Масови валутни измами по Черноморието

Собственици на обменни бюра във Варна и близките курорти примамват клиенти, използвайки подвеждаща информация или рекламни трикове.

Обратно в новината

Коментари - Масови валутни измами по Черноморието | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прав си. Само унифициран и задължителен модел за табела пред бютата. Никакви самоинициативи. Иначе още на границата ще трябва да поставим постер - "Гости на БГ пазете се от мутри, мошенници и крадци в тази страна. През лятото са на морето а през зимата в София и големите градове. Извиняваме се, но в БГ е демокрация от 20 г"

Много отдавна е доказано, че по нашето Черноморие (и особено Варна) няма нищо българско . За останалата част от страната ни казват, че имало все пак някакви съмнения .

V tozi grad narechen VARNA vsichki grajdani lajat i mamiat, niakoj po-malko drygi poveche. Pri tiax po definitsia ot kraj vreme da izmamich tourista e nechto priemlivo. Izvrateno obchestvo!

Не мога да разбера защо още се ползват тези бюра, при положение, че във всеки офис на банка ще ви направят размяна. А офиси на банки има във всеки град в изобилие.

Нямаме държава затова!!! А пък "компетентните" органи все се оправдават със закона?!!!! Как ли е в другите страни? Защо там законите работят пък тука нашите "органи" само се оправдават със законовата уредба.... много правова държава сме...

Абе как по времето не ГЕРБ се активизираха вискчи видове измами, които бяха в сила и когато Борисов беше гл. секретар.?!Ама всички!

И на Лъвов мост и в началото на бул. Витоша, чейнч бюрата се радват на измамени хора. Веднъж едни сърби бяха извикали полицай, заради измама в бюрото на Лъвов мост. Идва угоения полицай, беше въз мургав, те му се жалват и той авторитетно каза, че сделката е станала и нищо не може да се направи.

След като направиха всички таксите ЖЪЛТИ (което в много държави на запад НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО), не виждам какво им пречи на управляващите да направят една читава табела с курсове и да ЗАДЪЛЖАТ всички сарафи да я ползват като задължителна. Обнародва се в Държавен вестник, дава се един "образец" и това е. Ама, изглежда, наистина има интереси това да не се случи.

Забранете тези изроди най-накрая!!! До кога трябва да търпим шепа хора да съсипват имиджа на България пред целия свят!!!

Напълно подкрепям мнението. Докога! Тези, шепа хора, не разбраха ли, че по този начин туристите няма да се върнат?! Не разбраха ли, че и догодина трябва да се яде?!

Айде бе... да не повярваш... Това само варненските НАП могат да ти го кажат! "Чл.15. Обменните бюра обявяват на видно място, пред обекта за обмяна и на гишето за обмяна обменните курсове по чл.4, като обявата следва да съдържа следната информация в еднакви по размер букви и цифри: 1. котировка на бюрото за отделните чуждестранни валути към лева; 2. допълнителните условия при обмяната, свързани с цената на сделката (видове котировки, комисиони, такси и др.), изписани на български и на английски език над мястото, където е обявен обменният курс; 3. посоченият в приложението към удостоверението за регистрация на обменното бюро телефон в Министерството на финансите за сигнали при констатирани нередности в дейността. Чл.16. Удостоверението за регистрация на обменното бюро се поставя на видно място в обекта за обмяна на валута. Чл.17. При рекламация от клиента, направена преди напускане на обекта за обмяна на валута, касаеща констатирани липси, дефекти на банкнотите или несъответствие с условията по сделката, обявени съгласно чл.15, т.1 и 2, обменните бюра са длъжни да отстранят недостатъка, вкл. и да развалят сделката."

Абе кое налага наличието на тия обменни бюра? Има си банки за тая работа, защо просто не ги забраните тия далавераджийници. Те не само мамят с курса, а вършат и други престъпления! Затворете ги тия източници на кражби! А към всички сънародници - обменяйте валута само в банки!!!

Кои банки работят през уикенда и късно вечер?

