В МОН обмислят българският да се изучава като чужд език, когато не е майчин

Опасенията са, че това ще доведе до по-голяма сегрегация на общности, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева

Обратно в новината

Коментари - В МОН обмислят българският да се изучава като чужд език, когато не е майчин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не трябва да се изучава български език! В никакъв случай! Ще отглеждаме последователи на тези, които измислят нововъведенията в МОН, т.е. ОЛИГОФРЕНИИИИИ!

Доволни са даскалята. Дадоха им големи заплати, големи отпуски и нямат отговорност за ниските резултати с матурите. След средно децата трябва да заминават при кравари, биволари, козари, . . . . Затова стоят такива като тази, като Кастрева софийска община и този сега министър, пловдивски професор вероятно по трудово обучение. Абе така е в колониите!

Колко трябва да си тъп да се опитваш, бидейки член на Русофили за България, да убеждаваш родители и общество, които знаят, че най- много часове има по БЕЛ /български език и литература/, как от утре гадното правителство щяло да го направи "чужд език". Ама то простият човек и пропаганда не може да прави.

Няма ли да се намери най-сетне кой да изрита този дърт паразит от просветата !? Що бели направи и що простотии сътвори през последните 35г.в образованието и на учителите в англо-краваската колония!

Това е хиляди пъти по- лошо отколкото възводител ни е процес Замислете се хора инсталираните от Правителството искат да превърнат България в територия

В едно интервю Н.Марков обяснявате че двата министерски поста които задължително се определят от Брюксел са 1Външно министерство и 2 МОН

Абе идиоти до кога бе изруди до кога само тъпотии ще мислите нещо свещено няма ли да измислите тапанари.все повече искам да се махна от България и от такива малумници като вас.

Родотстъпници!!!!

Само завършен кретен може да вярва на тая червена брантия.

Откога се пишеш с женско име бепедал ? Да не си си сменил пола с операция ?

Абе тая комунистка няма ли да дава фира вече?!!

Веднага оставка на всички в МОН начело с министъра и всичката гняс около него! Безродници!

АЛОООО МОН.....Сменете ДИЛЪРА............ИЛИ ХАЛОПЕРИДОЛА ВИ Е МАЛКО......ИДИОТИИИ!!!?????

Колко часа се изучава чужд език в училищата? Ще направят така, че българи няма да знаят български. До какво ще доведе това според вас? Още една Украйна? Като нищо. Тези трябва да бъдат застреляни!

Тия дупедавци и антибългари дето ни управляват са превъртели! Май наистина идва времето когато ще трябва да ги избесим!

Ако Хитлер беше поживял още няколко години това нямаше да се обсъжда.

Оставка!

И то веднага на продажните глупаци!

Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Абе от къде им идват такива идеи на тези идиоти бе. В България за определени български граждания, българският да е чужд език.

идиоти! съвсем откачиха! дори не са за 4 км.!

Пурьовците, начело с американското куче ДенкОФ и мишките край него ще направят така, че българският да се изучава като ОТМИРАЩ език в България, а английският да стане МАЙЧИН !!!!

На сила са натискат да им чупиш зъбите,това падение ,няма измерение!

Оставка на министъра!

Българския език е официалния език на България! Какъвто и ще да си ,ако живееш тук трябва да говориш и пишеш на български.

Българският език е официален и задължителен за всички в България!! Това да стои в конституцията! Тока е във всяка страна от ЕС и не само, официалният език в тях е задължителен. Без ниво положен изпит по официалния език, не се дава право на пребиваване, работа, постоянно, камо ли, гражданство. Тока е в Австрия, Англия, Унгария, Полша, Швеция....

Такъв текст има в конституцията, но никой не я зачита...

Официалният език е БЪЛГАРСКИ! Записано е в конституцията, която продажното правителство не спазва ,а я ползва като тоалетна хартия! Няма ли да се събудим най после и да ги изметем тия! Да почистим България!

Такива действия "бутат" Възраждане към самостоятелно управление! После да не се чудят защо им нарастват гласоподавателите.

Кога ще бъдат изпратени вкъщи пенсионерите от инспектората по образованието в Търговище? Толкова ли са незаменими в професията? Част от тях са дори със средно образование. Вземат и пенсия и заплата от по няколко хиляди, нали? Дайте път на младите!

