Софиянка получи сметка от 397 лв. за парно за 64 кв.м.

Фактура за 397 лв. за парно получила столичанката Иванка Генчева за декември. Жената смята, че сумата е нереална, тъй като е пускала радиаторите само 2 седмици.

Обратно в новината

Коментари - Софиянка получи сметка от 397 лв. за парно за 64 кв.м. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде са индивидуалните договори? Или и тези ОУ са в противоречие на КОНСТИТУЦИЯТА?!? Разбира се, мафията в тази пародия на държава, не зачита Конституцията, като започнем от фирми като Топлофикация, ЧЕЗ, ДКЕВРекетиране, анти-конституционния ДПС ако щете, до решението за продажба земята на чужденци, когато 2005 година конституцията е променена без да е свикано Велико Народно Събрание! Вкарването на България в "новия СССР" без референдум или каквото и да е допитване! Топлофикация е пряк нарушител на Конституцията. Таксата сградна инсталация, която означава робство на Гражданите към един отявлен монополист е в пряко нарушение на ЦЯЛАТА ГЛАВА ПЪРВА на Конституцията, където е разписано държавното устройство, "демократичния" ред и правото на свободен избор за всеки!!!!! Затова ли искат някои мафиоти да се промени Конституцията? За да запишат, че България е робовладелческа държава. С основно вероизповедание Фундаментален Ислям, С държавно устройство на терористично-номенклатурно общество и условия на краен геноцид спрямо робите, които не се раждат свободни и са роби от преди да се родят и след като умрат! И сега е така, Порнолайнация прави длъжници дори и след като робите отдавна са покойници !!!!!!!!! Проклети да сте до девето коляно, а откраднатите пари само за болници и погребения да похарчите, понеже вкарахте в гробовете стотици хиляди свободни хора!

Евентуалното решение е всички да започнат да крадат :)

От топлофикация отдавна го практукиват - вече над 14 години!!! Депутатите пък масово го практикуват от 30 години!!! Крайно време е и абонатите да го проумеят!

ами спрете да плащате на тези мошенници. крайно време е да се махнат тези кожодери топлинните счетоводители от както ни ги натресоха започнаха проблемитес топлофикация.

Живея в апартамент 120 квадрата в голяма Европейска столица (северна) и плащаме за отопление 180 лева на месец. Пускаме си радиаторите на макс като сме в къщи. Не мога да разбера как е възможно Топлофикация да дере безнаказано нещасния народ, който със сигурност не изкарва колкото се изкарва тука на месец. В София цялото ми семейство живее зимата в една стая за да се топли и пак плащат почти двойно!

При 0% отчетено парно, сметката за миналогодишния сезон ми беше 700 лева, тоест това са по едни 120 лева на месец за сградна инсталация.

Ами много ясно че ще плащаш по 120 лв. сградна инсталация. Има 2-3 неща, които всеки собственик сам трябва да направи, както и няколко активности, които от входа ( абонатното ) трябва да направите за да плащате по-малко. Не става само с лежане и оплакване!

Щом сметката за декември, който беше топъл месец, е 400 лева, което си е близо една средна работна заплата за страната, не ми се мисли за януари, през който имаше сняг и беше една идея по-студен. "От фирмата топлинен счетоводител правят проверка на показанията на уредите и не откриват грешка. Според тях единственото обяснение е кражба на топлинна енергия от други апартаменти във входа." От топлофикация открито си признаха, че кражбите и загубите се нахвърлят на някой от потребителите. Докога ще търпим тия мародери и рекетьори с бели якички? Те ни изпиват живота!

Ти се базикаш. Верно ли така правят?

