Упадъкът на американската империя

Отхвърлянето на нашите идеали няма да ни направи по-силни, напротив, ще ни отслаби. Ние бяхме лидер на свободния свят, морална, а не само финансова и военна сила. Сега се отказваме от всичко това

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кратко и точно! Вече времето на Алън Фостър Дълес от 14 февруари 1945 година с неговото слово при създаването на ЦРУ ... И З Т Е Ч Е !

Разбираем е йеремиевият плач на писарушката от шайката на Килъри Клинтън и Сие. Истината е, че Америка е била винаги брутален хулиган, грабещ и убиващ по цял свят. Сега просто тоталния контрол му се изплъзва и по-всяка вероятност новият господар на света ще е Китай. Помнете: Винаги когато някой ви заговори за морал, това значи , че просто няма сили да ви разбие мутрата. И още: Винаги се е водела борба за ресурси и властване над останалите. Другото са празни приказки за глупаци.

Поредната статийка спусната от НПО центъра. Мирише от далеч.

Проблемът с Тръмп е че той макар и президент реално няма контрол над институциите в САЩ. Едва ли повече от 20% от лидерите на ключови институции, (вкл. разузнаване и силови ведомства) реално го подкрепят. Повечето са все още инструмент на "задкулисието".

Поредната пропагандна статия излязла от "мисловният" център на оназ вещица Килъри.

Все едно чета статия на CNN. Колкото и да го ненавижда народа, Тръмп си остава най-добрият президент от много време на сам,въпреки че не го бива за политик.Човека постигна много повече за Америка за две години от колкото Обама за два мандата.

Чети си "Блиц" и си му вярвай. Така е при тръмпанарите. Другите медии са за мислещи хора.

Значи имало и мислещи хора в САЩ. Изглежда баба Ванга ще е права - Обама е последния президент, Тръмп е пародия, обида за интелекта, икономическата, политичестака и всякаква мисъл. В интерес на истината, смятах, че след Буш младши не може да има по-голям некадърник на този пост.

''В интерес на истината, смятах, че след Буш младши не може да има по-голям некадърник на този пост.''

ако нещо ще загроби Америка (а и по-голямата часто от света) за пореден път това ще бъде безграничното високомерие на техните полицити и лакомията на корпорациите, както стана с всички кризи от голямата депресия насам тъй като доларът е световната валута. А лакомията и високомерието не са американски патент както много добре знаем. А специално за патока Доналд - най-много ме вбесява как този олигофрен се из*ра на всичко постигнато по отношение на земния климат, тотално отказване да признае че света отиват по дяволите заради лакомията на шепа хора...

Е най-лошото, най-дебилното същество в Белия дом. Бил Клинтън е най-мръсното и циничното същество в Белия дом. Обама е най-голям комплексар и некадърник в Белия дом

А Килъри Клинтън е най-амбициозната и безскрупулна кучка в Белия дом.

А Тръмп е най-големия позор за Америка. Патологичен лъжец, нарцисист, водещ страната към изолация. Успешно направи САЩ за посмешище.

Възходът на Америка се дължи на милионите продуктивни бели емигранти от Европа и Русия след ПСВ, Болшевишкия преврат и ВСВ, на награбените технологии от Германия и на разрушените конкурентни икономики - на Япония, Китай, Франция, Англия и Германия. Този гигантски грабеж държа влага 50 години. Сега бавно и полека нещата се връщат в естесвения ред - земеделие, краварство и малко петрол. За сега вървят и валутните манипулации, но няма да е за дълго.

Кръглите лъжи на Кругман! "Америка (след 1945 г.) бе символ на свобода, човешки права и върховенство на закона като универсални принципи. Ние често не сме били на нивото на тези идеали." Хм, нима 1 милион виетнамци,2 милиона иракчани и още 2-3 милиона от други народи, убити в името та американските интереси, биха се съгласили, че Америка е символ на свобода и човешки права. За изпепелените в Хирошима и Нагазаги не питам даже. Нима негрите са били жертва "съветския режим"? Ким и Кадафи ли убиха Мартин Лутър Кинг? Нима Путин убива негрите във Фергюсън и други градове?! А може би китайската полиция разпръсва със гумени куршуми, газ и водни струи протестиращите в САЩ в днешни дни?! Айде по-скромно и без патетични изхвърляния в стил "най-светлото бъдеще на най-хуманния строй в историята"!

Авторът явно бърка "реалността" с "идеалите". Идеалите са нещо, дето го няма в реалността. Те затова се наричат "ИДЕАЛИ"... Американската реалност е различна от идеалите. Американската реалност не се различава особено от тази в СССР, Сев.Корея, Саудитска арабия, Турция или Сирия. Властта е в ръцете на малцинство, което лъже и заблуждава мнозинството, като му промива мозъка с идеология. Просто идеологията (идеалите) в САЩ са други.

явно ти демагогски бъркаш американската действителност със съветската или тези на странире които си изброил!Америка е движеща сила на прогреса а СССР си остава най страшната и кървава империя на злото в досегашната история на човечеството!А Северна Корея е потвърждение за това!

