”Да, България” и НР против уседналост на вота, ОП са ”за”

"Да, България" и "Нова Република" се обявиха против българите да могат да гласуват, само ако са били у нас последните 3 месеца преди вота. Патриотите са "за".

Обратно в новината

Коментари - ”Да, България” и НР против уседналост на вота, ОП са ”за” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно Иво Прокопиев също е против уседналост на вота и затова от партията на Христо Иванов също са против! Тези двамата са като скачени съдове!

Иванов какво пак се меси? Видя се на изборите, че за нищо не става.

Аз не искам хора, които вече нямат нищо общо с България да решават моето бъдеще и това на децата ми. Като толкова много искат да участват в политическия или какъвто и да било живот в България, ами нека се върнат и да живеят в нашите условия. Най-лесно е да избягаш в страна, където всичко подредено, а не да запретнеш ръкавите и да си подредиш собствената страна. После като я подредим ще дойдат на готово и ще кажат, че трябва да ни управляват сигурно, защото имат ноу-хау.

Е, стига де! Как така ще ограничават гласовете на българите в чужбина! Тогава кой ще гласува за партията на Прокопиев - "Да, България"?!? Да не говорим, че е много честно българи, които от години не живеят у нас да решават бъдещето на тези, които продължават да живеят у нас!

Трябва да има критерии за уседналост, няма нужда неживеещи тук да ни казват кой да ни управлява! А Да, България и НР да седят и да мълчат, защото са бити карти!

С двете ръце съм за тази промяна. Даже считам,че три месеца е малък срок. Изискването трябва да е за поне 2 години. Защо считам,че това е справедливо? Ами защото не е нормално,ЧОВЕК КОЙТО ОТ 10 ГОДИНИ НЕ ЖИВЕЕ В ДЪРЖАВАТА,ДА МИ РЕШАВА СЪДБИНИТЕ! ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ТОЙ ЩЕ МИ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ И ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ КОЯ ПАРТИЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВА?! ТАКА БИЛО ПО КОНСТИТУЦИЯ! ДА ДЕ, АМА И НЕЯ ХОРА СА Я СЪЗДАЛИ. ТЯ НЕ Е СВЕЩЕНА КРАВА,ЧЕ ДА НЕ СЕ ПИПА. ОСОБЕНО АКО НЕ ОТГОВАРЯ НА СЪВРЕМЕННОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.Искам да съм точен. Имам в предвид не само изселниците в Турция, но и живеещите в САЩ, Испания,Гърция,Южна Африка,Канада и където искате още. Правилото да важи за всички!

Трябва да се приеме формулировката - нямат право да гласуват в чужбина и в страната български граждани, живеещи в страни извън Европейския съюз, които не разрешават двойното гражданство.

Хюлет Пакард да си гледат принтерите и да не си врат носа в българските изборни дела!

Изискването за уседналост да важи за територията на ЕС, а не само за нашата страна. Така ще е най- справедливо за българските граждани и съобразено със свободното движение на хора в рамките на Съюза.

Тези защо не се обединят, мислят еднакво - имигрантите, гейовете, ромите, още повече Радан Кънев подаде оставка и Христо Иванов ще бъде вече "сам юнак на коня", както искаше.

Потъпкването на конституционни права е лудост... Не веднъж КС е отменял такива налудничави решения или закони... Мярката със собственоръчно попълнената декларация сработи... за едни смешни 20,000 гласа от Турция не си заслужава, а е и абсолютно недопустимо да се потъпкват конст. права.

Когато стане дума за избори в чужбина Манов винаги изпълзява от дупката си в Тулуза, въпросният господин се беше сдушил с Мая Манолова и тя му прокара промените в изборния кодекс преди да стане омбудсман, благодарение на които имаше рекорден брой гласове от Турция за предишния парламент. А сутринта Константинов му обясни, че българите в чужбина извън Турция нямат никакъв принос към изборния процес, на фона на общия им брой процентът гласували е смешен, аз бих добавил и друго - българите в чужбина (1,5 млн в активна възраст) нямат никакъв принос и към демографията на етноса, защото те са записали само 4000 новородени при малко повече от 50000 новородени от българите в България (2,5 млн в активна възраст), а що се отнася до прословутите суми пари, които те внасяли в БГ, ами дайте да видим също така и какви суми се изнасят от БГ към тях и тогава ще стане ясно, че и тук приносът им е нулев.

