Коментари - Турският посланик пуснал 11 ”заповеди” по скандала с дипломите | dnes.dir.bg
назад

Турският посланик пуснал 11 ”заповеди” по скандала с дипломите

Ректори искат отзоваване на турския посланик в България Исмаил Арамаз заради негово писмо с 11 нареждания по спора с Турция за дипломите ни.

Обратно в новината

Коментари - Турският посланик пуснал 11 ”заповеди” по скандала с дипломите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още ли ще се лъжем, че държавата ни е суверенна?! Всички български правителства търпят етническата партия в парламента! Американският и турският посланик решават, нареждат, хвалят, упрекват! Това не са български правителства, а послушни колониални чиновници. Демокрацията донесе в България единствено смяна на окупатора - от съветски ръце, народът е предаден в турски ръце. Отново! С помощта на САЩ! Които заради предателството още преди 90-та, гарантираха капиталите и спокойствието на червената аристокрация от ЦК на БКП. Единствената утеха е, че това се направи без гражданска война и избиване на цивилни граждани. За сега!

Че как да ги признаят като онези от там знаят бьлгарски по-зле и от турският..Хората дьржат на името си всред запада кьдето онези се натрисат!

Този самозабравил се наглец трябва да бъде обявен за персона нон грата. Най-добре е и дипломите ни да не се признават в Турция, тъкмо да спре да идва тука анадолска паплач. Да си стоят да учат в Турция, като има толкова проблеми при нас. Че и специална охрана искали смешниците ! Кои сте вие бе ?!

Прав е, че за да се оправим е нужно "да се признае наличието на структурни и трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани и заинтересовани групи от хора"

до тузаря,убито слвянско сиганце ако искас давидис сиганя в булгаристан има много..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

бях скоро в Турция - голяма цигания! Добре че са антиките от Римската империя, че с тях да се хвалят!! И тези антики са ги потурчили - в Света София са сложили едни големи кръгли мюсюлмански надписи!! Уффффф !

дори и по темата не пишеш...вземи си една пачка долари и така се ражождаъ из тур. за да я опознаеш. свят ще ти се завиъе...затуъ сам решаваъ-- или по темата , или без завист. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ами господа ректори, като не ви признават дипломите , на вас кво ви пука бе?! Вземайте парите на фесовете студенти, пък те после да правят квото щат с тия дипломи!Ама вие сте тръгнали да правите метани и да се извинявате - пък после - били ви посрещнали унизително - ами кво очаквахте - да ви черпят с баклава?Сега най-достойното което може да направите е да натряскате двойки на всички фесове дето и български не знаят и да презаписват до припадък,докато се научат! Който не ще или не може - айде друм към анадола!!

Абе вие от турското посолство що не си пишете истинските имена?!

Уча Компютърни системи в София. Имам колеги от Турция последна година които не могат да направят програмата "hello world". Имам и други колеги които вече имат 1 година стаж като разработчици. Всички ще вземем еднакви дипломи. ЧЕСТНО ЛИ Е ТОВА?

НАПЪЛНО съгласна с хикс-игрек -зет добре че се намери някой да ни го каже отвън,но това е пълната истина и не се оправдавайте с измислените университети че и първите са същите бълват неграмотност за да си запазят работата откак парите станаха водещи образование вече няма защо да не ги допусна да препишат,че иначе не ме харесват студентите или учениците и ректора съответно директора ме изкарва некадърени съм навън безработен и ако си около 50 умираш от глад

Свидетел съм как студенти от Турция получават дипломи за висше образование с абсолютно нулеви познания. Не знам дали има отношение по въпроса, но тези стдеунти буквално нямаха никаква информация относно специалността която са завършили. Късмет че не са лекари, тогава щеше да е страшно.

Има област и организация в България незасегнати от измами, корупция, фалшификати? Ректорите са прави за посланика, но дали погледнаха и направиха всичко необходимо да поизчистят и контролират в университетите си? Странно как досега нито едно предаване за журналистически разследвания не се напънаха да дадът пари и да ''дипломират'' някой журналист, който не е стъпвал в университет. Държавната администрация е пълна с такива, а формалните знания на т.нар. ''платени вишисти'' ги издигат до постове и власт.

