Тържественият парад за Деня на храбростта

През юли т.г. се навършват 140 години от създаването на Българската армия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Парадът бил грандиозен според журналистите. Да бяха прегледали архивите от 1981 г. на БНТ да видят какво е парад. Тогава щяха да внимават в изказа и определенията.

До материално промитите мозъци (които никога не са били в казармата): Алоуууу, "експертите"! Армия се прави с пари, факт, но най-вече са необходими мотивирани хора, за които смисълът на живота им е, да пазят родината си! Като гледам, то хора няма, а вие сте се загрижили, че техниката ни била съветска, а не натовска... Та, за каква армия, изобщо става въпрос?!

...май, по-добре да не правим повече военни паради... Така само насърчаваме и окуражаваме "противниците" ни, които и да са те!

че са съхранили и поддържат в изправност военната техника закупена преди повече от 35 години.

Гледах парада и ме беше срам ама много срам. Излагаме се пред чужденците със тази руска техника

Глупак си Щерев и такъв ще си останеш...

Хубав парад техниката стара но поддържана - македонския отряд спечели овациите

Кой измисли на парад тържествения марш да бъде в бойна униформа? Има си парадна за такива случаи.

Като цяло парадът предизвика умиление сред по-възрастното нарадонаселение и възхищение сред децата. Обаче като си помисля къде са партньорите ни от НАТО и къде сме ние! Видях съветски катюши, знам, че и самолетите ни са съветски, т.е. на по над 30-тина години - тъжна картинка. А че президентът е решил да повдигне духа на нацията - няма лошо, но със стари съветски оръжия не вярвам да се получи.

Хубав парад. Техниката, каквот и да е добре изглежда и тези, които я обслужбат. Но тържествения марш - ужас, неможещи да маршируват, обле

Хубав парад, с чувство за патриотизъм и държавност!

Гова е крайният резултата от предателството на продажниците !!! А прокуратурата дори не го забелязва. Тези са за съд, и затвор + Конфискация!!!

Че прокуратурата в кой отбор играе? КОЙ ги назначава прокурорите?

Офицер от резерва съм... Срам ме е, болно ми е, яд ме е! Повечето коментари тук съвсем правилно отбелязват докъде ни докараха чуждонатрапените ни "демокрация", "ценности (бр-р-р-р!)", ""пазарна" икономика" и "политики". Разбира се, умножени по родна алчност, чуждопоклонничество и лизане на..., на..., абе - на каквото подадат! Колкото до подготовката на парада: поклон пред летците, срам за невиделите строева подготовка пехотни сили (някой много правилно попита по-долу: "Къде са младите?!?"), съжаление към екипажите и разчетите на все още прекрасно работещата, но все пак - СЪВЕТСКА (!) техника... Защото новите "подаръци" от големия брат станаха направо смешни - за малко на кръстовището с "Г. С. Раковски" - точно пред Военния клуб, да тръгнат по маршрута на тролей 9! Така антените(?) им се заплитаха в токопреносната мрежа! Не ми се мисли #КОЙ кретен не си е свършил работата и #КОЙ титан на мисълта (жалко, че Цветанът на мисълта не беше там - почеркът е негов) не е помислил какво щеше да се случи, ако жиците заплющят из тълпата! Със сигурност щеше да им стане много патриотично на присъстващите!

Човече, тотално си се объркал! Армията ни е недоокомлектована, с морално остаряло оръжие, не заради демокрацията и пазарната иковомика, а заради липсата на инвестиции в продлъжение на 28 години. Която и да армия по света, и в демократични, и в тоталитарни държави, и такива с пазарна икономика, и такива с държавно-планова икономика, ще е с остаряла техника, ако не се е инвестирало в такава за такъв период!

Прав си. Недоармията ни е недоокомплектована, а недополитиците ни - недонаяли се.

Можеше да се постараете малко повече и под всяка снимка да напишете пояснение какво точно има на нея, а не да пляснете един и същ текст.

гледайки "парада" в главата ми се завъртяха някои констатации и питанки, 21 век, нашата държавица е член на НАТО, разоръжена, с численост под санитарния минимум, днес бе показана бойна техника с щемпел: сделано в ССР, браво за подкрепата на натовците, браво че поне и това ни е останало, браво,че имаме министър на отбраната, а числеността й е толкова малка,че май няма нужда от министър, генщаб също не ни е необходим по простата причина,че сами не можем нищо да решаваме и все пак за асортимента на сделано в СССР май е по-добре, отколкото голо нищо,все пак здравствуйте братушки и большое спосибо

Хубавото предстои, България започва да се грижи за своята армия. Има съгласие, че ще се достигне до бюджет от 2% от БВП за военни нужди, което не е малко! Нещо повече, този процент е възможно и да се надмине!

