсиониране с предложения несъстоятелни 67 и нагоре години -тогава пенсионната система става излишна защото хората ще са вече в отвъдното. Но грозно е млади полицаи и военни да се пенсионират на 50години -нека да се пенсионират със хората работили при тежки условия -2-ра категория труд.т.е Първа и втора категория да се обединят и да се пенсионират на 58г. Мъже и 56г.жени при 40г.стаж за мъже и 38г.за жени -не е необходимо да има точкова система.Не съм експерт ,но явно съм по наясно от бизнес работодатели;синдикати;тричленкапта заливат ни със всевъзможни измишльотини и все във вреда на работещите да не могат да се пенсионират преди 67 г.защо направете това което Ви предложих и ще разберете,че съм права.

народа не трабва да траае а дасе надигне и даги измете всичките. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

По сигурно от държавата няма...така че заимислете се, в България се напълни с "честни " частни пенсионни фондове, с лъскави коли и къщи и воаяжи в китни кътчета на света!

Правилно, КТБ може да послужи като обица на ухото!

Значи, ще обират работещите, със задължителен рекет и няма да плащат на пенсионерите, а ще се молят да свършат бързо от глад и студ! Мутрата си е мутра, дори и народен представител!

като племенник на Цветелина Бориславова, си е баш герберче- антибългарче.

След като сами ще поемаме рискове, защо не ни се даде възможност да правим генерали избор, дали да се осигуряваме или не? Защо трябва задължително да се осигуряваме (да ни взимат пари), които след това ние трябва да рискуваме - т.е. те ни ги взимат на сила, а ние носим риска от взимането от нас. Ако риска е върху нас, защо въобще ни ги взимат?

Браво на Горанов !!!! Да се спрат пенсиите на мнимите инвалиди които работят на 2 и повече места!!!! Да се дават пенсии на работили поне 30 години и възраст 63. Какво означава пенсионери на 45-50 години- здрави и прави мъже????

Само не разбрах, това предлага ли се или вече е прието, както бързо се прие национализацията на пенсионните фондове? Иначе идеи много. Само че едните бързо стават реалност, а другите се хвърлят в пространството и след време се забравят, без да са реализирани.

90 на сто от тях са здрави като биволи, но са си купили инвалидни пендии! Това са над 350 хиляди мошеници! 350000Х500 лв.=175 млн.лв месечно., годишно 2,1 милиарда лв. Малко ли са?

С Пеевски се конкурират на кого мутрата ще е по -нагла ! Този и Пеевски си пият виното и хапват пържолки заедно и си говорят за реформи ,банки и далаверки !

Този каква нахранена мутра има , Кобрата да го вземе за круша !

Не ги жалете тези пенсионери - точно техните пенсии изсмукаха държавния резерв!

Трудна е задачата с пенсионните фондове- и там са едни хиени, да видим кой е по по най.

Горанов, да ти кажа само, че това не е система, та много ми е интересно как ще реформираш нещо, което го няма...

След като ние сами ще поемаме отговорността да избираме веднъж, дали НОИ, дали частен искам да има вариант въобще да не внасям никъде.

осигуряване срещу някакви щети, заболявания, услуги и пр. в бъдеще? Или ще сте на принципа на маалата.

И аз искам да мога да избирам дали да се осигурявам или не. Това е основополагащият въпрос. Защо не се даде право на този избор. Всичко друго е последствие.

Реформите трябва да се правят смело и до край , без да се огъвате от нечии истерии!

Решението е само едно!!!? Всички парици - в НОИ!!! И да почват да ги раздават още от 7 февруари!? С тази Покрайна до нас , а и при толкова термоядрени запаси!?!? - УПФондове няма да стигнат да раздават пенсии!?.... то не е ,че ще има и какво да раздават след 10-15 години!

Браво, деде! Оправи работите и батаците на бърза ръка! Поне вие да вземете нещо! Ние ще хванем ...дебелия..!

За сега правителството се справя добре! Без забележки , само една препоръка още хора има за измитане в управленските звена, който пречат!