Такова нещо дали има в друга държава? Едва ли. От къде им идват такива простотии на акъла, не знам. Глупости, глупости, простотии след простотии.

МАРИОНРТКИ, на тях не им трябва акъл !

МОН, да ви е.а майката продажна, мъ.рши долни.

В личните карти на всеки пише БЪЛГАРИН. Не пише турчин, циганин, помак, каракачанин, евреин, арменец и т.н., нали? Следователно българският език е негов МАЙЧИН ЕЗИК. Точка. Не може ти, твоите родители, баби, дядовци, прадядовци и т.н. до десето коляно да са родени и живяли в България, а да казваш, че майчиният ти език е друг. Това просто е безумие.

Който живее в България трябва да учи български ,на които му е трудно ,да върви на друго място.Да обявиш българският език за чужд в България ,няма аналог в света,в нито една държава,продажни копелета!

2023-08-29 20:06:06 правилно! (нерегистриран) Ами много правилно! За другите народности живеещи в България нашият език е много труден. Не го говорят по рождение от малки като нас и така се създава неравнопоставеност между нас и тях.

Кои са тези чужденци? Може би украинците, заради тях ли се прави тази промяна? Сега какво, ще ги обучаваме на измисления украински /който те не говорят/, а българският език ще го изучават като втори, така ли?

Бихте ли ме подсетили - българче, което живее в Германия, Франция, Англия и т.н., на какъв език изучава предметите в училище?

...И ДА ИЗГОРИ ТАЗИ ОМРАЗНА КОЧИНА, КОЯТО УЖ БИЛА НА 1350 ГОДИНИ, АМА НЯМА 1 ПАМЕТНИК НА ВЛАДЕТЕЛ ОТ ПЪРВИТЕ 1200 ГОДИНИ ! НИТО ЕДИН ! ДАЖЕ НА СЪЗДАТЕЛЯ СИ ОТ ПРЕДИ 1350 ГОДИНИ НЯМА ! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ! НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИМА СТОТИЦИ ПАМЧЕТНИЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 140 ГОДИНИ, КОИТО "ПРОСЛАВЯТ" ЧУЖДЕНЦИ ! В ОГЪН ДА ГОРИ ТОВА НЕНОДОСЧЕ ТЕРИТОРИЯТА ! В ОГЪН ДА ГОРИ И ДА ИЗГОРИ ! АНАТЕМА !

Напушил си се много отрано, легни поспи още малко.

Всички в МОН са за клане....а какво стана с прекатегоризация на учител,А,Такева!??

В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ НЕ РАЗВАЛИ СЕДЯНКАТА .... ТУК ЩЕ СТАНЕ МНОГО ЛОШО !

Преди няколко седмици Латвия ЕКСТРАДИРА в Русия 50000 мурзилки с двойно руско гражданство .... НЕЙЗДЪРЖАЛИ ТЕСТА ПО ЛАТВИЙСКИ ЕЗИК.

Какви национални предатели са се внедрили в образователното министерство. Коя страна нарича собствения си език чужд. Българският е основен език в тази държава. И да бъде наричан чужд. Върхът на предателството.

АМИ ДА ГО НАУЧАТ ИМЕННО КАТО ОКОЛО ТЯХ СЕ ГОВОРИ САМО НА БЪЛГАРСКИ ! НАШИТЕ ЕМИГРАНТИ КАТО ОТИДАТ В ШВАБЛИЯ, ЗНАЯТ ЛИ ИМ ДЕЦАТА НЕМСКИ ?! НЕ ! АМА ЗА НУЛА БРОЙКИ ГИ НАУЧАВАТ, КОГАТО ПОПАДНАТ В СРЕДА, В КОЯТО СЕ ГОВОРИ ! А БЪЛГАРСКИЯ ГО НАУЧАВАМ ВКЪЩИ ! Е ЗАЩО ТУК, В КОЧИНАТА, НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СА ПО-РАЗЛИЧНИ ?! ЗАЩО НА "ГАВАРЯЩИТЕ ПА РУСКИ" ЩЕ СЪЗДАВАМЕ "СПЕЦИАЛНИ УСЛАВИЯ", ЗАЩО БЕ, ВАШНАТА МАМА АНТИБЪЛГАРСКА, ЗА ДА ВИ ПРЕВЗЕМАТ СЛЕД 20 ГОДИНИ ЛИ ? ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ НАВРАМЕТО ТЕЗИ ДЕТО УЧИХМЕ ПО ЗЛА ИРОНИЯ НА СЪДБАТА В КОМИ, НЕ ЗНАЕХМЕ ГРАМ БЛЯДСКИ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ТУК УЖ СЕ УЧЕШЕ ОТ 5-И КЛАС ! БЪКЕЛ НЕ ЗНАЕХМЕ БЛЯДСКИ ...И ЗА 2-3 МЕСЕЦА ...ЕЗИКА САМ СЕ НАУЧИ ! А МАФИЯТА ИСКА ДА ПРАВИ ОБРАТНОТО - НЕ ДА НЕ УЧАТ БЪЛГАРСКИ, А ДА СИ ОСТАНАТ БЛЯДОВЕ "В ГЛАВАТА", ЗА ДА МОЖЕ УТРЕ ДА ПОДАДАТ СИГНАЛ КЪМ "КОРАБА МАЙКА" ! МРЪСНА, ЧЕРВЕНА, МАСОНСКА ПРЕДАТЕЛСКА СГАН !

