Обмисля се таван на процентите за сградна инсталация

Кметът на София Йорданка Фандъкова иска да се въведе таван за процента на разход за сградната инсталация в сметките за парно. Това е един от най-срещаните проблеми в жалбите на хората, които не желаят да ползват услугите на Топлофикация.

Обратно в новината

Коментари - Обмисля се таван на процентите за сградна инсталация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Момчета,ако сте под 20 години,не драскайте толкова.Вие можете ли да си представите,ако спрат парното каква зима ще прекарате?! Не виждате ли,че през стаята Ви преминава една или две дебели тръби.Щете не щете тези тръби отделят във Вашата стая топлина?Е тази топлина съседът ли да Ви я плати?!Ако не искате да ползвате тази топлина,отидете да живеете в еднофамилна къща и там можете да мръзнете колкото искате. Иначе драскането убива неусетно времето??Не се ли досещате?

Всъщност прави сте и едните, и другите. По целия свят не можеш да се откажеш еднолично от централно топлоснабдяване, в случай, че сградата е снабдена с такова. Плащаш и никой не те пита искаш ли. Като не искаш, отиваш в друга сграда, с друг вид отопление или в еднофамилна къща. От друга страна, формули, нормативи, вкарани в цената разходи на дружеството и т.н., по които се изчислява крайната цена на парното за потребителя, са "стъкмистика по български и по монополистически". Цената в България се оказва по-висока от тази в Западна Европа. Така че проблемът не е в сградната инсталация и други шменти капели, а в това, че топлофикация, подкрепена активно от държавата, си пише каквото иска в тези формули и си ценообразува в разрез със всички закони на физика, математика, термодинамика и други "маловажни" нАуки ;) а потребителят дори няма право да знае как се случва всичко това.

keen

Единственото справедливо решение е този таван да е НУЛА ПРОЦЕНТА. А топлинните загуби в сградата трябва да се поемат от онези клиенти, които искат да ползват услугите на топлофикация.

И как да стане това??Това че имам радиатори и топломери , които обаче отчитат "0" потрбление прави ли ме потребител та да плащам сградна? Всеки има право да ползва и да заплаща ползваното а не само заради някакви тръби и радиатори да плаща..Навсякъде се заплаща това което си купил а не това което някой ти предлага.

Собственият апартамент, който сте купила е с централно отопление, така както е със съответната квадратура, изложение, носеща конструкция и т. н. Това, че не си в състояние да си плащаш е неприятно, но не значи, че топлофикация е виновна.

kgb777kgb

Не си прав "колега" / аз съм капиталист/ Защото начина на изчисляване на инсталацията е абсолютно измислен и неверен , както и цялото измерване с някакви нищо не значещи уреди !!! Ще ти дам прост пример - блок с един вход , на етажа НЯМА общи стени с комшии , всичко останало е ВЪНШНИ стени как точно изчисляват процента сградна инсталация ??? Аз знам отговора - хвърлят боб и пишат повече на тия дето по принцип плащат !!! Когато сложих алуминиеви радиатори поисках да ми напишат на каква максимална мощност за съответния радиатор са разчетени уредите - да ама не !!! Ако ми го напишат няма как да ме мамят , същото е с инсталацията , тези тръби имат максимална мощност която могат да излъчат в моя имот - питам само КОЛКО точно е тази мощност ??? Е така се прави измамата и плащаш всички загуби и всички крадци в блока се топлят за твоя сметка !!!!

Точно така, сега Топлофикация няма интерес да открива и разобпичава крадците на топлоенергия. Трябва да се промени методиката, за да се появи такъв интерес. В противен случай те пак ще си прибират това, което ги устройва, а ние ще продължим да плащаме и да мръзнем.

keen

Топлофикация не е виновна. Виновна е наредбата, която принуждава неползващите услугата да плащат част от сметката на онези, които я ползват.

Ако, тази глупост се въведе, да се плаща малко за сградна инсталация, сметките на абонатите които имат включени по някой-друг радиатор ще станат необективно високи, защото абонатите с т.н. изключени радиатори ще се отопляват за сметка на почтените и нищо не подозиращи абонати плащащи си за включени радиатори, тъй като общият топломер ще показва все толкова, колкото и преди служебното намаление на общият дял.

keen

Сградна инсталация - това са ТОПЛИННИТЕ ЗАГУБИ на съседите, които ползват парно. По чия извратена логика аз ще плащам чуждите загуби?