Да се обвинява прикрито Тръмп, че уж разрушавал идеалите на демокрацията и на Велика Америка (свобода, човешки права и върховенство на закона като универсални принципи), означава че този или не е чувал за Абу Гариб и Гуантанамо (по време на образцовите демократи от Буш, през Клинтън и Обама) или е пълен демагог! Нима шефката на ЦРУ е измъчвала затворници в Тайланд по времето на Тръмп?

Авторът да не бърка американската идеология с реалната американска история, където всичко е пари. Прочетете "Неизвестната история на Америка" на Оливър Стоун. В крайна сметка каква е разликата със СССР - и там милиони вярваха в идеологията, и там имаше някакви успехи в сравнение с предишни времена, но под покривалото на светлото бъдеще се вихреше партийната бюрокрация. Това, че цял свят вярваше на американските филми за победа на правото, не значи, че Америка няма друго лице. В крайна сметка идеологията е за профаните, властта е за посветените. А в последно време властта Америка дори не си крие лицето и мераците.

На Оливър Стоун му е лесно от САЩ да пише глупости!Нека се откаже от гражданство да напусне страната и ще го видим!

Римската империя се е разпадала 200 години .Австроунгарската съществува много по-кратко и т.н.Тръмповата империя ще я бъде до следващите избори в САЩ.

Като цяло оригинална статия. Лично на мен не ми допада особено. Идеалите които направиха Америка велика все още са живи или поне има много хора по света които вярват в тези идеи, включително и аз. Но за едно е прав авторът на статията Америка вече не олицетворява тези идеали .

Много може да се каже още по въпроса за американското величие, но, първо, нито една империя не е съществувало вечно, второ - тезата за изключителност си кореспондира е продължение на амбициите за чистата раса, и трето, напълно вярно е, че Америка се руши с американски ръце и никой не й е виновен за това. Тръмп е продукт на процес, започнал мноооого преди да стане президент. Крахът на империята е скрит в световната полицейщина. Ако вие сте изключителни, не значи, че другите са дебили или роби. С една дума, кой каквото си направи, никой не може да му го направи. Свиквайте.

Тръмп има немсики корени,а германците загубиха ВСВ.Сега 73 години след края й тръмп ще гони отмъщение за загубата

това са глупости. Упадъка на САЩ започва със смъртта на Франклин Рузвелт през април 1945 г.

И римската империя е имала доста луди императори но това не я е съборило. САЩ ще продължат да лидери докато не се намери по- ефективно организирана държава. Общо взето почти всички технологии през този и миналия век са дошли от там .Това не е случайно - просто най -талантливите и инициативни хора отиват там - първо заради образованието и второ че много лесно могат да бъдат оценени и да спечелят много пари. Такова нещо няма в никоя друга дъжава - за Русия не говорим Путин управлява с група олигарси от доста години. Китай натрупа огромен брутен продукт това е основно инвсетиции от запада. Китайската компартия има много милиардери - рано или късно тези пари ще се опитат да се обърнат във власт. Европа до някъде се води свободна но не привлекателна заи нициативните хора заради много регулации и и високите данъци - някой държави преаразпрределят 60-70% от брутния си продукт - което си е направо комунизъм.

Сбогом! Няма да липсва на никого... :))

Интересни сравнения с Римската империя. "Пакс Американа" явно е заигравка с "Пакс Романа", има и други общи неща. Само не разбрах този на снимката" новия Нерон" ли е или "новия Каракала"?

Dir.bg отново се цепи...къде ги намирате тези статии. Вземете малко се образовайте. Америка е по-добре от всякога днес! Знам го от опит..

Ти си спал отвит май. Още е рано, днес още не е добре, но Тръмп ще я оправи.

Много рязко. Относно образоването няма да е излишно и Вие да го направите. Автора Пол Кругман не е случаен човек. И казва доста верни неща. САЩ като икономика са имали и трудни моменти и подеми. Състояние като сегашното (за подема който вие споменавате) го е имало и преди и спадове е имало - икономически цикли. Автора говори за нещо много по-голямо, по-важно - ценностите на демокрацията, на зачитането на различните, на сътрудничеството и подкрепата между дуржави изповядващи и отстояващи с еднаква сила тези ценности. А точно това сега, с политиката на Тръмп започва да се пропуква и не дай боже напълно да се разпадне.

Който има крава пие мляко, който няма крава си купува от магазина.

Който има крава пие мляко, който няма крава си купува от магазина.

Апогеят на Американската мощ и величие беше през 40-те години на миналия век. Тогава Америка владееше и управляваше Света. И това тя правеше не само със своята икономическа мощ. Но и със своята непорочност, със възвишените човешки ценности, които притежаваше и раздаваше на целия Свят. От 1945 година започна нейният упадък, който продължава и до днес. Отдавна, много отдавна исконната Американска мечта е само илюзия. Но ако говорим за този период като изгубване на икономическата,финансова, политическа и военна мощ на Америка, то сега можем чистосърдечно да признаем, че при това управление Америка губи най-много от признанията и критиките на целия Свят. За безвъзвратната загуба на възвишените демократични и човешки ценности на тази Америка, която бяхме издигнали на пиедистал и която вече не е нашата Американска мечта. И всичко това удря с Дамоклев меч обикновенните американски поданници, които все още не са усетили колко е трагично всичко това, преди всичко, за тях.

