Как АЕЦ ”Белене” стана 26 млрд. лева

Премиерът Бойко Борисов се оказа доста добър по математика и много бързо пресметна, че АЕЦ "Белене" ще струва на данъкоплатците 26 млрд. лева

Обратно в новината

Коментари - Как АЕЦ ”Белене” стана 26 млрд. лева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"От кой бюджет да извадим? От кое перо да го извадя това перо и да го дам за Бургас-Александруполис? Откъде да ги вземем чисто реално? Аз искам 50 проекта да направя, но има в джоба толкова пари. Нашите пари са толкова. От които да вземем? Посъветвайте ме. От здравето, от образованието, от социално слабите", разпали се Бойко Борисов" - ОТ БЮДЖЕТА ЗА ИРАК, АВГАНИСТАН и т.н. НЕ БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ..!!!

А бе няма ли кой да му каже на съществото наречено премиер, че може да отвори нашия договор и да види цената, а тя е 4 мил. Е. Верно че турците подписаха договор за много по висока цена, но това си е тяхна работа, ние си имаме наш договор. Или ББ ни мисли за част от Турция?

Има ли някой, който да каже как ще осигуряваме електричество след закриване на старите блокове на Козлодуй и на каква цена ? Азбучна истина за всяка икономика е евтина и най-вече собствена ел.енергия Не мога да разбера ще има ли най-сетне България управници мислещи с перспектива ?

Левски е казал"Който ни одводи, той ще ни зароби". от 20-30 години потребяваме по-малко от половината ток, от това което произвеждаме! Помислете - на кой му трябва нахалост( на празен ход) да заработи още една централа. Много ще ги е яд (онези) , ако ние започнем да икономисваме, вместо да им плащаме. Скоро ще му прибават(на тока) и един хуманен акциз.

Абе умник, що не си направиш сметка колко ток изнасяше България за Македония, Албания, Турция, Гърция. Да видиш за какви доходи става дума. А сега това го няма. Елегантно ни изритаха от тези пазари, заради продажните ни политици. Тези пари влизаха в бюджета и отиваха в болници образование и т.н. А сега ги няма. Що си толкова тъп. По-добре нищо не пиши

Да напомня, че темата е енергетика, а не планиране. Ако това се обсъжда, то е в друг форум. Ако така разсъждаваме, то по-добре излиза, според теб, нищо да не се прави, защото след време може да се е оказало безсмислено. Еми да вземем да си умрем още сега, за да не се мъчим. Твоята теза е: ако не си Ванга, по-добре нищо не прави:)))). И понеже Ванга почина, никой нищо да не прави. Айде да не даваме пари за високотехнологични проекти, а пари за социално слабите(т.е. за циганите). След 10 години ще си имаме не ядрена, а циганска енергетика.

Прав е Премиерът.Сега не е момент да се лишават социално слаби ,пенсионери ,деца ,бременни ,затова ,че корумпирани са решили изграждане на налудничави проекти.А до тези ,които пишат ,че сме слуги на западни господари ще посоча страни като Чехия,Словакия ,Словения ,които са били в Австроунгарската империя .Къде са те ,къде сме ние.По-добре слуга на богат господар отвъд океана ,отколкото блюдолизец на източен насилник.

Да припомня,че официално обявената цена за АЕЦ"Белене" е 3,997 млрд евро-в сила до 30 септември 2010 г.Първият от двата 1000 мегаватови блокове трябва да бъде готов през 2017 г.,а вторият една година по-късно.Ако се появи западен инвеститор,тъи като държавата в условията на криза няма пари наи-вероятно тои ще иска гарантирано изкупуване на част от произведената ел.енергия за определен период от време и то на фиксирана цена.ДА си припомним американците,които тази есен ще пускат централата в Гълъбово какви високи изкупни цени предложиха на НЕК и то има подписан договор за това.Разбира се ядреният ток от Белене ще струва само 4 евроцента за киловатчас,но ако се появи нов инвеститор не се знае какви ще бъдат неговите условия.Така,че хубаво е енергиината ни система да получи нови мощности,но нещата не са толкова просто,колкото изглеждат отстрани.

... и лош матрял ни управлява.

