Два екомаршрута ”спасяват” Седемте рилски езера от туристи

През 2016 година на Седемте рилски езера е имало 19 289 посетители повече в сравнение с 2015. Въпреки това, наличието на отпадъци значително е намаляло.

Обратно в новината

Коментари - Два екомаршрута ”спасяват” Седемте рилски езера от туристи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Границата на парка" е прекалено високо - на около 5 мин пеша от горна лифтова станция. Да спират ги и какво от това? Там е равно и няма особен смисъл! Паркът трябва да бъде разширен до Паничище или поне до долна станция (че там няма свястна пътека освен пътя). Никакви джипове към езерата, Ловна и посока Скакавица не бива да бъдат допускани!!! Т.к. се качват какви ли не "отпадъци" горе най-добре е да се преустанови и дейността на лифта.

Четох до "Промените на климата"! Толкова за "експерта'!

какво си чел и какво мислиш ти? 90 % от мненията ти са пълен спам, само бързаш да изсере. нещо, каквото и да е, под всяка статия.

Престъпление е изграждането на лифта, продиктувано от лакомията на местните феодали, даващ достъп до това Свято място на секва сган нямаща никво отношение към Планината ! Некви кифлета на токчета да се check-нат у фейса къде са били организирано с ваучери за групово пазаруване! И нацепени помочковци да ме питат до връх Мальовица още половин час пеша ли е!

Допускането на джиповете под лифта извозващи туристи до езерата, е престъпление към нацията и природата.ВЕДНАГА всички екоорганизации и управляващи, трябва да спрат това престъпление към днешното и утрешно поколение на БЪЛГАРИЯ!

Щом нещо се предлага, ще и има потребители. Ако се построи Мол на езерата, със сигурност много хора ще почнат да си пазаруват от него. Така,че е съвсем нормално хората които обичат планината да искат минимална намеса на цивилизацията там.

Да обичам я природата и не смятам, че трябва само шепа хора да я виждат и да я обичат. Колкото повече хора обичат планината, толкова повече добри хора има в обществото. Изобщо идеята да се спрат хората от природата означава да се вкарат в чалготеките и да изпростяват повече. "Планината ражда хора, а полето тикви." Нали я знаете тази поговорка? Туристите да са много и да са масови е идеята на Алеко Константинов още отпреди 100 години. Няма как да съм съгласен с опити за ограничаването им.

Един асвалтов път през езерата, с бензиностанции и "барбекюта" ще направи планината още по-посещавана.

Ас-фалт.

Или си обикновен пупулист или наивник. Най-малко пък някой се е загрижил хората да не изпростяват. Ситуацията със 7-те езера очевидно е бърза печалба без да се мисли за тяхното опазване.

ти да не си от тия дето не са хващали мотика през живота си

Ти ако си турист, аз съм Алеко! Тотално си в грешка относно масовизацията на туризма! Затова са защитените територии, за да се съхрани за бъдещето и не е нужно всяко кюфте на два крака да отиде и да мърси там, само за да каже: аз бях там!В момента на парка се нанасят непоправими щети! Настина трябва да подсетим управляващите и една магистрала да направят, какво ще кажете и за къса самолетна писта и хеликоптерна площадка? Успоредно на екопътеките защо да няма трасета за атевета, бъгита и кросови мотоциклети!?! Отврат!

Че не си Алеко е ясно, но почвате вече да изкривявате новината. Никой не говори за строеж, никой дори не казва че има боклуци, защото няма. И накрая вземи върви поне един път до там и тогава пиши простотии по форумите. И накрая щом толкова обичаш природата стой си в града. Само че да знаеш половината Рила е обезводнена за да докара вода в София за такива като теб, дето се правят на заинтересовани. Така че ако искаш да пазиш Рила вземи спри водата за София и всичко ше се оправи, а не ми говори как едни туристи прецакват природата на Рила.

Точно поради тая причина езерата трябва да се запазят и за следващите поколения. А не "след нас и потоп".

