БПЦ започва преговори с останалите църкви за македонската

Светият синод реши да се застъпи за признаването на македонската църква пред останалите православни църкви.

Обратно в новината

Коментари - БПЦ започва преговори с останалите църкви за македонската | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

,,МЪЛЧАЛИВО БДЕНИЕ!!!....И тук замириса на цветна революция и сороска полюция.....Само от един център искат да унищожат ПРАВОСЛАВИЕТО.И имат достатъчно слуги и тикви за това.......

вземат станат македонци както е трагнало

Тези май незнаят какъв таралеж си слагат в гащите с "македонците" и то за църква.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КУ... НОМЕРА И МРЪСОТИИ ГИ ПРАВЯТ сърбите и руснаците ,те не желаят обединение между България и Македония ,70г. се борят против това ,даже и пътища не се правеха ,благодарение на комунистическата сган ,която сега е в нашия парламент като тяхна 5-та колона !

а и не разбираш смисъла на думите! МПЦ иска да стане самостоятелта църква драги или драга троле! Което означава нещо по-лошо за България!

Наскоро сръбският патриарх излезе с изявление в подкрепа на военопрестъпника Ратко Младич. Аз не съм оптимист, че там нещата могат да минат гладко и без проблеми. Второ, това че от сръбската е направила да бъде обяване схизма на МПЦ, означава фактически, че не ги приемат за автокефална(самостоятелна) църква. Тук интересна ще бъде позицията на руската ПЦ. След като другите църви мълчаливо или в пълно съгласие са приели това МПЦ да е в схизма, прави много трудно да се призне нейната независимост, аз по-скоро не съм оптимист.

как може да минат гладко след като в македония няма македонци. то няма и македония. територията ппърво гръцка; после българска; после сръбска; пък и югославска... надодът сърби, турци, гърци, албанци, потурчени българи и т.н..

По същата логика, би следвало да се твърди, че и македонският народ е част от българският и просто трябва да се върне при майка си България.

Правилно ,Господ ги създаде българи ,но тройката комунисти ,атеисти ,които се смятат за по велики от Него ги направиха македонци !

То македонски народ няма, та по никаква логика няма къде да се връща. В Македония живеят българи, гърци, сърби, албанци и т.н. След като са решили да си правят собствена държава, ние ще им помогнем в крайна сметка сме една нация, що да си нямаме две, три пет държави, па били и те съседни. И го правим, първи им признахме държава, сега ще им съдействаме и за църква, толкова.

НИНОВА И ТОВА ЛАЙ....О ИЗЦВЪКАХТЕ ВИЕ !!!! Как да ви уважава човек ,нещастници такива ,а сега не ти спира устата ...!

МПЦ е неразделна част от БПЦ и само по политически причини ,тя е отделена ,следователно за каква самостоятелност ще говорим ,просто се влива в БПЦ , връща се при майка си !!!!

Да ама они не сакат! Па и да стана тогава на целата БПЦ ще се наложи схизма, не че след освобождаваеното до идването на комунистите не е била наложена такава. Тези работи не са толкова прости, но пък ако трябва да сме честни има доста лостчета в момента, които ако имахме отговорни държавници и божии служители, може много неща да се променят. Обаче е.... ще видим....

Някои тук, обикновено "православни" комуно-сърбороссомани, дали поради незнание или пък умишлено, бъркат йерархията на Православната църква с тази на Католическата! В Православната църква, като световна общност, няма Върховен Патриарх с правомощията на Папата в Рим. Различните Православни църкви съществуват и работят, защото са признати помежду си. Нкоя не е по-горна от друга. И още много разлики между Православната, Католическата, Протестантската, Англиканската... и др.

НЕси прав върховния Патриарх е РУСКИЯ КГБеец Кирил търговец на ЦИГИРИ и алкохол .Затова НАЙ-добре Македонската ПЦ да я оглави доказоно руски агент например Кольо Ролекса-Смятай че още на 1година ще кара Ферари тестароса подарено му от боса на Албанската Мафия в Тетово

Четете внимателно - Св. Синод ще се застъпи САМО, пред останалите църкви да се вдигне схизмата, това не означава, че ще приеме афтокефалията на Македония. Св. Синод играе в случая една двойна, лицемерна и малко курвенска игра, най-вероятно и съжалява, че я изправят пред подобни дилеми в които е нужно да се вземе категорично и ясно решение, вместо да си гледа рахатлъка и се радва , като попско дете на задушница и по възможност да няма ако може ама никакви проблеми.

