За по-леки раници: учебници на части и шкафчета в училище

Разделяне на учебниците на части, отпечатването им на по-лека хартия, използване на е-учебници и шкафчета в училище, предвижда МОН за олекотяване на раниците.

Обратно в новината

Коментари - За по-леки раници: учебници на части и шкафчета в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А дали просто така далаверата не е по-печеливша. Вместо 1 учебник, ще купуваме по няколко за всеки предмет. Това си е чиста печалба! И лесно замазване на очите.

Тези ученици не значт,че навремето техните баби и дядовци са ходели по 3-4 километра пеш до училище с такива раници! Една тетратка малка 95 грама, голяма тетрадка 200 грама, учебна тетрадка и учебник 300-350 грама! От къде ги взехте тези 8 кила бре?

Явно нямаш деца. Сутринта вдигнах чантата на моя синковец и мога да кажа, че спокойно може да се ползва за пудовка. Като се сложат всичките необходими учебници и допълнителни помагала, плюс тетрадки, химакали, моливи, линийки и т.н. си става за фитнес. Та не говори глупости.

Ти, раницата на сина ми тежи 10.5 кг, едвам я носи не ми сравнявай кой кога къде е ходил, че аман от такива дето не са разбрали, 1/3 от теглото на детето...и то с една единствена цел да се печатат повече учебници и помагала за повече пари, рядко п.ост народ...

Откриха топлата вода.

Да се премахнат тежките тетрадки на които и съставители и учители и ученици се упражняват!

У нас е все така: няма ли жертва, труп и вик никой за нищо не си мъдра пръста!!! ТИЯ КУКУНДРЕЛИ ОТ ТОВА ПИШМАН МИНИСТЕРСТВО ДАЛИ НЕ СА ИМ ИЗБОДЕНИ ОЧИТЕ , ПРАВЯТ СЕ НА СЛЕПИ И ТЪПИ, ДЕТЕТО ЩЕ СЕ ОПЛАКВА ОТ ТЕЖКА РАНИЦА, НО ТЕ БЕ ЗНАЯТ ТОВА, ТОВА Е НЕЩО НОВО ЗА ТЯХ!!! Децата вкарат раници като шерпи, но не им пука! Гаврата с всички нас и за всичко е повсеместна! Само боя ще ги оправи !!

Много просто-учебниците остават в училище, в къщи само домашните и търсене на Интернет от какво имат нужда -както е на запад

lu4ka

И къде на запад е това? Носят като диви планери, помагала, учебници, плюс допълнителен сак със спортните принадлежности, защото повечето деца след училище отиват на спорт. Почти всички (90%) пътуват с автобус до училището и гледаш едни дечица, 30 кг с напикан дюшек, влачат и раница за училище , и сак за спорт, облечени с униформи, включващи задължително сако и вратовръзка.

Какви хартиени учебници бе, 21-ви век сме. Има таблети, електронни читанки, ноутбуци и какво ли не още, те седнали учебници да ми печатат! две тетрадки, за писане и за смятане, ще са напълно достатъчни за носене в чантата или раницата. А колко гори няма да бъдат изсечени...

Чантите се олекотяват елементарно с лека корекция на учебната програма. Вместо 6 предмета на ден се правят 3 предмета по 2 часа. И теглото на раницата се редуцира на половина. По този начин се намалява обаче и физичеката активност на учителите щото вместо да тичат от първия етаж на едното крило до последния на другото. Защото съм бил участник и в такива дивотии и сме тичали от една зала до друга за да успеем да стигнем междучасието.

всяка година учениците намаляват с хиляди, леките раници са последния проблем на мон в момента.

Няма страшно - ще компенсират намалелия брой ученици с по-голям брой учебници и най-вече "помагала" - за далавери са много печени.