Наистина, всички мои познати в чужбина си продадоха имотите в България, за да си купят в чужбина.

Всеки , който има българско гражданство не просто "трябва " , а е длъжен да гласува !!! Друг въпрос е дали трябва да се допуска двойно гражданство за живеещи в трети страни / извън ЕС / .Има свободно движение на хора и работници в ЕС по Европейските директиви . С какво право НЯКОЙ в БГ ще дискриминира хората за избора им ? Това си е за санкции и с право ! Безпринципна , глупава и срамна история - чакайте да станем 8 млн и хората да се приберат ! ..........Друг път

И кои са трети страни, кои втори? Правото на глас е право, а не задължение! Иначе се нарича диктатура. Иначе съм съгласен, плаче за санкции и за съжаление ако приемат тези изменения в закона ще трябва да съдим законодателите в България. Подчертавам не България, а моментните и управници, които дори не познават конституцията и не я почитат

Конституция на Република България: "Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване." Това гласи основният закон! Всичко друго по-долу е словоблудство на пишман патриоти - 28 години изборният туризъм не ви пречеше, сега изведнъж стана жизнено важен проблем! И новият Левски се казвал Доган! Той какво не е ли от същият етнос като Местан? Не бие ли колене по пет пъти на ден на килимчето?

Dimi

Това е така... именно за това трябва да се забрани двойното гражданство. Хората с такова да имат срок от 1-2 години да изберат българското или чуждото... тогава няма да има изборен туризъм от турция... няма да има и "българи" в САЩ, Канада и прочие, защото никой от вас "българите" в чужбина няма да запази българския си паспорт... нищо че се пишете големи българи

А защо ти, крокодиле, след като си руски поданик, се подвизаваш из българските форуми??? Ако наистина си българин , трябва да се радваш и родееш с българите, където и да са, а не да търсиш разделение. Помисли разумно, може пък отстрани точно тези в чужбина да са по-обективни в оценката си.

крокодиле правно неграмотен си... да си чувал, че нямя закон с обратна давност.... Конституциятя изрично го забранява.... За тези, които към влизане на закона в сила са придобили бълг гражданство всяка форма на закон , която може да ги лиши от него е противоконституционна.... Никой не би се отказал от гражданството си, нямя и как да му бъде отменено по силата на татъв закон, дори ако не е направилл избор.... Такъв административен акт ще бъде отменен от бълг съд... Но за тези, които не са придобили такова, тоест за бъдещите поколения например тогава може такъв скапан закон да има сила... Тоест неродените все още да трябва да избират.... Не мисля, че това някога ще стане... Крокодиле...

Някой може ли да ми даде дефиниция какво значи "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН"??

Всеки, който има българско гражданство, какво друго искаш да означава?

И като има 1 милион българи в чужбина, колко гласуваха? Гласували 100 000 от тях половината от Турция.

А от тези, които са в България? Колко от тях си направиха труда да отидат до урните?

Колкото са искали, толкова са и гласували. Правото на глас е право, не задължение. Не ме интересува дали от Турция, дали от Малта, след като са български граждани имат същото право да гласуват идентично с твоето. И гласът им е също толкова маловажен, колкото и твоят

Както вече писах,тези господа са готови оставят гласуващи само българите,пребиваващи в чужбина. И да отнемат на нас,живеещите в България,това право.

..А, БЕ РАДАНЕ КИ(ъ)НЕФ, докага ще лаеш като свирепо куче, бе ? Как живееш спокойно бе тъпанар такъв, освен че разсипа ДЯСНОТО сега ръсиш ОТРОВА НАВСЯКЪДЕ!!! ПФУуу...деградирали псета като теб, ДА НЕ ДАВАТ акъл, КОЙТО САМИТЕ ТЕ НЯМАТ!!!

