17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако искаха да се продават български стоки нямаше да затварят фермерските пазари а щяха да затворят веригите където са гъз до гъз!

А защо правителството внесе маски от Китай, да не забравяме, че от там тръгна вируса и криха ли криха, а сега търговия въртят. Защо не се използват българските, ако няма достатъчно, има толкова много безработни, които имат желание да ушият, някои дори на ниски цени.

Добре де, Лидл си имат "Родна стряха" - брандирани бг продукти. Кауфланд си имат фермерски щандове от малки бг производители - от разни завъртяни сирена по народни рецепти на баба Гина от Копривщица. Била също си имат щандове за бг ферми. Какъв е новият театър в случая?

правят почивка от седмица в България, през която стоката се препакетира и се изнася като произведена в България!

Има случаи кога с изумление виждат, че товарят абсолютно същата стока, която са докарали, за на обратно.

Купувам си прясно мляко Верея, българско е, харесва ми на мен и цялото семейство. Сега обаче с малоумния закон на лъжепатриотите и министърката на ДПС произведеното в Стара Зогора мляко не граничи с регион Русе и ме задължават насила да ползвам друг заместител, може би на някой партиен другар, което не искам. Представяте ли си какви говна имат в кратуните тази жалка съветска пасмина лъжепатриоти, депесари и гербоджии!

Изобщо не ме интересува какво и как ще продават веригите, това са машини за източване на пари от държавата, при минимално плащане на данъци. Аз лично ако един магазин или верига магазини за хранителлни стоки не са български и с български собственици, НЯМА ДА ВЛЯЗА В ТЯХ!

яж на Шиши Пеевски оная работо

германските вериги да разберат че работят в България. Стиснахме ги за топките така, както те ни стискат като нация втор употреба. Която верига не й е изгодно - да си ходи!

Нищо не е стиснато. Може би си пропуснал последния абзац. Няма голяма западна верига от магазини, която да няма магазини в поне 3 административни области. Или казано с думи прости, за Била, Лидл, и тям подобни не се отнася

То имало и полза от Коронавируса ве, защото ще ядем български плодове и зеленчуци, а не "пластмасови" такива от чужбина.Да не говорим, че прекупвачите надуват цените , а купуват 3-то качество продукция и си пълнят джобовете за сметка на крайният потребител.

Четете края на статията. Големите вериго Не се контролират.

Има само един малък проблем- българските производители не произвеждат достатъчно,за да задоволят нуждите на вътрешния пазр. Освен, разбира се, ако не искате да карате само на боб, олио и хляб. И, ако в един момент 50% от площа във веригите е празна- познайте какво. Пак ще си ядем пластмасите, така или иначе, докато не почнем да произвеждаме достатъчно. Само дето е възможно цените на чуждите стоки да скочат, по ред причин. Най- вероятната- като ти е празен половината магазин, понеже няма какво да продавап в него, вдигап цените на това, което продаваш, за да покриеш разликата.

ще ядете БГ боклук радвайте се

Дали сега има български плодове. Може би в твоя двор растат или на балкона. Глупости.

От това, което прочетох, става ясно, че в същност нищо не са ги задължили - ще турят една табела пред българските стоки, а такива и сега има във всички вериги, но е важно техния дял, а не това дали фигурират в асортимента.

Аз предпочитам чуждо в повечето случаи. Българските ако искате на щандове, в каруци, в проценти, където искате ги слагайте, рекламирайте ги, таксите им намалете. Просто внасяйте чуждо и оставете хората да избират. Българските производители, които призвеждат качествен продукт не мрънкат. Мрънкат тези дето чакат на държавата да им помога.

Хе хе хе,.... те и сега ги има, казват моловете и има някакви си, дадени. С това постановление си измиха ръцете, че работят в ползу роду!!! Въпросът, генералния е постоянно да се предлага и то в по-голям процент, отколкото сега. А не дали да са няколко рафта и готово, има български производители и български плодове, зеленчуци, за тях става дума. Прах в очите е и закупуване от МЗГ на плодовете и зеленчуците и раздаването им за социални нужди. Колко тона могат да се изядат, от социалните домове и прочее... 2, 3, 5 ? Много повече са произвели от фермерите, стотици, и намирисва останалото количество да бъде препродадено от приятелските фирми, после на по-високи цени и какво после... Делчо Делев!!!

