МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух

Необходимо е мобилизирането на усилията на всички и активното съдействие от населението за решаване на проблема с мръсния въздух у нас.

Обратно в новината

Коментари - МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да евросъюза да даде пари да спрем замърсяването с фини прахови частици идващи от Сахара.

Българинът е енергийно беден.Няма пари за парно,газ или ток и се топли с дърва и въглища.Половината София е на твърдо гориво и зимата е адска смрад.Мила родна картинка.Народът изнемогва за сметка на оялите се управляващи.

Какви :мерки за справяне с мръсния въздух" видяха тези от дира тука. Няма нищо конкретно , само празни приказки и пушилка. Но паричките ще усвоят - оная некадърната филоложка ли беше, без образование ли беше, пак щяла да е министър на ГЕРБ

приходящите от прованса идват с по две коли-едната за мъжа, едната за жената, купени за по 500 лева, с тях карат провизии-буркани, яйца, месо, картофи и др., с тях пътуват до работата за да не купуват карти за ГТ, с тях ходят до големите магазини за да пазаруват, вече и в кварталите няма къде да се мине от таралясници, Андрешко всичко е пресметнал и като се върне в село се фука, че живее в София, има хубава работа, кола, изплаща апартамент, а в София се мъчи, като грешен дявол , мъчи и софиянци, бута се навсякъде, държи се брутално и по пътищата и в блока и в училище и в работата, изобщо -светът е в краката му......докато имаше жителство нещата се регулираха , имаше и селско стопанство, където работеха, сега са се превърнали в селяндури.

осъди България във връзка със смъртта на повече от 15000 души тук от замърсен въздух по време на управлението на познайте кои

Има безкрайно много мерки, които могат да се приложат, повечето от тях вече са измислени в белите страни и няма какво да откриваме топлата вода. Ама недейте се пали много, че нещо ще се свърши. Ще отбием номера за пред Ес, ще похарчат едни милиони за политики (сега на краденето така му викат) и другата година сме още по-зле с чистотата на въздуха, водите и почвата.

Да се направят данъците за коли обратно - чисто новите без данък, тези на 5-10 години с малък; 11-20 среден, а над 20 годишен таралясник да е с непосилен данък. За бедните има автобуси и метро - екологично чисти. Такса морга също да е пропорционална при първоначална регистрация, за да спрат да внасят над 10 годишни таралясници от запада. И нещо за подпомагане на електричките - безплатна регистрация и без данъци завинаги например. И безплатна синя зона (ако не е направена още). Могат да се обложат с данъци всички печки на твърдо гориво например; данък върху дървата за отопление и т.н. Но нашата социалистическа страна все още е социалистическа, защото най-важното е бедните да продължават да се чувстват добре като бедни.

Ти като си богат,добре ли ти е да висиш в задръстваията,защото пишман"софиянци4 са с автомобили.Няма значение нови или стари...всички отделят газове...

Dimitar Todorov

не съм чак толкова богат, колата ми е на 15 години. Но новите коли имат старт-стоп системи и не пушат на кръстовищата. Имат филтри, който не може да се махат преди края на гаранцията. И естествено, избрал съм колата не само по цена, но и какво ще имам да плащам още по нея. Ако условията за нова кола бяха други, нямаше да се замисля и на изплащане щях да си взема една новичка. Ти не искаш ли нова кола???

Dimitar Todorov

Боже, ако аз съм богатият човек в България, всички вкупом си бийте камшика от тука, мили хора! И да знаете, че не е срамно да си роден беден, защото не е твоя грешка, но да умреш беден е изцяло твой свобствен житейски провал.

Ако има забрана на движение на МПС-та между 7 - 10 часа и 16-19 часа,с изключение на градски траспорт,маршрутки и таксиа,така няма да има задръствания,градският транспорт ще идва на секундата и въздухък,ще бъде по чист.Да не говориме,че хората ще бъдат по-спокойни ,няма да закъсняват и съответно няма да има наказания за закъснениеята,ще спестят време от пътуванията за да бъдат с близките си.

