Вирусологът проф. Кълвачев: Създаването на имунен вал сред населението ще ограничи вируса

"Математическият модел е като метода ин витро - в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията", обясни специалистът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако продължат мълниите ще прогонят коронавируса

изпикая на имунитета!

Не давайте думата на дъртаци,научени от комунизма да галят човешкото ухо.На кого му е нужнен ли вируса.?На всички социални структори,от пенсионни,до здравни,за коити възрастното население е само консуматор.Така стои въпроса и за болните,макар и по млади.Не се опитвайте да гадаете неща за които нямате никаква информация. И аз искам вируса да си отиде ,но не си отива,нали!

Този е мошеник, крадец на пари за наука. От десетилетия работи това. Нищо общо с науката.

Младите съществуват благодарение на старите бе говедо

Колкото и да са новите случи с които ни "страхуват", ако те нямат симптоми и нужда от лечение, какво от това че са дали положителен резултат на някакъв тест който е достоверен точно колкото твърдението че на Марс има извънземни? Уж вирусът беше много силно заразен, а масово има семейства в които един е заразен ама останалите членове не са! (Може би всички носят противогази , каски и маски вкъщи ?!) Уж беше много смъртоносен, но 80% от заразените даже не разбират че са го изкарали, а общата смъртност там от където е минал не се е повишила спрямо предходни години, а дори обратното. Освен това е интересно умрелите как точно ги броят? Умрели СЪС корона вирус или умрели ОТ корона вирус? Че разликата е от тук до луната и обратно! Обикновенно жертвите от дадена епидемия се дават като разлика между броя на умрелите в периода на епидемията спрямо броя на умрелите през предходни идентични времеви календарни периоди, но без епидемия! А общата смъртност навсякъде по света тази година е леко намаляла! (Шах и Мат ...с пешката. Данните са официални и могат да се проверят. А "труповете не могат да се скрият" - думи на Мутафчийски) Какви епидемии, какви пандемии , к'ви 5 евро ?!? Явно е че има просто грипна вълна с нов щам на грипа която медиите превърнаха в истерия с щедрото насърчаване към това от страна на националните правителства - с цел решаване на различни различни техни вътрешни проблеми! - Ама никой не очакваше "коня да влезе у ряката" толкова на дълбоко ... в икономическо отношение! Цирк и половина, ама билетчетата за този цирк вече ни излизат доста "солени" ,а все пак ние ги плащаме ! Интересен е въпросът с колко ще паднат доходите когато цялата тази пушилка приключи и каква ще е цената като цяло на този глобален социален експеримент ? Каквото и да си говорим , винаги става дума за пари! Време е НОЩ да си плати сметката!

В Италия,в САЩ,в Испания....... десетки хиляди измряха.Това ли е незабележимото изкарване на болеста?И не се знае още за тези които са го преболедували.Не се знае какво може да се случи на старени с тях.

И хиляди млади,но болни(онко,диабетици,сърдечни,делодробни...)

СМИСЪЛЪТ на този вирус е да се ВАКСИНИРАМЕ задължително!!! Като ни вкарат всякакви мръсотии ,плюс чип за следене и контролиране!

Браво ! Най-после научното мнение проби и има гласност."Генералският" НОЩ ни обричаше на многогодишна карантина КПП-та и тотално скапване на икономиката.Коремен хирург и пожарникар пък макар и генерали не е нормално да определят стратегията за справяне с тази вирусна напаст.

българската наука винаги е била начело на световната наука... идиоти - вервайте на такива, ама не ходете във ВМА да ви лекуват

"Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени." Ама нали там е проблема бе, прфесоре? Че не знаят, че са заразени и разнасят вируса. И се случва някой да разбере, че е заразен, а се случва и да умре... Няма страшно, ще мине казвате.. Няма да живеем вечно я.

Купи си едно руло тоалетна хартия. На такива като теб им действа успокояващо!

