Невзетият отпуск през 2010 г. ”изгаря”

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа.

Обратно в новината

Коментари - Невзетият отпуск през 2010 г. ”изгаря” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

половин година ни занимават с тия отпуски . има кодекс на труда , по него работодателя може да нареди на служителя си да излезе в платен отпуск . като иска герб , уволнявайки всички държавни служители / там е проблема / да не плаща обезщетения , по пирамидалната структура на управлението със заповеди се стига до ниските нива и са в отпуск . но тогава държавата няма да може да функционира частично ? тогава на етапи , защо всички до го отнасят , без да са виновни ?

Добре,държавата има проблеми с натрупаният отпуск на собствените си служители - трябвало да им плаща големи обезщетения!Тогава защо наказва всички работещи?Значи тя не си е гледала работата досега и като се появи проблем - със сухото гори и суровото!Ами да си вкарат члена само за държавните служители - нали само те не плащат осигуровки и са с различен статут?

Аз слава богу, не работя в Българска компания, имам 25 дена платен отпуск от които ми бяха останали 3 дена за тази година и 60-тина от минали години, но за трите дена дойде ТРЗ-то с молба за отпуска която да ми бъде отказана, така че да не изгорят тези три дена.

абе тоя на кого служи в края на крайщата и кой му дава заплатата?

скоро и пожарникаря ще изгори!!!!!!!!!!

Честно си признавам , аз съм един от подвелите се хора ! Обаче, след като ни оставиха без заплати за декември, а някой си взеха 12,13,14 + бонуси и талони, сега отново нож в ГЪРБа. Нашата група гориме средно с по 12-14 дни. Принудиха ни да пускаме неплатен отпуск, за което ви благодарим от сърце. Сега единствено чакам да дойдат избори, ще бъда първият на опашката, даже мисля да изпревара пенсиите от блока. СРЕДЕН пръст за вас, гербави малоумници.

ЛЪЖЕШ БЕ, МОШЕНИК! НИКАКВИ ОТПУСКИ НЯМАШ, ТИ СИ ЗЛОБАРЧЕТО ОТ ИЗМИСЛЕНАТА "ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ", КОЕТО ПИШЕ ПОВЕЧЕТО ОТ КОМЕНТАРИТЕ ТУК И СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО КАКЪВ ЛИ НЕ.. ЩО МИСЛИШ ХОРАТА ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ? ИЛИ ОТ "ПОЗИТАНО" ТИ ПЛАЩАТ НА БРОЙКА? ИЗМИСЛИЦИ И КЛЕВЕТИ ПО ВРЕМЕ НА РОЖДЕСТВЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!? ТИ НЯКАКВА СЪВЕСТ И СТРАХ НЯМАШ ЛИ? ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

ха познайте за кого ще гласувам, и тия изгоряха

през 2011 и герб да изгори

на там отиват маи работите че да видиме ще се купуват маи гласове пак на изборите ако спечелят герб

Решение - 12 от 11.11.2010 г. на Конституционния съд - е вече факт. Обнародвано е в Държавен вестник, бр. 91 от 19.11.2010 г. и съгласно чл. 151, ал. 2 от Конституцията на Република България, влиза в сила три дни след обнародването му в Държавен вестник, т.е. от 23.11.2010 г............ Двегодишната давност за ползването на платения годишен отпуск по чл. 176, ал. 3 КТ и по чл. 59, ал. 5 от Закона за държавния служител, започва да тече от края на календарната година, за която се отнася полагаемият се платен годишен отпуск. Така, при отложен платен годишен отпуск за 2010 г., двегодишната давност започва да тече от 31.12.2010 г. и изтича на 31.12.2012 г. Г-н Мирославов ако не можете от едно прочитане да схванете - прочетете пак и пак.Не може така повърхностно да се тълкуват решения на Конституционния съд.

И аз на това се опитам и водя спор с ТРЗ-то ни от началото на седмицата до сега е без резултат но продължавам

Голям кеф!!!А който не работи и си почива непрекъснато и си има парички???

