Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст

Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст, а близо 55 на сто от медиците са над 55 години. Всяка година пък 350-400 лекари напускат България.

Обратно в новината

Коментари - Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ГЕРБ запази 20 заплати при пенсиониране на полицаи останалите им привилегии. Лекарите нямат привилегии, нито учителите. Затова има недостиг на лекари и учители, станали са полицаи. Събирайте си ума в главите, депутати,вече е късно, да не стане много късно.

погребалните агенции никнат като гъби. Няма страшно, персонала в тях е под 40 години.

Дреме ми на х... аз съм над 90 години. Мислете му ви младичките - децата и внуците на ДумоКрацията. Голям х... ви чака.

Да,след 26 г. демокрация и 15 г. в ЕС,до там!Ясно,че трябва да се лекуваме вече по бабешки!Това е огромен напредък на България!

на теб не ти ли се е случвало лекари да ти казват бабини илачи? все още мнозина първо пристъпват до лечение по този начин и след това отиват при дофтора. то при един тройкаджия лекар освен за документи и рецепти за какво друго да го посещаваш?

Кой го интересува?

но като ви чета коментарите,а от тях блика такава "любов" към лечителите ни,се чудя дали пишещите тук са ходили в болница,дали са опирали до лекарска услуга,защото като имат зор са по-ниски от тревата.Вървете и се лекувайте при силиконките анелии,камелии....техните финанси по-приличат да са ЛЕКАРСКИ.Когато у нас не остане жив лекар,дано тогава да ви станат мили

рядко! КАто всяка друга мафия и тази ми я антипатична и е въпрос на лична хигиена да контактувам с такива минимално. СЪщото е със застрахователите(мутрите), с милиционерите+прокурорите+съдиите, с митничари и данъчни и все такива люмиби на народа мафии по интереси.

А ти от коя мафия си?

Навремето имаше студенти по медицина със стипендии от общините на малки населени места. После бяха задължени да се върнат и работят там поне за 3 години. Това може да реши въпросът с липсата на лекари там.Естествено най-важното е заплащането. Сега шефове на болници и ДКЦ та и разните там ръководно кадри ,взимат 3-4 Хил. Лева минимум,а обикновеният лекар500-600'лв,т.е. близо до прага на бедността.Има лекари които работят на няколко места и може би са по добре платени,но не всеки има физическата възможност да го прави, Другата причина е в невъзможността за квалификация на младите лекари. Малкото останали специалисти,обучавани повечето по социалистическо време,безплатно и безвъзмездно, ограбиха в това отношение цели поколения млади специалисти,като не ги допускаха до обучение,крият си уменията и не създават никакви условия на на младите специалисти да се развиват,.Пазат си занята да не би някой да го открадне.Педиатрията беше едно гнездо на злоба и негативизъм към младите студенти и специализанти и окопалите се там бабички и гадняри професори отблъснаха маса народ от тази специалност.В България няма добри специалисти и оператори в уши ,нос и гърло. Останаха двама трима професори на силно напреднала възраст и не пожелаха да създадат школи след себе си.Същото стана и в офталмологията.Създадоха си кланове фамилни там,нароиха се частни клиники ,сложили началото си с държавни средства и настана епична фамилна епоха.Всички деца на бивши шефове и професори от социалистическо време,изведнъж станаха най- добрите ,най- способните и станаха доценти и професори,.Колко много млади и кадърни хора с потенциал бяха унищожени... Същото стана и във ортопедията,коремната хирургия,урологията и ...Да цитирам ли още? Трябва да се създаде приемственост и възможност младите специалисти не само да са възнаградени подобаващо ,но и да бъдат обучавани като специалисти.Да се създадат механизми за това.

Абсолютно вярно! Много жалко за всички ни!