Вал (wall) не е ли на български "стена"? Ама като кажеш "стена" и ще ти кажат , че си селски лекар колегите, а? И за каква имунизация стаа въпрос, след като се оказва, че около 70% от населението изобщо не се разболява от вируса. Ще рече, че ще се бориш да разболееш останалите дето така или иначе го изкарват от средно тежко до смъртоносно?! Ами, нали имаше случаи на повторно заболяване и то с летален изход?!

Ми не, не идва от wall, или поне не се е случило скоро. Вал е защитен земен насип. Хубаво е да се пази езика, но за да се пази, трябва да се знае ;)

Е, щом е насип, а не изкоп, е доста близо до понятието "стена" ,ако ще и 50 см да е ?!

А бе чукундур, вал си има специфично значение в българския език! Чувал ли си за огнен вал, артилерийски вал и т.н.? Да, прилича по смисъл на стена, но като кажеш стена, не разбираш вал. Има разлика. Ходи сега провери какво значи чукундур.

Шуньдюфери

Браво. Такива като него трябва да ръководят епидемията А не ПОДЛОГИТЕ НА ШОПАРА

Харесва ми когато хора със знания от преди 40 години се опитват да ме убедят, че знаят всичко за вирус, появил се преди 6 месеца!

В Библията са описани тези времена още преди две хиляди години, там се казва: Последните времена, когато семействата ще бъдат разделени... Винаги съм се чудел: Е как пък ще се разделят близките? - Еми, ето как! Но явно се е натрупала голяма еволюционна разлика между отделните хора и на прага на новата ера ще има големи сътресения и катаклизми, които ще определят, кои хора ще продължат по пътя на еволюцията и кои ще бъдат отстранени за да не пречат. Сега е времето на самоопределяне: Страхлив вид, който плющи кебапчета и кюфтета, криейки се вкъщи, въобразявайки си, че това го пази от нещо. Или естествен вид, който обича природата и й се радва, разхождайки се в нея. Всеки сам си решава, избора е персонален, всеки опит за насилствено налагане на мнение няма да бъде допуснат, не от друг, а лично от Този, който ни е дал свободния избор. Днес времето е приятно,излезте навън и послушайте птичките, как радостно пеят, порадвайте се на дръвчетата, как весело шумолят с листа, после се приберете вкъщи, прегърнете близките си и им кажете, че ги обичате. Животът е хубав, радвайте му се, докато можете, не бъдете сатанисти.

Ти мислиш че всички са като теб, завършил преди 40 години! Не се усъвършенстват,не четат, ни ходят на научни конконференции и си стоят на едно ниво!

ХАРЕСВА МИ ЧЕ СИ ТЪП КАТО ШЕСТМЕСЕЧЕН ПОСЕРКО!

За коронавируса цял свят очаква да се случи поне едно от три неща: 1.Вирусът да отслабне и впоследствие да изчезне,както се случи с подобен вирус.Много учени казват,че вече отслабва. 2.Да се намери ефективно лекарство. 3.Да се направи ваксина.

Точно това казва и Мангъров ,имунен вал означава хора преминали през вируса спират неговото разпространение ,може би 10-15 % от населението вече го е преминало без дори и да разбере.

Преминаването през вируса може да стане бързо или бавно. В първия случай не се знае колко ще имат нужда от болнично лечение.

Те и в Швеция ги плямпаха тия простотии ама , като видяха дебелия и обърнаха палачинката, сега се извиняват за много жертви. Стадния имунитет не работи при такъв смъртоносен вирус, ами само социалното дистанциране. Щото от тоя вирус накрая стадото може да остане много малко.

Е ПРИ НАС У БГ СА 170 -80 УМРЕЛИ,КВО УЯ МИ ГЛЕАШ У ШВЕЦИЯ ?А КАТО ГЛЕАШ НА КОМШИЯТА У КАНЧЕТО ЩО НЕ ПОГЛЕДНЕШ И У БЕЛАРУС КАК Е? А, ИЗБИРАТЕЛЕН ХЕЙТЪРСКИ ШЛЯКАТАРНИК?!