Никой не се сеща за унищожителя на Армията драгалевския лаборантин. Той подписа План 2015 , 2025 и сега всички демократични сили трябва да отговарят за действията на своя водач. Армия обаче без икономика не може да съществува и затова и тя беше нулирана от триото Желев -Костов -Димитров. даже цървулът предаде българското разузнаване на враговете и получи пенция от тях. Танковите бригади бяха 5. Общо танкове 3091, от които около 700 Т34 на склад в резерв, в херметизиран "пашкул", но боеготови да стрелят. Останалите- Т54,55, 62 и 72. Бойните самолети - 330. Никой не пита къде отидоха парите от тоновете стомана от 2800 танка и алуминий от 300 самолета? В джобчетата на алчни продажни адвокати иапълзяли на припек от демократичното слънце. Освен че няма нова техника БА няма и боен дух и ще се разбяга при първата бомба, снаряд или пукнала пушка. Мрежи от тайни и явни чужди разузнавачи, шпиони, предатели,доносници и обикновени келепирджии-търговци на информация са оплели ръководните органи и ако случайно се намери някой да вдигне оръжие срещу неканен гост, той ще бъде предаден и осъден от бг правосъдие за нарушаване правата на противника.

Това, че ти не си се сетил, не означава, че никой не се е сетил! Българската армия е в най-силния военен блок благодарение и на тях и затова не сме ги забравили и сме им благодарни! Съвсем друг въпрос е, че армията беше неглижирана и не се инвестираше в отбрана. При правителството на Костов това не беше възможно. То започна при заплати от 7-8 долара на месец. Тогава не можеше да се отделят пари за военни цели. Наблегна се на благосъстоянието, на рязкото повишаване на доходите на хората, като заплатите и пенсиите се увеличиха около 30 пъти за целия му четиригодишен мандат!

Костов (костовист)= национални предатели

Да предадеи интересите на враговете на българите, тези които ги рекетираха и ограбваха дотогава, като мафията, мутрите, силовите групировки, ДС, КГБ, е предателство за тях, така е. Не сме забравили борците, ВИС, СИК, застрахователите на частните магазини, гангстерските войни, фалитите на банките, опашките за хляб и кисело мляко, лукановата зима, инфлацията, хиперинфлацията. Всичко това беше не само предадено, но и преборено.

Последно 152мм гаубици видях във Военно историческия музей. А ги имаше. Явно бройката на бойните технически единици в България намалява...

Днес е денят на българската пародия, който празнуваме усърдно от 1991 г. насам. Свалям шапка на малкото и оръфани генерали на по 50/60 години, които все пак се напънаха да покажат кокалести мускули. Колкото да покажат, че ВЪПРЕКИ държавата, все още дишат. Искам обаче да попитам, забелязахте ли няколко неща? 1) Израженията и цялостното настроение по лицата на военните? Всичките бяха намръщени, леко прегърбени. Къде са усмивките, къде е бодрото настроение и високо вдигнатата брадичка, лъщяща патриотизъм, които са характерни за истинските военни паради? Направете си справка с други държави. И все пак, нормално е да си намръщен и прегърбен, когато те карат да парадираш че си нещо, което не си. Нали все пак трябва малко храна за публиката? Това, от своя страна, е истинско унижение за българския военен, но не му е позволено да го показва. 2) 90% от маршируващите (за генералите - да не говорим) са някакви засъхнали мъже на 30/40/50 години. Забелязахте ли това? Опитах се да открия младежите на парада, в 20-сетте си, уви, беше много трудно. Да видях 20-30 младежа, всичко друго беше на годинки и засъхнало! СРАМ И ПОЗОР. Младежите къде са? Или май въобще такива няма? На чуждите паради е пълно с млади военни, а не с някакви засъхнали старчета. Армията трябва да бъде от млади хора, не от старци. 3) Какъв беше тоя ритъм на оркестъра? Едвам, едвам, бавно свиреха. По едно време ми заприлича на погребална песен! И те са оръфани и изнемогващи... 4) Тая година показахме ЦЕЛИ 3 (три) ракети и 3-те (трите) свръх-звукови самолети, останали от съветско време. БРАВО, КАКВА ГОРДОСТ, КАКВА АРМИЯ! А колко от вас знаят, че горивото заредено в цялата техника (самолетите, камионите, танковете и т.н) е точно толкова, колкото да се домъкнат до площада и да се върнат обратно?!? Това гориво е събирано цяла година, за да има, защото иначе се КРАДЕ и не се отделя и стотинка за това. Военните се намериха в голямо чудо да парадират пред камерите колко сме добре, а по изражението им се четеше друга емоция! Само че не могат да я кажат, защото ще ги кръцнат. Какво унижение... Най-малкото, поне тази година на площада нямаше огромен плакат на сградата, рекламиращ женски токчета. Защото такъв имаше миналите години, и това беше гавра на гаврите на гаврите с нашата армия. Има някакъв прогрес?