Току-що назначеният зам.-финансов министър от ГЕРБ беше засечен на маса с депуата от ДПС Делян Пеевски, а снимката обиколи медиите (без тези на семейството на Пеевски, разбира се).

ТОЯ е МИНИСТЪР на ФИНАНСИТЕ на БГ, жална ни майка, ще надмине Оешарски и Цв. Василев на куб.

Горанов даде срок ... Но за Горанов срокът рязко изтече - още едно перде падна под тежестта на прасето. Горанов, легендировката изгорЕ, върви си при Пееф.

Тоя смешльо избяга от депутатството, че му била малка заплатата. Сега стана министър за по-малка заплата. Защо такъв катарзис?

Вижте го тоя Министър, какви ги казва. Питат ме какви са ми плановете. Ще ви кажа отивам при Пеевски, на колене ще падна, по корем ще се влача, но ще му пристана, само да ме вземе при себе си. Той със своят внушителен вид и аз с моята експертност, не милиони милиарди ще направим. Искам да стана толкова богат, че депутатите окупирали народната трапеза да ми завидят. Това е моята не-детска мечта. Парите са най-важното нещо в живота. Те стоят над всичко друго, те са ценността в която се измерват всички ценности. И накрая, искам да кажа, че изпитвам наистина жалост към съдбата на България, защото на държава, която не може да направи от депутатите си милионери дните и са преброени. Кой каквото е успял, е взел и няма вече нищо за никого. За съжаление късно съм се родил и нямаше как по-рано да вляза в политиката. Ех, ако бях набор на Иван Костов, можеше сега заедно да си броим милионите и да се смеем на напъните на Радан Кънев. Но уви, днес само в Пеевски ми е надеждата последният успял да сбъдне мечтите си депутат. Депутат от ГЕРБ : " Дали имам собствено мнение?! Що за глупости? В"Политика"

Горанов си е "Дон Пикльо"!

Измислете нова форма на РМД - и приберете частните сметки на всички! Схемата беше добра : Общинска банка / Софиянски, Любо Пъпката и Ковачки/ и Софарма - Огито Донев!!!! Испитана работа - след тази схема има шепа мултимилионери и милиони - ограбени, обезверени и изплащащи заеми хорица! Дерзайте и дано има Господ за всички после!!!

Основния закон в БГ гласи: Има ли фонд, той ще бъде източен безнаказано. Примери: Фонд за гарантиране на влоговете, Сребърния фонд, Резервния фонд на здравната каса, Приватизационни фондове. Това се отнася и за часните пенсийонни фондове, които въпреки че не плащат пенсий, имат доходност под инфлацията. А КТБ е обир на фондове на много предприятия и часни лица.

Така е защото никой не е виновен за нищо според съда! Крадат до нас_ране!

Добър е Ангел! На 5 реда е направил само 3 грешки.

ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ИЗСЕЛНИЦИ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ ЗА ИНВАЛИДНОСТ /КОЯТО ТУК СИ КУПУВАТ / ПО БАНКОВ ПЪТ ЗА СРОКА НА ИНВАЛИДИЗИРАНЕТО СИ И ОТДЕЛНО ВИСОКА ПЕНСИЯ НАД 1 000 Т.ЛИРИ В ТУРЦИЯ?

Навсякъде капиталовата система е доброволна, само у нас е задължителна. Но се нарича доброволна допълнителна. Що така?

За момента частните пенсионни фондове си играят с нашите пари даже ни вземат % за управление. Що не вземат да ги задължат да имат собствен капитал примерно 20-30% от този дето управляват. Така те няма само с нашите пари да си играят на борсата ами и с техните собствени.

И да си направят гаранционен фонд срещу гърмежи на някой и друг фонд!

По- течлива плазма, са само Премиер и Президент.

Това са само малка част от приказките на този ЧОВЕК.

За какво са ни пенсии? Един медицински състър като германеца и въпросът е решен. С 5-10 лв. една доза и прекратяваме въпроса с пенсията и държавата ще цъфти, няма да има застаряващо поколение и ще потекат реки от мед и масло!!