Абе тъпанари не пишете тука ами като ги подкрепяте отивайте да е заразявате и да създавате вала на идиотите. Туй че сте умрели или сте убили родителите си , не е болка за умиране. Поне за мене.

Когато си затворен и си се наврял в миша дупка от страх да не разболееш от Ковид-19 бъди 100% сигурен че ще се разболееш от нещо друго поради социалната си изолация и драстично нарушаване на природното условие за физическото ти здраве поради обездвижване! Или ще затъпееш и надебелееш, което е най-малкото, или ще психясаш и ще станеш душевно болен и не годен за работа социопат!

Някои хора поради увреждания живеят така. Да не твърдиш, че са душевно болни и социопати?

Те не живеят по принуда в неравностойни условия, но запазват човешкото в себе си и не изпадат в пълна изолация, като обезумелите от страх да не се заразят или поболеят от ковида!

Решението си е ваше, не квалифицирайте тези, които не мислят като вас!

Само че, данните за смъртността в страната за март април показват точно обратното- смъртните случаи са спаднали, не казвам, че трябва да живеем по този начин, но е факт

Слушам хора които лекуват други хора от К19. Дървени философи които изобщо не знаят какво е К19 не ми трябват. Тия вместо да говорят глупости да отидат някоя болница да помагат. В медицината има толкова много и погрешни мнения, остарели мнения, оборени мнения. Тия са учили нещо реди 40 години което не е вярно в момента. Помня като говореха че от свинското месо се дебелеело, а то се оказа че се дебелее от захарта.

Господа професори ами отидете и се заразете и създайте тоя вал бе? Че сте умрели голяма работа!! Аз предпочитам да не се заразявам като пълен идиот.

ЕПА СТОЙ СИ У ВАЗЕ С МАСКА ДОКАТО УМРЕШ !))))МЕН КВО МИ ПУКА ЧЕ ТИ СИ СТОИШ У ВАЗЕ?НЕКВО МИ Е КАТО ПРЕЗ ДЕДОВИЯ!АМ НЕ СИ И ПОМИСЛЯЙ ДА МИ КАЕШ КВО ДА ПРАИМ АЗ, ЩОТ ЩИ ЕБА МАЙКАТА И ПОМИЯР НЕЩАСТЕН!!!....

Не е само този вирус който си носим у нас и с който живеем без да се разболеем! Всеки вирус се проявява и действа различно при различните хора и колкото повече са здравите, толкова по-малка е вероятността болен или вирусоносител да зарази другите около себе си! Тези които го оборват с данни за заболели и умрели в другите страни нека сами си направят справка, ако не могат ще им се помогне, каква е средната възраст на заболелите и умрелите в сравнение с продължителността на живота в дадената страна. Само на кратко за продължителността на живота (средна за населението /мъже/жени) , нас и в някои от цитираните във форума страни: България - 72,7/69,2м/76,2 ж. Германия - 79,4/76,5 м/82,1 ж. Италия - 80,5/77,5 м./83,5 ж. Испания - 80,9/77,7 м./84,2 ж. Франция -80,7/77,1м/84,1 ж. САЩ - 78,2/75,6 м/80,6 ж. Така че професорът е прав че нямаме основание да маргинализираме ковид-19, а трябва да примеме съществуването му заедно с други вируси като нещо неизбежно, каквото е в същност по природна даденост, и да продължим да живеем активен, но без безумни рискове и ограничителни мерки, живот!

Имам чувството, че под всяка новина за корона вируса има драскачи, които да очернят хората които си казват мнението. Интересни защо тези драскачи, като толкова разбират никой не ги кани за мнение, ами го натрапват в коментарите под новините. Като не вярвате не мненията на тези хора, ни не вярвайте, ама все коментари от рода на " и тоя се изказа" и тн. Ми вие кои сте? Некакви световно неизвестни нещастници търсещи изява.