Не бъркай обикновенните природолюбители с разни "зелени" НПО-та.

тези дето го играят защитници-те искат да ходят само те и да правят каквото не искат да правят другите там. ама не познаха.и с джипове и с каквото искаме ще ходим и ще се къпем и ще ловим и риба

Ако целта ви е да унищожите Рила, ама е тъпо.

Еми, децата ви и внуците ви няма да има къде да ходят. Ама, вие мислите от днеска до... вчера. Утрето ви идва в повече.

утре може да не съм жив. да не го гледам аз..за да го гледам децата ти!нещастник.вземи си мръвка и на скара там

Преди време видях снимка от езерата, на която имаше табела не "*ери в реката!". Викам си - "бабо ВеЦе, още не се е намерил някой да ти забрани да упражняваш естествените си нужди, където намериш за добре" и веднага спретнах раницата за екскурзия. Е вярно, на снимката първата буква беше закрита от човек попаднал в кадъра, та като видях табелата на живо, малко се поочудих, че пише "Не пери в реката"

Да се махнат дъновистите и всичко ще се оправи.

Я/а/ко дънят в храстите

В последно време планината започна да се оSира и от адвентисти от седмия ден:D

Джиповете, които превозват под лифта мнго напрашават и рушат , дори и те да се спрат пак ще е от полза. Добре би било хората, които се качват да им се дава по една листовка с укацзания какво могат да правят и какво е добре да избягват като се качат към езерата - за да се запази тази хубост и за поколенията. Знаете ли например Учителя какви съвети за хигиена е давал ? Ако си по голяма нужда - носиш си малка лопатка в раницата и копваш дупка в почвата - свършваш си работата и я заравяш- чисто и екологично. Да си знаете ! Пазете Природата !

Сакън, листовките ще направян тройно по-голям боклук.

Би било недалновидно да не се използва това прекрасно място. Но може поне да се сложи видеонаблюдение на местата, където най-често има боклуци и да се налагат ЯКИ глоби на нарушителите. В Швейцария един познат плати над 2500 франка за изхвърлен боклук от колата. При това го предупредихме да внимава много, но Ганьо не му пука за чужд акъл. Познайте, след глобата, дали му минава през ума да хвърли нещо, като минава пак от там. В България обаче, хвърля опаковка от цигари, през прозореца на колата, все едно кара през бунище.

На дъновистките малоумници и пендели трябва да им бъде забранено да си правят дяволските сбирки на Рила и да я осират всяка година!

И адвентистите не прощават, само че - малко по-рано, като време от дъновистите! Всички се мятат там, като муха на...

къмпинга е идеален там. пет дена и се прибираш друг човек.

Лифтът не ви е виновен, а тези, които го експлоатират. Осрали са цялата гора долу - от хижата до станцията и взимат пари, без да поддържат нищо. Резултат прахоляк, невиждан и в пустинята. Лифтът се движи на най-бавна скорост, за да има далавера за джипките, които в най-скоро време ще ликвидират целия баир. Да не говорим за биваците на "бялата" паплач, които ако сме в Гърция, ще бъдат премахнати на мига.

Скоро се качих с лифта и нямаше боклуци, но през цялото време виждахме джипове да дигат пушилка. Защо се допуска това, след като има забрана за движението им?

и как ще стигнем до там бе умник?да не сме магарета

ми стой си у градо!

Имаш два крака. Ако не те държат, седи си пред телевизора.

лифта е помогнал много,туризма е дръпнал. къпането по тези води е много силно преживяване,може да се направят хотели там и да се спечели много.

От сестра си, също можеш да спечелиш много. Сещал ли си се.

Да се направят и молове.

масово се къпят в езерата и влизат в тях и няма кой да пази. Не е нужен лифт там и това очевидно съсипва природата

И още нещо в езерата има риби и те серат в тях. Значи да се изловят рибите и да се пусне хлорна вар за дезинфекция. Езерните води трябва да са стерилни все пак, а не с някакви организми вътре и хора отвън да ги гледат.