помня един период, в който масово се придвижвахме с автобуси не за друго, а защото бензинът беше твърде скъп все още и не чак всеки имаше кола. По онова време беше ад на спирките сутрин между 7 и 8 и вечер межди 17 и 19. Икарусите пукаха въздушни възглавници, защото вместо 120 човека, в тях се качваха по 300. И чакахме по 3-4 автобуса да минат през 10 минути, за да успеем да се качим. Тоя ад не ми се ще да се връща. Защо по дяволите, никой не проектира тротоарите да са подвижни пътеки??? Така всички ще пътуват кой когато поиска, където поиска и няма да има шум прах, дим и навалица???

Проблемът е,че много хора идват в София да търсят препитание,защото в провинцията се съсипаха и предприятия и селско стопанство...София не може да поеме толкова жители...Ако се работи върху икономиката на страната и хората се върнат по родните места...няма да се блъскаме в градския транспорт и няма да има задръсвания.

Навсякъде в България има картели и затова нещата не вървят. За качеството на бензините писа по-долу. Но и качеството на въглищата е отвратително и никой не го контролира. Всякакъв боклук се продава за донбаски. Картел има и при еко-брикетите и палетите. Цена им е поне двойна по-висока от реалната. Нека общината въведе ограничения за огромните камиони, които всеки ден влизат в София и я замърсяват. Нямаме нужда от тирове и огромни самосвали в самия град. Хайде държавата и общината да си свършат работата.

Oсновно трябва да се наблегне на миенето на улиците както и глоби за тези които цапат - никъде не виждам заложени такива мерки. Къде е екополицията, която трябваше да се създаде или мислят, че пак ще си минат с поливинчатите хартиени мерки да усвояваме паричките? Дано ЕС да налага още глоби!!!

Така е. Общината не си е свършила своята работа. Предлагам глобите към България да ги плащат съответните политици, които са допуснали това да се случи. В случая Фандъкова да плати глобите

Колите в България замърсяват въздуха НЕ защото са стари, а защото ползват ДОЛНОКАЧЕСТВЕНО ГОРИВО. Защо на запад след като мине кола не се усеща нищо, а тук трябва да си сложиш противогаз и след лъскава кола? ААма , както каза М. Манолова, то всички институции в България работят за енергийни и други маф лобита, които ни тровят, за да печелят.. Затова няма да се изчистим

Аз от години ползвам климатици в къщи.Но тая зима ми разказаха играта с тока.То бива надписване на сметки,но това вече не се търпи.Писна ми да плащам тока на циганите и ще слагам котел на твърдо гориво.Учител съм и едва изкарвам до края на месеца.Хич не ми дреме какво говорят другите.Просто ми писна цяла зима да работя за ток.За 4 месеца съм дал 1250 лв. за ток,а месечната ми заплата е 550 лв. чисто на месец.Е, ще слагам котел и това е.

А бе даскале и откъде пари за котел и отоплителна инсталация? А сметнал ли си алтернативите - колко струва примерно да си подобриш топлоизолацията за да плащаш по 400лв. като си с климатици. Ако беше наистина учител щях да ти кажа, че и 550лв. на месец са ти много и въобще следва да те уволнят, защото НЕ МОЖЕ УЧИТЕЛ ДА БЪДЕ ЧОВЕК, КОЙТО ПРОПОВЯДВА ИДЕЯТА "МАЙНАТА ИМ НА ДРУГИТЕ".

Може, може...Стой та гледай.А сметките,мислиш ли че не съм ги правил.Колкото до уволнението,няма нужда!!!Сам ще напусна скапаната образователна система.Защото ми писна от глупости и циганки.

И аз съм на климатици - 4 броя, за жилище от 120 квадрата с 6 прозореца. Всичко съм санирал и изолирал с дебела изолация и тройни стъклопакети. Най-голямата ми сметка зимата беше 190 лева всичко, вкл. електрическия бойлер. Нещо не си изолирал. Терасите трябва да се изолират и горната и долната плоча от двете им страни и челата също (ако имаш) иначе работят като ребра на радиатор и отнасят енергия в атмосферата. А ако се съмняваш в енергото, сложи си един свой електромер между техния и твоя главен предпазител и си направи независимо измерване.

Много е просто - улиците трябва да се мият всяка седмица. Всички... А замърсителите с химически вещества да се затварят!

