Производители ще искат 5 лева за литър олио

До средата на годината цената на олиото ще се повишава и е възможно да достигне и 5 лева за литър, прогнозира Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио.

Обратно в новината

Коментари - Производители ще искат 5 лева за литър олио | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

20 лв *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

5 лв? в дания в супермаркета 1 л струва 4 лв...

А тук най-евтиното е 1 евро литъра ...

То поне да беше олио-на нищо не прилича , боклук !ще готвим на скара и ще варим. Да си го ядат

Откъде се навъдиха разни хрантутници като тоя Янев.Да си вземат олиото по 5лв. и по цял ден да се къпят в него.

Според директивите на ЕС и други хрантутници и зелени псевдо-активисти, наред с гоненето на Михаля, наречено добиване на енергия от възобновяеми източници, трябваше да се повиши и производството на биодизел. А той се произвежда от маслодайни растения. А те всички са в една "кошница", която определя цената им на международните пазари и у нас, разбира се. И какво се случи? Всички се юрнаха да гледат рапица, но тя май и не се яде и ...освен, че милиони гладуват в третия свят, пазарът на маслодайните култури се "изкриви" и слъчогледа стана много скъп...После нашите политици били кухи лейки! В сравнение с бюрократите от Брюксел са направо...направо...всъщност вие ди знаете какви са!

Пф... минавам на зехтин. Тъпата държава и цената на едно олио не може да задържи.

Интересно е как, изведнъж всички асоциации се спуснаха да казват как основни храни ще поскъпват, и то с темпове, каквито досега не са се случавали. И то по средата на зимата, когато повечето от реколтата е изкупена на някакви цени от лятото? И защо същите тези асоциации не са си направили сметките тога и да ги огласят тогава. Не ви ли прави впечатление, че има перфектен тайминг ( синхронизация ) във всичко , което се случва в държавата и целта е ясна - сваляне на правителството! Просто много станаха съвшаденията - прекалено много и аз почвам вече страшно много да се питам, дали това не е една много добре планирана акция за всяване на паника в най-беззащитните слоеве на населението. Остава утре и тия с алкохола да излязат и да кажат , че поради наводнения в Аржентина, цената на шлоькавицата ще поскъпне поне със 50-70% и тълпата е готова! Моля ви , дали само на мен ми се струва, че всичко е много, но много добре организирано срещу правителството. А, това означава само едно - ТО РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! И затова всичките тези тонеядци се опитват да го бутнат, за да може да си дерибействат кой както може! Замислете се, хора!

като не може домакина ще влезе съседа и така докато се напълним само с търговци и молове,производство нейсе.

Така е, прав си за съжаление.

Абе тия как я мислят олио 4лв,ами нека даржавата да внвся олио ево даржавите там 1л е 0,90 евроцета,а на тези мошеници олиото да граяса и да си го бият в главите.Аман от спекуланти.

Я обследвайте олиото, да видите колко рапица блъскат в производството, не е рафинирано и съдържа етер, бензин,хексани и др. отрови от екстракцията, а някои малки производители са за разстрел, заради отровното им подобие на олио...Не 5 лв., 5 гьостерици на гол задник!

Щом големите производители надуват цените,ответния удар е намаляване на потреблението, преминаване към ишлеме и дребностоково производство, т.е. връщане към феодално стопанство! Назад към природата, бе възкликнал един гений! Алчния див капитализъм ще се срине в България, защото тук има много Андрешковци, готови да го сринат тихо, подмолно и с усмивка на лице! Мамка ви, кожудери, ха да ви видим колко сте нагли преди да погинете завинаги!

Ответният удар е да изяде пердаха някой от тези дето пускат такива прогнозни цени в публичното пространство!

5 лв. за литър олио?! Абе тия смахнати ли са? Тук олиото в магазина е под 2 евро за литър!!! Пак някакви мутри са се настанили по веригата и искат да лапат безконтролно.

Това "тук" къде е?

ха ха ха ха ха В Испания може да се намери олио и за 90 сентимуса и най ниската заплата не е под 600 еуро. Тия смешници ме РАЗСМЯХА хи хи хи хи

80 цента е рапицата при това в евтини магазини,освен ако нямаш предвид машинното олио(него не го знам,може и да е по-евтино).В нормалните е 1,29.Зоненблуменойл(слънчогледовото) е от 1,20 до 1,80 - пак според магазина.А има и по 2,40-2,70Евро за 750мл,така че стига сте бутали фитили на хора които само са чували,че има и друго освен България.Големите вериги магазини си позволяват да продават евтино,защото изкупуват продукцията на фермите още преди да е произведена.

