Светецът, който стана Дядо Коледа

Всяка година на 6 декември Свети Николай носи лакомства на децата - пълни с тях ботушките им пред вратата.

Обратно в новината

Коментари - Светецът, който стана Дядо Коледа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България Дядо Коледа е въведен през 1990 година, за да се замени комунистическия Дядо Мраз, който пък е бил въведен през 1944 година по съветски образец. В старата българска народна традиция няма НИТО Дядо Коледа, НИТО Дядо Мраз, а още по-малко Санта Клаус. Свети Никола е голям православен празник, винаги се е празнувал подобаващо, но без никакви преоблечени белобради старци. По стара българска традиция винаги са се давали подаръчета на децата на Коледа, но от техните родители, баби и дядовци, а не от някакви чуждоземски белобради клоуни. Отделно, коледарчетата и сурвакарчетата също винаги са получавали подаръчета. Ето тези традиции трябва да ги знаем и да ги пазим, а не да пишем кичозни писма на кока-колени дядо-коледовци.

Ние на Дядо Коледа вече не му пишем писма, а направо мейли, по-евтино е! :P

Едни неопределени същества откраднаха дъгата на децата. Да не преиграваме и да се откажем от една красива традиция, събрала в себе си вяра, любов, състрадание, която утвърждава общочовешки ценности, които днешния модерен цинизъм иска да преиначи и затрие.

Значи, понеже всеки мой коментар е предшестван от обстоен анализ и проучване на факти с които към момента не съм запознат или се съмнявам, отне ми доста време за въпросния Дядо Коледа и връзката му със Свети Николай. Та накратко, фактите са следните: Дядо Коледа наистина има връзка със Свети Николай. Недоволни и несъгласни има разбира се, както винаги в такива случай, главно поради факта че единият е християнски светец който се чества на 6-ти декември, докато Коледа (на която трябва да се подвизава въпросния Дядо) е на 25-ти декември. За учудване на населението обаче се оказа, че най-яростните противници на идеята не са православните християни, а главно калвинисти и пуритани - и двете деноминации са протестантски. Те имат ясни мотиви - протестантите не обичат пищните празници с богата украса, да не говорим за подаръци и други материални неща. А свързващо звено между двамата е холандския Sinterklaas - нещо средно между Св. Николай и Дядо Коледа. Така че в заключение - не виждам драма. Празнувайте и се веселете. Пък който не умее - мога само да го съжалявам.

someone

за деца е хубаво, но няма нищо християнско във всичко това, отделно ботушите са западна традиция, не нашенска.

"С червените ботушки потропва Дядо Мраз; Дечица веселушки, шейната спря пред вас!" Много "западно" звучи тази песничка, чак комунистически дори! Бре човече, ти с какво очакваш да е обут Дядо ти Коледа? С цървули ли???

Когато голямата ми дъщеря беше в първи клас, отракани съученици започнаха да й се подиграват, че вярва в Дядо Коледа и тя съответно ни обвини, че с баща й сме я лъгали! Тогава реших да й разкажа за Св.Николай или Санта Клаус, който живял много отдавна и със всички средства се опитвал да помага на бедни и нещастни. Казахме й, че в чест на Рождество Христово, той е решил да раздава на всички бедни деца подаръци, като че ли всяко от тях е било рожденик на този ден. Но тъй като той все пак е бил жив човек, след неговата смърт родителите, решили да продължат тази традиция с раздаването на подаръци на децата в чест на Рождество. И че родителите по този начин, не лъжат децата си, а продължават една чудесна традиция в памет на един свят човек! На нея това обяснение й хареса и реши, че няма да се сърди, че не сме й казали по-рано, а сме се старали да запазим вълшебството на празника за нея колкото си може по-дълго.

свети Николай мирликийски се празнува на 06.12 !! на коледа, 25.12. празнуваме рождението на Синът Божи Исус Христос !! на17. 05. се празнува свети Николай нови софийски! не ги бъркайте нещата! все пак се броите за православни християни нали??

От статията най после "разбрах" че световната култура не започва със създаването на САЩ.

Комерсиална история която измести фокуса от истинската християнска Коледа;)

не е лесно да си трол :)))) Свети Никола няма нищо общо нито със Дядо ти Коледа нито с Дедо ти Мраз.