Това което е гласувало правителството по същество не променя нещата! Няма % на български стоки! Единственото ново е, че ще бъдат обособени на отделен щанд! До сега ги задължаваха да пишат на васяка стока - държава производител! Така и веригите са доволни, че по същество за тях нищо не се променя, а по-простите хорица ще си мислят, че правителството се е загрижило за българските производители!

ХОРИЦА ГИ ИНТЕРЕСУВА АДЕКВАТНА ЦЕНА И ПРОИЗХОД

Кое ще рече "адекватна цена"? Да е евтино ли? Работя бързо, качествено и евтино -имате право да изберете само две от опциите.

Работя бързо, качествено и евтино -имате право да изберете само две от опциите. ---- НАБЛЕГНИ НА ЕВТИНОТО !

Е ми нали всичко е в този сценарий, включително и това да затворих хората в къщи и да ги направиш безработни, но да не идентифицираш заразата и да не лекуваш болните, но да кажеш, че всичко е за народното благо.

Абе що не кажат направо кой мастит "земеделец" ще ползва безплатно половината площ на супера?

НЯМА ДА ПРОДАДЕ НИЩО, НЕ Е ЛИ АДЕКВАТЕН С ЦЕНАТА!

И да бие с малко цената на вноса, пак няма да купя от него защото ги знам какви са.

2020-04-13 15:56:44 Гошко (нерегистриран) Бих плащал до 4-5 по-скъпо, ако имам гаранция, че ям домат от едно време(примерно: биволско сърце). ---- ЦЯЛА ВЕЧЕР ЕДНО СЪРЦЕ .... П.П. НЕ СЕ И НАДЯВАЙ! НЕ СИ ЛИ АДЕКВАТЕН НА ЦЕНАТА - ГОРИШ ЗА ВИНАГИ!

Е, защо предположи, че всички са без пари и/или не работят в момента. Надявам се, че и на "Гошко" ще му останат парички за някой агнешки бут /български/. Да е жив и здрав човека. Аз също предпочитам българското, когато е качествено. Цената тогава е без значение. Проблема е, че не ми е ясно как отделен дребен производител ще договаря с верига за продажба на малко количество продукция и то без да има собствен превоз, хладилна база и т.н. Ще му изрецитират сума ти вътрешни правила, които им пречат. Накрая големите магазини просто ще сложат табелки под и без друго вече продавани от тях български продукти от големи производители /напр. яйца, мляко и др./, че са с произход - България. Макар, че разбира се смисълът на постановлението е друг.

Значи така, пускаме подбраната СКЪПА стока на подбрани БГ производителите в големите хипермаркети и затваряме всички други възможности за закупуване на останалите БГ производители. Страхотна логика и решение. Абе господа министри и депутати, някой от вас влизал ли е скоро в големите хранителни вериги да види, аджеба дали и там се спазват карантинните мерки, като например елементарна дистанция от 2 метра или ограничения на минимум пазаруващи хора? Че нали за това затворихте пазарите - имало струпване на хора и било предпоставка за заразяване. А в ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ без дистанция няма предпоставка, така ли? Що за поредно идиотско мислене и решение бе това?!?!?! Вчера бях в Фантастико. Кило БГ домати - 5лв., кило Гръцки домати - 3лв. И двата вида едни и същи пумии. Без вкус и вид. Тоест в сегашното положение или си купувате скъпите боклуци на подбраните БГ производители или няма да ядете. Или харчите двойно повече точно сега, когато сте без пари или ходете на майната си. Иначе пък някои се радват, че вече налагаме БГ стоката на пазара. Следващият път вместо да пляскаме от балконите за медиците, може да си вземем ден отпуска и да отидем да ги подкрепим пред парламента. Тогава имаха истинската нужда, да знаете. А сега пляскаме за това, че са дали клетва и си изпълняват ежедневните задължителни задължения? Единство му е майката, не пляскане от терасата.

СЕДМИЦА КАУФЛАНД ИМАХА ТУРСКИ ДОМАТКИ ЗА 1,79 ЛВ!

