Университетите заплашени от фалит, искат отмяна на решение на кабинета "Петков"

Заплатите във ВУЗ-овете трябва да се повишат, но не с еднократна компенсация, коментира ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Обратно в новината

Коментари - Университетите заплашени от фалит, искат отмяна на решение на кабинета "Петков" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В родните университети цари ГИГАНТСКА ВАКХАНАЛИЯ под шапката на акад.АВТОНОМИЯ:(( Ректори,зам.ректори,декани,зам.декани,шефчета катедри: -1. Си шитнали едни ГИГАНТСКИ ДОБАВКИ към основните заплати,щото са Началници!?! -2. Имат ГИГАНТСКА и Просташка редукция на натоварването,стигаща до 50 процентя!? Де е Киро на Кирия? Бах ти ТЪРТЕИТЕ- ХЕМ НЕ РАБОТЯТ,ХЕМ ЦОЦАТ.. -3. Началничетата,описани в т.1 и т.2 са ОСВОНОДЕНИ ОТ АТЕСТИРАНЕ...ЩОТО СА НАЧАЛНИЦИ!? ПОправило това са най-големите ТЪПУНГЕРИ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ! Нямат дори една публикация в SCOPUS,WEB OF SCIENCE etc. Но за 22 та милиона..точат зъбкии

Всичко е навързано - няма пари за нови кадри, за да има пари за старите кадри!За да има пари за старите кадри - няма пари за нови кадри!Няма млади таланти, защото няма пари за тях, за да има пари за старите таланти!........Във ВТУ има ЦЕЛИ КАТЕДРИ с родители ( шефове на катедри ), наели синковци и любовници като асистенти и доценти!С обявени конкурси САМО ЗА ЕДНО МЯСТО и, ако се яви още някой кандидат - го режат още на първи изпит!!!Преподаватели си мандръсат студентките по време на следването, пак във ВТУ, и после си ги взимат за асистентки - няма знания, няма компетентност, - нищо!!!Даже им взимат квартири - само с условието да ги налягат 2-3 пъти седмично!!!ДА!И това се знае ПУБЛИЧНО от деканите и ректорите, ама си траят, щото да им гласуват на факултетни и общи събрания!!!Е там е заровено кучето!

И в други университети е така!

Бях студентка в МА имаше по един -двама професори в катедра.Сега са по десетина и с доста съмнителни качества.

Да се оправят ректорите, не само да се фукат с тогите си! Ей им на проф. Чавдарова в министерството вече - била е зам. ректор, ръководила е проект за бизнес-процесите в Университета. Трябва да знае кое може да се оптимизира, колко е излишната администрация - да предложи реорганизация така че преподавателските заплати да станат достойни, да има международев обмен на преподаватели, за да не е образованието ни за смях и присмех.

То и миналата година бат' Бойко (Красьо Вълчев) подхвърли едни пари еднократно и фиксираха мин. заплата на асистент в закона. Пък после се оказа, че не стигат и МОН додаде нещо, и накрая - оправяйте се сами.

За вдигане на заплатите на преподавателите и то в пъти трябва да се настоява. Да съкратят другите ненужни службички и секретарки/инспекторки ! Едни си седят си на топло по канцелариите да си ровят из нета, студентите, докторантите са им като крепостни селяни прикрепени към всяка от тях, онлайн плащанията на такси изискват после висене на опашка пред канцеларията за доказване на плащането, главни книги, тетрадки, хартишлъци попълвани на ръка - а уж подготвят информатици навсякъде. Май не остана висше учени заведение без информатика - в обучението, в биологията, в ... бля, бля, бля. А Даскалите не правят разлика между програма и данни.

Срамно е университетски преподаватели, които обучават учители, да получават по-ниски заплати от тях!

Ако вдигнат минималната, тоест на разни асистенти, трябва да резнат хилядарките на доценти, професори и прочие смукала. No way!

Какви хилядарки? Във всички случаи са извън договорената заплата и там няма как да се пипне нищо. Единстеният начин да не се далаверчи е да се вдигнат заплатите, така че да не трябва да се занимават с нищо освен с наука. Виж непреподавателския персонал трябва да се лимитира спрямо брой студенти със сигурност. Аман от 3 секретаки/инспекторки на един докторант!

