Учителските заплати се увеличават с 15% със задна дата от 1 януари

Минималната основна заплата на учителите става 1709 лева. Това е по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан днес

Обратно в новината

Коментари - Учителските заплати се увеличават с 15% със задна дата от 1 януари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде стига вече с това увеличение на учителските заплати! Настроихте обществото против учителите и искате децата да имат респект към тях. Нима само на учителите се увеличават?! Има толкова професии с по- високи заплата!

Предлагам ,в края на всяка учебна година да има анонимно оценяване от родителите към учителите и това оценяване да се взема в предвид оформянето на заплатата им.Интересно ще стане , и може би учителката на дъщеря ми по български най-сетне ще спре да спи в Час и ще ги научи на нещо.

Добре е ,но учителите гледат да изпеят урока и се работи само с тея деца които схващат по бързо другите които по трудно разбират се пренебрегват. Така наречените учители не им обръщат внимание или започва тормозът върху тях викане, срещи с родители и водене на психолози защото учителят не може да се справи или те му пречат защото изостават от другите по будни деца. Детето се свива в себе си и с нежелание и страх ходи на училище. Но увеличавайте им заплатите не всички заслужават това.

Много точно казано! Това е истината! От тъпа семка какво ще се пръкне. Всеки друг им е виновем, но не и незаинтересованите родители. Ако може училището да изземе функциите и на семейството. Да, ама не! Не става. Учителите се умориха.

Всъщност това не е кой знае колко висока заплата, реално би трябвало да е около 3000 лв. Иначе е доста изморително да имаш всеки ден по 5 часа, и да се раздаваш на макс. Не е като да седиш в някой офис и да се криеш зад монитора и никой да не те вижда какво правиш. Има си плюсове и минуси. Аз бях само на стажантска практика като учител и ми бръмна главата. Едни Ученици блеят през прозореца, други забили нос в учебника, други те оглеждат с какви дрехи си и се подхилкват, реално се работи с 4-5 ученика. А учителя бърза да предаде урока, кой чул, кой не, кой разбрал, кой не, повечето блеят и тъпеят.

Човешкото тяло има много дупки, но такава за налягане на ум, няма! Мили родители, какъв човек ще стане детето ви, зависи само от вас.

Така трябва!

Заплатите са добри. ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЧАСТНИТЕ УРОЦИ!!! ДА ПРЕПОДАВАТ САМО В УЧИЛИЩЕ!!!

Прости деца с прости родители. Никой учител не може да ги научи на нещо, при положение, че вкъщи слушат това, което се лее тук и нямат домашно възпитание.

Заплатите на учителите ли ви се видяха големи? А заплатите на тези в парламента! И на всичкото отгоре се "актуализират" четири пъти в годината! А? Какво мислите? Или въобще не мислите.

Ама вие да не мислите, че случайно ни ги дават тези пари?! Учители в бг отдавна няма. Ние даскалята в момента сме официални разпространители на евро-джендърска, глобалистка, и полит-коректна пропаганда. Затова си получаваме наградата. Целта на сатанистите в политиката е, ние даскалите в училище да промиваме отрано мозъците на децата с новите русофобски, трансджендърски, глобалистки, сатанистки "ценности" Другата цел за която ни плащат е да пренапишем, да фалшифицираме, и да изличим напълно историята на българското племе. Така постепенно ще затрием историческото минало на българите, и безкръвно ще обезличим, и ще унищожим тази ненужна за западните сили нация... Затова ни плащат.

Аритметика- +клас прослужено време +разни надбавки,лекторски и т.н +3месеца ваканции,т.е заплатата е за 9-10 месеца +пари за дрехи-пари,не дрехи +WOW,щях да забравя-безотчетните и никой не знаещ колко големи доходи от частни уроци!!! Резултат-видим за всички! Просто аритметика!

Явно аритметиката ти куца: всички работещи получават клас прослужено време. Не винаги учителите имат лекторски. А между другото военните имат 45 дни платен отпуск, но не ги нападате.

Не разбирам колко е 125% от средната работна заплата за страната.И как се смята това?