НЕ БЯХА ТОЛКОВА ПЛАСТМАСОВИ....

вече разбраха, че само турски доматки взимаш. Вносител ли си им или толкова разбираш от качество?

ОТ СЪОТНОШЕНИЕ ЦЕНА/КАЧЕСТВО! ИМА СЛУЧАЙ КОГАТО И ТУРСКИ ДОМАТКИ НЕ ВЗИМАМ НА 1,5, АКО ГИ ВИЖДАМ, ЧЕ СА ГЬОН ... НО МИНАЛАТА СЕДМИЦА БЯХА СРАВНИТЕЛНО ДОБРИ

На много хора "хич не бяха толкова пластмасови" им е малко. И биха дали повече пари за нещо по-качествено. Защото ИМА и по-качествено. Всеки си преценява дали ще купи 5 продукта за по-малко пари и ще направи компромис с качеството или ще купи 3 продукта, но ще са с по-добро качество, макар и по-скъпи.

Допреди дни в Лидъл имаше чесън от Китай ,Турция ,Македония...4.35 лв.,5.20 лв 5.45 лв.Е сега има само български -9.60 лева. Така ли ще е с всичко ? На мен не ми харесва !!!

ЧЕ ЩЕ Е ТАКА ... И ДАЖЕ ТОВА ЩЕ ИЗИГРАЕ МЕЧЕШКА УСЛУГА НА "РОДНИТЕ" ПИШМАН ЗЕМЕДЕЛЦИ! ТЪЙ ЩЕ ИМ ГНИЕ СТОКАТА!

правилно

И зърнопроизводителите бяха закъсали, докато не започнаха да усвояват европари.

Напъна се планината и роди тиква. Или в по-съвременен вариант правителтвото съживи малко бременната жена. Значи веригите осигуряват площи а производителите ги зареждат. Искам да видя сега колко от аплодиращите къдрокосата овца-министър ще си наемат транспорт за да карат в някой супермаркет

Следваща заповед , че 50% от покупките в количката трябва да са Български !

И ако не са? Кво ще стане?

Аз да попитам нещо само. Дано дира не ме изтрие за това че спомвнавам пак евреите. След като се установи че джинджифила и лимоните помагат за укрепване на имунната система цените на им скочиха 2 пъти. Вместо еврейските вериги Кауфланд, Била и сие да намалят с 30%цените на храните от първа необходимост те направиха обратното. Това е геноцид над народа от който те си правят милиардите. Та не се учудвайте на Хитлер защо никак не му е било трудно да убеди хората кое е злото,защото същото зло изнася злато и капитали в Америка след първата световна война и принуждава немците да плачат за килограм картофи. И да ме блокират това е истината. Ако не вярвате вземете кредит от твхните банки и ще се убедите.

Веригите и болниците са търговски дружества. Ти намали ли си заплатата за да помагаш на борбата с вируса?

Загледах се в марулите и на листата с дребен шрифт "българско екстра"... Взимам свински бут, на кокала "бай Данчо от с.Мечка"....Отивам на касата и... Българка... В таксито, българин.... Жената, българка.. Парите, български.... Телефона, български... Изплаших се и се събудих :х

Събуди се ... и гледаш в огледалото - българин... страшно е!

И т.н. Но защо не се сещат да ревът срещу това че субсидиите за зеленчукопроизводство в Западна и Южна Европа са в ПЪТИ по високи отколкото тези в Източна. И тази несправедливост продължава вече 15 години. Защо. Нека да премахнем субсидиите и да видим тогава кои продукти ще са по конкурентноспособни.

Ето в Белгия - Отиваш в супера, купуваш прясно млако за евро и двайсе. Ама тое субсидирано със 70 евроцента. Отиваш в супера в България и си купуваш прясно мляко за два и 30, а то е събсидирано само с 30 стотинки. Е колко ли щеше да струва БГ млякото, ако беше събсидираносъс 70 евроцента - демек с лев и четирийсе?

