Пушенето оставя отпечатък върху човешката ДНК

Тютюнопушенето може да остави своя отпечатък върху човешката ДНК, увреждайки над 7000 гена, като допринася за развитие на свързани с пушенето заболявания.

Обратно в новината

Коментари - Пушенето оставя отпечатък върху човешката ДНК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още когато избират да пушат, вече са се поддали на стадното чувство - страх да не ги вземат за задръстени, желание да изпъкнат, да са разчупени, арогантни, готини. Такава суета е показател за слабост. Къде пише, че са силни?

от puchене na tiutiun ли измря американскiя народ открит от колумб? ма как само ви лаjaт дофтурите, не е истина...

като гледам сбъгясаните физиономии по улиците явно от доста поколения са се увредили на нашта територия

Много хора в България,които я окрадохме не пушим, но също ще умрем,само че от....

...куршум, или в краен случай, от народна любов.

И романтична среща.... И това ли вече не може? Я направо да си привеждаме заплатите на указан предварително адрес и да се свършва!

Притискат пушачите с такива статии да ги изнудват да плащат все повече и повече. Малко известно е , че у нас например пушачите плащат повече за акцизи ,отколкото е бюджета на здравеопазването.Нали никой не си прави илюзия, че смешните здравни вноски покриват и една десета от една операция или химиотерапия , която струва над 10 хиляди само за курс и то само като лекарство. Толкова повечето лекувани не са плащали за вноски през целия си живот и вместо да благодарят на пушача , който тезо пари ги внася в хазната за три години, вместо това го плюят. А пушачът кратко ползва здравеопазването, умира по- рано. Не стига, че Пушачите лекуват непушачите , ами трябва да се чувстват виновни , за да ги крънкат за още. Това устройва богатите , тъй като пушачите на практика плащат техния дълг и данъци. Лукойл, което трови много повече с мръсните си и скъпи горива, не е платило и един лев данък за десет години за сметка на това за този период бедните пушачи са платили над 20 милиарда акциз и са лекували цялото население.

Много глупаво дете си. не ме интересува кой какво е казал в някакво статистическо бюро в което всичко е толкова биосно колко не може и да си представиш от хора като тебе които хабер си нямат. Всяка научна статия си има DOI номер и може да се прочете. Останалото са бълвочи на хора и списания без импакт фактор (научна стойност). Статия - няма Статистика - няма (показани проценти без + и - не е е статистика) Точка по въпроса.

Всичко е индивидуално статистики няма и кой както пожелае да живее,само Бог знае кой и кога ще умре!

Кой Бог? Господ, Аллах, Буда, Шива, боговете на шаманите, Зевс ...?

Бе, не е баш така. Циганите живеят с 15-20 г. по-малко заради "начина на живот". Афганистанците живеят с 40 години по-малко пак заради "начина на живот". Пушачите живеят с 10-15 г. по-малко отново заради "начина на живот". Бог не е виновен за всичко. В доста случаи човекът има избор.

Много ясно. Бог много точно знае кой колко цигари ще изпуши и точният брой усвоени токсични молекули при всяко дръпване. И аз да ги знаех тези числа за всеки отделен индивид, щях да знам кога ще умре.

"Можем да използваме тези данни, за да преценим пушенето на хората в миналото - поясни д-р Лъндън. - Никой не казва, че пуши, при положение че не е пушач. Мнозина обаче заявяват, че не пушат, а в действителност са пушачи. Ще можем да се възползваме от тези сигнали, за да открием тези хора." -------------------- Добре, а, като ги намерите тези хора, ще ги разстрелвате ли? В смисъл, че всяко търсене си има някаква цел, колкото и долна да е....

Ако ги разстрелват, това ще помогне срещу тютюнопушенето. Отказалите се ще са повече. ;)

Посочи го. Дай doi номера на тази статия.

хммм.... а от чалгата и БиТиВи-то май , почти целия геном се смарангясва. :/ Ама нема се наеме некой да направи заТълпочено нАучно проучване.

