Повече от 2,1 милиона българи са заклети пушачи

Около 30 на сто от българското население или повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи, сочат данни на СЗО за употребата на тютюн и цигари в България.

Обратно в новината

Коментари - Повече от 2,1 милиона българи са заклети пушачи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да пушиш или не е твой избор и право,но само ако не засяга чуж-ди права.А така ли е?Не можеш да се подслониш от вятъра на спирката,защото някой "бере душа за дим "и смята,че може да си пафка навсякъде.Да избереш да вървиш сам срещу най-цен-ното-здравето си е твое право, но не съвсем.Държавата е инвес-тирала някакви средства във всеки от нас и по разчет очаква средно-статистич.всеки да жи-вее до 72-82г-т.е.да работи,да създава материални и духовни блага.Когато висок % хора "успе ят" да си скъсят здравето и живо та-това ляга на общите разходи на страната.То изяжда ресурс,с който може да се построи или създаде нещо много по-полезно за всички.Отделно разходите за здравето на успелия да си го съ-сипе несправедливо ляга на дру гите.Ето защо трябва,освен ин-криминиране на пушенето като опит за убийство,от заплатите на всички пушачи трябва да се взе мат 30%директно в спец.фонд за лечение на пушачи и постра-дали от тях граждани.Освен това може би ще трябва за децата на пушачите да се помисли-те гор-ките докато се върнат в къщи остават на никотинов глад.Може би трябва да се отделят в отдел ни помещения,където персонала да си пуши?!

Ти не бери грижа какво е вложила държавата ! Реалността е че именно пушачите плащащи постоянно акцизите върху тютюна издържат недоклатени непушачи , неплащащи данъци , осигуровки и пр. Демек , ако ти е трудно да схванеш , баш пушачите постоянно "влагат" !

Предлагам на непушачите да не се включват. Измеренията са обратнопосочни. Няма смисъл. Който иска да се трови, себе си, семейството, децата си, да си харчи парите както си иска. Това не е наша работа. Не се бъркайте на пушачите. И не роптайте че не сядате във вонящите им заведения. Просто не ходете там. Не са се свършили хубавите места под слънцето, и те определено не са так, където се пафка. Да са живи и здрави, гледайте си живота и ги оставете намира.

За да пушиш 24 (!!!) или 40 (!!!) цигари на ден или си безработен или симулираш работа. Изчислението е елементарно. Затова сме на този хал.

Явно изчисленията не ти те отдават особено :-)

Вчера влязох в едно зоведение - Джоана, на Бул. Дунав в Пловдив. Маса народ и вътре се пушеше. Питах защо и ми отговориха че се води като открита площ. Странно ми се видя как затворено помещение се води като открита площ и си излязохме. Подадох сигнал. Дано органите си свършат работата.

Сигурно дружинната едно време ти е казала, че трябва да докладваш, когато някой пуши и ти все така си караш!

То за там ред няма :)

Повече от 45 години пуех сериозно. Преди точно 21 дни, реших да ги откажа. Много ми помогна иглотерапията на която се подложих. До тук всичко върви добре, не изпитах никаква абстиненция. Надявам се, да продължа живота си без цигари!

Определено е голям плюс когато не пуши човек. Бях заклет пушач в продължение на 20 години, 30 цигари на ден, но ги отказах. Беше трудно и борбата продължи с месеци, но се освободих от тези боклуци и повече не пуша!

Поздравления.

А ти си живей вечно.

Пий си хапчетата, бе човек!

Прочетете книгата "Не пуша вече" на Алан Кар и ги откажете. Вече втора година измина откакто съм непушач и съм нов човек. Иначе цигарите наистина са най легитимната дрога на света.

Изнесените данни абсолютно не отговарет на истината! Пак мераци да се обслужват лобита!

420 лв. не годишно, а месечно. Увеличих двойно цигарите след като ги забраниха

без коментар

А по колко пари пръска българинът ежедневно в ненаситната паст на държавата ей така, за нищо, просто за да му ги изяде!

това не е проблем, това е зависимост която се лекува. обаче синдрома 15/15 е за цял живот. това е проблема на бг.

Ами какво друго да правят , безработни , угнетени , ощетени , и обидени на света!

Да поемат инициатива, да се образоват и научат нови умения, да редуцират стреса със спорт, вместо цигати? И не ми казвайте, че е заради пари, едно кутия цигари е около 5 лева, посещение на фитнес зала е пак около тази сума. Ако човек пуши по една кутия на ден, това са 150 лева на месец, иначе казано - курс за ниво на чужд език. Но по-лесно е да се пуши и псува

Точно, но докато слагат минуси на позитивното, ще продължават да затъват.

pegenes

Абе, говеда, какво ви засягат пушачите? Да не би вашите пари да пушат? Дали ако спрат цигарите въздухът ще стане по-чист? Комините и колите ви бълват толкова отрова, че и без пушачи ще си дишате същата смрад.