Нека не бъркаме Църковната с държавната политика. Има големи разлики между тях. Ние, миряните, расъждаваме от светска гледна точка, което не винаги се припокрива с църковната.

Църквата де юре е отделна от държавата, но де факто посоката е една и мислете ли, че водят отделни политики. Нали първата работа на патриарх Неофит беше да съгласува предложението на Македонската страна най-напред с държавните ни мъже, и така е правилно, защото не може църквата да върви в една посока, а държавата в друга. Все пак църквата, мисля че и получаваше държавна субсидия и ще не ще трябва да се съобразява.

Може и да греша, но ми се струва, че решението на Синода е направено под политически натиск. Е, а кажете ми как да вярваш в независимостта на БПЦ. Спомнети си двата синода, боя за имоти и пак вЕрвайте, че цРЪквата е независима. И те така ................... !!!

dobrin

тарабелата още я няма а преялите в непулната гледат.

Само да спомена, че македонската църква има един служител на хиляда вярващи, а българската един на десет киляди. Служителите на македонската църква са три пъти повече от българските, а на глава от населението 10 пъти повече, горе долу толкова е и разликата в компетентността и образоваността на вярващите и клира.Тъй че дъщерята е по-напред от майката и трябва да се насърчава.

Няма бог.

Сърбите няма да преглътнат връщането на Мк към БГ. Макар, бавно, трудно и условно. Очаквам сериозни провокации до Нова година вкл. граждански вълнения. Машата на Вучич сърбомана Груйчо няма да се спре пред нищо. За наща радост са обречени.

Долу схизмата!! Върнете одма автокефалията на Македония! Ако ли не, това ще направи Мюсюлманското Мюфтийство! Бедни македонци, плача заедно с вас - горд народ, унизен и изнасилен духовно от българските власти! Македонската нация е древна и велика почти колкото турската! Как може България да ви отнема автокефалията? Това не е изключение, байганьовците са известни с кражби, манипулации и евтини театрални постановки, достигащи в своята кулминативно-пресечна точка ужасяващата степен на гнусно-шебешки цирк, в който кълчещите се полухора-полуживотни издават отвратителни писъци, вой и нечленоразделно грухтене!!! Всички 123 малцинства сме принудени насила да говорим български език, нечувани образователни закони заставят децата ни да ходят задължително на училище, да се учат да пишат, да учат фалшифицирана история. Македония е една велика европейска страна, заслужаваща да влезе в ЕС заедно с велика и просперираща Турция, еталон за толерантност към всякакви малцинства - етнически, партийни, а най-вече сексуални! Още преди 4000 години в Македония е процъфтявала мъжката любов, възпята в хиляди сонети на древни македонски епични поети, поклонници на мъжката еротика! Дори самият велик пълководец и султан Александър Македонски се е размеквал пред необикновената красота на мускулестите антични мъже и момчета , с които взаимно са орали издълбоко разработените си ниви!!!! Определяте също Турция като изостанала, а премълчавате факта, че самите турски султани и везири са били едни от най-толерантните и разкрепостени почитатели на хомоеротиката. Зад женския харем на султаните, който най-често е бил за камуфлаж, са се намирали мъжките хареми-бани, където мъжествени мюсюлмански аполоновци са си търкали взаимно гърбовете, а силни теляци-еничари хищно са разтривали всички телесни части на османската хуманно-интелектуална аристокрация! В това отношение Македония наравно с Турция е допринесла за етнически, националните и СЕКСУАЛНИТЕ права и свободи на народите!

хаповете, хаповете сутрин с едно кафенце, че виждаш нещата излизат леко от контрол!

"македонците" са ни братя само докато докопат БГ паспорт...я да им дават само разрешение за пребиваване да ги видим тогава

пореднно национално изменцичесто народе ????? и на вярата посегнаха и на вярата ???? Бог да ги накаже всичките като тръгнат всички заради които страдеме заради тях

абе тия бърдуци "македонците" хем ги боли хем ги сърби - хем не били българи хем БПЦ да е майка на МПЦ няма такова кино

Българската православна църква постъпва много правилно Нека убедим останалите първославни църкви че българският народ е един т.е. "Целокупна и едннна Бълтария " .Трябва да приемем Македонската църква към България.И свободно всички да отидем "на поклон" в Охрид пред мощите на българските светци св. Наум и св. Климент

да я пази бог България като си кух като църковен казан за ракия моля? и не си сам както добре знаем един народ пък две църкви ...и то е един ама ти така си мислиш мини за Кюстендил да си направиш актуални корекции

в Охрид пред мощите на българските светци св. Наум и св. Климент - я кой ке яде кьотек в Охрид ...