Браво!!! Колко по-неграмотни ученици, толкова по-големи заплати.Цели класове с двойки на матурите.Но това не трябва да се говори.Не е коректно.

Да си седнат на задниците и да учат. Имат учебници и в тях е целия материал. На учителите дръжте сметка, че децата ги мързи.

Не си отварял учебник :) Отвори и пак коментирай. Учебниците са мармалад(меко казано). Такъв боклук не си виждал.

След като ги пращате да си четат в учебниците значи може и без учители.

Да се увеличават заплатите на даскалите, които произвеждат неграмотно поколение е антидържавна политика.

Да се увеличават заплатите на лекарите, при положение, че цяло едно поколение родено между 1900 и 1920 година е починало от болести, е антидържавна политика.

Ако един зидар направи стена и тя падне, не му плащат. Но тези, дето произвеждат неграмотни малоумници, получават повишение. Че те бе си вършат работата, за кви пари приказват изобщо?

Стоят безкрайно неразбираемо за теб, общак

За сметка на все по-неграмотните ученици.....ама на кой му пука...заплатата да върви...

Ами то трябва да се учи и вкъщи, а не само да се гонят високи оценки без покритие. Ако ученикът има затруднения има консултации по предметите....ама не искат да си губят времето мамините дечица . Пращате ги на уроци, ама то трябва да има желание...акъл с пари не се купува.

награда за невъобразимите резултати от матурата! Ей това вече е комунизъм! Да получаваш без да даваш! СРАМОТА!

Те повечето не са учители, а звероукротители. Не, мерси, не е за мен.

Следва наплив от неграмотни "висишисти" с дипломи, желаещи да станат учители (защото не могат да правят нищо друго). Те ще учат децата и децата ще се представят блестящо и на матурите, и пред света...

Продавач във Фантастико почва на 1600 лева чисто и 200 лева ваучери за храна. 1700 лева за учител означава 1200 лева чисто. Един продавач от който не зависи нито бъдещето на държавата, а се изисква да има само две мозъчни клетка като едната трябва да пази равновесие, а другата да връща ресто ако някой е платил кеш (вече се случва много рядко) взима 50% по-висока заплата от учител. Направо ще наскачат висшисти да работят учители. Така да знаеш. Опашка ще има дори. Особено от учители по математика или информатика.

Добре си го написал. ОБАЧЕ на огромния % драскащи тук им липсват перцептрони, за те разберат. От мен имаш +

Сега да ги видиш какви ги вършат. Учителка, която пише рецензия на контролна по български език без да знае какво е пълен член, запетайка И допуска правописни грешки! Ако до сега беше зле.... ей сега ще разсипят абсолютно всичко!

Виж свободните позиции в РУО. Ти си този дето ще оправи нещата. Успех!

Държавата трябва да има 3 ПРИОРИТЕТА: 1. ОБРАЗОВАНИЕ; 2. ОБРАЗОВАНИЕ; 3. ОБРАЗОВАНИЕ. ОБРАЗОВАНИЕТО е в ОСНОВАТА на ВСИЧКИ професии... Каквото ни ОБРАЗОВАНИЕТО, такава ни ДЪРЖАВАТА.

Това вече е нагло - за една камара неща няма пари, ама за учителските заплати пак има и то със задна дата! Да им приседнат дано! Преди и след всеки избори заплатите на учители и на полицаи задължително се вдигат (със или без протести). А за останалите какво правим?

Какво работиш?

Явно нещо с ръцете. За друго няма вътък

Всички, които са се огледали в нашите заплати да заповядат. На сайта на РУО може да се видят обявените свободни работни места. Успех!

вие какво преподавате и в кое училище сте? Учениците Ви сигурно пишат дните на седмицата с главни букви, за тях не знам е една дума, а за познанията им по българска история и география да не говорим, Аз Ви предлагам да си сменим работите; аз работя в частна фирма от 9.00 до 18.30, обедна почивка от 15-20 минути ползвам около 16.00 часа, платената ми отпуска е 20 работни дни, Имам висше техническо образование, ТУ-София, знам френски език, ниво C2, немски всик - ниво B2 iи английски. Заплатата ми е 1489.12 лв. чисто, преди бепе с около 150 лева повече, но преди 2 месеца я намалиха - не само моята, на всичко колеги. Така че, заповядайте да се сменим. И на мен ми се почива по 100 дена годишно и ми се иска построянно повишение на заплатата без да има значениое какви са резултатитре от работата ми! И знайте, че за да живеете Вие добре и само да получавате, някой друг работи вместо Ваг.

