Хаос от 45 000 хакерски атаки в 74 страни

"Касперски Лаб" - най-голямата европейска компания,специализирана в разработване на антивирусен софтуер, е регистрирала вчера 45 000 хакерски атаки в 74 страни.

Обратно в новината

Коментари - Хаос от 45 000 хакерски атаки в 74 страни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересното в случая че този рансъмъеър използва уязвимост в Windows още от ерата на XP тоест от 2002 година , която се е експлотирала от NSA до разкриването и тази година тоест 12 години. Сървърните версии също са били засегнати. Тоест NSA са могли да проникнат и шпионират всяка интересна за тях организация използващa windows os. Ако не бяха разкритията на shadowbrockers тази иязвимост щеше още да си съществува сега ми обяснете защо се лобира толкова усърдно европейските правителства да ползват windows ;).

нямам пари да си купя нова машина ! Няма ли някой Ефрофонд да ми подари нов компю ?

Това е вирусче от типа червей който сканира нета и се инсталира дистанционно веднага щом открие непачнат windows с открити експлойтс. Т.е., ако компютъра ви е включен, вързан към интернет, и не е ъпдейтнат, сте потенциална жертва. Проблема в случая е че този вирус се инсталира автономно. Не му е нужен юзър инпут. Т.е., не работи по традиционния начин чрез порно сайтове или атачнати екзета в имейли с неясен произход. Не е нужно да кликате нищо, дори не е нужно да браузвате нета за да ви пипне. Просто му е необходимо компа да ви е включен и вързан към интернет, и това е. Надуши ли експлойтс в windows-a ви сте прее...цакани.

(1) Става въпрос за вирус от типа ransomware (блокира компютъра, криптира диска и иска откуп от 300 долара за отключване), известен под име WannaCry. (2) Става въпрос за известна на NSA уязвимост в Windows, наречена EternalBlue, която не е докладвана на Microsoft, и на базата на тази уязвимост NSA са имали хакерска програма за проникване в чужди компютри. За съжаление тази хакерска програма на NSA е била открадната от хакерите от Shadow Brokers. (3) Microsoft е реализирала patch за тази уязвимост още на 14 март (MS17-010), но много потребители не са обновили компютрите си. Допълнително Microsoft реализира днес patch за засегнатите Windows XP, Vista, Windows 8, Server 2003 and 2008 Editions. (4) Повечето антивирусни програми (39 на брой най-ползвани антивирусни програми) идентифицират и блокират вируса WannaCry. (5) Това досега е най-резултатната атака базирана на Windows уязвимости оповестени публично през април от Shadow Brokers. Между другото те са американци, привърженици на президента Тръмп, но бяха публикували доста критично писмо до него: "Dear President Trump, Respectfully, what the fuck are you doing? TheShadowBrokers voted for you. TheShadowBrokers supports you. TheShadowBrokers is losing faith in you. Mr. Trump helping theshadowbrokers, helping you. Is appearing you are abandoning your base, the movement, and the peoples who getting you elected." (6) Около 200 000 компютри са заразени досега в целия свят, в организации като испанския телеком Telefónica (85% от компютрите), португалския телеком, 6500 организации в Китай, 11,200 организации в Русия като руския MegaFon, 1600 организации в САЩ като американската FedEx, в Англия 16 организации са засегнати между които National Health Service (NHS). Най-засегната страна е Русия, но държавните институции в Русия, които са преминали на GosLinux/ALT Linux не са засегнати.

Всички знаем къде са измислени компютрите и къде се измислят ОС. Тези ОС които не са измислени в САЩ създателите им отиват и живеят като уважавани и богати люде в САЩ => САЩ са 50г. преди останалия свят в тези технологии. За русия не ми се говори сигурно са още 20 години назад и 30 години У лево!

и 50 години и на макя ти газо

А ние къде сме? 200 години назад и надясно от нас са само гробищата.

ИТ мениджърът на Дойче Банк трябва да бъде уволнен моментално, егати некомпетентността да допусне да се заразят сървърите.

Имам предвид Дойче бан-железниците, не банката

те нямат как да ти купят нов компютър .

Продължавайте да (си мислите, че) работите под windows. Който е на Linux няма тези проблеми.

