Китай - на един подпис от смъртоносен удар по долара

В популярния алтернативен ресурс Zero Hedge се появи интересна статия, предричаща предстоящия край на долара като единствена световна нефтовалута.

Обратно в новината

Коментари - Китай - на един подпис от смъртоносен удар по долара | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Американците през последните 80-90 години напълниха Китай с пари и технологии и производства,и сега станаха голяма работа,мислят се за важни .Повечото технологии и производства ги откраднаха и дублираха.Западните държави искат да изключат Русия от swift"системата,

Китай, Русия и Северна Корея - това е печелившия лагер, а вуе слагайте минуси и псувайте , докато ви покажат как се мре

И военно и икономически БРИКС ! Те още преди години казаха, че ще има нова валута .

Да видя първо как Вовка Офшорното сменя офшорните долари с юани и тогава ще повЕрвам ;))

Какво става? Война срещу долара? Защо саудитския крал беше в Москва? На шанхайската борса петрола се продава в юани(не петродолари), а Русия вече е готова да се откаже от SWIFT?!

Аха, долара е като Facebook - и за двете чуваме, че ще ги изоставят, ама нещо не се получава така.

Не, не може да е вярно! Путин рече, че рублата ще е валутата за разплащане, а не юана.

С този подпис китайците ще "заколят кокошката, която им снася златните яйца" - Америка. Не ги подценявайте, те може да са всякакви, но не и тъпи. 1. С кой търгуват те - с Америка тя им плаща. 2. Кой е най-големия кредитор на САЩ -Китай? С какво - с "книжните" долари, които държи. 3. Като поскъпне юана, как ще търгуват - никак. Да изброявам ли още? Китайците ще намерят цаката на американците, бъдете сигурни и това ще стане, но без да се самоубиват.

Те са я намерили вече - 90% от производството е при тях. Остава да си поискат цените, които биха поискали американците, ако те бяха производителите... Съответно десетки хиляди прекупвачо-препродавачи (главно евреи и американци) ще изпищят на умряло...

Не става дума за поскъпване на юана, става дума за правото да емитираш валута в размери, които твоята собствена икономика не би била в състояние на покрие със стойност. Нещо, което САЩ правят от десетилетия и благодарение на което си позволяват да харчат трилиони долари повече, отколкото имат.

NA KOLENE

Китайците не са тъпи, правят всичко стъпка по стъпка.Ще изместят долара за 10-15 години без сътресения. Лошото е,че американците са притиснати от дългове, военни разходи, отслабване на влияние и мощ, и може да направят някоя глупост и процеса да се случи много бързо и пагубно не само за тях, а и за световната икономика.

всеки може да седне и да напише някаква статия,особено ако този който му плаща за това има сметка от това долара да се срине.но без да претендирам за голям финансов експерт, мога да кажа следното.бъдете спокойни за курса на долара.сега сигурно трябва да посоча и причини.най- голямата всъщност е, че китай има сметка от висок долар. така китайската цена на труда е по евтина, и от там китайските стоки са по- евтини. разбира се това не стимулира много вноса, но китай така или иначе изнася много повече от колкото внася. китай постоянно е обвиняван, че всъщност изкуствено девалвира собствената си валута, което не отговаря на реалното състояниие на китайската икономика. познайте защо. ами много просто. повечето богати хора в китай, са на доларови позиции, или имат компании, които изнасят или произвеждат стоки за износ.сега прибавете към китай, и останалите държави големи износители, в това число русия,индия, бразилия, аржентина,мексико, за които до голям степен се отнася същото, и спете спокойно.ако сте на долари разбира се...

....Я тука пишман финансистите да обяснят защо Китай почва да го ТРЕСЕ когато долара става 6 юана и защо желанието на чичко Доналд е за ревалоризация на юана и същият Китай се КЕФИ когато доларът е 9 юана, което пък хич не кефи чичко Тръмпи,...а сега умничета обяснете какво ще стане с курса на юана спрямо долара, когато петролните фючърси минат на юан...а и още нещо я кажете кои са двата най-големи платежоспособни пазара за китайските стоки!!!

