Неплащането на осигуровки става престъпление

Близо 1 млрд. лв. са дължимите осигуровки от фирми и граждани към бюджета на НОИ. Ако НАП не събере 40% от тези пари, до есента ще се наложи увеличаване на социалните вноски.

Обратно в новината

Коментари - Неплащането на осигуровки става престъпление | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трайното разрешение изисква вдигане на корпоративните данъци и митата. И НОИ да се пълни не толкова от осигуровките, колкото от корпоративните печалби и повишени мита. Това засяга свещената им крава - "свободната търговия", но всички виждаме , че настоящият модел води само до страдания за наемния труд и унищожение на дребния бизнес за сметка на олигархичните кръгове. Допи трябва да има закон, в който с таблица да се указва, че колкото е по-висока безработицата толкова помече трябва да се сваля пенсионната възраст и да растат корпоративните данъци. Всичко изредено е точно обратното на политиките от последните 20 години.

ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ДА НЕ СЕ УКРИВАТ ОСИГУРОВКИТЕ И НЕ ЗНАМ ДАЛИ ГО ЗНАЯТ ИЛИ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ ВСИЧКИ , А ИМЕННО: задължението за внасяне на осигуровки да се прехвърли от работодателя към работника, съответно и огромната глоба - при това положение не виждам как един работник би започнал работа без трудов договор. А работодателя по презумпция така или иначе е длъжен да отдели от бюджета си сумата за заплати и осигуровки така че и той ще иска служителите му да имат трудови договори. САМО ЧЕ ....тогава ще осъзнаят и работниците че от 1000 получени лева - 500 ще трябва да дадат на държавата.

кога ще ги раздават? Аз дърво вече съм си харесал...

ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ВСИЧКИ НА БОРСАТА.......

Няма да стигнат затворите бе идиоти.А защо тези,които окрадаха държавата не са в затвора и не върнат парите.Все от бедния народ искате-до кога.Май нагазихте в лука,после не се чудете кой е виновен.

здравеите знаели някои кой трябва да плаща.Ако на тоя тутко нему стигат парите за да стигне до някъдеси и да оправи сега песийте ра родъси то да знае че и стотинка не давам недавам неполучавам товае щял да криминализирал със закон абе тутко неанаешли че нети остава още много не разбирашли че сам си подписваш присъдата немога да разбера едно как можеш бе идиют такъв да караш някои да плаща след като е съкратен че окаде да вземе човечеца питам те бе тутко путко едното а ако работи защо пак нас търсите фирмаджията обявява фалит работил съм 10 години но за последноте 2 не ми е плащал и какво тоя тутю путю се крие и ми казва че аз трябва да накарам работодателяси да ми даде по някакъв начин парите че ти закакво те сложехми там бе идиют такъв само да лапаш ли затова ли си там само да вдигаш и да лапаш дано се затъкнеш дано

Знаеш ли колко плащаш ги и колко трябва да плати чорбаджията ти ? Ти нямаш, той има. Ти плащаш, той не плаща. Ти си гладен на борсата, а той кара последна марка кола с кожен салон и климатик. ТОЙ Е КРИМИНАЛНИЯ ЕЛЕМЕНТ.

Бъдете проклети, фашиски управници !!!!!! Бъдете проклети !!!!!!! Трижди проклети да сте, защото и последните стотинки на бедния народ измъквате - и осигуровки искате, а навсякъде сами си плащаме всички сметки !!!!!! Проклетници !!!!!!!!

никога не съм плащал и никога няма да платя. в затвор съм лежал и пак ще лежа ,ако трябва,но няма да ви дам пари без нищо.ако съм болен отивам,плащам и ако имам късмет ще живея.негодноци такива.ЗАДАВЕТЕ СЕ

ДОБРО УТРО ПАНДИЗЧИИ! И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ СИБИР. ГОЛЕМИЯ БРАТ НИ ОСИГУРИ АЛЯСКА. КОЙТО ПЛАЩА ДАНЪЦИ НА ТИЯ УБИЙЦИ СЕ МРАЗИ.