Vibudhi

По времето на "Тоталитарния Социализъм" се плащаха сметки от по - 7-8лв. на месец за парно, при заплати от 150-220лв. Рядко някой се отказва от "услугата" парно!НО това е било възможно и то без заплащане на НЕЗАКОННАТА ТАКСА - "СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ"! А сега по времето на "Демокрацията" - Дивия Капитализъм над 50% са се отказали от Парното, НО ти си оставаш РОБ на Рекета - Парно и Топла вода, и трупаш дългове?! т.н...Към това добавяме и липсата на възможност за защита... в Съда сме свидетели на - Нормативна Съдебна Дискриминация в полза на Мафията Топлофикация СФ!Не зачитане на Конституцията!Прокурорчета престъпници, решават делата в полза на Монополиста Топлофикация приемайки за "верни" "Прогнозните й сметки" и нагласени документи! Забележете, това става без потърпевшите граждани да имат персонален "Договор" с Рекета Топлофикация! Тези Прокурори, които са осъдили Топлофикация СФ,в полза на гражданите са уволнени /3 броя/! Това да ви говори нещо?

Решението е едно и е елементарно. 1. Всяка сградна отоплителна инсталация има свой оптимален режим, който е най-икономичен и за който е оразмерена. 2. Енергетиците от топлорайоните, след промиване на отоплителната инсталация, да регулират вентилите на отоплителните тела /радиаторите/ според оптималния режим чрез стоманена бленда. По принцип, отоплителните тела/радиатори/, които са монтирани по проект в дадена сграда, са оптималните, но много тарикати са си сменили радиаторите с по-мощни. Именно заради тях трябва да се извърши регулиране със стоманената бленда и поставяне на пломба. 3. Така регулираните вентили по радиаторите могат да се спират, но не могат да се усилват повече от това което позволява блендата. 4. Заплащането става на отопляема кубатура според показанията на общия топломер. Предимства: 1. Като цяло сметките ще намалеят поради оптималния топлинно-хидравличен режим. 2. Няма нужда от фирми топлинни счетоводители, това също ще доведе до намаляване на сметките. 3. Премахване на една част от съседски кражби. За пълното им премахване е необходимо да се направи и обследване за незаконно прокарване на подово или друго допълнително отопление. По този начин ще се реализира значително намаляне на сметките на лоялните клиенти-абонати. 4. Ефективно използуване на модерните нови абонтни станции за регулирането на температурата. 5. Заплащането ще става по ясни и разбираеми показатели. 6. Отпадат годишните изравнявания 7. Отпада неразрешимият проблем с надвзетите суми преди края на отоплителния сезон. 8. Няма нужда от уреди за дялово разпределение по радиаторите.

да ползваш парно? А ако имотът е необитаем???

Това е кощунство! Нямам думи... Как да се плаща при тези доходи и сметки! Добре че не съм в София и не завися от топлофикация "Х" , тук зимата ми излиза на ток 200 лв

Искам само някой да ми обасни тази логика: съседите ти крадат топлоенергия и топлофикация не си търси парите от тях, а от теб?!? Следва ли, че ако някой ми открадне чантата на улицата, полицията следва да я изиска от най-близкостоящия, който има чанта? По каква логика не се търси отговорност на самия крадец? И всъщност не се ли оказва, че Топлофикация е съучастник на крадеца, а не потърпевш?

Не е само Топлофикация. И ВиК и електроразпределителните дружества не са капо а си надписват сметките за да покрият загубите си. Проблема в случая е двустранен обаче. Ако не се правим на тарикати да крадем ток и комунални услуги, няма да има този проблем отчасти (изключвам братята ромляни). Промяната дефакто основно започва от нас. Ако не на 50 поне с 25% ще паднат сметките само с решение да не се правим на тарикати.

ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА Вашата фирма ТОПЛОФИКАЦИЯ се е самонастанила в наша собственост и не плаща наем.Принуди ни да закупим топломери които тя ползва. Когато минават тръбите за газта през БГ вземаме пари.За тръбите през нашите жилища с които доставя парно на съседите ни принуждават ние да плащаме. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ТАЗИ ФИРМА, ЗА ДА НЕ ЗАНИМАВАМЕ ОТНОВО ЕВРОПА С БЪЛГАРИЯ.