При положение, че целия свят в момента следи дали ще има търговска война между САЩ и Китай заради налагането на мита , обявено официално от Тръмп, а след това и от Китай , разбира се, най удачно е коментираме конспиративни теории, на някой анонимен интернет драскач дали идва края на долара заради търговията на петрол с юани. Та толкова ни е акъла на българите. То затова сме и бедни де - никой не се интересува от ВЕРОЯТНИТЕ бъдещи събития, но за сметка на това анализираме до припадък НЕВЕРОЯТНИТЕ. Ей така междудругото мина и това,че в крайна сметка ЕС засега избягва митата.

Това не е конспиративна теория а ФАКТ. Дали ти харесва или не няма никакво значение. Анализът е основателен ако Саудитска Арабия и другите производители на нефт се съгласят да търгуват нефт в юани. Русия вече е съгласна.

Освен това Саудитска Арабия е на път да си приватизира част от Aramco... тоест не е само тяхно решението дали ще изпълняват фючърси в юани или долари или и в двете.

След като България е по голям вносител на петрол от Русия според тази статия следва отслабване на рублата, не че не е слаба и по евтина от тоалетна хартия, ама все пак... Всъщност не видях ва анализа че САЩ са най-големия производител на Петрол в Света и изнасят значителни количества. Та в този смисъл нещо ми звучи тъпичко аргумента за това, че Китай минал САЩ по внос на петрол.

малоумник САЩ са най големият производител на петрол ама на кукуво лято и по документи -за консумация на новини за фондсовите пазари .Иначе в САЩ 3/4 от петролните шистови компании фалираха още 2015-г с пъвият спад на цената му, за разлика от руските които намалиха още себестойноста и удвоиха оборота си и иззеха още 50% пазарен дял в вета твърде лесно.А иначе рублата е "обезценена"точно толкова колкото да генерира всяка година търговски излишън на Русия +225 млрд.долара и оттам излишък по текущата сметка +115 млрд.долара всяка една година.САЩ-ОБРАТНО КОЛОСАЛЕН ТЪРГОВСКИ ДЕФЕИЦИТ ПОСТРОЕН ВЪРХУ СПИРАЛА ОТ БЮДЖЕТНИ ДЕФИЦИТИ И ДЪЛГОВЕ.Ако още малко дела на ПЛАЩАНЕТО НА петролната търговия се увеличии още малко с юани/рубли или квото си поискаш ,то долара си остава вече пробита тоалетна хартия та ако ще целият Свят да продължи да купува с долара сирене айфони и салами иквото си поискаш-всичко то няма да има никакво значение.

Търговският излишък на Русия се дължи единствено на износа на енергия. Нещо, което твоят любим ръководител и вожд на руския народ ОТЧИТА ЗА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. Не аз , а той го отчита. И въобще поддържането на такива сериозни излишъци поставя съответната страна в положение да я смятат за враг в търговския смисъл. Какъвто смятат и въпросния Китай поради същата причина. В световната търговия е прието, че е честно и редно ако продаваш на някого нещо да вземеш, че и да купуваш от него.

той може да е най-големият производител, но 99,999% отива за вътрешният пазар.

Финансовата групировка БРИКС се задейства.Фалиралата Америка не и остава нищо друго освен 3 световна за да прикрие ФАЛИТА си

Защо само краварите да могат да си печатат зелени хартийки на воля?

Стана 26, в Китай работния ден свърши, а Апокалипсиса така и не се състоя.

И като фалира ФЕД Китайскире другари ще трябва спешно да измислят начин как от доларовите им резерви да произвеждат ориз ;))

ти не плачи на чужди гробища!!!!! Kитаиската империя съществува от 5000 години,а краварската ферма от 250...

