Учени откриха божествената частица?

Възможно е да е открит бозонът на Хигс, или както го наричат „божествената частица", според слухове, които засега не са потвърдени.

Обратно в новината

Коментари - Учени откриха божествената частица? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А трябва да слязат на по-ниско ниво и да обяснят как всъщност енергията се тлансформира в маса и обратното и кое е онова "лепило" което вкарва енергията в "образа" на маса и съответно материя, така както я възприемаме ние, или в противен случай, да обяснят спецификата на нашето възприятие. Нали и Айнщайн обяснява еквивалентността на енергия и маса. В основата на масата е енергия. Въпросът е, че ние сме устроени да ги възприемаме по различен начин и съответно "виждаме" частици, маса и материя. А къде остават в теориите онези 95% от Вселената, за които вече се твърди, че се състоят от тъмната енергия и от тъмната материя, докато всичко видимо (и разбираемо от нас) за което правим теориите, е само 5 %.

Абе не са още

А управляващите други ли ще бъдат?

Тогава за какво беше нужно да строят ускорителят в ЦЕРН, като този сравнително малък ускорител в Щатите се е справил също толкова добре? Е да най-важното, което постигна ЦЕРН е Интернет :)

Закъснели са много.Големият адронен колайдер е открит в гр.Банкя преди 51 години. Вече се полуразпада.

Е, и като я открият, какво?

Когато наистина открият Хигс бозона, това ще е новина номер 1 в СНН и др. - сензация. До тогава всеки може да си спекулира като този..

залугват вии с тя неща за господ просто се опитват да достигнат скороста на светлината това е всичкооо :))) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сашка В. е божествената частица!

Да, в БАН само старчетата останаха - младите учени избягаха - съвсем официално по разни програми.

Проблемът не е в бозона на Хигс! Големият проблем е,че ако бог е създал човека по свой образ и подобие - тежко му и горко. Явно е бил голяма гад!

Тома, обиждаш религиозното ми чувство. Сериозно говоря.

Най-големият товарен самолет е украински.

Само името му е украинско: Мрия (Мечта), иначе си е АН на конструкторското бюро на Антонов!

Мисленето на придворните учените от всички времена е сбъркано. Отначало когато властва химията търсят вълшебна формула за злато и диаманти, като историята помни не един и двама алхимици посипвани от кралете с пари, докато не им отрежат главата. После, когато дойде ред на физиката се повтори същото с атома. Години наред търсеха неизвестните елементи от Менделеевата таблица за да се сдобият с преимущество за новите оръжия. И когато се сдобиха с теорията на квантовата механика, първата им работа бе да постигнат ядрен дисбаланс на оръжията за масово унищожение. И пак в този ред се установи, че ако вкараш огромно количество енергия в елементарни частици, можеш да получиш повече енергия при синтез, отколкото при разпад, както е в слънцето. Сега отново сме на прага на нови открития за елементарните частици, само че този път ускорителите не са на някое забутано по земята кътче, чието изчезване да бъде отразено в хрониките за странни явления, а в центъра на ЗАПАДНА Европа и САЩ. И понеже американците искат винаги да са първи, наричат една от многото финни частици, управляващи живавата и неживата материя "божествена". За съжаление проектът за изследванията не се управлява по божествените закони, а от алчността на парите. Така през 2012г. ще видим редултатите от ваимодействието на материя с антиматерия.

Интересно мнение благодаря че сподели във форума. Според мен нещата са малко по простички отколкото ти си ги представяш и също така краят на Земята няма да настъпи от машинта за частици поради простата причина че става дума за нищожно количество енергия, която ще се отдели при евентуален взрив. Също така е наивно да си мислим че и в двата ускорителя не правят на ден по 10 опита и половината от тях не успешни. Като цяло смятам че преди всичко учените искат да покажат че може да се направи от нищо нещо, тва е колкото и тъпо да е. От тук на сетне идва стръвта за инвеститорите и обещанията за какви ли не блага, които ще имат ако дадът възможност за реализация на проекта.

Не обичам Американците и не смятам че човечеството ще повярва на каквато и да е друга теория..,освен тази за ;Бог;,или казано наи простичко на човека не му трябва друга теория.

