ТЕЦ-овете спират през 2026 г., причината няма да е Зелената сделка

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение" пред политическия подкаст "Директно в новините"

Обратно в новината

Коментари - ТЕЦ-овете спират през 2026 г., причината няма да е Зелената сделка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако помислите прагматично ще разберете, че ТЕЦовете в сегашния си вид немогат да останат. България практически НЕ разполага с качествени въглища. За ТЕЦовете най-добре ще е да останат, но да бъдат газифицирани или поне част от тях. Мините ни са основно с открит добив на жъглища. Характерното е, че заемат големи площи. Тези площи могат да бъдат покрити със соларни панели и така ще се произвежда значително количество електричество. Недостатъка ще в това, че ще произвежда САМО когато има слънце. Все пак е по-добре от нищото. И така може да се получи газова централа и в съседство слънчева централа. Двете работят в един вид синхрон. По принцип няма лошо в слънчевата и вятърна енергия, те могат да са от голяма полза, но ние трябва да се научим как да ги ползваме.

Тъй наричания Зеленият преход е поредната АВАНТЮРА на Ексцентрични Групи и Властващи и Поредния Глобален Див Комерсализам! Човешките Дейности могат да Имат ЛОКАЛНИ въздействия на природата Но НЕ и ГЛОБАЛНИ ! ГЛОБАЛНИТЕ са ЕСТЕСТВЕНИ Природни ПРОЦЕСИ на които Човечеството НЕ МОЖЕ да Влияе!!! Опази БОЖЕ Света от ПИШМАН Учени и Управници!!

Зелена ливада.

Е заради такива главоци, като зеления, никога няма да гласувам за ДБ. Шайка зелени либерали.

Тази зима който и да е на власт, ще усети любовта на народа към "европейските ценности". Тези малоумници от Брюксел сякаш нарочно тикат този ЕС към пълен разпад. Лошото е че разпадането му ще доведе до такава криза че 97ма ще ни се стори като приятна лятна почивка. Тези западняци се оказват в пъти по-тъпи от властимащите по времето на соца. С две думи - тежко ни.

Ами пич, аз живея на Запад където цената на тока за домакинствата е три пъти по-висока от тази в БГ. За ток плащам месечно 60 € а за наем 950 €. И да плащам с 10 € повече ток няма да се вдигна на бунт. Моят проблем лежи другаде. А заплатата ми е голяма на бруто, но за данъци отиват към 40 %.

Спират те, трънки! Е те тогава ще стоим на тъмно и студено...

Кога ще е най голямото обедняване на българина 1997 Виденовата зима - 2021 Радева зима +

Радев няма нищо общо. Това е в целия ЕС в момента. Там търси врага.

Благодари на любимия ти Разбойко Банкянски. Подписа Зелената сделка без дори да мъцне. Поляците не подписаха първоначалния вариант. Не разбирам как още има де.били гласуващи за крадците от ГРОБ.

Иде радевата зима !

Да, за герберастките селски тролове.

Всичко това са глупости.: 1) ЕСът не може да издържи енергетично без въглища 2) Цялата им "зелена доктрина" е блъф, с който целят да пробутат нови технологии, за нови пазари и да покажат, че Европа има тежест в света, нооо това са гейски блянове...

Радев е разписал 2026 г. за затваряне на Тецовете. За да прибере десетки милиарди евро от Плана за възстановяване. Няма да има газови електро централи защото газ няма да има или ще бъде 1500 долара за хиляда кубически метра.

Така ли ти казаха да напишеш?

Радев е разписал 2026 г. за затваряне на Тецовете.Пише го в Плана за възстановяване. На изборите накажете Радев. Избива народа с цени, инфлация и принудителна ваксиниция.

Затвориха 2/3 от АЕЦ Козлодуй. Спряха Южен поток и АЕЦ Белене. Избиха всички животни. Унищожиха земеделието. Внасят стотици милиони тонове боклук . Нарязаха военната техника и всички заводи, Ще затворят Тецовете. Накрая ще избият народа с глад и студ. В района има колосален дефицит на електроенергия. Няма кой да ни продава ,идва ерата на електрическите автомобили. Глобалното затопляне изисква климатици във всеки дом.

Политиката на Мунчо и неговите съратници!

Да разбираме ли, че най-после проектът на Никола Тесла за свободна енергия от Ефира, ще бъде приложен на практика?!