Така е, но гражданите там много отдавна са се усетили, ама ги е страх. Това е полицейска държава, не го забравяй! Страх ги е и пред тв-то да мецнат, камо ли помежду си. Дано това се промени и да стане отново оная ценностна държава, която бе в далеееееечното минало.

с "от 1945 година започна нейният упадък" имаш предвид Хирошима? Ако е така, прав си!

Даже малко по-рано започва.

Бре, ти да видиш! Дори, когато самите американци (а и този, писал статията, не е случаен минувач), критикуват собственият си обор, пак се намериха олигофрени тук, които да се разграчат в хор, че отново Русия и Путин са им виновни. Ех, Глупост човешка, наистина безгранична си ти!...

Хич не е случаен, там случаен не пускат, нарочно е избран, да пише каквото му заповядат.

При все, че статията изглежда критична, натрапчивата теза, за Великата Американска Империя, едва ли е в полза оцеляването ѝ... Нека не забравяме, че ВСЯКА империя, обособила се или провъзгласила се, като такава, неимоверно започва да върви, към своя закономерен крах, а това е исторически доказан и неопровержим факт. Все пак трябва да се има предвид, че това е процес, който може да продължава и векове, но отчитайки динамиката на съвремието, този период, значително се скъсява... Бъдещето ще покаже, но лошото е, че нищо добро не се задава... поне за сега.

Ей, хипи тъпанари, политиката им е разкошна. Това "разделяне" е с цел да се окаже натиск в/у тези, които реално пречат, не говорете за упадък там, промема е тук и в ЕС, не там.

Проблемът ТУК идва от ТАМ - една и съща западна кочина. Колкоооо години трябва да минат бе, едно поколение израстна, за да разбереме, че западът НЕ Е ТОВА, за което мечтаехме, а НАПРОТИВ, колко години ще се заблуждаваме? Тая западна заблуда ни докара на това мизерно дередже.

Когато политиците в една държава се Вманиачат те Вманиачат народа си,.. журналистите си. Напълно болни хора бъркащи черното с бяло ... .. подобни хора пишат такива статии, ,и си мислят така. По същия начин се е Разпаднал Рим,. САЩ без капка угризение наричат убииствата от тях на милиони цивилни.... Освобождаване...Демократизиране.. Тръмп по-скоро е добрия герой за САЩ а не лошия. Тръмп ще отложи 5-10 години Имплозията, самовзривяването на САЩ .

Абе ей, цървуляк, този 'журналист' е световно известен икономист и Нобелов лауреат по икономика, който списва колона в този вестник. Е, не е капацитет като тебе, ама все пак е нещо...

като знаеме как се раздават нобелчетата - измислени наградки за измислени лидери.

стойноста на Нобела отдавна клони към 0...

Мисля, че САЩ не са имали такъв президент от времето на Рейгън. Упадъкат беше особенно видим при Обама.

че НЙ таймс Тръмп постоянно ги подиграва в туитър и им е забранено да присъстват на пресконференциите! Те са джендърски подлоги!

Значи тези, които критикуват идола ви все са лоши. Дали да вярваме на патологичния лъжец с "алтернативната истина", или на аналитика на известна медия?

Браво! Егати руския сайт без прикритие! то бива безпардонност!

Явно истината боли, щом пак Русия ти е виновна, нещастник!

Снимката от Г 7 ,когато когато останалите гледат наадолу към демента ,седнал на столче .Е това казва всичко.Така учителката ни в 4 клас гледаше и се опитваше да обясни на едно бавноразвиващо се момче!Изглежда обаче ,това е в интерес на Путин и протежетата му в Бг.Все пак за първи път мужиците унижиха Америка слагайки такъв на най важният пост в света.

защо президентът на САЩ, да е най- важният пост в света?!!! Сащ отдавна не са това което бяха, някога преди 30 години. Сега са просто една фалирала държава издържаща се от търговия на оръжия и войни, тероризираща целия свят.

"фалирала държава" викаш селски а що народ се натиска да отиде в тая фалирала държава и дори получаването на визи не само,че не е евтино но и съвсем не лесно та наистина такива прошляци като теб явно дори и в сънищата си не могат да мечтаят само да отидат

аман от путински опорни точки. кой е фалирал бе смешник! Абе в топ 10 корпорации всчики са американски бе! Само епъл е с капитализация 7000 млн долара, - половината БВП на Русия бе, смешко!

“дори получаването на визи не само,че не е евтино но и съвсем не лесно“ за това пък с охота ги дават на престъпници и терористи мафиоти и подобна паплач! За около 300 години американска история нищо не се променило.

"топ 10 корпорации всчики са американски" А защо тогава заводите им са в Китай! Защо не произвеждат в Америка, да вземат и американците заплати а не повече от 20 милиона да ровят по кофите, да нямат течаща вода и да пикаят в дупки, както в БГ.