24 милиарда ?- шефо на ЦРУ ги сметна - пожарникаро само ги повтори...:)

Аз си пазя бележките за ток от последните пет години и нямам почти никакво покачване на потреблението! За какво толкова ламтите за ток - ще си купувате замъци или ще си строите металургични заводи в двора! Пуста и лакомия!

...може да взимат но и много дават.хаха ;)

' Станишев: Със спирането на АЕЦ "Белене" ще загубим ' Сергей, едва ли някой се е съмнявал,че със спирането на АЕЦ ' Белене ' ти, Гоце и Р. Овч. ще загубите ! Въпросът е колко ще загубите ?! Путин май ще си иска комисионните обратно ?

има си подписан договор за реакторите с договорена цена за реакторите и неустоики при отказване от стоежя боико тея малоумия да ги разправя на малоумните си клакиори .

Със кой сме подписали този договор? кой ще го строи? Ти да не сануваш нещо....?

Борисов и кликата му обслужват чужди интереси. Тези проекти в условията на криза са директен начин за привличане на инвестиции и раздвижване на икономиката. ДАНО ЕДИН ДЕН СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ГО СЪДИ КАТО НАЦИОНОЛЕН ПРЕДАТЕЛ

Подкрепям твоето мнение! Дано всички да те подкрепят и да не го бавим много!

Всички обслужват нечии интереси, само че, на Сергей, Гоце и Сие им е много висока ставката за комисионна. Доста по скъпо ще ни излезе.

И ти си представяш как още от утре пристигат братушките с една камара пари и започва едно бурно, всенародно строителство! И сега да се реши да се строи, нещата ще се задвижат след 3-4 години при ленински оптимизъм! А и ти типично по български чакаш някой друг да съди Борисов - стани хайдутин, сбери чета и заловете предателя! Ай наздраве юнаци!

Не разбрахте ли че в бивша България - сега колкония нищо няма да се строи и възстановява - такава е повелята на новите господари - нима в едно сметище може да се строи АЕЦ - И ТАЗИ СКОРО ЩЕ БЪДЕ ЗАКРИТА ПОД ПРЕДТЕКСТА ЧЕ Е ОПАСНА. Господа Планът ПАН ЪТ действа с пълна сила - българският народ е осъден на мизерна смърт - жалко че няма кой да я спаси ХУБАВАТА НИ РОДИНА!

А ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ЗА ЕДНИ Е МАЩЕХА НА БУРГАЗЛИИ МОЖЕЛО НЕЩО ДА СТАНЕ А В ЦЕНТЪРА НА КЪРДЖАЛИ ИМА ХВОСТОХРАНИЛИЩЕ ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО С ЦИАНИДДДДДДДДДДДДДДДДТАМ В КЪРДЖАЛИ НЕ ЖИВЕЯТ ЛИ ХОРА ИЛИ СА МАРСИАНЦИ КОИТО ИЗДЪРЖАТ НА ЦИАНИДДДДДДДДД

България трябва да спре с мегаломански проекти. Нека вземем пример от други малки европейски страни, които произвеждат HILTI и зъбни протези, но на СВЕТОВНО ниво. На България и трябват 3-5 продукта, но конкурентни на международните пазари, както бяха карите и калкулаторите на времето, но печалбата от тях да се реинвестира в същите фирми, а не в мега проекти като Кремиковци , Радомир и много други все губещи предприятия.

А сега като ги няма Кремиковци и Радомир, прокопсахме ли бе умник?

Да, драги! Започнаха да ми растат чушки в двора, детето спря да кашля, алергията му изчезна и вече спи по-добре! Как не съм те познавал по-рано та да купиш къщата ми - всеки като видеше камара прах по покрива се отказваше да я купи! Или си бил леяр-ударник, пенсионирал се с астма или рак на белите дробове! Аман от лакомия!

Шефа на ЦРУ е зам.държавните секретари на САЩ под вещата организация на посланника им в РБ явно са дали солиден урок на ББ по математическо пресмятане и практическо премятане на българския народ.

