Паметникът на Съветската армия - с цвета на Украйна (снимки)

Паметникът на Съветската армия в София отново е боядисан. Този път на монумента е нарисувано украинското знаме. Един от воините е боядисан със същите цветове.

Обратно в новината

Коментари - Паметникът на Съветската армия - с цвета на Украйна (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е много яко. Този паметник е толкова интерактивен и е в крак със съвремието. Едва ли при създаването му някой е мислел че този монумент ще отразява миналото, настоящето и историята като цяло. Стига критики, стига омраза и фобии. Нека го погледнем от културната му страна. Нищо лошо няма тук. Малко боя а после малко вода и всичко е готово за следващите промени някъде по света. Не е ли време и ние да сме малко в крак с времето. Този паметник го може, а ние?

Мястото на това съоръжение (не е паметник, защото няма починали) е в двора на Съветското посолство, да бъдат добри, да си го приберат.

АКО БОЯДИСАШ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТЦКАТА АРМИЯ СИ ГЕРОЙ А АКО ХВЪРЛЯШ КАМЪНИ ПО КУРШУМ ДЖАМИЯ В КАРЛОВО СИ ПРЕСТЪПНИК .... ..... МНОГО ТУРКОМАНИ В БУЛГАРИСТАНА

пишеш съвеЦка си неграмотник...

Този е турчин, затова. Трол.

Стига с тези бои! Следващият път вземете азотна киселина. И повечко вземете.

Tака е ,не мразиме руснаците а факта ,че Mосква иска да ни контрoлира. Pуснаците са си готини хора и сме наистина близки с тях, и с уkраинците.

За всички путинофили припомням една "златна решетка". Един българин и един съветски гражданин намират гърне със злато. "Ще делим по братски", - казва съветският гражданин. Българинът показва среден пръст: -"А, не, този път ще делим по равно". Затова президентът Путин се отнася с по-голямо уважение към Плевнелиев, отколкото към Орешарски.

ТОЗИ ПАМЕТНИК ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ - РУСИЯ НИ ОБЯВИ ВОЙНА И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ТОВА СА БЕЗСПОРНИ - , ЖИВУРКАХМЕ ГАДНО И ТЪЖНО

А ТУРСКИТЕ "КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ " КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ ... .... ВИКАТ ИМ ДЖАМИИ :)))

Не Русия, а СССР ни обяви война... съшия този СССР който хвърли в един трап цялото семейство на Николай II (заедно с децата) и го изби с гранати... същия този СССР който изби и милиони руснаци, украинци и белоруси по лагери или чрез чистки.. схващаш ли разликата?

Това не е паметник, това е заплашителен среден пръст, който да ни напомня изнасилването на България от войските на Сталин, които чрез марионетния си режим избиват десетки хиляди българи без съд и присъда. България не обявява война на СССР, но Сталин обявява война на България и нахлува тук като завоевател, въпреки, че срещу него никой не стреля, и че по това време германските вече са напуснали България. Може ли тотемът, който заплашително ни припомня тези събития, и за чието премахване има решение вече 20 години, да се нарича "паметник"?!!!

Явно имаш богат опит в чистенето на клозети.

Аман от тия дебилни цапачи !

Паметникът на Съветската армия е любима тема и удобен повод за новоизлюпените демократи и русофоби да демонстрират верноподаническите си чувства съм новите ни господари. И точно затова трябва да остане. Ако бъде премахнат, какъв повод за изява ще си намират от време на време? И тогава кой ще им обръща внимание?

.. Каза червения зомб верен до смърт на компартията ,но не и на България !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Абсолютно съм съгласен! Колкото и фалшива да е политиката на нашите управляващи, чрез цветовете на този паметник ще си казваме мнението. Не че някой изобщо ни забелязва, но по-друго си е да го освежаваме от време на време, а и собственото си самочувствие, че имаме мнение. Иво Инджев и компания да извиняват!

По добре да боядисват отколкото да хвърлят жълти павета и молотовки в центъра, на Мегдана.

Ами, хм... честно казано, аз не виждам нищо обидно в това, че паметникът на Съветската армия е боядисан с украинското знаме, защото на практика в България е влязъл състава на Трети Украински Фронт на същата армия на която е издигнат паметник.

А тукашните плюят срещу руснаците. Да бяха плюли срещу украинците. ;) Гадните украинци окупатори. ;) Да ме извиняват, но се подигравам на разни пишещи тук.

Бай "емигрант", и тебе някой да те боядиса с турското знаме, няма нищо обидно, защото миналата година си ходил в Истанбул на пазар.

Toзи платен лалугер инджев пак се показа.