присъдата ще е затвор или заточение в Сибир ? ...

върни на хората ограбеното от такива мутряги като премиер-министъра и кликата му и всичко от преди това и нема да имаш грижи

Не може.Предизборно обещание на ГЕРБ.Ако се вдигът ще излъжът пак цял еди народ.Защо хората гласуваха за ""Клатушкащите се""?

Ясно е, че поредната реформа е поредна стъпка към засилване на тормоза и малтретирането на хората. КРАС поставя един много важен проблем - изглежда, че резервите и временно свободните средства на осигурителния институт и другите държавни фондове, както и на БНБ се държат в съмнителни чуждестранни финансови инструменти. Това означава, че системите работят като помпа, която изсмуква реални стойности от населението и не е ясно какво ще върне един ден. Не само, че няма да има доходност от активите, но е много вероятно те да се стопят дори. Не малкото пари, акумулирани в пенсионни, осигурителни и застрахователни компании у нас никога не са се насочвали към някаква смислена инвестиционна дейност. Че не са български е също известен факт. Анализа на управленията от 20 години насам показва, че те са вредни, разрушават българското икономическо, социално и морално ако щете пространство. Наложително е съзнателните хора да формират "маркетингово-информационен щит" срещу въздействията на правителствата и организираната престъпност. Идеята е, да се формира затворена икономическа среда на акционерен принцип, в която да не се усеща пагубното влияние на тези фактори. Това е възможно и дори лесно осъществимо при наличие на желаещи.

Напълно подкрепям казаното. Само че едва ли хора като цитираните биха те разбрали - Вие посочвате толкова смислени и точни неща, които на ония идиоти нищо не им говорят. Те са просто едни неуки чиновници от ниска класа, далеч от всички нас!

Безобразие! Тия вече не се чуват какви глупости говорят! Вчера работодателите били против, днес, виж ти, изведнъж се съгласили и приели една изцяло рестриктивна и напълно ощетяваща и работеща протих тях самите мярка! Що за лудост е обзела цялата държава? Чета и не вярвам на очите си - толкова слугинска и поръчкова журналистика имаше само в социализма. Значи, аз като работодател приемам и се съгласявам безропотно, безпрекословно и без никой да ме пита, да лежа в затвора само защото поради лиса на средства не съм платил проклетите пари, от които никога нищо няма да видя!!! Истинските престъпници са точно полуделите за пари хора - Тотю, Христина, Красимир и още куп ненормални и неспособни индивиди! Не разбирам защо се мълчи; защо никой не им пояснява колко много грешат? Как може по един аршин да се поставя нежеланието и укриването /умишлено/ и невъзможността точно по икономически причини да се плати?!? Тия от това правителство са пълни олигофрени - нито се чуват, нито разбират какво говорят. Тежко и горко ни! И като ни тикнат в недостигащите затвори, какво, аджеба, ще спечели НОИ - ами пак няма да си вземе парите, защото просто няма от къде, а държавата ще трябва да вади още милиони за да ни издържа затворени. това е исткината, другари и другарки - ЗАТВОР - казаха ли ви го? Тия кретени, вместо да измислят условия нещата да се раздвижат / което посмъртно не могат да направят, просто защото са простаци и недоучени човешки недоразумения, страдащи от остър хроничен ментален дефицит/ се мъчат като в Северна Корея да ни изкарат престъпници. Крадецът вика - дръжте крадеца! Нещастници и убийци на бизнеса! Проклети да сте!

А краденето от осигуровки от висши държавни чиновници не е ли престъпление? Докога ще издържаме излишен апарат-нещата са толкова прости!Не желая да плащам за некадърни чиновници,мързеливи търтеи и гадни мързеливи и крадливи цигани.Писна ми!