Фандъкова е пълен профан в топлотехниката. Та нали при изкуствено понижаване на общите разходи, веднага ще се получи, че радиатор с максимална мощност 2 кВт трябва да излъчва 3-4 кВт за да се върже топлинния баланс.

keen

Няма такова нещо като "ОБЩИ РАЗХОДИ". Това са ТОПЛИННИ ЗАГУБИ в сградата и те трябва да се поемат от онези, които желаят да ползват услугата!

В София, има сгради и то не малко на брой в които няма поставени топломери, плаща се на заявена кубатура и забележете сметките им са мнооого по ниски - част от Хаджи Димитър, Сухата река и т.н.

Да отпадне "сградна инсталация" за тухлените сгради, защото вертикалните траби са в стените на сградата и естествено никого не отопляват.

Ако съседа ти вдига шум в апартамента си, ти чуваш ли го-да, защото звука се предава през стените? Та така е и със зазиданите в стените тръби-целта е да се сложи ограничение за този разход.

keen

Ако аз слушам музика в апартамента си и съседът чува през същите тия стени, то съседът ми трябва ли да плати такса за това, че слуша музика, за която аз съм платил авторски права?

Просто не може парното да е задължително............... Ама някой ще каже - не става така. Става и още как. Справка Сливен. Там няма начисляване на сградна инсталация, сключва се договор между абоната и местната топлофикация като в договора ясно е указан таван на количеството потребена енергия която може да се калкулира в сметката. Ако потребената енергия се окаже повече си е за сметка на топлофикация / те са си виновни, че не са пресметнали добре като са предлагали договора/ ако потребената енергия е по- малко от максимално определената в договора, плащаш колкото си изразходил. В следствие на така предлаганите договори в Сливен неможе да се намери човек който да не иска да ползва парно. Извода е, че ако нещата се правят както трябва, хората са доволни и проблем с парното няма и изгодата е в двете посоки. Явно в София топлофикация се ползва като СПОНСОР НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ КОИТО СА НА ВЛАСТ. И тъй като София е много по- гъсто населена си мисля, че и загубите на толофикация са по- малки от тези в Сливен и Бургас

kgb777kgb

Много си далече от истината !!! Парното не е задължително никъде !!! Ако живееш в блок ти НЯМАШ собственост , имаш СЪсобственост , което значи , че само общото събрание може да реши дали да има парно или не и това решение е задължително за всички !!! Ако живееш в самостоятелна къща нещата са различни , но в блока ти си СЪсобственик и НЕ можеш да решаваш нищо отделно !!!

Даскалицата по руски език да се заеме с харчовете на общината, а не да се занимава с несвойствени неща. Тя представя ли си един съсед с вътрешен апартамент, който е изключил радиаторите си, как се облагодетелства от съседите си от всички страни, които топлят и стените му, и пода му, и тавана му. Как да му намалим дела, след като той живее на гърба на съседите си. Нека тази даскалица си представи този апартамент вън от сградата и неговите стени станат външни, колко би платил този готованец, за за вдигне температурата в това жилище на сегашното й ниво.

Този със средния апартамент няма никаква вина, че някой му топли стените. Като искаш не му ги топли. Направи си вътрешна изолация с нулева емисия. Да си си купил и ти среден апартамент. Най- вероятно той не иска парно. А когато той се топли с климатик не топли ли и твоите стени или като се охлажда лятото не охлажда ли и твоите стени.

Ти представяш ли си, как този от вътрешния апартамент няма примерно пряка слънчева светлина в стаите си, или си няма балкон? Нали всеки си избира къде да живее и този му избор си има предимства, и недостатъци.

намалявали цената на парното на греещите се. То бива мощност, бива, но вол за мезе не бива.

правителството ли трябваше да падне, за да го разберете ??? SORRY, г-жо Fандbкова !!! Mного ще се замислим в бbдещите избори на кого да гласyваме доверие!!! Cтанахме за смях! 13-годишни деца ми казват : "г-жо, политиците винаги говорят това, което ние желаем да чyем !!! I DECATA VECHE VI CHETAT KATO VESTNICI !!!

Оставка ! Даскалицата с перука нищо не разбира! София ограбва България и останалите общини! ГЕРБ ограбва всички! Даскалицата по руски само замазва нещата!