Единствено Българската православна църква освен Руската бойкотираха църковния събор в Крит. Дори и сърбите не го направиха. Сега ще видим дали Руската православна църква ще ни подкрепи, както ние ги подкрепихме или за пореден път ще заеме страната на Сърбите, както платените писачи тук.

гърците свирят първа цикулка и слава богу де

Иване,не само бг и руската църкви,не отидоха на този менте събор.

И Грузинската, Иване. А сърбите като курви каквито винаги са си били, уж нямаше и те да ходят, но в последния момент размислиха и...

Както знам, почти всички терористи, действуващи в Царство България от края на 19 в. и първата половина на 20 в. са били македонци. Единствено шумкарите-комунисти могат да си съперничат с тях по броя политически убийства.

много умно го даваш да не си "македонец"...що не бдиш мълчаливо бе смешник?

Обърнете внимание, че живеем в 21-ви век и като цяло повечето българи, които се смятаме за православни християни малко се интересуваме от дейталите. Не намираме инито католиците, нито протестантите за някаква опасност или за враг. Уважаваме Българската православна църква, уважаваме свещениците , но дотолкова доколкото не се опитват да ни се месят в живота и да ни налагат определен начин на живот. Повечето българи не смятаме, че е редно да бъдат обругавани хора, които си поръчват свинска вратна пържола по време на пости. В този ред на мисли малко ни интересува какво точно мислят останалите православни църкви. Та, не се пънете да ни плашите с това какво можело да стане с Българската православна църква. Най-малкото защото сръбската и руската църкви са по-млади от нашата. Какво щяло да стане ако руската и сръбската църкви ни наложат схизма. Ами нищо няма да стане - болшинството българи ще продължим да смятаме нашия патриарх за такъв, местния поп за поп.

А пастирите наши трябва да помислят какво означава да се даде живот на неродено или да откъснеш парче от себе си!

да са братята руснаци и РПЦ да защитава православието иначе сме загубени единстстените които защитават православието както е реда и не поставят задни мисли в религията

щом и Колю Ролекса е в комисията работата не отива на добре

Ролекса му е подарък от МАСОНА свинар Гергов да му напомня за изкуиенията наМамона

Чета коментарите и установявам, че враговете на Църквата и България са много недоволни.

Първо македонците да си признаят,че са бг,че избират БГ за майка с референдум,и тогава автоматично македонската не призната църква ще стане дъщеря на БПЦ. До тогава БПЦ нищо не може да направи,освен да запознае другите православни църкви с молбата на македонската църква.

Както вече писах, бившите ДС полковници, ще изпълнят това, което нареди новият голям брат от вашингтон... иначе няма ролекси, крайслери и т.н.

и откога българската патриаршия трябва да признава подопечните и църкви?

Слава Богу, още една хубава новина!

МПЦ искат да бъдат признати като самостоятелна ПЦ! Проблема е че БПЦ не е майка на МПЦ. МПЦ е част от тялото на БПЦ!! Ей това е проблема! А направи ли го това БПЦ означава да се откъсне още жива плът от България!

.точно това и иска хегемона..И натиска ПОЛИТИЦИ /и тролове/да вземат ЦЪРКОВНО решение......

Комунягите пак предават България и българската църква!

Майката на днешната македонската църква е сръбската, а не българската. Те трябва да се разберат,със съдействието на всички православни църкви.Не трябва да се допуска БПЦ да изпадне в изолация като македонската.Това е някаква вредна кампания за БГ,зад която стоят враждебни на православието и БГ чужди интереси. Т.нар македонци не ги чувам още да твърдят,че са българи,че да се прецакваме заради тях пак както през първата половина на 20 век.

Да, ще съдействаме. А как ще излезе МПЦ от схизмата, в която е поставена от Сръбската църква. Нашите попове мислят ли, че гръцката, руската и сръбската църкви ще одобрят такова действие? Или работят за да бъде поставена в схизма и БПЦ . И тогава ще сме много лесна плячка за мюсюлманите. Сега такова е положението в Македония. И никой ли не вижда задкулисните игри на католиците!!! Предатели!!!!!!!!!!! След тези действия заслужават да бъдат отлъчени, а не начело на църквата ни!!!! Изкуфели дъртаци - подлоги! АНАТЕМА! АНАТЕМА!АНАТЕМА!

Нямаше начин да не намесите католиците, дори там където ги няма.