Не за прекупвачи и цена в търговски вериги

Държавно - партийният администратор не е сред най - умните и мрази да мисли и анализира. Благодаря му за едно - че потребителят има право на избор. Българските продукти ще бъдат ясно маркирани, което означава, че и вносът ще е ясно маркиран. Потребителят ще избира по - лесно и чуждата продукция. И още нещо, не е вярно, че потребителят няма достъп до бг продукция, просто не я купува, защото е с най - висока цена и най - ниско качество, хем идва от от макс 100км. Само един пример, днес купих картофи. Френските, немските и египетските бяха отлично измити, пакетирани и обозначени. Българските бяха с пръст и и мърляво пакетирани - за прасета. Ето ви и причината. Селското стопанство е 100% ДС червено, там еволюцията е спряла отдавна, а заплатите са смешни. Когато купувате от тях, подкрепяте този модел.

Приетата мярка спродажба на дребно нае отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната. Т.е. не се отнся за Кауфланд, Била, Лидл, Т-Маркет

Сега много от вносният боклук ще бъде препродаден от българските тарикати на българските будали...

ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЙНА ХУНТА Е ИЗОБРЕТАТЕНЛНА НО ПАК ВСИЧКО ЩЕ РЕГУЛИРА Н.В. ЦЕНАТА!

Тези пресни и сочни продукти.

НЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ТИ КУПУВА "ВЕЛИКИЯТ" "РОДЕН" ДОМАТ НА ЦЕНА ПО-СКЪПА ОТ ТУРСКИЯТ! ПРОСТО ЗАБРАВИ!

Бих плащал до 4-5 по-скъпо, ако имам гаранция, че ям домат от едно време(примерно: биволско сърце).

Съгласен с "Гошко". Предпочитам да е в пъти по-скъпо, но да е вкусно. А и примера с "биволско сърце" ми хареса. Сетих се за някогашните салати на баща ми.

Е, досега си имаше български стоки... Ще заменим палмово масло с родопско ли? Или изварата с сирене? Вместо маслини, дренки! А, пари? Имаш ли пари избираш, народа няма пари за качествена храна!

лъжичка, но да кажеш, че не ти достигат няколко лева на ден за 1 кг. БГ домати или 200 грама българско сирене, това вече е прекалено. Но отиваш в немската верига и си купуваш суши, нали или ирландски кашкавал, нали? Или пиеш чилийско вино? Купуваш си боб "Добруджанка". На него пише произведн от "хххх" БГ фирма, ама като прочетеш етикета до долу о виждаш Шрпизход: Китай. Мошеническа работа е това Биляна. И тя е узаконена от Европейската комисия. Затова заводите са в Китай, а производителя в Европа. В частност - в България. Мръсна работа, миризлива е глобализацията и международната кооперация. Тя е за сметка на потребителя, но пълни джобовете на тръстове и вериги.

АКо бях уважаващ себе си русофил, щях да искам разхлабване на мерките в Русия, не тук.

ПРАВО ДА ПРОДАВАШ ВЪВ ВРАЖЕСКИ СТРАНИ, ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА "ВЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ"! П.П. ТИ ТАМ ДА НЕ МИСЛИШ, ЧЕ ЩЕ ПРОБУТАШ ДОМАТ ЗА 2 ЕВРО, КАТО ЗАПЛАТА ТАМ Е ПО-МАЛКА ОТ ТУК И СА ОЩЕ ПО-ЗЛЕ! ГОРИШ БЕ ... ГОРИШ ОТ ВСЯКЪДЕ! ИЛИ СЕ АДАПТИРАЙ КЪМ "БОРБА НА ПАЗАРА" ИЛИ ГОРИШ !

Искат наготово .

Плюете ли, червени боклуци селски?

Ей това е демокрация!! Сега като настане една яка конкуренция на пазара и ще ядем само пресни зеленчуци и супер храни.. Най-после био и висококачествено БГ производство. Няма повече гръцки, турски и не знам си какви други "боклици" да ни заливат и "тровят".

ВЕРНО Е ... ДЕДОВИЯ !

За австрия със сигурносъ е така: всяка верига е задължена да продава продукти на местни производители. Ако не иска й казват чао. И понеже веригата знае наистина че ще чуе думата чао, и въобше не подлага на дискусия това правило. Подкрепям с 2 ръце решението на кабинета!