ТЕ БГ.ДИПЛОМИТЕ ГИ ПРИЪНАВАТ В ЕВРОПА,АМА ИДИ ДА СИ ТЪРСИШ РАБОТА И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ НЯМА ТАКАВА ПРАКТИКА КАТО У НАС ВСЕКИ ВИШИСТ ДА СТАВА НАЧАЛНИК.ПЪРВО ЩЕ РАБОТИШ ОБЩА РАБОТА,ЩЕ МИНЕШ ПРЕЗ ВСИЧКИ НЕПРИВЛЕКАТЕЛНИ МЕСТА ДОРИ И ЧИСТАЧ ЩЕ БЪДЕШ И СЛЕД МЕСЕЦИ ИЛИ ГОДИНИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕШ. ХА ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ВИШИСТИ ЗАМИНАВАИТЕ В ЧУЖБИНА С БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМИ .!! ЕВРОПЕИСКАТА ДИПЛОМА НЕ Е САМО ХАРТИЯ,ДОКАТО СЕ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИТЕ ТЕ ПОЛАГАТ И ПРАКТИЧЕСКИ ТРУД ,КОИТО СЕ ОЦЕНЯВА,ЗА ТОВА ТЕХНИТЕ ДИПЛОМИ СА ЦЕНЕНИ ,А НАШИТЕ НЕ. ВИШИСССТИИИ.....

Май и твоята диплома е от фалшивите,пише се виСшист.

и аз се чудя на какъв език учат тук студентите след като ги виждам, че не могат един сандвич да си поръчат на български.За промер мога да кажа че в Москва в университета при граматическа грешка ти връщат работата-без значение дали си от луната или...

Защо ли текстът на "заповедите" изчезнаха от новините? Имаше една или две леко неориентирани, останалите посочени проблеми си бяха точно в мишената.

хахахаха , чий го дирят турчетата в България ??? Тук се чувстват като у дома си и правят каквито си пожелаят простотии.......Марш от България, да си стоят в Турция.

УОРЛИК ПРЕДАДЕ ЩАФЕТАТА НА ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК. Това може да се очаква от "политици" като Цветанов, ББ и еврейчето Младенов в дейността им за рекламиране на неоосманизма и оплюване на всичко руско.

нормално е да имат такова отношение към българия забравихте ли красьо черния и фалшивите дипломи на членове на това правителство

"Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура...." Мафиоти сте, сами си го знете, както и управниците на БГ. А, ректорите всички сте бивши доносници от ДС и хора с ниски наукометрични показатели !

Да, като гледам на нищо не са те научили... на елементарно писмо не си се научил. Прав си, че са такива. Надупи ли се вече на посланика??

Ммдаа ... те, чалгарчетата са най-грамотни, и за това, дори турчулята ги отсвирват -:)

По-важния проблем е как така ония резак си позволява да се меси във вътрешни въпроси на чужда държава. Да нашето образование не струва, но НИКОЙ ПОСЛАНИК НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА СИ ДАВА МНЕНИЕТО ЕЙ ТАКА. Не трябва да търпим подони неща - това е въпрос на самоуважение, а оттам и уважение от другите.

Завърших право в СУ почти с отличие ,понаучих ( казват добре) английски и испански..........че като се юрнаха от кантори и фирми и корпорации и държавни структури и..... да ме търсят и предлагат работа .. Ама аз не ! Не та не ! Искам охранител! Бре чудо, бре връзки , та с триста зора след половин година ме уредиха охранител в подлез. Те така Прецаках всички работодатели. Да си седат без кадри , да реват , да се тръшкат Бе аз тва визшо що го карах ???

открий си своя кантора, какво чакаш все друг да ти предложи. Проявете инициативност малко, предпиемачество- никой не нти е длъжен да те наема, ако ще и Харвард да за завършил

Дипломите получени в БГ се признават в ЕС, но не и в Турция...:) ;) ами турските студенти сами да си направят изводите .... на тяхно места сега ще дойдат гръцки студенти ;) :) Измислен проблем ....

"Дипломите получени в БГ се признават в ЕС".Това ми звучи като вица за полицая където спрял чужденеца и ......накрая казал на колегата си.Видя ли го като знае толкова езика този пак не можа дасе разберем. КуКу качи се на едно дърво и си кукай до насита.

Не знам как ти звучи, но добре е да влезеш в час .... това което не се признава сигурно са "хуманитарни" специалности - медицина право и т.н. всички "технически" специалности се признават. Е ако ти имаш каквато и да е диплома нчма да съм изнендан, че не ти я признават ;) :) продължавам да кукам ...

