Британски професор се оплака от българските медсестри

Медицинските сестри във Великобритания от Източна Европа, които не могат да говорят правилно английски, излагат пациентите на опасност, предупреди британски топ лекар, цитиран от вестник "Дейли мейл", на който се позова БТА.

Обратно в новината

Коментари - Британски професор се оплака от българските медсестри | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Срамувам се от това,което е написано в голяма част от коментарите.Тези,които са ги писали явно никога не са се сблъсквали с "високо квалифицираните" британски лекари и медицински сестри.Е,аз имах тази възможност и повярвайте истината е много далеч от" високата им квалификация".Ежедневно мога да наблюдавам им работата им и знаете ли в България може и да нямаме техните финансови възможности за апаратура, но работата се извършва както трябва.Никъде не съм виждала хора без всякакви медицински познания да раздават лекарства или след двудневен курс да се назначават да взимат кръв.Да сте чули за изписване на антибиотици,антидепресанти и други лекарства по телефона без да се прегледат пациентите.Не е нужно да изреждам и други подобни практики на "висококвалифицираните медици" в Англия-като например поставянето на стерилните материали за превръзки на пода и т.н.Да не говорим за това ,че болниците им са пълни с вътреболнични инфекции и няма някои ,които е бил в болница да е излязъл от там без инфекция.

Хора, не се впрягайте! Нека дадем правото на британският професор и на Камарата на лордовете да правят своите политически изказвания! В края на краищата, ние работим с всякакви пациенти и за нас е важно тяхното мнение.

1. Кой им е крив на британците? Те настояваха за ЕС. Сега да се радват на "прелестите" му. Ние си бяхме добре, когато имахме работа в България и не търсехме работа в чужбина. 2. Българските медсестри като медсестри ли работят или като болногледачи? 3. Заплатите на нашите сестри същите ли са като на английските им колежки? 4. Англичаните искат с трици маймуни да ловят. Евтина работна ръка с квалификация и без претенции. Когато наема чужденец, работодателят трябва да осигури на работника условия за адаптация - месец, 2-3, за занятия по езика и общуване с местните хора, усвояване на местните реалии. А ако това е скъпо за английските работодатели, да си наемат англичани.

Не бе, как така? Нали всички сестри и лекари дето напускат България са най-кадърните?! Ама като почнат да ги връщат, дано спрат да реват че им плащат малко и дано спрат да си го изкарват на пациентите чиито труд също е зле платен.

за парите които им плащат и на френски ли искат.

Е айде сега и там им малко парите!? Ама с тия дантелки и бижута, ако не за друго, поне за френски неговорим стават :)

много евтино вземаш ,подбиваш цената

Ето и други коментари на читатели на вестника: "Being married to a Polish national I visit Poland about 4 times a year. I can tell you that the medical service is far better than anything I experienced in the UK. for example each medical center ( equivalent to our GP practices) has a specialist for everything. Unlike the UK your GP diagnosis and treats every symptom. In Poland if you have a problem with feet you see a foot specialist for example instead of being refered to the hospital and waiting months or years....fantastic." "...and British GP's and nurses, and doctors in GB need to be better trained as they don't have a clue how to treat patients, and find a solution, most of the time they Google problem. That is why when i go to Poland i go privately and get best treatment from high qualified doctors who have great knowledge. I am scared to see British GP's here they should be called 'technicians' not doctors"

Благодаря ти, читателю! Лошото е, че у нас има тенденция, образованието на лекари и мед. сестри да наподобява това в англо-говорящите страни.

Благодаря ти за този цитат, приятелю. Много пъти в този форум съм писал, че основният проблем и на българското здравеопазване са Джипитата - некадърни, груби и смотани, но за сметка на това високо платени. Ето, че в Полша са си запазили поликлиниките. Това е истината! Ако те боли кракът, отиваш на ортопед, а не на некадърно джипи. Ако не знаеш какво ти е - има специалисти по вътрешни болести, те ще те насочат.