Освен коментара на Симо - що годе, всички други мнения са жив СПАМ. Предлагам да се изтрият и да се коментира темата, а не хормоналните проблеми на подрастващите и политическата ориентация на останалите недорасли кретени.

Тези от ЕНРИКО ФЕРМИ не им достигат няколко Тера Електрон Волта затова беше създаден Колайдера в ЦЕРН. Ама си е повод да се напънат за още пари.

Описанието на Хигс бозона не е много точно и ясно в статия, ето защо реших да дам малко повечко информация по въпроса за Хигс бозона. Един от фундаменталните въпроси на който трябва да отговори Стандартния модел на физиката е "Защо някои частици имат маса (протон,електрон), а други частици нямат такава (фотон,неутрино) ?". Според проф.Питър Хигс, цялото пространство около нас е поле (полето на Хигс) през което минават частици. Част от тях се движат със скоростта на светлината и преминават през това поле без да взаимодействат с него и съответно нямат маса, докато други които се движат по-бавно взаимодействат с него и придобиват маса. Всяка сила и поле в природата има носител (частица), например електро-магнитната сила има носител електрона, то така и полето на Хигс има носител (частица) и се нарича Хигс бозон - "божествената частица", която придава на всички останали частици маса. Изучавайки Хигс бозона, учените ще се опитат да отговорят и на другия фундаментален въпрос: "Защо частиците имат ТОЧНО такива маси, заряди и спинове?". Отговорът на този въпрос е толкова фондаментален колкото и отговора на въпроса "Има ли Господ (Създател) или не?" (от тук и идеята за "божествената" частица), тъй като ако промените масата САМО на електрона САМО с една милиардна от милиардната, нашата Вселена нямаше да е такава каквато я познаваме и НИЕ нямаше да съществуваме!

Много по-интересна интерпретация от тази в статията! Мерси! Дано има повече такива смислени коментари и по-малко като комплексарските по-долу!

Freelancer, много увлекателно, простичко и изчерпателно си го обяснил! мерси за това :)

Благодаря за разяснението.

Учените се напъват да си оправдаят материалното мислене. Но това в крайна сметка пак ги поставя в капан, и следват пак нови теорий. До тук Симо май го каза най точно. Може да е просто но се доближава най-много до истината.

браво!!!

Една малка поправка: електромагнитното взаимодействие се пренася от безмасов фотон, а не от електрон.

Благодаря! Много кратко и ясно си обяснил. Пише се фУндаментален...

Нещата пак опират до струните, нали? Щото там е дадено, все още теоретично, обяснение на почти всичко. И все пак всичко опира до Демокрит и идеята му за "атом", не в този смисъл, който сега познаваме, а в смисъла на "неделим". Все още И още нещо, в тая вселена нищо не е случайно. Има някаква закономерност, която задължително, за добро или лошо, ТРЯБВА да бъде открита. Повече от явно е, че знанията ни не са достатъчни, за да си обясним много неща, но и повече от ясно е, че е безкрайно необходимо е да ги научим. Помислете за практическата полза от тези нови знания. Една от тези ползи е, че ще си решим енергийните проблеми веднъж за винаги. И нека да не мислим за похарчените пари. Многократно повече се харчи за ОРЪЖИЯ, средства, които, ако се вложат в наука, борба с глада и други подобни неща, до сега щяхме да сме не само на Луната ами и на Марс. Ние живеем в един чудовищно огромен океан от енергия, а не знаем как да извлечем дори частица от него. Е, вместо да пилеем средства и да търсим все по-съвършенни начини да се изтребваме, можем да ги вложим във всичко онова, което сега наричаме "алтернатива" на фосилните енергийни източници. Мрачната прогноза показва, че някъде около 2144 дори уранът ще бъде изчерпан, а след това какво? Остана термоядрената енергия. Почти сигурно е, че тя е неизчерпаема, т.е. докато има вода на планетата ни, ще има има и енергия. Само че водата е жизнен ресурс на всичо живо. Няма ли вода, няма живот! И точно за това трябва да я пазим! Дали солена или сладка, няма значение. Решаването на проблема за произхода на Вселената, ще реши и милион други проблами, които ние, волю или неволю, изпитваме на гърба си. Така че всяко едно ново откритие на физиците е добре дошло. Нека тези хора, мъже и жени, да се занимават с това, без да им завиждаме и да злобеем за "прахосаните" средства. Един прекрасен ден ще се върнат многократно и с всички възможни лихви. Няма да сме живи до тогаз, но поне пра-пра-внуците ни няма да ни проклинат за това, дето сме натворили до сега. Хайде бъдете здрави и мислете с главите си, не с коремите си. А, и докато пишех се сетих за още нещо. Колко са умни българите? Анкетата на едно радио показва, че почваме да бием по тъпотия дори хамериканците. Кой е първият човек кацнал на Луната? От пет попитани в отсечката между Народно събрание само еди е отговорил правилно?!? На въпроса "Какво е Хирошима и Нагазаки?", отговорите са били в същата пропорция. И ред подобни въпроси и резултатите са катастрофални. Просто престанете да се мислите за най-умните във Вселената, ами отваряйте книгите и започнете да четете.