Живи и здрави да сме всички!

луди водят слепи

Идеална новина за Бъдни вечер!

Пропуснах нещо важно - тьй като няма да прилагаме международните търговски договорености, няма да ни е проблем, че сме нискоконкурентни, тьй като ще сме извън конкуренцията ! Ще имаме високи мита, голяма администрация, големи отпуски, мързелив начин на живот и ранно пенсиониране ! Това е предглобализационна Европа - модел на благоденствието. И ще задраскаме всичко, което е направено в последните 20 години със замах !

Този министър на труда и социалната политика е истински слуга на СИВИТЕ КАПИТАЛИСТИ! Отпуските ще изгарят само на хората, работещи при капиталисти далавераджии, каквито обичат да обслужват хора като този ТОТЮ Бокотю. Обикновено това става с термина "Ще ВАДЯ КОЧАНА! Или ДА!?" Този не може да е министър на МТСП, а само на МИЗЕРИЯТА, обилно предложена от кликата - Б.Б., Ц. Ц., Дянков, Плевнелиев и пр.

Ако кажеш, че удобряваш и това, дето децата трябвало да тръгват на училище на 5 години, а възрастните да се пенсионират на куково лято, ще заподозра , че си комунист или фашист, което е почти все едно. Политиците трябва постепенно да бъдат принудени чрез въвеждане на пряка демокрация да се вслушват в мнението на народа, и не просто да се вслушват , а да изпълняват безпрекословно народната воля. Т.е. да бъдат просто администратори, не да вземат решения, а да ги прилагат. Вижда се , че тенденцията, която от години се налага "експерти" да вземат решенията изкривява до неузнаваемост мнението на избирателите. Съвременната икономика е това - едни на изток бълват боклуци, а другите на запад печатат хартийки, с които ги купуват. Истинската икономика се получава когато ги няма надзорниците...когато нещата се случват такива, каквито пазара и желанията на хората ги формират. Чуждестранните инвеститори са ни потребни колкото на риба велосипед. В какво точно са инвестирали до сега ? В имоти, молове и в монополни области. Все паразитизъм, на пръсти се броят инвестициите, които ни обвързват с техните пазари. При това става въпрос най-често за кол-центрове, аутсорсинг, експлоатация на работна ръка, нищо повече. Нямам проблем да стана финансов министър, ще изчакам провала на още неколцина и тогава !

Защо сега го казвате, некъдърни люде(правителствени мутри)??? "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ"!!!

Абе тоя Тотьо по -зле и от Масларова бе! А това с отпуските е фалшива тревога. Европа няма да ни позволи да се върнем в пещерите или по дърветата.

ЕЕЕЕ ПОВЕЧЕ НЯМА АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО ДА ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ НИКОГА И ПО НИКАКЪВ ПОВОД. УСПЯХТЕ ДА РАЗВАЛИТЕ КОЛЕДНОТО НАСТРОЕНИЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ БЪЛГАРИ, КОЙТО НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ В ПОСЛЕДСТВИЕ...

Евалата горски, Всеки, който попитам дали ще гласува за ГЕРБ всички ми обръщат гръб - нито пенсионерите ще ги подкрепят, нито и тези, които са останали тук в България да работят за без пари като в същото време незнаят дали ще доживеят до пенсия и още повече незнаят какви пари точно ще получат за пенсия както е в нормалните държави. Станахме още по-бедни с това правителство. А сега и искат да ти изгори труда, т.е. отпуските, да им изгорят........

Страхувам се,че ще те разочаровам -в нормалните държави увеличиха пенсионната възраст-мъже,жени се пенсионират на 66год. Та така...криза навсякъде. А за отпуските... и в нормалините държави трябва да си ползваш отпуската в рамките на годината,можеш само 3 дни да прехвърлиш в следващата година,като всеки си планира отпуската за годината в началото на годината като се спазва условието да излизат в отпуска определена бройка хора,за да не се наруши процеса на работа.