Недейте така, ще Ви накацат веднага на орди! Не дават и дума да се каже за колите им, които всъщност, поради неоправдано големия си брой и неоправдано често ползване, са същинските убийци. Изобщо не се и опитват да си представят какво бълва във въздуха всеки от тях ежедневно! Викат му прогрес!

Да, така е! И директно в лицето ти пускат отровите си на талази, няма къде да се скриеш от тях, дишаш им, дишаш мръсотията по улици, по тротоари, по парковете даже, ама пушачът им е крив,щото си димял тънката струйка дим!

Браво!

Най лошото е за здравето и околните , освен това почти всеки пушач в живота си дава толкова пари за цигари колкото един апартамент

А ти колко апартамента купи като не пушиш? Даже не си се ограмотил...

аз имам 2 апартамента и 1 къща, мен не ме гледай ,гледай себе си

Стар виц: прибира се мъжът от командировка и заварва жена си с чужд мъж в леглото. Гледа, гледа и казва - сега остава и цигара да запалиш.

Прави ли ви впечатление тази част от статията - "над 65 години страстните пушачи у нас са 12 на сто от мъжете и жените." ? Какво иде да рече това - останалите пушачи до 40% къде са? Май са предали Богу дух.

Значи скъсания Българин пуши средно по 40 цигари на ден, това са 2 кутии! При цена от по 5лв., Българина дава по 10лв. на ден за цигари!! За 30 дена това са 300 лева. При минимална заплата за 2014 от 340лв., Българина дава почти една минимална работна заплата за цигари или два пъти по толкова, колкото получава един пенсионер за месец! А сега си помислете, дали германеца дава цялата си заплатата си за цигари или 2 пенции (средно от по 1000евро)? Булгар булгаааааар...

ИЗВОДЪТ Е :да се намали цената на цигарите в България,пропорционално на заплатите!

Скъсан пенсионер съм и пуша много но разходът ми за това удоволствие е 40 лв/м. Да си чувал за метода "Направи си сам":)))

хаха, половината българи мега прости, нямат пари за ядене ама навирили цигарите на 'кафьенци и количка' ;)) Жалка история, жените имат 3 чифта прашки и ги носят по 1 година докато се накъсат, обаче дават месечно по 150 лева за цигари. А вечер пушачките като ти кажат 2 приказки, да те лъхне миризма на цигари от устата и направо си представям как смърди след дискотека в 5 сутринта на коптор...

Е, сега, като написа това, почувства ли се по-умен/умна?

СТАТИТСИКА на пушачите в Германия. Непушачи 73% Пушачи- 27% от пушачите 61% са мъже, 39% са жени.

Както беше казал един бразилски чешит: Живота не е упражнение, с което да стигнеш здравословен до гроба.

Опитал се е да бъде оригинален, но къде остава Качеството на Живот - за него нище не казва! Защото съм сигурен, че ти (ако си пушач) си много далеч от това понятие, поради ред причини, които нямам намерение да изреждам.

Аз като бивш пушач (не пуша вече две години) ще ти кажа, че откакто спрях, забравих, що е то качество на живот! Просто в момента мейнстриймът е да не се пуши, поради което човек с добра работа трябва да се съобразява, иначе кариерата пропада... Но това не значи, че без цигари се живее по-добре. Освен ако човек не по природа лишен от чувство за стил, разбира се...

Аман от тези цигари. Не пуша, но тази кампания вече ме дразни. Ако наистина чиновниците от СЗО толкова са се загрижили за здравето на хората, ами тогава да забранят производството на цигари в световен мащаб - и край на проблемите с пушенето. И бих ги попитал тези господа защо със същото настървение не започнат да се борят с алкохолизма и наркоманията? Сериозно погледнато, кой е по-опасен за обществото - този, който е запалил цигара, или този, който се е намотал на тутурига (а и се качват в колите си в това състояние!), или пък след поредната доза изобщо не е на този свят!? Интересно ми е дали някой е правил статистика колко престъпления са извършени под въздействие на никотина, колко от алкохола и колко от дрогата? Определено ще е много интересна...

Това от собствен опит ли го знаеш?