Ето някои коментари на читатели в същия вестник"1. "How many people in the UK have actually experienced medical care in either of the two specified countries. I have had awful dental treatment on the NHS here in the UK, remedied by a professional well spoken English speaking Dentist in Bulgaria, saving me thousands of pounds into the bargain. Also my step son could not get a proper diagnosis of a pain he was experiencing by his UK doctor, but on seeing one in Bulgaria his problem was identified within two days. The second visit the doctor took us to the most senior doctor in pediatrics in the hospital, personally and was seen immediately without any appointment. So you know that to become a Dentist in Bulgaria you need to study as a Doctor for three years first? Only then can you spend another two years specialising in Dentistry. Quality of healthcare in the UK I am afraid is a joke compared to some in Eastern Europe, having said that it is important Doctors and Nurses speak adequate English" 2."My problem, as a native English speaker, is that very few of my patients understand when I speak English. - Meg, London,

ами те като им плащат в пъри по малко от техните сестри, защо не кажат и това. значи за филипинки и други има работа. крайно време е някой да обясни на тия хора, че ако не са сестрите от България, техните хосписи са пред затваряне. няма местни сестри, които да работят за такава мижава заплата.

показана мед сестра с ръкави под лакътя и масивен пръстен ,а ТОВА ДОКАЗВА ,ЧЕ ТЯ ЕДВА ЛИ НЯКОГА Е НАЗНАЧАВАНА КАТО МЕД СЕСТРА В АНГЛИЯ,ТЪЙ КАТО ЗАБРАНАТА ЗА ТЕЗИ НЕЩА СЕ ОБЯСНЯВА ОЩЕ ПРИ ПОСТЪПВАНЕ НА РАБОТА ТАМ,като се спазва от всички професионалисти ...Значи става дума за парашутистка или крещящо нарушение на реда в болниците

Възможно е да става дума за мургави от други държави,които са позвали нелегален "канал" за придобиване на бг гражданство,тъй като България е член на ЕС и се ползва с предимство при намеране работа и живот в Англия ...Там изобилства с "офиси",които улеждат фалшив статут за нелегални азиатци ,турци ,кюрди и други И ЗАТОВА ВЕРОЯТНО НЕ ВЛАДЕЯТ НИТО БЪЛГАРСКИ,НИТО АНГЛИЙСКИ..На мен ми се е случбаво в ЮАР да ме питат какво значи някаква дума уж "на български" ,но всъщност става дума за курдски или цигански дума,а не разясняват,че тези цегони,кюрди ил турски роми са български граждани,но над 90% от тях са ниско грамотни и вършат много документни измами относно фалшиви квалификации,вършат и останалия спектър престъпления в 70% от случаите,без гузна съвест ,а това по американско определение ги прави особено опасни за обществото и другите индивиди

Ами прави са,наистина,нямат навика да говорят с пациентите и лекарите. От престоя ми в болниците в БГ,впечатленията ми за тях са,че се държат като безгласни букви.Говорят,ако ги питаш и то с не особено приветливо отношение. Абе да не се сърдят,ама санитарите са по-любезни и дават повече инфо от тях...хаххахахх!

007,правилно.И не само това,но се държат по-надменно от лекарите.С последните можеш да говориш,но със сестричките-НЕ.Милосърдни ли са?

ГОВОРЯТ ДОСТАТЪЧНО АНГЛИЙСКИ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ,защото от собствени наблюдения споделям,че около 40% от пациентите в болница около Манчестър са от азиатски произход И МНОГО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ АЗИАТЦИ НЕ ГОВОРЯТ АНГЛИЙСКИ,,И СА НЕГРАМОТНИ ,МАКАР ТОВА ДА Е ОФИЦИАЛНЕ ЕЗИК И В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ ..Ползват се преводачи за УРДУ,ФАРСИ И ДРУГИ ,както за старите им майки,бащи,баби и зазовци,така и за младежи от азиатски произхад,наети на работа там,или дрогирани,или с опит за самоубийство или самоубийства и т.н.

Прав е, много ясноы Вижте ги повечето в нашите болници! А за английския трябва да има изпити. хайде да не ги защитаваме всички щото са от БГ, ако беше казал така за други националности, надали щяхме да подозираме, че някой на му е "пуснала"

Къде са сега другарите от органзиациите за правата на човека, защото видно е , че с това изказване ДРУГАРЯ професор има претенции за нещо, за което не е готов да плати. Най - вероятно е искал да опъне някоя нашенка, която не му е пуснала и е решил да ги накове всичките.