Ами тия какво разбират бе?? Те да са излекували болен от К19?? Ти да знаеш колко остарели мнения съществуват в медицината!!

Ма вЕрно сте нещастник. Нищо, че не го осъзнавате...

Още един всезнаещ. Все още не се знае какъв е процентът на смъртност, но ето че някои хора имат предварително знание. Писна ми от разни експерти, които се изказват като че ли имат информация от последна инстанция или самите те са я установили. Къде е тая информация за 1 % смъртност, да я проверим лично, а не да чакаме г-н Кълвачев да ни я съобщи?

Смъртността е от 3-5%. Че и на места стига до 10%. Това за 1% са си го извадили от задниците.

10 % ПРОЦЕНТА ГОВНА ДА ЯДЕШ ,ОСТАНАЛОТО ДА Е ПИКОЧ ПРЕСТОЯЛА СПЕРМА! 180 ЧОВЕКА УМРЕЛИ В БГ,КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ТОВА БЕ ПОМИЯР?!?...

Ето истината от тесен специалист по проблема, доста различна от мнението на т.нар. Щаб, нали?

И кое го прави специалист? Че плямпа теории на 40 години? А вируса е нов и никой не го познава. Той един човек не е излекувал от К19.

Имунен вал, естествено. Шведите ви го казаха още преди три месеца.

Шведите имат 3 пъти повече смъртни случаи от Дания, Норвегия и Финландия взети заедно, в които бяха взети мерки! Това казаха ли ти го? Това са смъртните случаи на три страни умножени по три!

Българската здравна система обаче не е като шведската.

- Причина за смъртта? - Covid 19! - А огнестрелните рани?! - Те са придружаващо заболяване!

Има ли неизказали се?

"нещо, което има 1% смъртност... нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал" Без да сме професори можем с просто око да установим, че професорът е наговорил куп простотии! 1. Смъртноста на вируса е 5% в Германия и Япония, страните с най-добре развита здравна система, в Италия смъртноста бе 14% 2. За да се натрупа стаден имунитет трябва да се разболеят 70% от населението. При 7 милиона население в България това прави 4 900 000 болни! Ако приемем че българската здравна система е толкова добра като тази в Германия и Япония това прави 245 000 жертви в България, или 686 000 ако имаме италианската здравна система!

с Мангъров са си плюли в устата... /мангър-малка медна монета без стойност,кълвач-няма нужда от абяснения/...

Ти можеш ли да смяташ бе полуграмотни му.ьо? Колко процента са 8 783 жертви от 127 226 болни в Германия? Колко процента са 34 223 жертви от 236 305 болни в Италия? Първо ги сметни или питай майка си, и ела да говорим!

Поредната разумна позиция и то от специалист! Който иска да не се заразява, да се изолира, където му душа иска и за колкото време иска. Всеки има право на свободен избор. Аз лично съм готов да се заразя и не желая никой да ми налага мнението си!

НО АЗ СЪМ ЗАВИСИМА ОТ ТВОЯТА МАСКА...

А ти как духаш с маска?

Всичките тулупи и безотговорници все са зависими от някой. Това е типичното поведение на ограничен индивид, който няма смелостта да поеме живота си в свои ръце. Все някой друг му е виновен за несгодите в живота. Ами не, просто, мен маска няма да ме накараш да си сложа, колкото и да си бунтува елементарната душичка. Мен от вирус не ме е страх. А ти се скрий и си купи тоалетна хартия, че усещам, че ще се наакаш.

май си зависима не само от маската но и от други предпазни средства...

