17-годишен дари живот на четирима

Четирима души ще продължат живота си благодарение на 17-годишно момче, което е с черепно-мозъчна травма и мозъчна смърт.

Обратно в новината

Коментари - 17-годишен дари живот на четирима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Благодарности към донора за спасените хора! А донора може да кандидатства за престижна позиция в "Наградите Дарвин"

Изразявам съпричастност към мъката на тези родители и се прекланям пред тях. След време те ще се взират в лицата на спасените, ще виждат частица от детето си и може би тогава мъката ще е по-малка. Поклон пред всички добри хора.

на кого е присаден церня дроб? срещу много пари на .... нека му напишат името!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не за пари - за позиция!!! Да пише автора на статията - що се спотайва!

Скъпи хора, а знаете ли НА КОГО Е ПРИСЪДЕН ЧЕРНИЯ ДРОБ??? Дописникът нарочно /тактично / е пропуснал да спомене, докато за сърцето се пише на дълго и на широко, как е спасено "момче от народа". Това и е лошото на българската журналистика - поне да не беше споменвал за реципиента на сърцето, та да не се издава, че е знае за далаверата!!! - ама хем са корумипрани /журналистите/ хем са ТЪПИ!!!

Не знаем. На кого?

Виж, днес на такъв, утре на онакъв. Човешкият живот е нещо ценно, независимо чий е. За това например, просто пример - болшевиките избиха стотици холяди (болшевикът няма морал), а сега никой не ги пипа, та си измират сами. Просто моралът е това - да съхранява живота и дай Боже! да го прави по-хубав. Последното също не е спеециалитет на болшвиките, но това беше само пример, а не политически коментар.

СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ И ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ТЯХ !

Хвала!!!

Поклон пред тези родители които превъзмогнаха мъката и болката и решиха да спасят човешки животи. А как нелепо загубиха сина си :( От една пиянска изцепка. Как се преживява това и как ще живее занапред братовчед му който го уби?

Съболезнования за близките на загиналото момче и огромно възхищение,че в такъв труден момент имат сила да направят жест и да дадат шанс на други хора.

човек става кадърен-когато вече е научен. всички ние се учим ц я л живот. на запада хората се учат върху мишки....и животни.... а в б-я има доста "гърла" които си тътрят краката насам-натам по цял ден-но ако се прави опит с един помияр "реват до небето"... ама разбираемо е де, че помияра им "дава и офиса и количката и заплатката".... е тогава как и на кого да се учат лекарите? на парцалени кукли не става мъ деар п! ако имаш друг съвет-ами даи го!!! бъди здрав/ а!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

живите се р а д в а т а жертвите страдат. а тоя пиян хубосник сега какво за него??? сега в затвора и да плаща-така бързо ще изтерзнее! ама хулигансчтината и простотията като че н и к о г а нямат краи... ако и мъртвия е бил пиян е много м н о г о ялко! все пак родителите са направили нещо добро! д а н о не е от принуда!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Трябва да се изкажат благодарности и на родителите,те имаха само това дете,бог да го прости!Без тях болницата не може да направи нищо...а сега благодарение на родителите 4 човека ще получат шанса да живеят!Колко благородно! Лека му пръст на Гошко,а горкият му братовчед цял живот ще живее с мъката за сторентото от него,поради младост и глупост!

Съболезнования на близките, кураж да понесат тази ужасна загуба! И огромни благодарности за този силен жест - да се съгласят на трансплантации, които ще дадат шанс на няколко души да живеят! Това е изключително порядъчна постъпка! А братовчедът-пияндурник как ще живее след убийството на това момче, негов роднина, просто не знам.

Много трудно решение в такъв момент!!!

а нашите лекари достатачно кадарни ли са да присаждат органи или още се учат.никаде не се дава информаця,каак се развиват тези хора с даренита органи.дали са живи,дали са палноценни и какживеят.при операцята гармят и после забрава.миссля,че лекарите ни още се учат.не сам сигурна,че всичко се прави както трябва. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Уф, аман от такива като теб!

Първо искам да изкажа своите съболезнования на родителите в този труден момент за тях.За пореден път се начетох на глупави коментари и за сетен път се убедих че вече ЧОВЕЧНОСТ няма в България,жалко но е факт!

Бог да прости момчето. Познавам нелепо отишлото си от този свят момчето и родителите му. Прекрасни хора. Трагедията , шока и мъката,който ще изпитват ежедневно родителите по загубата на единственото им дете. Молбата ми към критиците е,ако може бъдете малко по умерени. Лека пръст ГОШКО.

Държавата на пияндурите.

Поклон пред решението на близките.Бог да прости момчето

Доста коментари с похвали и благодарности към родителите, които са дали разрешение. Имаше, обаче, няколко статии на тема "Даряване на органи". Изумително за мен беше да осъзная, че мнозинството коментиращи отхвърляха идеята с какви ли не кретенски доводи, най-кретенският от които беше, че ако се съгласели след смъртта органите им да бъдат дарени, веднага някоя мутра щяла да ги пречука и да им продаде органите, щото и лекарите, естествено, са мафиоти и продават информацията. А на такава новина се разтапяме от лицемерно съчувствие. След като (почти) всички сме съгласни, че тези хора са постъпили правилно, толкова ли е трудно да се приеме идеята всеки годен орган от всеки годен труп да бъде вземан за даряване?! Някой може и да има собствено мнение, но нали идеята е да се спаси живот, а не да ни хвалят по форумите, че сме дали органите на близките си.