теб какъв ти е пробема?да не би си е твое езерото?или ще те питаме дали ще плуваме в него?направи си и ти скара там.

Няма нищо лошо да има лифт, стига да се експлоатира както трябва, но човекопотокът трябва да се ограничи. Това става с висока цена. Направете лифта 50-70 лв, и едва ли всяка седмица ще е пълно с пишмантуристи. Както не може на един плаж да отидат 100хил. човека накуп, така и в планината не може. За да остане нещо от тази планина, трябва да има ограничение на хората, които ходят там.

Абе и 30лв. да го направят пак ще се намали броя на лифтаджиите.

има само едно решение: махане на лифта и забрана за джиповете.....който няма сила да се качи пеша до там...езерата ги има в гугъл, аман от "туристи"

И заплатата и храната ли ще си ги гледаш на снимка????

Зависи от храната и заплатата.

Браво - като ти гледам поста - единствената среща с планината ти е да се качиш до златните или до подобно място с кола, да пръднеш и да се прибереш пред ТВ...смешко не ти стига акъла да вденеш кво пиша

Няма ли да пуснат и водни колела там?

информация, че всичко видите ли било наред силно ме съмнява. Според мен умишлено се прикрива истинското положение на екосистемата в района на 7-те езера. Тя беше достатъчно натоварена и преди изграждането на лифта, особено по време на традиционните събирания на Бялото братство през август. В тези дни в района още преди 20 години се събираха между 3 000 и 5 000 човека, които бивакуваха на палатки минимум за 3-4 дни, а някои стояха и по 2-3 седмици. Още тогава езерата показваха признаци на заблатяване. Преди 4 години, август 2013 г., минах по рида отгоре без да слизам до езерата. Не бях минавал през района от 7 - 8 години. Гледката беше ужасяваща: на много места пътечките между езерата се бяха превърнали в широк черен път в резултат от увеличения поток посетители. При положение, че нагоре се качва голямо количество храна и напитки с джипове и мулета, за да се продава за консумация и да се печели, абсолютно сигурно е, че районът е силно замърсен. Така че тия сладки приказки в статията как всичко е наред с екосистемата на 7-те рилски езера да ги разправят на наивниците. Според мен трябва да се вземат крути мерки да се ограничи туристическия поток в този район. Най-лесно това може да се случи като се премахне лифта и като се въведе такса за вход в НП Рила или поне за района на езерата.

Много ясно,че е стъкмистика.

Ето вече се промъква идеята от платен "еколог" да се прибира такса за всеки влязал в парка. А паричките от таксичките ще отидат за премии на служителите на парка. Значи ви е все едно за природата, след като предлагате да си платя пък ако ще и да пикая в езерото после.

платиш и ще пикаеш в езерото? Това са си лично твои извращения. Таксата ще се въведе за да се ограничи потока посетители, а парите може да се използват за да се почиства района ежегодно. Глупаци като тебе, които са с нагласата на консуматори, изобщо не са наясно, че планинските райони в които има по-голям поток посетители се почистват периодично от доброволци напълно безплатно - осигурява им се само храна, ръкавици и нощувки за времето през което чистят. Тези хора жертват част от редовния си платен годишен отпуск за да чистят доброволно. И понеже са малко на брой и не могат да огреят навсякъде всяка година се чистят само няколко района, което означава, че един и същи район се почиства веднъж на няколко години. А "платените" еколози са измислица на бизнесмените - мутри, които се дразнят, когато някой се опитва да им спре незаконните поекти. Разбира се масовият турист-консуматор удобно прегръща тази идея и я приема за чиста монета - нали така и за него е по-удобно. Ще може да се качи и на върха на планината и там ще пие водка, кока-кола, ще плющи пържоли и сладолед и ще сере в тоалетна чиния след което ще си вземе душ. Много ми е интересно защо тогава ходи в планината като всички тия неща може да ги направи в къщи. На планина, особено в НП /Народен Парк/или ПП /Природен Парк/ се отива със съвсем друга цел.