Искам избор. Истински. Който иска да си дава цялата вноска на НОИ, но ако друг иска да "рискува" - да може да си дава цялата вноска в УПФ - не само 5%, а цялата. Частичният избор прокаран от ГЕРБ и ДПС е демагогия. Няма смилсен аргумент против правото на избор, но за целите осигуровки. Тогава наистина хората сами ще си решават.

И като фалира частния фонд и като се почнат едни митинги пред НОИ - к'во правим?

Като фалира частният фонд, който сам си си избрал (и си имал възможност вместо него да избереш държавния НОИ) - ще получиш само минимална социална пенсия - като всички други навършили пенсионна възраст без нито ден официален трудов стаж (нито лев внесени осигуровки). Който както сам си е избрал. Не е важно мнението на Горанов, ДПС или ГЕРБ за това кое е по-изгодно. Хората сами ще си преценят стига да имат възможност за истински избор. Ако имат съмнения за "лоши" УПФ - ДПС/ГЕРБ, КФН, МВР и т.н. да ги "хванат", това им е работата. Като знаем какво направиха с КТБ е ясно, че няма да го направят, но това е друга тема - за КТБ се знаеше от години, че не е никаква банка, а инструмент на олигархията, който рано или късно ще се изхаби. Само официалните власти и медиите на олигархията се правеха, че не знаят и накрая се "изненадаха".

А НОЙ в момента не е ли фалирала , та се налага трансфер от бюджета, и защо пенсионерите не протестрат в случая.

Чувам упреци, че съм избран да работя за България и трябвало да седя в Парламента до последен дъх, като войник в окопа по време на война, лично Росен Петров ми го каза. Но и на него му казвам, аз съм избран от Бойко с идеята да работя за него и за партията, и тя да ми се отплати сега финансово с милиони, а не след сто години с паметни плочи. Майната и на България, искам да забогатея! Ако трябва съм готов и при Пеевски да отида и да правим заедно бизнес. Убедих се, че от него може много да се научи. Той ми е светъл пример, депутат милионер. И хем е депутат, хем не стъпва в Парламента, хем успява да използва политическото си влияние за да забогатява, това е моят идеал за депутат и това си представях, че ще се случи и на мен, когато вляза в Парламента.

ИСКАМ ДА СИ ОТВОРЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД И КОЙТО СИ ВНАЯС В МОЯ ФОНД ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРА КАТО ИМА 20Г СТАЖ НЕЗАВИСОМ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА И ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ВСИЧКИ ЕДНАКВА ПЕНИСЯ И ЩЕ ВНАСЯТ ВСИЧКИ ЕДНАКВИ ВНОСКИ

САМО НЕ ПРАВИ БЪЛГАРИТЕ НЕОБРАЗОВАНИ И ЧЕ ВАШАТА "ПАРТИЗАНСКА-КРАДЛИВА КЛИКА" ЩЕ ГИ ОБРАЗОВА. Те трябва вече да са разбрали ,че част от парите, а може и на някои изцяло вече са преминали ЗА ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ КАТО СА ИМ "ПОДАРИЛИ" НА ТЕЗИ УНИВЕРСАЛНИ ФОНДОВЕ ПО ХАРТИЙКИ НАРЕЧЕНИ "ЦЕННИ КНИЖА". Сега се чудите как да не разберат като предлагате веднъж да останат във банките които имат тези пенсионни фондове, но как пък и да не разберат вложителите че нямат парите,или част от парите. Затова ли предложи да преминат към "срлебърния фонд" та никой да не знае какво е станало с парите им? НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМ ТАЗИ ГАВРА ДА ГИ ПРЕХВЪРЛЯТЕ В СРЕБЪРНИЯ ФОНД ,А СЛЕД ТОВА:" Я КАМИЛАТА, Я КАМИЛАРЯ" Това са ПИРАМИДИ! Ясно И ТОЧНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ КАЗАНО! В Дебелата книга на "Европейския социален комитет" няма такива "универсални" фондове които да са частни. Когато всеки реши освен това ,което му внася работодателя да се осигури лично отива в БАНКАТА запомнете където е частния пенсионен фонд и си открива партида след сключен договор ,в който е посочил кой да онаследи пенсията му ,ако умре. НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ,ЧЕ ИМА ПАРТИДА И СЕ ОСИГУРЯВА ЗА ПО- ГОЛЯМА ПЕНСИЯ. ТУК ВСИЧКИ МИНАХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И В ПРЕДПРИЯТИЕТО СЕ УДЪРЖАТ ПАРИТЕ.ЛИПСВА КОНФИДЕНЦИАЛНОСТТА.