Да спрат пенсиите на дъртите комуняги, те и без това не ги заслужават и спестените милиарди да ги дадат на армията.

Ейч, Ото - отворения глист, а не можа ли с парите от продажбата на оръжие и боеприпаси, за джихъдистите, да купим ново въоражение? Или ти, боклук долен, като посредник в продажбата, комисионните ти бяха 90 %. Тези хора с жалките си пенсии, построиха съвременна България. А, шмугльовци, като теб още я обират.

КГБ

Защо да ги спират пенсиите, за да има какво да крадете вие капиталистите ли?

Какво може да се очаква от човек, избрал си за ник името на един есесовец, осъден военнопрестъпник и отявлен неофашист, освен омраза. Тези "дърти комуняги", както ги наричаш, поне построиха нещо и вдигнаха България от руините на войните и няколкото национални катастрофи. Поне това показват фактите. Ето само един, но достатъчен - външният дълг на НРБ към 1989 година е 46.6% от БВП. През 2009 г. брутният външен дълг на България вече достига 108% от БВП и надминава 5 пъти този през 1989 (данните са на Световната банка). Така че тези хора са си заслужили пенсиите.

такива неграмотни и злобни да спрат да дрънкат и за ди затворят плювалниците,защото техният трудов стаж е в пъти по-голям от твоите години, пътечката е утъпкана и ти като дойде времето ща търсиш пенсия, но ще получиш поредната порция социална помощ, за да не умреш от глад, щото и акъл требе, много акъл и работа с осигуровка,много висока осигуровка, а такава и герб няма да ти даде

Аз помня как двамата Ивановци промениха пенсионния модел и много от тогавашните пенсионери започнаха да получават с 50% по-ниски пенсии. Лично ходех да плащам парното на дядо ми, който преди имаше прилична пенсия.

Като се сетя за маршируващите. Сякаш морска болест беше яхнала моряците. Плетяха ръце и крака и не можеха да се синхронизират.... Останалите тропкаха в някакъв странен марш ,нехарактерен за армия.. Водещите блоковете ”висши офицери” пък,си имаха свой собствен марш,в пълен асинхрон с онези зад гърба му... Посмях се скрито,за да не посрамя армията на демокрацията и неолиберализма..........Вече не можем дс видим горд и строен български марш,но можем да видим величествен на 9 май. А,този марш,никак не буди смях. За военната техника,да не говорим.....

Аз пък ще си доставя удоволствие да погледам истински военен парад - този на 9.05. в Москва.

Искам само да кажа, че Шефа Шиши и Премиера също биха се включили в парада, но за съжаление, с това тегло те вече не могат да минат повече от 50 метра пеша... Какво да се прави, крадените пари все някой трябва да ги изконсумира.

На жалките останки,от трите славни български армии и оскъдна военна техника........Навсякъде оскъдица. Военна,икономическа,политическа,духовна,културна,морална и материална........На някои,много им харесва....

10бр. Commando seleсt и 7бр. Guardian са подарък от САЩ и са произведени в завода в Ню Орлианс.

Не знам за Commando seleсt, но Guardian отдавна вече не са даже в топ 10 на най-добрите танкове в света. Така че, благодаря за "подаръка" Дори Abrams М1А2 вече заема едва 9 място. И иракчаните и сирийците го палеха като кибритени кутийки с ПТРК и ПТУР, че и с РПГ.

тия катюши и други антики?!? По подходящи ще бъдат на 9 май..все пак с това са разгонили фашистките пълчища и са ги набутали обратно там от където са тръгнали... Ние с това ли сме въоръжени 2018 г?!? И бяха тези балерини?!? Никога не бил такъв резил нито по царско, нито по татово време. Да няма един мъж да набие здраво крак и да поведе останалите . Едно време лапетата в ССУ бяха много по добри от тези. Кво ли сравнявам...лапетата бяха класа и не заслужават такова сравнение.

Като за мащабите на БГ, парада си беше много добър. Тази година изкараха цялата Българска Армия с цялото си въоръжение белким изглежда по-страшна. За съжаление това което БА сега е една десета от това което беше преди 30 години...... жалко...