Като наблъскаха цигарите с всякакви вещества! Спомням си когато ги направиха сами да гаснат - на другия ден по една от телевизиите показаха резултатите от БАН и казаха, че това ги прави многократно по вредни. Този репортаж беше незабавно свален и темата се потули...

Човек може и да е разумно животно, но не винаги се държи като такова. Едно от нещата с които не искаме да се съобразяваме е относително краткия ни живот. Каквото и да правим и да струваме, с каквито и био и еко храни да се храним, ако ще и само хималайски въздух да дишаме - смъртта е неизбежна и най често е в рамките на статистически средната за това възраст. Помните ли че Майкъл Джексън спеше в барокамера с чист кислород за дълголетие. Вячеслав Молотов не е сядал да се храни, ако неговите чинии и прибори не са изварени във вряла вода. Против микроби и за дълголетие. Може да се дават безкрайно много примери в които здравословно живеещи, полагащи специално старание за това се гътват не по късно от нездравословно живеещите си връстници. Това с опасностите от пушенето, а особено пък с "пасивното пушене" е психоза. Чиста психоза. Аз пък се сещам за Уинстън Чърчил, доживял до 90 г, който няма и една снимка на която да не е с пура в устата. В този случай въпросът е: ако изобщо не беше докосвал пури през живота си, до каква възраст щеше да доживее?

Уинстън Чърчил без пура щеше да живее 103 години.

Пише, че в някои периоди на живота си Чърчил е пушил "до 10 пури на ден". Това значи, че в други периоди е пушил по 1-2 или николко. Не е бил заклет пушач. Сигурно не знаете, че са го снимали как държи пура - като рекламно лице на пурите, които е купувал :)

Едно време като бях дете, на стената над кревата ми висеше календар и имаше цитат от Уинстън Чърчил, който ми се наби в главата и мога да го изпея и сега: "СТАЛИН СЕ ОКАЗА НЕПОВТОРИМ СРЕД ДЪРЖАВНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ ВРЕМЕНА И ЕПОХИ. Уинстън Чърчил" Не знаех кой е Чърчил, нито Сталин, но си казах - тия двамата са големи мъже!

тези учени , за да засмучат едни пари вероятно от застахователни компании, които пък искат да намалят компенсациите на скритите пушачи. Лъжат, че не пушат и си слагат никотинови лепенки скритом когато ходят на обществени места, защото за пушачи застрахователите плащат по-малко.

Всеки пушач внася в хазната по около 100-200 лв акциз на месец, което е 1200-2400 лв на година, което умножено по около 2 млн пушачи прави 2,4 - 4,8 милиарда лева на година. Вие сметнете колко километра магистрали са построили пушачите, колко училища/детски градини са отремонтирали, колко пенсии са платили и т.н. и т.н. После се замислете дали държавата има интерес да се лиши от тези пари или това е чист популизъм. п.с. Познавах лично трима човека, които починаха от рак на белия дроб без да са помирисали цигара през целия си живот, така че воденето на здравословен живот не е гаранция за дълголетие.

Ха сега пък ти познай колко време са пропиляли в пушене, а ако направо строяха магистрали, щяхме да харчим повече бензин и вместо да има акциз върху тютюна може да е върху горивата. Това са простотии, ако човек трябваше да пуши, нямаше да има уста, а комин на главата.

А, бе то и алкохола ... а за дрогата да не говориме.....

Не разбираш, защото толкова ти е капацитета. Ако използваше мозъка си по-активно, щеше да разбереш бързо и лесно. Явно имаш нужда от обяснения. Нали знаеш - има една поговорка - сития не може да разбере гладния. Та така и с тебе, един вид. Явно не ти достига капацитета за да разбереш, че хората са различни, и не всеки е като тебе, или на твоя хал, или в твоята ситуация, или с твоята физиология. В случая - тук става въпрос за дрога. Дали цигарите, дали алкохолът, дали хероинът, довеждат до пристрастяване. Самият организъм си иска дрогата, и се чувства зле, когато не получи дрогата. Така както теб те боли стомахът и те принуждава да ядеш, така и на тях им става лошо, ако не си получат дозата. Тук става въпрос не само за воля, но и за физиологични разлики - при някои хора пристрастяването е по-силно, при други - по-слабо, съответно по-лесно може да се отърват. Гледай на тези хора като на хора в капан - от начало всичко е изглеждало наред, те са мислели, че ще се справят, но после не се е оказало точно така. Та с други думи въобще не се знае и ти дали ще можеш да се отървеш. Развий зависимости към алкохол, цигари, или пък хероин, преодолей ги, па тогава говори дали е лесно или дали е трудно да ги преодолееш.