Най-голямата НЕСПРАВЕДЛИВОСТ е гласувания от дупетатите закон за енергетиката и др. подобни, където е узаконено дерибействането на ВСИЧКИ монополи - без значение дали са държавни, общински или частни, без значение за какво става дума - електроенергия, топлоенергия, водоснабдяване, гастрономически фирми, петролни продукти, банки и пр. Сключените неизгодно за държавата и гражданите й договори, узаконяването на монополната същност на ВСИЧКИ чуждестранни фирми независимо в коя област функционират, възможността безнаказано да се формират и действат картелни споразумения е само видимата част на айсберга. Нежеланието и неупражняването на след приватизационен КОНТРОЛ, неглежирането на проблемите на ощетени купувачи, потребители, клиенти и пр. НЯМА система работеща според очакванията и нагласата на обществото - като се започне от армия, полиция, митница, данъчна администрация, министерства, ведомства, комисии за контрол, защита на потребители и ... свършим с всички естествени и ИЗКУСТВЕНО натресени на обществото монополи. Но за всичко това АЗ обвинявам всички редови членове на обществото - избиратели, гласоподаватели или електорат, както искате така ни наречете. Сега ни е лесно да скандираме долу крадливите чехи, австрийци, германци и пр., НО не се обявихме срещу колониалната политика на царя, който натресе чужденци да "контролират" митниците!!

Hие не знаем точно какво са си гласyвали нашичките 240 парчета /депyтати/! Dоговорите били таина !!! Mного ли им е yдобно, аз да плащам ,ама така де, да не зная за какво плащам !!! правителството винаги има лостове и вbзможности да спре крадливите на всички нива! A защо не го прави ??? Oтговора е само един: "Cигyрно си има защо"

ТОПЛОФИКАЦИЯ ТРЯБВА ДА НИ ПЛАЩА Н А Е М, ЗАТОВА ЧЕ ПОЛЗВА ТРЪБИ В НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА. НАЕМ ОТ ТОПЛИФИКАЦИЯ - ТОПЛОФИКАЦИЯ - НЕЖЕЛАН НАЕМАТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не съм прочела всички коментари преди мен, но АЗ КОЯТО ПОЛЗВАМ ПАРНО НЕ СЪМ СГЛАСНА с това предложение на Фандъкова. Представяте ли си как ще набъбнат сметките за потребителите на парно, освен тези разходи да се поемат от топлофикация. После ние ще изревем на умряло. Парното си остава най-евтиния начин на отопление.

А си съгласна хората с демонтирани радиатори, зазидани щрангове и отопляващи се с други енергийни носители ТОК или ГАЗ да ти плащат на теб частта от "отопляваната" сграда само защото ТИ си решила, че парното е най-евтиния начин на отопление. Много семейства предпочитат не натрапената услуга парно, а използват други начини да създават комфорт в жилището си през всички сезони - зиме се подгряват (но само толкова и когато и където си поискат), лете се охлаждат пак на същия принцип. За отоплението на сградата и ТИ и АЗ плащаме на топлофикация, НО нито ТИ още по-малко ТОПЛОФИКАЦИЯ ми възстановяват онази част от МОЯ принос в отопляването на сградата с алтернативните методи, които практикувам: дърва, въглища, ток, газ и т.н. Предложенията на Фандъкова са адекватни, правилни и съответстват на желанията на огромната част от насилствено обявените от монополиста Топлофикация за АБОНАТИ!!

Дамата я спрягат за служебен премиер. Тя в Столична община не си е оправила нещата и там е такава корупция и липса на дейност, че няма до къде. Ама ако алтернативата е Яне Янев, не знам.

Фандъкова, да беше поне даскалка по физика... Ама с тоя руски - що е то сградна инсталация ти се губи от понятията. Иначе ти поне обираш някакви симпатии.

Алоо обясни на всички най-смислено за какво иде реч. В момента не съм си пуснала радиаторите и у нас е топло,защато сградата е централно отоплена. Но това е само днес. Тарикатите искат отопляема централно сграда,за да не плащат и да им е топличко. В неотопляем блок е кучи студ и високи сметки за ток!