БМВ-то (08:57) е написал нещо вярно. Не обръщам голямо внимание на СЗО и никакво на подобни статистики и статии. Разговарял съм с лекари (наши и чужди). Тук става въпрос за ендорфини. Всеки човек си има източник за ендорфини - ако се откажеш от един източник, непременно трябва да го замениш с друг. БМВ-то казва, че е заменил цигарите с високите скорости, за да си доставя удоволствие и отделяне на ендорфини. Излишно е да се спори, кое от двете е по-добре: да хванеш рак като пасивен пушач (така твърди СЗО) или да те помете някое БМВ от тротоара. Ако някой реши да спира цигарите, трябва да прецени, кой друг навик да усвои, който да му доставя същото ниво на удоволствие. В противен случай, има опасност да се превърне в личност, много по-опасна за обществото, отколкото е един пушач. Ендорфините са хормон, който се отделя в резултат от приятно усещане. Днес всяко удоволствие струва пари. Така че, човек трябва да имат избор, според финансите си, според характера си и според условията на средата, но непременно трябва да има изживяване, което да "повдига капака на чайника". Иначе се превръща в психопат или социопат.

То в медицината си го има този принцип от древността: Подобното с подобно се лекува. Проблемът е, че субституцията работи само при висока степен на подобност. Цигарите могат да се заменят с ежедневно каране на БМВ, щото цената на бензина е подобна, разходите също са равномерно разпределени през годината, а и ендорфините си се генерират постоянно. Но ако искаме да заменим целогодишното пушене на цигари с две седмици на Карибите - дали има шанс? То затова много хора заместват цигарите с храна (включително и аз), което според мен е доста по-нездравословно и по-опасно за обществото от тютюнопъшенето... :)

И 80 на сто от жените. Жените са по-големи пушачки от мъжете. Но няма да се плашите. По последни данни пушенето отново е здравословно и полезно, а всички отричащи тези факти са конспиратори.

Време е! Партия на пушачите,победа на изборите и министър председател Андрей Слабаков.

Мислите ли, че някой сериозно се бори срещу тютюнопушенето. Тютюневия бизнес е основен сектор в световната икономика и оборотите в него са сравними с тези, свързани с производството на храни. Така че всички мерки, кампании, закони и правила, срещу тютюнопушенето са само лицемерен начин да се увеличава добавената стойност върху стока, която за голям процент от хората е от първа необходимост. Никой не се е родил пушач, всеки е станал такъв в резултат от целенасочено провеждани политики, чиято крайна цел е печалбата.

просто бизнес няма оставка има "lafka" и на "lafka" и трябват пушачи просто бизнес моника рекламира цигари Русия забрани пушенето в заведения, хотели, влакове а гея иска да го разреши защото се издържа от реклами на цигари просто бизнес

По-големия проблем е алкохола, за него няма статистика. Алкохол се продава и на непълнолетни деца, а колко са алкохолици от възрасните няма статистика. Не дай Боже да попаднеш на пиян лекар в болницата или на пиян шофьор ! Това е с по-големи обществени последици от пушенето.

Предимно циганите пушат. При тях и децата пушат от 5 годишни. При тях дела на пушачите може и да надминава 90%. Евророма какво прави за това !?!? Русия забрани пушенето в заведения, хотели, влакове dnesdirbg/news/pushene-rusia-pushachi-16791053?nt=10 а гея иска да го разреши защото се издържа от реклами на цигари

на "lafka" и трябват пушачи

Според М. Миков половината дупетати са пушачи - и те ли са цигани? Не че го изключвам като възможност, но все пак?

Цигани са - депутат от БСП (ДПС) + пушач = циганин! Забележете - ЦИГАнин и ЦИГАра имат общ корен. Съвпадение?!

Не виждам относителният дял на циганите да е намалял от тютюнопушенето. Няма демографска криза при циганите, а на кутията цигари пише, че им уврежда спермата.

Ако имаше статистика и по етнически признак, то щеше да се покаже, че от тия "30% от Българрското население" 100% са от мургавия етнос!!!

А всеки непушач страда от умствена недостатъчност. Иначе не би написал такава глупост.

"то щеше да се покаже" - ти от какъв етнос си?

Естествено - индианец. И пуши само лулата на мира. А когато се събуди - целият потен, гащите наопаки и в ръката пет лева...

едни пушат цигари, други си купуват лъскави коли, трети си сменят дограмата, всеки избира как да живее преди да умре

Спомням си от детските ми години - беше голям срам жена да пуши. Само циганките пушеха. А днес всяка българка, дори бременна е лапнала гордо цигара.

То много неща бяха срамни. Ако ме питате далеч по-срамно е една жена да се ча наляво и надясно с който падне, отколкото това, че пуши. Но! О времена, о нрави!