И асистентите на кого ще асистират, ако няма професори? И каква ще е бъдещето, което им предлагаш? Заплатите трябва да се вдигнат за да има желаещи, конкуренция и кариерно израстване! И обратна връзка трябва да има със студентите - за качеството на преподаване!

Университетите са царство в държавата, имат самоуправление и си правят каквото поискат с милиардите, които получават от бюджета. Ректорите се избират от професорите, които те са наели. Верно заплатите са ниски, ама я направете едно журналистическо проучване колко взима един професор. Ще установите, че повечето имат поне по две длъжности в университета и взимат по две заплати. После ще видите че всеки професор има собствен учебник и задължава студентите да му го купуват и тн и тн. Като съберете всичко мнението ви коренно ще се промени. Няма липса на кандидат преподаватели, има нежелание от колективите да приемат хора, които не са от тяхната система. А ако се разтърсите още малко ще установите, че цели родове преподават там, деца, родители и дядовци. Те това е татковината.

По-горният коментар няма абсолютно нищо общо с действителността. Моля, коментирайте по теми, за които имате нужния капацитет.

Няма нужда от капацитет, това всичкото съм го видяла с очите си точно в този университет.

И не само цели родове.Във ВТУ има ЦЕЛИ КАТЕДРИ с родители ( шефове на катедри ), наели синковци и любовници като асистенти и доценти!С обявени конкурси САМО ЗА ЕДНО МЯСТО и, ако се яви още някой кандидат - го режат още на първи изпит!!!Преподаватели си мандръсат студентките по време на следването, пак във ВТУ, и после си ги взимат за асистентки - няма знания, няма компетентност, - нищо!!!Даже им взимат квартири - само с условието да ги налягат 2-3 пъти седмично!!!ДА!И това се знае ПУБЛИЧНО от деканите и ректорите, ама си траят, щото да им гласуват на факултетни и общи събрания!!!Е там е заровено кучето!

Какви милиарди бълнуваш, да не сме MIT?

Ох. Информацията е публична цъкни и виж колко ви е бюджета.

В този университет, а и в другите, секретарките си имат секретарки. Пълно е със заслужили партийци, назначен и там да си изкарат пенсията. Всеки професор държи поне по 2 позиции, взима две заплати, отделно ходи в частни уверситети и задължава студентите да си купят калпавите му, преписани учебници. Чудя се хората, които си изпращат децата там с трудно спестените си пари, как го обосновават това пред себе си? Какво очакват да се случи?

Важното е милиционерското, ЮЗУ -то и библиотекарския да не фалират! Другите не ни интересуват!

Ректор,за който от един запис на Борисов се разбра,че си е построил вила в Гърция,с парите за общежитията.

Да фалират и без това са много

Принуждават младите асистенти да се записват за студенти.За да точат държавното субсидиране .

Държавна поръчка може да учиш само веднъж! После платеното е по няколко бона на семестър.

Младите трябва да се държат в бедност,за да са послушни . Гарантирано от мунчовците.

А да раздаваш чужди пари, които нямаш какво е?

Баце ли говориш?Той ги хвърляше направо от джипката.

На какво отгоре искат още пари? Премахнете защитените специалности - сега 5 професора и 7 доцента обучават 4 студента по 11 дисциплини, защото "била защитена специалност". За последните 5 години кандидат - студентите намаляха от 80 000 на 35 000 души, но държавната поръчка е за 45 000 души... Държавната поръчка трябва да е най-много за 5 000 души. Останалите - който иска кадри - да си плаща. Спонсорски договори, договори за работа 5 г. след завършването срещу финансиране на следването и т.н. Държавата да финансира само студентски заеми и стипендии, и то при определени условия...

Я направо да ги затворим а? Който иска ще ходи в Харвард

"усвояват "месечно по около 10-15хил.лв.,но завидяха на младите преподаватели за 1500лв.,д които започва един начален учител.А иначе всички университети си вдигнаха таксите.

Ще ги вдигнат, разбира се. Знаеш ли, че токът е на промишлени цени във ВУЗ-овете?. А знаеш ли колко са промишлените цени? А парното?