посмели да гязят КОНСТИТУЦИЯТА. В България няма малцинства. България е УНИТАРНА ДЪРЖАВА. Никой никого насила не е довеждан в България, нито е калесван с бъклица и дрян!

НА Т.Н. ДЪРЖАВА, ТРЯБВА ДА Е НАСОЧЕНА КЪМ "ПРЕТОПЯВАНЕ" НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, КЪМ СЪЗДАВАНЕ НА" БЪЛГАРСКО МИСЛЕНЕ", А НЕ КЪМ ТОЧНО ОБРАТНОТО - ПОДДЪРЖАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТТА ИМ! ЗНАЧИ МАКЕДОНЦИТЕ, КОИТО СИ ЖИВЕЯТ НА ДРУГА ТЕРИТОРИЯ, СМЕ ГОТОВИ ДА НИ НАПАДНЕМ, ЗА ДА ПРИНУДИМ НАСИЛА ДА СТАНАТ БЪЛГАРИЯ, А УКРИ И МОСКАЛИ , КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ТЕК, НЕ ИСКАМЕ ДА ГИ НАПРАВИМ "БЪЛГАРИ" ЕТО ЗАТОВА ТАЗИ ЧЕРВЕНА КОЧИНА - НЯМА ДА Я БЪДЕ !

2023-08-30 05:42:26 Груйчо (нерегистриран) Защото почти навсякъде по света за чужденците, емигрантите и други подобни които не говорят официалния език на страната в която пребивават, този основен език се изучава не като ...."чужд", а като " втори език". И това не заради някаква приумица, а защото основния език в една държава, не може да бъде наричан "чужд" в самата държава, независимо от повода. ---------------- ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ КАТО "ОСНОВЕН" ЕЗИК ! "МАЙЧИНИЯ" ДА ГО УЧАТ ВКЪЩИ, КАКТО Е НАПРИМЕР ПРИ ТУРЦИТЕ, ПРИ ЦИГАНИТЕ ... КАКВО ЩЕ СЪЗДАВАМЕ "СПЕЦИАЛНИ" УСЛОВИЯ ЕМИГРАНТИ, И ПОТОЗИ НАЧИН САМИ ГИ ТЛАСКАМЕ ДА СЕ КАПСУЛИРАТ В АНКЛАВНИ ГРУПИ ..."ПО ЕЗИК" ! НИКАКЪВ "+ЧУЖД", И НИКАКЪВ "ВТОРИ" ! БЪЛГАРСКИ - ОСНОВЕН ЕЗИК ! АНГЛ., НЕМСКИ, ФРЕНСКИ ИЛИ БЛЯДСКИ - СВОБОДНО ИЗБИРАЕМ ! "МАЙЧИН" - ВКЪЩИ, ПРИ МАМА БЛЯДКА ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАСКОТО УЧИЛИЩЕ! КОЙТО НЕ МУ ОТЪРВА - ЧУКАЛАТА ! И БЕЗ ТОВА ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ "ГАВАРЯЩИТЕ ПА РУСКИ" СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ И ВОЙНИ ТАМ, КЪДЕТО СЕ НАМИРАТ !