Ей БъраБойче само глупости излизат от тъпата ти глава бастун, другата година ще питаш и пари за семки от къде ще вземеш! Трайков да му обясни на този простак че без да инвестира държавата няма как да събира пари, данъци отдавна никой не иска да плаща! Махайте се от парламента некадърници

На практика Борисов показа на всички,че е противник на двата руски проекта.Дано отново не се отметне и не накаже някой друг за собствените си провали.Бих се радвал да събере кураж и да си носи последиците,когато настъпи часът на истината.Защото зима ще дойде.Въпреки Борисов и ГЕРБ.

Пак бъркаш желаното с реалното! Какво възмездие имаше за милиардите заграбени от предишните управници!

За де не бъда категоризиран като русофил или комунист от жалките антикомунистически драскачи в този форум казвам, че избях от комунистическа България преди 32 години в Германия! Не мога да разбера, дали сегашният премиер гн. Борисов изобщо има интелект! Как би се изказал той, ако Белене би планирана да бъде строена от Сиеменс? Борбата в света е старните да имат собствена независима енергетика! Би било правилно, България, като бедна на природни енергетични ресурси да се ориентира и да продължи ядрената си енергетична политика. Само малоумници могат да се изказват така, както Борисов! Що се отнася до технологичното ниво на Русия в аспект атомна енергетика, не забравяйте, че тя отдавна не е Съветски съюз. Такива водещи интернационални концерни като Арева и Сиеменс се борят да могат да ползвуват опита на руснаците в този сектор! А умните наши политици пропиляват с лека ръка възможността на България да партиципира от старите си отношения с Русия и да изгради собствена енергийна независимост! Глупаци!!

Още един умник даващ акъл от разстояние! Що не се върнеш тук - веднага ще те направим премиер та да покажеш как се прави!

Българин може да е на разстояние, но за разлика от много други думите са му точни и в тях личчи европейския стил на мислене.

Не си комунист, не си русофил, ама ако не слушаш ЦРУ - никакъв не си...

Мислиш ли че заслепените от своето единственно и неповторимо слънце ще те разберат. За тях нещата са доста по опростени, всичко е комунисти и антикомунисти и дотам приключват нещата. Та щом Той казва че щом е руско не е добре, нима можеш да обясниш на някого че света отдавна не е това което беше преди 20 години. А нека им се дурпат на руснаците, каквито и да са били някога винаги са ни отървали задника. И винаги ще си бъдат от водещите сили в ядрената енергетика. А малка България, която няма никакви природни ресурси, наистина трябва да си развива и поддържа ядрената енергетика.

Малка България щом няма суровини и ресурси защо и как ще поддържа ядрена енергетика? Хем няма, хем иска! А, да - всички ще купуват от нас, а ние ще лежим на плажа!

Много от форумците мислят черно-бяло - с категори отпреди половин вен. Хора, в съвременния свят няма идеологии, а само интереси. Ако не руснаците, ще са французите, американците и т.н. Въпросът е какво губим, ако спрем проекта Белене. Понеже поназнайвам нещо от материата на изчерпването на ресурсите в световен мащаб, ще Ви кажа. След 20 години ще плачете, че не построено Белене. На какво разчитат за ток - на внос ли? Ели на прословутите възобновяеми енергийни източници. Ще Ви пита как ще ревете като токът стане 1-2 лева киловат. Ама, няма кой да мисли?!! Освен едно политиканстване друго в главите Ви няма. Мислете с числови категории, а не като бик пред тореадор!

Браво! Много добре казано, това са думи на човек, който може да мисли, заразлика от ББ!

Като незнае нищо, какво се прави на премиер. Да попита Гърците откъде те ще извадят пари.

Сега е ясно защо Борисов е "нашето момче" тука за USA (четете CIA).

Пожарникарски сметки! Това не е като да смяташ едно кило картофи лев, две кила - два лева , три кила - три лева. Една АЕЦ има общи проучвания, проектиране, инфраструктура, съоръжения и инсталации, тежестта на които в стойността на обекта при един блок е една, а при два и повече блока - по-малка! Освен това, майсторлъкът на управлението не е да извадиш пари от бюджета или да чакаш със скръстени ръце инвеститор, а да намериш такъв! А не като лисицата и гроздето!

Ти кои специалисти пита - дай да видим те какви сметки направиха специално за теб! И кажи кога и какво управлява, какви успехи постигна - говориш сякаш си бил премиер по време на криза успешно извел страната до невиждани висоти! Едно е да дрънкаш, друго е да си го правил!