Отивам да си искам отпуската :)))))))

За съжаление - това е много тъпо и недалновидно решение от страна на ГЕРБ! Струва ми се, че това ще бъде една от причините заради която ще паднат от власт. Каквито и необмислени решения да вземат политиците, това което пряко засяга народа, винаги е фатално за тях. От сега си представям какви уста ще отворят БСП и ДПС на следващите избори!

абе тя на маимуни ни направиха до кога сте ги траем! и после свети боико ме убегдава,че правел вс за мен!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ПОРЕДНИЯТ "ЧУДЕСЕН "ПОДАРЪК НА ПАРТИЯ Г. Р. О. Б. ЗА СВОИТЕ 1 600 000 БГ ИЗБИРАТЕЛИ!!! ЧЕСТИТО!?!?!?

Ей, много озлобени тез българи бе. Хората ви дават отпуска, ми ползвайте си я, бе! Кой ви е крив, че не си ползвате отпуската? Ама ако имате запек пак правителството ще ви е виновно.

Нещастник, ти ако се чудиш по цял ден коя дупка да си чоплиш, на мен ми звънят и през отпуската по 10 пъти на ден. Това ли е почивка!? Ходя на море заради децата, ама аз съм "на разположение". Мислиш ли, че не ми се почива като хората, а!? Хай сиктир на такива като тебе!

Поредната герберска простотия но като видят зора Вожда им ще каже-отменям това недоразумение защото Първанов е виновен дето назначих Калина.

изгаряте на изборите тъпаци

на коледа не се тръгва с лошо, поне 1-2 дена в годината оставете хората намира. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Поредния шеф на дирекция, който ще се прости с поста си... а защо не и министъра заедно с него ?

От социалното министерство се оправдават, че след промените в Кодекса на труда от 30 юли 2010 г. било достатъчно категорично регламентирано, че отпускът трябва да се ползва само в календарната година, за която се отнася. Работникът пък вече е длъжен да си го поиска, а работодателят е длъжен да го даде, при това само в рамките на задължителен график, който се прави в началото на годината.

Видях, че доста коментари са премахнати от модераторите... Ами те управляващите са си ги заслужили тези коментари, г-да модератори... Те просто ни направиха на луди с тези отпуски, а и не само с тях...

И този министър я обърка че и хоата побърка ...ужаст..вярвайте им ..та гласувайте за тях...подлодиха ни...

За твое сведение икономиката трябва да служи на хората, т.е. производителност, ефективност и всичките ви количествени измерители пет пари не струват ако не подобряват начина на живот на хората. А годишния отпуск и пенсията са най-ясния измерител на благоденствието. Японците като имат пари щастливи ли са ? Или са просто роботизирани промити мозъци ? Отдавна в съвременния свят производителността на труда и заплащането му нямат връзка. Какво пазарно или обективно може да има в икономика контролирана в 70 % от организираната престъпност ? Или в общество, в което повечето богати хора са съмнителни елементи ? След като въпросните са доказали, че не са част от българския народ, не се съобразяват с елементарните нужди на хората, е необходимо силово да бъдат накарани да допринасят към обществото. Най-прекия път за това е чрез рязко повишаване на корпоративните данъци, в пъти. Ще кажеш - ще напуснат ? Ми да напускат, ще се създадат нови, които ще са по-отговорни и ще приемат, че присъствието на този пазар има определена ЦЕНА. За мене начина на живот на хората е определящ, не мантрите на някакви измислени "институти", контролирани от чуждестранен капитал с подозрпителен произход. Ясно е, че на "инвеститорите" им трябва евтина и стресирана работна ръка. Също така е ясно, че не трябва да я имат ! Трябват референдуми - за всяка дреболия, не само по икономически теми, по всички, референдуми по 3-4 пъти в годината поне.