Да ви кажа - пушач съм. Върл. И все живея с чувство на вина. Но всички непушачи комшии, колеги, връстници се разбиват от патила по болници. Кръвоизливи от носа, заради високо кръвно, бъбреци, сърце, нерви, холестерол, плюскане... Взех вече да си мисля, че цигарите и кефа да пуша ме предпазват от стрес и лакомия.

трее се спре сеенето на тютюн! Пушил съм 20 г и ги спрях от разз! Само разходи.

бля-бля-бля.... Цели институти харчат пари да изследват последствията, здравните каси на всички държави плащат луди пари за болести и операции от тютюнопушенето, което стеснява кръвоносните съдове и блокира функциите на мозъка, сърцето и всички органи, цялото кръвооросяване на мускули, кости, крайници.... НО.... НЯМА СИЛА, която може да се пребори с тютюневите монополисти и да забрани производството на цигари. Само едно поколение в историята на човечеството ще е потърпевшо от липсата на цигари. КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ НА СВЕТОВНО НИВО!!! Даже производителите слагат добавки за зависимост. Ако нямаше на пазара цигари и аз нямаше да съм пушач!

Горд непушач съм, но това изследване смърди от километри! Как точно изчислиха, че 7000 гена се увреждат при условие, че прочитането на целия човешки геном е нещо изключително бавно и сложно. Преди няколко години успяха за първи път да разделят всички гени на човека, при условие, че комбинираха данни от няколко различни индивида, тъй като общото време за взимане на всички гени отнема много време и изисква огромно пространство за съхранение на тази информация, какво остава пък да са направил такива иследвания на можество хора!!! Тези данни, чисто и просто са изсмукани от някой член!

Защо е тази агресивна кампания срещу тютюнопушенето при положение, че държавата финансира тютюнопроизводството, досега не съм чул за някой, който да си е провалил семейството, кариерата, живота и т.н. заради това, че е препушил. Чудя се защо не сложат на бутилките с алкохол картинки с катастрофи, побоища и всякакви подобни следствия от употреба на алкохол, а вместо това се продава в супермаркетите наред с храната и то заема почетно място и редовно е на промоция ?!

Колега, хем си прав, хем не съм съвсем съгласен. Ако си член от семейство с починал от рак на белите дробове баща/майка, то ще разбереш най-ясно как се проваля едно семейство и как това се отразява на психиката ти и живота след това. Познавам интересни случаи от които може да се извади поука, както и за съжаление моя баща почина от тютюнопушене. За алкохола е същата история - мой комшия, пяницата на квартала почина от рак на черния дроб, след като 5-6 години злоупотребяваше с твърд алкохол. Почина си на 50 години. Така, че - да всички отрови трябва да се налагат с голям акциз и МНОГО по-високи здравни вноски. Аз обаче искам да обърна и на друго нещо внимание - горенето през зимата на всякакви отрови с цял отопление - доказана вреда за здравето - пластмаси, въглища и всякакви токсични отпадъци, както от страна на циганите, така и страна на бедните българи! Това трябва просто да спре да се случва! Както не искам да съм пасивен пушач в заведенията, така и не искам през зимата да ме тровят с токсичен пушек!!

А колко непушачи са починали от рак?

Ти па като си толко яшем, земи изяж нещо с три букви да ти мине мерака :Д

Вреден навик ,няма такова нещо това си е чиста наркомания .Ако някой се успокоява с навик добре ,но нека не се заблуждава че е нещо по добро от тревоман или хероиново зависим. И с алкохола случая е абсолютно същия .

КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ЖЕРТВИТЕ НА АЛКОХОЛА ? :)))))

Поредното проплатено от антитютюневото лоби "изследване". Ясно е че цигарите вредят. Но защо оперират с факти и неща, които малко хора могат да докажат, защото колко от тяхимат оборудване за изследване на ДНК?

мога да се причисля към непушачите защото непуша.Не просто заявявам че непуша а непуша.

Пушете, за да ви разпознаят по днк-то, ако умрете нейде.

Ако динозаврите не бяха пушили и пили щяха и сега да са живи. Пушенето е безспорно вреден навик. Но има къде по страшни отрови: ГМО храните, активните съставки в битовата химия, изпаренията на отработените петролни деривати, отровни подсладители, химикали с които се обработват дрехите, пръсканите в атмосферата химикали, хлорни препарати с който се обработва водата и много др. Много отрови, много стрес и теми, с които някой да си изкарва хляба с изследване на очевидното.

РЕКЛАМА НА ЕКО-ДИЗЕЛ ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО :))) .... ОСОБЕННО РАНО СУТРИН НА СОФИЙСКО КРЪСТОВИЩЕ :)))

Напълно сте прав, динозаврите са измрели от ГМО храните, активните съставки в битовата химия, изпаренията на отработените петролни деривати, отровни подсладители, химикали с които се обработват дрехите, пръсканите в атмосферата химикали, хлорни препарати с който се обработва водата и много др. Много отрови, много стрес ???

3евзек

И след като едвам издържаме на изброените 63 отрови, защо да не си добавим и още 5-6?

А МАРИХУАНАТА ДИРЕКТНО ИЗКЛЮЧВА МОЗЪКА :))) ... АНГЛИЙСКАТ ДУМА ЗА ПУШАЧ НА МАРИХУАНА Е "POT HEAD" - ЧОВЕК С КУХА КАТО ТЕНДЖЕРА ГЛАВА " :)))) ... ОБАЧЕ ПРИ НАС ЩЕ Я ЛЕГАЛИЗИРАТ , ПОНЕЖЕ ТЪПИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ПО-ЛЕСНО :))

:-)))) Ха-ха и без марихуана народа е тъп, ще става и още по-зле, та това е и целта....:-))

Дитройта се има за умен ахахахахах. Та по-куха лейка от него няма тук ве :))

ГУГЪЛ НА POT HEAD И ГЛЕЙ СНИМКИТЕ :))

Всеки отговаря за себе си, който иска да се трови, да го прави. тогава защо забраняват марихуаната? На гърба на здравето милиарди натрупаха, лъскави сгради, милиони декари с тютюн...., пък сега вредно било, ами като е вредно да ги забранят изобщо, сеенето на тютюна и направата на цигарите! А кое е полезно? Всичко надрусано с отровни химикали, та дори и брашното, от какво да избягаме, просто не можем! А учените как разбраха, че поразява 7000 гена, до вчера познаваха едва 50, а до 63 млд.??

Извода е следния. Който е почнал да пуши цигари, ако до петата година не ги откаже изобщо да не си губи времето да ги отказва. Защото вредата вече е нанесена и поне нека си прави кефа. Истинският въпрос е как да предпазим тези които никога не са запалвали цигара. Много просто. Забранява се производството и разпространението на цигари, така като е за наркотиците.

ЗАЩО НЕ ЗАБРАНЯТ ТУТЮНОПУШЕНЕТО, КАКТО Е ЗАБРАНЕНО ДРОГАТА??????? - МАФИЯТА Е ВСЕ ОЩЕ МНОГО МОЩНА И "СИЛНА"

а тези на женският пазар в софия, какво ще "работят"????? /недей забравя, че има безработица и ниско платени "занаяти"

то така да забранят и лекарствата .Отлекарства се печелело повече отколкото от дрога от която се печелело по малко спрямо цигарената мафия от която се печелело по малко отколкото алкохолната мафия.Най много печелела лекарствената мафия.