дпс искат от тях да не излиза приказката, плащат си и такива като тези колкото искаш

ЕЛЕКТОРАЛНАТА ИМ ТЕЖЕСТ, Е КОЛКО СОБСТВЕНИТЕ ИМ КИЛА, НО МОЗЪК ДА РАЗЛИВАТ?! ЕЛЕ ПЪК, "АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ" !!!

Когато ми се крият зад някакви ''права'' на всички българи според Конституцията защо забравят че там има и задължения??Какви права може да има някой дето не си внася данъците в България??дето не произвежда нищо в България??дето не му пука как живеят българите защото е на майна си гъзина??Напълно правилно е че правата вървят със задълженията и след като не си изпълняват задълженията нямат основание да искат и права..Освен това разходите за тези техни ''права'' са отново задължение ама пак на живеещите в България. Който иска да определя живота в България да се върне и да го прави на българска територия защото много добре разбират че "100 тояги на чужд гръб са малко"

Всичко, което казваш е вярно, но уседналостта не решава тези проблеми. Един българин в чужбина плаща 0 лв данъци. Един мангал на помощи плаща 0 лв данъци. Но получава от нашите. Българина в чужбина- не. Един мангал на помощи "бере железо" и убива за 2 лв. Българина в чужбина - не. Българина в чужбина, дори и да не помага с нищо, поне не вреди. Мангала не само, че не помага, а вреди. Българина в чужбина има повече право да гласува от мангала в България. На тия приятелчета обаче им е удобно да им гласуват мангалите.

не очаквам вече от българите да измислят правилните закони . ако бяха способни на това,имаха 26 години и се провалиха ТОТАЛНО ! лошото е,че тези ,които напуснаха титаник не им пука какво става тук и че сме затънали напълно и безвъзвратно ...язък им за възможностите и дано преживеят греха си !

Много по-правилно би било да се отнеме правото да гласуват на лица, които нямат завършено основно образование и не могат да четат, пишат и говорят на български език.

и да гласуват само умните като местан ли ?

Dimi

По конституция образованието до 16 годишна възраст е задължително... така, че спокойно може да се наложи такъв образователен ценз

jingiby

Деформаторите заради подобни глупости останаха извън парламента...

българите чужбина, ако искат да гласуват- да се върнат в България! и хайде не на мене тия, че над 1 милион нямало да могат да гласуват! я пребройте колко са гласували на иналите избори в чужбина. ако изключим турците, има ли барем 50 хиляди?

Около 75 000 без гласовете от Турция.

Ами отнеха им правото, дано с електронното гласуване, което е в сила да се справим, защото има Конституция и тя е над всички закони, никой закон не може да противоречи на Конституцията.

В Конституцията има ''права и задължения'' ама вие сте стигнали май само до ''правата си''...Когато посочвате някакъв закон не го правете половинчато..

Dimi

Какво право са им отнели? Преди без да има ограничение за броя на секциите в чужбина никога не е имало повече от 100 000 гласували (не броим гласовете от турция)... от 1 500 000 това са 6.7%... като гледам много сте заинтересовани...

И да не говорим колко струват тези избори в чужбина на българския данъкоплатец!

Я виж ти кой бил против. Да не се окаже че Дай България и НР(Б) обслужва като американски така и Турски интереси

Целта на закона е ясна и тя е гласовете от Турция. Но това е все едно да стреляш по муха с гранатомет. Няма как да жертваш българите зад граница с подобен закон, това е безумие и ще доведе само до негативи. Има много по прост начин за решаването на този проблем и той се нарича електронно гласуване. Когато това се случи и процедурата бъде максимално проста ще гласуват освен, българите в България, а и тези навън много повече. Тогава, дори и при 100% турски вот те ще останат извън параламента. Но, тези днес, които предлагат законна за оседналост никак не им се нрави закона за електронното гласуване защото и те ще изпаднат от борда.

