Турция сменя името си по заповед на Ердоган

Страната иска международна употреба на Turkiye (Тюркийе)

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тогава и ние да искаме от Турция да използва международното име Bulgaria а не тяхното Bulgaristan

саше, трябва да поискаш да използва нашето си , България, синко!

Е какно толкова? Няма да е само нидерландия, я!? Във нсеки един момент, щогато стане напечено и в теб са се взрели няколко милиона граждани въпросително прави като Ер-голям! Той поне може да сменя имена. Нашите най-много да тропна едно хорце като им затварят гърчолята границата...

Пременил се Илия..

Ама и Туркие става

Вълкът, козината, нравът. Знаете поговорката.

Източна Турция.

Сега остава и англичаните да си променят начина на изписване на думата "пуйка" и вече вместо " turkey" да се изписва "turkiye " :)))

Дреме ми на шмайзера как гаджалите ще наричат кончината си.

''...Алтун напомни, че в циркуляр, издаден на 21 декември..." - Бахахахахаха! ДИР-ници, от къде намирате драскачи, честно?!! Тази Аделина от кое тутраканско село я домъкнахте? Да и кажете, че с циркуляр се режат дъските за външната тоалетна, в която е кендзала до 20 годишна възраст, преди да дойде ''на София'', хахахах!

явно и ти си кензал във външна тоалетна, иначе щеше да знаеш какво е циркулярно писмо или документ! но можеш да прочетеш тук - там и да попълниш пропуска в тъй многостранните си знания!

Дира наема само мохамеданчета, Аделини, Аладини..

За мен по важното е кога ние ще премахнем турцизмите от езика си и ще сменим турцизираните наименования на пранински върхове, улици и т.н. Още не можем да се оттървем от петвековния си поробител!

ми когато проговорим на китайски, щото 30 % от думите ни са от турския!

На братчедите им писна да са пуйки....

ПРАВИЛНО. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗПРАВИ ЕДНА ИСТОРИЧЕСКА НЕЛЕПОСТ Турчин е външно подигравателно название на поданиците на Османската империя. Идва от “турско” синьото в дрехите и червеният фес - което западноевропейците находчиво са свързали с пуйката. Само че, Тюркие не много по различно по семантика. По-правилно да се търси връзка с Туран, Огузи, Селджуци.

И паче перо да си забучат в задника пак няма да станат по различни от пуяци.

Имат право съседите. Иначе приличат на пуйки.

докато едни тъпаци се упражняват върху името на тюркийе, която се се казва тъй от 1923година, името на столицата им, икономическата криза и колко са зле, в собствената им бедна държавичка цените скочиха двойно, управляващата хунта пусна баневи, миню стайков, бобокови, арабаджиеви, президента наруши конституцията като назначи един чужд гражданин за министър, в парламента влязоха хора които трудно могат да бъдат наречени хора, премиерат им, който си е мошенникот канада ги предаде в македония, днес умряха 170 души от коронавирус, също днес във втория по големина град спряха плановите операции, и още ред положителни неща се случиха! ма вие си пишете, че тюркийя означава пуйка на английски, лингвисти тъпи!

А какво предлагаш да правим? Аз съм ваксиниран тройно. Ваксинирайте се, ако ви е скъп живота. Против съм прекомерните ограничения, но хора особено над 40 е глупост да не се ваксинират. Какво толкова се пазят? Ей сега правих серийки 30 клека със скачане. Цял живот поркат алкохоли и се тъпчат с боклуци да не говорим за пушачите, които са нацяло самоубийци. Мъже с цици половината, а от ваксини ги било страх. Това за двойното гражданство е малко провинение. И аз имам двойно гражданство. Какво толкова? Не е да е бил бивша мутра и престъпник или крадлив мним цар. Инфлацията е голям проблем на световно ниво. Ако ФЕД вдигне лихвите достатъчно и стане рецесия, което май ще стане, ще падне инфлацията. България не контролира цените на суровините и ресурсите. Те се опредлеят от пазара.

А знаеш ли в Тюркието пък колко пъти са скочили цените? А колко пъти са паднали заплатите и пенсиите, приравнени в твърда валута? Преди малко гледах един възрастен турски анализатор и обясняваше картинката, като спомена и за твърдите валути - долари, евро и вика "ивън булгериън лев" - ха, ха.

Гледал си Атила Яшилада. Готин е.