За тези които казват, че не трябва да късаме връзките с Русия бих ги попитал за какви точно връзки говорят? Дали за най-скъпия газ, който плащаме или за факта, че от целия ЕС, Русия ни е наложила най-високите мита и квоти за внос. Или за жълтите стотинки, които ни предлагат за транзита на Южен Поток. Това защото ни считат за братски народ, не за друго. А иначе за паметниците, мисля, че е по-добре да строим нови вместо да рушим стари. Бутнахме мавзолея и какво има там сега...кенеф. Сградата си беше хубава и можеше да и сменим предназначението просто. По-добре да мислим как да се махне грозотията пред НДК, която се руши и е опасна

Това е вече бизнес. Кой както се договори. Никой не го интересува историята. Освен това, не знам дали са ти верни данните.

Хайде стига с този комунизъм , най-вредната и мракобесна идеология работеща през годините на 1000% против България !!!!!!!!!!

КАЖИ КАКВО ТИ ДАДЕ КАПИТАЛИЗМА ?

...свободно мислене, говорене, пътуване, свободен и охолен живот, компютри, мобилни телефони, качественни автомобили, дори и тези втора ръка са за предпочитане пред руските таралясници... светлина най-общо... имаше една снимка тази сутрин в нет на Северна Корея от сателит- мрак, всред светлините на Южна Корея и Китай... а ние това го помним като режим 3 на 2 ))))))

Поредната глупост...

на таси страница се срестат основно антисемити и враздебно настроени хора, които са готови веднага да оцтранят историята. не сависимо каква е била тя, тя е била. и никои нма правото да я променя. пункт *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Толко ли е трудно да превключиш и да пишеш на български /не на кирилица ,тя трябва да е в скоби/ или те е страх ,че пишен неграмотно!!!!

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЗИ ПАМЕТНИК НА БЪДЕ ИЗМЕСТЕН В МУЗЕЯ НА ТОТАЛИТАРНОТО ИЗКУСТВО , ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ КАТО АРХИТЕКТУРНА СТОЙНОСТ ,ЗАЩОТО ФАКТИТЕ БЕЗСПОРНО ДОКАЗАХА НЕГОВАТА НЕУМЕСТНОСТ ТАМ ,НА ТОВА ЦЕНТРАЛНО МЯСТО В СТОЛИЦАТА НИ И.... НА НЕГОВО МЯСТО ДА БЪДЕ МОНТИРАН ПАМЕТНИКА НА ЦАР САМУИЛ ,ТОЗИ КОЙТО НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВА И ПРИЛЯГА НА ТОВА ЦЕНТРАЛНО МЯСТО!!!!Така всички ще почиват в мир ! Комунистите ,петата колона на СССР и вече Русия в България , да оставят политиката и да погледнат към България ,а РУСКИТЕ паметници са непокътнати .....!!!

Това не е паметник а грозна купчина гранит и бронз, пльосната на центъра на София. Ако комунистите го наричат паметник да си платят преместването му в Музея на тяхното "изкуство". Не му е там мястото.

красота

В безкрайните глупости и недомлъвки, по въпроса за съветските военни паметници в България, човек може до такава степен да се обърка, че да не отличи бялото от черното. По цял свят има паметници на воинската слава. Тези паметници превъплъщават духа на падналите герои в битката и по този начин имат и друг, неръкотворен образ. Да, обаче (да ме извини, един г-н експрезидент) се оказва, че в България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметника Но стига. Съществуването на паметниците на Съветската Армия е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскуполността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше ценно. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи. Тези паметници ежедневно фалшивицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството, за които няма място в мъчително раждащия се свят на доброто, най-общо казано. Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живота за мнозина от тях.

Самото наименование Паметник на Съветската армия е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , т. е. след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-крестьянская красная армия, съкр. эРКаКА), преименувана в Съветска армия.

Простотия и престъпление. Да бяха си боядисали така собствената къща. Развалят чужда собственост!

Сергей Станишев, 09 Септември 2013 "...9-ти септември 1944 г. e една от най-ярките и забележителни дати на съвременната ни история... За нас, българските социалисти 9-ти септември остава една светла дата, символ на идеали, които са непреходни.

Предлагам този паметник официално да се ползва от Правителството за информиране на населението по актуални събития - боядисват го съобразно новините

На тоя продажник дето цапа паметниците явно още му малка глобата. Ако му сметнат всичките глоби и му ги поискат, ще има ред.