Аз съм работодател и трябва да плащам осигуровки на работниците- за мен това е грабеж, работниците не са малки - да си ги плащат сами. Тъй като не сум съгласен да ме ограбват - реших си проблема по Сталински - увлоних всички- няма работници, няма и осигуровки. Капитала си инвестирах в чужбина и в сфери в които няма работници, макар и така да печеля по-малко. Пожелавам им на другарчетата от БСП които подкрепят ограбването на честните работодатели да научат своите гласоподаватели да живеят следващите 30..40 г без заплата. И да пукат от глад ако щат. Аз мързеливци и некадърници и крадци няма да издържам повече

като си много честен работодател кажи ми каква заплата даваше на работниците си,и защо сами да се осигуряват като ти бачкат за смешни пари.и какво значи 20-з0 год.без заплати и уволняваш и назначаваш-типичния бг работодател-играеси на господ,и какво значи ,,инвестирах в сфера кадето няма работници,,за да има пари някаде значи има и някои които работи било в някво производство или ако щеш да разработва и отрова против балхи-пак е работа и някои я варши.както и да е-радвам се че не завися от никакви работодатели.така е щото няма държава,ако си варшеха работата институциите или спазваш закона,плащаш данаци,осигоровки и т.н.-ако неможеш значи не ставаш за работодател ,фалираш и саответно вече си работник на някои по кадарен и оправен и така....варху това се гради капитализма г-н.работодател ама тука някои искат само да печелят а да не плащат даже и заплати като се оправдават че няма пари-в нормална държава в такав случаи се разпродават имоти,скапите коли,материалните активи на фирмата но задалженията се изчистват-и ако можеш да си стапиш на краката пак си работодател,ако неможеш-отиваш да бачкаш за друг:)

защо не притиснат фирмите да плащат варху реалния доход?????защо ли-и какво излиза които си е плащал досега ще плаща и за напред но повече щото някои не си е плащал и няма и намерение да плаща-тои бб още като беше кмет ревеше само едно че нямало пари.ами то като има пари всеки го може нали това отличава можещия от некадарника.докога другари ще мачкате народа-нали се сещате че всичко си има краи и историята показва че този краи обикновенно идва спонтано,нарича се гражданска воина и цялата олигархия до стената и веднаж за винаги да се отарвем от нея-това е ново начало а не старите комунистически боклуци да са на власт вече 2-3 поколения

Ама ние не искаме да Ви издържаме,бе тъпанари!Няма приходи,защото няма доходи!Къде Ви е развитата икономиката ,от която искате да доите и къде са условията да се развие!На всички държавни служители да се удържа от заплатите за осигуровки,и си попълвайте дупките.Преди време протестираха и Дянков спря мярката,но вече е дошъл момента.Нека разберат, че са си изработили пенсията ,а не подарена от частния сектор.Хем тъпанари,хем издръжка искат.

Как може по време на криза, при такава безработица да се иска увеличаване на осигуровките, от къде ще ги взимат хората... Не е ли по-добре да се преразгледа даването на 20 (ДВАДЕСЕТ) заплати насуп при пенсионирането на полицаите и военните, като освен това се пенсионират на такава ранна възраст, плюс това - всичките им паро, и за заплатите и за пансиите идват от бюджета, т.е. от празния кюп, където не стигат парите

По-важно е незаконосъобразно съдебно решение да се наказва с глоба за съдебния състав и съдията,а ако е влязло в сила задължително да се квалифицира като престъпление.Ето това е важното,защото от тези незаконни действия или бездействия на съда страдаме всички,а не да се гледат невнесените осигуровки и паркиране по тротоарите....Нека малко да се променят законите в наша защита,нека и ние да сме осигурени срещу незаконните действия на държавните служители.Ето това е важното.

кога ще извадят здравното осигуряване и пенсионното от държавата??? до кога, ще ни изнудват със скрити данъци за да издържаме мързеливата бюрократична машина, която не е мръднала и на сънтиметър за 100 години???