Така и така си сменят името, може да го направят Тюркие и Кюрдистан. Да не си правят зор два пъти.

Хващам бас, че ще прекръсти Истанбул на Ердоганопол, но преди това ще си уреди титла тюркменбаши и ще отмени изборите като приумица на западните заговорници.

Не е изключено, града е имал над 20 имена, като едно от първите също е било име на цар - Бизант. А страната ще стане Северна Османска Империя

Turkey e пуйка

Значи Путкие

това ясно, пишеш го за двадесети път! а тюркийе какво е?? гола вода си, синко!

Човека това си знае, това си пише - мисли си, че е открил топлата вода.

А защо не се казва Туркистан? Или това не са земите на турците?

Няма лошо - щом комшиите искат така, така да бъде. Но това си е обикновен популистки акт без особена стойност. Например Финландия (Суоми) или Южна Корея (Теханмингук) не се впрягат особено по този въпрос.

А какво лошо има да си се казва Пуйка?

То бива , бива ама бивол за мезе не бива !!!

Има примери за доста държави сменили името си поради липса на идентичност на вожда си... Камбоджа-Кампучия-Камбоджа... Бирма-Мианмар... И т.н..т. За Македония по-добре нищо...

Англичаните да отвърнат на удара и да променят аналогично думата за пуйка.

но какво ще стане ако искат после да се наричат Османска империя ? А и онези , които избягаха след "голямата екскурзия" , да не се окаже че са искали да избягат в друга държава.

Е па ти гледай утре, други ден да не се наричаме "българистан вилайети".

Да я беше прекръстил на "Инфлацийе". Повече щеше да им отива.

Но Турция е 17 икономика в света.Например великата Русия е 15. Затова не искат английското название което е еднакво за държавата и за птицата пуйка.

_stankow

За 2020-та година, по данни на МВФ, в класацията на страните по БВП по ППС Турция е на 11-то място. А Русия е на 6-то.

По същия измислен критерий създаден главно да ласкае развиващите се сържави, Индия е по напред от Германия и Япония. Чудо на чудесата..

диййба и простата сволач с претенции, па ако ще как ще да им викат вечно ще си останат в 15 век

щом мислиш тъй, значи не си припарвал в Турция. РУСИЯ бая има да тичка след турция и пак няма да я стигне. За БГ-ТО ДА НЕ ГОВОРИМ

Не съм ходил в Турция, но имам приятели турци, които си живеят в Истанбул. Да дори за този град самите те казват, че азиатската част, няма нищо общо с европейската. Все пак само 4% от територията на Турция е в Европа.

Има логика като се има предвид, че turkey е и патка...

ти идиот ли си, или дебил? какво пише там, какво пишеш ти?

Ами това означава на английска, пуйка.

Няма лошо! Сърбите ги сърби, гърците се гърчат, а пък ние сме вулгарни...

Пуйка! На кого беше песента за студената пуйка? Сетете се!

Тюркийе се римува с Айше :) Абе я първо да звънне на австралийците да го признаят ( припознаят) :))

Но нали Ердоган го играе приемник на Кемал. Кемал измисля това "европейско" звучене на ТЮРКЕСТАН. Чисти ТЮРКМЕНИ са османците. Но ще ги потърсите още малко, докато братята кюрди не си върнат древен Вавилон. От Арарат до Кувейт.

И Туркменистан, и Туркестан са на съвсем различно място на географската карта. Първо четете, вижте, пък после коментирайте! До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. В резутат на националноосвободително движение на 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за република – първа в Близкия и Средния Изток, столицата е преместена в Анкара и е приета Конституция.

Ердоган ми е много неприятен, но пък мнението ми за туркините е доста добро. Май са доста лоялни и свестни жени в сравнение с другите жени по света. Такова усещане имам.

Баща му е тюрк. Как да не аресва ханъмите?

Ти имаш "усещане за жена" ! А зрението как е;)

Тези които съм виждал и една позната имам са добре. Не съм ходил в Турция да проверя със собствените си очи. На дъщеря ми приятелката е туркиня или поне родителите и са от Турция и това 6-7 годишно лапе винаги ме учудва какво възпитание, каква интуиция. А имам и приятели узбекинстанци. Тая жена пък какъв респект има към мъжа си. Останаха по принуда в Узбекистан 6 месеца заради визови проблеми, тя и бебето им. Тя остана при неговото семейство 6 месеца, а не при своето както им е в традицията. Абе такъв респект за всичко. И родителите и са доктори, а не някакви гладни селяни. Постигнаха много заедно. Много голямо взаимно уважение.

