Бизнесът: Отглеждаме готованци и гоним кадърните

Работодатели и синдикати спориха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът: Отглеждаме готованци и гоним кадърните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Минимална заплата - 2000 лв. Средна заплата - 6000 лв. Специалист - 10000 лв. и т.н. Всичко друго са празни приказки на хора , които не искат да има Българи в родината им ! 2 милиона Българи работят на запад за подобни заплати дори и много по-големи като мен ! -Ако не се случи това до 1-2 година следва колосална катастрофа на всичко в България ! Има кой да работи , но за съжаление в над 90% от сегашните бизнесмени в България говорим за РОБОВЛАДЕЛЦИ !

За толкова работиш, само че с 1500 паунда купуваш точно толкова, колкото в България с 1500лв. с малката разлика, че училища, болници, детски градини, иншуранси, наеми, консул такси и всичко друго ти реже главата. Престанете да залъгвате бедния българин, че в чужбина се изкарват невероятните пари. Те се изкарват САМО, АКО ги харчите в България. Ако си харчите парите, къдети го изкарвате си оставате същите бедни бачкатори. Проблемът е в мързеливия за знания, неграмотен българин, който иска, иска, иска и само иска. И да седи по цял ден по кафетата, ако може. Една книга не е прочел, спортното завършил, но "за 1000лв. нямало как да им работи на тия". Затова разнася вестници в Англия, за да живее с още 11 кретена в пропита с мухъл къща, в стая 2х2 и 1 седмица да може да се прави на богат в България като черпи комшийката с вафли Мура. Аре стига вече с емигрантските ви глупости. Като толкова ви еня за майка България върнете се и направете нещо, както вече някои от нас направиха, вместо само да мрънкате какво искате.

Ма верно ли ги гоните кадърните? Аз си мислех, че те са достатъчно кадърни да си намерят по-добра работа. А това, че не сте способни да ги привлечете, си е лично ваш проблем. Докато не се научите - ще се задоволявате с това, което има, тоест с некадърните.

А защо работодателите освен за заплати не дадат пари и за нови технологии, машини, техника, за да се повиши производителността, па да вземат и да пратят на обучение своите работници???? Или пък не - онези на запад ще копаят с багери, ние с лопати - все пак лимузините на шефовете са скъпи!

мога да ви кажа как се става собственик на издателство/печатница в българия, първо доносник на десе, после работа, свързана горе долу с печатане, и след 1989 'едни хора' ти подаряват държавна печатница, ти му слагаш модерно звучащо име и вече си издател/капиталист/работодател.

Абе айде да си го кажем "право куме в очи" - в България не-шуробаджанашки бизнес имаше за момент само в IT-то. Това беше до момента , в който мутрите разбраха, че в IT има пари. Тогава навлязоха мощно там - имаше пребити интернет провайдъри, рязане на кабеляк. Тогава кадурните бачкатори се изместиха към софтуера, където на дебеловратите им беше още по-трудно да проумеят какво се случва. Сега вече изкупуват на килограм и там. Целият аутсорс бизнес се държи от такива. Е - как няма да имат претенции към работната сила, след като те самите гледат единствено рандемана на печалбата и щом тя намалява се вглеждат откъде могат да отржат и понеже от наще ора нема как - гледат бачкерите. И какво плачат сега - смях. Въпросът е само един - къде след софтура ще избягат умните хора, след като и там е налазено от дебеловрати с айкю50. Е - има къде спокойно, природата си знае работата.

Не е точно така (поне в София). Мутра в IT не вирее, щото като се опита да се държи мутренски и персонала веднага се разбягва. А в момента търсенето е такова, че има глад за обучени кадри. Виж, в провинцията не знам как е. Там тези номера може и да вървят. Само че IT-то може да си бачка от вкъщи за западна компания, и това дебеловратите няма как да го контролират.

Дайте високи заплати и те кадърните сами ще дойдат, а няма да бягат.

Работих в Африка, заплата 3 000 $, жилище и кола, както и самолетни билети за мен и семейството - безплатно, ставаш рано - 8 ч., лягаш рано 14 ч. на плажа с млади филипинки.Защо се върнах? Основната причина? - да ви ева мамата.

Не те знам точно къде си работил, и аз работих в Ливан, по десет часа на ден, и на мен ми бяха обещали филипинки, ама йок, нямаше, работехме и в събота, и то яко. И да, заплатата пак беше много по-голяма от тази в България, така че накратко... си заслужаваше.