Dimi

При въпросното електронно гласуване, ще се улесни още повече гласуването на турците незнаещи български, на купуването на гласове и налагането на даден начин на гласуване от страна на крупни работодатели... не сме дорасли за електронно гласуване. Да не говорим че на 99% от "българите" зад граници просто не им пука, а малката част, която иска и сега гласува

Това не е вярно! Както казах, дори и при 100% турски вот и около 75% български, те няма да влязат в парламента, а 75% български вот се постига само с електронно гласуване и елементарна процедура за това. Математика! ВИнаги целта на нашите политици е била нисък избирателен вот за да влизат партии с по 350 000 гласа в парламента. Това е!

Кои бяха тези, "Да, България"? Не са ли една маргинална партийка, опитала се да участва в изборите в коалиция с хомосексуалисти?

Тъпо е заради 300-400 хиляди живеещи в Турция, да отнемеш правото на глас на 1.5 милиона българи по целия свят! И много хора забравят, че емигрантите са най-големия инвеститор в България, а преводите им към роднини и близки спасяват много българи от глад и мизерия.

Който живее в БГ само той има право да гласува. Който е решил да се спасява да си живее в новата родина и да не се меси в нашите дела

Ахам, заградате я и с бодлива тел. България е известна по света само заради българите които не живеят там, а и носят славата на длъж и шир. Примери бол, ти обаче няма да можеш да се похвалиш!

Dimi

Колко от тези уж милион и половина гласуваха на изборите? на тези, на предишните, на по-предишните? Като извадим турция я се съберат 100 000, я не... Който му пука за държавата и иска да влияе/ участва в управлението или поне да се опита да подобри положението нека се върне тук, а не да се пише на голям българин но да е избягал егоистично само защото ще взима по-добра заплата навън...

Не е тъпо!!! Никой не казва, че тези, които не живеят в България не са Българи. Но те не трябва да гласуват, защото не живеят тук и не знаят на какъв ХАЛ сме НИЕ. Ела тук живей тук и тогава реши коя партия да подкрепиш!

Напротив, знаят на какъв хам сме защото заради този хал са избягали.

Хайде стига с тази простотия и идиотизъм!Те не са никакви инвеститори,а подпомагат семействата си,ПРИ ТОВА ДОБРОВОЛНО!!!!!!!Е какво да правим ние,където нямаме близки в чужбина?Ние да не би да чакаме тези дето са в чужбина да ни хранят и обличат!Майната ви лаладжийска,ами не си внасяйте парите в България,ами си ги харчете ако искате и в Лесото,Танзания и където се сетите,това са вашите пари,само че,това,че подпомагате семействата и родата си не ви дава права за претенции!Нямате право да казвате кой ще управлява тези,които постоянно живеят в България!Вие сте избрали вашия начин на живот извън България,затова не се бъркайте в нашия!

Dimi

Това с инвеститора е поредната глупост... помагат на роднинитеси... щяха да са инвеститор ако влагаха тези пари в развитието на икономиката. Един човек работещ в българия реално от данъци и осигуровки плаща далеч по-голяма сума на държавата...

Отекоха му гласовете на Ристе :)

на инициаторите. Най-после нещо смислено в България.

Напълно правилен си е закона. От къде накъде някой от вън ще определя как ти да живееш в България? Принципа е, че гласува гражданина който го засяга резултата и как ще живее. Точно като в общинските избори. Някой от Провдив не гласува за кмет на Варна. Така е и за ЕС. Май и извън ЕС изобщо няма секции. Освен тома по този въпрос може да има консенсус и да постигнат необходимите над 160/180 гласа, за да стане все едно конституционна промяна. Имаше някакви правила с 2-3 през месеци гласувания в зависимост от броя гласове.

Не разбирам мотивите на Нова република. Не разбирам и упорито налагащия се субективизъм в стил " Добре е само това което е добро за мен". Ограничения са необходими не само за гласуващите, а и за избираните, защото НС е парад на легитимирано невежество.

живея в дания,чист натурален българин и мисля че нямам право да определям и да уча ,как да живеят хората в българия!!!

