Българите са четвърти в ЕС по харчене на пари за туризъм

Българите са четвърти сред 27-те страни-членки на ЕС по харчене на средства за ваканционни пътувания и туризъм. Това става ясно от данни в анализ на Евростат. Според данните българинът е похарчил през 2011 г. средно по 2100 евро за ваканционни пътувания и туризъм.

Обратно в новината

Коментари - Българите са четвърти в ЕС по харчене на пари за туризъм | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига екскурзии, стига туризъм! Пословични станахте по харчене на средства от най-бедната страна в Европа!

За съжаление статистиката е вярна. Има около 200 000 български граждани, които пътуват основно и харачат огромни пари. Другите пътуват инцидентно с икономични ескурции или въобще не пътуват. Та въпроса е, че тези 200 000 товарят останалите 7 милиона статистически, като харчат и за тях. Та тези 200 000 средно годишно харчат между 5 и 30 000 евро годишно, като общата сума ескурзиантска е от порядъка на 5 МИЛИАРДА евро. Което си е чест износ на капитал.

Я калинката на ол инклузив туризъм за сметка на работодателя си т.е. на нас!

"Режат поне 50 млрд. € от бюджета на ЕС". Нашите екскурзиращи депутати, политици и бизнесмени... ще го попълнят от БГ бюджет! Като начало да направят таз година не 14 млрд. а 30 млрд. туристически!

Останалите 20 ще им ги върнем във вид на глоби наложени на БГ, че видните бг бизнесмени не спазват екологията в юзините и ТЕЦовете си, секат гори, пресушават блата, езера, унищожават природата в БГ-то в името на туризъмъ пак!

Някои са бедни, други не!

Пастирката ни президент на къде ли е духнала???!! Ще си дойде с някой автограф от странство!!!

с Карат С са се разхождали БГ туристите?! Я таков булгар изхарчил 2100 Е за туризъм не съм виждал! Е, чувал съм за разходки на дебелогъзльовци с мутреси и за много повече, но не ги познавам! Можете ли да им съобщите имената и тел. на другарите и другарките заслужили славата на България за 4-та страна в ЕС по харчене на средства за ваканционни пътувания и туризъм!

Всъщност от страницата на НСИ може да се вземе следната информация за 2011: разходи за тур.пътувания в чужбина с цел почивка или екскурзия 796 016 000, брой пътувания с цел почивка или екскурзия 1 060 612. Доколкото мога да смятам получаваме 750 лв средно, което е около 385 евро. Как се е стигнало до 2 100, само статистиците знаят:) Все пак не е зле да се замислим дали да изнасяме такава сериозна сума за подпомагане икономиките на съседните ни държави.

Тая сима (по-точно 2096 евро) я намерих в една от последните публикации на Евростат. Данните за български туристи там са меко казано оскъдни. Става въпрос за средните разходи на български туристи престоявали средногодишно в чужбина по 50-тина денонощия (!!!), разделени на (пак средно) на по 8-9 тура. Т.е. това са хора, които са си направили по 8 едноседмични екскурзии в чужбина. На мен отпуската ми няма да стигне и за половината, камо-ли средствата (2100 евро даже са малко за 50 дни)

Направих си труда да намеря едната от публикациите на НСИ - тази за 2012. Първо става въпрос въобще за пътуващи - около 700 хил. за 3 месеца, от тях туристи са били 110 хил и от тях - 70 хил. са пътували в странство... с печалната тендензия да бъдат с 28% по-малко от м.г. Та така от три години насам.

Грешката е в една НУЛА - вярната цифра е 210 Евро, а не 2100 !!! ----------------------------------- "Французите са харчили за туризъм по около 1700 евро през 2011 г., германците - по около 1500 евро, испанците и белгийците - по около 1100 евро" ------------------------------------- Къде ни слагат нас, най-бедната Държава в EU преди Гранция и Германия по харчове. Някой трабва да бъде УВОЛНЕН за такава ГРЕШКА !

българите са всичко друго,но не е бедни,мързеливи и хленчещи-да,алчни до безобразие-да,но БЕДНИ НЕ СА,държават е бедна,защото никой не плаща данъци,но народа живее охолно

абе ей изрд, дори и да е за пари, нямаш ли никакво достойнство, как не те е срам да драскаш тия лъжи и глупости бе, ненормалник, сигурно и ти от глад се правиш на маймуна по форумите, от началото само на тази статия си написал поне 15 коментара.

При такъв оборот в туризма направо да се чуди човек как така толкова туроператори се обявиха в несъстоятелност тази година

Тая статистика, че сме най-бедни е грешна.Не може да сме сред първите по брой коли и жилища на човек от населението, сега и по пътувания, а да сме бедни, няма такова животно

Докато Боко е на власт, тоя, при когото и трева не никне, сме най-бедни... Дойдат ли КРАДЦИТЕ на власт, веднага ще забогатеем, благодарение на КРАДЦИТЕ, разбира се...