Ами то не става само да се крде. требе и да се плащат европейски заплати.

започнал с подаръците куфарчета с милиони държавни пари, дадени от Луканов, а сега като свършиха се оглеждат за нови. Да не вземат и те да свършат като покровителя си.

всички са еднакво неправи! държавата наистина отглежда готованци, но не с "висока" минимална заплата, а с поголовни социални помощи! а бизнеса губи квалифицираните работници, с ниско възнаграждение! а производителността е ниска, не защото българина не може да работи, а защото , в огромното си мнозинство ,ръководният състав е некадърен, защото е шуробаджанашки! защото стане ли въпрос за квалификация, всички виждат бюро с лаптоп на него, а забравят че и водопроводчикът трябва да е с висока квалификация! и ония що отпушва канали трябва да е квалифициран! онова, дето го измисли комунизма, тежък ръчен не привлекателен труд, става привлекателен само чрез високо заплащане, дрОгаре бизнесмени и синдикалисти! кадърните отиват на запад, дрОгаре бизнесмени, защото за същият труд, в по добри условия, за по късо работно време , получават по голямо възнаграждение!

Тоя пък шмекер прозд, АИКБ Васил Велев- предстои национализация и народен съд, зъври се у гъзо.

Отменете "събеседванията", биячите - в затвора, инвестирайте в талантливи личности, не в цели групи на сляпо, не се подигравайте с хора, учили на запад, само защото нямат дипломи по вашите уродливи закостенели стандарти, не си дръжте народа полугладен и толкова мизерен, че е на дъното по всичко в ЕС. Като го свършите, тогава може и да започнем да си говорим за бъдеще и качество, но до тогава...

Нали, не се налага да припомням случая с изританата в главата камериерка и реакцията на най-големия "капацитет" в туристическия "бизнес"?

Истината е във факта, ЧЕ работната сила - първо НЕ Е РАБОТНА - второ НЕ Е КВАЛИФИЦИРАНА - трето ЛИПСВА - четвърто НЕ Е ДИСЦИПЛИНИРАНА Безумният подход за административно "регулиране" на минималното възнаграждение води до фатални диспропорции (изравняват се или грубо се погазват критериите образователен ценз, квалификация, опит, лоялност), разстройване на системата за справедливо възнаграждение и титанични проблеми за работодатели, наемни работници и за икономиката като цяло. Квалифицираните млади специалисти са сравнително добре платени (не колкото колегите им в западна Европа, обикновено 3-4 пъти по-малко), но по сравнение с останалите са поне 4-5 пъти по-високо платени.

Не 3-4 пъти по-малко, а 10 пъти по-малко.

и, ако го направиш, ела с претенциите си. Преди това, просто си трай.

Айде холан!Ще сравнява заплатите с БВП,който е най ниския в целия ЕС ,а не със цените на стоките и услугите който са равностойни,дори някои по високи от тези в ЕС!Тоест изобщо да не мърдаме ,според тези наглец,да не си развалят комфорта!Тъпани! Важното е какво може да се купи с една минимална заплата при днешните цени,и все тая какъв бил БВП.От тази заплата има удръжки и какво остава - едно нищо,работещи бедни! То не, че самото увеличение не беше заблуда,заради увеличените социални осигуровки,здравната не ,но пак се дръпна повече ,защото всички заплати от там се повишиха,така че танту за кукуриго! Но битката продължава!На много работници ги преназначиха на по ниска длъжност,сакън да не дадат повече пари!

Български бизнесмен, нещо като дървен камък. Разбира му празната кратуна от правене на бизнес, от човешко отношение. Според него светът съществува , за да работи а него и челядта му. Доста от която е напълно излишен боклук наркотизиран. Малцината, които са наистина читави се мъчат и те на фона на 90% некадърници с пари 100% от които са членове на КРИБ. Сигурно единствената държава в която има толкова глупаци с пари - нешо като антидарвинов подбор!

Като имаме предвид как са ги натрупали преди има няма 20 години. "Елате да се застраховате при нас, да не идваме при вас" . , "Поръчката за нас - процентът за вас", Имаме двама балами разбирачи да свършат работата, утре дори ще им платим миналогодишните заплати да са щастливи и от сорта.

Който се мъчи той се пъчи

Сега като чета коментарите разбрах че всъщност вие не искате да работите и си търсите само оправдания

Има решение - сам си работиш бизнеса, и не търсиш работници да ти вършат работата. Ти си толко способен, ше си свършиш сичкото за бес пари и ше питаш за още. За какво са ви работници, щом вие сте толко кадърни, собствениците?