Човек моля те спри се - ще се задава от смях!! В България идват чужди инвеститори ЗАРАДИ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА и сравнително ниски ДАНЪЦИ, тоест ако вдигнем корпоративните данъците чисто и просто ще ги изгоним!! И никой ама НИКОЙ няма да дойде повече тук!! Да не говорим че като пазар на работна ръка сме гола вода(и като количество и като качество). Това, което трябва да направим е да създадем стабилна законова база и да търсим финансови механизми за привличане на ЧУЖДЕСТРАННИ инвеститори - иначе сме загубени!! Не разбираш ли, че ние се въртим в затворен порочен кръг и няма от къде да дойдат свежи инвестиции..икономиката е в колапс - държавата няма пари - въобще е тотален хаос! А ти предлагаш да изгоним и малкото заблудени душици набутали се в тази дупка. Боже дано не станеш министър на финансите някой ден, че край с БЪЛГАРИЯ.

За какви инвеститори бълнуваш бе паток!? Телеком оператори, Енергоразпределители, Търговци, Банкери и прочие сволоч .... Какви работни места разкриват тия "инвиститори" ? Берат мангизи под закрилата на тъпата ни държава и си оправят техните си икономики... Аман от такива инвеститори! И от такива умници като тебе...

- Ой шопе, шопе дявол си шопе! - Ой шопе, шопе умен си шопе! От доле идат шопи ергенье, ой шопе, шопе, шопи ергенье. На глави носат овчи калпаци, ой шопе, шопе, овчи калпаци. У ръце държат бели криваци, ой шопе, шопе, бели криваци. Нозете им у свински опинци, ой шопе, шопе, свински опинци. Ой шопе, шопе. Ой шопе, шопе. Хей ........... Тамо си одат, одат и окат, ой шопе, шопе, одат и окат. Че от Витоша по-високо нема, епа нема, нема, епа нема, нема. Че от Искаро по-длабоко нема, епа нема, нема, епа нема, нема. Че от Витоша по-високо нема, Че от Искаро по-длабоко нема. Ой шопе, шопе. Ой шопе, шопе. Хей ...........

Тия тълкуват закона както дявола чете Евангелието. Нищо подобно не пише там. Истината е, че не е предвидена каквато и да било санкция, ако работника не поиска отпуска. Следователно тя си му остава. Регламентиран е единствено въпросът, когато работодателя отложи отпуската на работника. Така че съответния господин и неговата институция да имат да вземат. Само ще натоварят съда с разглеждане на стотици и хиляди трудово-правни дела на хората, които искат да си ползват отпуската по една или друга причина, а поради тъпизмите на министерството не могат.

Не невзетият отпуск, ами министърът ще изгори. То бива, бива глупост, ама и отговорност трябва да се носи.

"Работникът пък вече е длъжен да си го поиска, а работодателят е длъжен да го даде, при това само в рамките на задължителен график, който се прави в началото на годината." Гавра... Дано да ви се връща!!! Хилядократно. Работодателя бил длъжен да го даде. По новия малоумен ГЕРБ-ерски закон, при неработещи синдикати и 10% безработица, работодателят е длъжен единствено да си почесва доволно оная работа.

Нали целта беше да не се трансформира един вид Енергия, т.е. почиване, в друг вид Материя - пари?!

Га лапахте КИФТАЦИТЕ де бехте! АААААААААААААА! Искахте ред! Ето ви ред! КЮФТАЦИ само за избрани! ВЕРВАЙТЕ ми! А сега що лапахме жабетата! Еми вие ... 77% от МАТРИАЛА го искахте!

абе не ми се ялваите..кои зел зел кои не е зел да се.........

Експерти по трудово право смятат, че подобно становище противоречи на всички международни конвенции и директиви, по които България е страна Нищо ново, поредния от ГЕРБ приказващ глупости. После се създава хаос, евентуално ББ идва да обясни че той разрешава друго пък ако пропусне тогава съда го прави и става "лош". Ама ние сме си за бой че търпим тоя водевил и парад на глупостта

А с моята отпуска какво ще стане ?

