Щонов нареди спиране на ”Южен поток”

Министърът на енергетиката Васил Щонов е възложил на БЕХ преустановяване на всички действия по “Южен поток“, докато проектът не отговори на изискванията на ЕК.

Обратно в новината

Коментари - Щонов нареди спиране на ”Южен поток” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kalin

този плаче за жълта книжка и го чака легло на 4 километър;-)как се спира нещо което вече не е актуално и не съществува?

Старае се човекът. Толкова дипломи са му харизани, трябва да връща услугата.

Браво на пича! Сега ако разкара и сганта, която е по висшите етажи на важни държавни фирми, трябва да го обявим за национален герой.

и по-леко го раздавайте другарю господин Щонов, защото при прибързани решения грешките са неизбежни, въпреки факта, че фамилията ви е във властта и международните отношения още от началото на управлеието на бая ти Тодора от Правец.

Партайгеносе Щонов, искай от американците и евреите на Уорстрийт само чекове с покритие за услугите ти. Толкова млад и толкова продажен и тъп...

Пилат Щонов да не си измива ръцете с Брут Орешарски за спиране на ЮП, а да се хване на работа за изчистване на т.н. противоречия с т.н. правила на ЕС!!! Т.н. са, защото за Северен поток и за никой друг поток те не важат!!! Колкото по-бързо се задейства проекта, толкова по-добре!!! Защото и на децата е ясно, че Южен поток ще го има!!! Иска го Европа, иска го Русия, искат го европейците!!! Само у нас куп платени агенти са се запънали за започване работата по Южен поток и хич не ги е еня за интересите на България!!!! Та ние ли да сме държавата с най-продажните управляващи /като изключим Украйна/, чиято работа по тръбата чака половин Европа!!! Хайде, да се стегнат малко тези продажници горе и да разберат, че българският народ иска незабавни положителни действия по изграждането на Южен поток на българска территория!!! Или да слагат пак загражденията, този път не само пред Народното събрание, ами и пред МС и Президентството!!! Станахме за смях на норманлните хора от нормалните държави!

Няма пък. Няма да дадем да се строи. Може да сме бедни, но сме горди. Нека да видят руснаци, австрийци сърби, унгарци, италианци, гърци, че и ние може да сме важни. На закону дъската може да хлопа ама инат чинем на цела еуропа

Добре де, оставете поне за малко политиката настрана. Прочетете внимателно коментар "пъстър свят ( регистриран ) 19.08.2014 11:38" и кажете - при така формулираните изисквания на 3тия пакет, какво губи България? Защо рф/газпром не е съгласна с него? Защото ако се съгласи, рф ГУБИ ПАРИ+ ВЛАСТ+КОНТРОЛ! И това как точно се отразява негативно на защитата на бг. национален интерес?!

Кой е този велик разбирач и законотворец Щонов и с какви компетенции е?За това,защо е поставен на някакъв държавен пост,друг(знаем кой) носи тази отговорност,но на нас не са ни нужни такива безотговорни пеперудки,като този Щонов.Този днес е тука,а утре го няма и дори в аналите няма да е наличен,но на България и трябват отговорни решения и проницателност за бъдещето!Не е Брюксел този,който ще ни подаде ръка за помощ,когато затънем до шията във фекалиите,а по скоро ще ни натисне надолу с едното си пръстче за по бързата ни кончина!Явно и служебното правителство е от същото мафиотско котило,като някои предни предшевственици!България по много причини се нуждае от Южен поток и такива измислени персони,като този Щонов,да ходят да бръснат калинки!

Мишоци като тоя посерко са много ниски топки, за да се изказват по въпроса. Но понеже изпълняват политически поръчки, се напъват, за да ги напишат по пресата тук и там и да гушнат някое и друго левче за краткия си престой във властта. Иначе за какво са се напъвали, я ! Иначе - "Кучето си лае, керванът си върви!".

БРЦК

ЮП е добър проект за БГ по принцип. Въпроса е в условията и в изпълненнието. Как така 1км тръба в БГ струва 5 пъти повече от Германия , Сърбия, Австрия и тн. Какви са икон. параметри на сделката , договора какъв е и защо е 'секретен'. Дайте да го видим та да знаем - изгодно ли е или не е изгодно за нас да го правим тоя проект.