Антончо тичай да сееш домати и да богатееш

Отдавна трябваше да стане. И кога най накрая ще се реши въпроса с неравностойното субсидиране в Западна и Източна Европа. С какво се занимават високоплатените български чиновници в Брюксел и в министерство и агенции.

Хората ще избират между евтино и скъпо... Човек с ограничен бюджет, търси китайско, турско или на промоция... За българско, Сашо Шампоан, сапун и паста за зъби... За четката се двоумя 3-4 минути.

Крайно време беше. Не може в голяма част от страните в Европа да е така а само ние за не си защитаваме родното производство за сметка на в пъти по субсидираните и безвкусни зеленчуци, плодове и сирена

ХАЙДЕ СЕГА ДА ТЕ ВИДЯ "РОДНИ МИ" ПРОИЗВОДИТЕЛЮ, КАК ЩЕ СЕ ЗАЩИТИШ ПРЕД МЕН! МИНАЛАТА СЕДМИЦА ИМАШЕ У КАУФЛАНД ТУРСКИ ДОМАТКИ ПО 1,79. ТИ ЗА ДА СИ "ОТГОРЕ", ТРЯБВА ДА ЦАКАШ ПОНЕ НА 1,7 ... ИНАЧЕ ГОРИШ!

И лайна ще ядът за 1.60. турските боклуци пълни с нитрати взел да хвали.

А Вие само цената ли гледате? Качеството не Ви ли вълнува? Турските зеленчуци имат повече пестициди от произведените в ЕС. За турските продукти не се прилагат правилата за производство, които важат в ЕС. Знаете ли, че в Турция използват куп пестициди, забранени в ЕС? Явно не знаете, щом говорите само за цени. Ясно е, че няма земеделие чез пестициди. Имат, обаче, значение видът и количествата им.

Момчета, значи всички тичаме в събота или неделя на пазара да си купим пресни зеленчуци, произведени у нас, чесънче или лук от някоя бабка, копърче, зелена саладка и домати, ама всичкиса против тези БГ продукти да се продават в немските търговски вериги. Защо?

Що си сигурен, че бабката не е минала през борсата да купи китайски чесън?

че те се продават точно там - в чуждите вериги в чужбина. качествените български продукти се изнасят, защото тука цената им ги прави непродаваеми. а зеленчуците от бабката как ще стигнат до веригите в бг - пак прекупвачи и надуване на цена ?

Е нали популизма ти е чужд бе Боко?? Ква стана тя??

Боко популист? Никога :)

Това е директен удар по свободният пазар! Ако българските продукти бяха на добра цена, нямаше да има нужда от такава мярка, те вече щяха да са на щандовете!

АКО ИМАХ НАРОДНА ЦЕНА, ККАТО ПРЕТЕНДИРАТ, ЧЕ СА "РОДНИ", ЩЯХА ДА СЕ КУУВАТ! НО ЦЕНАТА ИМ Е Х2

Свободният пазар можеш да си го завреш...знаеш къде! Няма свободен пазар!!! Тази идея само се продава на малоумните аборигени като тебе да си дадат пазарите. Видяхме колко са "свободни" пазарите когато ЕС и САЩ се скараха кой какво и колко да продава и историята с Хуавей. Умните държави са богати защото си гледат интереса и ти говорят за свободни пазари само когато им изнася! Когато ти трябва да се възползваш от техните пазари, изведнъж се оказват че не са много свободни!

На зеленчуци, плодове и млека в Западна Европа какво е. Не е ли удар. Много ви е сбъркан критерия.

Чета ви коментарите. Говорите за конкурентноспособност и за това колко скапани били българските продукти. Значи, имате скапани политици, бягате в чужбина. Имате скапана икономика, работите в чужбина. Имате скапано образование, учите в чужбина. Имате скапани продукти, купувате чужди. С български език не може да си намерите работа, учите чужди езици. Имам един въпрос....Защо въобще имате държава и се наричате народ, след като от всичко българско сте недоволни???

Защото, това че съм българин, не ме прави автоматично мазохист. или комунист.