Писнало ми е определени професии да се превъзнасят и толерират за сметка на други. лекарите с нищо не са по-специални като граждани на страната. Като ми дойдат на крака при мене, инженера, са по-тиги от тревата, нали? Всеки опира до всеки, божие правило. Няма такова нещо специална професия. всички имаме нужда от обувки, от компютри, от дрехи и храна, от медицински услуги. Айде сега да обявим продавачите за изчезнала стока.....щото никой не ще да работи нископлатената продаваческа работа. като не им харесва, да стачкуват, да си променят гилдията, да се напаснат към нуждите на хората. То много лесно да вземеш една лопата и да кажеш, трепем щото не ми стига заплатата. Като не ти стига - аре къш, по кофите, както много други, или стани човек и си заслужи заплатата. Ние другите професии ко, да им станеме роби ли, щото те биле спецялни? Аре на буклука, който е свестен, ше прокопса. Който не е, да умирга. Путак ме бОли за некадърните дофтури и претенциите им....

Това е съвсем съзнателна и целенасочена политика, която започва още от медиц.университет. Там още на студентите им се обяснява, че в Бг няма работа за тях и че е най-нормално да се насочат към Германия. След това завършили, с диплома в джоба както и да търсят места в наши болници няма и няма свободни. Да си млад лекар в Бг се превръща в проклятие. Как заглавието на статията кореспондира с това???? Никоя болница в София не приема млад лекар!!!

Ма много ми е значи смешно. Да не мислите, че в чужбина ше ви постелят червени пътеки щото имате бълХар диплома? Бре как се извъртат нещата тука....

Скоро няма да има и нужда от лекари,защото няма да останат хора ,които да лекуват.В България се извършва "тих" геноцид.

Демокрацията, съвременното образование и Холивуд, не прощават на никого ...

че стреляха по границите при соц-а, че още тогава щяха да се изнесат навън

Как сравняват заплащането на труда на лекарите с този на "запада". Според Москов ефективността на труда им е, ако по-малко искат от касата. Затова си искат от пациентите. Как на учителите плащате на "парче"? Не ги беше срам да изнесат данни от един от изпитите в пазарджишко училище/вероятно от циганчета/ колко нисък бил успехът. Ееййй, кожодери. Не всичко е пари. Кое е по-справедливо. Дали социалистическото разпределение. Значи 250000 лв струва на държавата следването на един студент по медицина. Тогава от ЕС или от другите богати държави го вземат, дават му по-добра заплата, по-добри условия за специализация и някакво бъдеще за млад човек, а в България започва обучението на следващия. Щом сме пазарна икономика или заминава да учи в чужбина или си плаща обучението. Това трябва да е регламентирано още в началото на следването.

Заплащането на лекари, учители, полицаи, войници/генералите са повече от тях/ трябва поне двойно да се увеличи. Стига сте плащали за мисии на американците и западняците, които си гонят икономически и военни интереси. Нека кажат сега от отпуснатите ни пари за нашествениците колко лева ще дадем за помощниците ни от фронтекс. Те са си едни"посрещаци" на джихадистите и им създават комфорт. Затова си имаме хубави български девойки, които с хляб и сол да ги чакат по цялата гранична бразда.

Оставете ги, те в България пациентите всичко си знаят и могат и без нас. Що да съм виновна на някой? Че те са родени професори, а аз не съм толкова знаеща и за това ще си остана тук, където съм и където се задоволяват със знанията, които имам, а и труда ми е оценен. Не се самолекуват с аспирин или салоспир, или просто комбинират и двете за по-голям ефект ;) Далече от там! Българина знае всичко и може всичко. Ние сме излишни!

Останах да живея и работя в България, защото вярвах, че в страната ще настанат добри дни. Бях млад и глупав и разбира се сбърках, за което съжалявам, но ми е късно за пътувам за някъде тепърва. Ако сега бях младеж, никога не бих практикувал тази професия и вероятно не бих останал в България. Здравеопазването е тежко нереформирано, старомодно, овехтяло-законова уредба, администриране, финансиране, цялостна организация, ниво на кадри, условия за обучение и израстване, вехта база, недофинансирани модерни тенденции, отвратителна колегиална среда (това си е вече от нацията). Аз съм от порядъчните лекари и не върша нередности, твърдо страня от далавери и схеми. Това ми гарантира мизерно преживяване. Не се оплаквам, никой не ми е крив за нищо, така се разви животът ми и този на страната. Никому не давам съвети, просто моят опит показа, че лекар, който остане в България, деградира и като професионалист и като човек. Демотивиран, безперспективен. Една част от мен обаче остана доволна, защото обичам страната си такава каквато е. Това е ирационално, но силно. Към професията се отнасям със спокойно приемане, както към панелка или изчерпан брак-не е ок, но там те е заврял живота. Или глупостта ми, все едно.

