Трифон Зарезан: Качеството и "душата" на виното се залагат днес

Резитбата на лозята е метафора за началото на новата година и предстоящата пролет и лято

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На фона на всичките поздравления по долу, с риск да съм "лошия", ще кажа че днес, 14.02. НЕ е Трифон Зарезан - празника на лозаря! Св Трифон, покровителя на лозята, се чества на първи февруари! Така е , и точка по въпроса. Вие може да си празнувате рожденият ден когато искате, може да празнувате националният празник на страната, когато искате, може да празнувате имен ден когато искате, но всичките тези празници си имат определени дати, независимо от вашите желания! И е редно да се спазват. А иначе, щом душата го иска, повод за празнуване може да се намери по всяко време.

лозарите празнуват със земеделците на Гергьовден, днес е празник на пияниците

В селото, в което живеем почти всички правят вино и то много хубаво. За първи път разбрах каква е магята на тази напитка, това което ни продават по магазините трудно може да се сравнява. Странно е че тук казват, че виното държи една най- много две години, след това го правят на ракия. Тези отлежали вина по 2 и повече години се правят по друг начин. И в чест на Трифон Зарезан отивам да подрезвам нашите лозници в градината, на принципа по- добре лошо подрязано, отколкото занемарено! Тези лозя сигурно са ни благодарни само за това, че ги изчистихме от всичките къпини и бурени, с които бяха обрасли!

България наистина може да се гордее с хилядолетни традиции във винарството.Добре е че имаме такъв празник.Честит празник на всички винари и ценители на виното.

Не обичам вино, предпочитам уиски.

уискито е отвратителна напитка

Schilo

Честит празник, лозари и винари! Година на берекет ви желая!

Днес е св. Валентин и това се празнува.

Schilo

Такъв светия нямаме.

Кои сте "вие"? Пияници.

Ти ще трябва да си от третия пол, щом предпочиташ този католически празник от римско време.

Предпочитам всеки един католически празник пред пиянските и гуляйски български празници.

статия! Благодаря!

Десетки хиляди са тези, които си правят домашно вино в България, което е добре! Лошото е, че само една малка част от тях умеят да правят ИСТИНСКО ВИНО! Повечето произвеждат някакъв киселак, за който се казва: "За вино е киселичко, за оцет слабичко". И за майсторите и за калпазаните - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Виното ли, душата ли, или да ходим на работа?