Дипломите се признават в ЕС, но освен тях трябва да се изваждат редица разрешителни и лицензии от съответната гилдия ( плюс да знаеш езика), каквито се искат и за местните. Все пак в структурите на Брюксел работят много българи, завършили у нас

Снощи гледах едно предаване, по една телевизия, за актуалните турско-сирийски "международни" отношения. След Джеймс Уорлик и Исмаил Арамаз прави така, че на българските граждани да им е зле. А Николай Младенов покани на 22 май "сирийската опозиция" = АЛКАЙДА в Правец, но се оказва, че тези "опозиционери" са реални главорези. На 18 юли в Сарафово, беше инкасиран първият резултат от новото българско-сирийско "сътрудничество". Не зная какво още ГЕРБ ще сторят за стъжняването на животът на българските поданици на Паша Тиква = асфалтпаша?!

не разбирам какво пищят ректорите като ощипани... Всеки студент знае каква гигантска корупция е в университетите и колко лесно се дават дипломи и колко много прилича ръководството на университетите на мафиотска структура... Не са виновни турците, всеки би им го казал!

Става дума за националнмо достойнство- а какви са дипломите и образованието- всеки сам преценява за себе си. Навсякъде има "мърша". Аз съм с бг диплома и никога не съм имал прпблем с намирането на работа и заплащането. И в Англия има задърстени университети, и в САЩ, където всеки завършва, стига да си плати таксата. Нека не бъдем такива нихилисти и да говорим наизуст

Къде е "нацупения" ни външен министър! ААААА.... сигурно си стърже езика с четката! НЕ ИСКАМ СЪВЕТИ НА ТУРЦИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ДЪРЖАВАТА НИ!

зает е да се сърди на въпроса дали баща му е бил от ДС, дали е племенник на Петър Младено втанкиста. Това недоразумение не става за нищо- обиждат ни, той си мълчи, нищо, ама тръгнал да ми кани сирийски терористи

Проблемът, е че има нещо вярно в цялата работа! Преди време Гърция подскочи до небето, като се насетиха, че в нашите медицински ВУЗ-ове техните студенти си купували изпитите и не им признаха завършеното образование в Бг. Всеобща тайна, е че образованието ни сърди отвсякъде - още от кандидатстуденските изпити /матурите също/, та до завършването включително! Трябва разбира се да се отговори остро на турския посланнник, но някой тук в МОН също е крайно време да се размърда и да има наказани! В противен случай - всяко чудо за три дни!

Повярвай ми - познавам грък, завършил медицина в Испания и не може една обикновена диагностика да направи. Отваря книгите и чете пред пациентите и търси симптомите на коя болест отговаряли. Чивекът си практукува в Гърция и не се тревожи хич, че "бърка", но си сложил дипломата на стената и винаги с това започва. Нашите медици са светлинни години , като цяло, пред много техни европейски колеги.

То РУШВЕТ е турска дума. И в България подкупността основно е дошла от ориента. Тъй че посланикът да се чукне по главата, че всъщност проблемът си е туркия манатлитет- макар и наша територия. А в турска е още по-зле

Турция има университети в топ 400..въпросът е че булгаристан няма и в топ 600 дори прехвалените т.н. "американски" университети в Бг са зле..

интерсно ти къде си получил твоето образование ???? в турски университет или в български ... така че си заври главата в з-ка и вдишай дълбоко чист въздух ....

Зависи коя класация гледаш- ако етази изнесена неотдвана, критериите не са били РЕАЛИЗИРАЛИ СЕ СТУДЕНТИ, а научни разработки и т.н.- нямаща нищо общо с качеството на ПРЕПОДАВАНЕ

Че образованието ни е пълна боза-то и на марсианците е ясно,само ректорите не са го разбрали.Че турците може да са всякакви-но закон имат то също е ясно.Но някакъв си келеш-та бил той и посланник -да ни заповядва това прескача всякакви граници.Отдавна не сме вилает!!!