Не три месеца, а три години уседналост трябва да има. Аз живея в България, работя тук, плащам данъците си тук, изживявам малко или много незгодите на управлението и ще имам право да гласувам. Тези, които не живеят и не плащат данъци тук, защо да гласуват и какво значение има тяхното гласуване, като нито работят в България, нито плащат данъци, а само идват да си направят по някоя и друга пломба на зъбите през лятото/

Българите в чужбина гласуваха за герб, бсп, дост и бсп. Очевидно е, че изобщо не би трябвало да имат право да гласуват на изборите тук.

А посланиците и дипломатическите мисии като живеят извън България ще могат ли да гласуват? Или и те са измекяри турски мекерета според вас мислищи българи живеещи в България? А студентите Еразмус?

Ами тези изброените са представители на властващите и си е чист административен вот за тях така че като се върнат в България тогава да гласуват. Студентите също като се върнат тогава ще гласуват защото никой няма право да казава как да се развива България когато не са участници реално в това..

не искам да коментирам мнението ти за дипломатите. Но поне разбрах, че явно не знаеш какво е Еразмус...

Добре че не влезоха. Правилното решение е тези партийки да се пратят на гости на Ердоган и да не се завръщат. Интересно Боко се услушва. Какво мисли по въпроса?

Всички българи, които не живеят в България НЕ трябва да гласуват. Да диодът в България да видят, как живеем и тогава да решават нашата съдба. Не може да си в чужбина и да даваш акъл как да живеем и за кого да гласуваме!

Хайде стига с тия българи в чужбина! Като че ли те са най-важни и най-ценни за България, дето са я напуснали и не се интересуват от нея от години! Веднага се намира някой много активен "патриот" от не знам къде си да има претенции за права! А с какво допринасят за настоящето и бъдещето на България-раждат си децата в чужбина, пълнят осигурителните системи в чужбина, а после имат големи претенции за пенсиите на родителите си и българското здравеопазване. Като са толкова загрижени за България, да дойдат да работят и да плащат данъци и осигуровки тук. Още повече, че пак ще управлява любимият им ГЕРБ, за който тези, които въобще благоволят да се замъкнат до урните, гласуват масово. Ама те не живеят при "отличното" управление на ББ!

стига си говорил само и единствено са пари...гладна кокошка просо сънува... И не, не гласувам за бат Бойко, нит за бат Сали

Проблем са не българите в чужбина, на са проблем Доган или Местан. Проблема се казва Ердоган, който може да строи всички изселници за следващите избори и да промени резултата.

Да а после сигурно и автономия ще направят.Не съм гласувал за Радев, но това което прави мисля че е много добре.За пръви път чуствам че се прави нещо в полза на България.Така е и със постановление 208 ..трябва да има преробатка

Прав си Не живеят в България а желаят да ни решават проблемите дистанционно.Не става.

Какво ни пука за какво са се обединили тия глупаци? В страната има законодателна власт и тия палячовци не са част от нея. Тъпаци. Ми да се бяхте обединили преди да се провалите на изборите.

Тъпак си ти! И твоя идол бат Сали. или бат Бойко

Какви българи сте вие там на майна Райна бе тиквеници, ТА ЩЕ ВЛИЯЕТЕ на живота на държавата ни??? Който иска да гласува и е национално отговорен ДА СТОИ в Б-Я И ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ и ТАКСИ тук, а не да ЛЯНКА отдалеч... Закона ТРЯБВА ДА СПРЕ всякакво външно влияние в Б-я, особено в тези СВИРЕПИ ВРЕМЕНА! Ако Левски търсеше ЛЕСНИЯ живот КАТО ВАС, щяхме още да бъдем в робство, така че който милее за Б-я , да РАБОТИ и ДА ДОПРИНАСЯ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ на държавата си ТУК, ЗА КАДЪРНИ ХОРА работа има винаги, но за АЛЧНИТЕ и търсещите бързо богатеене , доказвате, ЧЕ СТЕ ВЪН от Б-я, ТОГАВА НЯМА ДА СЕ МЕСИТЕ, ЯСНО? БРАВО на ПРЕЗИДЕНТА, БРАВО НА ПАТРИОТИТЕ!!!