Като няма хляб, яжте пасти! - Мария Антоанета. Като няма олио - зехтин!... Между другото, зехтинът е много по-полезен от олиото, и ако не бяха надутите цени, би го изместил!... А защо изчезна кокосовото масло, което позволява повторна употреба и не се разваля при дълго съхраняване (даже месеци и години!)?! Крайно време е търговците да разберат, че голяма печалба се прави не с високи цени, които само прогонват клиентите, а с голям оборот! Вече нищо не ни учудва! В тази държава парадоксите явно стават нормално явление!... Нещата силно замирисаха" на голяма спекула, както за брашното и хляба, така и за олиото! Как ще реагира правителството!? Все пак, това са стоки от първа необходимост и човек трудно би могъл да си позволи да бойкотира производителите и пазара. Малко ще си свият" печалбите производителите на продуктите и суровините, а най-вече, това трябва да направят дистрибуторите и търговците!... Не случайно римският бог Меркурий ше бил покровител не само на търговците, но и на крадците!... Излиза, че търговец и крадец са синоними!...

Хастигаде!!При такава богата реколта трябва да пада цената!Другото е за прокурор

Всичко е за прокурор:))

то и аз искам 2000 евро заплата,ама никой не ми я дава

актуална цена от била румъния-5. 89 леи. Официален курс 10леи=4. 587 или с други думи 2(два) лева и 70(седемдесет)стотинки.

В момента колко е в България? За 2,40 не можеш да си намериш олио? Или 2,70?

Комунистите правят умишлено този хаос с цените, за да свалят правителството, а Мирослав Найденов е кадър на ДПС!

Параноя се нарича това Вашето.

Очаквам да напишеш че не ти става вече пак заради комунистите, или че жена ти има косми по краката и отново комунистите са виновни:))) Луда работа:)))

Ще ям само печени киселици!

майната им на всички

Абе какви са тия сладуранск цени чак тръпки ме побиват . Вчера в RWE-то (БИЛА у нас) съм си купил 1л слънчогледово олио 1,19 и 3 бутилки по 1 л рапицово олио за фритюрника по 1.09 евро за литър . Колеги ако почне да поскъпва могу у нас олиото фиркаите и ние да се запасяваме че преди години кога у нас поскъпна тука след 7 месеца направо избиха рибата в морето с цените .

Извинявам се, че не го превеждам. Изданието е "The FINANCIAL", заглавието "Sunflower oil and products, oil consisting, will possibly face the sudden increase of prices by the next spring." It is caused by the fact that Ukraine will possibly sign the agreement about the free trade zone with the European Union under the unprofitable conditions for Ukraine , stated Vladimir Gorbunov, the Chairman of Kherson oblast organization of the Ukrainian Farming Democratic Party. Besides, according to the new agreement, the export fee (which totals 10% to date) for sunflower seed will be canceled. Taking into account that Ukraine is the world largest sunflower oil exporter and supplies the oilseed by-product at the sum of 2 bln USD annually, the customs fee cancellation will bring rather serious economic consequences to country, especially the earnings from selling of the product will decrease at least by 3 times, stated V.Gorbunov. The possible export fee cancellation will lead to sunflower seed exports from the country, and the domestic market will have the raw materials deficit for sunflower oil production, the prices will increase by 50-70% till spring 2011." Когато основният играч на пазара предприеме нещо - как искате да реагира пазара?

пак само маниполация на булгарското население как може олиото в европеиска дарява като холандия да е 99 евро цента ! а в бг да говорят за 1.5 при много по ниски данаци и заплати в пати повече в булгария.

Спрете се малко бре? Ще станете милионери за НУЛА време! Щом в магазина в Европа е 99 евро цента олиото - праскаш един внос до България - продаваш го на 2 евро и си на 100% печалба, какво ривете само! А то - 0.99 цента е на дребно - в складовете и производителите ще ви го дадат ДАЖЕ на 0.50 цента! Айде, балъци, на милионите!

И кой,онез лапачи ще ти позволят ли ,бе,душкооооооооооооооо???

Искат,ама кой ще им я даде!За 20 години не се научиха на търговия.Ахмаци!

В много случай, въведеното число не съвпада с това от картинката! нещо не работи добре тук!

Чиста спекула. Ако в световен мащаб е така разбирам, но и ние сме си виновни, защото сме една шепа хора на такава хубава земя, а не можем да произведем нито олио, нито брашно. Да не ми се оправдава Найденчо, ами да задействат ССтопанство, да го възродят. Ама на кукуво лято, не им е това целта...