А нашият доцент има складче за дистрибуция на безалкохолни напитки и сокчета. Познайте къде му е акъла, щото на упражнения ЖеСеМето по пет пъти му звъни къде да разкарват : -))

Турския посланик да си гледа работъта. Българското образувание е елитну и качествену и някаквиси турци ни могът да ни се бъркат. Ректоръ е напълну прав да протистира

я не се прави на повече отколкото си НЕГРАМОТЕН и ГАДЕН! По-добре турците да се пръждосват от България, а българските университети да докажат нивото си и да обучават българи, а не турци, които в извратената мания на Турция са виждани като бъдещи управници на нашата Родина, която са тия вълци е вилает.

"Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура. Това е изключително обидно и се надяваме Министерството на външните работи да извика турския посланик и да му зададе въпроса какво разбира под това, че в нашето висше образование има добре организирани заинтересовани групи от хора" - хахаххахахахаа, не въобще, ама въобще не е вярно, нима всички студенти не знаята как се "вземат" изпитите, аве я се скриите с тея смешни засрамени приказки - така си е, човека е прав, да ти пикам и на БГ об разованието от край време не струва пукбата пара!

Това трябва да е червена лампичка за нашето висше образование. Всички знаем , че системата ни не е съвсем наред.Няма практическа база . Купуват се изпити ...и т.н Дано само не подхванем темата със " а вие защо биете негрите" . Министерството на образованието да вземе мерки , докато не си ни отрязали и други държави.

Порблемът е друг- много студенти идват тук да учат и вс епак вземат европейска диплома. Това не се харесва на турските университети- губят студенти и губят от такси. Преди да съдите, замислете се защо е цялата тази истерия. не съм убеден, че образованието ние толкова зле, колкото го описват те и някои от вас- навсякъде има измислени университети, не всички са от ранга на Оскфорд, и тук има университети, чиито кадри се лансират добре на запад, с нашата диплома.

Точно така. Искат да не изтичат пари кам България . Да видим какво ще направят нашите управляващи , дали ще защитят българския интерес.

Жалкото е, че нямаме адекватни управници. Младенов е просто жалко подобие на министър и поредната обида и скандал, ще бъде подмината или замазана с мазни думи

Наистина,това всичко е политика. Но пък и нашите защо въобще се занимават с турци,незнам. С такъв човек,човешки не можеш да се разбереш ,все нещо извърта. Единствените разговори с Турция,трябва да са относно нашите си пари,които ни дължат ,по подписаният и преподписаният след 1990 г. договор. Става дума за десетки милиарди долари. Ето за това трябва да си говорим,а не за глупости с тях...!

Очевидно е, че образованието ни не е такова.Оценката и мерките трябва да се направят от управляващите.И да обърнат внимание на посланика за пазарджишките цигани облечени с бурки.Щото само те ни липсваха.Онзи ден се правили и на талибани.Структурите за сигурност си траят!Дали не се страхуват от посланика, който и на тях може да напише препоръки?

всички професори и доценти така са се ояли че изобщо ако не си платиш няма диплома точно по тази причина в стара загора дипломите не важат в гарция от тракииския университет всичко се плаща абе няма ли някои да ракетира тези изроди

проблема е лесно решим. и без това турските студенти са по частен път тук да учат. като не им признават дипломите могат да се образоват и в други страни. а за турската държава... реципрочна мярка в сфера по наш избор. например износа на дървесина. лесно е. какво има да се обиждаме като децата. друг е въпроса, че наистина нашето образование запада. и фалшивите дипломи са само върха.

Навсякъде има фалшиви дипломи- Калинка се появи с немска такава. Каквото ид а е образованието тук, ние сме суверенна държава и такова отношение на турската страна е непозволено и е скандално. Очакваме МВнР да реагира адекватно и да защити интересите ни- въпорсът вече не е толкова за качеството на обарзованието , а дали отново ще оставим и тази обида неотговорена.

А дали и дипломата на калинката не е от същата фабрика, както и дипломите на турските студенти?

В България образованието е с много ниско качество, в Турция изискванията към висшистите се увеличават... На всички е ясно, че и магаре да влезе в български ВУЗ след 1-2 години ще е бакалавър... Отделно , че тук в София и Варна, турските студенти го удрят на живот, алкохол, дрога, курви, а ислямистите в Турция, това няма да го преглътнат .

Там е работата - студентите искат да им признаят дипломите в чужбина. Тук всичко признаваме.

ами те може да са дошли точно това да научат ...възможно най-евтино ;)... това е нашия отговор на радикалния ислям :)

Това е все едно за авторите на фалшиви долари или евро в Турция да бъдат обвинявани САЩ и Европейския съюз.