1. Топлофикация не е собственост на Фандъкова. 2. Сърдете се на близкото минало, когато инсталациите са правени вертикално, а не както в нормалния свят - хоризонтално, което би спестило доста проблеми. 3. Когато едни крадат - други плащат - момент, който се наблюдава не само при ползването на топлинна енергия. Добре е да коригираме ситуацията като спрем да пренасяме загубите върху коректните платци.

Ще видите какви са сметките за ток през ФЕВРУАРИ.

Е що през февруари? Щото декемврийските бяха по-ниски от м. 12.2012г. ли? Да, бях приготвил 100 лв. повече, но Енерго про ме изненада приятно. А тук е Топлофикацията на Фъндъкова.

иронията е, че точно комунизма научи всички да крадат.

Няма спасение от крадливи съседи - тип "селски тарикати" ...

Откъде -накъде " селски тарикати" , бе сульо! Кой в селата може да приложи такъв "тарикатлък"?

Това е само оправдание на топлофикация чрез прехвърляне на вината и измиване на ръцете! Обвиняват съседите безпочвено и дори не се опитват да го докажат! В нормалните държави за клевета осъждат! Краде топлофикация с това, че пуска и отчита, колкото си ще! Ние не плащаме потребление, а подадена енергия, при това изкуствено надута!!!

И измерена по налягане а не по температура. Е това най не го разбирам. Продават топлина а мерят налягане. После го пресмятат ама никой не знае как щото така зависимост в топлотехниката няма.

Фактурата на Иванка Генчева, която е и касиер на входа, е най-висока. Е това обяснява ,защо сметката на Генчева е най-висока,ами защото разполага със финансофвия ресурс на входа. После иди че стани касиер.

е айде сега, ясно е колко топло е влезло в сградата. Има два варианта - тези, които са заявили, че не ползват парно, всъщност ползват и ше си го платят при изравняването, където на потърпевшата, ще и върнат сумата. - вторият вариант е, че просто някой нагъл съсед краде топло. Това дело трябва да се криминализира, защото явно, че доверието не работи в тва общество.

Съгласен съм с всичко което си написъл,само не и с това,че е ясно колко топло е влезло вабонатната станция.Там е нещо като общия водомер на входа.Монополиста твърди,че количеството е такова,защото измервателният му уред отчита толкова,но дали той е верен е божа работа-По вероятно е да не е.

ама монополиста не продава измервателни уреди, а и може винаги, а е и препоръчително да проверите точността им при независим консултант - ако не се лъжа имаше в бг една компания РОЕ, която го прави.

В Казанлък решиха проблема с топлофикация.Хората не платиха високите сметки и предприятието Фалира.Не плащайте и вие, много е лесно.

примерът, който даваш е поведение от т.нар. феномен "циганизация" Начи хората измислили централното отопление като модерно, лесно за поддръжка, удобно, екологично, икономично и ефикасно, но ние се връщаме към отоплението на твърдо гориво като през средновековието.

А трябва да ни дерат монополисти ли?!

може да има неплатени сметки , а че се краде от съседи ,това е ясно!

Vibudhi

Крадеца-Топлофикация... вика "Дръжте крадеца"! Тези, които защитават крадливите монополи са същите като тях! Или работят там!

съседката ми получи миналият януари за 65м2 - 548лв, с все изолациите и дограма

от Топлофикция могат да се получават всЕкакви задължителни сменки. Тя си ви е наследство от цоциализЪма.

всяка развита страна има централизирано отопление, използващо природни ресурси, а не ток под различни форми - топлофикация и централно газоснабдяване са две такива форми.

Какво общо имат Р.ОВЧ и Вальо топлото с БСП???????

"...Членът на ДКЕВР Еленко Божков заяви, че е получил сметка за 238 лв..." И ДКЕВР се била самосезирала. Ами ако сметката не беше толкова?

