Ученик в 11-и клас ще контролира качеството на софтуера на голяма банка

Кирил Тодоров смята да съчетава работата с ученическите си задължения във Варненската търговска гимназия, където учи "Икономическа информатика"

Обратно в новината

Коментари - Ученик в 11-и клас ще контролира качеството на софтуера на голяма банка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е просто рекламна статия с провокативно заглавие. И всички се хващат на кукичката и коментират и разсъждават, все едно на автора му пука какво мислят.

По добре дете-ученик, отколкото неук мазен и прост комунист..

Еей сега ще се справим по лесно с евраците който ще цъфнат в ограбена та ни БЪЛГАРИЯ с натискане на копче це всичките бг левове са превръщат в тлъсти еврачета а ти българи но гледай умно какви врътки ще са.

На момчето! Най-важното е, че ще се занимава с нещо продуктивно, ще научи някакви неща от рано. Така се гради кариера, и така се изграждат интелигентните и дейни млади хора, от които държавата има нужда. Не мога да разбера голяма част от коментарите. По-добра новина ли щеше да е "Пиян единайсетокласник заспа пред дискотека"?

Като не можеш да разбереш коментарите, са ти обясня - щом такива банални глупости са новина (а всъщност PR, т.е. dissemination по някъв проект), смятай колко сме дълбокопровинциални и жалки.

Можеха просто да напишат, че еди коя си банка предлага стажански програми, а не че единадеситокласник ще контролира качеството. Онзи ден пак имаше новина: българка била джижеща сила в проект за редактиране на генома. Е що не са и дали Нобел? Почваме да ставаме малко като макетата.

На всички по-долу, дето разправят, че академичното образование вече било отживелица и било важно какво си бил можел, затова сме на тоя калфаджийски хал тук - само самоуки майстори, без дълбочина в знанията, камо ли капацитет за синтез. В момента карам второ инженерство и нещата които ни карат да учим и правим са фундаментални и ако не е по структурирана методика, ей сега си ви представям вас самоуките, гледали напосоки онлайн курсове и чели блогове, как ще сте даже чували за такива неща. Ае, бегайте да настройвате фреймурци и се успокоявайте, че "другото са глупости" и "на мен уейвлети за кво са ми", аз тук майкросъвриси сглобявам мощно.

Не се учудвам че караш второ инженерство. Явно с първото не се е получило. Да ти кажа - и с второто няма да ти се получи.

Един друг

В днешно време, човек не може да бута цял живот с една специалност, бе. Второто ми е електроенергетика, щото с тия ми ВЕИта е икономически грамотно да имам задълбочени познания по отношение на активите ми, бе, щото всяка елементарна грешка струва пари, а фундаментална и бизнес грешка струва не можеш да си представиш даже колко. Да не говоря, че за някои неща е важно не само какво знаеш, щото правоспособност не се дава на самоуки майсторчета като вас, аматьорче. Я да те питам теб самоукия специалист, примерно откъде ще знаеш как стои въпросът със земните съединения на трифазна мрежа, ако не са те гърчили на лекции и на лабораторни, ами си зяпал напосоки в нета разни неща. Толкова съм ви се наслушал и нагледал на самоуките простотии, че вече убедено ходя след вас и ви оправям бакиите, за които ви е било платено да направите като хората, но вие сте направили като самоуки и самозвани специалисти.

Веднага се сещам се за наскоро потъналата подводница с милионерите.

Е, там претекстът да разкарат 50 годишните инженери и специалисти беше, че търсили "вдъхвновяващи" млади мечтатели. А, истината е, че опитните морски инженери се бяха развикали, че това е пълна бутафория, хеле пък илюминатор, сертифициран за три пъти по-малко дълбочина е престъпно нехайство. Затова и докараха разни патки, загрижени повече за представянето си в тиктока какви са LGBTQJFUTES:LO/-+%$@( активистки и резултатите са напълно закономерни. Тия младите агнета ги наемат, за да спестят едни пари и ако стане издънка да им ги пишат на гърба. Като примерно онази набедена "оръжейна" специалистка на дядо Алек, дето застреля операторката с "реквизитен" пистолет. Пък експертката била "не съм от тук и съм за малко".

Добре, но къде точно е новината? Кой е Киро? На кого е синче, че цяла статия се отделя за нещо което се случва ежедневно с хиляди младежи? Между другото в 10-ти клас за 48 часа написах системата за сетълмент с БНБ на една банка. Под ДОС - и тогава сетълмента се правеше с dial-up с модем по телефонна линия...

Киро е никой, но едни пари са усвоени за една практика и трябва да се разчуе.

Най паразитната банка с такса, че са те таксували за обслужването или как услуга по тарифата на МВР е 5лв, а на касата плащаш 11 лв. ....

ЦЙК и KBC са две различни банки. А За таксите в Първа Инвестицонна е забранено да де говори, защото са като наказателни такси

Да хубаво е да има кой да работи почти без пари. В белите държави тази практика е към обучението в училище, но при българското образувани е налага стаж в реалния сектор. Проблемът е е образователна та система!!