Абсолютно си права ЕВАЛА!!!

наистина не искам да работя,получавам 770 пенсия и ми е все тая.Нали ти е ясно че съм бил на добра позиция за тази пенсия. А вие бизнесмени не щракайте по цял ден на компа ами работете че искам увеличение на пенЦийката:))

Тези "бизнесмени" отдавна трябва да бъдат в затвора.

Каквото КУКУ ,такова и ПИПИ, с други думи-каквито бизнесмЪните,такива и работниците им.Къде толкова АКЪЛ да се сетят да ги обучават за работата.

Мисля, предвид тежкото положение на бългярските бизнесмени, да започнем да им плащаме защото ни предоставят възможността да се трудим за тях.

Крайно време е Работническата класа да се осъзнае и да потърси правата си. Иначе и е спукана работата. Безмерната робия в БГ ще прогони всичко кадърно!

То е хубаво преди да търси правата си тази раб. класа малко да изпълни и задълженията си - грамотност + квалификация, че в момента сме с над 80% селски дебили. Меко казано е нагло да си с празна глава и недоразвит мозък и да ревеш за 1000+.

Изобщо не е нагло, при тези цени 1000лв трябва да е минималната.

За 400 лева ракетни специалисти ли искаш да ти работят в текстилната фабрика? Умният работодател ще намери работа и на селските дебили, че и ще останат доволни. Ама нещо точно тези работодатели ги няма....

Ето защо повечето абитуриенти отиват да учат в чужбина. И като завършат почти всички се реализират там.

Ало, "бг-бизнеса", спокойно бе! Сега ше ви приемат едно законче да ви опростят кредитите, та да сте пак на зелено- до следващия път. А междувременно- наблягайте на хубавия живот и големите оплаквания.

Няма да казвам какъв специлист съм - във всяка една голяма компания има по няколко позициите като моята. Не се имам за гуру, но се смятам за добър в професията. В света има около 50 хил. сертифицирани специалисти като мен. Преди 3-4 години като кажех на интервю, че искам 4000 - 5000 лв брутна заплата в БГ, познайте колко оферти получих за такива суми :) Ще спомена компании като Глобул, Мтел, няколко големи български банки, Кока-Кола, HP ... САмо една hr-ка се оказа се оказа човек и ме "светна", че колкото и опит и знания да имам, колкото и да изпъквам от останалите кандидати, няма как да ми дадат такава заплата. Аз не ламтях да ставам мениджър, директор, член на борд. Просто знам колко струва труда ми, знанията, усилията да получа квалификация, да натрупам опит...не става да бачкам за строителска заплата или за средна ръка IT специалист. Стегна ми шапката честно. На майтап започнах да изпращам CV-та в чужбина, след 7 изпратени CV-та, имах 5 интервюта, след това имах 4-ри оферти за работа - та ми направиха живота труден да избирам....Какво да кажа за 4 години заплатата ми мина 6 цифрена сума. Сега, извинете ме, че не съм останал в милата ни родина, че изнесох 4-те си деца, но разликата е кощунствена. А исках да вземам едни едни керливи 3500-4000лв чисти, колкото да си платя наема на 4-ристайния в Младост, да купя храна и дрехи на семейството, да си платя сметките за ток, телефони и интернет, да сменя накой чарколак на 10годиншия миниван, и евентуално веднъж в годината да отидем на почивка (не на хотел) щото никой хотеол не може да ти предложи поносима цена за 2-ма въздрастни и 4-ри деца - егати живота. Е, за това в чужбина. Усилието да намериш работа е нищожно (ако си добър в това което правиш) и признанието и възнаграждението много по-сериозни....и някак си живота вече не е само оцеляване....желая на всички здраве. Оправия за БГ-то не виждам в близко време. Тия от бизнес камарата и разните работодателски организации говоря идиотизми

Не става, баце - в България все още главният счетоводител се мръщи, когато ИТ-то взема по-висока заплата от него.....И не може да разбере, защо.... А за редки професии като геолози, редки инженерни специалности и т.н. да не говорим. Виж, ако наемат някой чужденец за 30 000 лева е ок - щото такъв им е манталитета. Правилно си направил, че си се махнал от кочината.

7 поредни години работих за бг фирми, които след година спираха да плащат, искайки ние, работещите за тях да проявяваме разбиране "фирмата е на колене" и след това напусках, "имайки да вземам" отивах в друга фирма, където историята се повтаряше. Помощи докато търсех работа не ми се полагаха, защото не съм уволнен, а напуснал доброволно. Е, преди 6 години напуснах България, след като получих предложение за работа в друга страна. Такъв е случаят с повечето българи, изгонени от страната от българския "бизнес"...