Искам отчет от създаването на частните фондове - колко пари са взели, колко са сега, как ги управляват, какви заплати и бонуси взимат, кой са собствениците и меринджейте им! Парите са ми от заплатата - искам информация - ПУБЛИЧНА! По какви правила работят и кой ги следи дали е така / БНБ-КТБ/, А после сам ще реша дали НОЙ дали частен или банака или друго!!!

И как ще прецениш , като нямаш същата информация от НОЙ. На каква база ще направиш сравнение.

Тогава отпада и НОЙ - стигат му на него от мене и задължителните-солидарни вноски които му давам и сега!

НОИ не е капиталов фонд че да искаш подобна информация от него. НОИ не управлява пари - НОИ взема от работещите и дава на пенсионерите. А дали фондовете са управлявани добре може лесно да се сметне. Грубо вземаме средния лихвен % по дългострочните депозите (все пак във фондовете парите ще стоят 40 години) в банките от сайта на БНБ и смятаме: колко пари сме дали на фонда и колко имаме сега съпоставено с това ако ги бяхме сложили на депозит със средна за банките лихва. Аз тази сметка си я направих и ... жална им майка на фондовете.

Тая генерална реформа дето я говорите, Владе, не е лъжица за вашата уста. По-добре напрегнете пилешките си мозъци, напънете мускули и докарайте инвестиции и работа на хората. После всичко ще си дойде на мястото, вкл. и пенсиите на хората. Ако и това не можете разпуснете бюрокрацията от институциите, и дайте път на хората да си намерят място под слънцето, всеки с каквото може. Така хем ще направите огромна икономия от некадърното чиновничество, както и разходите по бюра, компютри и климатици, а на един частник работещ за себе си държавата не му дава нито химикалка, нито компютър и който може пак ще работи. И не дърпайте дявола за опашката.

Факт е че в ной няма 52% от средствата за пенсии.

Е как ще има като сигурно половината народ укрива осигуровки

Нека припомним как по-рано тази година политическата кариера на бившия заместник-министър от времето на Дянков и депутат от ГЕРБ при Орешарски, уж приключи. Това се случи в мрачния за Борисов период, когато предсрочните избори още бяха мираж, а някой злодей полагаше усилия да "отлюспва" депутати от парламентарната група на ГЕРБ. Точно тогава, при странни обстоятелства, за които витаят разни слухове (но понеже са непотвърдени, ще ги спестим) Горанов обяви, че напуска парламента и излиза от политиката, "поради невъзможността да се развива пълноценно". Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа пред журналисти, как Горанов му обяснил, че е на 30, неговите колеги станали милионери, а той седи "в тази зала за 2000 лева". Първият въпрос, който възниква сега е, каква е мотивацията на Горанов да бъде финансов министър дано не очаква да стане милионер. Вторият въпрос е: ако не ГЕРБ, чиято група напусна през февруари, кого представлява Горанов сега надяваме се, не други млади и успели милионери.

около парите в частните фондове??? Едни добри частници искат да сме добре...леле.. Защо със същата страст не се обсъждат възрастта за пенсиониране, категориите, и въобще другите елементи на пенсионната реформа? Защото ...става дума за пари,а хората са заложниците.

Когато този пъпчивия пубертет от снимкана, ни завре отзад и "3-тия стълб" !

И преди отново да се опитаме да отговорим на въпроса кого ще представлява в правителството г-н Горанов, нека си припомним как започна политическата му кариера. Още в първите месеци на първия кабинет "Борисов", когато не бяха пресъхнали предизборните му обещания да изкорени корупцията и зловредния модел на ДПС във властта, с които той получи гласовете на над 1 млн. избиратели, стана един гаф. Току-що назначеният зам.-финансов министър от ГЕРБ беше засечен на маса с депуата от ДПС Делян Пеевски, а снимката обиколи медиите (без тези на семейството на Пеевски, разбира се).