смешници

Сега ще се появи другарят Борисов и ще каже: "Аааа, скъпо ви е олиото, ама може да давате за кутия цигари 5 лева на ден!" Нали така човечецът сравни как за БМВ-то си сме имали пари, а за здравето си - не сме искали да даваме.

Да го направят и по 10 лева, важното е да се строят магистрали и спортни зали, мазния Миро да прави пожарникарските софри, а че повечето хора изнемогват, много важно, вижте Фидосовица и леля Цецка са на диети, представяте ли си каква мъка е тяхната!

цените на слънчогледа на външния пазар, които са с 50% по-високи???? е как така пък става, че олиото на запад е по-евтинко от нашето....тия съвсем за канарчета ни вземат :(

аре стига бе!.. Ми то кило ракия е 6 лева литъра!.. Семкарите пощуряха нещо!..

Той обясни пред БНР, че цените на слънчогледа на външния пазар, които са с 50% по-високи, определят стойностите и на българския пазар...Това може да прозвучи и така например:-Той обясни пред БНР че цените на труда на външният пазар са със 500% по-високи ама няма значение :)))

Виж, че тия производителите на олио се оливат , то това е ясно! Но, да ми кажеш, че цените на външния пазар не се отразяват на вътрешният е глупост! Дай да се напрегнем и да помислим малко! Ти си производител на слънчоглед и навън цената е 2 000 Евро за тон, а в България е 1000 Евро за тон - ти къде би си продал стоката? И дали ако някой дойде и ти предложи 1000 Евро ти няма да го изгониш, знаейки че по всяко време можеш да си продадеш стоката на борсата в Будапеща или където и да е по света за 2000 Евро? Малко мислете преди да пишете! А, за цената на труда - според мен цената е една и съща ( с много условия) , НО НА ЗАПАД ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА! Но това много малки човечета не могат да го проумеят! Просто не успяват! Попитай някой твой познат работил в Западна Европа или пък в САЩ!

Ще минем на зехтин, хем по-евтин хем по-полезен! а за нашите псевдо предприемачи дето искат за една нощ да станат милионери ще остане един голям К...Р.

Трябва да ви кажа, че чета западни медии какво се случва по света и разбрах каква е цялата работа със скъпото олио в България. 2010 година слънчогледовото олио е отбелязало голям спад, към 16% някъде, което е довело до 20% спад в продажбите, а оттам повишаване на потреблението и повишено търсене на качествен зехтин, вместо олио. Гръцките фирми, които произвеждат най-качествения зехтин пък са видели, че цените ще отидат нагоре за зехтина, а в същото време банковата им система е нестабилна и са започнали да държат зехтина, докато поскъпне, като по-добър ход от това да държат пари в банката, т.е. по-доходоносно. Нашите производители са видяли какво правят гърците и съгласно старата поговорка видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Нашите ги е яд, че не произвеждат зехтин, но въпреки това са решили и те да пробват с тази манипулация, нищо че олиото в световен мащаб е паднало 16% само до лятото на 2010 .... Та така. Работата е доста изкривена, типично по нашенски, но е възможно някоя от големите търговски вериги у нас да внесе евтино олио отвън и така да генерира едни добри продажби, а нашите производители ще получат един солен бизнес урок...

Големите вериги предлагат олио, което не е произведено в БГ и е на цени с около лев по-ниски, отколкото българското олио. Не знам защо хората така са луднали по олиото - и аз позлвам олио, но 5 литра са ми достатъчни за почти година - слагайте по-малко олио и не пържете - и без това е вредно.

Не забравяй пожарите в Русия миналата година и сега наводнената реколта в Австралия. До новата реколта цената ще е висока после нещата ще се оправят.

не забравям, както и не забравя, че все залагат вътре и забравят да извадят после. така че, това увеличение е вече неколкократно заложено - виж коментарите за цените в Европа и цените тук. и ако бях дървен философ щях да ти кажа: ТУК ОТДАВНА СА ПРЕДВИДИЛИ :)

предлагам този път да се обединим като народ и никой да не им купува олиото--пък тогава да видим!след като държавата не можела да им спре безчинствата ние да го направим!