Защо не вдигнете таксите??? Защото не предлагате адеккватно образование, а продавате дипломи за чужда сметка...

Таксите са вдигнати, но какво да кажем за качеството на обучение...

Таксите ги вдигнаха,особено за по-атрактивните специалности.

Когато произвеждаш САМО брак, не за заплата, а за работа трябва да се молиш!

ПП се опита да вдигне заплащането на учителите, на университетските преподаватели, на лекарите и медицинските сести. Успя да мине увеличението само на учителите. Ръководителите на университетите и болниците не исксат това. При болниците голямата драма е, че трябва да има максимум 1:20 съотношение спрямо най-ниските заплати и най-високите. В момента медицинските сестри получават почти минимална работна заплата, а разни директори вземат и над 100 000 лв на месец - нас 130 пъти разлика. Обжалваха в съда и съда спря повишенията на заплатите. Само адекватно заплащане в образованието и здравеопазването могат да поддържат развитието на тези сфери. Като не останат свестни хора и всички текущи се пенсионират след 10 години какво правим? Закриваме ли тези системи? Иначе е по-изгодно да зареждаш рафтове в Lidl, което е обидно. Но, да иначе харвадите са виновни за това. Абсолютни некадърници. Да си ходят в Канада и да оставят Боко, Пеевски, Доган и Копейкин да си разпределят държавната баница.

Няма да има пари януари?Нали ще връщате Баце, а при него ",пари имаше за всичко"?

За конкуренция и качество може да се говори само ако преподавателските заплати са атрактивни. Сега са плачевни - особено за младите преподаватели. Ректорите да си размърдат главите и да намерят пари - да реорганизират, да автоматизират, да изтръскат всичко излишно - ако не могат да намерят пари за преподавателите - да подават оставки.

Само не разбрах защо на секретарката трябва да се вдигне заплатата, ако се вдигне заплатата на професор по математика. Секретарки бол, а професори по математика - няма.

Защото секретарката е любовница на професора.

Сега ли се сетихте, че Киро ви затрива, когато падна? Студентите да се пренасочат към Харвард, като преди това минат през курсовете на Кирчо срещу солидно заплащане.

Ек, като не вдига заплатите - що не вдига. Като вдига - що вдиг. Това руските дебили нямате угодия.

Пълно е с калинки навсякъде. Би трябвало да има регламен за съотношението на непреподавателският състав към един студент - поне за държавните университети. Заплатите , особено на младите преподаватели са жалки, докато всяка чиновничка си е издействала куп добавки - за "ксерографиране", за разнасяне на документи, за печатане на дипломи, за въвеждане на данни, ... - щото не са и вписани в длъжностната характеристика ? Е що не са вписани?

" младите преподаватели са жалки" Ами заплатите им са жалки , защото и те са жалки. Набират ги по всякакви кръстовища, за да направят възрастовото съотношение по- добро. Така че ако могат да назначават едногодишни деца - най бързо ще оправят сметките. Иначе за млади преподаватели има и фризьорки . и продавачки , и всякакви офис секретарки, стига да имат висше и да се намери някой ( независимо по какви причини спонсор) да им открие място или да ги препоръча на приятел Пълно е с такива хубавици. работят във вуз.

Закрийте половината от т.нар университети и всички изнесени факултети. В пенсия всички в пенсионна възраст. И тогава искайте. Ега ти държавата, където по-лесно влизаш в университет отколкото в детска градина!

За пенсиониране - пенсионират, но после щатната бройка не се закрива. При това преподавателите са необходими - само за остарели специалности и администрация има смисъл да закриват щатните бройки.

пенсионирани преподаватели да поемат на хонорар част от преподаването. За някои дисциплини няма подготвени млади преподаватели за лекциите. Това е пряко следствие от предлаганите "атрактивни заплати" от 1500 лв. и 1600 лв. За хабилитираните членове на академичния състав

Комунистически професори и академици- ректори, които съсипаха висшето образование. Мизерници, да се махат от образованието. Само плачат за държавни пари, а не търсят начин да си ги изкарат с реализация на проекти в индустрията. Преподават от 40 години едно и също, хрантутници на недъгавата система на висше образование.