Я дай точно определение за труп! Защото в много болници вместо да те оправят ще те докарат нарочно до трупно състояние, за да ти продадат органите! ТУК СТАВА ДУМА И ЗА МНОГО ПАРИ! Много добре знаеш, че операциите по трансплантации не са безплатни! Никой не пита можело ли е НАИСТИНА да бъде излекувано детето - в България все по-често ще се пристъпва към бързо РАЗФАСОВАНЕ за пари, което е и по-лесно и по-доходно!

Мизантроп

Благодаря за бързо предоставения пример! Тая мафия я има, защото цените на органите са високи - все пак става въпрос за живот. Цената, обаче, освен от търсенето, зависи и от предлагането. Ако от всеки труп се взема всичко годно, то ще има много органи, готови за трансплантация. Предлагането ще скочи рязко, а търсенето - не. Цената ще падне рязко, далаверата ще изчезне. Много хора ще получат шанс за живот: - едни, защото ще могат по-бързо да получат необходимия им орган на по-ниска цена. - други, защото никой няма да седне да ги коли, че да им вземе органите, защото няма да струват кой знае колко. Няма да струват в пари. Ще са безценни в живот. Тези разсъждения, естествено, са пълни с идеализъм и недостатъци, за които дори не мога да се сетя, но затова има специалисти - медици, юристи и пр., които да ги изгладят. По-важното е на хората да им уврат главите за истината, че дребнавото им поведение налива вода в мелницата на мафията и води точно в обратната посока на тази, в която те си мислят, че са тръгнали. Дълбоко в съзнанията си все още крием всякакви зловещи рудиментаризми от по-жестоки времена. Остатъци, като крайния егоизъм, отхвърлящ всяка идея за алтруизъм, дори и след смъртта. Остатъци, от които ни е срам, дори и подсъзнателно, а често и несъзнателно. Но остатъци, които са там. Затова използваме тези псевдо-логически псевдо-оправдания - за да оправдаем неразбираемата и за самите нас злоба и да примирим непримиримото, което вътре в нас води война със себе си. Ама няма да ни огрее. Злобата си е злоба. Егоизмът си е егоизъм. Простотията си е простотия. Увивай гангрената с бинтове и ще гангренясаш целия. Единственият ни шанс е да се реже до здраво. А здравото в случая казва: Доброто, като е болно, се лекува с повече добро. Ако ограниченията, наложени върху даряването, пораждат мафия, и убийства, и търговия с органи, и ..., махни ограниченията! Дарявай масово!

Имаш нужда да се осведомиш след колко от трансплантациите пациентът не преживява следващата 1 или 2 години. Защото целенасочено не разгласяват какво е станало след време, а само обявяват извършените трансплантации.

Само да допълня, че животът след трансплантация (изключвам автотрансплантацията) далеч не е пълноценен, както повечето хора си мислят! Не е като да смениш масления филтър на колата и тя да запее! Пиене на хапчета, потискане на имунитета, спазване на специален режим и т.н. Лоша работа, но е по-добре от умирането!!!

Мизантроп

Нямам нужда. Не, че знам статистиката, но това е медицински проблем, който няма нищо общо с принципа. Такива технологични, медицински и научни проблеми също се изглаждат в практиката. Не разбирам къде ми опонирате. На езика на Борис Пуго - ще изхвърлите ли чисто новия си Ягуар, щото му е изгоряла крушката за осветяване на жабката?

Боже,това пък родителите са виновни ми звучи като хич приказка нима като излезнат от дома не е казано внимавай,да си кажем да не е писано а не да обвиняваме родители като тези,защото не е лесно да се съгласиш да бъде и донор нещого което ти е най скъпо.Прекланям се пред тези родителе.

Сиси, какво искаш да кажеш в началото на писанието си?

Дааа, ужаас! Лека му пръст, но с кой акъл се е качил на предния капак на колата, а? Явно с пияния! Младежите пият безобразно много и от много ранна възраст! Къде са родителите им?

Браво на тези родители,които въпреки огромната си мъка,са направили благородно дело.Толкова много хора умират чакайки трансплантация!

А на близките на загиналото момче не се ли сетиха да изкажат благодарност

Горкото момче на 17 години дарител?!?! Идиотизъм в тая држава!

Извинявайте, но аз съм част от тази държава и не съм идиот! Никой не е карал 17 годишен да се качва на предния капак на автомобил. Това не е нормално човешко поведение. Единствените виновници са родителите му и шофьорът на автомобила.

Да, и аз това си мислех докато четях новината.

идиотизма не е в държавата, а в този, който се е возил по такъв безразсъден начин, че да стане донор. Дано органите му не са заразени...

момчето умря на собствениш си рожден ден единствено родителите заслужават поклон, защото след всичко това са дали съгласие за трансплантациите представяте ли си само как разрешаваш да му спрат системите, да изстине и да се вкочани.. сам определяш дата и час на смърта на собственото си дете

чудесно приложение на селските идиоти! а органите на боковчето дето се размаза не стават ли за присаждане? според мен органите на такива идиоти загинали при причинено от тях ПТП трябва да бъдат присаждани независимо от заявената воля в здравната книжка, това ще стъписа повече пътните идиоти отколкото повишаване на глобите или друга простория!

Просто е покъртително, как някои хора изливат омразата си навсякъде. Един човек е умрял, а ти се занимаваш с политически глупости.

какви политически глупости? освен, че не четете и не осмисляте статията (понякога е доста трудно наистина, защото е писана без всякаква мисъл), не четете и постовете! на някой не му ли направи впечатление откъде е паднало момчето?? ОТ ПРЕДНИЯ КАПАК НА ГОЛФА, където се е качил, и каран от ПИЯНИЯ му братовчед! и ако това не е идиотизъм... след като някой реши да се самоубива, кои сме ние, че да му пречим?