Работите по 9 часа и половина при положение, че работният ден е 8 часа по закон? Нали знаете, че за повече от 8 часа трябва да ви плащат по 1.5 над заплатата? Почивката по закон е 1 час плюс 30 минути за физиологични нужди. Не могат да ти намалят заплатата, защото е напълно незаконно. Уж ще си “висше образование”, но си знаете правата като човек с 4ти клас и позволявате да бъдете експлоатирани? С отличен немски и френски ще си намерите работа във всеки кол център и ще получавате 3000 лева чисто след данъци, а отпуските там са по 26 дни минимум. Сега тази история за инженер с 1400 лева заплата си я измисли ли, защото познавам доста инженери и не знам някой да взима под 7 хиляди лева чисто?

Ясни сте ни такива. Всичко знаете и можете ама няма кой да ви оцени.

Личи ти, че не си учител. Личи ти и, че не работиш това, за което имаш диплома от ТУ. С тия полиглотски компетенции тичай към някое училище. Ще те лапнат като топъл хляб. И хем ще се кефиш на яката заплата, хем хората ще имат правилен учител. Най после!

Има доста свободни места за учител в техникум, както и с езици. 8ощо не кандидатствате не разбирам....

Беше време, когато учител беше синоним на загубеняк. Но системата беше пълна с лелки на средна възраст от посткомунистическата епоха, които се чудиха какво да правят. Като намалее месото в мелачката, трябва да се напълни със свежо. Ама иди сега излъжи някой да почне работа. Почват едни сравнения, претенции и т.н. Така ще е във всички критични области.

Супер! А на асистентите в университета заплатата е 1500 бруто, на доцентите 1700 бруто и за това трябва да вършат научна дейност, да публикуват само в реномирани световни издания, в които се иска да плаща човек такса, за да го публикуват!

Никой в университетите не стои на едната базова заплата, има лекторски, хонорари, проекти и т.н. Лично наблюдение, не се жалвайте. А и аудиторната заетост е доста по-малка от тази на учителите,

Вместо само пари на калпак, осигурете им на тези учители малко квалификационни курсове, малко курсове по психология и педагогика, че повечето са си останали на ниво 13ти конгрес на БКП. Трябва да се изисква и качество от тях срещу тези пари, защото в момента топ отличник, в което и да е българско училище, без допълнителни уроци и курсове няма никакъв шанс да изкара максимален резултат на матурите след 7, 10, 12 клас. Това говори за огромни дефиците в качеството на преподаването. Крайно време е освен учениците и учителите да започнат да получават оценки от учениците, родителите и колегите си.

Недопустимо е увеличението на заплатите без реформи. Реформите трябва да включват-1. СЪКРАЩЕНИЯ-броят на децата е три пъти по-малко от времето при Тодор живков, а учителите са два пъти повече. 2. Въвеждане КОНКУРСИ под формата на изпит, при назначаване на учители. А не назначенията да са непрозрачни и субективни. В целия бюджетен сектор вече има конкурси, но не и за учители. 3. Въвеждане на периодични АТЕСТАЦИОННИ ИЗПИТИ за учители. Например на ученическите матури да бъдат изпитвани и учителите-с цел атестация нивото на знанията. 4. СРОЧНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ-за 9 или 10 месеца, а през новата учебна година-да се ходи на конкурс. През лятната ваканция-да няма трудов договор. Не може високи заплати-по -високи от професорската, без насрещни реформи.

Факт - при Бай Тошо нямаше частни уроци, никой не наизустяваше темите на Пантелей Зарев Да се реформират учителите докато не стане като при Бай Тошо

Ти очевидно изобщо не си в час

На какви суплементи си? Помоли някой читав около теб да ти обясни какво си надраскал.