Аз съм също като теб и съм съгласен с теб. Точно затова и мисля, че предложението да се сложи лимит на сградната инсталация е от полза за нежелаещите да ползват парно, като получават минимална топлина и да не е кучи студ. Но за предишния месец тези общи разходи ми бяха на висока според мен цена и ако има таван, то ще бъдат с поносим размер.

При централното топлоснабдяване, конструкцията на цялата сграда играе ролята на огромен топлинен акумулатор и съответно топлинен преразпределител и съответно когато температурата навън е под минус 10 градуса, то в неотопляеми помещения на топлофицирана сграда, температурата не пада под плюс 8-10 градуса. Тръбите не са толкова важни, а и прекарани вертикално, те са с много по-ниско топлотдаване от евентуални хоризонтални щрангове за които се говори напоследък.

СМЪРТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ-СВОБОДА НА НАРОДА! ДА ЖИВЕЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА! ИЗКУПУВАМ НА ЕДРО ЖИЛИЩА, А СЪЩО И ЦЕЛИ ВХОДОВЕ, В СГРАДИ СЪС СПРЯНО ПАРНО. ПЛАЩАМ ИЗГОДНО В ЕУРО, ДОЛАРИ ИЛИ КОМПЕНСАТОРНИ БОНОВЕ. ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ. ПРИ БЪРЗО СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАТЕ ПОДАРЪК. ЗА ИНТЕРНЕТ ЮЗЕРИ,-ПРЕФЕРЕНЦИИ. ПОД НАЕМ/ПРОДАВАМ ОФИСИ, ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ, ГАРАЖИ В НОВОПРОЕКТИРАНИ БИЗНЕС-СГРАДИ. ТЪРСЯ ФИРМА ЗА МАЩАБНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ПАНЕЛКИ.

Защо точно, когато народа се вдигна на бунт, тогава всички държавни структури започнаха да се самосезират и да искат въвеждане на промени в изчисляването на парното и тока. Къде бяха, когато ги избрахме да ни управляват?

Спрете да плащате,не могат да ви осъдят посмъртно!Заинтересувайте се!

Каква сградна инсталация - какви 5 лева. Изобщо да отпадне тази такса, за тези които не ползват парно!!!!!! Преди година и половина брат ми си купи апартамент. Апартаментът е в състояние на основен ремонт от година и половина и продължавам да плащаме по 50 лв. на месец на топлофикация, при положение, че и топлинните счетоводители и топлофикация чудесно го знаят това. Не стига, че са оглеждали апатамента, но съм им предоставял и бележки за ток от 80 стотинки за ток... Не повече на този рекет!!! Потърсете в дира, наскоро имаше новина, че доста хора продават имотите си заради узаконения рекет, наречен Топлофикация...

Няма такива филми брат... Ако тръбите с които аз - евентуален съсед твой 3 етажа по-горе - минават през твоя апартамент и ти, примерно, не си си сложил дограми още, 5 мегавата отиват в околната среда, за да стигне до мене половин. Няма такъв филм - не ползвам, не плащам. Тоя обем там, наречен твой апартамент, се ОТОПЛЯВА от това, че изобщо в сградата ти има парно. Ако планираш да не го ползваш - продаваш го и отиваш на друга организация на отоплението.

Утре пробвай следното нещо - пусни си всичките електроуреди в тоя апартамент, и не стъпи 3 месеца подред. После отиди в Енергото (да си го представим, че това е едно ново, невероятно, честно и нямащо нищо общо с ЧЕЗ енерго) и се опитай да им обясниш как не искаш да плащаш, защото ти не си бил там и не ти е светила крушката, не си си ползвал хладилника и не си си гледал телевизора...

тока за климатиците с които се отоплявам. Да видим чий е филма. Пък на идния ремонт си проектирай други щрангове. Много сте ербап на чужд гръб.

Да това е добре. Но ако ще се спазват законите, необходимо е и Топлофикация, да заплаща определена сума на собствениците, които и предоставят тази инсталация за извършваната от нея търговска дейност. Както и всички неправомерно събрани суми от Топлофикация и дължимите от нея суми за ползваната инсталация да бъдат върнати на гражданите. Интересно ми е какво ще отговори един европейски съд на възраженията на милионите граждани срещу Топлофикация?!