Китайската империя никога не е притежавала толкова много американски или чужди дългови книжа.

Как точно предполагаш, че ФЕД може да фалира???

понеже всичките инвестиции на Китай са в Америка а не в Русия и Европа това е все едно да отрежат клона на който седят

това Cорос ли ти каза или ти така си мислиш от страх?????

не ги разсърдят да направят долара на 2 лв, че ще поскъпне всичко, особено техниката.

Имаме три големи износителя и три големи вносителя в световната икономика, които държат почти 50% от световния внос и износ. Това са Китай, ЕС и САЩ - 1, 2 и 3 ти износител и САЩ, ЕС и Китай - 1, 2 и 3-ти вносител. Най-ощетен от тримата в момента е САЩ, защото има най-голяма разлика между внос и износ. Най-печеливш е Китай. ЕС към момента е с баланс с леко преобладаване на експорта. Ако някой ще иска драстични промени то това НЕ Е КИТАЙ, А Е САЩ. И ако за китайските намерения да унищожават долара четете в алтернативни статии, с неизвестен произход и цел, то за намеренията на САЩ виждате реалните действия на президента Тръмп. За митата става въпрос. И виждате китайския официален отговор - пак с налагане на мита. Ако нещо е драматично то това е вероятността от търговска война между Китай и САЩ заради митата, а не статия имаща за цел да представя АЛТЕРНАТИВНА гледна точка или с други думи някаква теория, която се състои единствено от информация и ИЗВОД, без да има сериозен анализ.

платен спам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Китай осигури сегашния си статут и икономическия си просперитет на базата на ползване на долара. Докато се опитваше да прави нещо с рубли тънеше в мизерия. Еманципацията е хубаво нещо. Още по-хубаво е когато ти определяш правилата. Това е основния аргумент за въвеждане на Еврото в ЕС. Еврото е въведено като алтернатива на долара. И се очакваше да го измести. Но... не стана. Все още доларът си е долар. Японската йена и тя дълго време е имала претенции за уникалност. Но.... и тя е с локално значение. За британския паунд и швейцарския франк също може да с екоментира. Но... и те не с аот ранга на долара. Та и с китайския юан нещата няма да са чак толкова лесни, колкото им се струва на някои. Малко на рубла намирисва.

това е неочаквано бърз отговор на китайците на изявлението на Тръмп, че търговски войни се печелят лесно. Или го обмислят отдавна или стрелят в нищото.

Те никога не стрелят напосоки и никога не бързат - въпрос на традиции, хилядолетни...

Засегнатите обаче са в по-неизгодно положение, ако трябва да въвеждат в отговор вносни мита, защото щатите са голям вносител, но далеч по-незначителен износители. Тази асиметричност между големия внос на кредит и малкия износ на реални продукти, може би се възприема от подписващите свински бюджети като силна позиция пред производителите и износителите, коз. Може би тогава за повече симетрия и реципрочност трябва да се въведат износни акцизи при износ специфично за щатите на някои от многото позиции, които щатите няма как да не внасят. Дали тези акцизи ще са няколко, десетки или стотици проценти зависи от това колко пари трябва да се съберат, за да се компенсират напълно грухнатите от Тръмп вносни мита плюс известна надценка за заплатите и осигуровките на чиновниците, които събират парите на американските било то потребители или корпорации и ги разпределят сред засегнатите от щатските мита износители.

имено! може да е само за отвличане на вниманието.