Дали има или няма АЕЦ Белене няма да се отрази на цената на тока. Мен ме интересува колко излиза от моя джоб за киловат ток в края на месеца. Тук явно в коментарите пишат хора които никога не са плащали сметки за ток.

Ти имаш ли си идея от цената на тока как се определя, щом говориш кой какво знаел? Да те светна, че цена на АЕЦ-а от 10 милиарда значи 2 пъти по-малко за избиване на инвестицията от цена 20 милиарда. Най-грубо цената при по-високата цена може да стане двойна. Сега, нека сметнем и така нещата: - имаш хвърлени за Белене някакви пари - имаш приходи на НЕК - НЕК търси покриване на разходите си и печалба Познай какво става ВИНАГИ? Всеки хвърлен за Белене лев ти вдига цената на тока, за да се избие. Познай сега защо пускането на "зелени" мощности- вятър и слънце, ти вдига тока. Ами, те са примерно 10% от мощностите, гони се да стигнат 30-40%. В същото време от тях излиза ток на 2-3 пъти по-висока цена от другия и трябва някой да го плати.

Е, то газа щеше да бъде много евтин, но все поскъпва! Никой не знае какво ще е след 20-30 години и колко ще струва ядреното гориво, къде ще се складира всичкото това отработено гориво щом всяка страна ще строи централи! Не се знае и кога ще гръмне пак някоя централа и мнението за ядрената енергетика да се обърне на 180 градуса! Защото ако това стане последиците са за стотици години напред! Не може всичко да измерваме с пари - всъщност слънчевата и вятърните енергии са по-евтини - не мърсят природата, няма опасни отпадъци и само те дават истинска независимост! Вместо да се наливат милиарди за мастодонти зависими от чужди суровини и технологии, аз искам да ми дадат пари да си сложа слънчеви панели на покрива, да си санирам къщата, да си сложа една мини вятърна перка в двора! Съседа го направи и от 80-100 лв ток плаща по 30-40 лв. Така парите ще остават в България - ще платя на българи да ми санират къщата, да ми монтират панелите, да ги поддържат и ремонтират!

Един киловатчас ел. енергия я пазаруваме (крайнца цена в къщи) - дневна тарифа за около 15 ст. Един киловатчас зелена енергия (слънце) се купува от НЕК на цена 72 ст. Познай дали няма да ти скочи цената на тока съвсем скоро, с или без АЕЦ Белене. Единственото е, че с АЕЦ Белене ще имаме малко повече така желан износ, докато Турция и Гърция не си компенсират мощностите. Те просто имат икономика, която употребява ток, а ние имаме ток в излишък, защото домакинствата са малък консуматор.

Ако няма АЕЦ Белене цената на тока ще се увеличи няколко пъти като спрат 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.

Въпреки напредъка на съвременната медицина, за заболяването на ББ има само препарати, които го подтискат! Трайно лечение няма! За него всяка една дейнаст е лавка (или охранителна фирма ) - вложение и печалба. При здравеопазване, образование, наука, ВПК, енергетика и други отрасли не е баш тъй... Обаче недоучилото недоразумение Дянков не може да му го обясни...

Защо бе шушумиги не отидете лично пред министерски съвет и не кажете лично на Борисов какво мислите за него - не ви стиска и плещите мръсотии по форумите! Нещо да се променя от просташките ви дърдорения - по-добре ли живеете, ставате по-умни и красиви! Жалки, страхливи душици!

И ако някой обикновен гражданин поиска да се срещне с него за да му каже мнението си, как мислиш, дали ще стане? Нали се сещаш, че ако всеки тръгне да казва лично на Боко какво мисли за него, той няма да има време да открива обекти, да реже ленти, да разбива шампанско, да дава интервюта и да се среща с представители на ЦРУ и всякякви чужди на интересите на България съмнителни субекти. Затова хората казват каквото имат да казват тук, може пък някой да се замисли.

Аман от ченгета!!! И сме по-красиви, и сме по-добри...

Бих отишъл, но се опасявам, че ще стигнем до ръкопашен бой! Нали така се решавали споровете в Банкя!

Циркът продължава!!!

