Приключи космическата мисия ”Розета”

Космическият апарат "Розета" на Европейската космическа агенция планирано се разби в повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и мисията приключи.

Обратно в новината

Коментари - Приключи космическата мисия ”Розета” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДА ОПЛЮЕШ ЧИСТАТА НАУКА, С МОДЕРЕН СМАРТФОН, А !? И ПО ПЪТЯ НА МИСЪЛТА ДЕБНАТ РАЗБОЙНИЦИ ! ОЧЕВИДНО И ТЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ !!! ( СТАНИСЛАВ ЛЕЦ , ЗА КОЙТО Е ЧУВАЛ ЗА НЕГО)

Станислав Лем - поляк, един от великите писатели-фантасти. Някои неща, описани от него постепенно започват да се случват. За други - явно трябва още време. Той първи описва плоски екрани, прозрачни в изключено положение, които показват образ и от двете страни когато са включени. Както и още интересни устрйства, които вече се появяват реално.

...как аз виждам нещата: - група умници, инженери, астрофизици, математици сглобяват едно устройство с размер на малка кола и го запращат в открития Космос. Кръщават го на легендарната плоча Розета, от която Шамполион разгадава египетските йероглифи. Розетката си лети 10 години във вакума. Мога само да се възхитя на човешкият ум и разум в най-възвишената му форма. След 10 години скитане, така да изчислиш орбитата и скоростта, че сондата да пресрещне кометата на стотици милиони километри от тук, но не просто да премине край нея, не. Сондата, разбираш ли, има нахалството да се "закачи" в орбита около кометката, която е с размери 2,5/1,5км. Мизерна отломка в безбрежните простори на Вселената. До тук добре.Обаче умниците предвидили и още нещо, по-малка машинка "Фила"/ по името на остров в река Нил, Египет/, която се спуска върху грунда на кометата и събира данни. След 10 години път,успешно влизане в орбита и обикаляне около кометата още 2 години,Розета се "разби" в кометата. Ами нормално. Свършила си е работата. Ето това е наука. Чрез този гениален екип,човечеството "отиде, видя и..победи" !Всички задачи на мисията са изпълнени и сондата се самоизключва, след ...14 години работа. Мисля си, колко машини и двигатели тук на Земята работят безаварийно 14 години...при поддръжка и резервни части, които им се осигуряват?!?..... РЕСПЕКТ към хората в ЕКА!

ХИЛЯДИ СКЪПИ АВТОМОБИЛИ И С ТЯХ ЗАГИВАТ ХОРА !!! ПРИЕМА СЕ ЗА НОРМАЛНО, МАКАР И НЕНАУЧНО !!!!

За нормално мислещият, обаче, не може да не възникне въпросът, това ли е оптималната посока и цел, за целият този огромен интелектуален и финансов ресурс, от гледна точка на добруването на човечеството. Щото надявам се, че това е крайната цел, дори и на чистата наука. Или греша.

С КРАВИТЕ , ЩЕШЕ ДА ИМА ТОЛКОВА ЛАЙНА ЗА ТОРЕНЕ !!!

Хора великани. Това е.

Значи според написаното сондата не се е разбила а се е изключила и се очакват още данни от повърхноста на кометата?! Това безспорно е голям успех за ЕКА!Радостно е да ае четат такива новини!Малко като научна фантастика ама не е фантастика, а реалност!

РОЗЕТА СЕ РАЗБИ В КОМЕТА И СЪСИПА ПАРИТЕ ЗА КЮФТЕТА !!! КОШМАР !!!

ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ, АКО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА КОМПЮТРИ !!!! ТУК ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪПИ ПАРЧЕТА !!! :)))

"Тъпи парчета", които не могат да вдянат, че има "тъпа" наука, че има измамна наука, че има крадлива наука (по модела "Цанков камък", "Белене"... и пр.), че в последна сметка не всичко, което ни представят за наука, е наука. Така както дезинформацията не е информация....

поне опроверга заблудата, че кометите от астероидния пояс между Марс и Юпитер са донесли водата тук.

Ако някъде има вода, която не е като на земята, сигурно е някакво друго съединение , а не вода

мислиш ли какво пишеш !? -ако някъде има вода, не като на земята, щяла да е друго съединение !!! Разбира се, просто няма да е ВОДА !!!

Ти колко видове съединения с формула Н2О познаваш?

Хах, и какво,пограхте си да потрошите ей така няколко десетки милиона евро, а? Забавно ли беше поне? Хубаво ли се чу? Колко деца можеше да нахраним с тия пари, а?

тъпа п..тка !!!

Въпросът е съвсем основателен. При положение, че хора измират и боледуват от липса на вода и храна, това ли е най-добрия начин да се харчат парите за наука - да се изследва водата по кометите. Още повече, че научните и техническите достижения в последния един век, съвсем отчетливо (за тези които не са олигофрени) показват, че не допринасят за това хората да живеят по-добре от преди. Нещо повече. Голяма част от откритията първо се използват за оръжие и убийства, второ за заробване на населението и трето за зрелища и видиотяване...

да не произвеждат и дамски превръзки, та да има за хляб на децата !!!

Харчат народна пара, да си играят на космонавти. Много хора няма какво да ядат...

тъпа п.тка !!

Ей, все гладен тоя народ...

Космическият апарат "Розета" на Европейската космическа агенция планирано се разби Това ми звучи, като българската държава , планирано се разби в "последните" 26 г.

А твоят мозък планирано се разби на 9.9.1944...

Аз поне съм си разбил мозъка, ама ти няма какво да разбиеш.