Искаш да кажеш, че в блока половината ми съседи, дето са на по 70-80г лъжат!? Хората тичат да си плащат входа още в деня на получаване на пенсията, та ще вземат да бърникат уредите? Я се гръмни!

Права е жената не са я окрали съседите ,а разбойниците криещи се зад топлофикация и нейните служители ,защото няма общ топломер който да не е манипулиран от тази фирма дори да откачат всички ладиатори в блока и да заварят тръбите пак на общия топломер ще се отчетат нереални показания пробвано е и това не са дори загуби, а умишлена манипулация на самия прибор . най често им слагат камуфлажни датчици и самия топломер е преработен да навърта приблизително еднаква енергия независимо кой колко ползва и от там идва проблема колкото повече се отказват толкова повече се натоварват сметките на ползващите. Как иначе ще обяснят примерно 400 kWh месечно за зградна инсталация на двустаен като това е годишната консумация на един климатик ,а целия ток в апартамента е 260kWh като в него влиза и топлата вода от проточен бойлер ,готварска печка,съдомиялна и пералня .

Моля, сподели как го правиш това с 260 kWh??!! При нас температурата е 13оС, нямаме пералня, миялна, проточен бойлер, само котлон за готвене и сметката е 220 -240 kWh!!! Манипулира ли се електромера и как да се установи?

Ами не знам той, но аз го постигам и без да манипулирам нищо. Ти явно си свикнал да манипулираш щом такова ти е мисленето.

Котлоните обикновено са около 1 киловат. Да предположим ,че го ползваш на пълна мощност всеки ден. 240 киловата делено на 31 дни прави около 7часа на ден непрекъсната включен на пълна мощност ами много готвиш или се отопляваш на котлона е извода .

дори и всичките радиатори да са изключени, по вертикалните тръби продължава да влиза топло, както и да топлотдава, особено по отоплителните инсталации в баните. После тая годишна инсталация на климатик е възможна само ако климатика си го ползваш целогодишно като цветарник.

ББ лично е написал сметката, това е провокация!!!!!

След като за 1-ва зима реших да си отоплявам апартамента с котел на пелети, мога да препоръчам този вариант на всеки живеещ в панелен блок, независимо колко етажен е. Няма мръсотия и мъкнене или цепене на дърва и освен това през зимата може спокойно да се разхождаш по къи ръкави, ако ще да е -15 навън. Дори ползвам същите радиатори, които ползвах при топлофикация, само сложихме нови PVC тръби. 1 тон пелети може да се намери за 400лв. Стига за цялата зима.

Сигурно комшиите над теб не са разбили/запушили общия комин, или пушека излиза през терасата ти, или отдушниците в банята?

Комина си работи, защо да го разбиват или запушват ??? Всички панелки са строени с комини. Верно, че някои си включват аспираторите в коминното тяло, но ако има някой като мен над или под тях много бързо разбират че са в грешка. Знам за един такъв случай на пожар предизвикан от мазнината в излизаща от аспиратора в комина, на "умника" с аспиратора освен че му изгоря кухнята, му съставиха и акт за причинения пожар.

Какво значи "пелети"?

Пелетите са силно пресовани дървени остатъци от производство на дървен материал, мебели или паркет. Те са на много малки парченца, продават се насипно или на чували, не отделят прах. поставят се в резервоар. Котела се наглася да потдържа желаната температура и си дозира автоматично колко пелети да изгори за да потдържа температурата. Може да се нагласи да речем на по-ниска температура докато сте на работа през деня и след 17:00 да се засили автоматично. Така в апартамента ви постоянно е топло, както с парно, но доста по-евтино.