ГРАДСКАТА СРЕДА УБИВА ! НЕ СА ЦИГАРИТЕ ! КАК ХВАНАХ СУПЕР-БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ ? ... МЕРИХА МИ КРЪВНОТО В НАША АМЕРИКАНСКА БОЛНИЦА ... ОБАЧЕ ПРЕДИ МЕН МЕРИЛИ КРЪВНОТО НА НЯКОЯ ПЪПЧАСАЛА НАРКОМАНКА СЪС СУПЕР-БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ ... И РЪКАТА МИ КЪДЕТО СТОИ ЛЕНТАТА ЗА КРЪВНОТО СЕ ПОКРИ С МАЛКИ ГНОЙНИ ПЪПЧИЦИ ... ГОЛЯМ ЗОР ДОКАТО МИ МАХНА - ИДИОТИТЕ МИ ИЗПИСВАХА АНТИБИОТИЦИ ... АЗ ИЗПРАСКАХ ПО НАРОДНОМУ ТАМПОНИТЕ С ЙОД :))

Баси якото! Жената ми отрови живота, за да ме накара да спра да пуша, щял съм да преча на бъдещите ни деца. Аз сега ще й отвовя живота, че с нейните дефектни гени вече ни е поразила децата. Щот от моя страна само аз пуших и спрях, обаче от нейна ... майка, баща, баби, дядовци, всички без нея пафкат като комини!

МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ПУЧЕКА В ПЕЩЕРИТЕ НЕ Е ТРОВИЛ ХУМАНОИДИТЕ ? .... А АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ? .... А ХИМИКАЛИТЕ КОИТО ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ ? ... А ПЕСТИЦИДИТЕ И ХЕРБИЦИДИТЕ КОИТО СА В "РАЗРЕШЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА"? ..... АВТО-КОМПАНИИТЕ И ХИМИЧЕСКИТЕ КОМПАНИИПЛАЩАТ МИЛИАРДИ ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО :))))

А Чернобил?

"Силен" "слаб" са относителни понятия. Ти си "силна" и си ходиш с твоите 20кг. на гърба. Друг е "слаб", че не се справя с...200.

са му гени на един 30 годишен закоравял пушач?ща се клонира ли?тъпо,тъпо......тъпо

Изобщо не ми пука! Не 7, ами 77000 гена да увреди нема страшно! Ние вече 26 години сме подложени на геноцид и още шаваме та цигарите ли ще ни съборят?

Увредените гени на пушачите се унаследяват, мултиплицират - сложно е. Защо по дяволите да пецаквам себе си и децата си с толкова елементарен кеф като цигарите. Сякаш гадния въздух, вода и храна не стигат. Тъпо и тъжно

Mladi maje koito sa spreli da pushat predi 15 godini t.e. na kolko godini sa te che da sa spriali predi 15 godini da sa pochnali na 15 pushili 10 godini, ne pushat ot 15 te stanaha na 40 - tova mladi maje li sa :)

Със сигурност цигарите са вредни, но колко? Знам, от лекари, че при пушачите няма болни от алцхаймер. Но това не се пише. Вредни са: стреса, мръсната вода, изкуствената храна, мръсния въздух, пластмасата, и т.н. Но, все някой трябва да се изкара виновен за болестите...Преди беше захарта, маслото, хляба, холестерола....А, знаете ли, че в мумия на дете, от преди 3000 г. са открити ракови клетки? И то ли е пушело?

Пак лъжи и измислици. Нямало пушачи болни от алцхаймер. ...

И както винаги като казвам и показвам. Alzheimers Dement. Author manuscript; available in PMC 2015 Jun 1. Published in final edited form as: Alzheimers Dement. 2014 Jun; 10(3 0): S122S145. doi:  10.1016/j.jalz.2014.04.009 PMCID: PMC4098701 NIHMSID: NIHMS590663 Smoking and increased Alzheimers disease risk: A review of potential mechanisms

А сега вземи да провериш и за болестта на Паркинсон. Вероятността да го напишеш след проверката е малка, та да го напиша аз- пушенето СНИЖАВА риска от развитие на паркинсонова болест. П.С. Отговори ми какво е тумор и какво е рак според теб, че май нещо се омота.