По-скоро обмислят, защото досега отговора им въобще не компенсира и са на загуба въведените от Тръмп мита. При това публична загуба, което в Азия не е без значение, а може да има дори и вътрешнополитически аспект: един вид защо китайските власти ще гонят така безкомпромисно корумпираните за някакви си милиони, а най-наглите финансисти, когато съвсем се налага поради извършеното и разстрелват, щом допускат ей така ощипвания за десетки милиарди от мошениците във Вашингтон или Ню Йорк.

abasador

най, после, сега е време и Русия да удари по.... там където трябва и световни валути, ЮАН и РУБЛА .... а зелените, които вече не са зелени, а кафени от изгниване на боклука! Така им се пада на американците, вече 68 години ги чакам да се сринат и да им падне.... долара!!! Мислех си вече, ама съвсем откровенно, че няма да го доживея, долара да стане обелка от банан. Лек ден

Ще удари, даже мощно ще удари. С брутен валутен продукт по-малък отколкото Северна Корея :))))

Те нямат въздух да дишат, дъмпинг на долара ще правят...? Водата им е кът,какво ще пият?

СЕГА ХОРАТА ЩЕ МОГАТ ДА СИ ТЪРГУВАТ С ПЕТРОЛА В ЮАНИ БЕЗ ДА СЕ СТРАХУВАТ ОТ САНКЦИИ ...

Тук има много блаженстващи, вярващи, че в САЩ ще настъпи инфлация и на всеки ъгъл в САЩ ще се появят чейнчбюра обменящи юаните за долари :)

понеже за това съдиш по себе си!

остана да видим утре ще има ли затваряне на борсите

До затваряне на борсите чак едва ли ще се стигне, но аз лично се надявам трендът надолу да продължи и да стане устойчив, и чакам този момент от доста време. Имам предположение коя е границата на съпротива, да видим дали ще стане реалност през следващите месеци. При кризата през 2008 година на републиканския президент Буш индексът загуби близо 50 процента от стойността си за повече от година и след това се възстанови, тоест създадоха се прекрасни възможности за отиграване на рецесията, ако човек наблюдава внимателно. Същевременно доста американци изгубиха чувствителни порции от портфолиата си, и това бе особено болезнено за онези, които бяха в или пред пенсионна възраст, на някои им се наложи да отложат пенсионирането си. Интересно е и каква ще е реакцията на Федералния резерв при такъв развой на събитията, защото засега посланията и подхода му е да вдига плавно лихвения процент, но задачката става с доста неизвестни при тази международна обставнока. При всички случаи ще е интересно!

може и да затворят шокът ще е по - голям от избирането на тръмп

ЗЛАТОТО ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА 2% НАГОРЕ В ДОЛАРЕ ... ПРИ РЪСТ 2% ЗА ЦЯЛАТА 2017 ГОДИНА

Аз купих малко преди седмица и имам поръчка за нови покупки на заложени по-ниски нива, ако евентуално има вариации надолу, така че при каквото и да е движение, ако е по-силно, както очаквам през следващите месеци, ще имам движение по позициите (отваряне или затваряне) - едно упражнение, с което (включително със среброто - там е по-интересно, защото движенията там са по-големи и в двете посоки в сравнение със златото) от доста години вече си намирам забавление:)

ни думай брях!!!! нали видя в какво инвестират китайците - не в злато, а в петрол.

НИСКАТА ЦЕНА НА ДОЛАРА ОЗНАЧАВА КОНКУРЕНТНА СТОЙНОСТ НА АМЕРИКАНСКИТЕ СТОКИ-ПО ВАЖНО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ И ЗАВИСИМОСТТА И ОТ КИТАЙ ВЪВ ВРЪЗКА С ОГРОМНИЯ ДЪЛГ КОЙТО ДЪЛЖИ САЩ НА КИТАЙ...-ТОВА НЕМИНУЕМО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТРАЙНИ ДИСБАЛАНСИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМО С ВОЙНА!

Точно така е, девалвацията на долара обикновени води до движение нагоре на пазарите, като пасивните убежища на инвеститорите, като златото, среброто, ценните метали ... поскъпват. Китай, колкото и важна и голяма икономика е, не е определящ за това доларът да е световната резервна валута, а и на мен ми е трудно да си представя как ще "убедят" страните-членки от ОПЕК да търгуват с юани :), да не говорим за рубли:) Така че дългоочакваната МОМЕНТАЛНА смърт на долара е силно преувеличена и е просто мокър сън на неграмотни чукундури! Вярно е друго, че балансът в света се променя, и от там и тежестта на долара неминуемо също се променя, но отново - последствията и ефекта са сложни и нееднозначни за всички!