Неможе да се затворят тецовете преди да се построят АЕЦ. Не виждам смисъл да се инвесрират колосални средства за газификация на ТЕЦ при положение, че после ще трябва да се затворят, а имаме собствен източник на въглища. Поне половината година е редно тецовете да работят на въглища, а другата половина, ако има ВЕИ, няма лошо. Нали ще сме зелени. Икономиите да се инвестират в АЕЦ. Редни е и държавата да спонсорира поне 20 български учени да работят по новия проект за студен синтез в Европа. Или само ще пълним гушите на лобитата.

Христо Ботев умря за "чиста и свята република", а не за зелена енергия, и съюз със дяволите.

ДъБъизма няма край! Същите подлоги като тулупа, ще продадат България за жълти стинки!

_stankow

Зелените кхмери - ударен отряд на антибългарските сили. Хора, не се поддавайте на тяхната пропаганда ! Зад нас е България, зад тях - интересите на неизвестни корпорации.

Африка,Южна Америка,Азия горят въглища и боклуци ,за тях няма санкции и затваряне,няма емисии. Ние ще гладуваме за да спасим света. Няма да стане. Ако трябва излизаме от ЕС.

България има около 150 слънчеви дни,ако не пръскат Кемтрейлс. С Кемтрейлс стават 80-100. Да разчиташ на Слънце и вятър за да се стоплиш е лудост. Водата ще намалява . ЕС иска затваряне на АЕЦ Козлодуй. Заедно с АЕЦ Темелин и АЕЦ Буховка. До 2027 г. Не знаете . Сега знаете. Дори има Евродиректива. За трите централи.

_stankow

Даже англичаните, дето са точно на брега на океана, и те опитаха на гърба си прелестите на измислените ВЕИ. Просто нямаше вятър. Перките им стояха, такава година се падна. Още една от причините за високите цени на газа. Да, и интерконекторът с континента нещо им изгоря, авария имаше. Не стават така тези работи, енергетика се строи с десетилетия. Сега гретенчета искат да си нарисуват нова, без да знаят даже колко фази има в далекопровода.

Предния път се излъгах да гласувам за ДБ. Пропуснах факта, че към тях са се присламчили и тези зелени популисти. Повече моя глас няма да видят. Нямам желание да плащам данък за това, костенурките, гущерите и прочее твари да могат да се сношават на спокойствие.

_stankow

Ааа, и белите мечки, и те също. От затоплянето се топели ледовете, а те само на леда можели да го правят. И се раждали по-малко мечета, направо ужас ти казвам ! :D :D

Тока е лукс. Парното лукс. Сека дърва всеки ден. Цялото село сече дърва . Слагаме край на Зелената сделка. Дори ще горя 500 гуми и 3 тона въглища.

Зелените сделки си ги наврете в задника, търтеи безполезни.

Да не забравите за този ЗЕЛЕН ТЪПЪН, като застанете пред урните.

Румен Радев е издал заповед за принудително ваксиниране на населението на България. Заповедта е сведена до всички фирми да наемат само ваксинирани. Радев няма да се спре. Явно Радев мрази българите и ги избива с ваксини. Всичките ми познати с ваксинация починаха. Които нямаме ваксина сме живи и работим.

_stankow

Че те фирмите не са подчинени на президента, каква заповед си измисляте ? Айде стига фейкове !

Радев знае за 2026 г. когато ще затворят Тецовете. Хунтата на Радев иска да вземе десетки милиарди евро от плана за възстановяване. Ще затворят Тецовете без да им пука за народа. Радев мачка всички с цени, инфлация и принудителна ваксиниция. Чакал втория мандат . Радев иска да умрем от глад и студ през Радевата Зима. Махаме Радев . Има и други кандидати.

Радев е продал Тецовете и ще ги затвори до 5 години. Точно в края на мандата му. Затова не гласувайте за Радев. Партията му БСП затвори АЕЦ Козлодуй. Спря Южен поток. Радев е Масон Сатанист и бивш комунист от БКП.

България има залежи от въглища за 200 години напред. Можем да продаваме на Китай , Украйна и Турция въглища. Или да строим нови ТЕЦ . Какво ви пука за въздуха. Мутрите горят десетки милиони тонове боклук от Африка и ЕС. Гледайте да имате хляб.