еми ше си мечтаеш за отпуска кво мое да стане ..изгаряш моето момче изгаряшхх хахахха

струва ми се , че изгаря и ГЕРБ на следващите избори

Виждате ли какво правят хората в испания, англия, гърция и италия ? Като нещо не е правилно според тях - масови протести и палежи и побой над политици да им дойде акъла другия път като приемт глупости. Докато не вкараме 10-ината от тия идиоти в болница няма да се оправят нещата.

Тия езброените са най-калпавите. Затова са на тоя хал. Ние сме извън кавала.Тука е просто хаос

Англия ли е от "най-калпавите" ? А й ако политиците в германия са калпави и риемат някоя простотия мислиш ли, че немците няма да излязат по улиците ? И са го правили много пъти. А ти като си мишка си седи у вас и си мълчи да те тъпчат като изтривалка за мръсни ботуши.

Какво се чудят,особено пък Масларова?Та това от край време си е така.Само дето,че не навсякъде се спазваше,въпреки,че от време на време позатягаха.В края на краищата отпуската се дава,за да си почине работника и фа е трудоспособен през следващата година.Само ако си искал отпуска, но не са ти я дали поради нужда в работата,можеше да се ползва до средата на следващата година.

Ъпдейтни се. Това с ползването на отпуската до средата на следващата година го отменина преди почти 10-тина години....

през годината се заринааме с много боклуци и требе след празниците да изринеме боклуците от нашата къщичка и двор да ни е чистичко и спретнто за да не ни задушава с гадните си миризми теа боклуци.ууу аман от боклуци

Много ще има да се ремонтира след падането на поредното олигархично правителство. Отпуските трябва да се повишат драстично, до 90 дни годишно /три месеца - за неразбралите/ Ползването на отпуска да се регистрира в инспекцията по труда. Самата инспекция да прави проверки и ако намери човек, който е в отпуска на декларираното работно място да налага веднага по 10 000 лв. глоба, без да се интересува защо е там лицето. При второ нарушение да спира дейността за 6 месеца, а при трето - за 5 години ! Един корпоративен данък от 30-35 % е доста подходящ за финансиране на социалната държава, която трябва да бъдем. Подхождат му безогледни мита от по 40 % върху всяка стока, преминаваща границите. Пенсионирането може да става на 55 години - и за жени и за мъже. В синхрон с предлаганите промени се забранява употребата на термина "човешки ресурси", "пазар на труда" и всякакви подобни изкривавяния ! За да се развива икономиката се отменя всякакво регулативно законодателство - до достигане на доходите на средноевропейски равнища. Започването на всякаква дейност да става просто с уведомление на НАП, институциите помежду си да си правят каквито искат документообороти, без това да засяга клиента им. Банковата и застрахователната дейност естествено също спират да се регулират. Като продължение могат да се конфискуват бизнесите с неясен произход, това означава около 70 % от целия бизнес. Де факто почти цялата промишленост, около 90 % от финансовия сектор и голяма част от недвижимите имоти са придобити по крайно съмнителен начин. За да не се пилеят време и ресурси за разследвания с години просто се налага еднократен данък "законност" от 40 % на тези, които се съгласят. За несъгласните следва разследване, конфискация и затвор. Ето една добра предизборна програма, не просто фантастика, а добра програма, която чака кой да я предложи и осъществи.

По-големи глупости не съм чел през живота си - сериозно ти изби рибата!! Какви 3-месеца отпуски, какви глоби те гонят - така ли ще оправим икономиката, като спираме хората да работят??

Тоя го остави. Отдавна няма връзка с главния мозък, даже не искам да ти подсказвам кой е, защото... Брат му го задържаха, а той си пада "палачинка".

Дори Хането Путку не би станал смешен като напише, че в България има промишленост. Ти надмина всички очаквания.