Продай си умнико жилището и мини на коли под наем и ще те видя с какво и колко ще живееш. Доходите ти само за наеми няма да ти стигнат.

Напоследък от Евростат ни засипват с интересни изследвания. Наскоро съобщиха, че София е сравнително рядко населена столица с 960 жители на кв.км при около 1,2 млн. население. За сравнение столицата на съседна Румъния била с 8500 жители на кв.км., т.е. около 9 пъти по-гъсто населена. Тъй като Букурещ е малко по-голям (1,6 млн.) излиза че е около 7 пъти по-малък по площ от София. Това може да го твърди само някой, който не е бил нито в Букурещ, нито в София. Явно в този Евростат просто усвояват едни пари. Там отскоро зам.шеф е бишата шефка на българската статистика, която на "успешно" проведеното преброяване миналата година изкара циганите 4.5 % от населението (?!) и беше наградена с високия пост.

Това не може да е вярно,я питайте Станишев,според когото тънем в бедност.

То никъде по света правителството не те ЗАДЪЛЖАВА да почиваш през седмицата и после ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ОТРАБОТВАШ през събота. В цяла Европа отдавна са се преборили за 5 дневна работна седмица. А тук на синдикатите само пенсии са им в главата ...

Много вярно и много тъжно. Ще каже човек, че има три политически въпроса - минималните пенсии/ заплати и инфраструктура. Вярно, трябва да се качи стандарта. Вярно, това е обвързано с нови строежи и поддръжка на старото. Обаче има и други въпроси, които никой не засяга - сега всеки реве за парите, отишли за почивки, но никой не споменава, че тъпата система за помощи на малцинствата е изяла десет пъти по толкова. Дали ако българите обявят, че ще гласуват за този, който ще реши проблема с образованието и заетостта на половин милион "роми" нещо ще се промени?

То в Евростат пише и че в България полицията наброява 33 000 човека, ама истината нали всеки я знае - двойно повече. Дори и 33 000 да са, сме на 25 място В СВЕТА по полицейщина, а ако бяха вкарали истинските данни за 68 000 полицаи излизаме на второ (след Русия), така че всеки сам изводите относно статистиката, нали!

Ама спящи, или будни полицаи имаш предвид? :))))))

Не, почиващи по устав (регламент)! хахахха

Работещите в Полицията са различно число от полицаите. Полицаите наистина са около 35 000 (може и 40 000 да са), обаче има имного други слежби, поддържащ персонал и т.н.

Стига с тези средно стагмистически данни! То, ако аз никъде не съм почивал, ходил в чужбина, а някой пръдльо, напр. депутат - джитка напред-назад непрекъснато, то ср. стат. сме почивали, ходили в чужбина и двамата. Простотия българска по европейскуму!

Ай стига бе - все някой друг виновен. Не виждаш ли, че статистиката е 1,1 милиона в Турция и 1 милион в Гърция. 2 милиона депутати? И сякаш не е истина, че се пазарува на безмитната като полудели? И ако един германец може да отседне в хостел, българите все отсядат в хотели поне 3 звезди. Да се чудиш да спят ли са отишли или да разглеждат.

Пич, дай си трите имена и ЕГН-то, аз ще се свържа с НОИ и с мои познати в интернет новините и другата седмица ще пишем статия лично за теб. Няма статистика, няма средно - ще анализираме колко кебапчета изяде на Гергьовден и т.н. Евростат ряпа да ядат...

Средно-статистически българинът ядял свинско с кисело зеле: депотатите муах свинско, а народа рупа зеле.

Истината е, че народът е прост. Масово разбира от свинско и от зеле, но от там нататък икономиката и политиката му е трудна...

тази статия има за цел да....???????!!!??

Има грешка в изчисленията. Не са 2100, а 250 евро. Дали нарочно са объркали от НСИ или толкова си могат !?!?!?!?

В таз статистика влизат ли правителствените харчове?

Не.

Да възможно е да сме от най-почиващите нации, сигурно изпреварваме холандци, англичани, руснаци, та даже и германци. Много българи пътуват на Запад. Ако попълваме формуляри, то пишем за екскурзия. Ама на всеки му е ясно че отиваме там на работа или поне да си търсим такава. Та за това сме на четвърто място, просто вече не ни се стои в България, от липса на работа.

Би било чудесно да е така, но е пълен абсурд!

Да, и аз отидох до Истанбул за 4 дни! Вместо да платя парното. Отидох, за да не полудея от постоянните сметки, които пристигат: ток, вода, парно... Просто потърсих спасение. И не съжалявам. Съвзех се и реших, че няма да го платя, няма!