Какво се вайкате бе, кратуни? Щом, специалисти такива, олиото в Европа е по едно евро - нали винаги ще има кой да вкара оттам! Или нещо май - наизуст говорите за цените, а? А защо Мазния Мирослав не направи забрана на износа на слънчоглед и пшеница, а? Я помислете малко заради кого изхвърчаха цените на доста продукти, а? Не е ли заради маймунските бращолевеници на тоя същия министър от ДПС? Мчи тоя мошеник може да е измислил и шапа, за да пробутва ирландска мърша!

Не се напичай тиквичке, ще получиш сърцебол.

Вместо да се сади рапица за био-гориво, няма да е зле да започнем да се садят култури, които стават за ядене от хората. Скоро време няма да има какво да ядем. Какво правим тогава? Държавата до кога ще се държи като пръднала? До кога ще ни занимават с тъпизмите си?

Като отидеш на село и да произвеждаш ти - тогава си сади каквото искаш! Всеки е свободен да прави това , от което може да изкара пари в земеделието! А, от такива като теб, които само крякат : "Дайте да дадете" ми е писнало!

5 лева как ли не! Че тогава ще готвя със зехтин, а те да си го пият това олио! И без това зехтинът е по-полезен!

Може ли някой да ми отговори защо хрантутин.м целия този държавен апарат тогава, след като хората живеят от ден - на ден все по бедни и поскъпват основни храни до непосилни цени, създават се картели, изнася се зърното, пък сега трябва да се внася.... За какво ни е държавата?

Много добър въпрос, и аз се питам за какво точно служи държавата?

Като няма хляб ще ядем пасти.Като няма олио- зехтин.Вече нищо не ме учудва.Парадокс след парадокс..

Точно така - зехтин. Да си гледат работата - свободен пазар

ТОЧНО ТОВА ЩЕ НАПРАВЯ!

докато мутрите държат хранителният сектор ,така ще бъде ,сега поне нямат защита от правителството и могат да бъдат акувани, само малко силида събереме че толкова години ни изтощиха с ценовите си съглашения

тия са абсолютно ненормални. В Гърция е около 1.50 лв- ОТ там ще купуваме

МИНИСТЪРЪТ ДА НЕ СЕ ИЗХЛУЗВА КАТО МАЗНА ВРЪВ. НАЧИНЪТ ЗА НАМЕСА НА ПАЗАРА Е КАТО ДЪРЖАВАТА ОСВОБОДИ ОЛИОТО ОТ РЕЗЕРВА И ПОПЪЛНИ ЗАПАСИТЕ В СЪЩИЯ ЧРЕЗ ВНОС ОТ ТУРЦИЯ ПО 1 ЛЕВ ЛИТЪРА. ДА ГИ ПИТАМЕ ПОСЛЕ СПЕКУЛАНТИТЕ КАТО ИМ ПИСНАТ БАНКИТЕ ЗА КРЕДИТИТЕ

Няма ли в тая държава закони,механизми,ценообразуване?Слънчогледа е произведен при себестойност 0.30 лв./кг., която цена е без да се държи сметка на субсидията/25 лв./дка/, която би трябвало да намали крайната цена.Някой се провиква: Хей, в Боркина Фассо цената е 1 лв./кг.Мафията веднага вдига цената.Това ли е държавата ни, икономиката ни?Няма ли принципи,няма ли ценообразуване,няма ли регулации и потребителски кошници?В джунгла ло живеем?Министъра на земеделието спи ли, или е бос на мафията?

да вдигат ако искат на 10 лв. вчера си купих зехтин екстра върджин на 7лв. л. Зехтина Помаче се намира и на 3 лв. така че най-много да научат българина да ползва зехтин и после връщане няма ... ще си мечтаят за цена 2,50 производителите и за сегашните обеми на олио-подобни мъзги :)

Абсолютно си прав! Ама нищо де, гърците са в криза и трябва да им стимулираме икономиката :)))) за нашата, кой го е еня....!!!

Ха, ти да ми изкарваш ти парите, да ми казваш да купувам български стоки на завишени цени, само за да е добре "българската" икономика. Хайде ти си купувай каквото искаш, но не давай акъл на другите да правят каквото и да с техните пари - ако искат и зехтин от Танзания ще си вкарват - щом могат да си го позволят!

Не се радвайте на тези ниски цени на зехтин, и аз съм си купувала и си казах евтинийка,а в къщи гледам то само 30% зехтин,то го пише ,ама кой ти чете целите етикети.

Напълно вярно и аз се излъгах. Но останалото е фактически слънчогледово олио. Но по-горе пишещите са прави. Като повишат олиото, ще готвим с масло, маргарин или зехтин. Пък после ще пуснат олиото на 1,50 лв.