Не знам дали си комунист..ама със сигурност си мазохист щом като комунистите те мъчат по всяка. На кривата ракета, нали знаеш какво и пречи?

Варна е 1:0 пред останалите moreto.net/novini.php?n=417589

Нищо не разбрах от последното изречение

Е да не мислиш, че "редакторката", дето го е написала е разбрала нещо...?!

Недоумявам. Къде е уловката? Не, че не искам пресни плодове и зеленчуци. Ще махнат ли или поне намалят размера на ДДС? По причина, че нашето земеделие /почти/ не се субсидира, то стоката ще е или по-скъпа или по-некачествена. Вдигането на цената пълни хазната.

Ако не определят начин за ценообразуване нищо няма да стане. Ще заредят ведъж, ще друснат 3-4 цени и така ще си висят по щандовете докато се развалят. Никой няма да ги купи и пак няма да се продават.

Никой няма интерес от съсипана стока. Те да му мислят как да стане, не са тъпи.

поредното доказателство ще там горе ' нема никой', народа е казал "дай власт на простия- да му видиш акъла'.

"Търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни производители" Превод на заглавието-шедьовър от "редактор" Калина: "Търговските вериги БИВАТ ЗАДЪЛЖЕНИ да предлагат българска продукция ОТ местни производители."

...Приетата мярка спродажба на дребно нае отнася за търговските обекти... "спродажби"? "нае отнася"? Абе вие на телефона ли ги пишете тея статии?

Вилните зони са естествено подходящо място са социално дистанциране. Може би само срещу саморъчно написани декларации "виладжиите" трябва да бъдат пускани да излизат от града, за да отидат до градините си. Предлагам до вилните зони и селата, които се ползват за същата цел да има безплатен транспорт за пенсионери, като на пътниците и в двете посоки се мери температурата, а още по-добре, ако е възможно, да се правят тестове. Средства могат да се вземат, като по време действие на извънредното положение заплатите се ограничат до 3000 лв., например.

Виладжиите трява да бъдат допускани само срещу удостоверение за настоящ адрес. Ще се прибират обратно по постоянен. Не е чак толкова сложно.

Да живей българското! Ако можеше да говори българския домат закупен от кооперативния пазар сигурно щеше да пее я сертаки, я някоя македонска песен. В най-лошия случай шлагер на Лепа Брена.

Интересно ми е как ще зареждат в Габрово (и не само там) "продукти - регионално производство" като "риба и рибни продукти" ???? Да се смееш ли, да плачеш ли? Тези ни управляват с АКЪЛ на риба.

СЕГА НАПУК ЩЕ КУПУВАМ САМО ТУРСКИ ДОМАТИ , ДАЖЕ И БУЛГАРИСТАНСКИТЕ ДА СА ПО-ЕВТИНИ ... А ТЕ НЯМА ДА СА ПО-ЕВТИНИ ! П.П. ВСИЧКИ ТИЯ "РОДНИ" ПРОИЗВОДИТЕЛИ, СА ДЕФАКТО ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО СВЪРЗАНИ С ЧЕРВЕНАТА РОТШИЙЛДОВА ХУНТА, ЗАЩОТО ОТ КЪДА ИМАШ ТИЯ СТОТИЦИ ДЕКАРИ ЗЕМЯ? КОГА С КАКВО Я КУПИ, АКО НЕ ПАК "ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЙКА", ПАК НА "НАШИ ХОРА"!

Ти щом купуваш домати поле в живота си не си видял, но ти е "ясно" как се изкупува земеделска земя и що е аренда. С турските домати си купи и фес и в.........

БАСТУН ЧЕРВЕН, АЗ ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ ЯЛ ДОМАТ ОТ ГРАДИНАТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ, ЧЕРВЕНО ДС-ПАРТИЙНО ПАРВЕНЮ! СЕГА ОБАЧЕ НЯМА ДА КУПУВАМ ВАШИТЕ ДОМАТИ , А ТУРСКИТЕ... НАРОЧНО!

Aбе вас в герб с конкурс ли Ви събират толкова застреляни.

Разбрах - вулгарен човек, без образование. Между другото едва успях да бъда чавдарче. Така, че какъв комунист и ДС - непълнолетен ли?