Посланикът е абсолютно прав във всяка дума от писмото си. Прочетете го и ще се убедите сами, а не по преразказ. Че си пазят пазара на техните си вузове - пазят го. Но имат реално основание за критиките си.

Лошото е, че това, което е казал турският посланик е вярно...., а ние си завираме главата в пясъка и не виждаме на какво ниво е висшето ни образование - откриват и нови специалности безз никакви хабилитирани преподавател, механично преливане от една специалност в друга, без никаква връзка.......

Това е наш проблем- качеството, ние ще си го решаваме и след като турските студенти са решили тук, каквото и да е образованието ни, редно е да се вземе под внимание. Ние не се бъркаме в турското образование, кмарак че и там има "мърша". Въпросът е на ниво външна политика и дали ще защитим интересите си, или Младенов пак ще се покрие и по този начин ще застане срещу нашия интерес. Въпросът тук е на какво основание Турция решава да наруши спогодба. да поставя ултиматуми- това е недопустимо за една суверенна държава.

Истината е,че нашите вузове се напълниха с чужди студенти.Таксите за чужденец на уч.година са няколко хил евро(2-3).Самите студенти никога не научават Български език,а подготовката им на Английски е изключително незадоволителна.Интересно ми е при това положение на какъв език им се преподава и на какъв език се провеждат и самите изпити.За тази цялата пародия се получава и международно призната диплома.Това ако не е печалбарство....

да си ходи в анадола и там да се разпорежда!

Там е работата - студентите искат да им признаят дипломите в чужбина. Тук всичко признаваме.

Подкрепям предложението на ректорите на българските университети да бъде отзован турският посланик в България.

Посланикът рано или късно ще си отиде, проблемът с дипломите ще остане и все по-смешни и жалки ще изглеждаме. Изметете си къщите господа Ректори.

Това не е работа на посланик да решава и нзидава и да поставя такива ултиматуми- има пазар. Турция едностранно нарушава спогодба, защото губят от такси. не сме цвете за мирисане, но вскя адържава си защитава институциите - добри или лоши- това е работтат на МВнР.

Какъвто и проблем да има в българското образование , дипломи и т.н. никой посланик няма право да държи тон и да нарежда какво да правим - все пак сме суверенна държава.Скандалното е, че си е позволил да го направи, а още по-скандалното е ,че много преди Съвета на ректорите да реагира , трябваше да реагира МнВР

А къде са отговорните български министри. Или вече герб официално е върнал България под турска зависимост. Бойко, Бойко май май скоро ще ядете тоягата

Отговорът е в световните класации на престижните университети. По колко университета имат включени в тях България и Турция?!?! Българите бягат да учат извън България и сега зор да докараме и патагонци ако може.....

работата е, че първият турски университет Bilkent е с над 250 места преди първия български. образованието в турция се подобрява последните години - факт, образованието в българия е вече жалка картинка - факт. ректорите искат да продължи по същия начин, както досега. е няма как да стане.

СЪГЛАСЕН, НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е НЕКАЧЕСТВЕНО И НЕЕФЕКТИВНО.В ЧАСТНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ДОРИ СТУДЕНТИТЕ НЕ ХОДЯТ НА ЛЕКЦИИ.КАКВИ СПЕЦИАЛИСТИ СА ТОВА? ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА ТАКИВА ДЕТО ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА И СИ ИДВАТ САМО ДА СИ ВЗЕМАТ ИЗПИТИТЕ- С ПАРИ ЕСТЕСТВЕНО .ТОВА ДИПЛОМИ ЛИ СА? ДОРИ И ДА СА ИСТИНСКИ ИЗДАДЕНИ ОТ НЯКОИ ВУЗ ,ТЕ НЕ СТРУВАТ И ПЕТ ПАРИ,ЩОТО СТУДЕНТИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ЗНАНИЯ- ВЗЕМЕТЕ ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ,ВИШИСТКА И МНОГО ДРУГИ ВИШИСТИ КОИТО СИ НАМИРАТ РАБОТА С ВРЪЗКИ,А ДРУГИ НАИСТИНА КАДЗРНИ ХОРА СТОЯТ НАВЪН

Хей Ахмеде, това с подобряването на турското образование и влошаването на образованието в България къде си го чел?! А може би ти го "казват" от турското посолство?!