".... Съгласно стриктното европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни членки на ЕС, нито за техните езикови способности, нито за професионалните им умения. Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз. ..." Дайте сега да не ги изпитваме, защото ще ги разберем колко незнаят! ЕДна голяма лъжа е всичко това!! За инженери е нужно разрешително за работа, но за дупе-миячки не!

Именно! И не само образованието... като хора се скапват- липсва всякаква човещина. А тези, които имат и знания и човещина не могат да виреят- те се задушават от другите умишлено. И тогава има два варианта- или да си като мнозинството, или да изтрещиш.

Много добри впечатления имам от медицински сестри в България, има разбира се и некадърни и груби. На медицински сестри в чужда страна, им е трудно с чуждият език.Въпроса е как е разбрал въпросния професор,че те имат проблеми с комуникацията на родния си език?

мисля си, че човекът може и да е прав, защото като имам впредвид първо какви възпитани професионалистки и "свестни" нашенки заминаха на острова да бачкат по старческите домове там

А той как е разбрал че "имат ограничени комуникационни способности, дори на родния си език"?

Ако бълг.мед.сестри не комуникират с пациенти и доктори, няма никога да проговорят добър английски. И с този, с който са отишли, ще се "изпари" след време, още повече, ако запазват комуникация единствено с българи и нямат намерение да се интегрират в английското общество. Интелигентността, за която някои хора говорят по-долу, касае не само знанието по специалността, а комплексната способност на личността да се адаптира максимално добре в избраната съзнателно от самия него среда.

Професоре с име на марка цигари, моят автомонтьор е англичанин и също има сериозни комуникационни проблеми на български език, ама го трая - какво да правя, като другите автомонтьори българи са пълни калмуци. Та така и с мед.сестрите - като си нямате ваши ще траете нашите! А като трябва и български език ще научите - я аз как си усъвършенствах английския покрай автомонтьора?

Боже, колко глупости са изприказвани - и за образованието тогава и сега, и за какво ли не друго! Пълна трагедия! Не ни е виновно само образованието, защото акъл и възпитание не се наливат с фуния. И най-добрата образователна система не е в състояние да ти даде това, което не искаш да си вземеш сам. Как да накараме децата да четат? Как да ги накараме да слушат стойностна музика? Зад всичко това стои примерът на родителите и обкръжаващата ни среда - това е истината. Всичко започва от семейството и ако там се сложи бариера на простотията и неграмотността, някои неща биха изглеждали доста по-различно. Аз не успях да намеря нито един коментар, който да е написан грамотно - изводите оставям за аудиторията!

Много интересно този английски хайван как е разбрал, че не могат да комуникират и на родния си език?

Българските мед. сестри са много по -интелигентни и знаят много, от вс. други , дори и английските! Но за това не са виновни англичаните, виновни са нашите управници, които не оценяват труда на мед. сестри, лаборанти, акушерки..

другаря английски професор да си вземе английски мед сестри, защо си взема български, и английските ли не знаят аглийски??? Обаче нали - той е тарикат, иска работата да се свърши , но не иска да плати. Само че балъците взеха да свършват, а той другаря- направил големия извод.

имат ограничени комуникационни способности, дори на родния си език. Нали знаете кога проговарят. Иначе са сърдити още щом те погледнат. И повечето лекари също.

Не е вярно,че взимат медицинските кадри по документи!Фирмите от Великобритания,които идват в Източна Европа да си търсят мед.персонал/лекари,зъболекари,аптекари и мед.сестри/първо провеждат интервю по специалността , а на другия ден държиш изпит по езика-обикновено някой от форматите на Кембридж.Сам че заплатите,които преслагат са 2-3 пъти от на английските специалисти-ако клъвне няой беден източно европеец.Така че не знам какво целят с това изказване

Българите са принципно най-малко защитените от държавата си, за това са удобни да бъдат използвани (оплюти) за постигането на някаква местна политическа цел. Пресен пример е решението на холандците да затворят пазара си за българи. Били мързеливи според министъра им.(!) Преди някой веднага да каже, че е прав ще допълня, че самите холандци, които наемат български работници протестираха и казаха, че са доволни от българските си сезонни работници, но ефект никакъв. Някой от БГ нещо направили? Не! Ей за това все българи са удобна мишена зад граница.