Няма страшно братлета! Едно време сме имали само няколко черешови топа, а пък още ни има. Основната отбранителна мощ на страната ни ,в тези джихадистки времена е Българския ловно-рибарски съюз. Спете спокойно деца!

Добре че са руските поробители и гадният комунистически режим та да има какво да покажем след 30г демокрация и НАТО ;-)

изкарали стари съветски желза от втората световна и 3 роти, които не знаят да маршируват ... а па макетата беха ебаси жалката картинка...може би бяха ползвани за фон , да не личи колко не могат нашите гвардейци един марш да направят. Само момченцата със сините барети показаха наченики на строева подготовка.

Толкова много хора имаше на площада! Президентът ни - достоен, стегнат, буди уважение, говори кратко и ясно като всеки военен... Войниците ни маршируват строени като по конец, много ми харесаха. Като гледа човек този парад, има някакво приповдигнато и патриотично настроение

Честит празник на всички

Парад като парад, но нямаше ли някой , който да каже на Каракачанката, че не е прилично през минута две да задава някакви въпроси на Президента, като го принуждава да му отговаря и кажи-речи през цялото време двамата да си хортуват нещо, като увличаха и генерала в разговора си! В края на краищата приемаш поздравите на собствената си армия, поне я уважавай повече....!

КОЯТО МАХНАХА ЗАРАДИ СЕР гЕЙ СТАНИШЕВ! ИМАХМЕ АРМИЯ, ИМАШЕ И МЪЖЕ, А НЕ ДЖЕНУРЯ В БЪЛГАРИЯ, ИЗКАРВАХМЕ КОЙ ПО 2, КОЙ ПО ТРИ А ИПО 4 ГОДИНИ В КАЗАРМАТА И СТАВАХМЕ МЪЖЕ! А СЕГА ИМА ЛИ ТАКИВА?! А ТОЗИ ПАРАД БЕШЕ ПРИЗУМЦИЯ НА ФУРАЖКАТА РУМЕН РАДЕВ ДА ТРАКА С ОРЪЖИЯ, КАКТО ПУТИН И ТРЪМП ГО ПРАВЯТ, АМА СМЕ МНОГО ДАЛЕЧ!!!

За пореден път дизайна на страницата на dir.bg е разочарова, не може на празнично събитие да сложиш черен цвят за фон.

SU-152

Хванах края на великиот парад по телевизията и забелязах, че наратора използва натовските дезигнации за съветските ПВО-та. Чудя се дали това е в резултат от нескопосано използване на Уикипедия, или пък е отчаян опит за вдъхване на евроаталнтическа гордост

Такъв резил не съм виждал.За деня на храбростта мутри на гърба на приемащия парада не е било никога

Парада добре ама защо рязаха нови оръдия например и ги унищожиха. Въобще защо унищожиха всичките танкове Т55, които все пак ставаха за нещо. Махнаха и противотанковата артилерия, която също е ефективно и доста евтино срдство. А колко точно БМП, БТР, МТЛБ и др. машини военните съсипаха и зарязаха и унищожиха и нарязаха без да се налага няма да говорим. Сега щели сме да си ремонтираме сами .... какво.

Танковете ги подариха на Македония. А армията унищожиха, за да не последва примера на югоизточните ни съседи.

С тая допотопна руска техника, не знам как ни взеха в НАТО. Сигурно сме станали за майтап на другите в алианса.

Реактивните установки са тръби - вътре можеш да сложиш невероятни неща. Даже ядрено оръжие, химическо, противотанкова система с 5 ракети с парашутчета, които си търсят цели и какво ли не. Каквото купиш или си направиш. Т72 в момента се ползва и модернизира и в наровска Полша и в Русия. Всички машини от типа на МТЛБ, БМП, БТР и т.н. могат да се модернизират, превъоръжават и т.н. Например да се слагат да речем поне нови двигатели. Даже Южна Корея разработва свои оръжия на тяхна база, модернизира ги , че даже се хвалят кое е по-добро от руския оригинал.

Ние не сме се натискали за НАТО, а те ни взеха с цел да унищожат армията.

Парад на остатъци от нещо, което е всявало ужас от Добруджа, до Дурас .... Остатъци. Добре е, че дядовците ми умряха та поне такъв резил и кашмер да не гледат. Щото са били явно храбри и умни мъже- Имаха кръстове за храброст /за убиване на шваби/ а се бяха върнали от война и живи.... Но те явно са били мъже от друг народ и друга България.

или истината за дядо ти; или истината за ордените.