Поредните глупости... Топлофикация извършва търговска дейност до момента, в който тяхната тръба захрани твоя блок. След това всичко е въпрос на разпределение и идеално такова няма. Твоя апартамент съществува като неразривна цялост от цялата сграда, така че евентуалните претенции, че ти осигуряваш транспорт на топлоносител за съседите ти с 0,18 куб. м. от обема на твоя апартамент можеш да си ги уреждаш със съседите... Сградната инсталация компенсира още разликите в консумацията на крайни апартаменти и вътрешни такива, защото и при перфектна изолация разлики ще има... Абе въобще откъде се нацвъкахте такива мислители?

Всичко, което изброяваш до тук не е приложимо в условията на пазарна икономика, в които живеем. Днес живеем по други закони, които се нарушават. Не ми пробутвай тези изтъркани фрази и съждения, валидни от времето на комунизма и не приложими днес. Промяна в законодателството. Това е. Които иска да работи, трябва да се съобразява със законите на пазарната икономика. В противен случай се извършва престъпление. То по твоята логика на закостенел папагалски мозък и рязането на ръце и многоженството трябва да се законни.

всички щрангове от жилището ми. Нотариалният ми акт не ги споменава никъде.

ало не корегиране а монтиране на всеки апартамент уред за търговско отчитане -топломер топлофикация да си преправи соц.щрангове от вертикални на хоризонтални и всеки абонат да има индивидуален договор.изикване на ес за ерергийната ефективнст

Само това е решението. Саниране и промяна на инсталацията. Е и доходи на хората, но това е друго.

Това не могло да се случи със старите жилища /става въпрос за монтиране на топломери на входа на жилището, които отчитат само постъпилата топлинна енергия, нещо като електромерите/. Ами да намерят начин. Какво значи не мога. А могат да взимат пари, които не се техни.

и що да не може да се случи...щот не моеш краднеш после толкова лесно както сега ли?

Глупости - може да се случи. Като изключим филма "Топло", който в детайли обяснява шоуто по преинсталация на парното в сградата (абсолютен факт - кооперацията, в която е сниман филма никога не е проимала парно :), преустроството на инсталацията означава да разбиеш целия си апартамент, за да вложиш в пода тръбите на всеки радиатор. Възможно е... :) Но някои живеем в сгради с по 100+ апартамента

Ама щранговете си били наши, според Топлофикация.

Сградната инсталация се определя по формула, в която влиза външната температура по данни на НИМХ на БАН или липсата на данни ще показва отново грешка. Наред с това има технологични разходи,които са неясни ИЛИ ОТНОВО НИ ЛЪЖАТ ПИЧОВЕ!

Отоплявам се на ток. Една стая - 200лв на месец. От топлофикация получих за последният месец 120лв. 70 за подгряване на вода и 50лв сградна инсталация! В задачката се пита: след като съм бил "топлен" от съседите за 50лв, то колко лева топлофикация трябва да ми плати за това, че аз съм похарчил 200лв за да топля комшиите?

Ако си на климатик е доста спорно дали ги топлиш. На локално парно с пелети съм. Първата година, когато входа не бе топлофициран изгарях по 1300 кг. Съседа отдолу пусна парно и сега 1000 кг ми стигат.

При нас парното е слабо. Когато ползвах услугите на Топлофикация, през зимата винаги пусках и допълнително отопление на ток. Сега по-голяма част от съседите ми не ползват парно, аз се отоплявам изцяло на ток, тръбите ми са зазидани и пак се счита, че някой ме отоплява при сметка за ток от порядъка над 300 лева, не само за тази година. В къщи е с поне 10 градуса по-топло от колкото в съседите ми. И какво значи това - нищо. Искам да плащам, само това, което изразходвам. По тази логика ако аз си купя луканка от магазина, а съседа шпеков салам, на различни производители, трябва ли да заплатя на касата част от стойността на салама и защо?

много са тези пари. ти да не отопляваш балкон?

бърз фалит за тези крадци

щото още не са я подхванали ..тя кво си мисли да остане? всчики знаят как я избраха...пък сега се"загрижила" милата...

ТС трябва сама да плаща НАЕМ на неползващите парно. Я си представете, че 30-40 годишната инсталация се спука и наводни 4-5 апартамента? Кой ще плаща? Кой ще ремонтира? Ако съответния абонат не ползва парно, нали директно ще я изреже? Защо му е да им я ремонтира?! Инвестиции трябва да прави ТС, а не да нарушава ЗУТ, използвайки безъзмездно чужди инсталации и да ни пълни апартаментите с мръсотия и ръждива смрад!!!