5ти клас - от ЕВТИНАТА хартия, не олекотената(bguchebnik. com): Математика - 19,20 История - 22,60 География - 17,60 Човекът и Природата - 17,33 ИТ - 11,90 Музика - 13,33 Български и Литература - 22,00 Английски език - 16,00 Музика - 13,33 ------------- 153 лева DistriRead Icarus omnia 7 - 60 евро на дребно (120 лева) Цветен 480x800 GB Flash EPUB, PDF, TXT, FB2, PDB (Palm-Format), HTML, ZIP, JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF Cardreader: microSD Wireless: WLAN 802.11b/g/n 1x USB 2.0 (Micro-USB) Li-Ionen, 2500mAh 264g !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

бабинаа ви трънкина. Ще правите учебници на тройна цена заради хартията и химикалите от които се прави тази хартия. Ще слагат шкафчета за да напълнят гушата на някоя фирма, не могата да купят по една електронна книга за децата която е на цена 5-10 ПЪТИ по ниска от всички учебници за една година.... и що??? щото го нямало никъде. Ми бъдете първите бе. Един Ebook и то цветемн струва под 120 лева бе. колко са ви учебниците за 5-6ти клас???? Да... ама няма далавера.

Учебници на части; ; изменения на парче; пренаписване на историята; замяна на българската литература; учебници за бедни и богати... Убихте образованието!

историята не се пренаписва, а се коригира спрямо информацията която е била умишлено или неумишлено скрита от тези които са я писали. Щото още има тъпаци например които си мислят, че СССР ни е освободила през ВСВ, след като истината е че сме били врагове с тях - примерно.

Раница на първокласник, дете 21кг, раница - 5 кг!!! Учебник, учебна тетрадка, няколко тетрадки отново....за какво е всичко това?!

За да папа мафията от кръга на МОН

По-скоро трябва да не се оставят учебниците в училище, а вкъщи. Ако учителите се научат да ползват по-модерни методи за обучение като презентации или видео обучение, няма да има нужда да се носят учебниците на училище. Те да са за самоподготовка, а в часовете само да се разяснява материала. Ако разделят учебниците на части има голям шанс да се възползват от възможността да ги оскъпят, а те са достатъчно скъпи.

И отново замириса на далавера. Да се чуди човек, как така взе, че се появи петокласничка с активна гражданска позиция. Която така потресе управляващите, че те незабавно планираха действия, за които да се изхарчат безконтролно един куп пари.

"Разделяне на учебниците на части," И всяка част по 10-15 лв.!

До тук за дете от втори клас сме купили 9 "помагала" . Всичко цветно, на тежка хартия, голям формат, силно вонящи и със съдържание като за олигофрени. По всичко попълваме ребуси, лабиринти, оцветяваме, ... дори по музика. Нали трябва печатниците да работят и собствениците им да печелят - един път от държавата за "безплатните" учебници, втори път от родителите - за многобройните "помагала".

Позната ситуация! За тежките чанти се говори от години, та едва ли писмото на едно дете е предизвикало голям дебат по въпроса. Учебниците са на луксозна хартия, която ги прави по-красиви, но и по-тежки. Нашите не бяха толкова изискани, нямахме толкова много помощни материали и пособия, затова пък учехме здраво и родителите сериозно ни контролираха. Макар, че не владее съвременните технологии, като фундамент по-възрастното поколение е по-образовано.

ЯВНО ГЛЕЗОТИИТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ !! СЕГА РАНИЧКИ, И НА ГЪРБЪ !!! А ЧАНТА В РЪКА, С УЧЕБНИЦИ И ТЕТРАДКИ ЗА ВСЕКИ ЧАС, И ТО КАКВИ, А В ДРУГАТА РЪКА ЦЕПЕНИЦА ЗА ПЕЧКАТА В СТАЯТА !! А МАСТИЛНИЦА И ПИСАЛКА !!! А ДРЕШКИ ЗА ФИЗИЧЕСКО ??? ЗАТОВА СА КАТО ХИЛКИ ИЛИ КАТО ПРАСЕНЦА !!!!

Тъпанар. Отивай да си пускаш постовете в пощата!

Когато аз ходех на училище нямаше раници, кожени чанти (доста тежки), но пък и никой не ми е искал всеки ден да нося в училище всички учебници и тетрадки. . Знаеш си програмата, поставяш в раницата съответния учебник и тетрадките и ако сметнеш, че няма нужда от тетрадката за домашна работа или учебника не вземаш и тях. Знаете ли колко поколения се изучихме по този начин. А сега- много учебници, малко знания!