горенето на твърдо гориво е ужасен замърсител на въздуха в градовете. Колкото повече хора решават да използват този метод на отопление, толкова по замърсен въздух ше дишаме и толкова повече ще нараства нормата на заболяванията на дихателните пътища и раковите образования. Трябва да помним, че в къщи може и да не се усеща и да е чисто, но във въздуха изхвърляме вългродни оксиди и диоксиди в огромни количества, а този въздух го дишат всички. Сигурно за теб това няма значение, но човек трябва да се замисля за перспективата на нещата. От друга страна природният газ изгаря напълно и не отделя въглероден оксид а само въглероден диоксид и вода. Природният газ е основното гориво за топлофициране, с изключение на тец марица, ама тва е заради корумпираните сделки там.

Топлофикация и счетоводителите за всяко листче като заявка и други молби искат такса за обработка от 2-3 лева. АЗ ПЛАТИХ ТОПЛОМЕРИТЕ НА РАДИАТОРИТЕ. ТЕ СА МОЙ НО ГИ ПОЛЗУВАТ СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ, ЗАТОВА ОБЯВЯВАМ И КМЕТИЦАТА НА СОФИЯ ДА СЕ СЕЗИРА: 1. ТАКСА ЗА ОТЧЕТ ПО ТОПЛОМЕРИТЕ НА БРОЙ ПО 5 ЛЕВА 4х 5 = 20 лева; 2. Такса вход във сяка стая в апартамента по 5 лева на човек.Четири стай по 5 лева = 20 лева на човек. При отказване за плащане на такситае аз отказвам да плащам на топлофикация!! За сега са само тези такси. Следват и други такси. Госпожо ФАНДЪКОВА С ТОЗИ НАЧИН НА ТОЛОРИРАНЕ НА ТАЗИ МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ ВЪЗНИКВАТ И В БЪДЕЩЕ МНОГО КОНФЛИКТИ!

Нищо чудно, щото каките които го посещават са все с мръснобели чорапи. Сигурно се събуват преди спа процедурата.

Идиотското решение на Вальо-топлото да въведе вместо "отпляема кубатура", "дялово разпределение" вкара в тресавището "Топлофикация София" и колкото повече се опитва да излезе от него, толкова повече затъва.

Стига с тези кражби бе ,кражби няма, това е оправданието на топлофикация за високите сметки.Колко хора са уличени в кражба, колко са осъдени, колко познати имат резервни радиатори без топломери които да чакат подпрени на стените.И накрая не ни крадът нас ,а тях - да си се оправят те .Ако има банк0ов обир аз ли трябва да въстановявам щетите?

Много ясно - набутали са й в сметката спрените и неползващите радиатори в блока. В нашия блок пък почти всички са се писали че не ползват топла вода, като единия от тях - сириец се къпе в джакузи по 5 пъти в денонощие - едва ли си топли водата с бързовар.

ОО и не само тя- в "Надежда" сме и други със сметки..-затова обачЕ никой не иска да МУ влизат в домовете - и се крият-като мишки.. а парното..свети едва-едва. Няма ДРУГО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА- ОСВЕН МИНАВАНЕ ВЪВ ВСИЧКИ ДОМОВЕ-И НА "ИЗКЛЮЧИЛИТЕ" ПАРНОТО- ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ..СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО ПОЛОЖЕНИЕ..-НО..НЯМА КОЙ- ДЪРЖАВАТА И Е ДОБРЕ- ДРУГИТЕ СИ ПЛАЩАТ..А КАКВО Е "НАРОД".. ТРУДНО ИМ Е ДА МИСЛЯТ ЗА НЕГО..

Ебаси.... самосезират се, значи, когато е бръкнато в тяхното бурканче, а?! Но иначе-йок проверки. МИЗЕРНИЦИ !!!

ТС няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, предишният директор на ТС, инж. Петко Милевски, заяви дори в "40-то Народното Събрание", че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом, между другото. ПРОКУРАТУРАТА не е направила поне едно разследване, въпреки многобройните сигнали на гражданите. С разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата се забатачват, защото една значителна част от софийския хайлайф не плаща или краде.

Топлофикация е уж на загуба,но Столична Община води битка,за да го направи общинско дружество.Защо кметицата мълчи ?