И за какво слава? За касапницата, за омразата към Русия или за раздялата на обществото

Аз мисля , че е крайно време - такива паметници да бъдат сринатаи ... Той не е паметник на руския войн - а на Съветската Армия - а Съвестка Армия - имаше не Русия- а някогашния СССР / Съюз на Съветските Социалистически Републики /... А самото име говори много ... Ако не бе срам за Русия - ИМЕТО - СССР БИВШОТО име не Руската Болшевишка империя СЪЗДАДЕНА ОТ ЛЕНИН И СТАЛИН....- И ДОСЕГА ДА СИ БЯХА НЕ РУСИЯ - А СССР ... АМА ТЕ ДОРИ САМИТЕ СИ СМЕНИХА ИМЕТО , ОТКАЗАХА СЕ ОТ НЕГО -ПОНЕЖЕ БЕ СРАМ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ИМПЕРИЯ - НАЛОЖИЛА ДИКТАТА И ТИРАНИЯТА НАД ТОЛКОВА МНОГО НАРОДИ ...... АМА ТЕ , НИЕ НАЛИ СМЕ СИ МНОГО ВЕРНИ И ОБИЧАМЕ "ПРИВЕДЕНИТЕ СТОЙКИ"- СИ ДЪРЖИМ ДОРИ ОНОВА - ДЕТО Е ОСТАНАЛО ОТ ТЯХ .. А - ЗАЩО ???? ОТ СТРАХ ЛИ ???? ИЛИ - ДА СЕ ПОДМАЗВАМЕ .. НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НАС ... МИЛИ МОИ БГ-ТРОЛОВЕ , "МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ "-И ОТДАВНА СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ НАС ...

Самото наименование Паметник на Съветската армия е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , т. е. след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-крестьянская красная армия, съкр. эРКаКА), преименувана в Съветска армия.

Защо точно този паметник, ами защото на никой не му пука за него, защото никой не го свързва с нищо добро, защото той не е символ на нищо хубаво! И не се чудете, това поне му приляга, да бъде обект на арт инсталации и изкуство! Останалото са превъзбудени, носталгично настроени комунистически кратуни!

Защото е на твърде апетитно място - само и единствено за това. Защо не боядисват през ден Альошата?

Не знам дали с ник-а си правиш някаква историческа аналогия, но явно си пропуснал уроците по история и литература в средното училище.Като капак не се срамуваш да признаеш невежеството си! Това е най-голямата трагедия на съвременна България! Чалга-поколението си мисли, че е носител на най-прогресивното знание и демократична мисъл. Безалтернативно! Затова страната затъва вече 24 години без изгледи за оправяне!

Кажи от какво ни е освободила съветската армия, бе, чугун?

От монархо-фашисткото управление и от международните санкции, които биха последвали за България, като съюзник на хитлеристка Германия. Ако толкова такива като теб жалеха за това управление, да бяхте направили Симеон цар, а не премиер, когото не изтърпяхте и 4 години.

Педалчето Асен Генов, доносникът Иво Инджев и соросоиди да измият паметника!

"някой си" има речник на кочинар

ходи да подмиеш Доган и Станишко! Така ще изкараш още някоя стотинка! И внимавай Доган да не те изненада!

Украинци също са загинали през ВСВ, защитавайки Европа и страната си от фашизма, но това няма нищо общо с варваското (а вече и дебилно!) отношение към паметника на Съветската армия. Подобно отношение само доказва деградацията на една много голяма маса от хора в българското общество, които се опитват да се харесат по идиотски начин на новите господари, сигурно защото имат да измиват "греховете" от бащите и дедите си към други доскорошни господари! Или собствените, като г-н Инджев, например. А за да разберат чугунените глави за какво говоря, да отидат до Виена и да погледнат отношението на австрийците към паметника на същата тази Съветска армия там, после да сравнят София с Виенна и да си направят изводите (ако имат с какво) за зрелостта на нашето и австрийското общество! Съответно и защо е толкова голяма разликата между двете столици!

Една малка поправчица: не от фашизма, а от националсоциализма (т.к. най - вероятно имате предвид Германия). То кой е защитавал Европа - дали дойчовците - от СССР, или обратното, е исторически малко спорна тема. Аз подкрепям първото твърдение! Струва ми се, че бъркате отношението на украинския народ към болшевиките и към германците. Документални кадри от онова време показват как украинци дерат платна с лика на Сталин; Вермахтът е посрещан с цветя и храна от селяните; а украинки маршируват с вдигнати за нацистки поздрав ръце. Сигурно омразата на украинците към съветите е продиктувана от гладомора през 32 - ра, незнам? И накрая ще перифразирам спомените на един генерал - фелдмаршал (Манщайн в "Проиграни победи"). При завладяването на Крим през 41 - 42-ра г. той пише, че татарите, които живели в средната и южната част на полуострова били приятелски настроени към германците, т.к. последните не им пречели на практикуването на татарските обичаи и защитавали татарите от посегателствата на партизаните, които пък се криели в планините Яйла. Същият фелдмаршал пише, че при оттеглянето на германците от Украйна, част от цивилното население също проявило желание да бяга с тях на Запад! Та такива (и доста други) неща в книжките пише, което показва, че нещата не са токова еднозначни, както ги представя Вашия коментар. Би било добре да се попрочитват тия книжки...