Ясно, Мишев! Само дето не сме в казармата, не забравяй! И ще продължим да си гласуваме, както ни е гарантирано от конституцията

Дам, и точно защото сте толкова нагли българите желаем да променим конституцията. Цял свят пропищя от мигрантите а тука някакъв мигрант взел да ми обяснява какво му гарантира коституцията.

На пръв поглед такова условие е дискриминационно. Но не е редно някой, който не живее тук и в много случаи няма и в бъдеще да живее, да ми казва как аз да живея. така че - аз го приемам. Дори нещо повече - считам, че три месеца са малко - трябва да са поне 6. Друго: Защо трябва да гласуват хора с двойно гражданство? В някои случаи второто гражданство е в страни, които не са съвсем приятелски спрямо нас. Освен това този въпрос също е право на избор - да имаш двойно гражданство или не. Затова съм против правото на хора с двойно гражданство да гласуват. Още: Гласуването в чужбина... Защо трябва тази наша изпосталяла държава да организира избори в чужбина? Правото на гласуване не се губи, ако няма изборна урна в чужбина. Бидейки някъде извън странат, ти сам избираш да се лишиш от това право. И държавата няма вина, че не ти е предоставила възможността там, където си, да гласуваш. Ако много искаш - идваш си, отговаряш на условията на закона и гласуваш. И още: Съгласно конституцията Чл. 53.(1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Така че, който не е изпълнил своите задължения съгласно конституцията, няма как да претендира и за права - неграмотни хора не би трябвало да имат възможност да гласуват.

МАНОВ, КАТО ИЗКАШ ДА ИЗБИРАШ ПАРЛАМЕНТ, ЕЛА ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ. ДА ВИДИШ КОЛКО Е "ХУБАВО" ТУК. КАКВА "ДЕМОКРАЦИЯ4 ИМА.

Владеене на български език, минимум 7 месеца уседналост, образователен ценз - минимум завършено начално образование, а не учили-недоучили 1-6 клас. 80 100 депутати в Народното събрание и без задлжително гласуване(напомня ми за казармата гласувахме под строй).

Руса коса,сини очи и ръст мин.180см. за мъжете и 170 за жените:)

Трябва да има уседналост и забрана на двойното гражданство. Не може разни дето не знаят български или такива дето не са идвали у нас от 10 години ама "активно следят" какво става в страната да ми определят, кой да управлява

За двойното граждаство е по-важно да не могат да бъдат избирани хора с джойно граждаство. А също да не могат да се назначават министри. Министър на външните работи американец не се знае какви интереси защитава.

ОК, но ако ще се въвежда правилото за уседналост, ще се въведат ли паралелно с това и правила срещу купения, контролирания, корпоративния и т.н. вотове, които са си чисто наш, вътрешен "патент"?! Защото иначе ще се отървем от "турския" вот, а изборите ни ще се решават от циганския! И дали вместо уседналост не е по-добре да се търси образованост?!

Закони има ама няма кой да ги спазва. не случайно ГЕРБ събраха мнозинството от циганските гласове

Именно - елиминирайки "външния" вот, ако не се вземат мерки, изборите ще се решават от купения вот! А и врабчетата знаят кои наши "граждани" са най-склонни да си търгуват гласа! Т.е. вместо да изпишем вежди, ще извадим очи - това ще е в полза единствено на партиите, а не на гражданите!

Vinetou

Подкрепям! Да се въведе образователен (минимум 8 клас) и имуществен (да плаща данъци в България) ценз!

Тъпаци. Направете закона така, че да гласуват само хора, които могат да четат и да пишат. Примерно на всяка бюлетина да има различен контролен въпрос, на който гласуващият да отговори. Ако не го направи вярно, бюлетината да се смята за невалидна.

като например формулата на пропилен гликола или рождената дата на Иван Вазов ли?

тез пък кои бяха, че да се изказват без да ги питат. умрели трупове, ама се правят на важни. същата работа като курнелия, дето щяла да слага вето на европейския парламент (от родното й село от площада)

баба гицка от село долно нанагорнище против уседналост на вота каква разтърсваща новина