Това не е вярно, че дисбалансите могат да се оправят само с война! Войни доста е имало, дисбалансите НЕ СА "СЕ ОПРАВЯЛИ" видимо от историческата графика на движението на долара и икономическата история на света! Всъщност дисбалансите са перманентно състояние и нормална естествена практика и "оправянето" им не променя този факт и реалност, тоест НЕ ГИ "ОПРАВЯ" в исторически план! Имам предвид не момент или период от седмица, месец или дори година, а за по-голям времеви отрязък от време! Всъщност ти знаеш ли какво означава термина, който ти употребяваш, "траен дисбаланс"? Да ти поясня - това означава НОВА РЕАЛНОСТ! Тоест - НОВ БАЛАНС, на нови и различни нива и съотношения, които отразяват новата реалност при този толкова динамичен свят! Така че това е остаряла и застинала представа за нещата, която ти имаш, според мен!

Ударът ще е много силен - вече една шепа китайски ориз ще струва повече от еди Биг Мак.Тежко им на американците,ще станат по-бедни от китайците!

К-к-к-к-к-к-к.... :))

щели да пуснат фючърси за петрол срещу тоалетна хартия, че социализмът там им докара дефицит на тази така луксозна стока...

Предпочитам световен лидер да стане Китай вместо САЩ. Китайците са многои по-коректни от краварите. Така е, соросоидчета.

Блаженни са вярващите.

Китайците коректни ... Хи-хи, ще се улея от смях. Китай е във възход благодарение на запада, че изнася там мръсните си производства. Преди няколко месеца бях чел че даже в един зоопарк лъва им бил менте, сложили са някаква космата порода голямо куче. С Китай е свършено ако тези западни държави решат стимулират компаниите си да върнат производствата си.

Като допъление се сещам, че даже тука бях внесли жълти мартеници.

И като ги върнат кой ще работи в тези западни държави? Там са предимно дъртаци и сачове. Западът е кауза пердута, до 2-3 десетилетия е изяден от арабухи и нигери. Ако дотогава не започне не дай Боже война разбира се. Само тя може да промени този ход на нещата.

са православни и не бият негрите, нъл тъй?

Питай китайските съседи колко са коректни и културни. А специално в Хонконг наричат тълпите китайски туристи 'скакалци'.

махалото винаги се връща и отнася празната глава на разлюлелия го... Който сее ветрове - жъне бури. Каквото повикало - такова се обадило. И така нататък...

За да стане юана световна валута, това не е достатъчно (за съжаление). Световната валута трябва да има крос курсове със всяка една валута. На борсите трябва да има възмжност за двупосочен обмен и най-вече курса и да бъде само и единствено пазарно регулиран. За съжаление юана е много далече от тези изисквания. Но пък ако Китай приеме еврото за основна валута, то долара силно ще се обезцени. Докато Китай търгува през долара. Колкото повече резерви в долари натрупва толкова по-лошо ще е за него обезценяването на долара. Световната финанси са като скачени съдове. Китай си имат друг проблем - изхранването. Колкото повече разтеж, толкова повече хора в градовете и толкова по-малко хора в селското стопанство. Китайските инвестиции много отдавна са насочени към Африка. Така че дали Китай ще купува или не в долари нефт, това няма да окаже никакво влияние на долара. Китай нямат нужда да си купуват долари, като нас, за да се сдобият с нефт.

Едно време при Иван Костов ни излъгаха...... та тоя ред на мисли сега да обръщам ли доларите в юани.......

Обърни ги в евра, в дългосрочен план ще спечелиш.