Тръбите СЛЕД абонатната станция са собственост на собствениците в сградата. Отговорност носи етажната собственост, ама е почти невъзможно да осъдиш съседите си. Нали това пиша за глупаците от предишните коментари. Правите събрание, отказвате се от парното и нямате повече нищо общо с топлофикация. КОЕ ОЩЕ НЕ Е ЯСНО НА ГЛУПАЦИТЕ?

keen

Глупакът си всъщност ти. Топлинната енергия е стока, както всяка друга. А не се свиква "общо събрание", за да се ми реши колко ток да изхарча тоя месец, нито колко хляб да си купя. Откъде накъде "общо събрание" ще решава за топлинната енергия? Казах ти - глупакът си ти.

над мен се спука тръба в тавана-падна мазилката от тавана на стаята.А АЗ ПОЛУЧИХ" ПИСМО ОТ УМРЕЛ".ВСИЧКО САМ СИ ПЛАТИХ.НЯМА ТОПЛОФИКАЦИЯ(тръбите са ваши) и НЯМА РАЗБИРА СЕ СЪСЕДИ И ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ВХОДА.НО "СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ"ИМА.

свобода на народа!!!

Тая компирка от Самоков знае ли какво се случи със Самоковската топлофикация? Фалира! Защо ли? Защото отказа да се модернизира и да спазва законите и хората и теглиха "майната".

паткат с дневника...тв ада не ти е класа мари...ти сега ли видя че има 50-60-7-% ма мухло..нали има "методика" нали многоточно отчитат...сетила се ама и се клати столчето дарено от Тикват ...във варна Йорданов ще изхвърчи и в Русе тая да не се надява да остане ...знаем как я избраха и нея

Kalin

Тази такса да се премахне тотално за тези които не желаят да ползват услугите на топлофикация и то незабавно!

Правиш общо събрание на етажната собственост, убеждаваш другите, че парно не ти трябва и готово-няма такси, няма парно, нямаш грижи с топлофикация. Много е лесно.

И какво? Нали пък аз занесох в Топлофикация Заявление по техен образец според тяхна бланка за закриване на партида. Аз нямам монтирани радиатори към абонатната станция и не ползвам топла вода. Тоест отказал съм се напълно. Според ЗИ дори не съм абонат. Топлофикация такива Заявления НЕ ПРИЕМА! Отказа напълно! Какво правиме? Ко шъ праим са?

хич не ми дреме етажна собственост.....трябв ада има ЗАКОН не шметни капели квто си ползва това щ еси плащам и мог а5 пъти ако искам да се отказвам и да се включвам със вентилите разбра ли бе ОВЕН!? или искаш още да те стрижат ??

какво да пазарувам и какво да ям тия греещи се съседи. Нито ще им платя за ремонт на мои тръби.

Топлофикация е един откровен и узаконен рекет!Стига сте ни баламосвали! Премахнете тази сградна инсталация с която озаконено превръщате хората в длъжници. Общи части не са апартаментите по закон! Стига сте унижавали хората. Как да ви плащат това скъпо парно с тези нищожни пенсии и заплати? Народа мизерства ,а вие законно си го товарите с измислени сметки!

Право на пълен отказ от нежеланата услуга в едномесечен срок! И то незабавно, докато не е късно.

% на сградната инсталация бе въведен и след това вдигнат драстично (през 2006 със задна дата!!!), за да обезкуражи потребителите на парно, да (не) се отказват от "рекета-услуга", защото така енергийната мафия (сраснала се с държавата) ще губи от схемата! Така че като говорите за сградна инсталация, боравете с правилните понятия: откровен и арогантен рекет , за който ще има възмездие (защото на този свят нищо не може да се върши безнаказано, колкото и да се иска и да се заблуждават някои).

402, 000 абонати на топлофикация , по 250 лв средно месечно, умножено по 7 месеца - 703, 500, 000 лв. И 5 месеца - още 100 000 000 само топла вода - И колко стават? - над 800 милиона лв годишно !!!Е, а колко им са разходите за отоплителния сезон? И защо не се изпълнява тригодишната давност за изплащане на парното!?Защо трябва чрез съд да се установява нещо, което е гарантирано със закон!!!? Големи манипулатори, нямат срама. Който реши проблемите на Топлофикация, той ще спечели и на изборите. Защото в сметките за тока има някакви закономерности, приемливи или не, но видими, докато Топлификация е геноцит, държи първо световно място по безсрамие и наглост.