Все още има свестни хора в България.

Ама свестните ги считат за луди.

Уникален коментар, с толкова много горчива истина. Евала за което, както и че си успял да съхраниш човешкото у себе си.

Боже пази България

Kолега да си жив и здрав! Aз съм на 61, но не съм в бългската медицина от 1996 г. B момента съм в Aнглия и съм много добре, и се надявам, ако е писано там горе, да поработя още колкото мога. Hе е късно и за теб, ако решиш. Aз не напуснах само заради парите, не исках да остана да прислужвам на политическо-криминални елементи. Cега също прислужвам, но поне се усеща уважението към мене, тук простаците си знаят мястото. Oще един път здраве и успехи желая.

Спри да лъжеш. Точно пък в УК, народа отдавна се е ориентирал към алтернативна медицина. В еНейЧеС ходят само най-пропадналите елементи.... Като бълхар лекар и то с остаряла диплома, едва ли имаш хубава и уважавана практика....като знам лицензите и квалификациите, изискванията и статута, ти си просто един санитар в някоя забравена от бога селска болница в британията. Ако беше голям лекар, щяхме вече да ти знаем името, а и щеше да си си платил лиценза... Лиценз за практика в УК не пада под 200 хиляди на момента преведени в гилдията..... Сакън да не ти поверваме, че си в гилдията.....нема начин да влезнеш в британдската лекарска гилдия, ако не си платил лиценза.... Който за определени специалности е над милион (ПАУНДА...)

Не мога да дам "+палче", защото изкаването Ви много ме натъжи! То направо да съжалиш, че живоът на хората в тази държава минава така, ама и Вас ви разбирам! И аз не бих могла да работя при условия, като вашите - визирам обстановката в болниците, липсата на финанси и не на последно място хората/ пациентите! Горките вие, горките хора, горките ние!

ами погледнато реално това се отнася за почти всякаква професия. нямам представа има ли поне една професия , която да е по-добре платена тук, отколкото в Германия, Англия... просто тук не дават пари. не че няма желаещи да ги вземат :-)

Разбира се, че има много добре платени професии или по-точно служби или бизнеси, където се заработват даже повече пари и от аналогичните на запад.

Съдбите ни си приличат приятелю. Нещо повече: по времето когато всички бягаха от Б-я аз се завърнах от чужбина където съм и завършил. Вярвах, че Б-я се нуждае от мен и че страната ни ще се промени към добро. Уви, когато се разделих и с последната си илюзия вече се бях превърнал в изцеден парцал. В резултат на това в семейството ми приемственост няма да има. Даже вече ми е все едно, че животът ми си замина на празно. Вече всичко ми е все едно, и затова съм все още тук. Само се чудя тия говеда, които за да балансират сегашната статия, 3 часа и ½ след нея пуснаха статия за осъдената лекарка, какво ще правят ако болшинството лекари престанат да работят на по няколко места и системата се срине? Чудя се от къде ще внасят лекари след десетина години и кой ще лекува този народ? Не се чудя Докторе, че не излизаш с името си. В нашите среди е срамно да си признаеш, че не си преуспял. Всеки колега обича да се хвали и битува мнението, че няма беден добър доктор. Е, аз си признавам, че нищо материално не успях да постигна, а за това дали разбирам от занаята си притеснения нямам, пък и съвестта ми е чиста. Дали материално преуспелият доктор е и добър? Ще кажа просто, че непожелавам на ближния си да попадне на доктор който умее да изкарва (от пациента или от системата) пари. Жалко за България и за децата й.

земеделието,здравеопазването и образованието на една държава... какво бъдеще я очаква?

част от друга държава. Или други държави.

