Училище осъди енерго дружество заради високи сметки

Тарифата по договор и тази във фактурата драстично се различавали

Обратно в новината

Коментари - Училище осъди енерго дружество заради високи сметки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Енергодружеството е спечелило делото, но е получило само 55 стотинки. Училището е платило съдебните разходи + 55 стотинки.

Браво на директора и администрацията на училището! А съдията е следвало да наложи и огромна глоба на електроразпределение, заради злоупотреба, некадърност или всичките причини да фактурират на по-високи от договорените цени, да преразгледат всички други фактури на абонати и ги съдят до дупка.

От гледна точка на Енергодружеството не е добре в дългосрочен план ! В краткосрочен план си е печалба на енергодружеството ! В дългосрочен план за училището не е загуба , а победа ! В краткосрочен план си е загуба , но си заслужава !

Ебахти държавата да се спира ток на училище

До тук добре ама със соларите ще е голяма глупост.

като погледнем фактурите/сметките за домашен ток има едни интересни кражни - ПРЕНОС високо, ниско напрежение. Някой да е виждал как някой от енергото пренася с кофи или раници например ток?

Браво! Енергото компенсира с държавни предприятия, които, ако не могат да платят - държавата поема разходите. Радвам се, сте ги осъдили. Поздравления!

Въпросните 55 стотинки вероятно са от закръгления и минимални грешки, но принципно съдебните разходи са пропорционално на уважения иск, който е бил за близо два бона. Т.е. на 99,99% си е останал за сметка на енергото.

Какво разбираш под преносна мрежа? От ВЕЦ, АЕЦ до бушона токът тече по кабел, а не по въздух. Eлектроснабдителната мрежа е взаимосвързана система за пренос и доставка на електроенергия от производителите до потребителите посредством електрически далекопроводи и кабелни линии. Според Закона за енергетиката „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия. Електроцентралите, които произвеждат електрическа енергия от гориво (въглища, природен газ, ядрената енергия или водната енергия се присъединяват към преносната мрежа за средно напрежение (20kV) и чрез трансформатори към мрежата за високо напрежение (110/ 220kV). Електропреносната мрежа за високо и свръхвисоко напрежение пренася електричеството на дълги разстояния – често дори в международен мащаб, докато достигне своя клиент, обикновено компания, която е собственик на местна електроснабдителна мрежа.

Не е така, съд. разходи се изчисляват пропорционално на уважената част от иска

Браво на училището и директора му. Браво и за фотоволтаиците, няма да го няправят независим от енергото, но ще му спестят значителна сума и така ще има известна доза независимост. Ако искате да си намалите зависимостта от енерго-дружествата си монтирайте фотоволтаици. Във всяка къща има бойлер. За загряване на водата се изразходва значително количество енергия. Фотоволтаика може да го свържете директно с бойлера, на отделен нагревател. Така при слънчево време ще имате топла вода без да сте ползвалли електричество от мрежата. Ако времето не е слънчево, тогава се налага да ползвате електричество от мрежата. Между фотоволтаика /системата/ и ел.мрежата няма никаква електрическа връзка. Просто в бойлера има два различни нагревателя - единия за фотоволтаика, а другия си е оригиналния за мрежата. Подобна система вече съм я направил и работи без почти никаква поддръжка. Няма батерии и инвертори. Така системата е значително по-евтина и проста за изпълнение. В този вариант се изплаща за около 5-6 години. Специално за загряване на вода много по-ефективни са водогрейните панели, но при тях се изисква да прокарвате тръби, помпа... така системата е по-сложна. В моя случай се прокарва само един кабел. Характерно за фотоволтаиците е, че произвеждат ток в момента в който има слънце. И естествено този ток трябва да бъде ползван на момента. При домашни условия ви трябва нещо което да акумулира енергията за да я ползвате в удобен за вас момент. В случая акумулиращия елемент е водата в бойлера, акумулира топлина. Ако обаче искате да ползвате енергията от фотоволтаика за други цели ще ви се наложи да ползвате някакви акумулатори /батерии/ и инвертор. Батериите оскъпяват електричеството с ... около 10 ст. на кВт/ч.

Да беше написал и цената на една такава инсталация.

В България се продават фотоволтаици на добра цена. Аз лично си купих панели "Панасоник" от Великобритания преди няколко години. Тогава ми излязоха около 800 лв. за три панела по 325 Вата всеки. Така инсталираната мощност е 975 Вт. Допълнителния нагревател не помня колко ми струваше, но е около 20-25 лв. Поръчах го в България, като го бях пресметнал за тези панели. Характерното за точно тези панели е, че достигат напрежение на празен ход до 69 Волта. Това ми дава възможност да ползвам един обикновен кабел 2.5 мм2. Купих и един краен изключвател и няколко Г-образни конзоли за да монтирам панелите на стената на къщата. Така панелите са с голям наклон и са под стрехата на къщата. Това ги предпазва от градушка. Големия наклон има и друг смисъл! През лятото слънцето стои горе и лъчите падат върху панелите под ъгъл. Така мощноста им се намалява и няма опасност от прегряване на бойлера. За това пък деня е по-дълъг, а водата влизаща в бойлера е с температура около 20*, по-висока отколкото през зимата и изисква по-малко енергия за загряване. През зимата слънцето стои по-ниско и тогава лъчите му падат пенпердикулярно на панелите. Така панелите развиват максимална мощност, но за това пък слънчевите дни през зимата са по-малко, а деня е по-къс. Реално погледнато до сега се е случвало през пролетта и есента автоматично да изключи крайния изключвател по температура. Цялата система ми струва под 1000 лв. На година според сметки тези панели трябва да заработват до около 1100 кВт/ч. В моя случай е по-малко.

lu4ka

Освен цената, да беше написал, че тамън си върнеш инвестицията и ще трябва да започнеш подмяна на различните елементи.