абе на Магурата нямаше такива номера - договаряш се, разменяте пачките и това е... а сега хем са с офис, хем не може да се оправим! И второ - ако много се пените, ще ви намерят самоубити скалпарирани и с по 24 наръгвания ....

...ми така ще е! За всеки влак си има пътници! Докато има балъци да обменят валута при залязващите тарикати, ще има и залязващи тарикати!

престъплението е квалифицирана измама по чл.210 т.3 от НК-от лице, което непосредствено извършва по занятие сделки с валутни ценности.Тази разпоредба бе приета през 2004-та година специално заради варннските измамници, по искане на тогавашния апелативен прокурор на Варна, който всеки ден в обедната си почивка ходеше по централната улица да проверява т.нар. "процентни бюра"-създадени единствено с цел измама.Той тогава писа на минстъра на финансите, на вътрешните работи-после го изгониха, щото беше враг на Филчев, и нещата се върнаха в изходни позиции.Но разпоредбата в НК остана-това си е престъпление-използване заблуждението, което е създадено съвсем умишлено, или направо въвеждане в заблуждение.Само че масата юристи не познават явлението, и не могат да го осъзнаят като престъпление-че става дейност за напълно целенасочена дейност по въвеждане в заблуждение на хората.Казват-кьорав карти не играе, но става дума не за карти, а за услуга и договор, при който едната от страните въвежда другата в заблуждение.Ако сме в джунглата, добре, това правило важи, но в държава-не.Държавата защитава гражданите си от престъпления, включително от измами.

ЗАКОНА ДОПУСКА 20%КОМИСИОННА, ВИНАТА НЕ Е В НАП

Аре, бате, пак ще минете и ще ми доете у входа да размениме изгодно....Ти само ме изчекай, ей сега ще ида да ти ги обменя.....Ха-ха-ха! Въртите-сучете, от нас отърване нема!

Ако питат мене : още при първото нарушение да се взема лиценза завинаги. Ама не е луд тоя дето изяжда зелникааааа.......

Добро утро, как спахте? Това нещо го имаше още преди години на Лъвов мост, зад спирката, в посока НДК. Нищо чудно все още да го има.

до кога ВСЕ не могат да се оправят бакиите!!!!!!!! Така е и с такситата,така е и с още поне 50 неща!!!!!!!

Ебах тая скапана държава

абе по това бг-черноморие гъмжи от отрепки и боклуци.разберете го и спрете да ходите там!

Как да иде човек на нашето море, бе - то там измама след измама те дебнат на всеки ъгъл, малоумни мутри, чалготия, мръсотия, строежи, шум, режими на вода и ток, неправомерно заградени плажове и изобщо каквото се сетиш. Каква "почивка" е това? Такъв е българинът.

Наскоро четох един материал на известен британски журналист. Изводът от нея беше: Колкото повече таксита (бакшиши), чейндж-бюра и заложни къщи има по улиците на един град (държава), толкова по-болно е нейното общество. А от тези гнусни сарафи мен лично ме е срам и ако имах малко власт вярвайте ми по центъра на Варна - от катедралата до ФК има поне 6-7 бюра, които бих затворил на мига, а собствениците им и служителите бих им дал по една метла и да метат докато има дойде акъла в пъклените, изгнили мозъци.

НЯМА ДЪРЖАВА, НЯМА РЕД, НЯМА ПРАВИЛА, ЧЕЙНЧ БЮРАТА СА НА НЯКОЙ ВИСШЕСТОЯЩ. НАП СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ. МУТРЕСКА ДЪРЖАВА. дЪРЖАВАТ СЪС ЗАКОН ДА НАЛОЖИ ОБРАЗЕЦ НА ТАБЛО КАТО НЕ ИСКАТ БЕЗ ЛИЦЕНЗ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ. ПЪЛЕН ОТВРАРАТ ДА СЕ ЖИВЕЕ В ТАЗИ СТРАНА. ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА ???

Хора,обменяйте в банки,не в бюрата,където 100% ще ви измамят.Отдавна е време тези бюра да се закрият.До гуша ни дойде от измамници.