ВРЕМЕТО НА ПРИКАЗКИТЕ СВЪРШИ. ВЕЧЕ Е ЯСНО КОЙ ОТ КОЯ СТРАНА НА БАРИКАДАТА Е. БОРИСОВ, ТОТЬО, МИТРЕВА И ЦЯЛАТА ПЛЕЯДА ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ СА НИ ОБЯВИЛИ ВОЙНА. ТЯХНОТО ЩАСТИЕ ЩЕ СЕ ГРАДИ ВЪРХУ НАШЕТО НЕЩАСТИЕ ТЕ НИ ОБРИЧАТ НА РОБСКА СМЪРТ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА МЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ ПО ТОЗИ РОБСКИ НАЧИН??

Това е поредното потвърждение за ГЕНОЦИДА, който управляващите провеждат в момента! Има НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ на служителите - държавните са ПРИВИЛЕГИРОВАНИ хрантутници, цял живот преживяли на пълна ясла, а другите - кучета ни яли! И друго - излиза, че придобиването на висше образование чрез редовно обучение се НАКАЗВА??? Защото висшистите ще имат по-малко трудов стаж, дори да не са попадали на некоректни работодатели, и ще трябва да плащат, за да си купят необходимите години за пенсия!!!!! Тук само чалгарията вирее, навсякъде! И на никого не му направи впечатление изречението, че "работодателите и синдикатите били съгласни". Не е ли резонно при обсъждането на управленските решения да се взема предвид не мнението на тези организации, а позицията на ПОЛИТИЧЕСКИТЕ съюзници или опоненти???

На 52 години съм и имам 32г. тр. стаж. Непрекъсното се говори, че не достигат пари от осигуровките. Моля ви направете ги 100г/на 100г/ на 100% та дано ви стигнат, или просто ги премахнете ние ще се справим и без да ни одирате десетилетия

Този министър как прилича на Бен Бернаке....

Много сте прави ! Но чеховият модел за/на отражението едва ли е приложим .

Егати мошенническото подготвяне. Как са разбрали че 1 мил. не са внесени осигуровки?!?! Засечката за фирма е единственно межу плащанията (инфото иде от банката) и декларация 6 (която се подава СЛЕД като си платил). Значи всичката тази дандания е кьорфишех, имащ едиственно за цел - ПОДГОТОВКА ЗА ВДИГАНЕ НА ДАНЪК ОСИГУРОВКА! А аз съм убеден че това е ДАНЪК, по една единственна причина - ТЪРТЕЙ СЕ ПОКАЗВА ПРЕД КАМЕРИТЕ И КАЗВА: "НИЕ ЩЕ НАПРАВИМ ПЕНСИИТЕ.....лв", НИЕ ЩЕ ВДИГНЕМ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ НА ... г." ЗАЩО ако тази осигуровка е лично за мене, някакъв друг ще определя кога и по колко да получавам?!?!?!

Съвсем правилно. Освен това защо се смята, че тези, които сега не внасят осигуровки ще ги внасят след увеличението им. Или идеята е тези които внасят да дадат още. Питам се, докога ще се лежи на гърба на добросъвестните? Те са на свършване.

А кога ще криминализирате ДИСКРИМИНАЦИЯТА ПО ПОЛ, ВЪЗРАСТ И МЕСТОЖИВЕЕНЕ!? Работа не може да се намери, ако нямаш връзки, не си от София и си над 40 г. независимо, че си с достатъчна квалификация,образование и опит! Идиотска държава е това!

Тук грешите, Работа в София си намират само хора от провинцията. И ще Ви отговоря защо. Защото работодателите са заинтересовани да вземат хора от провинцията, за да плащат квартири, да им плащат по-малко, да ги манипулират по-лесно. Софиянци са масово безработни, но ако има някъде свободно работно място и кандидатите са двама единия от София, а другия от провинцията, взимат този който не е софиянец. Това са мои лични наблюдения от 10 години насам.