Монополистите си правят каквото искат.Почти няма уреди със стикер за валидност от метрологичната лаборатория, техните уреди не се проверяват,а нас ни карат да сменяваме всички уреди /топломери,водомери и др./ Сигурен съм,че и в абонатната на госпожата положението е същото.Те не могат да докажат, че абоната е получил услугата.Даже и договор за доставка нямат,ама плащане искат.

От всякъде си плаче за приватизация това мафиотско дружество Топлофикация! Да го вземе един млад мениджър като Пеевски, че за няколко месеца да го изправи на крака!

или както казва основният електорат на Бандата Същински Престъпници - млад меринджей.

Мила лейке, Има огромни апетити за приватизация на ТС - и от хора, като пеевски, и от хора които могат. Например, Далкия, френска фирма, собственост на френското ВиК и френското Енерго и държаща около 900 ТЕЦа из Европа отдавна си предлага услугите. Хората са склонни и само на един ТЕЦ да вземат в София. В Топлото, както и в общината треска ги тресе това да не се случи. Защото, ще се ратурят врътките на много хора от нашите другари, а ако дадат само един ТЕЦ ще се види, че може да бъде много по-добре. Далкия са си купили ТЕЦ Варна, обслужват Варна от години, хората са доволни, а те имат добра представа от нашия пазар. Сами си извършват отчитането и отчитат ВСЕКИ МЕСЕЦ от години (Далкия е и топлинния счетоводител на всички сгради на ЕС в Брюксел). Така е. Страх лозе пази. А ние плащаме.

Недраги ми "М", Не им ли сърбаме попарата на френските фирми- обирджии със Софийска вода? Нима наистина смяташ,че някой ше ти повярва на "безкористното, загрижено за абонатите " обслужване на която и да е чужда фирма? Толкова ли не разбра за тези години какви са целите на чуждите фирми в БГ? И това, че обслужват Брюксел съвсем не значи, че така ще обслужват и София. те идват тука само да крадат. И нека само купят още някой ТЕЦ - тогава и варненци ще пропищят.

ГАВРА И КРАЖБА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЧРЕЗ ТЕХЕМ ПОСРЕДНИКА. ДА ИМ СЕ ПОТЪРСИ НЕЗАБАВНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНАТА ФАКТУРА И ИЗПРАТЕНА ДО КЛИЕНТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ОГРОМНИ САНКЦИИ ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗА ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ . САМО С ГОЛЯМИ ГЛОБИ МОЖЕ ДА СТРЕСНЕ ТЕЗИ ОЛИГОФРЕНИ И КРАДЦИ Л

Само Българина търпи като овца и си плаща ! Ако топлофикацията постъпва така например в гърция, хората масово щяха да спрат да плащат и щяха да отрежат тръбите от апартаментите си ! Докато си траем ще ни мачкат !

Нормално. От 26 апартамента 17 не се топлят или по-скоро се топлят гратис. Да направят изненадваща проверка на всички апартаменти и ще лъсне кой краде парно.

Така е, но трябва топлофикация да излови крадците, а не да ни карат нас да се дебнем един друг !

Би ли обяснил какво значи "краде" парно!? Според теб ползване на услуга без да искаш кражба ли е!?

Говориш глупости. Който не иска да ползва парно си сваля радиаторите. Ако не го направи значи краде.

То остана и да не си си спрял радиаторите и да твърдиш, че си заявил нулево потребление, пък топлофикация видиш ли без ти да искаш те отоплява на 6.

Парното е и ще си остане най-евтиното отопление. Само трябва да се променят някои неща. ЗАЩО са ни топлинните лежляци!? Топлофикация може и сама да отчита. ДА ИМА ЗАКОН за крадците на парно!!! Те не са никак малко. Ръководството на топлофикация да измисли нещо заедно с правителството, а не да прехвърлят всичко на нас потребителите.