Стига с тия "зелени", ние сме длъжни да си запазим планината и с тях и без тях.

Една ЯКА от порядъка на 100 лева такса за изповядващите РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ", /там започнаха да се изкачват и едни нахалмици от съботяните /и традиционните дъновисти, и всичко ще си дойде на мястото! Как на "Етъра" един билет струва 12 лева, а на Рила - НИЩО! Срамота! България не стига че е с нулева икономика, а осира и всички други възможности за печалба!

и тълпата ще се ограничи по естествен път. И езерата също ще се възстановят по-естествен път.

Целите Алпи са опасани с лифтове и влакчета. Там никой не мрънка и не гони туристите, а напротив привличат ги. Само нашите еколози мръкат за да си продават важност. Националните паркове не са на еколозите, а на всички граждани. Миналата година ходих и въпреки хилядите туристи НЯМАШЕ нито една салфетка дори. Хайде стига са изнудвали хората с глупости. Всъщтност еколозите взимат добри пари по проекти и искат и да не вършат работа като изгонят хората от природата. Езерата не са тревясали от хората, никой не се къпе и не пикае в тях, както се опитват да ни убеждават. Боклуци в България има там докъдето се стига с кола. Туристът с раница не носи боклуци в гората, просто има друга култура.

Алпите са огромна планина, не може да ги сравняваш с нашите миниатюрни Рила и Пирин.

Швейцарците правят пари от туристите и си пазят природата с тези пари. Така се самоиздържа цялата тази дейност. А не аз да плащам заплата на някакви псевдо защитници, който на всичкото отгоре да искат планините и горите само за себе си. Качвал съм се на 4000 метра височина с влакче в Швейцария пълно беше с хора, много повече от лифта на езерата. Всичко е организирано и добре поддържано и хората доволни и управата на техните паркове и те доволни, защото има смисъл от тях.

Прав си .... у нас нещата опират до манталитет, отговорност и безнаказаност.

Алпите са огромен планински масив, който се простира в няколко европейски държави: Франция, Италия, Словения, Австрия, Швейцария и Германия. Не може да се сравнява такава огромна планина с не съразмерно по-малките Рила и Пирин. Освен това дори и Алпите на много места са безобразно пре-застроени. Виждал съм снимки от френски курорти в планината, къде има огромни хотели един до друг като в Слънчев Бряг. Това убива както екосистемата в района, така и ефекта от туристическата услуга. Отиваш уж на планина, а се озоваваш в град с високи сгради. Задай си въпроса защо в тази огромна планина, Алпите, в днешно време няма вълци и мечки, а ловците от тези държави идват и плащат за да отстрелват такъв дивеч в България, Румъния, Сърбия и др. по-слабо развити държави. Трябва ли и ние да си увредим природата в такава голяма степен само за да ни е по-удобно, като ходим в планината. Аз мисля, че не трябва.

Ходил съм и в Алпите, и в Рила, и в Пирин, и в Балкана и навсякъде по България. Идеята да се спрат хората да ходят на туризъм е най-тъпото възможно предложение от псевдо еколози. Първо никой не говори за строежи в парковете. Второ предложението да не ходя аз в гората за да има меча, че да дойде да я гръмне някой който си плати е направо върха на човешката глупост.

Джиповете се движат под самия лифт и ровят пътеките. Изобщо не е вярно, че се спират долу при началото на лифта. Те са някави определени джипове.

Е как да не е вярно, ти сега, на собствените си очи ли ще вярваш, или на официалните документи??? Щом ти казват че ги спират, значи ги спират, точка, това е. Ей за това им е такова реномето на "еколозите", хоризонта на събития им е само до ръбчето на бюрото.

пазете чисто когато ходите на езерата и НЕ хвърляйте монети в "Окото". Това е от съществена важност за екосистемата. Красивата природа ни е даденост и трябва да се пази. Важно е!