Точно така.

Да, напълно си права, че никой нищо не прави за защита на българите зад граница, а точно това е първата и основна задача на българския посланик и консул там. Обаче, той е поредният Гоцев другарин, който в момента е зает да си търси нови покровители в Б-я предвид на предстоящите избори и не му е до никакви българи и техните интереси. Него ще го върнат, което е правилно, но проблемът е, че този, когото ще пратят на негово място, сигурно ще е още по-некадърен и незаинтересуван, защото ще бъде нов за системата, необразован и гладен - ще краде още повече. Досега така ставаше. Кога ще се оправи нещо, не ми е много ясно.

Великите английски мед сестри с ордените и медалите по престилките си освен да се лигавят и "комуникират"с пациентите друго не могат.

Да ги питам нашите мед. сестри, що щат при тия задръстените? Не ги ли разбраха, че на кривите им х..... и вълната им пречи. Други държави мноого.

Когато англичаните се разделят с тъпанарщината в главите си, тогава ще имат и квалифицирани хора. Светът се управлява от такива нации, които са профанизирани, и заради които света ще си замине. Значи по време на интервю не можал да разбере, че тези хора не знаят английски. За мед. сестри няма нужда от разрешително за работа но за инженери има. ХАК да им е на другарите англичани, всякакви болногледачки, берачи на ягоди, дупе-миячки, работата на които никой англичанин не би искал да върши работата, се вземат без документи, но видиш ли ако сима ш свестен занаят ти трябва разрешително. Индийците и пакистанците знаят ли английски, които са с повече права от българите там, затова пропищяха и от тях.

В германия при ваксиниране няма дезинфекция. В Австрия филипинската мед. сестра с " отличните способности" поставя инжекция, поставя иглата без предпазител на леглото и след това прави инжекция.

Британският професор спокоино може да вземе една / Британска / прашка и да се прасне в челото зада не се мъчи излишно . Нашите мед. сестри са много по интелегентни от всички Филипинки Полякини и Румънки взети заедно това че вършат най-черната работа за най-малко пари изобщо не ги прави по неуки от Британците и всички те говорят минимум два езика за разлика от Английските си колежки които обикновено ставаики сутрин нямат никаква представа защо утиват на работа

Българино, научи се да пишеш! по-; най-

хах вие се радваите пак че ги взимат на работа докато във швеция норвегия и дания трябва да учат допулнителни мин 2 години за ги вземат така че да си оправят езика и да заминават щом така се налага. и за другото са прави в булгария не се учи подход към пациента докато тук това е задължително и има наи малко 3 такива курса в едно образование!

А дали разните му сестри с африкански и азиатски произход владеят по-добре английския и са по-комуникативни?

Пълна глупост,съгласно стриктното европейско законодателство медицинските сестри трябва да имат и професионални, и езикови способности! Така е в Австрия, Германия,Швейцария... . Друг е въпросът за комуникацията лекар-пациент, мед.сестра-пациент. То и тук в България няма. Комуникация в България липсва не само в тази сфера. Така сме научени, да се работи и да се мълчи.

В UK какъвто и да си, каквото и да можеш щом не си от техните си втора ръка човек. Явно единствено мед. сестрите нямат право да отсвирят както правят с всички други и затова сега реват. Имах приятел който живя там над 10 години, завърши университет там, но така и не го допуснаха да работи никъде по специалността си (програмиране, компютърни езици) единственото което му дадоха да прави е да подрежда писмата в пощата. Човек завършил университет върши работата на най-неграмотните англичани - какво остава да стане лекар или друга нормална професия...