Ха сега ми дай смислено обяснение, защо БСП и АБВ защитават с такава стръв частните фондове????

За никаква пенсионна реформа не става дума,а за мноооого пари. Считам,че не всички пенсионни фондове са само едни пирамиди,който не ти дават нищо,а само вземат и за това са собственост като застрахователните на мафиоти. Ако искаме пенсионна реформа трябва да се въведе пенсионна вноска за всеки в банка,на преференциална лихва и да не може да се тегли.Така всеки ще знае колко пари е внесъл,от кога и за тях каква пенсия ще му бъде платена .Освен това тези влогове трябва да са наследствени и след смъртта да се разпределят между наследниците.сега какво е достигаш пенсия внасял 40 години живееш 1 година и умираш,а твоите пари потъват в държавата или частника.Това е безкрайно несправедливо.Необходимо е всеки да получава толкова колкото е внесъл,а не както сега тези които не са работили получават пенсия и помощи в размери много по-големи от тези,които са работили и са се осигурявали. Считам за социално справедливо всеки да получава толкова колкото е внесъл,а за бонусите на пенсионерите те трябва да са по равно за всеки.

Абсолютно си прав. Откога искаме този формат на пенсиониране, но господа управляващите/които и да са на власт/ се правят на приятно разсеяни. Искам да знам при пенсиониране колко съм внесъл и за какво време. Защото внасям яки суми, които, ако ме прибере онзи отгоре ще хранят една дузина братчеди дълго време. Вместо да ги дадат на мои близки.... а дано, ама надали...

Частните фондове сега са както ЧЕЗ, EVN и EON - или им дайде ясни правила за работа както в белите държави и ако не ги спазват - вън или ги махайте защото паразити имаме достатъчно!

Посвиха му сармите на тоя плевенски надут пуяк, който нещо беше решил да се прави на Дянков по едно време! Какъв си ти, бе - някакво момченце, счетоводителче от министерството, което обядва с Пеевски. Ще ли го направят министър, бабо Гицке - щат, щат, ще го направят....Дянков поне с някаква международна кариера се пъчеше... Това вече е друго нещо - ще седиш, ще предлагаш, ще обсъждаш, докато се стигне до някакво разумно решение!

i shto? pak li svurshiha na GROBARITE kintite,ili niama krai kradeneto na tazi PASMINA?

Който иска парите да му изчезнат безследно да си ги слага в частни фондове.Основателите им като съберат достатъчно за да си осигурят живота, обявяват фалит .Престанете да ни хвалите частното,Частното е менте...

Нека някой да каже какво да правят тези пенсионери ( ранните) които продължават да работят на договори, съответно им се удържат 12,5 % за НОИ и 5 % за частните фондове? Те нямат възможност сега да си вземат натрупаните суми от фондовете, получават пенсия. Каква може да бъде причината ( освен ако човека не медицински освидетелстван, че е луд за връзване) да си прехвърли натрупаните пари в НОИ и да ги загуби! Аз лично имам около 10 000 лв. в Алианц, а ми е далече още до 65. Ако ще и да са на загуба тези фондове, ако ще и малко да дават когато (ако) стана на 65 ( ако не доживея поне децата ми ще ги вземат), пак ще е нещо, дето се казва поне за цигари може да стигат:), а ако отидат в НОИ - какво става - благотворителност от моя страна! :))

Много добре и моя случай е подобед, само че какво би казал ако имаше закон за това къде да влагат нашите вноски в какви активи, до каква степен, до какви заплати и бонуси да взимат служителите във фонда. Кой с какви изисквания и ценз да е собственик на фонда който управлява парите ни - както е в белите страни. И сега можеше да си с 30% или 50% по-голяма сума и в много по-сигурни ръце. А сега след 10г. ако фалират ??????

Много е интересно да четеш "различните "мнения по темата и не е трудно да разбереш, че лобитата на така наречените фондове активно участват в дискусията.Не е лошо всеки месец да получаваш вноски и да ги управляваш "универсално"!?