Хайде стига вече с тая американофилия!!! Що за чуждопоклонничество?!?

"Бог" се пише винаги с главна буква. Аналогията на Симо е много точна. Можем да открием само това, което Творецът позволява да бъде открито.

добре че има такива глупаци като тебе да вярват в бог. това е единственя начин "той" да существува - само във фантазията на малоумниците :) (шефе ше ме прощаваш ама си е така, признай си официално че да спрат тия да дрънкат за тебе а и аз мира да видя :)

Аналогията на Симо не струва и пет пари. Комарът не е създаден от човек, за да има сходство. По добро сравнвние е, например, една компютърна програма да анализира човек. Ама това си е съвсем възможно, вероятно не сега, но в близко бъдеще със сигурност. С темповете, с които се развиват AI-тата, невронните мрежи системите с размита логига и адаптивните системи това ИЗОБЩО вече не звучи като фантастика. А не си ли се замислял, че Бог ни е създал такива любопитни и предприемчиви (е, поне част от нас) ИМЕНО защото иска един ден да Го открием?

Аз направих ракия от краставици и кебапчета! ЕВРИКА! СЕГА И ЯДЕНЕТО И ПИЕНЕТО СЕ ПОБИРАТ В ЕДНА ЕДНОЛИТРОВА БУТИЛКА!!!

ние пък имаме БОЙКО-божествени частици! но реалното им преброяване ще е на следващите избори....

Само си губят времето тези учени и прахосват парите на данъкоплатците. Как можеш само да си помислиш, че ще откриеш БОГ, ами това е невъзможно, все едно един комар да вземе да анализира мен и да докаже, че аз съм човек.

Да-а-а... Как да му обясниш на такъв?

Не можеш човек ... Лошото е че повечето са като него ... всичко което не разбират го отричат!

Съвсем прав си е човека, Ал (Бънди).

Е те прав си :) Знаеш ли колко бири и кебапчета са инвестирали в тез огромни ускорители-бускорители?Ужас!А да знайш от тез магнити кви тонколони-монколони биха станали,еййй...:)И като сбереш тонколоните,бирите и кебапчетата и като докараш ония ми ти пайнерки да се поразкършат в Женева..Та после Хигс бозони и там ти ми кварки-дойче марки..Лелееее...е те на това му викам инвестмънт...а не на некви тунелчета с магнитчета и шикалки...Ай наздраве !Пия за стандартния модел и за Митьо пайнера-далечен роднина на Енрико Ферми

Симчо,най-вероятно никога няма да разбереш,че не си нищо повече от комарчето за което споменаваш,нито пък който и да е друг.

Симо, Приятелю, и според мен хвърлят парите на вятъра.Човек е направен да бъде смирен пред божествените стихии, да се труди, да се моли сутрин, обед , вечер, и да си живурка на плоската Земя, дето е в центъра на Вселената и я носят четири слона и една костенурка и един мармот завива глупаците в станиол....и ....абе нещастник, зная че трябва да има и такива като тебе, ама понякога много им се дразня.Аиде със здраве.

