Разрушената черква на дефилето, част от ”Аферата Мис Стоун”

На ръба над Кресненското дефиле има един храм, който се руши от над 100 години, но зидовете му са останали и до днес.

Обратно в новината

Коментари - Разрушената черква на дефилето, част от ”Аферата Мис Стоун” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Турците са разрушили всички дворци на нашите царе и много други сгради, а върху християнските църкви са издигали джамиите си.

Абе Исмаиле, какво "османско владичество"? То си е чисто турско робство. Турците не само че са разрушавали български църкви, ами не са се свенили и да убиват в църквите! Много нагли станахте. Трябва отново да ви сменим имената!

"първата похитена американка извън САЩ" Знам че винаги сме първи но това - не знаех!

И аз наскоро научих, че Христо Ботев е извършил първия хайджакинг, отвличайки с оръжие кораба Радецки, поне според американските учебници :)

храм извън населено място се нарича параклис а не черква .

Докато черквата е била под опеката на османско владичество е съществувала.....след като са я "освободили" ..виждате резултата.

Ако е разрушена в 1912 е от турците,а ако е в 1913-от гърците.В случая местните нямат вина.

14 хил.златни турски лири тежат точно 86 кг и 750 гр почти 24 карата злато или 200 лири за ока от 1225 гр.Биха могли да бъдат закупени 7 хил.пушки от различни системи-употребявани и нови на средна цена от 2 лири на бройка-достоверно е.

Ето нещо, което трябва да се ремонтира и да заработи! Не пари за джамии, а за църкви трябва да се дават!

... и за какво са ти още църкви?

а мечтата на македонеца е български паспорт

Преди 20 години мечтата на всеки българин беше гръцки паспорт!Лично познавам хора които заминаха тогава за Испания с гръцки паспорти.Точно затова намекът ти е ако не глупав,то неуместен!

Мисля ,че е време да спрем да си чешем езиците с простотии а да вземем да възстановим този православен храм.

кой е опожарил храма?

циганите българаши по време на комунизама

Има едно словоблудстващо Х нищо, в този форум, в чийто болен мозък бушува АРМАГЕДОН. Целта му е от двете страни на границата да НЕ се разберем, ЧЕ ЦЪРКВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ НАНОВАО. С ОБЩИ УСИЛИЯ.

Проф. Газибар Тодороф

България и българите са славни и горди с много постижения.Българите са сплав от 40 етноса и племена. за жалост или радост циганите са отделна група, живееща в гета и по свои правила. "Х" може да вземе отношение

ти искаш ли да имаш куче с "родословно дърво" от 40 различни породи кучета? :D

Както се казва в една поговорка :"Като изкъпеш един македонец,става чист българин!

Е, със вградени гърнета , да не дрискат по земята ! Като им носа помия, секо се бута ами цуне ръката ? Спаска Литрова, екс- министерка

jingiby

На както казва една стара албанска поговорка: всички хора произлизат от маймуните, само македонците - от българите...

.. само македонците - от българите... т.е. от боговете затова са токова важни и зевс е бил българин и гърците го знаят...

Браво на ... по-важно е да има и да се осигурят пари за министри, един куп зам. министри с раздутите служебени кабинети, както и заплатите на дУпетатите. Какво са 20 - 25 милиона на година за издръжка на най-работливото съсловие в България. Не става и дума, за парите на съдиите, полицията и обеднялата ни армия! и т.н. Е та.... то естествено, че не могат да се заделят 20 - 25 хиляди, за поправката на черквата! Лек ден.

...Александър е роден през з5ш г. Майка му - епирката Олимпиада, твърди, че истинският му баща не е Филип, а Зевс, и така създава божествен ореол около сина си.... --- маика = епирка = българка съпруга = бактриика = българка е наш александърчо или сашко не е ли българин, а? ---

българашите са циганско племе съюзници на индиския цар пор,разгромен жестоко от александер велики!

Абе дайте нещо и за героизмите на Младо Перкозевски, и кака Бара Мунева , първия от днешен Велинград, онаа, другата, от Радомирско, създание Българско ?