.....ами може да сме доволни, че сега сме свободни. Свърши се тази с глупавите, покорни и нещастни жени. Иначе не съм пушач...но мисля, че е въпрос на избор, стига да не се пречи на другите.

Толкова много и никой не купува от моята Лафка!?!?!? :)))

Дали ще е от лафка или от бутка парите за тутун все при Беевски и ДПС-то отиват! :) Не съм пушач, но ако бях щях да откажа цигарите, вместо да им пълна дебелите гуши!

Пушете бе, ама повече пушете, не по 2, по 5 кутии на ден пушете, щото като гледам Делянчо нещо малко поотслабнал ми се вижда, явно гладува, не му стига папането, та за тва купувайте повече цигари да има кво да яде момчето !

Тази статистика сочи,че една трета от българите сме дискриминирани! Егати демокрацията!

Като се има предвид, че 1/3 сте от етноса или с манталитет на етноса, да дискриминирани сте много - идете в други държави да видиш що е дискриминация.

Пушенето е вреден навик, наркомания а не човешко право, така че дискриминация няма, бате! :)

Редно е нещата да се наричат с истинските имена. Цигарите, това са дрога. Което е безспорно медицински доказано. А реалното наименование на понятието Заклет пушач е наркоман. Ако някой пушач не вярва, да се опита а откаже цигарите и ще получи класическа наркоманска абстиненция. Друго удачно наименование, глупави овце, които някой ги е подхлъзнал, зарибил, а сега мощно ги стриже и дои. Веднъж с пари за дрога, И втори път с пари за лекарства на фармакологичния клан. Това е простичката истина, без значение на кой му харесва или не му харесва.

Глупости. Аз отказах цигарите преди година и половина по финансови причини. Никаква абстиненция не съм имал. Явно нямате представа, какво е абстинентен наркоман... Пушенето е въпрос на личен избор, не на наркомания! А аз все пак пушех по три кутии на ден...и то в продължение на близо две десетилетия...Недейте вярва всичко, което разни лобисти ви разказват...

Чудя се, защо толкова много хора напират да говорят от името на истината? Да не се окаже, че са с някакви отклонения?

Добре, ще последваме съвета ти и няма да ти вярваме.

Т..... Научно цигарите, макар да предизвикват пристрастеност не се причисляват към наркотичните вещества, за разлика от алкохола, защото не предизвикват "усещания". А за абсистенция явно само си чел. Нямаш идея какъв ад е. При цигарите е само лек сърбеж и по скоро механичен навик.

на 65 г. съм, пуша от казармата, работя на две места, за да покривам разходите си за 2 кутии цигари на ден, от няколко години пуша контрабандни цигари, защото колкото и тъп пушач да съм, не съм чак толкова тъп, че да храня с акциза тунеядци

Ти не си тъп пушач, ти си много тъп пушач! Зимаш си цигарките с 2лв по-евтино, но по тоя начин нямаш представа с какви боклуци са ти ги наблъскали. И повярвай ми, някой ден, всичките икономисани пари ще ти излязат през носа заради това!

Не бери грижа, някой ден на всеки нещо ще му излезе през носа.

Не е истина, как смело и безотговорно се борави с цифри и проценти в статистиките напоследък! Ако внимателно проследите цифрите в статията ще го забележите... Как например се изпушват по 40 цигари дневно от ВСЕКИ мъж пушач на ден?!... Какви са тези глупости?!... Иначе, въпросът с тютюнопушенето е ясен - "хем си кашляш, хем си плащаш..."

420 лв. за цигари И алкохол годишно на семейство??? При условие, че 30% от хората пушат и то по 40 цигари на ден, т.е. по две кутии, което прави 10 лева??? Това са 3650 лв. на пушач за цигари годишно. Като сложим и алкохола стават поне 4000. Двама пушачи в семейството, ако предположим, че жената пие и пуши наполовина, стават 6000 лева. Да предположим, че всяко шесто семейство са пушачи (а не всяко трето, както е по статистика)... ами пак излизат 1000 лева за алкохол и цигари средно...

Ганю не си плаща здравните осигуровки щото нямал пари,а изпушва и изпива на ден едномесечната си здравна осигуровка.

Е,па това беше най важната тема,колко са пушачите.

ВСЯКА МИНУТА ОТ БЕДНОСТ В СВЕТА УМИРАТ ПО 16 ДЕЦА ... .... ... ДОКАТО ПИСАХ ТОВА СЪОБЩЕНИЕ УМРЯХА ВЕЧЕ 7 ...

2.1 милиона българиса НАРКОМАНИ !!!