не е вазможно да си балгарин и да не ти трепва сарцето при споменаването на русия, русия която даде повече от з00 000 жертви да освободи един народ които единствен на балканите беше забравил единтичноста си народ, които чакаше емигрантите си - (които винаги са били наи-големите родолубци) да се варнат да органиозират вастание, народ които имаше поговорки като наведена главица сабя не я сече. за сажяление в балгария след стамболов които е в основата на загубата на всички балгарски територии след освобождението ( защото ни отдели от русия и затри едни от наи големите балгарски патриоти като капитан петко воивода) за тези които са против русия трябва да знаят че само русия все още склучва бизнес договори поради сантиментални причини като братски народ славянско братсво и така нататак, печалбата е на второ място само ще спомена срани като украина и армения . срани като германия и франзия станаха наи- големите партниори и приятели на русия а при нас не е модерно да си приятел с русия ние по скоро ще сме като грузия. а за приятелството с америка трябва да е ясно едно всеки договор с тях трябва да им носи наи- малко три пати повече печалба така е на запад всичко е пари приятелство няма всичко е интерес. за балгария само енергиини те проекти с русия и гарантират сигурноста не нато, достатачно е да погледнем кам кипар и да разберем че това и на нас може дани се случи и пак русия ще пролива крав за нашата свобода за един народ които тарси своите корени в пакистан трaгично направо трагично. бог да пази балгария . тези които имат повече от килино образование ще ме разберат за другите господ да им е на помoщ.простете ми за правописа изпозвам автоматичния преводач поради технически причини.

Абе морски, ти да не си бивш военен политкомисар? Не ми се иска да коментирам всичките идиотщини, които си написал в стила на комунистическата пропаганда. Обаче бъди така добър да обясниш откъде извади това 300 000 загинали руснаци при освобождението, след като тяхната войска у нас не е имала такава численост? Никога не сте били нищо друго освен жалки манипулатори!

"По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!" Захари Стоянов

Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския. Захари Стоянов

значи твоята алтернатива е две национални катастрофи и загуба една трета от балгария

Пълни глупости, това е официалната доктрина на евреите и в България са я използвали не съвсем удачно, за да противопоставят България срещу Русия. Обикновено евреите са тези, които използват всеки един момент да ни противопоставят. Това е от историята.

леле варна колко си невеж

И тази магистрала Люлин? Колко още пари ще налеят в нея? Къде са сметките на Станишко? Явно при тези за Белене!

Един път строихме "живота нов" и стигнахме до фалит. Сега гледам на някои нищо не им е присветнало в мисленето и пак "Дайте да дадем". На какво да се даде и най-вече колко - хич не ги интересува! Та колко ще струва Белене? След като ББ ги смята по чужди проекти - здраве му кажи. Няма никакви сметки на парите. Никакви. Само крясъци има - "Да строим". И защо в Китай осъдиха на смърт едни чиновници, поръчали руски реактори?