Напълно ви разбирам, но в тази ситуация обществото, тоест всички ние, трябва да бъде отговорно към по-уязвимата част от обществото - възрастните хора, нашите родители. Мен лично не ме притеснява това, че мога да се разболея, но ме притеснява това, че ако се разболея и го карам безсимптомно, мога да заразя родителите си, които са на 65 г.и с хронични заболявания, както и свекърва ми, която е на 80 години. Затова, с мисъл за тях, ходя в магазините с маска, както и когато ги посещаваме у тях. Но ме притесняват разсъжденията на хора като вас, защото не мислите за другите хора от обществото, а само са собствения си комфорт, не носят маска в магазините, а там може да заразите нечии възрастни родители, отдали живота си в работа и отглеждане на деца и внуци, и не заслужават такова неглижиране от голямата част от обществото, най-вече младите хора.

Ееее, как може да давате думата на вирусолог? Важно е само какво казват коремните хирурзи, вирусолозите да си гледат вирусите и да на се бъркат в Кови, той си е запазена територия за куководите и куковидите.

специалист и преподавател по биологична защита от БОВ! Просвещавайте се.

Той и Боко е доцент!Е чухме му простотията вчера

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mutafchijski-novata-valna-ot-grip-tip-b-e-po-opasna-ot-koronavirusa.html

сравнение м/у медик и пожарникар. Спадаш към втория, бе умник.

В България бсе прави това , което се прави в Европа.Карантините мерки бяха взети основно за да може здравните системи да издържат на претоварването .Жалкото, е че видни вирусолози не могат да го преценят.Ако вирусът се държи като другите от неговото семейство би трябвало лека по-лека да отслабне вирулентността му.До тогава трябва да се пазим с хигиенни методи.Жалко, че два месеца карантина оказаха такива силно влияние върху икономиката и богатите пак ще се възползват от ситуацията.Каква е тази икономика , която се срутва след два месеца забавен темп?Защо почти всичко се произвежда в Китай?По -лесно е да протестираме срещу маските, отколкото да видим нещата в дълбочина

Да, Има поговорка: Глупавите, заради бълхата, изгориха юргана. Или казано по друг начин: Заради вируса, глупавите съсипахме икономиката си. Уви... ;-)

На "алъш вериша" икономика ли казваш? Като потъва света няма как да не потънем и ние.

Излезе нов кълвач

Професоре, никой не спори, че по принцип всеки хомо сапиенс на планетата Земя живее с вируси в тялото си- вирусите са възникнали с живота на планетата, а човечеството- много по-късно. Тук става въпрос за вирулентността и контагиозността специално на вируса- причинител на ковид-19, а не за всеки друг вирус...Факт е, че след като човек желае НИКОГА да не се заразява с този вирус, ИМА НАЧИН ДА СЕ ПОСТИГНЕ ТОВА- със социална дистанция, носене на маски с филтри ффп3- независимо от "съветите" на СЗО в обратната посока, носене на ръкавици и честа дезинфекция. Толкова е просто- въпросът е, защо точно това не се обясни на народонаселението...

трудно да се обясни. Той си знае едно: Не знам за какво става дума, ама не е така!

Ганю, някакви лаб ратс се наакаха, но се надяват всичко да се размине по най-добрия начин за всички. Дано са си направили правилните изводи този път, понеже не им е за сефте.

Като е 1% смъртността защо т ака се насрахте? Значи криете нещо -ви рисът е изкуствено създаден.

Защото 1% смъртност е 10 пъти повече спрямо обичайния грип. А и в началото никой не знаеше, дали е 1% или 5%. Но това, дали е 1% смъртността не виждам каква връзка има с това, дали е изкуствено създаден?

Най-накрая едно разумно мнение. Що се отнася до изкуственото създаване - така му изнася на човека, вирусолозите на отговорни места изобщо избягват да говорят онкрито за това, когато ги попита човек! Явно ги е страх. Топ вирусоложка на БГ си трае по въпроса...Но не е казаа това е естесетвено възникнал вирус, просто не смее да каже другото.