Ох колко си залупен драги.В един момент когато се издъни някой от доверените репозитори и ще се наакате.Същите отворковци бяха от епъл.Но когато им посегнаха на един от клауд сървърите тия увъртяха че всичко е под контрол но не казаха колко потребителя го ядоха намазан. Да не мислиш че всички наакани сървъри са под уиндоус смешко? Аре драсни си един баш скрипт да ти прави фризура

съседката ми , и тя ползва този Блинукс. Поне така казала на последното общо събрание , когато станало както винаги въпрос , кой да плати за чистене в входа. Аз и донесох токущо моят Лаптоп . Щяла да го пере на ниски обороти , и вез центрифуга . Утре, май , Лапат ще е готов .

Касперски да го духат! Това първо, и второ, malwarebytes имат доста подробна информация за вируса, Ransom.WanaCrypt0r, + сорс кода на червейчето, което го разнася :))) А Майкрософт са пуснали пач за дупката още през Март, ама тъпите англичани сигурно са още с ХР.

Странно, май са разбили и Андроидите. Вчера именно този Wanna cryptor ми се появи на екрана от немай къде. Добре, че имам добра антивирусна.

Ей и ние да изкараме някой лев от ламарите.

Британски программист спрял атаката на Wanna Cry, който вече зарази хиляди компютри по планетата. Киберзаплахата била ликвидирана след регистрация на домейна iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea . com. Този адрес бил пришит в кода на вируса. Изяснило се случайно.

Типично американска мръсотия !Тия САЩ вървят към самоликвидиране!дали са ФБР , ЦРУ , Пентагона ....все мръснишки номера, гадове до последно!

samo draskash divotii ama pipeto ti nisho ne seche!!!

Това най-много да накара 38% от админите на сървърите, които все още са на Уин да минат на Лин. По-скоро ми прилича на показване на мускули пред хакерите на Путин и оправдаване на милиарди усвоени или усвояващи се средства от банда некадърници. Не че нямат кадърен персонал де, но и там както и тук тези качествени хора се управляват от пълни некадърници, които в алчния си стремеж за повече са в състояние да унищожат света.

Не си разбрал правилно, най-атакувани са руснаците в случая и Европа също така че мълчи си като не си прочел до краят.

Май че ти си този, който не е прочел горния коментар до края. Ако аз съм разбрал правилно, "Активно мероприятие" не обвинява Путин и хакерите му, точно обратното.

Атаката Е насочена ОТ а не ЗА - американците? А за германските железници това не е първата атака - така, че нищо ново.

гледам има хора които много разбират тук та да питам. имам доста клипчета с жена ми в телефона си. сйответно съм вързан с гмаил. има ли риск от изтичане.? питам сериозно

Имате. Без майтап. Но вече са ви прослушали, няма страшно.

се интересува от теб, мухльо - виж от жена ти, може би - я и публикувай една снимка, за да ти кажем с +

пробвай с легнин . но щом става мокър , смени .

"Използван е бил инструмент, създаден от Агенцията за национална сигурност на САЩ, каза Едуард Сноудън". Значи "империята отговаря на удара"! В Русия обясняват: "Късно е чада, резето хлопна. Ние вече ви избрахме президент"!

твърдия диск седя натопен в омекотител и никви проблеми

Харесва ми как българина разбира от всичко, но е най-беден, най- изостанал, най-корумпиран, най-болен, най-застаряващ и най-необразован в същото време! Давайте братя, то в друго не ви бива! :D

едно пренебрежение към българина....взЕми малко да ппрочетеш и американски коментари...да се уравновеси поне /не че няма и други националности, но освен българския, занм мако английски/

Тази случка ми напомня на една не отдавнашна с банани. Виждате ли, бананите които ядем, всички били клонинги на един вид. Когато този вид бил нападнат от определен вид гъбичка, реално сме били заплашени да останем без банани на пазара. Каква е връзката с тази новина? Деведесет процента от нас ползват една и съща операционна система, в различните й версии. Правете си добре сметката, колко зависими Ви прави това.

Анонимните се ядосаха на Владимир Путин че ги забрани в Русия и отговориха с Хакерска Атака !

Телефона ми е с шайба, телевизора Рубин - да хакват тейната мама

... а моют комп - лампуф и аналогуф ;)

Съмнявам се, че атака от такъв мащаб е възможна контролирано.. вероятно заразата е вървяла през последните поне 3 месеца и просто се е активирала на вчерашната дата..