Вие бихте ли работили всяка година на срочен трудов договор? И сега учителите се атестират. Хубаво е човек първо да проучи, после да пише.

Паразити, не се наядоха. Вдигнете им заплатата със задна дата от деня, в който са се родили. Дано се заситят тогава.

Учителите колко дни работят и колко почиват в годината и като дават уроци плащат ли данъци. Нали са умни и интелигентни защо учат децата на мързел и как да не се плащат данъци на държавата.

Когато им пуснат заповед, не по тяхно искане!!! Тогава са в отпуска!!!

То само учителите дават частни уроци, а лекарите нямат ли частни кабинети. Аз съм детски учител и "голямата" ми заплата за месец юли е 1260 лв. Това са "многото" пари на великата ни държава. Сумата 1709 лв е брутна заплата, след данъците ще стане около 1350 лв. И на това му казват голяма заплата.

Gaco Bacov

в ЛИДЛ на касиерките дават повече! ама се работи там!

то при положение че има Лидл и от там всичко може да си купиш - не разбирам за какво ни е въобще училище. Да ги преоборудват на Лидл магазини, на мястото на въртележките са влизане ще са касите, а в дворовете - паркинзи. Айде, сега още не, ама като пуснат chatgpt в Лидл - закривай училищата.

а класът за прослъжено време забрави ли го, а 54-те дни отпуска и тях ли...

Първо да кажа, че съм даскал. Второ да ви отворя очите защо напоследък ни угояват. През училището прокарват всички педерастии. Затова и правят задължителна детската градина от 4 г. Т. е. за 1000 лева ще им теглиш една, кога те карат да празнуваш Розовата фланелка, ама за 2500 сам ще я сложиш. Да не говорим, че се напълнихме с даскаля, завършили в чужбина. Абсолютно промени мозъци.

1. Само на педерастите ли вдигат, или на всички 2. Има ли глоба, ако не си педераст 3. Училището под егидата на К. Костадинов, нар. предст., ли е?

Позлатиха ги тез даскали бре,а децата не са чували за Вапцаров да не говорим за Ботев.Работа до обед,почивка цяло лято е баси депутати тез.

Остави, някои даже не знаят стихотворенията на Джагаров. На един такъв му казвам: "В трудни моменти чувам гласа на Живков" и го гледам въпросително, а той не можа да довърши с "да казва бори се, бори се".

То бива, то може, ама без грам адекватно ниво на компетентност на 90% от учителите им се вдигат заплатите. В същото време лекари със специалност в единствено детско отделение в цяла област са със заплати 1500 лв. и не могат да излязат в отпуск. Сина ми на няколко пъти миналата година ми задава въпроса: "Защо госпожата не знае и се сърди, че аз зная, защо и обяснявам а тя не разбира?" Имали сме поредица от разправии, че учителите трябва да се уважават, репликите са "Как да уважавам, тя не знае два реда да напише, но ми преподава по информатика" или "цял час с една задача и накрая Иван и я реши на дъската и тя пак не разбра, к"во ще науча от нея, само ми губи времето." Или пък "пак ходи на обучение, сега пак ще ни занимава с неща дето са били актуални преди да се родя".

А то лекарите са много компетентни. Затова изкривиха краката на детето ми и сега трябва да го изправя на крака немски лекар. Той не гледа на него като паразит или ходещ портфейл, а като на човек. Не обвинява родителите му.

125% от СРЕДНОТО възнаграждение за страната за УЧИТЕЛСКИТЕ заплати е МАЛКО. А заплатите на СИЛОВИТЕ министерства КОЛКО % са от СРЕДНАТА?! ... ГЕРБ-авото правителство е ПЪРВОТО, което НАМАЛИ Бюджета за ОБРАЗОВАНИЕ като % от БВП; Тройната НЕ-коалиция е СЛЕДВАЩОТО правителство, което НАМАЛЯВА парите за ОБРАЗОВАНИЕ. Бойчо, Кирчо, Пеевски и ОБРАЗОВАНИЕ... Еднокнижник ДА НАМАЛИ бюджета ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, е разбираемо; Но АКАДЕМИК да ОРЕЖЕ ОБРАЗОВАНИЕТО, е АЛОГИЧНО. ПП: Пеевски се изразява ПО-ДОБРЕ от Еднокнижника и Кирчо.