Добре- пиша този коментар за всеки, който го мързи да се рови и да търси какво съдържа Третия енергиен пакет. Той ИЗИСКВА разделяне на собствеността върху газа от собствеността върху газопреносната мрежа и от транзита й , както и достъп на различни източници на газ по тръбата -т.е. по тръбата да тече неруски газ и да има търговия на квоти . ТОВА НЕ ИСКА РФ/ГАЗПРОМ!

Може би си съвсем прав с тази си формулировка за същноста на ЮП,но пък и някои грешки,като договорености с ЕС са поправими!Имам в предвид един от по предните ти постинги.Нито членството на България в ЕС е задължително,нито пък унизителния диктат на Брюксел!Има страни,които не се съобразяват с някои изисквания на Брюксел,които са в разрез с техните интереси и отстояват споровете си,защото имат политици!

анонимен

Бях и все още съм "за" излизане на България от ес; "за" невлизането й след това в евразийския съюз; "за" обявяване на неутралитет на България и копиране почти дословно на Швейцария- естествено, БЕЗ разделянето на България на кантони и без федерализацията й. Но казуса "Украйна" ми показа, че за сега това са само мечти:( До момента,в който не укрепнем икономически И ВОЕННО, не можем да си позволим гореописаното:(:(:( Иначе рискуваме самото съществуване на държавата ни да бъде прекратено - може и поади чужда окупация:(

Чисто търговски - кой финансира тръбата? Ако той поема тежестта, защо пък да се навие на риска утре другите да решат да искат нещо друго да правят с нея. Ние как сме готови да се натоварим по изграждането сега, щото, видиш ли, можем да си намерик газ в нашите територии.

анонимен

"...кой финансира тръбата?..." Ако тръбопровода в българската му част е собственост на Р. България, България трябва да поеме неговото строителство.

Третият енегиен пакет е прекрасен. Само дето е приет именно за да не се построи Южен поток и да се поограничат някои други. Може да се направят и други прекрасни законоприемания - например "с цел унификация диаметърът на тръбите да бъде 1111 мм", точно какъвто руснаците не произвеждат. Законът, особено такива частни "закони", не е кодификация на морала, той е израз на интересите на законодателя.

ЖАЛ МИ Е ЗА ТЕБ И ДНЕШНАТА ПРЕСТЪПНА ВЛАСТ,НО ВЪРНЕМ ЛИ КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ЖАЛ ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ НЯМА ДА ИМА!!! И ДОПРЕДИ 1988г БЪЛГАРИЯ Е ПОЛУЧАВАЛА БЕЗВЪЗМЕЗДНО РУСКИ ТАНКОВЕ,ИСТРЕБИТЕЛИ,БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И ПРИРОДНИ БОГАТСТВА СРЕЩУ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПИТАМ ТЕ "УМНИКО" КАКВО СА ДАЛИ ИЛИ НАПРАВИЛИ САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ???? ОДГОВОРИ ЩОМ СИ МНОГО ОСТРОУМЕН!!

Зад цялата работа стоят САЩ, които желаят да спасяват икономиката си, продавайки незнайно как газа си на ЕС и копаейки из цяла източна Европа за шистов такъв. САЩ сложиха фирмите от Южен поток в черен списък единствено и само понеже участват в проекта, на базата на което ЕС го замрази, малко Параграф 22. Най-веселото е, че нямаме алтернативен маршрут за газ освен този през Украйна, не правим нищо да се подсигурим, а ни е ясно, че е много вероятно зимата руснаците да врътнат кранчето на украинците. С една дума да играем по свирката на САЩ сме загърбили стратегическите си интереси.

"...САЩ сложиха фирмите от Южен поток в черен списък единствено и само понеже участват в проекта, на базата на което ЕС го замрази..." А Вие ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ какво означава "Трети енергиен пакет"? Ще ми обясните ли каква намеса има сащ, след като пакета ИЗИСКВА разделяне на собствеността върху газа от собствеността върху газопреносната мрежа и от преноса й , както и достъп на различни източници на газ по тръбата?

Разбира се, жалко е да оставим България, Сърбия, Унгария и Румъния без газ, особено при положение че след като пуснем Южен поток през Турция и след пълното блокиране на украинската газопреносна мрежа, няма да има физически начин да доставяме газ за тези страни, коментира още Макаренко. Та само да попитам: това ли е по-добрия вариант за нас и откъде ще си доставяме газ?

Национален интерес? Приоритети? Празни приказки на фона на вечното ни унизително двуличие. За разлика от други, които отдавна са доказали, че го могат.