много си е добро нашето образование.За отбелязване в чужбина заминават предимно мед. сестри с по дълъг стаж,така че те са достатъчно обучени.За отбелязване е че нашите мед сестри вършат и голяма част от задълженията на доктора,дори понякога те знаят и по вече от докторите,а в Англия мед . сестри извършват по вече слугинска работа или нещо като санитарки,за езиковите способности вероятно е така, но кои е виновен че не са ги проверили преди да им дадат работа

"дори понякога те знаят и по вече от докторите" хахахахаха Това е психологично отклонение свързано с професията мед. сестра, което винаги не съм понасяла. Някакъв вторичен мед.кадър, ама със самочувствие на някой изкарал докторантура.Масово са абсолютни коне с капаци, които веднъж изучили и грам усилие не полагат да поопреснят знанията си, нещо ново да вакарат в главите си. Да не забравяме и грубото, намусено отношение. Снимката е много добра. Да ме извинят свестните сред тях, но те са си изключение. За съжаление точно последните са вероятно сред заминалте вече...сигурна съм обаче, че ги отсяват преди заминаване, защото желаещи много.

Дааа... Очевидно, всеки търпи някакви професионални психологични отклонения.

От БГ емигрираха и студенти ,тези който се мъчат да работят и да учат , ама много яко едновреммено ,който нямат парите на тате и мама ,там където се учи безплатно и от 350 завършваши дават диплом само на 60 човека и ти трябва да се пребориш да си най-добрия най-знаещия по тяхната систем за да вземеш диплом . Тези българи който завършат там и започнат работа те нямат проблеми те са се приспособили...

Това е великото образование на комунизма. Хората в БЪлгатия са прости и ненаучени, редно е да го разберем най0сетне. Бйко го каза ясно, след това ЕС го каза на Станишев, като предлагаше комисари да плъзнат из страните и да следят, а от ЕС стъписани замълчаха и разбрахо окончателно с кого си имат работа. Днес го казва един англичанин. В Либия сестрите ни направиха голям фурор, а един български псланик знаеше какво ги очаква (някои от тях си го бяха залаужили, макар не с греха, по който ги обвиниха), но не ги изтегли - пак български манталитет. Българите са си лош материал, а където е артисал добър, го игнорира народът, защото се страхува от умните. Така селекцията продължава да е болшевишка и резултатите ги виждаме ежедневно.

какво може да се очаква от англичаните,те са толкова злобни и гадни хора,но нищо тяхната страна загива,скоро чернилките и циганите ще я завладеят.пада им се

На теб някоя дебела англичанка сигурно не ти е пуснала или някой английски началник не ти е одобрил мижавата втобиография, щом си толкова злобен.

хаха,колко си тъп хаха."някоя дебела англичанка не ми е пуснала" хаха,що за прост човек си ти ? не можа ли да измислиш нещо по-малко идиотско?

ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ И НИЕ.

И какъв е изводът? Че образованието не достига на световно ниво, търсим го, искаме, но няма кой да влага!

По-голямата част от нашите медсести отиват в чужбина за да проституират. Да не говорим за това, че много от тях са си купили дипломи и са получили елементарни познания в тази област от техни познати. Не говоря за медицинските ни сести от Либия. По техно време не се купуваха дипломи, само се проституираше.

абе нещастен селски овчар я се скриш в кочината си.

Хайде да кажем, че една съществена част са така. Че от постинга ти излиза всчики да са, а не са. Има съвсем добри специалсити, които си вадят хляба. Но броя на 'развалените' е доста фрапантен!

абе овча главо, виждал ли си ги да си ги копуват. И какъв ще им е келипира да купуват диплома, за 400лв заплата ли, чуда се от де си се пръкнал толкова малоумен

А ти си малограмотен и,, компетентен,,. Точно за такива е тази тема. А определенията , с които се обръщаш към хората са въпрос на интелект. Имаш ли 35 точки?

Да разбира се, че за това отиваме. А ти сигурно си гаден сутеньор! Може да поработим заедно. Тая българска злоба няма край!!!

Да,това е вярно,ходят да се праскат ....те за друго и нестават де.

Много жълта преса си чел. Чак си пожълтял. Не е хепатит обаче. Важното е да си вярваш.

Как може толкова гняс да се събере в един човек....Ти си ненормалне признавам ти...Да не говорим колко си некомпетентен и прост...Кажи ми само едно нещо - ти познаваш ли някоя мед. сестра работеща в Англия?