тези произвеждат функционални, а ако питате мен и пълни неграмотници. Дай им само пари да дрънчат. По мое време влизаха в час, декларирана и отиваха да пушат цигари и да пият кафе. На такива нито стотинка, стига им това, което взимат. Като покажат успех, тогава!

Председател на СБУ - Янка Такева/75г./ . Алооо учителите, няма ли някой по-млад и енергичен.Та Вие сте застинали в миналото.

Застинала, ама работи всички управления от години и учителите само печелят от това.Единствения профи синдикат, който върши нещо.

А какво печели обществото? Все по-неграмотни абитуриенти.

За толкова малко пари .

За да може опростачването на нацията да продължи!!!

To ще вкарваме работници от Азия тия ми вдигат всека година на едни и същи заплатите а нямаме шофьори, кранисти, багеристи, монтьори, стругари , заварчици, арматуристи и всякакви стрители, колата няма кой вече да ти оправи, няма научени деца, всички учат някакви безсмислени общообразоватени глупсоти в школата и накрая излизат все едно никога нищо не са учили с никому не нужни синекурни професии които за нищо не стават. Образованието ни е кръгла нула.

Децата учат това, което родителите им желаят да учат. А родителят хем иска някой да му оправя 20-годишната S-класа, ама хубаво и евтино, а не като в немски сервиз, хем детето му да учи психология в НБУ.

Всеки се е наточил като молив за право, икономика, ала-бала. Какви стругари, какви заварчици ?

Това значи ли, че и на частните уроци ще трябва да се вдигнат цените със задна дата... ;-)

Не със задна дата, но от септември ще има индексация на цените. :)

Няма лошо. Така трябва Зплатите са като на професор. Сега професорите ще негодуват.

Еееееееееееееееееееееееее , пак ли ???????????????? моята заплата не е вдигана ДЕСЕТ ГОДИНИ - все по-важни обстоятелства има , вътрешноведомствени кризи, международното положение и т.н. сега я увеличиха с цели 7 % , но не за десет години назад или от 01 януари - и пак не е даже минималната на учителите ??????????????????????????? общо взето - БИТИЯ ......БИТ / Е...... Е....Н !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Защо не станеш учител? Нямаш образование, нерви, желание!? А, нали е лесно, заплати, ваканции? Ама, елате в голямо градско училище с 25-30 деца в клас, в което има ред, дисциплина и отговорност! На матурите в 4. клас по БЕЛ и математика, децата в нашето голямо общинско училище имат среден успех 82 точки от max = 100 точки. Елате, но няма да се справите. Не е, като да "плюеш" наред и да мразиш във форумите.

А ти ще ме уредиш ли да работя като учител? Ако не знаеш - само с връзки става.

Дали няма да се справя?! Детето ми учи в голямо общинско училище. Цяла година преподавам, защото едната госпожа е преквалифицирана магазинерка, другата пуска онази известната платформа с видеоуроци, третата не разбира явно сама материала, за да го предаде на децата... Аз съм родител и да мое задължение е да подпомагам процеса, а не да го водя изцяло. И не детето не е тъпо, защото излиза, че целия клас са тъпаци. Всички сме "вдигнали ръце", но това е... спасяваме се кой, както може.

Кажи, къде и какво работиш, та да преценим.

шофьор в частна фирма

Навремето, заплатите на учителите бяха ниски, а ни спукваха от учене, поне в софийските гимназии. Сега заплатите, ДМСтата и останалите им доходи всяка година се увеличават несимволично, а на изхода на средното образование, учениците са функционално неграмотни в добрия случай и просто неграмотни в лошия...

В много софийски училища децата не са неграмотни! И стига с тия заплати, жалки сте да завиждате! Елате и станете учители. В София има достатъчно свободни "учителски" места.

Къде са тези свободни места? Позочи конктерно училище, а не само общи приказки.