вървяла е, докато се е инсталирал поредния незаележим шпионски спътник в Космоса или....докато не е излязъл наЯве

В един друг сайт се твърди, че ползвали хакерски похвати на ЦРУ срещу windows сървъри. Ако е така, кой прави сериозен сървър на Windows?

Много хора и организации. Въпроса е дали администраторите им разбират от това, за което им плащат.

Няма нищо лошо в сериозен сървър на Windows. Въпросът е какво от него ще се вижда в Интернет. Но това е излишен спор, тъй като атаката не се е провела по този начин.

Аз ползвам продуктите на Apple и общо взето ми е през оная работа за каквито и да е хакери,вируси и т.н.

Дискретно : - 10ката навързва Всичко...- Андроидът не е по-зле от апъла... - Поне снимки/документи все някъде прехвърляте..

Свали розовите очила. Явно си доста компютърно неграмотен/ тна щом мислиш, че Apple са защитени. Просто не знаеш колко не си прав/а.

Може, ама на хакерчетата не им се занимава да пишат вируси, за да гонят 5-6% от компютрите. По-добре да гонят голямата баница. Пари се правят с оборот...

На windows съм, от 2006 се абонирах за Norton, от тогава нямам никакви проблеми.

На БГенергото хакери му не требват. Стига му един сняг. И на БДЖ също. Влакове не останаа...

Само да попитам някой от ''великите'' ит специалисти и ''журналята'' дали правят разлика между хакерство и вирус??????Та при нас ежедневно се пускат всякакви съобщения с вируси ама на никой не му пука ама понеже видители станало другаде значи е ''голема работа''

В Случая - се отнася за malware... - т.е. Се знае че Има неавторизиран вход/влизане, но е Невъзможно да се знае Дали+Кога+Как ще Има въздействие.

Това го казват ама едва ли е вярно защото на бая дебили май им е изгодно да се оправдават с някой друг.. А и знаят че някой е ''влизал'' ама видите ли не го знаем кой е..Това по криминалномо се нарича ''инсциниране на обир''

Даа, отново Путин. Че тоя път и Асад е в играта!

Това което този сайт премълча е, че в повечето от "изтеклите офис документи" на предизборния щаб на Макрон, в сорса на документите авторите били на кирилица, обикновено с руски имена.

Ако ще и хиляда минуса да нацъкате, вонята откъм Рашастан е ужасна :)

Ааа! И братята Кирил и Методий са замесени значи!

"...Това не означава непременно, че "течът" произтича от руснаците... Тези многобройни метаданни биха могли всъщност да са вмъкнати, за да сочат Русия. Вече са били откривани такива метаданни в мейлите на демократите, които бяха изтекли миналата година за да уязвят Хилъри и което пиратство впоследствие беше приписано на руските служби...", писа журналистът Жан-Марк Манак на 9 май т.г. във френското списание Слат под заглавието "Проверяваме "Макрон лийк" заради вас и ето какво намерихме ("On a examiné les Macron Leaks pour vous, voilà ce qu'on y a trouvé", Jean-Marc Manach - 09.05.2017 - 14 h 39, Slate). А по-надолу можете да прочетете любопитни неща в тази връзка, които обаче не са в полза на обвиненията срещу Русия!

шьолник :-)

Ами с тези Windowsи по компютрите е така..

Толкова радостна новина. Хората се пренаситиха от технически нововъведения, не се интересуват ни от брилянтна интернет телевизия, от която затъпяваш, нито от компютри, за които мислят да те скачват доживотно. Мирише на море, лято, планина, път!

Ммм...- а Разбрахте ли що Изказах в 12:37, Колега ? (Масово - Хората СА С някаква джаклама В ръцете. Навсякъде. ...и почти Нонстоп. ...а И Има нерядко ЖизненоВажна причина да са.)

Жизненоважна за Карабас-Барабас може би :-)

"Цъкни тука да видиш Памела Андерсън гола!"