Виж какво селянино, Тия приказки ходи ги дрънкай на началника си в Банкя. Ясно е, че трябва да сте прости, като него, но поне си трайте. Иначе няма да има, кой да налива в главата на тъпото ти детенце и ще трябва да му купуваш диплома от Харвард ( е може да е, малко менте, само за някое курсче, както на Киренцето и Кокорченцето, но и това не е евтино)

Комунизмът си отиде, комунистите измряха, сега евроатлантиците са най-страшните фанатици. Професионализмът е отстъпил пред калинките - това е навсякъде. А старците търси сред академиците и член-кореспондентите в БАН.

и старите и новите академици така изработиха всички, че сега си получават пенсии като депутатите. Но и те са нищо в сравнение с бодрата им смяна - новите професори и академици . Те са гладът на лъвчетата - усетили миризмата на кръв и на пари още млади, закриляни и подкрепяни с всякакви субсидии, фондове безконкурсни и безотчетни , безработни докато са млади - затова сега парите не им стигат - защото първо заделят огромни суми за себе си, а за другите няма и пак искаме.

Тези пари ги гласува НС с актуализирания бюджет с изричния запис, че са за увеличението на заплатите и стипендиите на докторантите. Решението на бившето правителство е административно за тяхното отпускане, съобразно Закона за бюджета. Ректорите просто трябва да го изпълнят, както се изпълняват законите.

Добре де, нали уж са икономисти? Как така не знаят, че за 2023-та година парите се отпускат с бюджета за съответната година, не с министерска заповед от предишната такава? И тези преподават икономика ...

_stankow

Тези какво искат бе, да вземат парите за изтребителите ? Да подядат доходите на братска Америка !? Ха, намерили се умници ! Няма да стане !

Глупак.

Ами да ходят в безплатният рабфаг на Харвард.

Интересно, как ще е привлекателна професия с тези заплати - не 1500, а 2500 трябва да е, за да се привлекат качествени млади хора, като се има в предвид цената на живота - жилище, семейство, деца. При това не със сегашния хоризонт, като стане професор след 20-25 години да получава с 300 лв. в повече.

Смешна работа!!! Излиза, че не искат увеличение, защото не било ясно дали ще има пари другата година. Ами оставете ги преподавателите да мизерстват и не се чудете защо образованието ни запада. Много по-логично е да искат тези 20 мил. да се гласуват и за другата година, но явно тук се цели нещо друго, тъп пр.

Айдеее по социалистически - вместо да отпуснат пари в бюджета за 2023 г. за преподавателите, ще им премахнат увеличението!!!

И университетите са за бой. Супер раздута администрация, малко квалифицирани преподаватели

Ти каква квалификация искаш с 1300 заплата, бе калпак?!

А ти какво искаш? Администрацията е на 3 нива - катедра - факултет - ректорат - всички отговарят за едно и също и всяко си е натъпкало информацията в някакви изцвъкани несъвместими таблички и накрая всички търчат по коридорите и реват калко са претоварени. Съкратете 70% от администрацията, за да сработят информационните системи и увеличете възнаграждението на преподавателите!

Като се съкрати една секретарка (а това на много места е направено), веднага заплатата ми ще стане 3 бона.

А всички други службици? Колко непреподавателски персонал има на 1 студент?

Не е истина колко средства се завличат .теябва да им се премахне автономността... А Шуменският университет плаша по 4 лв лекторски на служители с доцентска степен! Подигравка

Ако бяха увеличили заплатите на ректорите нямаше да реват толкова.

От догодина, всички студенти в Харвард. Преподавателите да го дуат. "Проста" логика... :Д

Докато не се обвърже финансирането с реализацията на "произведените" кадри от университетите и не се премахне моделът "финансиране на бройка" - все този ще е резултатът - похабен обществен ресурс.

Това не означава ли да се премахне "автономността" на държавните университети? Изобщо тази концепция за "автономност" на бюджетна издръжка не е ли предпоставка за безстопанственост? А това, че преподавателските заплати трябва да са достойни, за да има конкуренция и качество е безспорно.

България да коментирате във връзка с работни места и достойни заплати на завършващите кадри от наши ВУЗ - например инженери, физици, химици.

Е,Просто Киро, нима има някой изненадан