трябва наи-после да си прибера и Македония и Епир и Албания и т.н. защото ми омръзнаха тези глупави спорове.

македонците винаги са били в македония и са опитвали да цивилизоват всички полупримати които са нахлували на полуострова в това число и циганите на хан аспарух-българашите

Македонци? Това пък що за животно е? Да не говорим, че сте много назад с материала - хохлите "доказаха", че са изкопали Черно море, а Зевс и Херакъл са украинци! Така че, много сте изостанали - и не се напиняйте много с измислената си "история", че ония сланинояди ще ви емнат на бой, пък са и много...

македонците винаги сме са били в македония и са опитвали да цивилизоват всички полупримати които са нахлували на полуострова в това число и циганите на хан аспарух-българашите

...били сте по-цивилизовани, сега само албанците си ви опрашват;)))

македоня в новата си иторя води две воини с албанците в македония ! може и да вземат половината албанците,но другата половина ще остане за македонците! ана българашите нищо няма да им остане ! вие циганите българаши кога ще обявите воина на другите цигани в българashia?

То затова Люпчо Георгиевски (бивш мин. председател на Македония) и други македонци взеха българско гражданство.

За цели 2 окупации бугарската солдатеска многократно е окупирала с големите баданарки -най милото на србските гивендии по вардарско .От таа любов са излезли баш македоноидите

абе, македонското слънце пролича много на колелото от циганското знаме! да не би макетата да са цигани, които се срамуват да се наричат българи, а?

та значи кирил и методи са македонци които са създали писменост за ....... що не са създали писменост за македонски език???? толкова ви е измислена историята че е смешно и жалко! никой не спори че александър македонски е велик пълководец и македонец само че вие нямате нищо общо с него! имали македонски език който е от славянската група езици??? кога идват славяните на балканския полуостров?? и какво общо имат македонците с тях?!?! защо македония ще е в югославия??? какви славяни са македонците??? кои думи са останали в македонският език от времето на александър??? нищо не е останало

ВИЕ ПРОЧЕТЕТЕ КАЗАНОТО ОТ ПРОФ.БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЧЕ ПОТОМЦИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ВОЙНИЦИ НА АПЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ СЕ ЗАВЪРНАЛИ В РОДНИТЕ МЕСТА НА СВОИТЕ ДЕДИ НО ВЕЧЕ ПОД ИМЕТО БЪЛГАРИ.ЗАЩОТО СА ЗНАЕЛИ ОТ КЪДЕ ИМ Е КОРЕНЪТ.ПИТА СЕ КОИ СА ПО МАКЕДОНЦИ БЪЛГАРИТЕ ИЛИ МАКЕДОНЦИТЕ ОТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?

според последни генетични изледвания и исторически факти българите са циганско племе нахлуло в европа през 6 век !

Нахлуло е само че в предния двор на пра-пра-прабаба ти ! В резултат на това си се пръкнал и ти !

пак си омешал пиенетата! александърчо го изпратих да ми наглежда източните граници! а тои вместо да се бори с индиици и китаици го удари на живот с жените по границите! и затова голяма част от войската се върна с няколко века закъсняване ! и на тия дето се върнаха им викат булгари (демек от бул-гер или от големата воина). разбра ли сега, а?

Радвам се , че спомена генетични изследвания , шломо : )))) Та според последните такива , Българите сме преки наследници на траките . Древен род , който е в основата на настоящата цивилизация . Норман Дейвис , професор от оксфорд : Когато България е била държава , европа е ходила под масата : )) Робърт Бовал , световноизвестен изследовател на древноста е категоричен : Българската цивилизация е много по-древна от египетската ! И още и още .... Място за коментари няма : ))))

а пък закона на вселената казва: каквото е било,това е ,и това ще бъде ! българашите като наи долна прослоика на циганския народ са били роби,в момента са роби и ще бъдат роби !

Ти си ненормален. Българите и цинганьорите нямат нищо общо в гените. Манталитетът на едните също е диаметрално противоположен на тозина другите. Не бъркай нещата, а иди на доктор.