Траят си, защото истината може да доведе до строг контрол над биотехнологичните лаборатории. По-лесно е да се ослушват като пръднал в асансьора.

>> Проф. Златко Кълвачев, вирусолог: Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това? Има някакъв резон в съжденията му, но не съвсем. Дали е изкуствено създаден не мога да кажа. Но само защото процентът смъртност е "едва" 1%, това нищо не доказва. Може да е изкуствено създаден, но да е изпуснат по погрешка. Може и да е пуснат умишлено, но при пускането да не са имали ясна представа какъв ще е процентът смъртност. Може целта да е била паника, икономическа криза или нещо друго. Хипотези много.

Защо ли мълчи големият разбирач , болен левскар и главен екскурзовод на републиката ?!

Швеция която остави населението си да се заразява масово, отчита изграден имунитет в само 7% от заразените. А техния Мангъров преди седмица каза, че при друга пандемия щели да вземат по сериозни мерки, този път "май" били сбъркали. Това "май" струва живота на 4000 човека.!

тогава решението е вариант "Бергамо" - 57% заразени, 15000 над 80 години починали. Обаче причината за смъртта им изгоря с тях. Защо ли властта заповяда да бъдат кремирани. А дали масово населението и всички чаткащи по форумите "експерти" изобщо щяха да разберат за вирус, ако не беше истеричния медиен вой?

Сега очаквам да се изкаже и академик Мисирков.

Математиката е точна наука. Ако резултатът от прилагането на даден математически модел не отговаря на реалността, проблемът не е в математиката или в модела, а в това, че си приложил неправилен или непълен модел.

Само че Биологията, Вирусологията и другите подобни, те не са математика. Факторите, които влияят са многобройни и невъзможни да бъдат отчетени в който и да е математически модел. Ти 2 абсолютно еднакви бисквити виждал ли си? Винаги има разлика.

Явно не си вникнал(а) в това, което написах. Прочети го пак и го осмисли.

а специално за България-факторът простотия следва да се калкулира...защото тя ще ни затрие...ПРОСТОТИАТА ходи без маска, плюе и храчи наоколо, държи се арогантно....НЕСПАСЯЕМО Е!

В математиката има направление Планиране на експеримента, където се преценяват съществените параметри на един модел. Тезата ви е несъстоятелна относно моделите.

Точна наука можеш да приложиш в среда без променливи! Живота и битието на хората е пълен ежеминутно с хиляди променливи! Няма математически модел който да гарантира как реагира група от хора във всеки момент, каква е температурата на вън, какъв е достъпа до предпазни средства и дезинфектанти на всеки, при разпространението на напълно непознат вирус!

Напълно съгласен. Това се опитвам и аз да кажа, че някои хора прилагат модел, който просто е твърде опростен и не отчита множество фактори. Практически е невъзможно да се приложи абсолютно точен модел, защото би бил твърде сложен. Има толкова много неизвестни, че неточността в резултата обикновено е огромна и прави прилагането на модела безсмислено.

Математиката не е точна наука. Няма две еднакви неща и по тази причина 1+1=2 няма. Всички теореми започват с "Да допуснем ..." :)

Няма ли кой да му обясни на господина, че поне от месец това нещо с имунитета е тотално отхвърлено, и че срещу този вирус траен имунитет не се изгражда?

Къде го пише? В Блиц?

МЕДИЦИНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Точно немските учени казаха, че има доказателства имунитетът да трае поне 3 год.

Хроничен този вирус няма да стане, категоричен е проф. Кълвачев. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш. Професоре, като най-знаещ очакваме да дадете личен пример. Участвайте в създаването на имунен вал най-активно. ИЛИ ЩЕ ОЗДРАВЕЕТЕ, ИЛИ ЩЕ УМРЕТЕ! Няма какво да му мислите!

Някой насила да те кара да излизаш навън? Седи си вкъщи и си върти турските сериали.