дРЪН-ДРЪН! рЕДОВЕН РЕПЕРТОАР НА НАЙ-БЕЗОТГОВОРНОТО министерство, където могат да ти докажат каквото си искат. България заприличва на държава от Северна Африка, а те дрънакат общи приказки! Колко пари са налети за екологията на България? Мързеливи, безотговорни , уяли се чиновници, които само лъжат. че нещо се прави! И сега ще усвоят за собствени нужди отново стотици милиони.

1. Ще харчиме пари, да това е решението.... 2. Друг ще е виновен, започна прехвърлянето на ТОПКАТА към - Общините да поемат отговорност!!? - И как ще стане това за ТЕЦовете, които са частни?

Да не се изгарят боклуци,това е по- вредно и от праховите частици.

Щом се разчита на "индивидуалното поведение на всеки" - считайте програмата за неуспешна.

ЗА ПРЕХОД,НАРЕЧЕНА"РАН-ЪТ"! ТА ТАМ ИМА ЕДНА ЛЮБОПИТНА ПРЕПОРЪКА: ДА СЕ ПРИВАТИЗИРА ЕКОЛОГИЯТА,ТЪЙ КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ СЕ ГРИЖЕЛО ДОСТАТЪЧНО ЗА ЧИСТОТАТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА,И САМО ЧАСТНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ЩЕЛИ ДА ГО ПРАВЯТ УСПЕШНО?!А ПРЕДПРИЯТИЯТА,КОИТО БИЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ,НАПРАВО ДА СЕ ЗАКРИЕЛИ?! Е,28 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ЕКОЛОГИЯТА Е ОЩЕ ПО-ПРПОБЛЕМНА ОБЛАСТ,ВЪПРЕКИ"РАЗДЪРЖАВЯВАНЕТО"! ИЗВОДЪТ: ПАК НИ ПРЕМЕТНАХА АМЕРИКАНСКИТЕ ДРУГАРИ!!!

Много бързо бе човек. Не вярвах, че толкова бързо ще ми подкрепиш тезата, че ще почнете да обвинявате международното положение за това, че замърсявате въздуха.

Нищо няма да стане, защото българинът смята, че винаги някой друг трябва да се справя с проблемите. Никой няма да се навие да се откаже от стария си автомобил, защото се гордее, че е беден и ще обяснява, че няма пари да си купи нов. Ще обещае, че ако му се вдигнат доходите ще го направи. Никой няма да се откаже да гори въглища и боклуци, вместо да си купи по-незамърсяващ уред за отопление, пак поради причината, че се гордее, че е беден. Пак ще обещае, че ао му се вдигнат доходите ще го направи. А ако му се вдигнат доходите ще си купи по-марков стар автомобил, есествено с повече конски сили, по-скъп телевизор и ще си сменява телефона всеки месец и отново ще пести като трови останалите. И пак ще обяснява, че е беден, защото парите не му стигат. Е сега ще се начетете на коментари, как не лично моят автомобил и не лично моя котел са проблем. А са проблем ЕС, САЩ, РУСИЯ и естествено марсианците. В София трябва да има пълна забрана ДА ИЗЛИЗА ПУШЕК ОТ КОМИНА. Оправяйте се. НЕ съм длъжен да ви дишам отровите. Просто разберете, че както нямате право да заравяте радиоактивни отпадъци в двора си така нямате право в 21 век да се топлите с каквото НА ВАС ВИ ХАРЕСВА.

Докато вярваш в глупостите, че за мръсния въздух били виновни колите, наистина няма да се оправи.

И както написах - в никакъв случай не е точно твоята кола нали? В краен случай са автобусите от градския транспорт. Винаги са виновни ТЕ и никога ТИ. И после се чудиш защо гласувате за хора, които непрекъснато търсят вината в другите. Е не с чуди - от едно котило сте. От котилото на втората категория хора.

Напълно си прав. От около 17г живея в Прага, преди това съм завършил в Бърно. И в двата града е забранено отоплението на дърва и въглища както и на нафта, камини само ако са електрически или на газ. И в двата града центъра е само пешеходен, коли имат право да влизат само нощем между 12-5 и то само за да зареждат магазини. Живущите нямат право да паркират там. Има закон за старите автомобили след 5 и 10г на автомобила данъци и застраховки рязко поскъпват. Миналата и тази година бяха забранили за по 1м дизелови автомобили в рамките на града. А по празници (Коледа, Великден) се затваря и широкия център за по 5-7 дни.