397лв. за един месец ??? Аз за целия зимен сезон купих дърва за 500лв. Тва е просто поредния нагъл опит от страна на топлофикация да ОГРАБВА хората !

Kalin

Това е гавра.Да плащаш за нещо което става извън твоето жилище че и да го даваш като обяснение за високата сметка на някой.Докато не направят така че да плащаш само това което реално изразходваш няма да се оправим.Кво е виновен и защо трябва да е виновен човек за нещо което се случва извън неговото жилище?Топлофикация си е добре те са си решили проблемите като са прехвърлили своята отговорност на абонатите а те като крепостни селяни искат не искат плащат и немърливостта на доставчика.Може да съм тъп но за мен не може да има закон който да им дава това право да те товарят с тези неща.То в всичко има фира и кражби дай крайния клиент да плаща за това че стопанина не му дреме.

В сметката Ви за ток имате частично плащане и към Топлофикация, както и всички останали абонати на Енерго, които никога не са имали парно.

Проблемът идва основно от начина на изграждане на топлинната инсталация - вертикална,с преминаващи щрангове през всички апартаменти.Така се е строяло допреди 1989г.,понеже системете на отчитане и заплащане беше съвсем различна от днешната. В нотариалният акт на всеки съкооператор влиза и част от общата собственост,затова се плаща и за загуби по сградната инсталация/обикновено неизолирана/,и за отоплението на общите части.Обикновено тези суми,заедно със сумата за отопление на помещения без измервателни уреди в жилищата /бани,коридори и т.н./ са многократно по-големи от тези за самото отоплени на стаите. Изграждането на хоризонтална инсталация,където на входа има топломер,отчитащ реалното потребление на топлоенергия е по-добро,по-справедливо и по-съвременно,но е приложимо само при новото строителство. Колкото до кражбите - този типично нашенски тарикатлък може да се отстрани само с крути мерки и глоби,съгласен съм с колегата,че единственият "спрян" от ползване радиатор е сваленият,а не разкаченият. Който смята,че е ощетен от останалите съкооператори или пък че не може да си плаща - да продава това жилище и да си купи къща или такова,където няма изградена инсталация,не може да тероризира с проблемите си останалите редовни платци.

Тъй като сметката е доста набъбнала ми се струва ,че се разиграва медийно шоу нека първо си плати сметката натрупана от години и тогава да претендираме за настоящите сметки.Може би ножа опря до гърлото и започнахме да разиграваме театър.

ХЕЙ, а българина пее ли пее: "Безкрайна лунна нощ е, аз искам още, ОЩЕ!!!"- и плаща ли, плаща!!!

Пак малко е платила! Гласувайте за БСП и ще получавате все по-големи сметки, докато ви обясняват как живота ви се подобрява! И недейте да псувате монополите, а собствения си акъл, или по-скоро липса на такъв!

Kalin

Що при ГЕРБ по малки ли бяха?Не.Нямам парно а съм на ток и климатици и сметките тази зима особено януарската ми е бая по ниска от миналата година.Проблема с парното е ясен.Докато не направят така че всеки да плаща само това което той употребява ще ги правят на маймуни.

не бяха, но затова бяха февруарските протести, ако си спомняш! И ГЕРБ не казваше, че ще намали сметките! И миналата година беше доста по - студено! Защо сега не излезете да протестирате срещу високите сметки?

С климатици съм и Аз от години - тази зима за 25.12.2013 г - 25.01.2014 г. е с 50 лв по-ниска сметката ми за ток за жилището. Грубо 130 лв. при 180 лв. миналата зима.

Парното в София е под "мъдрото"управление на ГЕРБ.Така,че първо мисли,а след това дай воля на емоциите си.

В нашият квартал нямаме Топлофикация- на електричество сме. Затова пак в сметката за ток имаме включен данък "Топло"- няма празно, ей!

Крайно време е тази фирма да бъде фалирана... за да не фалират и умират гражданите!!! Това е срамно и недопустимо! ОСТАВКА за виновните