.... и да забранят на руснаците да се къпят в тях.

.... пропуснах! ..... собствениците на кучета също не трябва да позволяват на любимците си да влизат в езерата.

Заради някакви дето искат да забогатеят на бързо ще ги унищожат езерата. Кое е по -добре да ги запазим за в бъдеще да могат да ги видят и следващите поколения или да ги унищожим?

Мен пък ми е много чудно кой човек обичащ природата и планината би си причинил ужаса да ходи на 7-те езера в сегашната ситуация? Причината да ходиш там само защото били много популярни е отвратителна.

Какво значи "екомаршрут"?! Какъв друг маршрут може да има в една планина, промишлен ли? Или "екопътеките"! Че какви други да бъдат след като са сред природата освен "еко"?! Замърсяваме българския език с някакви вносни безмислици, родени от някой бюрократичен мозък, който най -вероятно си няма и понятие нито от екология, нито от пътекивпланината!

А не си прав. Екопътека значи че някой е зел едни пари от едни екофондове. Няма нищо общо с пътека.

Построяването на лифта беше огромна грешка. Всяка година посетителите ще се увеличават и това неминуемо ще промени облика на невероятните 7 рилски езера. Лифта трябва да се премахне - само пеша

... като съм само с един крак, как и аз да видя тази природна красота.

Те повечето ходят на стадният принцип защото сега било популярно.

По-добре да се намали достъпът им за да могат да ги видят и следващите поколения. Иначе хората след време ще казват - "преди години тук е имало 7 езера които са били много красиви и популярни"....

чисто беззаконие. Едни търгаши, които превърнаха х. "Рилски езера" от хижа в хотел с цел печалба отдавна се домогваха да направят и този лифт. Въпреки борбата на еко-активисти и на хората от НП Рила лифтът беше построен през 2008. Ако не бяха тези хора да се противопоставят лифтът щеше да е факт още през 2001 година. В началото на май 2002 г. бяхме на езерата, правихме маршрута Паничище, х. Скакавица, х. Рилски езера, х. 7-те езера, х. Иван Вазов, Рилски манастир. И тогава в посетителския център за туристи в Паничище един от служителите ми каза, че някакви бизнесмени искат от 2-3 години да строят лифт от Пионерска до Рилски езера. Ние от парка, ми каза човекът, с подкрепата на еко-организации се борим да спрем този проект. Вече е явно, че няма да успеем, но поне ще ги бавим докато можем. Миналата есен чистихме с доброволци района на езерата и свалихме надолу 800 чувала с боклук. Ако пуснат лифт нагоре не мога да си представя колко тона боклук ще се трупа всяка година от увеличения поток посетители.

имам право да посетя езерата и не може да ми се забрани. за отпадъците да му мисли общината

гръмнеш. И никой няма много да му мисли за това, че един отпадък по-малко има на света. След като масовите посетители т.е. всички онези, които не са пешходни туристи и алпинисти, а идват с колите си до х. Пионерска и след това с лифта догоре не спазват правилата и изхвърлят отпадъци най-добре е зоната да се забрани за всякакви посетители. Явно редовите български граждани все още не са дорасли дотам, че да уважават природата. Да си седят в свинщината долу в градовете тогава. Как може разни мутри с кифлите си да ми ходят по джапанки край езерата и да мляскат сладолед и варена царевица, които удобно им се продават горе от разни търгаши? За това ли са се качили на езерата? Да плюскат и да пият... ами това могат да си го правят спокойно и на излет в горичката край града. Свинете нямат място в планинските паркове!

Ето заради такива като теб не трябва да има лифтове до такива места! Аман от консуматори с три гънки на мозъка - за яденье, спанье и ср..ье! Откакто има лифт не съм ходил там, не искам да си представям какво е - тези измишльотини в статията ги разправяйте на някой друг. Действително лифтът би бил от полза на трудноподвижни хора, които искат да се насладят на красотата на планината, но за съжаление много повече улеснява мърльовците, които нямат място горе!