Чета си, чета си и в края на краищата нищо не прочитам, изчетох 121 коментара и се учудвам колко много мъка има по тази земя. Един мъдар политик на времето е казал "България е като едно малко дете и винаги трябва да има един по-голям за да я води за ръка" , дали това ще е Русия , САЩ или ЕС , това ние трябва да изберем. Сега с риск много от умните глави в този форум да ме набедят за кумонист искам да направя едно малко сравнение. През втората половина на миналия век България беше обвързана с Русия , произвеждаше и продаваше електроенергия на няколко държави от източния блок, беше на челните места по износ на земеделска промишленост в тогавашния СИВ , поради липсата на визов режим черноморието ни беше пълно с руски туристи които си харчеха парите в БГ и т.н.т. , няма да изброявам повече че много ще стане. Сега да погледнем близкото минало, казахме аут на руснаците , вече ще ставаме "европейци" първо спряхме износа на земеделска промишленост , защото не била по стандартите на ЕС, въпреки че нашите баби и дядовци са ходили да ги учат на земеделие. Спряхме 3 и 4 блок на АЕЦ Колодуй защото не били безопасни , въпреки че тогава се изредиха много независими експерти и казаха че са рентабилни и могат да работят, но нали ЕС го иска за да ни пусне в Европа , спряхме ги , с което спряхме и износа и ако си спомняте накарахме албанците да вадят свещите. За капак накарахме руснаците да си вадят визи за да летуват в БГ с което туризма ни отчете голям спад . Като ударим чертата излиза че отрслите от които печели нашата страна , като туризъм, енергетика и земеделие са затрити , но това е минало което вече не може да се върне , то е истрия от която можем само да се учим и на база това да градим бъдещето, и докато не съм забравил , ако някой умник реши да ме нарече червен или кумонист, пиша само за икономическото развитие на страната , не за политическото, научете се да ги разграничавате. Г-н Борисов , не може да излизате пред хората с такива формули и популистки изказвания, има си страна възложител или казано просто му инвеститор и изпълнители които дават оферти за дадената работа, кажете коя фирма изпълнител е дала оферта 13 милярда евро за изграждането на АЕЦ Белене, а не колко им струвало на Турция тяхната АЕЦ. И друго , инвестиция като АЕЦ Белене не се избива за месец или два , а с години, да не броим работните места които ще се открият , по долу четох колко щял да стане тока за да имали инвеститорите печлба, хора в БГ тока не е скъп , заплатите ни са малко с 300 евро средна и 120 евро минимална работна заплата е нормално да ви се вижда скъп, но АЕЦ е инвестиция за поне 20-30 години на пред както и петролопровода Бургас-Александропулис , един човек излезе и каза че ще носи по 35 милиона годишно или след десет години той ще генерира печалба за страната при нужните 330 милиона първоначална инвестиция, но това явно е твърде дългосрочно за г-н Борисов защото не му се побира в мандата от 4 години , то не е като да направиш участък от някоя магистрала която ще я завършат до края на мандата му за да има за другите избори да се пъче колко много е направил за страната ни.

Веднага ти давам идеи - отиваш на село и започваш веднага да възраждаш българското земеделие! Пращаш децата ти да учат за трактористи, агрономи и животновъди - та като завършат да продължат бащиното дело! Туй трябва, онуй трябва - а къде е личното участие! Искате да сте адвокати, мърчандайзери, менажери, банкови чиновници , да го давате наперено с риза и вратовръзка, но по форумите ревете за индустрия и селско стопанство!

някой комуноид е бил дежурен късно през нощта. Доста се е постарал, но с мръсните си приказки не може да измие образа на триглавата ламя. Хората протестираха преди 3-4 години, когато вземаха на тъмно решенията си да строрят тръбопровод. Гоце в бара даваше съгласието оси пред путин за южен потоп, а хамстера се хилеше, когато го питаха за беле и цената му. Пръснаха милиони по уж консултантски услуги.

Брей, колко невежа русофилистична измет се навъдила, все американците виновни. Ами, прав е ББ, не ни трябва нито петролна тръба която ще унищожи туризма в Бургаско и от която ЕВЕНТУАЛНО ще избием парите само от строежа и след минимум 10 години (и то ако работи на максимален капацитет, без да споменаваме загубите в туризма), нито поредния руски атомен боклук само 24 години след като ни изтровиха с Чернобил! Знаете ли колко е била радиацията в България тогава? 100 000 пъти над допустимата - подарък от братушките! Писна ми от русофилистици! Ако България е съсипана, то това е заради десетилетията комунизъм, натрапен ни от тези боклуци! Прочутото българско трудолюбие и трудов морал, които ни правят първа икономическа сила на Балканите през 30-те години на миналия век, бяха сринати чрез забраната българина да притежава частна собственост и да работи за своето собствено благо! И не само че разбиха страната икономически, червените гниди продължиха да ламтят за власт и резултата бе плачевен: Луканова зима, Виденова зима, спрени еврофондове при Станишев! Омръзна ми да гледам родината ми да е все на губещата страна, искам да видя България печеливша, а това ще стане само ако загърбим Русия и работим с богатите и прогресивни западни народи! Това е! БВП на Русия е 7% от този на САЩ, общия БВП на Китай и Русия е към 40% от този на Америка, а населението им е над милиярд отгоре! Като се добави и БВП-то на ЕС който е малко над американския, и Русия и Китай отиват в миманса, ами добре тогава - какво е това желание да ни обвързват с назадничава, диктаторска, империалистическа, и алкохолистична страна като Русия? За вас кое е по-важно, русофилистици: България, или Русия? Вие изобщо имате ли национално българско самосъзнание?