Наскоро бях в Сингапур. Един от най озеленените градове в света, с чудесно метро, евтини таксита и малко коли по улиците, защото данъците им ги правят два пъти по скъпи от останалия свят. Въздухът е забележително чист. Това е до екватора, но на сянка не е голяма жега, защото както ми се стори въздухът е по рядък някак си. То не е по рядък, ами няма прахови и други частици в него. У нас лятото жегата е по неприятна заради пълният с боклуци въздух.

и за България. А те са , всички автомобили над 30г. се спират от движение веднага, а автомобилите над 20г. се облагат с висок екологичен данък. В определени пикови часове в София да работи само метрото и градския транспорт в широкия център.

Правилно - дай изобщо да забраним колите, като капиталистическо зло. И да набутаме всички в обществения работнически транспорт. Верно е казано - можеш да изкараш хората от социализма, но да изкараш социализма от хората е въпрос на много поколения.

е затворен за автомобили и мерките са приети там. А в Париж не знаят що е социализъм в държавата.

Ви гони. В цивилизованите западни държави кралските особи се возят в метрото и се придвижват с колела, ама наш бай Ганьо иска да дебелее и да се фука с трошката си.Не става дума да се забранят колите, а да се намали трафика и той най-вече на тези коли, които тровят нас и децата ни.

с гр. транспорт при билет от 1.60?

След дъжд качулка! Зимата свърши, печките на въглища и нафта и дърва вече са угасени, а МОСВ тепърва ще взима мерки. Само че, с тези цени на газа, другата зима ще е още по-зле.

кви печки са ти в главата бе. По улиците се движат милиони дърти нафтови печки . Единствения начин за справяне с това е повишаване на доходите , за да може да си купуваме нови автомобили. Всичко друго са глупости

Няма толкова прост народ. Който не може да си позволи кола просто не си купува. Ако искате държавата да ви купи и апартамент щото нямате доходи, а? Българските комплекси край нямат.

"Нафтовата ми печка", както се изразяваш, покрива евро5. За сравнение, градските автобуси (дето уж карат на метан), не го покриват.

Чудя се какво ли е налягането на вакуума, между ушите, че да вярваш в решение на проблема с повишаване на доходи, а не в стриктно извършване на техническите прегледи и спазване на стандартите за вредни емисии, каквото задължение има в момента.

Всичко е прах в очите на хората. Буквално!

Като начало трябва да се забрани вноса на втора употреба коли над 10г.

Да се забрани и миенето на улиците - пардон, този закон отдавна е приет.

Правилно - да се внася само нов дизелов фолцваген и да се кара само на нафта "марешки".

Много бе изсечено - но все още има гори от комунистическото мрачно наследство, залесени от комунистите и агентите на ДС .

Пазарната икономика, съчетана с личната инициатива, демокрация западен тип, многопартийна система, независими законодателна, изпълнителна и съдебна власт, високопрофесионална журналистика. Резултат - глад, мизерия, отровен въздух.

Гладът, мизерията, отровния въздух са атрибутите след 30 години действие на "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" - 1988 г..

А какво ще кажат за презасрояването и мърсотията от строителните обекти, за липсата на зелени площи и дървета?

Хак им е на мутроолигарсите, въздуха дето го дишат. И с данък дори ще дикисат въздуха, за да могат ГРОБАРИТЕ по-скоро за да ни ИЗТРЕБЯТ.

Според Фандъкова горенето на въглища за отопление не било причината за замърсяването с фини прахови частици. Също не били и разбитите и немити с години квартални улици, от които се вдигат кълбета пепел при минаването на всяка една кола. Фандъкова каза, че ще бори мръсния въздух в София със закупуване на електрически автобуси от по полорин милион парчето. Смях. Като гледам, никой не протестира, значи си я харесват и продължават да чакат да ги оправя.

И кво може да направи мосв-нищо! А оная самоковската селянка кво мълчи като затъкнат гъз? Нали ни обясняваше че мръсния въздух бил чист а то се оказа че даже ще си плащаме за него ако и да е мръсен.