Един друг

За кво да завиждам? В моя бранш заплатите са съвсем други. Въпросът е принципен - заплащане, необвързано с резултати до нищо хубаво не води. Не знам, колко не са неграмотни, щото им виждам писанията с дежурните оправдания, че в чата граматиката не била важна, а и "те нали пълния член го отмениха"...

Спрете, моля, да настройвате другите съсловия срещу българските учители! Първо, тези увеличения не се взимат от всички учители в страната с обявените проценти, и често с огромно закъснение . Второ. Вижте резултатите от матурите в 4.,7.,12. клас в големите градове и елитните училища, и малки общини и населени места, частни училища и т.н. Съобщавате среден успех за страната и обиждате наред - всички деца - неграмотни, всички учители не работят и не заслужават нормални за страната заплати. Трето. Пишете некоректно, вече няма длъжност - "възпитател", а учител на ПИГ/полуинтернатна група/, който следобяд работи с целия клас в големите училища и градове. Нужни са добри специалисти-учители в МОН и безбройните инспекторати, агенции, издателства, НПО-та и прочие. Само най- добрите учители могат да направят разумен анализ и да предложат мъдри промени в образованието. Стига просто "усвояване" по програми и проекти и откровено заклеймяване на българския учител! И още! Стига делегирани бюджети! Децата от малки живеят с чувството за безнаказаност. Учители и директори са "на колене" пред агресията на ученици, родители и общество! Спрете с лицемерието!

Лично аз дадох 3хил. лева за добър резултат на матура тази година , Варна- елитна гимназия!

Функционал

Преди години дал нито един лев и детето ми си имаше много добри оценки и през текущата година и на матурите.Та, снобарите и с болните амбеции може да давате и десетки хиляди, но като приплода е тъп, все тая.

ако си кандидатствал за техникум по строителство, много добра оценка е 4. Но за математическа е 6. Компренде?

Преди колко години, Фунционал, защото преди години и аз нищо не плащах. Ама сега е друго!

Лъжеш!!!

Лъжеш!

Позитивно нещо.

А пък скъпотията(разбирай спекулата) хвръкна в Космоса с едни 300%. Абе важното е на БГ спекулантите и гешефтарите да им е добре, щото пък иначе пълнят и бюджета и ДДС-налозите и най-вече партийните каси. Че и частните джобчета. Муньо как лапа здраво от "По пътя на копринката"!

Вечната Такева от КНСБ както и оня с физиономия на книжен гризач който сега е ротационен трябва да се изгонят с камъни в някоя дълбока пещера, заедно с Буци, Мустафа, Асен и Киро. Това увеличение е подигравка с останалото население на бг територията.

Стига с тези учители- работят три месеца в годината. Истинската и реалната им заплата според нормалното работно време за всички останали е около 8000 лв. АМАН от демагогия.

В БГ кочината май само ченгета и даскали съществуват и хляб ядат..Всяка година с по 10-20 % нагоре заплаткките и привилегиите. То не са ваканции, то не са симпозиуми, то не са екскурзии без пари, то не са новогодишни премии, дрехи, очила..Въпреки катастрофалните матури и срива в образователния ценз. Ранно пенсиониране, изплащане на 11 брутни, висока пенсия. Останалите в кочината - кой как може да се оправя. Тия се подиграват вече с обикновения човечец, 1700 кинта минимална старова учителска - това е шокиращо, имайки в предвид че повечето българи вземат средно наполовината, и то тия които въобще имат късмет да си намерят някаква работа и не са си вдигнали чукалата за чужбина.

Не губи време! Що чакаш, стани учител!!!

Просто си адски прост, но не го знаеш.

А бе що не вземете да си учите децата у дома и само да се явяват на изпити!!! Я пробвайте да заместите учителите и си ги учете у дома и после на лято на изпити!!! Тогава ще видим реалните резултати от вашата професионална работа да ва Ева в разбирачите!

300! човека от Министертвото на иновациите почиваха в наш курорт и още подробности знам за харчовете им, но ще се въздържа!

малки резултати :)

А заплатите на културните домове - читалища библиотеки са направо трагични, тях КОГА?

кой влиза вече в читалище , с какво привлича хората , не им ли е минало времето ???