Г-да новоизлюпени и назначени БГ бизнесменичета ще се върна като ми дадете по-голяма заплата от тази която вземам в момента - з500 евро чисто! Аз знам и мога, но няма да ви работя за жълти стотинки за да се возят синчетата ви с Майбах.

ПЛАЩАЙТЕ ЗАПЛАТИ Г-ДА , ПРЕДИ ДА ИСКАТЕ ДА НАЗНАЧИТЕ МЛАД ЧОВЕК СЪС .....ТРУДОВ СТАЖ , НЯКОЛКО ЕЗИКА И ЗАВЪРШЕНО ОБРАЗОВАНИЕ . ИСКАТЕ ЕКСТРИ - ПЛАЩАЙТЕ ГИ . СТУДЕНТИТЕ ПЛАЩАТ ЗА ДА ГИ ПРИДОБИВАТ

За бг бизнеса е най-добре месечната заплата да се плаща ВЕДНАЖ на 5 или по-добре на 10 години, или да не се плаща въобще.

Каква ще е минималната заплата не знам! Но фонд работна заплата трябва да варира от 10 % за леката до 55 % за минната и тежката промишленост от актувания обем! Не може миньор да получава 650 лв заплата!

До сега не съм срещнала бизнесмен, който първо да инвестира в най-модерната производствена техника, а след това в скъпа кола за себе си, за жената, за децата. Заплати могат и да не платят, но детето учи в Лондон. Никой бизнесмен, семейството му и родата не работят най-много и най-качествено във фирмата. Отрочето върнало се с бакалавърска степен, без опит е назначено за началник. А на тези, които пишат "регистрирай си и ти фирма" отговорът е един - не всички крадохме по време на прехода. Каквато е формата на първоначалното натрупване на капитала, такъв е резултатът от завъртането му.

хората, видите ли, не искат за работят за без пари! Какво нахалство! Кадърните не просто си отиват, тях ги канят такива, които са им създали отлични условия за работа и съответно заплащат труда им. Не може баровецът да демонстрира охолен начин на живот, а като дойде приказка за пари, да обяснява как е в криза и няма пари за по-високи заплати. Е, други имат.

Няма нужда да гоните кадърните, те сами се махат.

Погледнете им мутрите и веднага си проличава откъде са изпълзяли.

Как се изчислява производителността и това изчисление не допуска ли много спекулации? А да не говорим, че е логочно, производителността да е функция на управлението на даден бизнес! Така че пряко зависи от некадърността и невежеството на т.нар. бизнесмени! Пазо боже, сляпо да прогледа и бизнес от прости крадци и мошенници да се прави!

Да се знае. България е с най-ниските доходи в ЕС, било то минимални, средни или най-високи. В много отрасли производителността на труда в България по нищо не се различава от останалите страни в ЕС. Още повече в България на много места се работи по 12 часа и повече, като се плаща само за 8. Написаното в статията е пропаганда и лъжи примесени с малко истина. Всеки може сам да провери в Интернет. Вземете предвид цените на жилищата в България. 1200 евро/квадрат при 1000 лв средна заплата по статистика и при 1300-1500 лева минимална месечна вноска за това жилище. Европейски цени, марокански доходи.

500 лева наем. 200-300 лева месечно а парно. А за храна разходите са най-високи. Всеки месец цените се повишават.

И кой нормален човек може да живее с 500 на месец с тези цени в БГ. Балъците които се съгласяваха на тези доходи, измряха от мизерия и бедност. Кадърните се махнаха от БГ.

Най-накрая българските "бизнесмени" си признаха, че са некадърни.

Така е уважаеми "бизнесмени". Защото сте прости тъпанари и дори неможете да оцените правилно кадърните. Хиляди млади хора ,които имат амбиция да работят в България вие ги попарвате с простотия и минимално заплащане, с което те немогат да посрещнат елементарните си разходи. Освен това се държите като робовладелци, ама то е защото знаете от къде идвате и не желаете да си признаете колко са дребни душиците ви и алчни. Пък и не на последно място шуробаджанащината във вид на всякакви синчета и щерки на "бизнеспартньори" които не стават за нищо, но ги държите, а заплатите им изкарват кадърните. Ей затова всички свестни хора ще се махнат от тук.