Много точно казано, дори и да звучи малко грубо. Но чугунените глави не разбират от деликатност и аргументи. Те са като празни радиатори - непробиваеми отвън и дрънчащи.

И КИТАЙ И РУСИЯ ЗАД ТОЗИ ПРОДУКТ ИМАТ РЕАЛНИ НЕЩА КАТО НЕФТ, ЖЕЛЯЗО, ЖИТО, ОРИЗ, А НЕ АКЦИИ, ОБЛИГАЦИИ и СЪКРОВИЩНИ БОНОВЕ. ЗАЩОТО АКЦИИТЕ И ОБЛИГАЦИИТЕ НЕ МОЖЕШ ДА ГИ СГОТВИШ И НДА СЕ НАЯДЕШ ИЛИ ДА ДИ СИПЕШ В РЕЗЕРВОАРА НА КОЛАТА. ТА ПРОПАДНАЛИТЕ КИТАЙЦИ ХРАНЯТ ЦЯЛ СВЯТ ОСВЕН ТЯХ СИ. ЕЛА В КИНДАО ДА ВИДИШ КАК ВСЕКИ ДЕН ТРЪГВА ПОНЕ ПО ЕДИН КОНТЕЙНЕРОВОЗ ПЪЛЕН С ХРАНА ЗА НЯКЪДЕ.

Имаш самочувствие, че не си невежа, ама говориш глупости! Занимаваш се с чужди и9кономики, ама откакто Б-я тръгна по пътя на демокрацията, икономиката и скача от срив на срив - докато изядохме (продадохме и приватизирахме ) всичко, направено по вревмето, когато бяхме в съюз с "гнидите". Луканов и Виденов са демократични недоразумения - закакъв комунизъм говориш след 1989?? След тази дата всички скачаха съгласно директивите по американския план Ран-Ът и плодовете които берем сега са плодове на тази дейност! Няма абсолютизъм - прав си за Чернобил-заразяването. Човешка грешка и метео - а питаш ли местните? Козлудуй, с или без недостатъци (нито ти, нито аз сме цпециалисти), е строен с Български (не чужди, както иска ББ) инвестиции, когато имахме и четири пъти по-голяма армия (по-действена и по-мотивитана от сегашната). Ти си обременен от предрасъдаци, които ти пречат да гледаш на нещата нормално. За съжаление и за теб (и за мен) скоро ще видим Боковата зима!

Бойко, преди да прави глупави сметки, да извика специалисти, които да му обяснят как се водят преговори!!! Няма ядрена централа в света и Европа, която да струва 26 милиарда евро! Както и няма такава, която да е ЧАСТНА!!! Нещо повече - новото холандско правителство обяви, че приоритет на страната ще е построяването на НОВИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ - най-надежния, сигурен, екологичен и евтин източник на електричество! И не само Холандия удължи срока на реакторите на сегашните си АЕЦ-ове на 60 години! Планира се първата нова централа да има цена от 4 милиарда евро!... И ако Холандия за нас е високо и далеко, то тогава ДА СЕ ПИТАТ ВИЕТНАМЦИТЕ КАК ДОГОВОРИХА С РУСИЯ ПОСТРОЯВАНЕ НА АЕЦ ЗА 2 МИЛИАРДА ЕВРО!!!СЪС СИГУРНОСТ НЕ С ПЛЮЕНЕ И ПРОСТАШКО ПОВЕДЕНИЕ!!! ЗАЩОТО ДОРИ ВРАГОВЕТЕ СЕ УВАЖАВАТ! А ПРЕДАТЕЛИТЕ СЕ ПРЕЗИРАТ И МАЧКАТ!!!

А що дири специалист като тебе тук, а не отиде лично при премиера и да му обясни някои работи! Не ни стиска или дрънкането по форумите ни кара да се чувстваме големи капацитети?!

На ББ не му трябват ( а и не му позволяват) да има специалисти около себе си! Всички са или политически верни, или препоръчани от МВФ и СБ (забравих ра спомена САЩ).