Я не съм изхарчил още 2100Е, дека да си ги диря да си ги изхарчим?!

Евростат очевидно бърка. 2100 е. са пет месечна средна заплата за БГ. Не вярвам , че масово българите харчат за туризъм толкова пари. Или Евростат ползват данни от БГ статистиката, която непркъснато лъже за инфлацията, безработицата, срените доходи и за какво ли не още.

2100€ са ЕДНА ПЕТА от средната заплата в държавата,така че е никакъв проблем да ги дадеш за екскурзия

Не знам за почивките в чужбина, но миналата седмица от самото й начало търсихме нормален хотел в нашите курорти (25-40лв/нощувка) за 3-4 семейства да отпразнуваме един повод и намерихме чак от 5-ия или 6-ия път. Всичко беше заето за уикенда, без да е празник. Та това за всеобщата бедност, го разправяйте на други. Както по цял свят, така и тук има неграмотни, образовани, мързеливи, работливи, бедни, богати и т.н.

"търсихме нормален хотел в нашите курорти (25-40лв/нощувка) за 3-4 семейства да отпразнуваме един повод и намерихме чак от 5-ия или 6-ия път" Доста ще има празнуваш докато го докараш до 2100 Е на човек от семейство!

човекът иска да каже, че хората почиват, не ядат асфалт

върви намери в чужбина хотел по курортите за 20 евро, може и затова да са заети, щото е евтина цената, къде е гарнацията, че са заети от работещи българи??

Бре, журналя, неграмотни! Бива ли да пишете чак такива глупости??? Промити мозъци такива!

И колко милиарда евра сме изхарчили за екскурзии българите? Седем милиона българи по 2100 евра = 14 7 000 000 евра!От наглостта на тая стъкмистика можеш само да онемееш!

Мисля че плювачите не се представят добре! Интензифицирайте плюенето, господа, много слабо са застъпени плюнките. Напънете се, че току виж сме си помислили, че в България има хора, които могат да си позволят почивка. При Боко трева не никне, как някой си ще ходи на почивка?

Какви плювачи бе?500000Х2100=1050000000 което е 1050 милиарда евро което пък е брутният вътрешен продукт за 40 години!!!!!!!!!!Не можете да правите вече и елементарни сметки?Това да не ви е да правите свирки на властта?

Еха, на всеки чове в тази държава се падат по 4200 лева за екскурзии. Значи за моето семейство ще има 16800 лв. Аколко и дават за останалите си нужди тия българи и колко ли печелят на месец. Не искам да живея там.

Много съмнителна статистика. Освен ако тук не влизат и ходилите в Италия и Испания да търсят работа...

Нали бяхте бедни Само ядете пиете и хленчите колко сте зле

Или кацнал на едно дърво! Интересно ми е ТИ като работиш, даде ли тази година 2100 Е за екскурзии в чужбина?! Колко души семейство имаш?! И Те ли дадоха по 2100 и пр?! ТУК формулировката е НАРОЧНО грешна!!! Не "Българите" изобщо са изхарчили по 2100, а богатите, крадливи българи са изхарчили по много повече!

+1

От както това правителство управлява давам само лихви по банките защото смачкаха бизнеса

българи в българия са богати и крадливи,в противен случай ако не бяха нямаше да са там,който е бил беден и не е можел да краде се е изнесъл,много е просто

А НАП къде е? Какво дреме? Или законът и държавата са неумолими само към обикновения добросъвестен данъкоплатец, а към крадливата сган от чиновници, дупетати, прокурори, магистрати и други паразити дето ни ограбват вече 20 години са благосклонни и всепрощаващи???????? Това държава ли е????????2

Българите или някои българи?

Хора, страшно е ако такава информация стига до Европа от България!Преди няколко дни имаше инфо за страшни учителски заплати- пак неотговарящи на истинските числа.

седем милиона българи по 2100 евра = повече от 14 милиарда евра 14 000 000 000 = 7 000 000 * 2 000 вие акъл имате ли та ги пишете тези неща !?!?!? "Според данните българинът е похарчил през 2011 г. средно по 2100 евро за ваканционни пътувания и туризъм" или 10 000 българи са могли да похарчат средно по 2100 евро за ваканционни пътувания и туризъм

А при Луканов, Виденов и Станишев колко се харчеше за почивки?

Чакаме коментара на хамстера как ББ е манипулирал Евростат.

111, що ли ти трябва коментар и от крадлив Хамстер?! Излез малко по улиците, бе помияр! Така наречените "туристи" не изнасят по 2000Е, те ги внасят, та да могат семействата им в БГ да свържат 2-та края,а Флик да си върже бюджета от плоските данъци за бедни!!