От всичките коментари 3-4 са смислени, а другите са пушилки. Представете си, че почти никой не си е пускал цял месец парното, а само един си го пусне за 1 час. Ако няма сградна инсталация, само на този човечец ще му се стовари цялата отчетена топлина и той с право ще изреве на умряло. Топлофикациите пускат колкото могат топлина и разчитат, че който и да е, но ще им се плати тази топлина. 1. Ако се сложи таван в дела на сградната инсталация, топлофикацията сама ще се откаже да е доставчик на собственост, която почти не ползва парно. 2. Всяка сграда или има, или си е сложила по желание парно и ако общо събрание реши, че не иска парно се отказват. 3.Другата добра идея е да се извадят тръбите в общ щранг от който се свързват само желаещите. Така ще се намали площта на тръбите отдаващи топлина за обща сградна инсталация, а оттам и излишните загуби. Проблема ще е на старото строителство и панелките, които ще имат невградени тръби из апартаментите и ще имат кофти вид. Аз съм си махнал радиаторите от 15 години и като не се плащаше сградна инст. не ме интересуваше, ама явно малко са ползвали парното и сметката ми за едностаен е 50 лв. Е и аз затова съм недоволен, че няма таван на сградна инсталация.

Не занма на колко си години, но ако не си на достатъчно, попитай как е било преди и каква е всъщност идеята и произхода на ц. парно?! Чувал ли си за ТЕЦ и какво е това? Ами че идеята за ц. прано като най-евтиният начин за отопление тръгва именно от производството на ел. енергия и безплатното охлаждане на произведената топла вода, която сега ти я ф-рират по 10-12 лв. за кубик. Схващаш ли за какво иде речь, амиго?! Какви щрангове, какви пет лв., каква сградна инсталация? Ако си в кооперация , в която се отоплявате на ток, да не би някой да иска от онзи, който е решил да се прави на морж, да му плаща за топлоотдаването ? Това ни напомня за приказката за Хитър Петър, дето си топлил филията хляб на парата от скарата, понеже нямал пари да си купи кебапчета!

Ами тя и питейната вода извира от земята, ама за да ти я доставят пак плащаш. Мен не ми трябва парно, ама е част от сградата в която съм собственик и съм станал такъв по собствено желание, знаейки, че е топлофицирана. Ти си точно от тези пушилки, дето не мислят какво четат, а мрънкат за калабалък.

ти пък представяш ли си да си купиш сирене и да ти кажат че е 20 лв щото камионът карал само един сандък??? и кво - ми не си купуваш и без герберастки изцепки стил тъпанар боко и цоко тая свърши вече

Представям си, че плащам което съм поискал. А ако някой поиска да му докарат една буца с камион, може и 100 лв. да струва, ама като искаш-плащаш. Кое точно не разбирате глупаците? Който не иска парно се отказва. Аз съм се отказал, ама повечето в блока ми искат и затова плащам по неволя.

браточка, който ползва си поема и загубите...

Въобще трябва да се премахне сградна инсталация.Който иска и може да се изолира/Само че целия вход а не самостоятелно.Защото който си сложи изолация -плаща за на съседа счупения прозорец...

не е ли по добре да се направят измервания и после да се казва кое е по-правилно? Ако в сградата има счупени прозорци по стълбището ще има много високи загуби, как ще се слага таван, нали тези пари пак ше се търсят от някой от входа?

От 40 до 70 лв. сградна инсталация + 25-30 тръби в банята- това прави 260 млн.лева на година, които Топлофикация начислява на абонатите в София на 402 000 абонати в София, другарко Фандъкова - Рекет тръби - това е! Право на пълен отказ от нежеланата услуга! И стига с тази изкуствена измислена етажна собственост - преди 30 г. съм купил апартамент а не етажна собственост. Стига сте си пълнили касичката! Народа се усети!!!!!

Такса-Зградна инсталация трябва да се премахне напълно.Отговорностите на Топлофикация са до абонатната станция. А другото е ,че плащаме каквото сме изразходили и после ни начисляват 100% отгоре ,за да има печалба и топлинния счетоводител.А шефове на топлинните са бивши шефове на Бившата Топлофикация.