Не Ви разбирам въпросът относно истината. Но пазя Кръстът за храброст на дядо ми по майчина линия понеже съм му единствен внук момче. Като умря го взех аз. Другият ми дядо има два 2-ра и 3-та степен но не са у мен. На теб ли неизвестнико да се доказвам и да показвам това дето дедо с кръв го е заслужил???

Танка ми се види абс гол. Динамична защита нема, секи джихадист с старо РПГ гарантирано ше го гръмне от първия опит.

РЕТРО парад на армия ,която не става за НИщО!

Ден на хрбростта -да застанеш достойно за да пазиш и защитаваш това, което обичаш и е скъпо за теб, в трудни времена, не дай Боже и Вие политици и управноци, и във военно време. Това празнуваме днес деня на нашите горди пазители. Жалко, че с недостатъчна мощ и авджийско-рибарски униформи по западняшки модел, но ако има достоен дух и горда осанка от честта на този дълг и отговорност, земя и небо,звяр и природа и де що е човек, не може да не изпита възхита. Защото сме потомци на древна военна и бойна мощ и тя се е доказала в битки, когато е защитавала съградените от нея градове, държава и най-вече хора, които обичат. Резултатът от война е винаги смърт, разрушения, болести и то за обикновените хора, елитите пък онокновено оцеляват по-богати от контрабандата и корупцията, приоостуитуцията и т.н., която взема зверски размери в такова време. Затова да славим щастливо и гордо за здраве нашата мирна армия и тези, които ни служат, на нас българските хора с живота и сърцата си. И да уважаваме достойния им професионален избор . Да ги защитим и ние, като не позволяваме развитие на лош сценарий. Честит Гергьовден, скъпоценни и обичани сънародници!

Това което сте написали е прекрасно .Бог да Ви благослови достойни мъже и жени , служещи в Българската армия за България.

Чета и гледам, че с толкова военни експерти във форумите наистина си заслужаваме съдбата...едните плачат по минало други по бъдеще ама не ясно кое......

Хора, прочетете коментарите под статиите за Деня на храбростта и си отговорете на следния въпрос: Колко от коментиращите се изненадват, че армията ни е недовъоръжена и е с морално остаряло оръжие, без да са правени нужните затова инвестиции през последните ... 28 години! Учудените не са ли ... 80%?

Добрата новина е, че вече на всеки стана ясно, че НАТО не е някаква извънземна структура, която ще ни пази и ние ще си веем байряка, а че ние сме НАТО! Досега се самозаблуждавахме, че ние понеже сме бедни, нещастни, малки, колонизирани, бивши роби, колонизаторите са ни длъжни! Тази илюзия умря!

Много "мощна" таз армия. Дори показаха и 6те самолета и 5те танка...

Малко са! Трябва да се настоява за увеличение на военната ни мощ!

на парада не беше показано най съвременното българско с което участваме в много мисии оръжие-военна полева баня

Видяхме стара руска военна техника, далече от съвременната. Добре че сме в НАТО. С тези железа сме без гащи. Има и хубави неща. Униформите са хубави, шарени и войниците са като маникени. Музикантите свирят и танцуват като мажоретки. Браво.

дирниците много ги е страх като напиша че ще превземем берлин! ха ха ха! яхвам магарето и в атака! берлин е мой! ха ха ха!

БНТ 14.55 -Тримата от запаса ,с Парцалев и Н.Анастасов !

Националната сиурност означава военна армия,енергетика,съобщения,транспорт,военно обучение .Енергетиката ,транспорта,водата ,ресурсите,като златодобив са подарени на бандити.А там където има безаконие ,корупция,това означава слаба държава.

Да спомням си за,,Българската Народна Армия БНА,,добре обучена и със съвременно/за времето си/ оръжие,е да ама тогава бяхме членове на Варшавския договор.Повечето от това оръжие ни беше подарено или платено с консерви и други боклуци,както и произведено у нас с Руски лиценз.Сега сме членове на НАТО и ЕС,може би трябва да участваме в Обща Европейска Армия...времената са други!!!

Дирници, защо ме цензурирате? Че иронизирам келепирджията? Не е ли жалко да парадираш с това, че си прецакал другите, че срещу "боклуци" си получил необходима стока! Това ли са ценностите, които браните!

Кой те е излъгал грозно, че са били боклуци?

Цитирам "бившия войник"!

къде са сега тези консерви и други боклуци.искам да се прецаквам като ги купувам.

това ,че сме оцелели засега означава ,че е време да се осъзнаем ,преди да е станало късно . и да се покажем не като роми , а истински Българи . Достойни,образовани и истински Християни . християнин не слугува на мошениците ,които го залъгват с власт и пари ,а после го самоубиват от страх да не бъдат разкрити !