Дали ще доживеем в България да има наука и учени или ще си останем захласнати по перхидрол и чалга ... все нагли тарикати ли ще са основно забогателите и успели, а другите ще търсят спасение навън

В ЦЕРН работят 30 български учени от БАН.

Абе в Бан не работеха ли само старчета ? Поне така каза нашия мъдър финансов министър.

Теватрон и CERN са перални за пари. Докато се занимават с безмислени "научни открития" глобалните природни ефекти от дейността на човека ще унищожат всичко живо на земята.

ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА ИЗКАЖАТ МНЕНИЕ Е ПО ДОБРЕ ДА ЗАМЪЛЧАТ,ТЪЙ КАТО ТОВА КОЕТО Е НАПИСАЛ ТОДОР ЖИВКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА И АБСОЛЮТНА ИСТИНА. ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

Прост беше и прост си остана

Да се смея ли или да плача.Абе чукчи, именно на такива "безсмисленни" научни открития, ползваш компютър, мобилен телефон, и човек излезе в космоса.И за промените в климата е виновна повече човешката алчност, не толкова технологиите.По твоята логика е по-добре да си стоим в пещерите, облечени в мръсни кожи и да си ядем сополите и да се пощим.

истинският ТЖ никога не би си позволил даже и на шега да ги изрече.

вяро е баи тошо баше прост политик, но един от малкото уваявасти напредука на науката

важно е американците да са пурви и естествено учена да е евреин...!?

а в кое не са били първи? Или руснаците са произвели първи това устройство (наречено компютър) от което си пускаш глуповатите коментари ?

А ти какво, адвокат на янките ли си? Мнението ти е силно комплексарско, за да не кажа инфантилно.

Не обичам Американците и не смятам че човечеството ще повярва на каквато и да е друга теория..,освен тази за ;Бог;,или казано наи простичко на човека не му трябва друга теория.По коя химична таблица смяташ че американците знаят за теглото на частиците,а кои я е измислил,а когато я е измислил какво е правено в Америка?

Прочети.Виж.Помисли.После лекичко пръдни и тогава тъй категорично се изкажи.Защото ,Приятел, като се загледаш в имената на тия дето първо са открили нещо от името на "америка" ще забележиш една много интересна закономерност.Като им разгледаш и биографията съвсем ще ти стане ясно.Останалото е реклама, което е и единственото нещо в което америка е най-добра.РЕКЛАМАТА. хе хе хе и тебе са те хванали в мрежата.Трябва да се чете повечко.Аиде със здраве

А бе, бащата на компютъра не беше ли... БЪЛГАРИН - Джон Атанасов? Да нямаш предвид Стив Джобс и Стив Возняк, които направиха първия гаражен компютър, но те не са първооткривателите!!!

Да не би руснаците да са открили първи електрическата крушка, телефона, самолета, компютъра, интернет .. икономическата свобода и парите движат света

Да, така е! Устремено го движат към пропастта!

Хайде да те светна - ел. "крушка" е открита най-напред от Яблочков, с нажежаема нишка от въглерод (карбон). Томас Алва Едисон изобретява ел. крушка, която и до днес носи неговия цокъл - Едисонов цокъл и поставя нажежаема жичка от волфрам (тунгстен). Първият самолет е построен от Можайски, имал е три двигателя и е прелетял над 200 м. през 1898 г. Братя Райт правят своя опит през 1903 г. Първият безжичен пренос на информация (радио) е направил Ал. Степанович Попов през 1896г., а Г. Маркони през 1901 г. Първият телевизионен приемник е изобретен от Нипков (немец от руски род) и т.н. и т.н. Първият хеликоптер е изобретен от Сикорски, който до 1917г. е бил руски гражданин. Първият ИСЗ (изкуствен спътник на земята) бе изстрелян от територията на Съветския съюз на 4. Х.1957 г. Повече няма нужда - има енциклопедии,Wikipedia напр.

IN GOOD WE TRUST.Вероятно това обяснява всичко,.,.,или обърква.