Руфата простотия. Мумия с ракови клетки. Правиш ли разлика между тумор и рак? И къде го чете това? Аре стига кръчмарски приказки на научни теми

Ама сериозно ли бе Руменчо. В белият дроб на горката мумия открили ракови клетки?

Вуйчо ми лека му пръст пушеше по 2 кутии и нагоре.На 58 си отиде от алцхаймер.Толкова за иследванията.В смисъл че заради болестта излезе от къщи и го намерихме починал след една седмица.Паднал в един трап.Та така.Пушете си вие но това няма да ви спаси от болести.Бъдете мъже живйте както искате но си носете последствията

Не разбрах. Умрял от травмата или от алцхаймер? То и болен от хрема може да умре при катастрофа, ама не е умрял от хрема все пак.

Рискът от Алцхаймер и деменция нараства с възрастта. Колкото по-дълго живееш, толкова повече нараства вероятността. Пушачите, живеейки средно 60-65 г. снижават рязко възможността да остареят подобаващо и не доживяват заболявания, присъщи на старостта.

Измислици премислици. Как го измисли това? Или сега ще ми покажеш научен труд в който си го чел.... съмнявам се. Дори в жълт вестник я няма тази твоя измислица сигурно.

Цигарите са като гадната/евтината/вредната храна. + товае лека дрога Глупавите и бедните са основните консуматори

Аман от хрантутници дето се чудят какво да измислят..Как пък разкрихте какви ''генетични промени'' настъпват ''дори 30 години след спиране ""?????Чудя се защо нещо реално не разкриете което може да се види да се пипне ами все едни таквиз дето умрелия не може да ви оспори фантасмагориите...Ами забранете производството на тютюн като толкова ''много'' проблеми създава и разширете производството на марихуана:))))

Статията синтезира "научен" труд който трябва да обясни защо цигарите са акцизни стоки а и е в помощ на застрахователите(на Запад от нас) за да оправдават по-високите застрахователни премии на пушачите.

За да е достоверно това изследване участвуващите в наблюденията първоначално е трябвало да са непушачи, които заради експеримента да пропушат и след време да се откажат от цигарите, и едва след като бъдат сравнени евентуалните промени в гените на изследваните хора през тези три периода може да се правят изводи кое на кое е следствие. Щото така както е направено изследването може да се твърди и че хората с определена комбинация от гени са предразположени към пристрастяване към никотина, което задоволяват с тютюнопушене а последващите генетични промени да са вследствие на абстиненцията. А и остава въпросът с пасивните пушачи... лъжат ли те като казват че не пушат или не?

Що не вземеш да прочетеш статията вместо да ми твориш конспирационни теории?

Бихте ли споделили в какво се сътои конспиративнта ми теория? За да има стойност даденото изследване то трябва да бъде методически издържано, а от статията излиза че споменатите учени са правили изследване, простичко казано, колко ли е по-кисел бетона в сравнение с плюшено слонче.

Не само пушенето - цялото човешко поведение се закодира в гените и се предава на поколенията. Затова, не се чудете, че човечеството деградира с този си безумен начин на "живот", а по-скоро на самоубиване и самоунищожение.

Ама на ...питаш ме ...може би защото живях и останах да живея в една среда на перманентен стрес от неуредици и неудовлетвореност ,както преди ,така и особенно след "великите промени" през 1989-та :)))

Това, че не е "помирисвала цигара", не значи, че не й се е отразило. Не допускаш ли, че можеше да е с още по-добри дадености, ако поколенията преди нея бяха живяли по-чист, по-здрав живот.

Защо не пишете, че е постигнато съгласие в ЕС за подписването на СЕТА, а ни занимавате с пушенето???

Глупости ,татко ми пушеше ,аз от 16-годишен ,дъщеря ми се роди когато бях на 31 и пушех ,майка и също ...днес когато е вече на 28 ,въобще не е помирисвала цигара ,дори ни се кара ,умно момиче (на тати си мяза :)),с три езика + две магистратури ,едната от Лондон !