Излизайте от Еврогейския съюз и няма да плащате емисии. С емисиите сме милиарди евро вътре. Значи полза от Еврогейския съюз няма. Само директиви,заповеди и наредби. Излизаме от Еврогейския съюз и пускаме блоковете на АЕЦ Козлодуй. Строим АЕЦ Белене. Договор с Газпром за 400 долара за хиляда кубически метра газ.

_stankow

И за по-малко може. Има отстъпка "приятелски страни". Белорус например има договор за 185 долара/1000 куб.м. Като се има предвид, че сме по-далече, ще е повече, но можем и за под $300 да получим газ.

ДИР, БЪДЕТЕ МАЛКО ПАТРИОТИ, ЗЕЩО ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ТЕЗИ ПЛАТЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ, КОИТО НЯМЯТ НИТО ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ И ПРЕЧАТ НА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!

В Плана за възстановяване е записана 2026 г. крайна дата за закриване на Тецовете. Значи по-рано ще започне затварянето. Радев и бандитското му правителство знаят това и мълчат ,за да вземе втория мандат.

Правителството на ББ подготеи този план

Едни тарикати си мислят, че продавайки китайски слънчеви панели, ще станат богати. Но забравят, че икономиката без стабилни електростанции ще рухне. Лошото е, че на днешните политици, които познават света само по фотографиите във фейсбук и инстаграм, не може да им се обясни тази елементарна истина.

Парите! Парите- сега, много и под контрола на малък кръг хора! Това е целта на този кръг! Ако една част от похарчените досега пари за перки, фотоволтаични системи и какви ли още не нерентабилни устройства бяха вложени в пречиствателни инсталации на тецовете ползващи въглища вредните емисии можеха да бъдат значително намалени! Разбира ти географ от математични модели, физика, физикохимия и математика или плътност на енергията! И неговата цел е по- лесно и безотговорно да си изкара живота! Разбирам, че залежите от въглища не са безкрайна величина, но прехода към други енергийни източници може да стане много по- ефективно и безболезнено за населението! Една перспективна област е така наречения “ студен ядрен синтез”.

Цената на емисиите на СО2 трябва да се намали около 10 пъти и ТЕЦ- те ще работят. В противен случай икономиката в ЕС спира. Никой няма да плаща луди пари за този дето духа.

Цената на емисиите просто не трябва да се плаща защото е антибългаска политика. България трябва едностранно да излезе от парижкото споразумение и от всички подобни споразумения в ЕО. Така, както Полша се опълчва срещу ЕО.

Как може човек, който никога не е работил, а е усвоявал пари по проекти и рекетирал българския бизнес, да говори за енергетика?! Нагледен пример няколко години опазвали езерото Сребърна за няколко милиона Евро и накрая се оказало, че една отходна тръба се изливала с години!!! И стига с тези глупости, че европейската икономика е по-ниско въглеродна от нашата!!! Същите производства, които са в България Европейските корпорации са ги изнесли при нас, Турция, Китай и др., т.е. произведеното от европейските корпорации трябва да се гледа като общо цяло заедно с произведените части на даден продукт извън ЕС и у нас. Така трябва да се изчисли общото замърсяване на околната среда от даден продукт, машина, автомобил и т.н. Тогава ще видим реалното замърсяване от всяка фирма или държава на околната среда и ще си говорим пак. Стига с тези лъжи на Зелените рекетьори и Еврогейовете!!!

Има добри идеи и съвсем осъществими. Изграждат се локални ВЕИ паркове (предимно соларни) около ТЕЦ-овете. Те произвеждат енергия предимно през деня - проблемът е, че е много трудно да се балансира подобно производство. Но с излишната енергия можем да да произвеждаме водород - който после да горим, когато ние е необходимо. Загубите на произведената от соларни панели енергия ще е около 60% с тази идея, но ще имаме чист и балансиран източник. Тези загуби могат също така да се оптимизират със съпровождащи дейности. Имаме и специалистите, и пари могат да се намерят, и по програми от ЕС ще вземем, но явно нямаме желание!

Въглеродният отпечатък на една атомна електроцентрала днес е по-малък от такава със слъчневи панели. Сами си правете изводите.

"Въглеродният отпечатък" е измама. Както са измама хилядите милиарди, дето Европа плаща за "въглеродни емисии" и по този начин се САМОУБИВА! А Китай и Русия се смеят на веселите самоубийци и доволно потриват ръце...