Македонските мингяни са плод от палуванията на бугарската солдатеска със сръбски шафрантии през 2 окупации.Едно от техните правнуци копилета пишува тук!

абе македонците дето пишете тук на какъв език говорите бе плужеци??? александър македонски на този език ли е говорил???? четирите македонски войни с рим са преди новата ера! 200 години преди новата ера! от тогава какво македонско има??? новата македония е създадена от великосърбите и техните господари в москва! за да направят славянска империя на балканите! а македонците са първи славяни :)))))) много сте зле!

а вие българашите на какъв език сте говорили преди да чуете македонския,и преди да нахлуете на балканите с циганската си орда?

на старобългарски

българо-цигани четете за Aлександар Eпирски !

А бе сбърканяк , защо македонския език е като българския ? Задавал ли си си този въпрос ?! Руския , сръбския , всичките са с общ корен , българския ! Това ,че великите сили старателно са замели древните документи , свидетелстващи за Велика България означава само едно ! Историята се манипулира от край време в интерес на силните на деня ! Истината за Велика България един ден ще изплува !

аз като го слушам македонския е като българския ! и ако някои е давал нещо на някого то македонците са дали на българашите това е! може да даде онзи които има! а вие какво имате че да давате? българашите като всички цигани са били бедни,в момента са бедни и ще бъдат бедни !аиде иди до вторите употреби и си купи някои парцал да не ти се виждат месата!

Още ли харчите от тях...ей, Каракачанов, давай жълтиците!

Джамията е проблем, защото тя не е фар, като църквата, а мотив за агресия, проблем и забрана на жените да шофират и да си показват пъпа. Мохамед да се рисува, че като пика кляка

Т ова са мошеници и бандити! След аферата мис Стоун са разграбили мангизите и всеки от тях е взел от Стоунките /така са казвали на жълтиците/. И сега грабят, само, че сега НА МИЛИОНИТЕ им викат Цветанки, Василевки...от КТБ.

македония е древна страна с култура и древен народ.а българаите са исторически и археологически неуловими! до ден днешен няма открито погребение на българин с кости в него,което да свидетелства за съществуването на такъв "народ" !

да , прав си! просто сме безсмъртни и затова няма наши погребения! разбра ли сега, а?

Не знам Х, У или Z си, но със сигурност си някъде от последните букви. Ако беше македонец или сърбин би ти било простено. Но пишеш на относително правилен български, макар и с правописни грешки, което ме кара да мисля, че си обикновен дегенерат - комплексар. От тези незначителните.

и името ти е каменно като чутурата ти !

jingiby

Македония наистина е много древна страна. Няма дори и 25 години. Още няма официално признато име в ООН, а е независима едва от 1991 г.

и българите са много древни-преди хората ! а доколкото знаеме преди хората са били маимуните :D

Луно, луно...земьо македонска...хахаха :D

jingiby

Никой може да не вярва на написаното от мен по-долу под формата на шега, но милиони промити мозъци в бившата югорепублика го вярват. Това наистина е много тъжно.

И моята баба /Светла и памет/ беше родена през 1902 година

за да няма недоразумения трябва да ви светна по въпроса! Македония съм я кръстил на маика си: маика Донка = мама Донка ама после едни учени смотаняци от неграмотност я направиха на Македония. аз не ги поправям, щото ми омръзна! ама вие да си знаете, че е на мама!

ти си наи обиконвен циганин българаш,от циганите на хан аспарух (конекрадеца) българашите

А, ти да не си албански шиптър?!

след като вече няма хора, няма нужда и от църква

И Синода досега не я е възстановил! Мдааа, нещо куца в нашата църква ...

дайте GPS кординати на църквата?

камъните ли ти трябват, за ограда на селски имот са идеални, а изработката на входа е много оригинална

не ми трябва нищо, а и не бих взел каквото и да е от това свято място, просто искам да го видя на живо и евентуално да направя снимки( това ми е хоби).

"Храмът се намира на около 3 километра южно от селото със страховито име - Мечкул, в малка долчинка, за да не се вижда и дразни турците." Ама днешните джамии не ги строят отдалечено, за да не дразнят, а направо в центъра.