много ще се изкефя като си видя шефа в затвора

По последните намерения на правителството родените след 1950 г. ще се пенсионират на 65, но не за осигурителен принос, а по старост...

ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА Б. БОРИСОВ КАТО НЕ СЕ РАЗПЛАЩА С ФИРМИТЕ КОЙ ЩЕ ХОДИ В ЗАТВОРА? АЗ ПРЕДЛАГАМ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ОЩЕ ЕДИН ПО ЖЕЛАНИЕ

Ситуацията явно е трагична, за да се пише всеки ден за това. А мерките, които все някак ще се вземат и няма да се от типа на популярните, ще са временни. Временни, защото от България изчезна едно цяло поколение, и то изчезна в най-интелигентната си и подходяща за доене с високи вноски част. Тоест, както и да го смятаме, в недалечното бъдеще ни очаква рязък срив в боря на работещите и осигуряващите се, а най-вече в броя на тези, внасящи големи суми в системата. Предполагам всички чуха изказване от високата трибуна на НС, че в момента 48% от учениците не са с матерен български език. Тези (условно казано, макар, че са повече) 48% след десетина години ще са определящото мнозинство на трудовия пазар. Останалото, както казват, е мълчание :)

Ами що не върнат емиграцията. Имаме над 2 милиона емиграция и там са работоспособните хора на България, там е бъдещето и. Всички държави в ЕС имат политиката да връщат емиграция до 30то коляно, само ние нямаме. Създайте икономически и социални условия за завръщане на 1 милион хора , а не да некадърстване и да крадете! Идея за България - алтернатива на статуквото

Бат Боико тоз т-о-т-ю ще те направи като ЦАРЯ.

Абе Тотю,абе абич, какви ги сътвори бе чадо врачанско? Едно умно нещо от тая брадата глава не излезна до сега. Моташ се като пиле в калчища. Действаш на принципа : Не знам как стоят нещата, не знам какво мислят другите, но се събудих с идеята да ....... И излизаш та изръсиш някоя глупост недомислена. Тотю, спри да слушаш тая изкукуригала бабишкерница и си събирай куфарчето и хващай пътя за Враца, преди да са те докопали пенсионери, кандидат пенсионери и всеки , който има нещастието да се труди в тая скапана държава. С твоите реформи нито един читав българин от чужбина няма да се върне никога в България! Пустиняк!

трагично...........................................................................

Сега вече няма да има колебание, всички дружества, които са в затруднено положение ( а те са 95% ) и са оставили персонал, въпреки намаления обем от работа ще предприемат драстични съкращения. Тези, които останат ще работят усилено и ще си изкарат парите са осигуровките, ако не и те на борсата. А как ще плати Държавата обещетенията направо не ми се ще да мисля?!?

Вместо да се вдигат осигуровките, данъчните да проверят всички сгради с търговка цел над 200 кв. м. При недоказани доходи за придобиването на тези сгради, те да бъдат изземвани от държавата. Или премахването на сегашната система на управление и заместването й със сенат или двупартийна такава, което би решило повечето проблеми на държавата ни наведнъж и тн. Струва ми се , че цензурата на форумите ви се простира само над идеите, които не ви допадат, но не и върху расизми и обиди. Не е нормално да се подбират мнения по този начин.

Не ми е ясно,като ще се пенсионираме на 60 години,при 37 години трудов стаж,аз трябва да започна работа най- късно на 23 години и да работя без прекъсване,Къде е работата питам управляващите?Прават ни на будалиИли плащай,пък за вземане не питай.

Ако си безработен как да си внасяш осигурвките

Съжалявам, че останах в България, че инвестирах тук и че реших да правя нещо! Затова детето ми отсега казва - ще копая навън, но в БГ няма да остана!