Крайно време беше,щото иначе като мисирка на английски звучеше

Къде ли могат да кажат България, като нямат буквата Ъ? Може би китайците и околни. Защо не се казва Шиптерия, вместо Албания, както те си се наричат? Защо казваме Германия, а не Дойчланд? Защо казваме Пекин, а не Бейджинг?

И защо се нарича Туркменистан, а не Тюркменистан?

Да отдели държавата си от тЮркските племена и да я приобщи към Белият свят. Реално Кемал успява. Турция е по-европейска от Гърция. Ердоган връща Турция обратно в каменния век.

Туркменистан е отделна държава, а не Турция. Между Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Иран и Русия. И се пишат Türkmenistan. Знаещите немски, си знаят, че У умлаут (с точките отгоре) се чете Ю!

Че кой още казва Пекин? Това е старо британско неправилно име. Аз не знам някой да го използва. Отдавна е коригирано по цял свят.

Тихо, и другите да не подхванат този почин, че със Суоми и Нипон е лесно, обаче с тоя Магиарорсагот ще видим зор...

Турция сменя името си по заповед на Ердоган До Дира: НЕ СИ СМЕНЯ ИМЕТО. Все си е Турция. Сменя само начина на изписване - от английски на турски вариант. Името си смениха Македония - стана Северна Македония. Холандия - стана Нидерландия.... Конго стана Заир и т.н. Кога ще се научите да пишете точно????

А най-вече Родезия стана на Зимбабве и то с наша помощ навремето към братския анголски народ...

Бирма стана Мианмар Цейлон стана Шри Ланка

а руската империя стана ссср, сетне онд, после российска федерация!

Цейлон и Бирма са аматьори. Я виж как Индокитай от раз стана на Виетнам, Лаос и Камбоджа, с леко лирично отклонение като Кампучия. Майсторите от едно правят много, та и Тюркие да вземе да се преименува на Западен Кюрдистан, Анатолия и Източна Тракия, та да рахатясат...

Холандия винаги е била област от Нидерландия. Дори в енциклопезиите пише, вкл. и в Уикипедия: „Използването на наименованието „Холандия“ за страната и държавата е неточно, понеже има ограничен обхват, както в исторически план (вж. Холандия (историческа област) и Кралство Холандия), така и географски в наши дни (вж. провинции Северна Холандия и Южна Холандия, заемащи под 18% от площта с по-малко от 38% от жителите на страната).“ Обаче не всички се интересуват от фактите.

Башибозукие

Съветската армия окупирала България на Девети 1944г е ИЗПИЛА И ИЗНЕСЛА повече алкохол и тутун ....отколкото турците за 500 г робство. Искаш ли да смятаме ....чий е Булгартабак от Девети 1944г до днес и кои са реалните башибозукие?

Все си остава туркестан! Това трябва и да е официалното название от българска страна!

Тия провинциални комплексарщини ще доведат до поредното непроизносимо от християнин име... Как си представят турците един англичанин или един французин да изрече "тюркийе"?... Украинците така сега очакват целият свят да нарича столицата им "Кыив", само дето светът се споглежда и вместо това им се чуди на акъла...

Таратюйки.

Превода е Туркенистан , малко ще прилича на Туркменистан , но щом искат така ще е . Може би е грешна Новината - Анлоговорящите казват на нашата Родина - Булгария , а истинския превод е Бългерия - съветвам нашите англоговорящи да наблягат на тази ДУМА .

Ако ще Ердоган да се съблече насред Анкара , пак ще са Турци които за 500 години избиха 500 хиляди Българи и нищо не платиха , а нито едно Правителство не каза че е Геноцид на масовите клането в България !

Хората ще продължават да и казват тюркей.А ние Турция.На сина на Мъск никой не му казва тъпото име викат му Тесла жуниър.

Тяхна си работа. Както искат да се наричат.

Всичкото Мара втасала само не се вчесала.Баш проблем.

Ако казват България, тогава може Тюркие. Иначе - хич бир.

Ерго е хитър,после ще подмени парите. и ще забрави някоя нула.

Какво не му харесва на името пуйка?

ми по готино си е от путин! путин синко произлиза от российската думичка путана което в превод е прости...тка

само Китай да не го сменя,че една буква е цистерна мастило.

На мен по ми харесва името Ердогастан.