Ех ама колко сте ми умни , и колко красиви само. Псувате чужденците ,че ви дават скъп ток. А не виждате след 30-40 години като петрола свърши какъв глад ще има за ел. енергия. Ама кой да види . Ако след време България не може да си покрива потреблението на ток ще си гарантирате аграрното бъдеще 100%. Само не забравяйте затоплянето ,че може и да не ставаме и това след тези години . Ех тъп народ тъпо правителство .

Ами като свърши петрола и всички се юрнат на ядрена енергия откъде ще се вземе толкова ядрено гориво,колко ще струва и къде ще струпаме цялата тая камара ядрени отпадъци? Сигурно и за това си помислил?

С малко изключения установявам ,че България скоро няма да се оправи ,ако наистина позволим шепа разбойници да поставят личните си интереси над държавните.Толкова жлъч се лее ,че самите те ще се задавят в нея.Опосканата ни държава ,според тях трябва да продължи да им пълни гушите.Е как може ББ да им обърка така плановете?Изобщо нестава въпрос за далновидност както се опитват да кажат някои,а става въпрос само и единствено за личен интерес.Неможеш да загробиш милиарди при това в момента ги и нямаш без да знаеш каква възвращаемост ще имаш.Нали 20 години управлявахте бе мошеници ,що не извадихте тези милиарди и не я построихте тая централа,а дет казва ББ загробихте 2 000 000 000 в една огромна яма с вода?Разбира се ,че е по-важно да се построи инфраструктурата ,тя е с приоритет.Вие и това не направихте .Само крадяхте.

Продажните антибългарски мекерета,Първановци,Станишевци И ПР.,все червени кретени,трябва да бъдат съдени за национално предателство!

Продадохме си електроразпределителниоте дружества и сега какво очаквате, да строим АЕЦ и да продадем и НЕК ?!!! Ама като се замисля не е лошо, к'во па толко един НЕК ;)

Можете ли да си представите едно високо технологично предприятие, напуснато от всички учени, инженери, мениджъри... То все пак до условие някак си продължава да симулира дейност движено от портиерири, чистачки, охраната и прочие нисшестоящ персонал. На нещо такова е заприличала страната ни. Много, много жалка и тъжна картинка! Мен вече ме е срам! За вас не знам.

Ако си направите елементарни /кръчмарски/ сметки, ще видите, че цената от 6.5 млрд евро за един блок от 1000 МВт е твърде висока. Изкупната цена на електричеството трябва да е твърде висока, за да има достатъчно печалба за инвеститора. Нали никой не би инвестирал без печалба!!!!

Напротив, твърде ниска е. Напиши сметките да видим. Като допълним закриването на реакторите на Козлодуй, ще излезе, че ще купуваме ток от турската АЕЦ.

Този тип реактори могат да работят /гарантиран срок/ 40 години. Средна продължителност 300 дни от годината. Така се получава 40х300х24 часа Х 1000288 млн МВт/ч Тази цифра е приблизителна, но е съпоставима с наработеното от старите блокове 1-4 на АЕЦ-а, като се отчете по-ниската им мощтност и краткия срок на работа. Ако продажната цена на едро е 40 Евро за МВт/ч то наработката достига 11.52 млрд Евро за 40 години. От тези пари трябва да извадим за построяване 6.5 млрд, за гориво - около 1 млрд / за 40 години/ и още мноооого разходи за ремонти и подръжка, заплати ... Всички посочени цени са груби, ориентировъчни /проста кръчмарска сметка/, но дава бърза представа...

А да има тук някой, който случайно е ръководил и строил я атомна централа, я петролопровод! Защото от празни приказки полза няма - от вас нищо не зависи, никой не ви слуша и бръсне! Цялата дандания е празно дрънкане! Каква индустрия ще развивате! Къде са ви инженерите, учените, заводите, суровините! Само с ток не става - трябва и човешки материал! И сега има ток, но няма индустрия, няма кадри, няма производство! Ако утре изникнат 2 нови атомни централи да не мислите, че тока ще стане без пари? Толкова сте тесногръди - представяте си живота само чрез вещите! Мислите ще бълваме ток, ще произвеждаме вещи та да богатеем и да купуваме други вещи! Строим 10 централи, 100 петролопровода и ставаме шейхове - ще въртим синджира!

Дебил ни управлява!!Това ли заслужаваме???? Щом сме го избрали!?