Ами извода за нашите демократи политици е че трябва да правят това което им заповяда някоя бабка от Брюксел, защото тя им дава стотинки за закуските откъдето спестяват за палатите си. Останалите си правят извода, от 9 милиона на 7 милиона и сега вече 5 милиона.

В кошницата с круши има по-малко ябълки, отколкото в кошницата с ябълки. Да прав си за въглеродният отпечатък, но следващото депо за ОЯГ го правим в твоя двор ;)

Вместо идиотските въгл. емисии да бяхме плащали половината пари за сероочистка и улавяне на саждите. Тогава ТЕЦ-овете вожеха да си работят още 50 г. Climate change is a hoax!!!

Абе какъв кюмюр ще копаме и горим в 21-ви век ? Я погледнете картата за чистотата на въздуха в Европа . Ние дишаме най-отровният въздух ! А ток може да се произвежда още по сто и един начин , освен от въглища ! И второ, някой , който е подписал “зелената сделка” да не подкукуросва миньорите да стачкуват , защото това е пълно лицемерие !

Син дикати - те така си действат: над масата викат, а под масата вземат.

Зомби, правиш ли разлика между замърсяване и климатични промени? Замърсител ли е СО2???

И кои са точно тези 100 начина за производство на ток - кажи поне два. Надявам се нямаш предвид онези зелени смехории - вятър, слънце, мъгла и т.н., които са абсурдни! В карайна сметка ние искаме да захранваме страната с електричество, а не само да си светнем лампата в мазето. Единствената алтернатива е ядрената енергетика, но ние набързо си затворихме работещите блокове, а след това и вратата пред възможността за изграждане на нови мощности!

Това са решения от стратегическо значение за България! Крайно време е да се проведе референдум за това дали искаме ес, нови блокове в АЕЦ -с или нов АЕЦ, американските бази, златодобива и всички останали въпроси касаещи суверинитета на България. На такъв референдум да могат да гласуват хора с миникум основно образование! Очевидно ония от ес ни позволяват единствено джендърски паради да си организираме. Ненавиждам ги !

Зомби, правиш ли разлика между замърсяване и климатични промени? Замърсител ли е СО2???

Престъпниците, които наложиха България да плаща милиарди за въглеродната измама, за тоя, дето духа, кръстен "климатични промени", за милиардите, откраднати от европейските данъкоплатци, рано или късно ще бъдат съдени! За престъпление против човечеството...

Ами Харвардци, какво да ги правим. Боко затова го изпързаляха.

Очевадно е че що се отнася до националните ни интереси няма разлика между ГЕРБ на тулупа и ДъБъ! И двете партии са продажни подлоги само и само да гушнат някои фонд от ЕС то!

Дори Съветският съюз не ни е изнудвал по такъв начин и не ни е поставял такива условия като лицемерите от ЕС. Нека всеки да си направи изводите как от космическа държава станахме кочина.

Нов блок на АЕЦ!

За всичко са виновни корумпираните, декадентни и некадърни бюрократи от брюк.селската хунта.

Поредния зелен продажник терорист . Какво точно се иска от България, да не произвежда нищо и да е зависима от всички като просяк. Час по-скоро да бягаме от европейския концлагер. Сами да решаваме какво е изгодно за страната ни и да не се съобразяваме със сащ-исаните евреи...

Иска фондове. Изобщо целия номер е че ако дадеш достатъчно на правителството може да го накараш и да убие хората. Засега ни затварят и водят в търговски дружества.

Хайде добро утро, благодаря че се намери някой да го каже. То и в момента се субсидира доста яко от държавата емисиите. За последните 10 години са платени над 4млрд. евро …

"Освен това въглищните централи имат жизнен цикъл, който вече изтича а модернизацията им е неизгодна" Значи хем цените на парниковите емисии са прекалено високи, хем е неизгодно да се правят модернизации? Така защо трябва да се доверяваме на думите на този човек и трябва да се придава тежест на твърденията му след като той не е енергитик, а съпредседател на движение борещо се за премахването на всички източници на замърсяване!? Също така никъде не прочетох с какво се очаква да заменим основният си източник на електроенергия!? Все пак не сме толкова зависими от въглищата само за да изнасяме енергията. И ако затворим централите без преди това да имаме алтернатива ще сме свидетели на режим на тока!!!! Достатъчно назад сме в класациите, но хайде и толкова ниско да не падаме!?! Интересно обаче е как ще става работата с рекултивацията на земята с миньорите след като процедурата е описана като комплексна дейност изискваща различни специалисти - инженери, еколози и лесовъди!?Пък и по този начин държавата трябва да плаща на хората без да получава каквито и да било ползи от това. Напрактика ще се плаща за модерно езеленяване и едва ли заплащането ще е така на ниво.