Боли ме куро за тоз символ на съвестката окупация у нас.... Да му сложат една табела, че е издигнат от шумкарите в знак на признателност към Сталин...зер без него нямаше как да станат от овчари министри

Този монумент е ярък символ на раболепието на българските комунисти пред Сталин и СССР - унижава достойнството и независимостта на България - крайно време е да бъде демонтиран!

В цяла ЕС има подобни паметници, никой не ги докосва. Виена, Берлин, Будапеща, Капри, Монпелие, Билбао и т.н.

Все още частта от дебилните ни сънародници си е тука, сигурно за това!

Там където съветските войски са загивали, е логично да има паметник! Но никъде, не е толкова огромен, грозен и сив! Само в БГ той е издигнат, за да потиска всеки свободен човек, де да беше само този - имаме си Альоша, имаме си безброй паметници на СССР, Българо-суветстката дружба, че дори си имахме и паметник на Ленин! Какъв абсурд!

Да направиш нещо лошо в името на нещо добро в случая не е правилно, просто тези които работят с тези спреьове и бой няма начин да не знаят колко трудно се чистят и да кажем че никой него почисти - това прави паметника в центъра една медиина новина за 2-3 дни и след това посмешище - не паметник на руската армия а на "глупоста" в центъра на София. А защо не изрисуваме паметника на Левски, Ботев и всеки друг ако не ги харесваме - това изобщо обезсмисля това да има паметници, в момета те са по-скоро обект на кражби и оскверняване, отколкото на истинско уважение.

Бутнете този клозет!!!

Братя Българе - по случай деня на червената армия - долу БКП и долу съветската армия

Слава Украiнi !

Безкрайна простотия, сътворена от платени политизирани българи простаци. Даже и украинските граждани в България по ТВ изказаха своето възмущение от тази постъпка.Украинците също дадоха много жертви в борбата срещу фашизма. Всеки, който поругава паметник на загинали, добро не е видял.

Това бояджийство, дори СЛУЧАЙНО да не е било изродщина, вече тотално се изроди. Най-малкото е пошло да се цапа с тези, вече фашистки, цветове, този паметник.

Вместо, като журналист господин Инджев да предложи референдум за военните бази на САЩ в България, за членството на България в НАТО и ЕС, той ни занимава с оскверняване на паметта на загиналите войници.

Бе те да кажат... ма ги е срам малко, щото май от свободата ни освободиха...

Рското посолство да вземе да си го отнесе тоя паметник щом толкоз им харесва и да престане да досажда; щото и до ден днешен не са обяснили от какво точно ни "освободиха",и за каво точно трябва да им стои паметник

Не можеш да направиш свободен един душевен роб. В това се е убедил и гениалния Ботев слизайки на Козлодуйския бряг. Това е паметник на загиналите войници от съветската армия в борбата им срещу еврейските окупатори. Самите германци са били в еврейски плен, защото цялата управляваща Райха върхушка е била с еврейски произход, без Гьоринг, но на него жена му е била еврейка. Тотално еврейско присъствие. Точно за това,евреинът Инджев го сърби свинтера.

РЪЧИЧКИТЕ ИМ ДА ОТРЕЖАТ НА ТЕЗИ БОЯДЖИИ.......

От твоите сънародници.

Този паметник трябва да бъде премахнат и на негово място да се построй паметник на онзи американски журналист,който с писанията си предизвика освобождението ни от турското робство....

...."този паметник трябва да бъде премахнат и на негово място да се построй паметник..." Аз пък предлагам - на Иво Инджев и Петко Бочаров, приживе /на първо четене, защото те всеки ден се събуждат с тази идея./ "Па ще видим по-подир, на кого ще го.../целуваме/..." Ще построяваме и ще разрушаваме, в това ни бива. В другото- не. В мисленето, в работата и т.н....

Ти не си добре бре,ти знаеш ли кой е този журналист ,който е помогнал с писанията си за нашето освобождение-за разлика от окупаторите от съветската а-я,ти си един обикновен кон с капаци ,дето го мързи да чете,или ако четеш правиш го между редовете....ха ....

ако можеш да ни светнеш. Как е предизвикал това? За сметка на това Биконсфилд е бил много ясен.

Той разбира се си има име -а ти си един търтей,дори те мързи да се поразровиш...

Твоята простотия може да се равнява единствено с безграничната то глупост!

паметници! Строят паметници, мавзолей и пр. за да ги зазрушават и на тяхно място да построят други, които също ще разрушат че да построят пък още по други......... които ще се оплюват и безкрайно мразят!

На Алтае взорвался торговый центр.

Браво, хвала на армията ОСВОБОДИТЕЛКА на всички НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ, от две робства...срамно,но явно останалите от нас са си останали под любимото им от двете робства...НА ВСИЧКИ НАС ЧЕСТИТО!!!