Момчето е завършило 11-ти клас, т.е. вече има 18 години - пълнолетен е 100%. Просто няма завършено средно и висше образование, но както казва колегата вече това не е важно. Важно е какво знаеш и можеш. Плюс това, за хората от сектора - това вероятно е някакъв стаж за по 4 часа дневно или нещо подобно. Нека се развиват

Какво знае и какво може един ученик в 11 клас? Той е на ниво неосъзната некомпетентност, а тези са най-опасни.

Как какво може? Да си дава дупето на стари чичковци - мераклии за пари. И после да се хвали че ги е спечелил от работата в банката - ха ха ха

С новите програми знаят по профила си колкото 2ри курс студенти. Момчето ще е стажант, ще се учи от по-опитните. Какъв е проблемът? Всеки е почнал от такова ниво и дължи подкрепа на следващите поколения!

Един друг

Ха, ха, във втори курс бях вече с пет заверени математики, бе. Тия в гимназията си ги представям колко са чували за Коши, Вандермонт, Лаплас, Лагранж и т.н.

Евала на пичЪТ! Икономическа информатика??? WTF! Кой е измислил това име? Нарича се Бизнес информатика - справка УНСС, както и доста ЕУ университети. Поздрави, не съм робот.

1991 година в ВИИ специалността се казваше точно икономическа информатика, после явно по-мАдерни имена са измислили на вуз-а и спициалността.

е Wirtschaftsinformatik, koeto е буквален превод на горното.

Това само показва, че образование на никого вече не е нужно! Не е важно какво знаеш, а какво реално можеш! Закривай университетите!

Евала на Кирчо, все така напред

У ученик в пети клас ще им свърши работа :) С всяка следваща версия софта им става все пог-голям боклук :(

Банките се превърнаха във фамилни фирми и професионализъм нула.

Кухоглавека мисли за секс (всякакъв!) и за райски газ кво качество, кви пет лева бл.

Банка KBC няма от април месец - има ОББ*. 90-те години на миналия век искаха завършено висше образование за назначаване на работа като програмист. После се понижиха критериите до семестриално завършил, после горен курс, после втори курс (поне първи курс да си е взел изпитите), сега нещата просто деградираха.

Зависи за каква работа. ИТ / Програмисти отдавна опита е по-важен от Вишето. Много хора са учили едно а работят друго. Ако ще е доктор или инжинер, е друго.

Bastun, аз съм програмист 35 години вече , не съм го учил в училище и имам само средно образование. Я кажи пак за висшето... Че като гледам какви "програмисти" излизат в последните 15 години - чеп за зеле не става от него ...

Посмоли малко. Преди 35 години програмисти имаше само в изчислителните центрове и институтите, а там със средно образование най-много да си портиер.

Един друг

А, бе, смешник самоук със средно образование, висшето не е гаранция, че ставаш, но липсата му е гаранция, че не ставаш. Една висша математика не си минал, обаче програмираш изчислителни машини - ха, ха. В момента карам второ инженерство, обаче по време на първото ми бях гъст с образите във ФМИто. Кви неща можеха и правеха, а колко от тях бяха олимпийци и се прехвърлиха в MIT и в Caltech, да не ти говоря. Та, откъде ги гледаш тия програмисти, дето били излизали? От Свищовския или от Библиотекарския, ли? Щото съм сигурен, че някой с истинско висше няма допирни точки с такъв като теб.

->АЗ - имаше , и още как. Това че вие не знаете какво къде и как си е ваш проблем. ->Един друг - смешник ще викаш на себе си, а генералния извод че липсата на висше е гаранция че някой не става е тотална комплексарщина. Висшата математика я учих в движение, щото се наложи. Мога да те сложа в малкия си джоб по темата, но не мисля да си губа времето. И със сигурност съм изкарал много повече $$$$$ от нея, отколкото нещастен теоретик като теб. :) Във ФМИ имаше (имаше!) много печени хора, факт. Но ги няма вече от цитираните 15+ години. И да, факт е че някои от тях са в MIT , познавам 4-5 човека, в Caltech не познавам нито един, но това не намалява веоятността да ги има. Елитаризмът ти, базиран на смешното висше образование у нас издава тотална липса на връзка с реалността. Айде, жив и здрав, излез и премети пред портиерното, докато аз, смешния самоук със средно образование отивам да си покарам яхтата.