За първи път в живота си ще съм на едно мнение с Янка Такева и ромската фондация! Не е за вярване, но това е едно от чудесата на МОН.

Глупаци...

Гениално! А кой език ще изучават, като майчин - английски?

От край време, тези в министерствата просто ...пращят от мозък!!! Все се мъчат да откриват велосипеди и сякаш са слепи и не виждат, че всички около тях карат велосипеди и даже самите те си "връткат" задниците на велосипеди в почивните дни. Една голяма част от времето си прекарват в чужбина, вместо да си стоят у дома и да си вършат работата, но явно там са глухи и слепи. Защото почти навсякъде по света за чужденците, емигрантите и други подобни които не говорят официалния език на страната в която пребивават, този основен език се изучава не като ...."чужд", а като " втори език". И това не заради някаква приумица, а защото основния език в една държава, не може да бъде наричан "чужд" в самата държава, независимо от повода.

И какво правим с циганите и турците? Вие луди ли сте?

Пак чели, недочели .... тук не става дума за български граждани, а за емигранти, чийто майчин език е различен от Български. НО, в България образованието се води единствено и само с ПЪРВИ ЕЗИК БЪЛГАРСКИ, а майчиният, ако е различен от Български може да се изучава допълнително.

Това са много прости хора, най-вече руски троловое.

Ти какър си по националнист?! На какъв език говориш? Къде живееш! Безродник!

Защо трябва да се ангажират учители за това и да им се плаща от българската държава.считай българския народ.Това никъде го няма.Ние живееме в САЩ.Сина ми се роди там през 1997 година и аз и жена ми го учихме на български.В момента говори перфектно,може да чете,малко има проблем с писането.САЩ имат обучение само на испански като втори език и то защото има милиони емигранти от испано говорящи страни.Какво ще стане,ако в българия се преподава на всички емигрантски езици.Това е безумие.

Когато едно дете живее в България, то трябва да знае български! Така е навсякъде по света. Кое посолство шм я спусна тази директива не знам, но е пълна глупост!

Не може. По Конституция.

Който НЕ се смята за българин( българка) има ПРАВО да бяга към Турция, Африка или Китай.. Там да учи каквото иска...

Как е възможно официялният език на една Държава,да се изучава като чужд език? Грешки на природата и в МОН. С черпак от килима събирани.

Казано е от ВЕЛИКИЯТ АЙНЩАЙН за ДВЕТЕ безкрайни неща в този свят- ЯВНО важат и за България- Вселената и ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ , после добавил,че за първото не е сигурен. /по памет / .

Запознати отдавна твърдят че образованието се управлява от НПО-тата на Сорос. Чудно защо министърът не си подава оставка.Какъв по-голям там чака????

Има ли все още ОБРАЗОВАНИЕ в България ?

Официалният език в България е български. Майчин или не - той е езикът, който трябва да бъде изучаван като роден/майчин от всеки, който има българско ЕГН. МОН са за уволнение дори само за идеята това да бъде променено. Продажни, тъпи, безродни боклуци.

А ако някой е дошъл да живее или работи в България - да се изисква да научи писмено и говоримо български в рамките на година или да му бъде отнето правото за работа, помощите и т.н., освен, ако не е турист и се издържа напълно със собствени средства, не работи за български работодател и не получава помощи от българския бюджет.

Само идиоти и малоумници ли останаха в тая беда България?????????

Та за украинските деца, които учат он лайн: Един професор по солфеж отишъл на село и слушал птичките. Чул едно славейче и една гарга. И казал: "ето това е разликата между присъствено обучение и он-лайн обучение". И за тези деца ще е добре да не им се признава образованието он-лайн. Като има толкоз деца могат да си направят нормално украинско училище. За тях ще е по-добре да учат български като намерят за добре, но ако са решили да остават си е добре да учат в българки училища. А за останалите: то си са го измислили немците отдавна: Една или две години спец уроци по български една година, ако езика е близък, Ако езика не е от същата езикова група може две ако една не е достатъчна. И оттам нататък учат със всички. Между другото, така както го предлагат си е сегрегация и е опитвано даже и в България: Турците през 1952-1958 можеха да си учат на турски. Но като дойдеше време да отидат в техникум а после и в университет, рядко успяваха. Не може лекциите да са на турски след като преподавателите знаят само български.