А неизплащането ж срок на болничните от НАП ще стане ли престъпление. Може ли шефовете им да вземат стотоци хиляди лв за неползуван отпуск, а на мен 3 дни болничен да ми го бавят 3 месеца

Страхотно, подкрепям това решение! Аз самият съм скромен работодател - имам 5 служителя. Криза е и едва връзвам двата края - не съм взимал пари от месеци, всичко, което изкарвам давам за заплати, данъци и осигуровки. Като съвсем свърша парите, вместо да се чудя какво да ям, ще ме вкарат в затвора на държавна издръжка - 3 хранения на ден, осигурено легло и никакви терзания как да намеря пари! Подкрепям, бе! И без това ми е писнало държавата да се чуди как да ми спъва бизнеса - нека сега тя малко се погрижи за мен.

НАПЪЛНО ТЕ РАЗБИРАМ,НО АКО ОЩЕ ВЕДНЪЖ ИЗЧЕТЕШ ТЕКСТА,СТАВА ВЪПРОС ЗА УКРИВАНЕ НА ОС.ВНОСКИ ,ТИ НЕ УКРИВАШ,ТИ ДЪЛЖИШ И АКО НЕ ПЛАЩАШ ПАК НЯМА ДА ТЕ "ОГРЕЕ" ЗАТВОРА А ЩЕ ТИ ВЗЕМАТ ИМУЩЕСТВОТО.СОРИ И АЗ ПОНЯКОГА ВСЕ ПО -ЧЕСТО СИ МИСЛЯ ,ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА СИ НАЕМЕН РАБОТНИК,ПОЛАГАТ ТИ СЕ И ОТПУСКИ,ЕДНО ДРУГО,А СЕГА САВО ВИКАТ РАБОТОДАТЕЛЯ,,,,,,,,,,

Всички земеделски производители стават потенциални престъпници?!?

Я да не ме заплашвате, изроди нйедни! Това е като да напира някой навлек да ти влезе в къщата на гости, като си му казал, че не го искаш. Ми опитайте тогава......

ей сега идваме,ще видиш после какъв сутеньор си,като го каже министаро по битивито

Да подемеме инициативата "Всички безработни цигани - еднолични търговци" . Така ще ги заковеме, че........................

За криминализиране неплащането на осигуровките или плащане само на минимална заплата, а другото на ръка, от страна на работодателят съм твърдо за!

А за хич как си.

I hope I will die before get old.

А дишането кога ще приемат че е престъпление великите гербери

kakvo prestaplenie e tova??? da ne bi da si misliat che ne se vnasiat osigurovki zashtoto shte zabogateem s tezi pari???!!!! prosto horata edva svarzvat dvata kraia,kak da gi vnesat tezi pari??? Da poglednat parvo tam gore za kakvo lapane stava duma posle da preceniat koe e prestaplenieto!!!

Идеята на министъра да криминализира неплащането на осигоровки е чудесна. Този малоумник ще докара до пълен колабс цялата система, защото и работещите в сенчестата икономика са свързани с отношения касаещи банкови разплащания. Когато тези разплащания спрат ще фалират не само фирмите но и тези банки, които държан народа в едно състояние на бавна смърт. По добре смърт и край отколкото агония безкрай. Тотьо направи го ! Криминализирай, влизай в сметките на фирмите, ограничавай плащанията над 5 хиляди лева в кеш. Ти работиш за нас. Това е начина да бъде разбита тази скапана система. Давай Тотьо. Ти си.

Това все пак е осигуровка не данък.Аз съм самоосигуряващ ако искам ще се осигурявам ако искам няма решението си е мое.Аз няма да бъда осигурен тях какво ги интересува моето състояние или искат да ми вземат паричките.Защото няма никакво значение като отидете при личен лекар на колко се осигурявате дали на 200 или 2000лв.И при двата случая еднакво зле се държат с теб и ти казват нямаме направления за какво да им бутам пари?