Много си се разпенявил, бе, дърт комуняго! Но, че Хамстера е крадлив, си прав.

Станишев си мрънка, стандарта си расте. И това са данни от Евростат.

Вервай ти на Евростат, ако ти е толкоз акъла

Недей вярва на агенциите на ЕС, те само гледат как да преметнат бай ти Ганя. Виж, чичко Доган си ги казва нещата право в очите. Като за наши хора...

Ако евростат беше побликувала,че България затъва в дългове, щеше да вярваш, нали? Четете докладите като дявола - евангелието - само това, което е изгодно на бесепето. Всичко сте обърнали по форумите на партийна пропаганда.

Предлагам да въведем 10% данък екскурзия. Откъде накъде ще харчим по четири хиляди лева за почивка, а бюджетът ще стои празен? Ааамаха! Нахалници сме ние! И мързеливци!

А при бесепето харчехте ли толкова, а?

Ама ти май се върза на лъжите на Евростат, а?

"Българите са четвърти в ЕС по харчене на пари за туризъм"!!! "Според данните(сигурно на някоя др. неуволняема Калинка) българинът е похарчил през 2011 г. средно по 2100 евро за ваканционни пътувания и туризъм."!!! И от де ги взел "българинът", кой българин изобщо, пенсионерите, дето стоят гладни и на студено и даже ровят в кофите късно вечер?!

Това може да е средно аритметично. Ако човекът X похарчи 50 000 EUR за екскурзия, а 25 баби пенсионерки похарчат 0, то средно статистически всеки от тях ще е похарчил по 2100 EUR. Това е или имаме множество българи дето харчат по много или има нещо сбъркано в тази статистика.

Явно от политика и икономика разбирате само "метафората" за свинското със зелето. Колко според теб струва да идеш до Гърция на екскурзия. Хиляда евро отиват като нищо и това е минимума - нищо чудно две и сто да е средното.

Ей, пич, изкара ни нация пенсионери. Някой хора работим. И дори пенсионерите най-често не са на минимална пенсия. Не сме умрели от глад. Все 7-8% от хората могат да си позволят една-две екскурзии. Иначе проучването според мен също е грешно - броят всички пътувания, а то не са само екскурзии - командировки, гурбети и т.н. сигурно са един значителен процент. Нищо чудно, че има толкова път до Гърция - ходили са хора да берат ягоди.

Ама вече няколко години ни обясняват, че по статистиката им сме "нация от пенсионери" и за това нямали пари да ни плащат пенсии... Интересно ми е ТИ като работиш, даде ли тази година 2100 Е за екскурзии в чужбина?! Колко души семейство имаш?! И Те ли дадоха по 2100 и пр?! ТУК формулировката е НАРОЧНО грешна!!! Не "Българите" изобщо са изхарчили по 2100, а богатите, крадливи българи са изхарчили по много повече!

цъфнахме и вързахме .... по статистика .

Българинът пак надхитри системата! Получава по 300-500 евро, а харчи 2100 евро само за почивки. Плюс храна, режийни, дрехи, транспорт, джобни и разни глезотийки. Явно сивата икономика генерира доходи поне колкото явната, че дори и повече.

си искал да кажеш,че българина получава 3000-5000€ ще се съглася,но тези цифри 300-500 са смешни,никой не получава толкова

ScD

Няма такава нагла стъкмистика... Що не кажат колко процента от тоя народ излиза в чужбина като "турист", за да изкара някой лев, който да покрие недостига на средства в семейния бюджет?

Представете си колко пари харчат богаташите ни като ходят на почивки,щом средно е сметнато 2100 евро. При толкова бедни и заплати от 400 - 500 лв как се стига до заветните 2100 евро не разбирам. Явно богатите в България се оливат и разхищават. Изхарчват по 50 000 евро за почивка и като се приберат в България,казват на работниците си,че нямат пари...

Я Станишев сега да коментира тия цифри - 3 милиона и 800 хиляди души са половината население. И харчат за почивки по 2100 евро всеки. Стандарта бил паднал! Айде у лево!

Ха ха ха. И как разделяте служебните пътувания от туристическите. За сведение миналата година съм бил 3 пъти в чужбина служебно а за почивка в България съм похарчил 200 лева

ама разбира се че сме първи, като сме последни по заплати то е ясно че голяма част от парите ни отиват да си починем :)

Не си мислете, че след като има задръствания на Кулата, това значи, че сме много богати за пътуване в чужбина. Ако така правите статистиката, сте живи за оплакване. Всеки може да извади 50 лева за гориво и да мине границата, но от там какво правим?

Там или харчим за почивка, или харчим повече ако работим - квартира, храна, бензин и т.н. Колкото пъти съм бил в Гърция толкова пъти съм срещал супер много българи. Половината почиват, половината бачкат...