Удължават семестрите в Софийския университет?

При евентуална "дървена ваканция" зимният и летният семестър ще бъдат продължени във времето, за да бъде изпълнен залегналият в учебните планове и програми материал.

Обратно в новината

Коментари - Удължават семестрите в Софийския университет? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да разбера каква е тази злоба по отношение на СУ. Та нима 2/3 от всички кандидат туденти в тази държава не са борят да влезнат в него. Това е всъщност без значение. Искам само да кажа, че аз като учех беше виденовата зима и тогава не затвориха Алма матер, но сега явно заради лобиските интереси на министъра на образованието и науката това ще стане. На всички, които плют по СУ искам да напомня, че това е първият и най - стария университет на България и е срамота случващото се с него.

е по тва може да се разбере, кой как и колко добре може да си води финансите... тоя неорганизиран университет, изобщо няма идея как се разпределят парите и как ректора да управлява... ние в УНСС не учим от 20 декември до 1 февруари... почваме на 15 септември, и свършваме средата на юни, а тия учат до юли.... отворили 1000000 специалности, в които не влиза никой, а за тях вземат пари.. шашав университет

Познавам редовни студенти от вашите, които и през останалото време не ходеха на лекции и пак си взеха дипломите. Симеон Дянков от вашите ли е?

А, бе УНСС, вие там не започвате ли изреченията с главни букви?

УНСС - утре носете съответната сума. То името говори :D

Абе тия от СУ освен да пищят за пари друго не могат. Вече стана досадно. Ако не става, не става и това е, няма нужда да оревавате квартала всеки ден, да раздавате тухли и да се правите на клоуни.

Боже, да им имам проблемите на СУ

Не знам дали има смисъл да пиша, тъй като редовно коментарите ми не се публикуват по неизвестни причини.... Но има нещо, което изначално не разбирам в този шум около СУ. За какъв месец прекъсване става въпрос? Едва ли има българин, незапознат с факта, че от началото на януари до средата на февруари така или иначе е изпитна сесия и няма занятия. Какво толкова тогава има да се затваря? И без това в последните няколко години ни карат да си пускаме отпуски през този период, за да се пести от отопление. Каква по-точно е разликата сега? Ще пуснат някой и друг калорифер в дните на изпитите и това е. Е, вярно не е като да си на парно отопление, но не е невъзможно да се издържи. Разбира се, много по-добре би било да не се отопляваме като в каменната ера. Но у нас отдавна всички сме се отказали от парното (с малки изключения и той най-вече в столицата), защото не можем да го плащаме. Така че не виждам какво толкова трябва да се обсъжда конкретно и само за СУ. И на празни зали наистина няма смисъл да се хабят средства. А аудиториите не са празни заради "изкуфели професори", както някои тук са писали, а заради нежеланието на студентите да разберат какво значи да си студент. У нас студент е равно в повечето случаи на свободия далече от мама и татко. Преподавам в "провинцията" и понеже сме по-взискателни, не са редки случаите на студенти, особено чужденци, които след един семестър се местят в София, защото знаят, че там ще си вземат диплома по-един или друг начин с минимални усилия. Какво ги интересуват знанията зад тази диплома? Така че стига медиен шум за недостига на средства в СУ.

В СУ първите три седмици на януари винаги са редовни учебни седмици. Сесиятя започва в началото на четвъртата седмица на януари и завършва в края на предпоследната на февруари. Летният семестър започва в края на февруари. В СУ семестърът трае 15 пълни (не календарни) учебни седмици. За справка досегашните академични календари. За ваша изненада, може би, в СУ преподавателите се занимават с изследователска дейност. За тази цел са им нужни лаборатории, библиотеки, интернет, техническо обслужване. Споделям от личен опит, че свободните от редовни занятия сесии и лятна ваканция са много удобни за такива занимания.

И при нас са 15 учебни седмици, но просто започваме от 15 септември (или най-близкия понеделник до тази дата - тази година например беше 13-ти септември) и ги реализираме до Коледа. За изследователската работа напълно подкрепям, че е възможна пълноценно само в свободно от учебни занятия време. С такава се занимаваме и ние в провинцията, противно на представите на някои колеги от столицата, че няма наука извън София. Но нека не обръщаме нещата отново на обичайния спор столица-провинция. Очевидно при кризата, която е налице в цялата държава е необходима оптимизация на учебната програма и по-ранното започване на учебната година е едно работещо решение. По-трудно ще се намери такова за финансирането на изследователската работа, обаче. Медиите обаче не наблягат на този момент. Явно общественият интерес е насочен основно към студентите, а не към преподавателите-научни работници. Апропо, а как решихте проблема с изчистването на отпуските по предложения нов закон? Те могат да се взимат само в извънучебно време, което пък е единственото подходящо за изследователска работа........ Да не се окаже накрая, че дори и при наличие на средства, сме принудени да сме в отпуск и цялата дискусия е била безсмислена...............

Министърът е шеф на НБУ - частен университет, платен. Основен конкурент му е СУ - държавен университет, безплатен или по-точно много по-евтин. Ха сега некой да ме убеди, че С. Игнатов няма лична изгода да се затвори СУ :)

Точно това е причината за целенасочената кампания срещу СУ в медиите.

Стига са ревали за пари, ами да вземат малко да оптимизират програмата и заетостта на стаите. По-добре да дават големите аудитории под наем за семинари и други мероприятия, а не да се води лекция за 5 човека, само защото преподавателя си харесва стаята.Реално учебната година в Софийския може да се проведе в рамките на два месеца, по-интензивни занимания. Още една причина да се пречи на студентите да ходят в чужбина, било то по бригади и ли други мероприятия.

А зашо просто годината не започва с месец по-рано ?!?!? Да не говорим че вместо да удължават семестрите , само и само няколко изкуфели професора да попълват квотите от часове и да взимат пари , да започнат да учат малко повече и по-сериозно !!!!!

Ами че тя си започва по-рано годината, колега - задочниците са още от първи септември!

За пръв път от създаването си, университетът ще бъде затворен - нещо, което не се е случвало и по време на войните... Хайде, бивши и настоящи студенти, да спасим по някакъв начин СУ - било с дарения, било с друго! Бивш възпитаник на СУ

Абе приятел, ти чуваш ли се??? СУ няма пари, защото те се утрепаха да крадат, ние сега да го спасяваме с дарения, които да отидат пак в джобовете на някой си....

"Че клънцем боро на село и че го домъкнем да не студуват" Това крадливо племе професорско не заслужава помощи. А за студентите не се притеснявайте. Ще се топлят горките - по месторабота - кой в дюнерджииницата, кой в ксероксите, кой където работи.

Вас кой професор Ви ограби? Напишете името му. С джип и "помпа" ли дойде или изпрати телохранителите си?