цък цък - язък

Помня Първите майтапи...май на Анонимус...circa 1998-9 : - Кликнете тук да прочетете Неизказаното за Управлението на Света ! ...И ! - След влудяващоДълго пасквилище : - Кликнете да Се видите ! (ерго д'съ Препоти Човек зер) .....кликвъш ... И ! - мамунаааа :-)))))))

цъкни ТУК за да видиш това което радва Памела Андерсон , та може и полугола

Явно, че на някой фирми в този бранж им трябват пари, мнооого пари. И какво ще ми направят- не ползувам тази машинария за нищо друго освен да чета тъй наречените новини. И без такива сугестивни снимки моля.

Дискретно : - В Случая - НЕ се отнася (чактолкоз) до пощипвания на кесията...а до Достъп до Идентификация на Физическото местоположение + на Данни (било Лични и то Всевъзможни, било от Контактите и Кореспондиралите)

ех , тогава недей да ползваш дир.бг

Що е това "Касперски Лаб" ?

хм, а акциите на компаниите по киберсигурността сигурно са скочили до небето...

Сериозните чаршии са волатилни... (т.е.ако НЕ сте от Дирижираните и Диригент Действащи - Си завържете кесията !)

е това ми възстанови криптираните файлове , без .ТХТ и някои други, а за криптирането си бях виновен аз -зорлем си заразих компа от хакнат сайт , въпреки че браузъра хромЪ изрева да не правя тая глупост

Хромчето е Доказано ...ъъъ ..вулнерабилен.

Това просто е пролетно-летен вирус.Скоро ще отмине. Не забравяйте да държите компа на топло и 3 пъти на ден инжектирайте с флащка антибиотик.

какво да купя ? Фармацевтка не знаела , дали да вземам нещо за кашлица , или за хрема ...

Вирусът налетя и моя комп. Като видя къв е компа, какви коли съм разглеждал и какви обувки наглеждам в пазарите за втора употреба, вируса изписа на екрана "Пич, зле си. Прати сметка да ти пратя 1000 eуро". Кво да правя сега, като немам и сметка?

Майтапът настрана - май Се отнася за Regional Settings и/или Location Settings... - а ако сте с Уважаван доставчик на MC, Visa, Amex - И просто шайба Ще оправи Всичко по дориПотенциалните бърникания в джоба-Ви.

Бай Пешо

Мое и да сте прав. Аз ползвам световния оператор за електронни разплащания ГъзиПей - дали пък заради това иска да ми даде пари?

Вижте Картата с отбелязаните Места на засегнатите...

Доста шарена. Източна Европа, Русия, Китай...

...и Баш в Корпоративна/Административна Америка ...(е найГъсто)

kde десктоп , също !

Ами сега :-)

...Всичко що е до Виста - скрап...вероятно И Ще има проблеми в Облаците... - очаквам И-двата СтриктноДействащи Регистрара - да Си свършат Работата .

Не искам, нито искам да разбирам от техника, от асансьори, фейсбуци, сини човечета от филми, апаратура всякаква... По-велико от Божията природа няяяма Да не се главоболим :-)

Ползвайте си виндовс, ползвайте.

Аз

Ей тва е истината...

С Windows или Mac поне ще разбереш, че си в "кюпа".... Ти с твоя Linux, предполага се че го използваш след като така пишеш, няма и да разбереш, че някой е бил вътре.... ;)

хахахахахахахаххахахахахахахаха Г-н разбирач, всичкия ти интернет минава през линукс сървъри. Ако линуксите бяха толкова ненадеждни, колкото ги изкарваш, просто нямаше да ги има. Твоята щайга, дето я включваш за няколко часа в мрежата и отваряш Х сайта, можеш ли да и сравниш натоварването с това на линукс машина, дето е в нета 24/7/365, дето я достъпват хиляди, понякога и милиони такива като тебе, с огромна част заразени машини? Десктоп линуксите са на основа сървърните, просто имат един графичен сървър Х и набор графични програми, това е. Ти с windows-a и с MAC-a си щял да знаеш, а човека с линукса нямало да разбере... смешки. За твое сведение много от нас са мигрирали точно от Windows и ако линукса не вършеше работа и то в пъти по-добре и като десктоп, просто щяхме да си останем на win. Абе цъкай си на твоя Win10, NSA edition и не се тревожи за тия с линуксите.

Съединени Американски Щати

KГБ и Русия. След като САЩ обявиха Касперски за опасен и Касперски почна да "открива" атаки.