А на тези, които се топлят само с тръбите, преминаващи през жилището, кой ще им плаща?

ИМА РЕШЕНИЕ 1/да им сложат разпределители като радиаторни елементи в случай че са с открит монтаж.2/Тези монтирани в стените не топлят никого3/.Да се подготви наредба за изолация на открити тръби ако лицето не желае да го топлят.ПРОСТО ИСКАТ ВСИЧКИ ДА БЪДАТ ПОЖИЗНЕНИ "АБОНАТИ".СТАВА ДУМА ЗА ОГРОМНИ ПАРИ С ИЗМИСЛЕНИ КОЕФИЦИЕНТИ.РАЗБРА ЛИ ??

Абе хората с радиаторите не могат да вдигнат температурата над 20 градуса. Ти как си представяш че се топли някой с тръба? Аз ще ти кажа - пуска си климатика и топли и тръбата. При това не реве комшията да му плаща сметката за тока. Аман от Малоумници. Прочети си учебника по физика от от 9- 10 клас.

Миналата година получавах сметки по 360 лв. за два радиатора, Този отоплителен сезон не съм ползвал нито един радиатор, но един от тях има показание. Смея да твърдя че тези радиаторни уреди отчитат разлика в температурите, например при отворен прозорец. Хладния въздух от вън създава условия за промяна на показанието . Дъщеря ми има алергия и не може да диша при пуснато парно и затова отваря прозореца при спрян радиатор. Бих желал да имам един топломер на входа на вратата и да не съм зависим от съседи, защото 10години ми омръзна да плащам сметките на съседите със свалени радиатори. Вертикалните щрангове да са на етажната площадка добре излирани с отклонение за всеки апартамент с топломер в табло с прозорец без врати за достъп. Крана за спиране да се управлява вътре от апартамента. Само при това условие мога да се върна към топлофикация. В противен случай минавам на твърдо гориво или климатици. Няма да плащам сметките на крадците. 22.02.2013 г.

Съжалявам да го кажа (но Ви мисля доброто) - ако бях на мястото на съпруга ВИ щяха да Ви помоля да напуснете тази длъжност и да се отдадете на по-почтени занимания! Какви експерти ще призовавате и какви дискусии ще водите, като от 100 км. е видно, че Топлофикация е един откровен и узаконен рекет! И Вие , и всички останали, знаете това , но продължавате да хвърляте прах в очите на хората. Престъплението Топлофикация е несравнимо с това на ЕРП-тата! Понятието "сградна инсталация" трябва да отпадне и който не иска да ползва ц.парно (а причината затова е само една: изкуствено завишени рекет-цени),да не бъде тероризиран от държавата да плраща нещо , което не получава. Тази откровено сатанинска схема , наложена от [...] няма прецедент. Върнете нормалните цени и всичко ще си дойде на мястото.

Не ползвам парно. Отоплявам се с климатик. За месец декември сградна инсталация е 110 лв????? Кой ще ми плати затоплянето от моя апартамент?

"" са привлечени външни експерти - учени от Техническия университет" САМО БЕЗ ШМЕКЕРИИ!!ДАНО ФОРМУЛАТА НЕ ПРИЛИЧА НА ДИСЕРТАЦИИТЕ ИМ.??

" са привлечени външни експерти - учени от Техническия университет" НАЙ -ПОСЛЕ ВЪПРОСА ЩЕ СЕ РЕШИ!!ЩЕ СЕ НАПРАВИ ФОРМУЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТАКСА "СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ". ПОЗНАВАЙКИ ПОДРОБНО ПРОБЛЕМА ТВЪРДЯ ЧЕ АКО УСПЕЯТ-СЪЗДАТЕЛИТЕ ЩЕ СТАНАТ НОСИТЕЛИ НА "НОБЕЛОВА НАГРАДА".ПОЖЕЛАВАМ ИМ УСПЕХ В НЕВЪЗМОЖНОТО ДЕЛО !!!.НО ДО ТОГАВА ФАНДЪКОВА АКО НЕ ПРЕМАХНЕТЕ ТАКСА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ-ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ПО "ФОРМУЛАТА"НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ-ТЯ Е ДОХОДОНОСНА.

като видя замислена патка.