Нужно е дамо да се запознаеш малко и ще разбереш …. Плюенето не помага

Плюене? Какво плюене? Това за вас плюене ли е?! хахахах Просто изказвам възмущението си че се дава думата по належаща тема на човек който няма нищо общо в областта на енергетиката. Чиято нагласа е споко ще се намери работа на хората, тъй че затваряй наред. Добре а с какво се очаква да заменим тецовете след като сме толкова зависими от тях!? Или трябва да се готвим за режим на тока? А идеята му за рекултивация ми звучи като преквалификация на миньорите в градинари. Дори и с европейско финансиране дали хората ще получават заплати подобно на сегашните си?

Разберете го правилно: САЩ хем искат да затваряме ТЕЦове, хем са против да строим АЕЦи. И това цялото изнудване - за да купуваме слънчевите панели и вятърните турбини от тях.

Кой купува слънчеви панели от САЩ? Пазара е над 90% китайски.

В световен мащаб да, но не и в ЕС/САЩ. До 2018 китайците имаха ограничение и не можеха да продават панели в ЕС. След това уж направиха сделка с ЕС но пак им е трудно да продават такава техника на европейския пазар поради намеса на САЩ, регулации и т.н.. Американците си пазят пазара.

Една от причините от 2018 насам САЩ да махат всички правителства на ЕНП в Европа е именно тази. САЩ поведоха пропагандна медийна война срещу Меркел / Бабиш / Себастиян Курц / Бойко и всеки лидер в ЕНП и ги свалиха един по един.

Хм е прав че САЩ ни спират и ТЕЦ и АЕЦ и Южен поток просто да дразнят Русия.. за наша сметка! Те това е истината. И какво получаваме в замяна? Висим по опашки за визи!

Прав си. Много.

Аха! Легнали сме и чЕкаме! Днес 33% от електроенергията на Германия се генерира от ТЕЦ-ове на ВЪГЛИЩА ...

Германия си затвориха АЕЦ -те и сега купуват ток от Франция. Не ги виждам как имат и куража да говорят за електромобили?????

Германия купува непряко отвсякъде. Евтин ток, защото в микса за износ не влизат ВЕИ. За нас остава скъпия ток. Ей това е трика на зелената сделка и свободната търговия. След някоя друга година Германия може да ни принуди и глоби да плащаме защото не и изнася е ток.

Този ДъБъил, нека отговори от къде ще купуваме ток като затвори Мариците? Що спряхте Белене и затворихте половината Козлудуй мамка ви продажна! Правят ни енергиен придатък на Турция!

Няма от къде. Единственото решение е европейски консорциум и да правят по 1-2 АЕЦ-а в всяка страна в ЕС. Регулирано с осигурен отворен пазар ... това е правилния начин само трябва всички да се съберат в Брюксел и да си стиснат ръцете.

Реално няма проблем с финансирането ... просто лобито на досега изградените въглищни централи дори АЕЦ фирмите ще са много против такъв консорциум ... но това е положението ... като няма вариант и това залегне в платформата на всеки политик който иска власт в европа ще стане.

И коя фирма в Европа днес може да построи поне оградата на АЕЦ-а?

Аз затова съм написал консорциум. Такава голяма поръчка да речем 50-60 еднотипни реактора разпределени из целия ЕС ще има достатъчно финансиране за да се задвижат нещата. Важното е че няма да са консултантските фирми на Овчаров и аверите му, които изготвят проектите и 20 години цоцат без нищо свършено. Ще са общ европейски проект с прозрачно управление. В момента е занемарен сектора и няма достатъчно оборот за да са конкуретно способни. Но това ще се промени ... не подценявай ЕС там не сме само ние с Румънците.

Единственото решение е едностранно излизане от всички вредни за България споразумения. Започвайки от Парижкото. Така, както го обяви САЩ: споразумението е неконституционално.