Това са мръсни клевети. За съжаление нивото на икономическо развитие на страната , от която отиват чужденците в Западна Европа определя и отнашението, в случая на англичаните, към тях. В Германия например никой няма да си направи труд да ви лекува зъб, ако е причинил възпаление на венеца, или имате гранулом. Решението е радикално, има зъб има проблем, няма зъб, няма проблем. Просто вадят зъба и ви предлагат да си поставите имплантант, защото се плаща примерно от 500Е нагоре. Та съдете сами за качеството на стоматолозите в Германия.

Ами ако е вярно, значи "нацизмът" супа да яде. Но като гледам "здравеопазването" у нас... определено ти вярвам, дори не се очудвам, колко се е озверил човек...

Да ги ожалиш германците. Да дойдат при нас.

въобще не сте прав !! това е навикат на българските главорезци заболекари и затова българите остават без заби ! в Германия има съд и пациетът си знае правата ако лекар или зъболекар наруши законите и клетвата на хипократ !

извинявай, не че и аз съм добър в писането, ама да давам "компетентно" мнение, по толкова неграмотен начин, не смея, само кажи какво работиш по германско, че ми е много чудно

Сравни цената на лекуване на гранолом в Германия с цената на вадене + имплантант. Добави сега и риска да се възпали нещо друго докато се лекува гранолома и познай защо предпочитат "Няма зъб, няма проблем". По същата причина и в САЩ ваденето на зъб е много честа практика. След това се слага имплантант. А това, че в Англия отиват особено, даже странно кадърен медицински персонал е изцяло заслуга на британското здравеопазване и политиката на заплащане. И факт е, че не отиват най-кадърните там, а тези които могат да им издържат на простотиите.

ТЕ ЗАЩО НЕ СИ ИЗФАБРИКУВАТ СЕСТРИ?! ЩЕ СИ ГУКАТ ПО ЦЯЛ ДЕН С ПАЦИЕНТИТЕ. ЗА ТОРКОВА ПАРИ ТОЛКОВА. ИЛИ ЧЕРНИ ОТ АФРИКА. ТЕ ЩЕ СА ИМ ПО-ПРИЛИКА.

О, дааа. От Б-я напуснаха само "най-интелигентните, мозъците", "най-кадърните"; и дума не може да става, че евакуиралите се от Б-я са само неграмотните лапета на родните мафиоти, нито пък мутресите, циганите и прочие... :))) Впрочем дори от народното творчество, доказало се през вековете е известно, че умните и духовните ХОРА са скромни тихи бедняци, които робуват в дупката, в която са родени до живот. Развявани от славата са порочните, бездушните отрепки, пояждащи НАРОДА. Изключения от това правило - няма!

По този начин искаш да оправдаеш дребния си животец и склонената главица, както и липсата на тестикули. Така се живее по/лесно, т.е. беден си, мързелив си, страхлив си, не искаш да се развиваш, но имаш оправданието, че си над всички останали с мързела, слабохрактерността и неграмотността си т.е. 45 в 1

И ти сигурно си от тези тихите и скромни бедняци. Пък да ти кажа - добре, че ги има онези, нетихите и нескромните да движат прогреса, че иначе щяха да умрат от глад тихите и скромните. Или още щяха да гонят мамути из прериите.

Абе вие наистина ли сте луди?!?!?! К'ва ви е ваш'та... полза от емигрантите, че толкова ги боготворите?!?!?! Аз ли съм мързелив?! Нека някой се сравни с мен, не може буква да ми каже. Знам повече от всички и миг не съм почивал в краткия си живот! Факт. Хабер си нямате какво значи труд! Един богаташ никога няма да разбере какво е да се трудиш. НЯМА ПАРИ ИСКАРАНИ С ТРУД, ПАРИТЕ СА ОТ КРЪВТА НА БЕЗПАРИЧНИТЕ РОБИ. Само тъпите българи робуват на всеки тарикат-хрантутник, а хулят братята си! ПРОГРЕС?! Луд ли си, прогрес ли е ПРОГРЕСИВНОТО умиране на Земята?! Баба ти е живяла в РАЙ, а ти - при всичките си пари - на бунище и се тъпчес с луксозни и прескъпи отровни боклуци... прогресирай!