беден лекар няма , докарват си големи заплати и не искат реформи , крадат и не им пука , това за Хипократ и клетвата му не са и чували, а и образованието им не се признава дори в Турция

Ела да ти покажа фиш с обичайни суми около 800-900 лв. с 20 и кусур години трудов стаж, калкулирано вътре. Пари не взимам от пациенти, нито стотинка, а ако не вярваш, то това само подкрепя тезата за отношението към цялото съсловие.

Обаче се признава в Германия.

и без това само крадат, по добре да си умира човек сам

Крадеше Дянков.Пак той предостави правото на умиране.

loyola

стара ви е новината! системата крахна още с идването на сДС. Първо закриха поликлиниките а после почнаха да фалират болните, да не споменавам бърза помощ .

Д-р Грозев може да не се хаби-българинът мисли за проблемите в здравеопазването само в чакалнята на лекарския кабинет.

Благодарение на бащата на Здравната реформа Костов и неговия достоен син Москов е това ! Здравеопазването в България е сред най-неефективните в света, ама лекарите направихте ли ги на чиновници - направихте ги! А пациентите направихте ли ги на говеда с пръстови отпечатъци и пластмасови марки на ушите - направихте ги!

...ами ще напускат! Тук само ги хулят и бият, а при болшинството от тях заплатите са, като на чистачки в МОЛ-а!!... А не са само те... Какво да се очаква, в държава, в която вече трето десетилетие властва, чалгата, мутрите, простотията и невежеството...

Лекарите понякога наистина си заслужават боя - отиваш в спешното преглеждат първо циганите, турците и накрая българите понеже сме толерантни и възпитани и не ги бием.

Ние пък бием алкохолици като теб.

Няма страшно афганистански и пакистански доктори ще има бол.

Или може би не-тия заплати са обидни за тях.

Бях в Кувейтползвах шофьор пакистанец.Говарим си докато се возим.Беше щастлив.Той вози много пакистански лекари, никой от тях не говори с него, под достойнството им е.Та чакай в бг пакистанци.Пакистанци индийци и китайци не може заплатите са им в пъти над нашите.Но споко има надежда може да си вземете украинци.Ама не се радвайте много щото съм работил с такива.

След още 3 - 4 г. повечето ще са на 70. ТОВА е резултата от "дейността" на "нашите политици" и НАШЕТО общо бездействие. Виновни сме ВСИЧКИ!

Не само лекарите, а почни всички млади хора напускат скапаната ни държава!!! Останаха само пенсионери. Лекарите няма да има кого да лекуват.

Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст Същото е и с учителите. Ако не се промени нещо, то след 5-10 г., просто няма да има лекари и учители. Но всичко това е в резултат на 26 г. затриване на държавността и едно голямо нищоправане от политиците.

Деца не останаха. Преди една паралелка беше от по 39 ученика, а сега са по 18 ученика. Стига сте защитавали само лекари, учители, полицаи!!! Трябва да има реален бизнес, за да издържа тези които вземат бюджетни заплати. А държавата затри бизнеса!!!

Според мен нормалната паралелка е 8-10 деца, защото при 39 души е практически невъзможно да ги обучаваш.

Държавата продължава да затрива всичко, което се опитва да се изправи на крака и да проходи. Бизнес тук може да се прави само ако е на държавата - т.е. създаден и съществуващ единствено да усвоява средства по евро-фондове на хора от управляващата клика. Затова и всичко е на този хал - правено от нескопосни и неспособни "майстори" но як с политически чадър. Олигарсити въобще не ги засягаме, те са извън всяка класация и над всяко правителство. Има и една прослойка от журналисти, банкери, "съветници" - кръвопиици-октоподи гравитиращи около двете по-горе изброени. Останалото е подложено на геноцид или бързо прогонване от тази територия.

да живей демокрацията, съдъсъ, юесъ, ес, ваню костов, филко димитроф, реститутките, проститутките, свободните медии, гейовете и техните ценности, призидентъ, правителството на герб и техните умни прозорливи, честни и разсъдливи симпатизанти.

Правителството трябва да поиска от западно-европейските държави да поемат финансирането на българските медицински факултети, защото на практика в момента те произвеждат кадри именно за западна Европа.

Чакай ти. Запада така обича като ромите на аванта да живее.

От там и понятието еврором.