Някъде четох ,че в страната броя на джамиите,стари и новопостроени бил 8.000(осем хиляди) Вярна ли е тази цифра ?

По-скоро е някаква измислица. Не звучи никак реалистично.

в афнанистан има 5 000 джамии а в булгаристан 12 000,в съседна турция джамиите са 10 000

да сложим по 100000 лв. на джамия стават 800000000 /осемстотин милиона/ лева, нещо не ми се вярва да е истина

"Населените места в България са 5 302, от които 257 са градове и 5 045 - села. В 183 населени места няма население. В 1 127 пък живеят от 1 до 50 души." Не съм виждал село с по няколко джамии, нито във всяко село има джамия, нито във всеки град.

14 000 долара или към сто килограма злато в турски златни монети! Закупени са 7000 пушки за Илинденското въстание!

тези земи са ми бащиния трябва да поясня следното: ........Според една легенда Пердика заедно с двамата си братя Гаван и Аероп (Gauanes и Aeropos) е избягал от Аргос в Илирия. .......... ... Gauanes = Hun = или хун. на него съм кръстил хуните или младите в командировка. Aeropos = Europa = Evropa = или Европа. нa него съм кръстил този континент. A римляните са едни хулигани които навреме изгоних и с които като ми остане време ще се разбера окончателно. A за мястото не се безпокоите....

казвате че македония е измислена държава и македонсикя народ също.ами коя е оная македония която е водила повече от 10 воини с рим (воините на рим с македония)? на коя дърява е цар,цар пир (пирова победа) които разбива римската армя в рим?

ами на много тракийски племена е, не само на древните македонци

тракииските племена нямат нито един конфликт с рим,нито един значителен освен един бунт на бесите,докато македоно-римския конфликт е военен конфликт около 100 години

Май много американски филми гледаш, батка.

Рим е водил с Македония три войни, а Пир е цар на Епирското царство... ако и останалите ти исторически познания са на това ниво, по-добре ходи да се ограмотиш...

пир е внук на александар велики и е цар на македония

Храмът се руши, МОЛ-ове, автокъщи, дискотеки, кръчми, хотели и разни Арена- бегеец се съзиждат... Лошо дърво не дава добри плодове... Дървото, дървото трябва да се отсече в дъно, да се насади ново, за да има добри плодове...

Храма си е свършил работата, когато е трябвало, лошото е , че много училиша са в подобно състояние

Мястото наистина е много живописно. Идеята да се съберат средства и да се възстанови храмът е много добра . Едно прекрасно начало на новата година. Заедно можем всичко , хора : ) Със здраве !

А комунистите кръстиха цял град на терориста Сандански, само и само да не носи името на християнски светци!

Какъв терорист е Сандански и за какви комунисти говориш бе, тъпак. Точно комунистите скапаха ВМРО, защото ония нямаше да им простят родоотстъпничеството.

jingiby

Моля ви да не крадем чужда история. Не знаете ли, че Сандански е македонец, а Чернопеев се е борел за македонската кауза и народ? Пррочетете из македонската Уикипедия малко за да се образовате.Направо четейки, може и да кретенясате...

Няма далавера от истините!

Сандански е просто един терорист и хладнокръвен убиец, когото комунистите издигнаха в култ, защото е бил с леви убеждения.

Пълен идиот!

От платени коментари нямаме нужда, благодарим!

Да, а Охрид никога не е бил Българска столица...

Горе пишещите хич не вдяват от сарказма и иронията на автора на поста

Слава на всички български герои загинали за свободата на Македония. Комунистите продадоха Македония, те разделиха един единен народ....

А Съселът на какво мнение е?

Каква македония, какви македонци !!!

Загубили сме Македония на 16.06.2013,когато тъпите генерали и Ферди дават заповед за атака срущу сърбите в една предварително загубена война.Какви комунисти тогава,бе лъжльо.Малък шанс да корегират нещата нашите прадядовци са имали през ноември 1915.Но са били под командата на същите лакоми тъпанари.След това вече всичко е приключило