"...Празни приказки на фона на вечното ни унизително двуличие..." А какво друго е политиката, освен двуличие/ триличие?:) Тогава защо човек да харесва заниманията с нея? Не е унизително да си защитаваш интереса чрез позоваване на договорите за членство в ес:)

Разбираемо е идват избори, а темата за Русия и руския газ е твърде чувствителна за ЕС на фона на украинската криза. Но когато умишлено пречиш в името на теснопартийни цели, няма как да бъдеш уважаван като държава.

Странно и жалко е кого обслужваме с подобен тип темерутщина? При положение че пред руския посланик, със селфи или без селфи, и Борисов, и Плевнелиев говорят точно обратното и се бият в гърдите колко важен и необходим за страната ни е този проект.

Самият Йотингер е бил погрешно информиран и буквално подведен от любимата ни опозиция. Освен с откровени лъжи, че приемната станция на тръбата щяла да бъде не на 2, а на цели 20 км навътре в сушата, Южен поток е бил описан от наш Бай Ганьо едва ли не като пълно отрицание на европейското законодателство.

Бък, те европейците рупат доматите с колците. И трябва някой да им описва нещо. Щото иначе не го разбират а?

Каква е всъщност драмата около Южен поток. Оказа се, че не Брюксел, а ГЕРБ и Реформаторите са в основата на недоразуменията от последно време и заканите на Еврокомисията и Европарламента за спиране на проекта.

Нещата опират точно до Брюксел, а въпросът е "или-или" -т.е. няма никакъв шанс за даване на разтеглив и неясен отговор.Просто България има стратегическо местоположение по трасето на юп - тя е 1вата държава- член на ес, на чиято територия навлиза газопровода.Ако Гърция или Италия са на наше място, проблемът на газпром ще е "гръцки" или" италиански", а не "български":)

Позната хватка на родната опозиция е да саботира всичко в опита й да спечели някой и друг политически дивидент и да се представи като по-европеец от европейците.

ей хората са взели много комисионни, ще ни избият, но ще стане южен поток, те за чернобил не казаха , сега за един южен поток, престъпни комунисти

Всичко което е полезно за България е вредно за ЕС и противоречи априори на неговите "правила"Спомнете си как набързо закриха четирите блока на АЕЦ Козлодуй и наградиха кривоустата предателка с еврокомисарски пост.Помислете си дали да подкрепите която и да е проевропеиска партия.

От къде се информирахте, че СПЕЦИАЛНО 3тия енергиен пакет НЕ защитава националните интереси на България? Ако сте бг. гражданин, значи сте и ес гражданин. Поне не се ли поинтересувахте какво е аджеба това ес и какви права имат ес граждани на територията му?

какви права имате ??? никакви, ако имаш пари- имаш и права

Е, а сега някой да твърди, че това правителство и тези министърчета не са поръчкови! Тази шушумига, на два дена министър - и той се репчи срещу интересите на Бг. Аман от педераси, па макар и само по душа!

Ти пък от къде знаеш кои са интересите на България!

Не съм против всичко по принцип, както се случва при теб, а съм прекарал голяма част от времето си в запознаване с анализи и прогнози - та от там поназнайвам нещо. Ако твоите източници са някой от днешните "политици", може и никога да не проумееш какво всъщност се случва по света и у нас. Нищо лично, но позицията ти е меко казано силно ограничена.

Ами, човекът разсъждава просто. Да има има инвестиции в страната, през нас да минават важна европейска инфраструктура и т.н. и т.н.. и не слуша продажните политици, които за някое и друго евро работят срещу интересите на държавата и искат да спрат проекта. Те трябва да отидат в затвора, разбира се, заедно с тези, за които се докаже, че пак за някое евро са ни продали и не са извлекли максимални ползи за държавата при сключването на договора за този проект. Та горните две групи политици са си съвсем в ред, а малоумни са, извинявам се за квалификацията, редовите българи, които пригласят на вождовете си и все едно викат - не искаме инвестиции, не искаме работни места...

БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЛИДЕР ПО ПРОМИШЛЕНОСТ И ИЗНОС В ЕВРОПА ДОПРЕДИ 1988г,СЛЕД ТОВА САЩ ОРГАНИЗИРАХА СОЦИАЛИЗМА В БЪЛГАРИЯ И ОТ 1988 ДО ДЕН ДНЕШЕН САМО СЪСИПВАТ И ОГРАБВАТ БЪЛГАРИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА,ЗЛАТОДОБИВА,НАХОДИЩАТА В ЧЕРНО МОРЕ БОКО И ПЛЕВЕЛ ГИ ГЛАСЯТ ЗА АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИЙ!!! ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ ИЗБИРАЙТЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ СИЛНА БЪЛГАРИЯ ПОД КРИЛОТО НА РУСИЯ ИЛИ МИЗЕРИЯ,БЕДНОСТ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ЦЯЛА НАЦИЯ И ДЪРЖАВА!!! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРСКИЯТ И РУСКИЯТ НАРОД,ОБИЧАМ ВИ ИСКРЕННО И СЪМ С ВАС ЗА ПРАВЕЛНИЯТ ПЪТ!!!

Значи вместо да се дупим на САЩ, да се дупим на Русия!

До сега никой не е бил под крилото на Русия, само под ботуша и!

умирай гладен тогава под крилото на САЩ

По различни данни в Украйна има залежи на шистов газ между 2 и 5 трилиона куб.метра, като Славянск е в центъра на тези залежи от газ. Смесена украинско-американска компания има разрешение на разработване на находището. За какво да строим "конкурентния" Южен поток, след като ще ни продават директно украинците (американците), е цената може и да е по-висока, но пък ще сме "освободени" и дивесифицирани ...

А кой е казал че въобще няма да строим Южен поток?

Стягайте куфарите и ходете някъде че зимата ще ви се отели вола, от студ.Пенсионерите бог да ги прости, надали много ще изкарат следващата бойкова зима.

И що да е Бойкова, да не би до сега той да управляваше?

Вервайте ми!

:) И що да ми вярват на МЕН, след като си има доста материали в сайтове на официални ес институции, в които ясно си пише какви изисквания съдържа пакетът? Ако аз пиша неистини или лъжи, то ВСЕКИ може да се убеди чрез посещение в сайт на ес, на който може да се види правното съдържание на газовите директиви:)

Каквото и да напишат руските тролове в бг. форуми, е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ:) ПРЕДИ някой да реши , че България губи от замразяването на юп, нека 1во прочете какво е Трети либеразационен/ енергиен/ пакет на ес и САМ да си направи един правен анализ дали неговите изисквания вредят или защитават българските национални интереси.

"...либеразационен...." да се чете "либераЛИзационен.."

Сигурно искаш да кажеш НЕОлиберализационен?....

Целокупният Европейски Съюз, се е напънал да мисли за Националният интерес на България! Просълзи ми се дясното око.

Това може да го напише само човек, абсолютно незапознат с 3тия пакет:) В момента на топа на устата е България.Нека видим- ако газпром постави същият въпрос пред Гърция или Италия, -т.е. им каже- юп ще заобиколи 3тия енергиен пакет и ще се строи САМО по руските правила- дали те ще са съгласни? Глобата за нарушаване на ес законодателство е около 300 000 евро/ ДЕН и излиза от държавният бюджет на държавата- нарушителка:)

Гуспужа губернатор на територия булгаристан, заповедите са изпълнени! За кефа на ФАЩ да дразни Русия раята ще мръзне зимата. Покорно молим да ни пуснете малко газ през вече вашата усраинска мрежа на петорни цени.

Е- тази новина е вчерашна, но е добре, че дир. бг са я публикували изобщо:) По същество- спирането на юп поради несъответствие на договорите му с ес законодателство е нещо много добро за България и действа в защита на българския национален интерес.

Много силно ще се изненадам, ако разбера, че си българин...

От 10г на мода са млади министърчета - глупави и алчни. Подхвърляш им някой долар с 6 разряда (може и 5, но няма нужда от 7) и подписват всичко.

И ТОВА МИНИСТЪРЧЕ Е СЛУГА НА Е.С. И С.А.Щ. ВМЕСТО ДА Е СЛУГА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД КАКТО Е НОРМАЛНО.

поредната шушумига (мухлю, мишок, нищо чудно и педалче да е), който ще работи за унищожаването на България

Браво, браво на България газ и ток не и трябва, и без това ни върнахте в Тъмните векове!Робите ще работят и живеят на тъмно и студено.

Ей, няма ли един български управник, със сръбско достойнство!Егати раята!

или с унгарско

ВЪПРОС: Кое е общото между "Южен поток" и "Южен кръст"?

И няма край, и няма край на шир и длъж.... Южният Поток!