Аман от далавери, беее! отвсякъде да се пазиш! това живот ли е!? Ясно е -МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА! това е тъжната истина... плащаме данъци и такси, за да може органи и институции да защитават не нашите интереси, а интересите на мафията и тъмните кръгове! Честито да ни е, българи!

Сефте! Това се прави, откакто има чейндж бюра!

Докога! Уволнете скапаните чиновници допускащи това. Толкова ли в закона не може да се вмени, че всякакви действия водещи до заблуда са забранени. Толкова ли НАП са некадърни/ подкупни, че не намират начин да затворят подобни измамници. Те нанасят невероятен удар върху туризма и всички усилия да изглежда днес страната нормална европейска. Как години наред няма оправия с тия боклуци мутри ченчаджии и измамниците с такситата. Подобни измами няма в нито една искаща да развива туризъм страна. НАП да им направят пълна ревизия на тия и целенасочено да ги проверяват ежедневно - винаги има как да се отговори на подобни измамници подобаващо, ама на кой му пука

Не си ходил/а вероятно в Италия, иначе друга песен ще пееш.

Вместо хората да сигнализират инспекторите на НАП, да четат какво пише с малки мукви в не знам кое си кюше и пр. просто властите да забранят практикуването на възможности за ужилване. Чейндж бюрата трябва бая силно лоби да имат-тия номера са още от 1990-те. Само Ганьо си няма лоби.

Хайде стига де,на нас ли тия!Нямало как да ги уловят.Всичко е организирана далавера.В центъра на града,пред очите на данъчни,общинари,полиция и комисии.Няма ден през който да не пропищяват измамени.Ако си дребна риба,на втората минута идват да те бастардисат,че табелата на работното ти време е сложена накриво.

Крайно време е прокуратурата да вкара в съда, а съдия в България да осъди за измама собственик, или служител на такова бюро. Разбира се, че по действащите закони, не подзаконови актове, действията на тези хора са измама. Даже за журналиста писал статията това е ясно от самото начало. Нима за квалифицираните прокурори и съдии не е ясно? Друг е въпроса, че в долнопробни чейндж бюра те не ходят. Но ето, има публикации. Редно е да се самосецират и вкарат в затвора измамниците. Жалкото е, че свикваме с измамите и, даже експерти, вярно във финансовата област, смятат че измамата в България е законна, поне в областта на обмяната на валута. Не е вярно. И редно е именно експертите по обмяна на валута да кажат, че е измама тази практика - да се пишат с различни шрифтове, да си измислят трикове - това е измама. Не е кражба, не е грабеж, просто измама. Но духовната нищета е и в главите на родните експерти, уви. Може би така се издигат в собственото си съзнание... Поне могат да четат..

и какво като са изписани телефоните, вчера бях свидетел как набиха един турист за секунди и изчезнаха с колата си. СПРЕТЕ ИЗМАМНИЦИТЕ!

Защо след като има норми че по-голяма разлика от двадесет процента от централния курс не трябва да има в обменните бюра НАП чака някой пак да им се обади на поставените телефони а не ходи и да затваря бюрата

Не е нужно, да съветвате хората да четат, а направете нещо тъпата държава да вземе мерки и да вкара нещата в ред. Това е от години ,бият туристите и на всичкото отгоре всички контролни органи много добре знаят кои са измамниците и нищо.Обменни бюра трябва да има само вътре в хотелите и в банките и тогава нещата ще са други.

Ако имаше държава щяха да им обявят с каква голмина и цвят да изписват КУРСА НА КОЙТО работят и НИКАКВИ други простотии . За нарушение отнемане на лиценз и край на тези глупоти един път за винаги. Ама все в БГ е много сложно.

ЧЕНЧАДЖИИ,ФАЛШИВИ БЮРА,ЩО НЕ ГИ ЗАБРАНИТЕ ТЕЗИ БЮРА БЕ,НЕКА САМО БАНКИТЕ ИМАТ ТАКИВА.АМА НАЛИ СИ ПЛАЩАТ РЕКЕТА МЕСЕЧНО НА МЕСТНИТЕ ПОЛИЦАИ И НА ДЕПОТАТЧЕТАТА ЗАТОВА И РАБОТЯТ ВСИЧКИ.