Един друг

Ха, ха, хвана се като последния балък - тук като образованието се е сринало, не значи че на Запад още няма, бе, среднист неграмотен. Учил бил математиката в движение и между другото, щото му се било наложило - ха, ха, ха. Цялата ви работа е между другото и в движение на вас. Затова сме такава сила в науката и в бизнеса. За малко ASML да не е холандска, а българска. Интересно, що колегите в Холандия и в Дания постоянно успоредно нещо учат, постоянно трупат титли и разработки, пък и го съвместяват с минимум доцентстване. Явно са на по-ниско технологично ниво от вас среднистите тук, "учили" в движение. Естествено, че самоукият среднист е гаранция, че не става, най-малкото защото не си е направил труда и не е проявил дисциплината да завърши. Като тук ФМИто и ТУто са ти ниска топка, ми барем да се беше напънал се за Бъркли, бе. Пък къв си селски бек се вижда с тия ти глупости за някви яхти. С тия джетове, ветроходни и моторни яхти съм приключил отдавна, глупако, щото съм надживял етапа на играчките и съм се ориентирал към истинските активи. Портиерно нямам, за да мета пред него, но не чакам теб да ме съветваш ква работа да свърша. Сутринта вече косих с трактора, под съоръженията, където не пускам овце и коне да пасат тревата. Пък ти ходи карай яхтата, ако си мислиш, че такива глупости впечатляват някого извън ваше село.

Който е инвестирал в тази банка го съветвам да продава всички акции а пък ако е клиент да затваря всчки сметки.Толкова ли няма или се свършиха специалстите със стаж че опряха до децата и то за такива отговорни неща. Другия вариант койт остава е: той е непълнолетен и не носи наказателна отговорност.

Банката не мога да коментирам, даже изобщо не съм чувал за нея, но по принцип за качествен контрол обикновено се наемат точно интерни (стажанти). Иска се усърдие и прилежност, каквито трудно можеш да накараш утвърден професионалист да прилага с ентусиазъм. Младежът ще поработи някоя и друга година като качествен контрол и после ще мине на ниво младши програмист, така се прави.

Да е практика за стаж под надзора на опитни специалти със стаж и чуство за отговорност да разбирам и подкрепям идеята но не изцяло качествен контрол на кмпютърни прогами в голяма банка е безотговорно от към страна на банката.

Не знам що за професионалист сте ама от това дето описвате сме на този хал. Майсторът трябва да провери качеството на продукцията, която излиза и да се подпише, а не някакво “пишлеме” да прави мънки тестове и това да се хвърля към клиента. П.С. Те клиентите свикнаха вече да са бета тестери и да получават ъпдейти през ден.

Тая банка когато беше собственост на гърците, беше топ банка с едни от най-добрите и иновационни услуги в бг, за съжаление откакто я купиха белгийците деградира тотално, сега всичките им услуги са бул-шит, не стават вече за нищо, и се превърнаха в обикновенни кожудери и измамници... Всичките им курсове, инвестиционни услуги и такси са тотална обирджийница...

Аз имам опит с всички български банки (освен Общинска, но т'ва не е банка, а шеговито явление). И като клиент - физическо и юридически лица, и в някои банки като външен изпълнител на част от информационната система. Като клиент мога да напиша книга с всичките простотии с които съм се сблъскал, и тоталната некомпетентност. Това без да съм ползвал кредитни услуги, с изключение на една кредитна карта. Трагедия е просто нашата банкова система, че и са алчни. Не беше така до преди няколко години, но вече е тотална щета. ПО отношение на ролята на външен изпълнител мога да споделя доста потресаващи неща, за съжаление не мога (NDA). Хубавото е че поне по отношение на сигурност се обръща повече внимание на банковата информационна инфраструктура, но откъм user experience нещата са отчайващи - особено като се има в предвид факта че половината банки ползват софтуер писан в Индия, другата част - в Русия ...

Наистина са отчаващи, като усер интерфейс. С изключение на ПИБ - там е читава доло горе, другите са ЗЛЕ. Примерно бившата Райфайзен - обновяват си стемата преди 3-4 години - и аз - с 2К монитор виждам 3-4 реде от операциите. Тези с 1080п монитор - 2 пъти по-малък - сигурно виждат 2 реда! А в старата система 10-15 реда. Системата им е една и съща за мобилен телефон и за компютър. НЕ се прави така, телефон екрана е надолу, всички счетоводители и управители (като мен) банкират през Компютър он-лайн , не е отчетено. Създаване на ново плащане, копие на старо - преди с 2 щракване ставаше, сега, с 3 . Въобще ... някога сядал ли е потребител реален и те да го гледат какво прави и с какво се сблъсква ...

Един друг

Щом QA-ят е поверен на гимназисти, UX-ът вероятно е поверен на децата от 5Б клас.

Така де, ученикът ЩЕ СЕ ОБУЧАВА. Връзката между науката и бизнеса е в правилната посока.

Винаги намеането на някой неосъзнал се хлапак завършва катастрофално за наелият го.... Ще осъзнаят решката си, само дето може да им струва скъпо.

Хе, хе, тва QA звучи съвсем различно и тежкарски като напишат, че щял бил "да контролира качеството".

Няма нужда да му плащат осигуровки, банката е доволна

Тя банката бълха я ухапала с едни осигуровки :)

Отдавна се махнах от тази крадлива банка.