С тези 55ст реално съдът е задължил училището (респ.МОН, респ. държавния бюджет, респ.всички изрядни данакоплатци) с разходите по делото. Сега да ги приспаднат от премиите на съда.

Ако напише цената, ще лъсне далаверата. Защото сметката ще излезе чак след 15-20г експлоатация, ако елементите издържат толкова време и дават поне 90% от заявената мощност.

Ти беше ли там или просто си тролиш ей така?

За тези дето пак питат за цената...?!?! Ясно съм написал основните разходи, т.е кое колко струва. Ще в го повторя заедно със сметките. Панелите ми излизат 800 лв. Кабел, конзоли, нагревател произведен по поръчка и краен изключвател общо са доста под 200лв. Тези цени са от преди няколко години. Системата ми излиза най-много 1000лв. Понеже съм позиционирал панелите в НЕ най-добрия ъгъл и НЕ произвеждат максимума, приемам един коефицент 0.7 с който намалявам очакваното произведено електричество. И така: 1 кВт инсталирана мощност в българските условия дава за една година сумарно около 1100-1150 кВт/ч. Аз смятам по-малката цифра - 1100. Освен това аз нямам 1 кВт, а 0.975 кВт инсталирана мощност. Така се получава: 1100х 0.975х 0.7 = 750 кВт/ч - толкова електричество ще ми произведат моите панели за една година. Умножени по цена 0.20 лв/Квт/ч се получава 150 Лева. Приблизително толкова ми спестява цялата система за година. Е, разделяме 1000 лв на 150 лв за да получим годините. 1000/150=6.67 Години. Това време от около 6.5-7 години за изплащане го приемам за достатъчно добро, защото на панелите им се дава живот 25 години. Така аз ще съм на печалба след това 18 години. При това сметките са направени с известен консерватизъм, т.е пресмятам по-ниските резултати. Ако само почна да обръщам панелите за зиме и лете да са под различен ъгъл, тогава сметката ще бъде без коефицента 0.7 и се получава заработка от около 214 лв/годишно или системата се изплаща за 4-5-5 години. Единственото число което съм се доверил е тези 1100-1150 кВт/ч годишно производство. Това е намерено в интернета от една фирма търгуваща с панели и е под формата на диаграма, т.е трябваше да сумирам по диаграмата. Това също съм направил консервативно и е възможно реалната стойност да е по-висока. В крайна сметка ако имате такава система и се грижите да променяте ъгъла на панелите така, че да произвеждат винаги около максимума, то може и да надхвърлите тази стойност значително и подобна система да ви се изплати по-бързо. В момента в България има панели на по-изгодни, по-ниски цени. Не е редно тук да казвам, но просто проверете в Технополис. Предлагат панели от 375 ЛВ за 545 Вт. Или излиза, че за 750 лв може да си инсталирате над 1 кВт - значително по-евтино отколкото аз съм инсталирал. Подобна система би могла да ви се изплати и за под 4 години. В следващите години цените на тези панели постепенно, бавно ще падат, а качеството им ще се подобри. Просто ще се получи насищане на пазара, подобно като със светодиодните крушки и фенерчета...

Така е по принцип, но човека също е прав. ЗАЩО? Защото като краен потребител за него тока идва от контакта. Ти питаш ли в магазина от какво брашно е произведен хляба, от къде е взето житото и как е прекарано до мелницата и т.н? НЕ, разбира се! Питаш само колко струва този хляб? Така и крайния потребител на електричеството се интересува да го получи до мястото където му трябва и цената на която ще го получи.

а знаеш ли,че нашият мил народ плаща 2 пъти една и съща услуга всеки месец? Жокер :тока и топлото ги проеизвежда едно и също съоражение Не сме ли баровия а :))))))))))) Браво на директора на у-щето!!!!

Не разбрах ти какво си купил от Англия бойлер или фотоволтаици за производство на електроенергия . След като покупката ти произведе Ел .енергия и твойте уреди са 220 волта как ги захранваш след залез слънце от къде идва Ел енергия защото тогава е най необходима и отопление готвене телевизор зареждане на телефони четка за зъби и т.н.

Така се прави! А, не си завираме главата в г.за и си плащаме, квот ни поискат. Ако не изокате, енергото ще ви ги натриса всеки месец големите сметки. Колко е спестил Директорът от бюджета, а, !? И спестените пари ще отидат за ДЕЦАТА ви!!!

Купил съм само панелите. Бойлера си е обикновен български бойлер. Самия бойлер си има и си остават в него неговите си оригинални нагреватели които си работят на 230 волта /230, вече не е 220/ и се ползват когато няма слънце. Към бойлера се инсталира друг, допълнителен нагревател, който предварително е пресметнат за мощност, напрежение и ток според конкретните панели. В Бългрия във всеки по-голям град има хора и фирми които произвеждат разни нагреватели и за тях не е проблем такъв нагревател да се произведе. Практически системата работи на напрежение, ток и мощност в зависимост от слънчевото греене, а то се променя през деня в зависимост от облачност и т.н. В крайна сметка, колкото ток са произвели панелите, толкова са подали към нагревателя. В края на деня в бойлера има топла вода. Колко? Ами зависи от количеството, броя панели. Зависи дали е било слънчево или облачно. Ако имаш ...хиляди панели, то можеш да имаш гореща вода и в облачен зимен ден, но проблема е, че няма какво да правиш толкова топла вода през лятото, а хилядите панели са мнооого скъпи и трябва да бездействат. И обратното - ако имаш само един малък панел, то няма да го усетиш и цялото упражнение е безсмислено. Заслужава си като минимум панелите да са с обща мощност минимум около ... примерно 800 Вата и на горе.