И сега е така, но някакви луди майки пълнят чантата с буркан компот, две ябълкие, шопска салата без сирене, две филии домашен хляб и в една кутия, тип котлеварка, кюфтета по чирпански от биокайма! Та затова тежи 8-10 кг. Защото майкете са луди!

А емнайсетте помагала ще отпаднат ли? Защото не учебниците тежат, а те.

За учащи се и как си отключват металните лични шкафчета? Кретените пак откриха топлата вода - по белия свят от поне век се работи така!! Я си турете по една тухла итонг и да приключваме дебата.

Толкова ли е трудно на подходящо място в училищата да се направят шкафчета и то така, че да не се налага децата да се качорят едно върху друго?Защо трябва да мъкнат екипи за спортуване, боички, помагала, които могат да стоят в училище, а и част от тетрадки, учебници?Е, това ще повлече и камери за наблюдение, че после ще има - кой ми разби шкафчето, но всякакъв подобен разход е приемлив в името на здраве, правилна стойка и спокойствието на родителите.

След като според всички проучвания главите на българските ученици олекват прогресивно, няма да е лошо и раниците им да са по-леки - явно учебниците не им трябват.

Олекват, ма децата не са виновни. Проблема е в свободния пазар, който набляга на парите (затова са тежки и учебниците), а дали децата излизат с знания или не, това не влияе на печалбите в бизнеса "образование".

един учебник в две части да го платим като два хубава работа и пак в изгода на издателската мафия

Защо издателска мафия?! Предложението идва от МОН! Такива тъпни може да роди само неграмотен чиновник/експерт от МОН!

Не сте права. Учебниците се одобряват от МОН. Това е, при желание те могат да подпрат или затрият определено издателство ако то се занимава с образование.

"Качеството на изображенията" няма да се понижи,ако само изображенията се печатат на скъпата и тежка хартия. А не е лошо да не се прекалява с тях - това не са комикси,а учебници все пак.

Прави разлика между учебник и книга, в учебника на всяка страница има изображение, няма как да са в отделна кола. Ако решат да ги отпечатват на т.нар. "обемна" хартия "родителите" ще ревнат, че са мазня и наследниците им не могат да различат кое какво е. Освен това учебниците от 2 клас нагоре са със срок на употреба от 3 год. Яйде представи как ще изглеждат на 2 и 3 година изданията на "обемна" хартия. Аман от малоумници на тази територия.

Те пък едни изображения - заливат страниците с вредно, вонящо мастило. Рибният буквар колко страници е, колко тежи и колко знания съдържа?

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. В България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. 58 370 са децата със затлъстяване. Това означава, че 26,2% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло, сочат данните на Световната асоциация за изследване на затлъстяването. Така де, сакън да не отслабне некое кюфте

С носене на тежки раници не се отслабва - отслабва се с ДВИЖЕНИЕ.

отслабва се с правилно хранене и без прием на животински продукти като сирене, мляко, колбаси и червено месо.

Шилo

Учебниците се печатат на тежка хромова хартия - нещо напълно излишно. На офсетова хартия теглото ще е наполовина и качеството няма да пострада грам. Ама със скъпата хартия и комисионните и печалбите са по-големи. На никой не пука за децата!!! И защо, по ягодите, е непбходимо да има 10 фората за учебници, защо не са с еднакви, стандартизирани размери??? Като почнат родителите да "обличат" учебниците, става нещо страшно! А може да е толкова лесно и леко, стига някой началник в министерството да го поиска.

МОН има изискване за хартията. Всичката хартия за офсетов печат се нарича офсетова хартия, "колега". Вероятно искаш да напишеш, че хартията трябва да бъде повърхностно необлагородена... Надявам се знаеш какво ще стане после при печат? Това са учебници за по 3 години, само за 1. клас се печатат всяка година. Колкото до форматите, в полиграфията има 3 основни вида формати А, B и С формат. МОН имат стандартни изисквания за КОНКРЕТНИ формати. Вече избора на конкретния формат на всяко издание се прави въз основа на характера на съдържанието, обема на изданието и възможностите на печатните машини.