Не, простаци!!!

не си тровете децата бе умници

Към пушачите, един пример да ви дам. Аз харесвам по-мощните автомобили. За това карам такъв. Повече конски сили неминуемо значи и по-голям разход на гориво, няма как, но удоволствието от ускорението е неописуемо. Откакто спрях цигарите мога да си позволя да си карам автомобила на бензин, новия ми е без газова уредба. Газовите уредби доста спъват конете, тия легенди че с добра настройка на газовия инжекцион колата върви като на бензин са за тия дето не могат да си позволят да карат на бензин :) Всеки може да си постави за цел да замени разхода по цигари с нещо друго, което да му доставя удоволствие. ПУШЕНЕТО Е БЕЗСМИСЛЕН РАЗХОД НА ПАРИ, КОЙТО ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ВИ УБИВА ! клкото по-скоро го проумеете толкова по-добре за вас !

мощният автомобил е много по-бърз начин да отидеш на оня свят от тютюнопушенето

Абе пич, не ти говоря кое е по-вредно за здравето, не изключвам възможноста да изхвърча от някой завой, говоря ти за смисъла, на това за което си харчиш парите. Аз никога не съм живял здравословно, и уиски пия редовно, даже прекалявам често. Спрях цигарите единствено заради това че поскъпнаха ! Ако си бяха на старите цени щях още да пуша като комин. Спрях ги щото не искам да пълня гушат на аразни делянчовци и на държавата дето смуче като кърлеж от акциза. Вместо да храня паразитите, предпочетох същите тия пари за си ги харча единствено за мен. тва не можеш да разбереш.

По-добре да беше продължил да си пушиш. Шансът да живееш по-дълго и да не утрепеш някой е по-голям.

Пич, хем си прав, хем не си. И аз спрях цигарите по същата причина (заради цените), защото живея в Централна Европа и последно (в началото на миналата година) давах по 450 евро на месец за цигари и направо изнемогвах. Но тази субституция на принципа бензин вместо цигари работи наистина само за сходно структурирани разходи. Аз от 1,5 години не пуша и трябваше на теория да имам 6-7000 евро спестени, ама нямам нищо, просто парите, освободени от цигарите, веднага се изхарчват за други глупости...

Ами нали точно тва ти казвам, аз докато пушех трябваше кат някой селски бек да си карам мощната кола на газ, което наистина си е чиста селяндурщина, да си вземеш 350к.с. автомобил и да му сложиш газ :) Ся ми се вижда смешно ама и аз го правех, щот не ми стигаха парите. Сега вместо да давам 200лв. за цигари на месец ги давам за бензин, не съм станал по-богат, ам асе чувствам по-добре здравословно, а, и нещо друго самолета нощо повече взе да се вдига откакто ги спрях, та и гаджето ми е доволна :)

ЗАБЕЛЕЖКА: Процентът на пушачите над 60 години не е толкова малък, защото са поумнели, а защото са умрели.

... или просто защото са се напушили... Ако бяха "умрели", нямаше да са в класацията, умнико!

доста набори непушачи вече изпратих и като се сетя се разстройвам и си паля цигарка да ми олекне

Да а , а колко са гейове , травести ти , наркомани , шизофреници , не-грамотни ??????. Или в това няма нищо обезпокоително за СЗО важно то е дейност да се отчита и пари за "социологически" проучвания да се прибират .

Да, пълно е с мизерници, дето работят за 400лв. на месец и дават половината за цигари и то ако пушат от тия миризливите, евтините. После мрънкат че нямат пари. ами откажете цигарите бе "умници". Никой не е умрял от тов аче не пуши. Тва да даваш за отрова да тровиш сам себе си повече пари отколкото ти е сметката за тока си чисто малоумие ! Ако спрете цигарите, че имате пари да си купувате по-качествена храна от магазина, ще можете да си позволите някой друг уред за домакинството...Ама простия ганю предпочита да се трови с тая смрад вместо да си подобри качеството на живот !

Всеки си знае, а от професори и съветници - аман!

живей си жалкия животец и не коментирай живота на другите

Там е работата, че моя "животец" изобщо не е жалък, аз се чувствам щастлив и здрав, сутрин като стана съм чувствам бодър, не кашлям мога да изкача стълбите до връх "Шипка" без да се задъхам, мога да тичам , не боледувам през зимата, не пия никакви лекарства, нямам лош дъх, дрехите ми не смърдят на пепелник...все неща с които "щастливите" пущачи не могат да се похвалят :) Ама кат ви харесва пушете си, добре че забраниха пушенето в ресторантите, така че изобщо не ми пречите вече :)