Бедните работодатели ще отделят повече от залъка си (новия модел Майбах, Ролс Ройс, Ягуар и др.), за да плащат минимална заплата. Ужасссс! Защо не се регламентира например със закон какъв процент от печалбата на фирмата да се влага за нейното развитие? Машините в повечето предприятия са н-та употреба, броя работещи на тях е под минимума по предписания, но ако си плащат рушветите инспекция по труда е само за украса. И само реват, ако трябва да дадат някой лев отгоре, а после: Ама какво стана? Къде отидоха способните работници?

Ами спрете да назначавате родата си и "силиконови" компаньонки , оценете кадърните и можещите , дайте им адекватно заплащане и няма да е така. И вие искате да ви се работи без пари и да издържате един куп приближени кияци.

Абсолютно точно! Последния такъв "крупен бизнесмен" фалира преди 2-3 години. Освен силиконови компаньонки си бяха назначили даже и един "Лорд" за ПиАр. Резултата беше, че кадърните избягаха и печелившия бизнес без никаква въшна помощ потъна.

Ами, готованец какво друго може да отгледа, освен пак готованец? Некадърния какво друго може да отгледа, освен пак некадърник? И така...

2 ВЪПРОСА МУТРОТРЕПАЧИ : - КОЛКО ОТ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ ВИ БИЗНЕСМЕНИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ С РЪЦЕТЕ СИ ТОВА КОЕТО ИМ Е БИЗНЕСА - КОЛКО ОТ ТЯХ ИМАТ КУРАЖА ДА ОТВОРЯТ МАГАЗИН , ЗАВОД , ФАБРИКА ПОНЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ??? :))

да се задавите от алчност долни приватизаатори

Миналата седмица приятел търсеше заварчик. Оказа се, че всички свестни са на работа в Малта, Гибралтар, Италия и т.н. Наложи се да търси в Румъния. Дойдоха момчета, свършиха работата за два часа и чао.

много скоро и от румъния няма да можете да намирате.всичко свястно от там го вземаме в корабостроенето в италия. 4 норвежки пасажера за срок от 6 години на стоиност 5 милярда евро.

мързеливи тва българите а все пари искат, да внасяме бежанци, на минимална заплата.

Пазарната икономика изисква предприемачите да фалират. Така се чистят боклуците в стопанството. Я вижте докъде я докара Велевия ортак в "Надежда" - здравния фонд.

Тия "бизнесмени", които си назначават първо цялата некадърна рода, а после почват да търсят някого, който да им върши цялата работа за минимални пари, с дълги работни дни, с бачкане докато се свърши работата, докато се изкарат парите на всичките им гяволи - синове и дъщери с купени дипломи, които само объркват всичко и крещят на хората ... И които за една година стават милионери, а пенсионери и младежи на минималката им работят за нищо! На някакви "промотърки" с къси полички, които и не знаят какво точно "промотират" по магазините, се плащат на ръка десетки левове за два дни (почивните), а на касиери, продавачи и общи работници се хвърлят дребни стотинки ... Това ако е кадрова политика ... После се чудят на голямото текучество и че никой не иска да им работи за жълти стотинки, че не могат да намерят квалифицирани хора! Не могат да обучат нито един човек, търсят се непременно "с опит на същата позиция", а те да им крещят като луди и да ги обиждат ... На запад и навсякъде първото и най-важно нещо е обучението на новия човек именно на това място и в този магазин или предприятие, а не истерики и гадни номерца с цел самодоказване и начесване на собственото скапано самочувствие! Домораслите ни "бизнесмени" сами прогониха хората с идиотското си отношение, а сега пак някой друг им е виновен!

леле...

Има решение! Правиш фирма и назначаваш родата и всички ще сте добре! Лесно е!

той не пищи и цвърка за работници, че да прави фирма. Очевидно човека вече си работи нормална работа в чужбина, а вие "работягите" оревахте сцената.

Има решение - сам си работиш бизнеса, и не търсиш работници да ти вършат работата. Ти си толко способен, ше си свършиш сичкото за бес пари и ше питаш за още. За какво са ви работници, щом вие сте толко кадърни, собствениците?

Всички работодатели в България са за разстрел. Минималната ни заплата на 5-то място в ЕС! Шизофреници. За това няма да имате квалифицирани работници, защото искате да ви работим за без пари.

1 лв е държавната такса за регистрация на фирма :))) ... отивай , регистрирай и започвай . мачкай ги ...

А на бизнеса да му идва на акъла, че кадърните бягат именно заради тях?